Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Impactul prin VOLUNTARIAT: Experiența Magdei în Izmir cu AIESEC Cluj

Publicat


izmir

Magda a fost într-un voluntariat cu AIESEC din august până în octombrie, în Izmir. Aici, ea a predat timp de 6 săptămâni copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 15 ani.

De ce a vrut să meargă într-o astfel de oportunitate? Pentru că acasă făcea parte dintr-o echipă de organizare a unor tabere pentru copii și voia să afle cum poate aduce mai mult impact și ce activități inovative poate aduce în interacțiunea cu copiii din aceste tabere.

magda

Cum au primit-o copiii?

Ea a fost pe proiectul de voluntariat Fingerprint, care se ocupă de educație non-formală cu copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 15 ani, majoritatea având probleme. Ea a avut libertatea să își desfășoare activitățile într-un birou de terapie privat pentru copii, unde a putut să desfășoare activități gândite de ea, având alături persoane care au ajutat-o.

FOTO. Impactul prin VOLUNTARIAT: Experiența Magdei în Izmir cu AIESEC Cluj

Primele 3 săptămâni ea a predat și engleză, iar în celelalte 3 săptămâni a asistat la sesiuni de terapie.

Magda ține minte că la un moment dat aveau foarte multe cărți de colorat, dar colorau în așa fel încât desenul se insera pe o altă foaie, puneau toate foile colorate într-o mapă. Astfel cărțile fiind refolosibile și desenele copiilor rămânând intacte.

„Eu nu am știut limba turcă absolut deloc, și mă gândeam cum mă duc eu acolo să fac activități cu copiii, și mi-a explicat terapeutul că nu e vorba să te înțelegi cu ei, e vorba de jocuri și de energia pe care o ai”.

magda

S-au obișnuit cu ea pe parcurs și la final îi strigau numele și o luau de mână să meargă cu ei peste tot, pentru că ea putea să meargă și să asiste sau să facă activități când voia într-o zi, fără un program prestabilit.

Fiind niște copii mai agitați, punându-le muzică și făcându-i să danseze, se calmau și deveneau mai liniștiți.

„Copiii au nevoie de dragoste și de compasiune, indiferent de vârstă. E vorba de interacțiune și de cum vorbești cu ei”.

Ce a vizitat în Izmir sau împrejurimi?

Ieșea în fiecare seară cu colegii și cu familiile lor, pentru că aceștia își făceau liste unde să meargă împreună, astfel ea a putut să viziteze în fiecare seară. Magda mergea și vizita cu ei sau mânca un anumit fel de mâncare specific local. În astfel de plimbări, a putut să guste și celebrul mic dejun turcesc.

Deoarece biroul era foarte aproape de faleză, într-o seară au ieșit cu toții acolo, au vorbit și și-au creat amintiri.

magda

În anumite zile libere, a mai ieșit și în afara Izmirului. A fost într-un orășel mic, cunoscut pentru producția de vin, unde a putut să deguste vinuri locale.

Cu un alt grup de prieteni s-a dus cu rulota pe coastă, s-au plimbat și apoi au și dormit în rulotă, având un peisaj minunat în jurul lor.

A cunoscut elemente de cultură și din Pakistan, pentru că ea a stat în aceeași cameră cu două fete din această țară, cu care ieșea, mergea la mall și cunoștea mai bine zona.

Cu ce preconcepții a plecat de acasă?

Când a plecat s-a gândit că în Turcia sunt foarte stricți cu religia și a plecat pregătită cu haine specifice religiei, dar când a ajuns acolo, totul s-a schimbat, „fiind foarte mulți turiști, nu mai sunt așa de rigizi și stricți cu partea asta”.

Legat de proiect, ea a plecat de acasă cu dorința de a vedea cum fac oamenii voluntariat în Turcia diferit de România și ce concepții există acolo.

„Am plecat cu gândul că e mai bine acolo, dar ajungând în Turcia și interacționând cu copiii, am putut observa că peste tot sunt probleme, nu doar în România. În fiecare colț al lumii trebuie să ajuți copiii cu probleme să se integreze și trebuie să fii lângă ei să-i ajuți”.

A avut încredere în AIESEC, știind că noi suntem siguri și „m-am dus puțin fără așteptări în acest proiect, dar nu regret”.

Bariera de limbă a fost o problemă până la un moment dat, dar pe parcurs asta s-a schimbat. Au început să vorbească deschis engleză și vorbeau și între ei doar de dragul Magdei.

Cultura turcească

Turcii sunt foarte ospitalieri și deschiși să îți ofere orice.

Mâncărurile lor sunt mai condimentate decât la noi, dar foarte bune. Un desert anume i-a plăcut cel mai mult, Helva.

Magdei îi plac foarte mult smochinele, și mergând și cumpărând din același loc, domnul de acolo deja o cunoștea și când o vedea o striga să-i dea smochinele, deja erau pregătite pentru ea. Așa de ospitalieri sunt turcii. Îi dădeau mereu ce e cel mai bun, o puneau să și deguste înainte să cumpere.

Cum a dezvoltat-o această oportunitate?

„Există foarte multe experiențe și foarte multe oportunități în care noi putem intra, doar că trebuie să ai curaj, și merită să faci anumite lucruri din impuls, și să nu te gândești negativ înainte să pleci într-o oportunitate”

A ajutat-o foarte mult pe partea de comunicare, mai ales pe limba engleză, și a ajutat-o să aibă mai multă încredere în sine. Pe partea profesională, a învățat de la oameni specializați în domeniu și a văzut diferite abordări și a aplicat și ea tot ce a învățat, prin foarte multe jocuri cu copii.

„Dacă e să descriu într-un singur cuvânt, e superb”.

magda

De ce ar trebui să meargă tinerii în astfel de oportunități?

„Ceea ce am vrut eu să fac, a fost să nu mă duc neapărat pe ceva legat de facultate și de domeniul pe care îl studiez, ca să văd dacă sunt lucruri pe care le pot face cu mai mult drag, care să îmi placă mai mult”.

”Când mergi în oportunitate, ai o altă viață decât cea de acasă, ai un alt rol în societate în care tu ca om, contezi foarte mult ca valoare și ca implicare. Dacă vrei să simți că te implici în ceva și ești un element al schimbării, mergi în oportunitate și ajuți.

Și acasă poți să aduci o schimbare sau poți să faci un bine în orice moment al vieții tale, dar când mergi într-o oportunitate AIESEC, ai un motiv clar. Iar pe lângă faptul că te distrezi foarte mult, aduci și un impact. În orice loc e nevoie de oameni care să aducă un impact, să fie parte dintr-o schimbare”.

„Sunt sigură că eu, ca voluntar în AIESEC, ca voluntar în oportunitate, am fost o schimbare pentru mulți oameni”.

Ca să descoperi asta și să te aflii în diferite situații care să-ți schimbe viața, te poți înscrie aici.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Tânără de 26 de ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Publicat

cioban tarcea elena

„La data de 28 aprilie 2024, în jurul orei 20.00, Secția 4 Poliție Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că CIOBAN TARCEA ELENA, în vârstă de 26 de ani, în cursul zilei de 26 aprilie a.c., în jurul orei 18.00, a plecat de la imobilul din municipiul Cluj-Napoca, fără a se cunoaște direcția de deplasare, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1,65 m, 60 de kilograme, păr blond, lung, prins în coadă, ochi căprui, ten deschis.

AȚI VĂZUT-O? Tânără de 26 de ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Cluj-Napoca. Sunați la 112

La momentul plecării aceasta purta un tricou de culoare gri cu inscripție “Adidasˮ, pantaloni negri cu inscripție “Adidasˮ și pantofi sport de culoare roz.

cioban tarcea elena

Aceasta are un tatuaj pe antebrațul mâinii drepte reprezentând 2 trandafiri și un tatuaj în zona gâtului, reprezentând o inimioara și numele EMANUEL.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Trasee DEVIATE cu ocazia slujbei de Paște de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul de pe Fabricii

Publicat

autobuze ctp

CTP Cluj anunță trasee deviate cu ocazia slujbei de Paște de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul de pe str.Fabricii de duminică 5 mai 2024, în intervalul orar 9:30 – 12:30.

„Din cauza restricțiilor de circulație impuse, următoarele linii de transport vor circula pe trasee deviate, după cum urmează:

Linia 14 (Str. Bucium – Bd. Muncii) – troleibuze:

TUR: Bd. 21 Decembrie 1989 – str. Paris – str. Campul Painii – str. Fabricii – B-dul Muncii;

RETUR: B-dul Muncii – Str. Fabricii – str. Campul Painii – str. Paris – str. Bucuresti – str. Traian – P-ta M. Viteazul – str. Regele Ferdinand – str. Memorandumului.

CTP Cluj: Trasee DEVIATE cu ocazia slujbei de Paște de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul de pe Fabricii

Linia 48 (Al. Baisoara – Bd. Muncii)- autobuze:

TUR: Str. A. Vlaicu – Bd. 21 Decembrie – str. Buftea – str Gorunului – str. Bucuresti – str. Fabricii– B-dul Muncii;

RETUR: B-dul Muncii – Str. Fabricii – str. Bucuresti – str. Gorunului – str. Buftea – bd. 21 Decembrie – str. A. Vlaicu.

Autobuzele si troleibuzele companiei de transport public vor opri in toate statiile de pe traseul deviat”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lunea Mare, ziua în care începe Săptămâna Patimilor. Semnificații, TRADIȚII și obiceiuri

Publicat

paste pixabay

Azi e Lunea Mare, ziua în care începe Săptămâna Patimilor, săptămâna premergătoare Paștilor, în care creștinii se pregătesc pentru întâmpinarea sărbătorii Învierii Domnului.

Săptămâna Patimilor este o săptămână plină de tradiții și obiceiuri la creștini, scrie Alba24.ro.

La biserică, în Lunea Mare se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos.

Acasă femeile încep curățenia de Paște. De asemenea este și săptămâna deniilor.

Lunea Mare din Săptămâna patimilor

Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.

Aceasta este o pildă dată omului, din care trebuie să reţină că, la judecata de apoi, Dumnezeu nu doar va răsplăti, ci va şi pedepsi pe cei care nu au rodit.

Ca obiceiuri și superstiții, în Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște.

Curățenia de Paște

Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. “Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!

Pomenirea lui Iosif

În Lunea Mare se face pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor. Numele de Iosif înseamnă „El (Domnul) adaugă”. Acesta a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob și primul al Rahilei.

În Biblie se povestește că într-o zi, bătrânul Iacob îl trimite pe Iosif să-i aducă vești despre frații lui, care erau plecați cu oile la câmp.

Frații săi, erau invidioși pe acesta din momentul în care le vestise câteva vise: „Eram la câmp cu toții și legam snopi.

Snopii mei stăteau drept, iar ai voștri se plecau spre ai mei”, „se părea că soarele, luna și unsprezece stele se aplecau și se închinau în fața mea”. În urma acestor descoperiri, frații săi și-au pus în gând să îl omoare.

Lunea Marea, tradiții în săptămâna Patimilor

Văzându-l de departe că vine de la casa tatălui spre ei, aceștia au zis: „Iată visătorul! Haidem să-l omorâm și să-l aruncăm într-un puț și să zicem ca l-a mâncat o fiară sălbatică și vom vedea ce se va alege de visurile lui”.

Însă Ruben, unul dintre frații săi, le-a zis: „Nu, să nu vărsați sânge! Aruncați-l mai bine în puțul acela din pustiu, dar mâinile să nu vi le puneți pe el”. Este aruncat în puț, însă, este scos de acolo pentru a fi vândut cu 30 de arginți unor negustori.

Pentru a-și acoperi fapta, frații săi au tăiat un ied, au rupt haina lui Iosif și au înmuiat-o în sânge.

Seara, ajunși acasă, i-au arătat haina lui Iacob, spunându-i acestuia că Iosif a fost mâncat de o fiară sălbatică.

Iosif, fiul patriarhului Iacob, prefigurarea lui Hristos

Iosif, aruncat de frații săi în fântână, semnifică punerea lui Hristos în mormânt. Scriptura ne atrage atenția că fântână era lipsită de apă, semn că acel loc nu mai putea dărui și întreține viața.

Până la Învierea lui Hristos, mormântul era chipul morții. Nu întâmplător, cel demonizat din ținutul Ghergheșenilor, locuia în morminte, în locul în care nu mai există relație, viață.

Și după cum fântâna în care a fost pus, rămâne goală, la fel se întâmplă și cu mormântul Domnului. Acest mormânt e o mărturie a faptului că și mormintele noastre vor rămâne goale. Prin Învierea Domnului, mormântul nu mai este loc de veci.

Iosif, vândut de frații săi în Egipt pentru 30 de arginți, este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.

Smochinul neroditor

Evanghelistul Marcu vorbind despre smochinul neroditor spune: „Iar a doua zi ieșind ei din Betania, Domnul a flămânzit. Și văzând un smochin de departe, având frunze, a mers să vadă dacă va găsi ceva în el. Venind la el, n-a găsit nimic decât frunze, că nu era încă vremea smochinelor. Și a zis Iisus smochinului: Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac” (Marcu 11, 12-14), iar Evanghelistul Matei ne spune că: „Îndată s-a uscat smochinul” (Matei 21, 19).

În tâlcuirile unor Sfinți Părinți, acest smochin neroditor este simbolul sinagogii, care nu a adus rodul mântuirii pe care l-a odrăslit din plin Biserica creștină.

Însă, în tălcuirea lui Isidor Pelusiotul el are alt înțeles: „Pomul călcării poruncii a fost smochinul. Din frunzele lui și-au făcut acoperamant strămoșii noștri călcători de poruncă.

Din pricina că n-a fost blestemat atunci, a fost blestemat acum de Hristos, ca un iubitor de oameni, ca să nu mai facă rod, care este pricina păcatului. Iar că păcatul se aseamănă cu smochina este lucrul destul de limpede: Are dulceața plăcerii, lipiciunea păcatului, iar la urmă, usturimea și iuțimea conștiinței.

Istoria smochinului a fost așezata aici pentru a ne îndemna la umilință, după cum istoria lui Iosif a fost așezată pentru a ne înfățișa pe Hristos. Fiecare suflet lipsit de orice roada duhovnicească este un smochin.

Dacă Domnul nu găsește în el odihnă, a doua zi, adică dupa viața aceasta de acum, îl usucă prin blestem și-l trimite în focul veșnic. Smochinul uscat din Sfânta Evanghelie este ca un stâlp cu totul uscat, care îngrozește pe cei care nu fac rod potrivit de virtute”.

Săptămâna Patimilor – semnificația deniilor

Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania, denia se mai numeşte „straste”, ce înseamnă „patimă”.

Luni, marţi şi miercuri se oficiază Liturgia darurilor mai înainte sfinţite. În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia. În unele mănăstiri, în Joia Patimilor are loc ritualul spălării picioarelor, care aminteste de gestul de smerenie făcut de Hristos înainte de Cina cea de Taină, care a spălat picioarele ucenicilor. În mănăstiri, stareţul este cel care spală picioarele monahilor.

În Vinerea Mare, fiind o zi aliturgică, nu se săvârşeşte Sânta Liturghie. Dimineaţa, se scoate Epitaful din Sfantul Altar şi se aşează pe o masă, în mijlocul bisericii, cu Sfânta Cruce în faţă, scoasă din Joia Mare.

Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză ce reprezinta scena punerii în mormânt a Mântuitorului). După aceasta procesiune, preoţii aşează Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde ramane până în miercurea din ajunul Înălţării Domnului.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca despre anularea licitației la centura metropolitană: Oferta depusă nu a fost admisibilă

Publicat

De

Primăria centrură

Primăria Cluj-Napoca a transmis, luni, că, în urma analizei din cadrul Comisiei de licitație și a Avizului conform condiționat al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, comisia de licitație privind tronsonul 2 al centurii metropolitane  a anulat procedura de achiziție întrucât nu a fost depusă o ofertă admisibilă.

”Azi (luni – n.a.) a fost comunicat rezultatul procedurii către liderul Consorțiului participant la licitație, CON-A
Operations.

Potrivit procedurii legale, Asocierea CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden poate depune contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor în termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea rezultatului procedurii (până în 9 mai 2024).

Ce pași urmează

Dacă nu se depune contestație sau contestația este respinsă, se reia imediat procedura de licitație.

În cazul în care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor dă câștig de cauză Asocierii CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden, atunci se poate trece la încheierea contractului și la demararea lucrărilor”, arată Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax