Connect with us

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU într-un bloc de pe strada Bucegi din Cluj-Napoca. În subsol stau persoane fără adăpost și era plin de DEȘEURI

Publicat


incendiu bucegi (5)

Pompierii clujeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un subsol al unui bloc de locuințe situat pe strada Bucegi din municipiul Cluj-Napoca

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei au intervenit în această dimineață pentru stingerea flăcărilor care au cuprins mai multe deșeuri, acumulate într-un spațiu dezafectat, situat în subsolul unui bloc de locuințe de pe strada Bucegi din municipiul Cluj-Napoca.

incendiu bucegi (6)

FOTO. INCENDIU într-un bloc de pe strada Bucegi din Cluj-Napoca. În subsol stau persoane fără adăpost și era plin de DEȘEURI

La fața locului au acționat o autospecială pentru stingerea incendiilor și, preventiv, un echipaj SMURD, unde au găsit o cantitate de aproximativ 500 de kilograme de deșeuri care ardeau într-una dintre cele trei încăperi ale subsolului blocului de locuințe.

incendiu bucegi (3)

Pompierii au lichidat flăcările în aproximativ 40 de minute, după care au acționat pentru identificarea și stingerea focarelor ascunse.

Nu s-au înregistrat persoane care să solicite consult medical, iar flăcările au pornit, cel mai probabil, de la focul lăsat aprins de persoane fără adăpost.

incendiu bucegi (1)

incendiu bucegi (4)

Foto: ISU Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

U-BT Cluj vrea a patra VICTORIE consecutivă, miercuri, în BKT EuroCup. Va juca la Ankara cu Turk Telekom. Ce spune Silvășan

Publicat

u-bt

După eșecul surprinzător în Liga Națională din weekend, U-BT Cluj-Napoca are șansa să se revanșeze în BKT EuroCup, unde țintește a patra victorie consecutivă. Campioana României va juca împotriva Turk Telekom Ankara în etapa a șaptea, într-un meci programat miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18:30.

Antrenorul clujenilor, Mihai Silvășan, a declarat că unicul obiectiv al echipei în meciul de miercuri este victoria.

U-BT Cluj vrea a patra VICTORIE consecutivă, miercuri, în BKT EuroCup. Va juca la Ankara cu Turk Telekom. Ce spune Silvășan

„Jucăm cu o echipă care are în componență baschetbaliști extrem de talentați. Nu trec prin cea mai bună perioadă, dar sunt o formație competitivă. Din punctul nostru de vedere, ne dorim să câștigăm și să continuăm cu evoluțiile bune din EuroCup. Obiectivul nostru este să plecăm de la Ankara cu o victorie. Nu va fi ușor, dar ne vom lupta să ieșim învingători după acest duel”, a declarat Silvășan.

Citește mai departe

EVENIMENT

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României: Propun un program de un miliard de euro pentru învățământul dual (PE)

Publicat

ciolacu PSD

Marcel Ciolacu susține pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive și are în plan extinderea învățământului dual, care s-a dezvoltat în ultimii ani în județul Cluj, în toate municipiile din România.

Pentru candidatul PSD la Președinția României, acest program este foarte important, fiind inclus în Strategia de Reindustrializare.

Program de un miliard de euro pentru învățământul dual profesional și tehnic

“Cred cu tărie că un loc de muncă este cea mai bună măsură de protecție socială activă”, spune Marcel Ciolacu.

Astfel, candidatul PSD la Președinția României, propune alocarea a un miliard de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, pentru extinderea programului pentru învățământul dual, profesional și tehnic la nivelul întregii țări.

Acesta prevede inclusiv dotarea cu  echipamente și tehnologie a școlilor profesionale.

“Vizăm creșterea de 5 ori a numărului de elevi din învățământul dual în următorii 5 ani, respectiv 100.000 de elevi încadrați în această formă de învățământ”, spune Marcel Ciolacu.

Județul Cluj poate fi un exemplu de bune practici la acest capitol. În acest an școlar, în județul Cluj au fost organizate 54 de clase de învățământ profesional și dual și 55 de clase pentru învățământ liceal tehnologic.

Vouchere și scutiri de taxe pentru formare, calificare și recalificare

Pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată sunt propuse și alte programe, printre care:

  • Dezvoltarea competențelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică – STIM – 400 de milioane de euro pentru formarea de specialiști în domeniile STIM, formarea cadrelor didactice, accesul la resurse educaționale, laboratoare, echipamente, parteneriate între companii de tehnologie și universități.
  • Programul România Profesională – 4 milioane de euro anual, pentru acordarea de vouchere, cu valoare între 100 și 800 de euro, direct persoanelor interesate în calificarea sau recalificarea în domeniile de importanță ridicată pentru economie.
  • Scutirea de CASS (10%) pentru studenții și masteranzii cu vârsta mai mică de 26 ani, care lucrează.

CMF 31240010

Citește mai departe

EDUCATIE

Cei 200 de euro pentru CALCULATOARE, acordați elevilor și studenților, vor fi BONURI valorice și se vor da până pe 12 noiembrie

Publicat

fruugo

Bonurile valorice către elevii și studenții până în 26 de ani, care au depus cerere ca să primească 200 de euro pentru calculatoare, vor fi eliberate până în data de 12 noiembrie, după ce a fost modificat calendarul. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 7.516 din 25 octombrie 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică ordinul ministrului educației nr. 4.138/2024.

Inițial, eliberarea bonurilor valorice către beneficiari ar fi trebuit să se facă în perioada 26 august–6 septembrie, scrie Edupedu.ro.

Cei 200 de euro pentru CALCULATOARE, acordați elevilor și studenților, vor fi BONURI valorice și se vor da până pe 12 noiembrie

Iată noul calendar:

– Eliberarea bonurilor valorice către beneficiari și achiziționarea de calculatoare: până în data de 12 noiembrie;
– Depunerea copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire de către elevi și studenți: până în data de 15 noiembrie;
– Depunerea de către operatorii economici a bonurilor valorice, a copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire spre decontare, la comisia județeană, respectiv la comisiile din instituțiile de învățământ superior; înregistrarea operatorilor economici pe portalul dedicat: până în data de 2 decembrie;
-Decontarea către operatorii economici: până în data de 15 decembrie;

Venitul maxim brut lunar pe membru de familie, pentru care se acordă ajutorul financiar beneficiarilor, este de 500 lei, conform ordinului nr. 4.725/2024.

Legea nr. 269 din 2004 stabilește la art. 4 că ajutorul financiar reprezintă „echivalentul în lei a 200 de euro pentru un calculator, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăși valoarea calculatorului achiziționat”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Danciu (Cluj24): Ilie Bolojan a fost atașat ca o rachetă de propulsie „modulului” Ciucă

Publicat

Propunerea lui Ilie Bolojan, un nume cu greutate în administrația locală, pentru funcția de premier al României este o încercare disperată a PNL de a-și duce candidatul la prezidențiale în turul II, este de părere jurnalistul Cluj24, Florin Danciu.

Acesta a declarat, luni, la Prima News, că este convins că doar liberalul Nicolae Ciucă ar avea capacitatea să îl învingă pe candidatul PSD Marcel Ciolacu în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, iar propunerea lui Ilie Bolojan în funcția de prim-ministru este „o mișcare foarte bună”.

„Eu cred că PNL are, la această oră, deschidere și pe stânga, și pe dreapta, are doi tromfi, ca să zic așa: îl are pe Nicușor Dan, care face legătura cu USR, REPER, Forța Dreptei și așa mai departe, și îl are, pe stânga, pe domnul Bolojan, pe care l-ar accepta și domnul Ciolacu, a și spus că nu va numi un premier de la PSD. (…) Aceasta este o mișcare de tactică, nu este strategie. O strategie ar fi presupus să vină cu acest tandem acum două luni, înaintea începerii campaniei, cum ar fi fost și normal de altminteri. Ilie Bolojan este un personaj mesianic al PNL, că așa este prezentat, care salvează România. S-ar putea, dacă domnia sa acceptă, că nu știm asta, să apară alături de Nicolae Ciucă. Ca mișcare, este foarte bună.

„Domnul Bolojan este văzut ca un fel de personaj salvator, mesianic”

Eu continui să cred că doar un liberal poate să îl învingă pe Ciolacu. Nu o văd nici pe Lasconi, nici pe Geoană, pentru că doar liberalii au în spate mașinăria motivată a unui partid. În cazul în care domnul Ciucă intră în turul II, el poate să învingă, pentru că mobilizează armata aceea de o mie de primari, nu știu câți consilieri și așa mai departe, o forță comparabilă cu cea a PSD-ului. Această «rachetă de propulsie» care se cheamă Ilie Bolojan a fost atașată acum «modulului» Ciucă.

Domnul Bolojan este văzut ca un fel de personaj salvator, mesianic. Domnul Bolojan este unul dintre puținii lideri PNL care pot fi de ajutor la tractarea domnului Ciucă în turul II. Nu prea există lideri de anvergura, ca imagine, ca și competență și experiență care să se compare cu domnul Bolojan. Fără discuție, a fost o mișcare bună, dar trebuie să vedem dacă ea va fi pusă și în operă, dincolo de discursul domnului Roman și aplauzele cu care a fost primit. E o soluție de avarie, de ceas al 11-lea”, a opinat Florin Danciu.

„Domnul Bolojan știe foarte bine să își promoveze imaginea”

Jurnalistul Cluj24 a observat că, deși Bolojan a fost promovat ca un administrator dur, reformele acestuia nu au avut mereu rezultatele scontate. De exemplu, decizia sa de a reduce numărul de angajați în administrația locală a dus la procese în urma cărora unii funcționari și-au recăpătat pozițiile.

„Acum patru ani, a început o reformă în cadrul Consiliului Județean, a dat afară vreo 100 de oameni. Ce nu s-a spus este că din acei 100 de oameni, unii l-au dat în judecată, au câștigat, și-au luat salariile înapoi și a fost forțat să îi și reangajeze. Pe de alt parte, domnul Bolojan are un ONG finanțat pe banii primăriei, cu 3 milioane de euro pe an, se cheamă Asociația pentru Turism a municipiului Oradea. Ori acel ONG este un foarte puternic finanțator al imaginii Oradiei, dar și al imaginii domnului Bolojan. Îl tot acuzăm pe Emil Boc că își face o imagine, dar Emil Boc nu are asemenea ONG finanțat din banii Primăriei. Ca imagine, domnul Bolojan nu este un ascet al administrației locale, știe foarte bine să își promoveze imaginea”, mai arată Florin Danciu.

Ilie Bolojan, un prim-ministru de sacrificiu?

Iosif Pop, economist, om de afaceri și primul președinte al Băncii Transilvania, invitat de asemenea în platoul Prima News, consideră că Bolojan s-ar putea afla în fața unei misiuni de scurtă durată, într-un „mandat de sacrificiu” de doar câteva luni, menit să gestioneze o criză economică și bugetară profundă.

„Dacă privesc la modul responsabil această propunere, pentru că din mai multe partide a apărut, atunci, sigur că pot să discern între un Bolojan obișnuit să facă ordine acolo unde administrează, și asta ar fi un lucru cât se poate de necesar pentru România, adică ceea ce a făcut la Oradea în Consiliul Județean sau la Primărie, unde a redus aproape la jumătate schema de personal, și a trimis spre profesionalism și spre muncă acei funcționari publici, așa cred că ar trebui să facă și la nivel de guvern. Pe de altă parte, îl vad ca pe un om de sacrificiu într-un context în care țara e supra-îndatorată, venituri imediate, care să ajute la echilibrarea bugetului nu văd, atunci sigur că poate fi un premier de trei-patru luni, un om de sacrificiu, care să scoată cu mâna lui, toți cartofii fierbinți lăsați de PNL, PSD și de alții”, a afirmat economistul clujean.

Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor este propunerea de premier a liberalilor. Florin Roman l-a anunțat, cu ocazia lansării programului de guvernare al PNL, ca viitor premier liberal, în tandem cu candidatul PNL Nicolae Ciucă. Pe de altă parte și Marcel Ciolacu, și Elena Lasconi l-au propus pe fostul primar al Oradiei în această funcție.

Cum sunt văzute de cetățeni alianțele pe plan local?

Dezbaterile s-au extins și asupra importanței alianțelor locale în administrația publică. Economistul Iosif Pop a observat că alianțele locale nu sunt atât dictate de culoarea politică, ci de obiectivul final: implementarea unor proiecte necesare cetățenilor.

„În administrația locală, pe ei nu îi interesează așa de mult care partid cu care partid face o majoritate locală, ci ca ideile bune să fie votate, susținute și finalizate. Noi am trăit la Cluj mereu alianțe de acest fel, dar din punct de vedere al cetățeanului, mereu le-am criticat și am spus mereu că nu ne interesează votul la comandă, pentru că asta înseamnă o alianță. Îl înțeleg pe primar că la proiectele pe care le avansează, și-ar dori să treacă mereu cu vot majoritar, dar pentru interesul cetățeanului, dezbaterea între consilieri și cetățeni poate să aducă în consiliul local proiectele trebuincioase cetățeanului și nu proiectele politice, prioritare de regulă în orice localitate”, a spus Pop.

„Nicușor Dan a înțeles să caute o majoritate în Consiliul General”

Pe de altă parte, Florin Danciu a subliniat că, pe plan local, primarii sunt interesați de formarea unor majorități pragmatice pentru a-și duce la îndeplinire proiectele.

„Pe plan local, primarul se uită, dincolo de partid, și la calitatea oamenilor, și dacă crede că se poate face o alianță cu AUR, cu SOS România, pentru a face o majoritate, o va face. La Timișoara, primarul Dominic Fritz vrea doi viceprimari USR. Nu se poate, dar nici nu acceptă o alianță cu PSD. De aceea, în acest moment, Timișoara are un singur viceprimar, încă nu este clarificată situația. Nicușor Dan a înțeles, după patru ani de mandat, să caute o majoritate în Consiliul General ca să poată conduce Bucureștiul. El și-a dat seama că nu poate merge împotriva tuturor, e obositor, iar după patru ani, când tragi linia, nu contează care e motivul pentru care nu și-a putut duce proiectele la capăt, ci că nu le-a dus”, a observat Danciu.

Alianța Vestului, o idee abandonată?

Discuția a adus în prim-plan și dispariția Alianței Vestului, un proiect inițiat pentru dezvoltarea regiunii vestice a României. Florin Danciu a afirmat că această alianță s-a dizolvat din cauza personalizării excesive a politicii românești: „Faptul că Alianța Vestului nu mai există este dovada că personalizăm totul. Această Alianță a Vestului trebuia gândită strategic, pe niște analize, și să nu conteze cine e primarul sau de la ce partid”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax