ACTUALITATE
FOTO. Întâlniri pe prispă cu artiști și activități inovatoare la Jazz in the Park 11. A fost anunțat lineupul complet

Festivalul iubitorilor de jazz e gata de start cu muzică, întâlniri pe prispă, activități inovatoare și bunătăți culinare, anunță organizatorii.
Nani Noam Vazana, Pantaloons, Andrei Petrache Trio, FUNKorporation, Dodo, Iorga, Ufe, Bully, Digital Love, Julian M, Melomenuții, Rogvaiv & Dubase, Mihu și Bogdan Roșca-Zăsmencu completează lista de muzicieni care vor face spectacol pe scenele amenajate în Parcul Etnografic al Transilvaniei, între 1 – 3 septembrie, la ediția a 11-a a festivalului Jazz in the Park.
Întâlniri pe prispă cu artiști și activități inovatoare la Jazz in the Park 11. A fost anunțat lineupul complet
Lineup-ul deja anunțat îi include pe The Cinematic Orchestra, Mulatu Astatke, Billy Cobham Band, Fun Lovin Criminals, Mansur Brown, The Heliocentrics, Theo Croker, Camilla George, Ronnie Foster, Nightmares on Wax, Nickodemus, Guts, Jan Gunnar Hoff Trio, Alexandru Andrieș, Ada Milea, Mork, Daykoda, 7th Sense, Jazzybit, Andra Botez, Andrei Irimia, Misha Blanos, Andi Moisescu, Moss Farai și KLT & Jessy Elsa Palma. Alături de ei, la festival vor mai concerta trupele Klawo, JazzQuarters Trio și DS Project Orchestra, toți laureați ai Concursului Internațional Jazz in the Park 2023.
Alături de momente muzicale de neuitat, publicul va putea experimenta întâlniri pe prispă cu artiști și experți, activități inovatoare și chiar să își documenteze propriile experiențe de festival în People’s Aftermovie. Programul pe ore va fi anunțat în scurt timp de către organizatori.
Biletele de o zi, de 159 de lei, pot fi cumpărate pe site-ul jazzinthepark.ro. Pentru a profita de întreaga experiență, abonamentele la festival, de 375 de lei, sunt încă disponibile. Copiii cu vârsta de până la 14 ani au acces gratuit în festival, cu condiția să fie însoțiți de un părinte. Jazz in the Park este un eveniment pet friendly, așa că accesul cu animale de companie este permis.
Povești în tihnă, dincolo de note muzicale
„Întâlniri pe prispă” revin la Jazz in the Park, după succesul primei ediții de anul trecut. Discuțiile se vor purta tot în jurul muzicii și se vor aborda teme precum viitorul educației muzicale, rolul muzicii în societate și relația dintre inteligența artificială și creația muzicală.
La dezbaterile din cele trei zile vor lua parte Romeo Cozma (profesor la Universitatea din Iași, catedra Jazz și Muzică Ușoară), Dima Belinski (pianist și compozitor), Larisa Perde (fondator și manager Șaraimanic), Tudor Sbîrcea (psihoterapeut), Sebastian Androne-Nakanishi (compozitor) și Andrei Petrache (compozitor). Moderatori vor fi Horia Ghibuțiu (director editorial al A.G. Radio Holding), și Vasile Hotea-Fernezan (jurnalist TVR Cluj).
„Întâlnirile” vor aduce în fața publicului și artiști din festival, mai exact pe Fun Lovin’ Criminals, 7th SENSE și Nani Noam Vazana. De asemenea, în cea de-a doua zi de discuții, publicul se va întâlni cu un invitat-surpriză.
O experiență muzicală completă trăită pe ulițe și în case vechi românești
În perioada 1 – 3 septembrie, Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj-Napoca se transformă într-o lume vibrantă și plină de ritmuri. Pe lângă muzică și mari artiști, Jazz in the Park aduce o serie de activități menite să încânte și să inspire publicul de toate vârstele:
Music Lounge by BRD – un loc în festival în care participanții vor putea participa la ateliere live de percuție, chitară, pian, dedicate atât celor care nu au mai atins vreun instrument, cât și celor care vor să cânte în parc;
Curtea cu vinyluri by Pepsi – un târg de discuri cu cei mai faini vânzători din țară și echipamente muzicale de la producători autohtoni;
Play Area by Digi – un loc de joacă cu simulatoare muzicale amuzante.
Produse locale la iarmaroc
Gurmanzii vor găsi pe lângă clasicele food truck-uri și trei curți cu restaurante pop-up: Visuin, Cimbru și Bruto, o piață gourmet cu produse tradiționale românești, precum și o curte cu vinuri, organizată de Crush, o curte cu ateliere de gin Tanqueray și un atelier de pizza organizat de Birra Moretti.
Nu puteau lipsi artizanii de la Jazz in the Park. La Iarmaroc, publicul va putea descoperi și cumpăra produse inedite ale producătorilor locali sau vor putea urmări documentare interesante din lumea artizanilor.
Copiii vor avea parte de activități special dedicate lor. Vor exista două zone în festival dedicate copiilor, organizate de Farmec, Kiddo Care și Qub Education, iar aceștia vor putea participa la ateliere de muzică în Music Lounge.
People’s festival, people’s aftermovie
Jazz in the Park este despre oameni și comunitate așa că, pentru al doilea an consecutiv, cei care vin la festival vor putea să înregistreze cele mai frumoase momente trăite la festival și să le revadă apoi în People’s Aftermovie. Conceptul se bazează pe implicarea activă a publicului, oferindu-le posibilitatea de a fi și ei creatori de conținut și de a-și documenta propriile experiențe. Filmul va fi realizat cu sprijinul BRD- Groupe Societe Generale.
Ultimele trupe anunțate la Jazz in the Park
Nani Noam Vazana sings Landino – Noam „Nani” Vazana este una dintre puținele artiste din lume care scriu și compun piese în limba Ladino, aflată în pericol de dispariție. A durat ceva timp până când artista din Israel și-a găsit identitatea culturală, iar acum pare să meargă pe un drum care i-a fost întotdeauna destinat. Anul trecut a lansat albumul „Ke Haber” (Ce e nou), în care captează spiritul acestei limbi și culturi matriarhale străvechi, reinterpretat pentru secolul al XXI-lea. În piesele ei, ritmurile de jazz se împletesc cu ritmuri de flamenco și instrumentații surprinzătoare. Rezultă un mozaic muzical magic de care o să ne bucurăm la Jazz in the Park 11.
Vazana.Simone.Bach – Noam Vazana va susține două concerte în cadrul Jazz in the Park. Cel de-al doilea este un proiect tribut legendarei Nina Simone, care s-a inspirat mult din muzica clasică, în special a lui Bach. Vazana își aduce propria interpretare a muzicii clasice pe acorduri celebre compuse de Nina Simone.
Pantaloons – este un trio din Slovenia care a apărut pentru prima dată pe scena muzicală ca parte a trupei Chilli Brass Band în 2016. După câteva compoziții, cei trei membri ai trupei au adus stilul lor unic de muzică pe harta muzicii electronice, combinată cu un strop de jazz, funk, breakbeat, dubstep și altele. Sunt tineri, sunt fun, sunt funk, și vin la Cluj-Napoca în perioada 1 – 3 septembrie.
FUNKorporation – trupă fondată în 2011, în Cluj-Napoca, de care ne leagă o istorie și amintiri. În 2015 a câștigat locul II la concursul internațional Jazz in the Park. Cu ritmuri funky, linii de bas puternice amestecate cu elemente de jazz, soul, blues, muzică balcanică și o atitudine pozitivă, trupa a susținut până acum peste 200 de concerte pline de energie. Adăugăm încă unul la Jazz in the Park Festival.

FUNKorporation
Andrei Petrache Trio: una din cele mai promițătoare trupe de Jazz din România, APT revine la Jazz in the Park, după ce în vară a participat la concursul festivalului și a câștigat premiul pentru cea mai bună compoziție. Andrei Petrache este unul din muzicienii care acum contribuie la dezvoltarea unui stil de jazz românesc, local, fiind într-un anturaj select, creat în jurul academiei de muzică din București.
Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 400 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen.
În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival” la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. El a devenit astfel primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 4 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar anul trecut.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Jazz in the Park Festival 2025: activități care dau RITM experienței din Parcul Etnografic clujean

Jazz in the Park – a daytime festival, vine și în acest an cu o serie amplă de activități menite să completeze atmosfera relaxată creată de muzica jazz, în decorul natural și autentic al Parcului Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Ediția din 2025 aduce mai mult decât muzică live: o experiență completă, construită în jurul ideii de explorare, întâlnire și bucurie autentică. Vizitatorii vor descoperi zone tematice, ateliere, degustări și spații de reconectare, toate atent gândite pentru a se integra firesc în peisajul festivalului și pentru a oferi alternative și pauze inspirate între concerte.
„Programul zilnic al festivalului începe vineri, 6 iunie, de la ora 14:00, iar sâmbătă și duminică, în 7 și 8 iunie, porțile se deschid începând cu ora 12:00. Pentru a încuraja sosirea devreme și o zi petrecută pe îndelete în festival, primii 100 de participanți care intră zilnic în festival vor fi întâmpinați cu un pahar de bun venit la intrare.
Recomandări de activități conexe:
● Lecții de muzică by BRD – Participanții pot învăța să cânte la tobe, pian sau chitară, alături de profesori specializați.
● People’s Aftermovie by BRD – O parte din aftermovie-ul oficial va include imagini filmate de participanți, oferind o perspectivă autentică asupra festivalului.
● Curtea de vinuri Purcari – Degustări zilnice de vinuri, acompaniate de platouri selectate și atmosferă relaxată.
● Jam Sessions – Scena de jam sessions revine, oferind spațiu pentru improvizații în fiecare seară de festival.
Jazz in the Park Festival 2025: activități care dau RITM experienței din Parcul Etnografic clujean
● Italian Experience by Birra Moretti – O zonă dedicată gastronomiei italiene și socializării.
● Întâlniri pe prispă by TSV Line by PM Tehnic – Discuții pe teme de interes susținute de invitați cu experiență.
● Balon cu aer cald by PPC – O ocazie unică de a admira festivalul, dar și Parcul Etnografic și împrejurimile, de sus.
● Târgul de viniluri by Pepsi – O selecție de viniluri și casete curatoriate, disponibile în foișor.
● Târgul Creatorilor IARMAROC by 8×8 – Produse artizanale, ateliere de creație și obiecte realizate manual.
● Ateliere de gin by Malfy – Workshop-uri despre prepararea și mixologia ginului.
● Atelier de pălincă cu Ilie Galben – Demonstrații de distilare și degustări de pălincă, acompaniate de produse tradiționale.
● Ateliere de cafea by Olivo Coffee Culture – Instruire privind prepararea cafelei de specialitate.
● Music Gallery Area – O zonă expozițională inspirată din proiectul Music Gallery, dedicată istoriei muzicale.
● Listening Room by Acoustic Density – Un spațiu acustic special amenajat pentru audiție de înaltă calitate.
● Livada cu ceai by Demmers Tea House – Ceaiuri internaționale servite într-un colț umbrit, dedicat relaxării.
● Zona de wellbeing – Activități pentru echilibrul mental și fizic, precum yoga sau meditație.
● Zona de jocuri by DIGI – Jocuri recreative: ping-pong, fussball, Jenga, darts magnetic.
● Curtea dedicată copiilor by Kiddo Care – O zonă prietenoasă pentru copii, cu activități, jocuri și ateliere, supravegheată de personal calificat.
Lineup-ul ediției 2025 aduce nume importante din jazzul internațional
Cea de-a 13-a ediție Jazz in the Park va avea loc în perioada 6–8 iunie 2025, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Festivalul reunește artiști din întreaga lume, iar pe afișul din acest an se regăsesc nume mari precum: Ibrahim Maalouf, Kokoroko, Biréli Lagrène, Nneka, Omar Sosa (într-un concert special cu JazzyBIT și DJ K-Lu), Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio ”ShekBand” și David Luca Quartet.
Abonamente și bilete de o zi – disponibile
Abonamentele pentru Jazz in the Park 2025 sunt disponibile la 499 lei, iar cei care doresc să participe doar o zi, pot achiziționa un bilet la prețul de 249 de lei, pe platforma oficială: bilete.jazzinthepark.ro. De asemenea, sunt disponibile pachete pentru două zile (1+2, 2+3, 1+3). În perioada festivalului (6–8 iunie), prețul unui bilet de o zi va fi de 269 lei, însă participanții care ajung în festival înainte de ora 15:00 vor beneficia de un tarif redus, de 249 lei. Copiii cu vârsta de până la 12 ani, au intrare gratuită, însoțiți de un adult plătitor de bilet sau abonament”, au transmis organizatorii.
EDUCATIE
VIDEO. Alphatronic, echipa de elevi clujeni care a spulberat un record mondial la un super-concurs de robotică. Cu Optimus Prime

14 elevi de la Transylvania College Cluj au reușit, în doar doi ani, să urce pe podium și să bată un record mondial de scor la Campionatul de Robotică FIRST 2025, care a avut loc recent în Huston, Statele Unite ale Americii.
Robotul lor, Optimus Prime, numit după un personaj din franciza Transformers, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai eficienți din competiția pentru elevi, care a adunat 256 de echipe din întreaga lume.
Alphatronic, echipa care a spulberat un record mondial la un super-concurs de robotică
Echipa Alphatronic a fost formată în urmă cu doar doi ani de elevi pasionați de informatică și nu numai, coordonați de profesoara Gabriela Iușan. Unii dintre ei s-au alăturat echipei în acest an, iar robotul lor, Optimus Prime, a prins viață pentru prima dată în luna septembrie a anului trecut. De atunci, robotul a fost transformat de nenumărate ori și va mai fi îmbunătățit și pentru următoarele competiții.
Componenții echipei sunt:
- Alexandru Ciornai – clasa a 11-a
- Sofia Ciornai – clasa a 9-a
- Tudor Cocarla – clasa a 8-a
- Andrei Covaciu – clasa a 12-a
- Alexandra Cristureanu – clasa a 10-a
- Nina Gaghi – clasa a 10-a
- Emma Ganea – clasa a 10-a
- Razvan-Andrei Gradinaru – clasa a 11-a
- Taishi-Antaeus Kudo – clasa a 11-a
- Tudor Maier – clasa a 9-a
- Sofia Manyet – clasa a 10-a
- Sakura Orsi – clasa a 9-a
- Luca Pop – clasa a 11-a
- Alexandra Serban – clasa a 10-a
- Arshpreet Singh – clasa a 11-a
Echipa este numeroasă, dar asta pentru că pe lângă departamentul tehnic este și unul non-tehnic. Iar cei care nu se ocupă cu construcția și controlul robotului, spune Alexandra de la marketing, promovează echipa, atrag sponsori și organizează evenimente, inclusiv pentru elevii mai mici din școală care în câțiva ani, poate, vor face parte din Alphatronic.
Optimus Prime, în continuă transformare
Elevii de la Transylvania College au lucrat la dezvoltarea robotului peste 1.000 de ore. Asta din luna septembrie a anului trecut.
“Am stat și până la ora 3-4 noaptea să lucrăm la robot, înainte de competiția regională (pe care au și câștigat-o, n. red.). Robotul a costat în jur de 5.000 de euro. E o sumă standard pentru ca toate echipele să poată să constuiască roboți, să nu fie discrepanțe între cei care au bugete mari și cei care au bugete mai mici”, au explicat elevii, chiar în sala de clasă unde a început totul.
Robotul este realizat “manual” în procent de 90%. “Tot ce este din aluminiu a fost tăiat CNC, iar părțile albastre au fost printate în 3D, fie la școală, fie la imprimantele noastre de acasă. Singurele componente cumpărate sunt motoarele sau controrelere”, au mai spus elevii din echipa Alphatronic.
Robotul va fi în continuare îmbunătățit pentru alte competiții. Elevii spun că folosesc matematica și toate principiile fizicii în constucția robotului, iar optimizările lor au fost cele care au făcut diferența în competiții.
Locul 2 și record mondial de scor la Huston
Elevii de la Transylvania College s-au calificat la prestigiosul concurs de robotică pentru liceeni din SUA, după ce au devenit primii campioni naționali din regiunea de Nord, câștigând FIRST Tech Challenge România. Ei au doborât atunci și un record mondial și, mai mult, au obținut locul 1 la Premiul INSPIRE. Clujenii nu au pierdut nicio “partidă” de la competiția regională.
La Huston, în Texas, au ajuns în finală și s-au clasat pe locul 2 la divizia la care au concurat, iar, alături de echipa TehnoZ Pitești, elevii clujeni au obținut un record mondial de scor într-un meci oficial. Practic, cum a precizat Alexandru Ciornai, și-au bătut propriul record.
Elevii clujeni nu se opresc însă, aici. Peste două luni vor merge din nou în SUA, pentru a participa la Competiţia Internaţională de Robotică ”Maryland Tech Invitational”, unde participarea este pe bază de invitație.
“Avem al doilea scor din lume, suntem în top 2 autonomie și vrem să căștigăm”, a spus Alexandru, care a precizat că România este printre cele mai competitive țări din lume în ceea ce privește robotica.
Foto: Cluj24.ro și Transylvania College
EDUCATIE
Daniel David: „Săptămâna altfel” din anul școlar 2025-2026 o să aibă două teme obligatorii, VIOLENȚA și consumul de substanțe

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că „Săptămâna altfel” din anul școlar 2025-2026 o să aibă două teme obligatorii, adică violența și consumul de substanțe. „Activitățile vor fi semi-structurate, adică vom spune cam ce ne dorim acolo”, a spus David, citat de Edupedu.ro.
„De asemenea, am vorbit cu domnul secretar de stat ca „Săptămâna altfel” din noul an școlar să aibă două teme obligatorii, pe care le vom structura, nu să le lăsăm să se facă oricum. Și voi vedeți în presă când apare câte un caz legat de consumul de droguri sau de violență. Toți vorbim despre asta și ne întrebăm ce facem, deși, dacă ne uităm, avem mii de activități legate de consumul de droguri și de violență în școli în fiecare an școlar, dar am vrea să le facem un pic mai structurat”, a precizat Daniel David.
Daniel David: „Săptămâna altfel” din anul școlar 2025-2026 o să aibă două teme obligatorii, VIOLENȚA și consumul de substanțe
Ministrul Educației a spus că activitățile din „Săptămâna altfel” vor fi semi-structurate și a explicat ce ar trebui să cunoască elevii și profesorii:
„În Săptămâna altfel, cele două teme vor fi clar definite: violența și consumul de substanțe. Și activitățile vor fi semi-structurate, adică vom spune cam ce ne dorim acolo. Și ne dorim cel puțin două lucruri:
1 – profesorii, elevii și părinții să fie pregătiți de către specialiști, pentru a putea identifica astfel de fenomene, adică să știe să identifice astfel de fenomene.
2 – să cunoască și să exerseze, fie și într-o variantă de asta de simulare, în prima fază, în timpul școlii, dar după aceea să poată să aplice, sigur, în viața de zi cu zi, procedurile de management pe care le avem pentru aceste cazuri, fiindcă le avem, sunt descrise, sunt pe pași și, dacă îi întrebăm pe cei din școală, mulți nu știu că există, mulți nu știu cum să le utilizeze, astfel încât vreau să îi pregătim în utilizarea acelor proceduri de management pe care le avem și pentru controlul violenței și pentru consumul de substanțe. Așa vom gândi Săptămână altfel pentru noul an școlar”, a declarat Daniel David.
Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare o face unitatea de învățământ. Cele două programe se planifică în module diferite.
Școlile au avut termen până la 1 aprilie 2025 să îi anunțe pe elevi și părinți când au ales să fie săptămâna de vacanță mobilă din luna februarie 2026 și programele Săptămâna Verde și Săptămâna „Școala altfel”.
EVENIMENT
FOTO. Percheziții la Cluj la o familie cercetată pentru infracțiunea de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Cluj, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
”Din cercetările efectuate a rezultat că, în cursul lunii iunie 2024, o femeie de 43 de ani, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi îndeplinit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acte prin care s-a obținut un folos patrimonial atât pentru sine, cât și pentru soțul acesteia. Aceste demersuri ar fi constat în atribuirea preferențială și contractarea de lucrări de reabilitare către o societate comercială administrată de soțul acesteia”, arată polițiștii clujeni.
Până la acest moment, prejudiciul cauzat nu a fost stabilit.
Perchezițiile au fost desfășurate la sediile a două societăți comerciale și la domiciliile a două persoane fizice, de pe raza județelor Cluj și Sălaj, în scopul administrării probatoriului necesar clarificării activității infracționale.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în vederea stabilirii întregii activități infracționale și dispunerii măsurilor legale care se impun.