Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO/ Imigranții care modernizează centrul Clujului! 1225 de cetățeni străini lucrează în județ

Publicat


1225 de municitori străini se află sub contract cu diferite companii ce își derulează activitatea economică în județul Cluj, anunță Serviciul pentru Imigrări. Cei mai mulți provin din țări asiatice precum: Vietnam – 520, Sri Lanka – 175,  India – 114, Nepal – 114 sau Bangladesh – 45.

Compania de construcții Diferit a angajat muncitori străini

Compania clujeană Diferit se numără printre firmele care au angajat cetățeni sri lankezi. Îmbrăcați în costume portocalii, aceștia lucrează din greu în cadrul proiectului de modernizare a Pieței Alexandru Ioan Cuza din fața Prefecturii, o zonă centrală a orașului neglijată de administrația locală de ani buni.

Piața Alexandru Ioan Cuza din Cluj-Napoca

Cu mult calm, ei colaborează îndeaproape cu inginerul proiectului, astfel încât lucrarea să fie executată corespunzător. În ciuda faptului că munca în construcții este solicitantă, muncitorii nu sunt demoralizați, glumind între ei, în timp ce lucrează la pavarea pieței.

De asemenea, bariera lingvistică nu se simte, sri lankezii fiind obișnuiți să vorbească limba engleză, din moment ce țara lor a fost o colonie a Imperiului Britanic între 1815 și 1848. De asemenea, unul dintre străini a afirmat că a mai lucrat în Dubai, nefiind la primul contract de muncă în afara țării natale. El a adăugat că România este o țară „OK”.

Muncitorii sri lankezi alături de inginerul proiectului

Oamenii se bucură de o pauză, fiind fericiți de un răgăz binemeritat, în contextul temperaturilor ridicate din ultima perioadă. Își scot sticlele de apă și mâncarea din ghiozdane, se relaxează câteva minute și încep din nou să lucreze la modernizarea Clujului.

Muncitorii sri lankezi lucrează și la modernizarea străzii Napoca

Un alt proiect în care muncitorii firmei Diferit sunt implicați este cel al lărgirii trotuarului străzii Napoca. Conform unui comunicat de presă al primăriei publicat în luna mai, durata de execuție a contractului este de șase luni și are o valoare de peste 20 de milioane de lei. Trotuarul ar urma să fie finalizat în luna noiembrie.

Trotuarul străzii Napoca în luna iunie

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Remus Lăpușan: „Petardele electorale de îngrășat voturile PNL în ajunul alegerilor nu țin în Cluj!” (PE)

Publicat

Remus Lăpușan, candidatul PRO România la președinția Consiliului Județean Cluj, este indignat de declarațiile lui Alin Tișe din perioada campaniei electorale, acesta din urmă promițând că va realiza în viitorul mandat de președinte al Consiliului Județean aceleași obiective pe care le-au promis PNL și PDL încă din 2007:

˝Domnul Alin Tișe ne jignește pe toți atunci când vine în fața noastră și ne prezintă programul său de guvernare. Domnule Tișe, memoria socială o fi slabă în general, dar chiar și așa ceea ce faceți dumneavoastră acum este prea mult! Nu ați luat în calcul că aceste proiecte la care vă referiți sunt extrem de importante pentru locuitorii acestui județ, iar atunci când te interesează și te afectează direct ceva, ții minte!

Petardele electorale de îngrășat voturile în ajunul alegerilor nu au cum să aibă efect în județul Cluj! După atâția ani în care spuneți că v-ați preocupat de clujeni, ar fi trebuit să știți deja că noi, cei din Cluj, om fi molcomi, dar cu IQ-ul stăm destul de bine!˝, declară Remus Lăpușan.

Concret, Remus Lăpușan se referă la câteva proiecte mari de dezvoltare a județului, care trenează de mai bine de zece ani – timp în care administrația locală a fost condusă de PDL și PNL, și care acum apar din nou în proiectele de viitor ale lui Alin Tișe pentru Cluj:
– Spital Regional: promis încă din 2007
– Metroul: promis din 2008
– Parc industrial Luna: promis din 2012
– Parc industrial Feleacu: promis din 2012

„Liberalii vin și ne promit marea cu sarea”

˝Este o lipsă de respect față de noi toți. Acum, liberalii vin și ne promit marea cu sarea, dar să nu uităm că, în 2015, tot ei (PDL și PNL) sunt cei care au oprit lucrările la Autostrada Transilvania! Oricum, minciunile electorale nu au limite. Pe un pliant electoral al PNL, pe primul loc la capitolul realizări din ultimii 4 ani este trecut faptul că județul Cluj este primul din țară la absorbția de fonduri europene. Întâmplarea face că săptămâna trecută a fost publicat un studiu tocmai pe această temă, iar Clujul se află pe locul 4 – așa a fost de ani buni, după Ilfov, Tulcea și Bistrița-Năsăud! Ce-o fi asta, domnule Tișe?˝

(mai multe informații privind studiul despre performanța județelor în ceea ce privește atragerea
de fonduri europene se regăsesc în linkul următor: https://psnews.ro/cum-sunt-atrase-fondurile-
europene-in-romania-bistrita-nasaud-a-luat-dublul-banilor-fata-de-bucuresti-434868/)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Mai avem nevoie de multă dezvoltare până departe (PE)

Publicat

”În România anului 2020, încă suntem martorii unei societăți profund afectate de discriminare și inegalitate de șanse. Probleme precum violența domestică sau accesul deficitar la educație primară nu sunt nici măcar cunoscute la nivelul amplitudinilor reale, iar echitatea este un termen problematizat extrem de rar!”, Simona Bocică, candidat al Alianței USR PLUS pentru poziția de Consilier Județean Cluj.

Simona este economist de profesie, absolventă a Facultății de Studii Economice din Cluj-Napoca, este o fire analitică, o familistă convinsă și dă o importanță deosebită detaliilor. Încrederea sa în candidatura depusă pentru o poziție de Consilier Județean îi este dată de experiența profesională, clădită pe ani intregi de muncă depusă sub semnul performanței și meritocrației.

Candidatura Simonei pornește din nevoia de dezvoltare economică la nivel județean, pe care ea o vede rezolvabilă prin atragerea continuă de fonduri europene și alte forme de finanțare nerambursabilă, puse la dispoziție prin parteneriate public private de țările din Spațiul Economic European.

„Ridicarea barierelor și inegalităților de drepturi dintre cetățenii acestui județ”

Experiența profesională extensivă în domeniul financiar-bancar, din diferite poziții, îi oferă Simonei o înțelegere comprehensivă asupra unei mari varietăți de instrumente și mecanisme economice, experiență pe care își dorește s-o aducă în slujba cetățenilor județului Cluj, după alegerile de duminică.

”Am curajul asumării unei candidaturi publice fiindcă simt că îmi pot aduce aportul către dezvoltarea comunității în care m-am născut și mi-am trăit întreaga viață. Vreau să-mi folosesc abilitățile și experiența dobândită până în acest moment, pentru a contribui la ridicarea barierelor și inegalităților de drepturi dintre cetățenii acestui județ, oferind șansa unui trai mai bun pentru familiile fiecăruia dintre noi.”, spune Simona Bocică, candidat pentru poziția de Consilier Județean Cluj, din partea Alianței USR PLUS.

O altă provocare descrisă de Simona în programul ei politic, vizează atragerea generației tinere în administrația publică. Deschiderea programelor de internship și consultările publice cu membri noii generații sunt, în opinia ei, vitale pentru a identifica noi strategii de dezvoltare și a desfășura programe în concordanță cu nevoile și dorințele dinamice ale acestei categorii de vârstă, responsabile, în fond, de viitoarele generații.

”Așadar, pentru a fi reprezentați în Consiliul Județean, cu șanse egale și pentru implicarea tinerilor în administrația locală, duminică votăm responsabil, votăm alături de Alianța USR Plus.”, Simona Bocică, candidat pentru poziția de Consilier Județean Cluj, din partea Alianței USR Plus.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO/ Sorin Naș: ”U” Cluj poate deveni prima echipă de fotbal din România listată la bursă. Totul despre proiectul Renaște ”U” (PE)

Publicat

Candidatul Partidului Forța Națională la Primăria Cluj-Napoca, Sorin Naș, propune un proiect de renaștere pentru cel mai iubit club de fotbal din oraș, “U” Cluj. Politicianul crescut în culorile „șepcilor roșii” propune transformarea clubului clujean în societate pe acțiuni și listarea clubului clujean la Bursa de Valori București.

În urma implementării acestor schimbări, s-ar obține un buget pentru club de circa cinci milioane de euro, care ar urma să fie investiți în infrastructura necesară marilor performanțe.

„Prin acest proiect nu se apelează la bani publici, ei vor putea fi folosiți pentru dezvoltarea celorlalte ramuri sportive. El smulge echipa de fotbal Universitatea Cluj de sub influența politicului și rezolvă această situație pentru totdeauna”, explică Sorin Naș.

Amintirile politicianului legate de echipa de fotbal Universitatea Cluj

„Eu sunt U-ist, am fost pe stadion prima dată când aveam patru sau cinci ani. Țin minte cum m-a dus tatăl meu pe stadion și mi-a explicat că echipa noastră era în alb-negru, iar cei de la Universitatea Craiova erau în alb-albastru. Din nefericire, ai noștri au pierdut și am început să plâng. Mi-era ciudă că au pierdut.

Era o sărbătoare să mergi la stadion în fiecare duminică. Indiferent pe ce loc era în clasament, Universitatea Cluj a făcut meciuri bune cu echipele mari precum Steaua sau Dinamo”, a declarat Naș.

„Una dintre primele revoluții a fost la Cluj, după ce Universitatea a pierdut cu Sportul Studențesc”

Nu în ultimul rând, Sorin Naș a povestit cum una dintre primele revoluții a apărut la Cluj, după un meci al Universității împotriva Sportului Studențesc, în 1979.

Suporterii clujeni au început să strige „Hoții, hoții” după ce echipa lor de suflet a fost „furată pe față”, după cum explică candidatul Partidului Forța Națională pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca. Situația a degenerat într-o „bătaie generalizată între miliție și fanii lui U Cluj”.
”Au fost foarte mulți arestați, inclusiv au fost trimiși la închisoare”, rememorează clujeanul.

Citește și

VIDEO/ Sorin Naș propune proiectul Renaște “U” Cluj. Clubul de fotbal ar fi transformat în societate pe acțiuni, listată la bursă (PE)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Orban și Bode promit să susțină investițiile din Cluj

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, aflat în vizită la Cluj alături de primul ministru, promite în numele Ministerului, că marile proiecte de infrastructură ale Clujului, care au valoarea de peste 3 miliarde de lei, vor fi finanţate prin Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă. Mai mult, Orban susține inițiativa în numele prieteniei dintre el și edilul Boc.

Proiectele de infrastructură

„Aici, la Cluj, proiectele de infrastructură se valorizează la maxim, iar acest lucru se datorează unei administraţii implicate, curajoase şi cu viziune. Toate aceste proiecte vor fi sprijinite de Guvernul României, centură metropolitană, tren metropolitan, metrou, etc. Aşadar, pentru realizarea conexiunii la A3, știţi foarte bine că avem în derulare procedura de atribuire a contractului pentru studiu de fezabilitate şi proiectul tehnic, legătura dintre A3, în zona Turda şi DN1, în zona Mărtineşti. Este un proiect care a avut termen de depunere a ofertelor 6 mai, sperăm că după finalizarea procedurilor la CNSC să semnăm acest proiect”, a declarat Bode.

Ministrul a mai adaugat: „Trei dintre proiectele de investiţii din Cluj pot fi incluse în Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă: România are circa 33 miliarde de euro, sunt îndeplinite condiţiile necesare (să fie semnat contractul până în 2022, să fie recepţionată lucrarea până în 2026, şi să îndeplinească condiţiile de mediu). Drumul TransRegio Gilău-Apahida, electrificarea căii de linie ferate, respectiv metoul şi trenul metropolitan sunt proiecte de peste 3 miliarde de euro şi sunt convins că îşi vor găsi finanţarea în Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă”, a mai spus în contextul finanțării proiectelor.

Orban îl ajută pe Boc

„Avem un proiect curajos în care puţină lume crede şi aici mă refer la metrou. Sunt aici ca să vă garantez implicarea totală a Guvernului alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca, realizarea acestui obiectiv care este extrem de important şi de util, traficului. Densitatea în Cluj a atins nişte indicatori care fac necesară, eficientă şi utilă realizarea unei investiţii în cadrul metroului, în prima fază o linie de metrou pe o lungime de 16 kilometri. Susţinem acest proiect”, a precizat primul ministru, citat de news.ro.

El a menţionat că judeţul Cluj este “cu vârf şi îndesat” pe harta investiţiilor care vor fi sprijinite de Guvern.

Karla Fanea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate