Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Grevă japoneză în creșele din Cluj-Napoca. Salariile angajaților, reduse cu 40%. O parte, CONCEDIAȚI. Copiii, în pericol

Publicat


greva 4

Angajații din creșele din Cluj-Napoca au declanșat, marți, o grevă japoneză și poartă la serviciu banderole albe pe braț în semn de protest față de situația gravă în care au ajuns după adoptarea unei legi care prevede trecerea creșelor de la primării la inspectoratele școlare județene. Aceasta înseamnă o reducere a salariului cu 30-40% pentru angajați, dar și concedieri de personal. S-a lansat și o petiție online.

”La nivelul Creșei pentru Educație Timpurie lucrează 423 de salariați care intră sub incidența HG iar aceasta prevede trecerea creșelor de la administrațiile locale, de la primării, la inspectoratele școlare județene, ceea ce implică modificări ale statului de funcții și transformarea posturilor pe grila de la învățământ.

Personalul este nemulțumit pentru că aceste modificări duc la scăderea nivelului actual de salarizare cu 30-40% la îngrijitori, bucătari, reduceri de personal, cam 50 de persoane, dar afectează și activitatea în relațiile cu părinții”, a declarat pentru Cluj24 directorul Creșei pentru Educație Timpurie Cluj-Napoca, Mihaela Duma.

greva 3

Bebeluși de 3 luni la creșă

Potrivit acesteia, la nivelor creșelor din Cluj-Napoca a fost declanșată o grevă japoneză, cu banderole albe pe braț, fără întreruperea activității, cu sprijinul Sindicatului ”Civitas” iar angajații cer păstrarea locurilor de muncă și a nivelului de salarizare pentru personalul încadrat în creșele din Cluj-Napoca, ca urmare a modificărilor legislative intervenite prin HG nr. 566/2022.

”Personalul din creșe lucrează 8 ore pe zi în două ture iar copiii pe care îi îngrijesc nu au independența de a se autoservi, independență în ceea ce privește igiena, somnul, deplasarea.

Vârsta copiilor este extrem de mică, avem solicitări pentru bebeluși de 3 luni care necesită o atenție specială”, a precizat Duma.

Aceasta a atras atenția că au fost achiziționate servicii și au fost încheiate contracte de furnizare pentru alimentele necesare meniului acestor copii, lucrări de reparații, obiective de investiții, toate fiind influențate deoarece se intră în procedură de reorganizare

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, în creșele de stat, sunt înscriși 1.487 de copii.

”Greva japoneză va fi urmată și de alte forme de protest, dacă nu se rezolvă situația noastră”, a menționat Mihaela Duma.

Revolta unei mămici

greva 2

O mămică revoltată de situație a declarat la rândul său că este martoră, a nu ştiu câta oară, până acum, ”la masochismul care caracterizează acest popor şi pe multi dintre cei care ne aranjează vieţile la Bucureşti”.

”Creşele din Cluj sunt în grevă. Şi asta pentru că domnul senator USR Ștefan Pălărie a stat de vorbă cu oameni din teren (în special în mediul rural), cum a declarat presei, în Ajunul Crăciunului 2021, şi s-a pus pe făcut ordine în creşe.

A gândit el o soluţie de trecere a creşelor de la administraţiile locale, la Inspectoratele Şcolare Judeţene.

Exact ce ne fierbea pe noi toţi. Să dinamităm o structură care funcţionează foarte bine în multe din comunităţile mari, să punem pe drumuri câteva zeci de angajaţi, să tăiem din salarii, cam 40% şi să reducem la 50% numărul de asistente medicale şi medici că, doar nu-i spital, nu? Şi toate astea, scăzând vârsta copiilor care pot fi integraţi în creşă, de la 11 luni la 0 luni.

Alooooo, domnul senator, cine din familia dumneavoastră are copil în cresă să ştiţi realitatea din teren?”, a spus Alina, o mămică din Cluj-Napoca.

Un copil de creșe necesită multă atenție

crese 5

Aceasta l-a întrebat pe Pălărie dacă știe de câtă atenţie are nevoie un copil care nu merge singur la baie, ca la grădiniţă, care trebuie învăţat să mânânce, să umble singur, să stea pe oliţă, să vorbească şi să se spele pe mâini?

”Dacă doar vă imaginaţi astea, staţi prost la capitolul imaginaţie. Foarte prost. Doar asta mă gândesc că poate fi explicaţia unui salariu cu valoare aproape la 50% din cel al unui casier în supermarket, stabilit pentru o doamnă îngrijitoare. Iar, conform Legii nr. 100, această doamnă pentru a putea să îşi încaseze cei 1.800 de lei, va trebui să se şi şcolarizeze pentru a corespunde noilor încadrări.

Lăsând aceste amănunte la o parte voi încerca să ridic tonul, foarte sus şi să înţelegeţi, cu toţii că în aceste zile, din cauza birocraţiei şi a procesului de predare primire între Ministerul Educaţiei şi administraţiile locale (cele care nu au predate încă) copiii, micuții din creșe sunt în pericol”, a precizat clujeanca.

Probleme cu achizițiile

Potrivit Alinei, la achiziţii sunt refuzate condicile şi referatele pentru medicamente şi sunt probleme cu furnizorii de materie primă pentru mâncarea micuţilor.

”Nu se ştie cine trebuie şi de pe ce poziţie să semneze! Sunt copii care fac febră, care fac febră cu convulsii sau cărora li se declanşează alergii alimentare.

Lor ce medicamente să li se administreze? Expirate? Iar, pentru mâncarea ce se pregăteşte zilnic, ce să pună bucătarii în oale dacă nu se mai pot face achiziţii?

Şi, dacă, până acum erau cam o asistentă la două grupe, prezentă pentru intervenţii urgente, dar şi pentru ajutor că personalul este prea puţin, din toamnă va fi, în cel mai bun caz, o asistentă la 6-8 grupe.

Înţeleg domnule Pălărie. Aţi fost într-un sătuc de munte cu 3 copii la cresă şi v-aţi gândit că nu are primăria bani să îi ţină şi pe ei săracii, că trebuie să bage apa sau să dea ajutoare sociale la nefericiţi.

Aţi fost la Cluj? Aţi vorbit cu vreun părinte de la Cluj care are sau a avut copil în cresă?

Copiii, deveniți cobai

greva 6

Nu cred că v-aţi făcut temele cum se cuvine. Aici, la Cluj, administraţia Boc vrea să susţină în continuare structura creşelor, însă, dacă ar da bani să suplimenteze ceva, ar fi ilegal.

Nu aţi putut, domnule Pălărie să lăsaţi un loc în lege pentru administraţiile locale care ar fi vrut să păstreze creşele? Măcar 3 puncte care să favorizeze şi astfel de situaţii?

Aţi gândit efortul financiar şi de personal pentru Inspectoratele Şcolare? Cine preia, din toamnă, cel puţin la Cluj, structurile creşelor? Directorii grădiniţelor? Pe ei i-a întrebat cineva dacă pot asigura hrană, diferit pentru nevoile unui sugar şi cele ale unui preşcolar?

Ce mă supără cel mai tare este că iar copiii sunt cei care trebuie să fie cobai. Ce bine că acum avem ocazia să îi călim încă din faşă, la propriu, că mai au multe de tras. Să ştie, frate, că viața e grea și oamenii răi”, a conchis Alina.

Soluția senatorului Pălărie

Senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat pentru Cluj24 că proiectul de OUG care privea trecerea creșelor de la primării la inspectoratele școlare a fost redactat ”pe repede înainte”.

”A fost nevoie să îl luăm la corectat în Parlament. Noi, fiind Cameră decizională, am avut discuții în Comisia de învățământ de la Senat, și chiar a fost una dintre puținele reușite interpartinice, cu un grup de lucru tehnic cu câte un reprezentant de la fiecare partid, pentru a propune o formă a legii, cu amendamente. Iar legea de adoptare a OUG a venit însoțită de aceste amendamente, ceea ce a fost foarte bine.

Problema diferenței de venituri vine de la politica salarială a autorităților publice locale față de grila unică de salariazre din sistemul de învățământ, la care salariile trebuiau aliniate pe salarizarea unică”, a spus Pălărie.

Potrivit acestuia, o soluție pentru a nu se pierde angajații din sistem din cauza reducerii salariilor, ar fi ca Guvernul să își asume, tot printr-o OUG, un set de norme tranzitorii care să prevadă ca, până la stabilizarea sistemului, într-o perioadă de 3 ani, salariile angajaților din creșe să fie conservate la actualul nivel.

”Apoi se va trece la salarizarea de la Ministerul Educației. Pentru că nu am prioritizat domeniul educației, avem atât de belele, încât, până nu vom spune că trebuie să plătim mai mult pentru educație și să creștem procentul din PIB, vom rămâne în beznă”, a explicat senatorul USR

Puericultor, o meserie fără căutare

O altă problemă care a rezultat în adoptarea noii legi este obligativitatea existenței unor puericultori în creșe, meserie pentru care nu sunt suficienți specialiști, în condițiile în care, la nivel național, sunt înregistrați circa 500.

”Absolvenții de liceu pedagogic, când aveau opțiunea să aleagă între specializări, majoritatea optau pentru învățători, pentru că aveau o mai mare șansă de angajare.

Pentru puericultor erau și mai puține locuri disponibile, astfel că am ajuns în situația de a nu avea puericultori. Noi am solicitat ca cei care lucrează în acest domeniu și nu au calificare de puericultor să poată să o obțină în termen de 5 ani”, a explicat Ștefan Pălărie.

Petiție online, copiii sunt în pericol

În sprijinul angajaților din sistemul de creșe a fost lansată și o petiție online în care se cere lăsarea în pace a creșelor:

”Copiii din creșele clujene sunt in pericol. După ce guvernanții au decis trecerea acestora din administrarea primăriilor în cea a Ministerului Educației.

Ce înseamnă acest lucru: reducerea numărului de personal în creșe și doar o asistentă medicală pe toată unitatea. Atenție, vorbim de unități unde merg copii de la 0 la 3 ani.

Cu alte cuvinte, mai puțină grijă pentru copiii noștri. Reducerea programului de lucru la 10 ore.

Practic daca trebuie sa ajungi la serviciu la 7 dimineața nu o sa mai ai unde sa lași copilul.

Scăderea salariului pentru personalul din creșă cu 40 la sută, practic riscam sa plece de bunăvoie oamenii care îngrijesc copii cu nevoi specifice vârstei mici: învață să meargă, sa mănânce, să facă la olita, să vorbească etc”, se arată în petiție.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Kosovo e noua Portugalie. CFR Cluj și-a adus fundaș de la Ballkani

Publicat

armend thaqi

După ce a terminat pe locul 2 în Superligă, CFR Cluj se întărește înaintea unui nou sezon în care atacă titlul. Clujenii l-au transferat pe Armend Thaqi, în vârstă de 31 ani, fundașul dreapta al celor de la Ballkani.

Conform presei kosovare, acesta a confirmat deja mutarea, scrie GSP.

„Acest meci marchează finalul aventurii mele la Ballkani. După meciul în care ni se va decerna trofeul, îmi voi continua cariera în străinătate, la CFR Cluj”, a declarat Armend Thaqi, conform Kosovar Football.

Kosovo e noua Portugalie. CFR Cluj și-a adus fundaș de la Ballkani

Ballkani mai are de disputat o singură partidă, cu Prishtina pe 26 mai, moment în care îi va fi decernat și trofeul.

Miercuri, în fața aceleiași echipe, Ballkani și-a adjudecat și Cupa Kosovo-ului, impunându-se la loviturile de departajare. În Supeliga, de la Ballkani au mai venit Albion Rrahmani, Ermal Krasniqi și Albin Berisha.

Conform transfermarkt, Armend Thaqi este cotat la 350.000 euro (cea mai mare valoare de piață a carierei lui) și evoluează pe poziția de fundaș dreapta. Poate fi folosit și la mijloc, dar și în centrul defensivei. Este la Ballkani din 2020 și a mai evoluat doar în campionatul intern, pentru formații precum: KF Hajavlia, FC Prishtina și SC Gijlani. Are 1.79, iar piciorul favorit este cel drept.

Thaqi i-a dat gol lui CFR Cluj

Thaqi a evoluat în ambele partide disputate CFR Cluj în compania celor de la Ballkani în Grupa G a sezonului 2022-2023 de Conference League. În partida din tur, acesta a izbutit chiar să înscrie golul kosovarilor. Disputată pe 8 septembrie 2022, scorul final a fost 1-1.

În aceest moment, pe postul de fundaș dreapta la CFR Cluj, mai evoluează Cristi Manea și Vasile Mogoș, însă se pare că Manea va părăsi gruparea din Gruia.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EDUCATIE

Încep lucrările la Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială al UTCN. Mai mulți miniștri, prezenți vineri la Cluj

Publicat

Vineri, 24 mai, va avea loc inaugurarea oficială a lucrărilor de construcţie a Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială al Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Deschiderea oficială a lucrărilor dedicate realizării Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială al Universității Tehnice Cluj-Napoca va avea loc vineri, 24 mai, de la ora 10. Evenimentul se va desfășura pe strada Observatorului, nr. 2, din Cluj-Napoca.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează lucrările pentru construcția Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială, un proiect amplu și inovator al universității.

Miniștri și oficialități, prezenți la eveniment

La inaugurarea oficială a lucrărilor de construcţie vor participa mai mulți miniștri și reprezentanți ai autorităților locale și naționale, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Astfel, printre invitați se vor număra:

  • Marcel Bolos – Ministrul Finanţelor
  • Bogdan-Gruia Ivan – Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării
  • Emil Boc – Primarul Municipiului Cluj-Napoca
  • Sorin Ştefan Decă – Secretar General Adjunct în Ministerul Educației
  • Csilla Hegedüs – Director General Interimar ADR Nord-Vest.

Amintim că, în luna septembrie a anului trecut, a avut loc semnarea contractului pentru începerea lucrărilor de proiectare și execuție a Institutului de Inteligență Artificială.

Investiție de peste 105 milioane de lei

Contractul, în valoare totală de 105.095.830 lei (cu TVA), a fost atribuit în urma licitației publice Asocierii Kész Construcții România SRL (lider) – SDC Proiect SRL (asociat).

Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligență Artificială va fi amplasată în campusul universitar de pe strada Observator și va acoperi o suprafață de 2.028 metri pătrați.

Acest edificiu, cu o suprafață totală de 13.850 mp, va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferințe și spații colaborative, toate fiind dotate cu cele mai avansate facilități de cercetare, echipamente de înaltă performanță și infrastructură IT de ultimă generație.

Institutul se va concentra asupra dezvoltării soluțiilor de Inteligență Artificială pentru domenii vitale precum sănătatea, transportul, securitatea cibernetică și multe altele, contribuind semnificativ la progresul economic și tehnologic al regiunii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FCSB și-a luat ATACANT de la „U” Cluj. Cât a PLĂTIT pentru el Becali

Publicat

daniel popa

Pentru că transferul lui Louis Munteanu trenează, Gigi Becali s-a reorientat și l-a achiziționat pe Daniel Popa de la „U” Cluj.

Radu Constantea, președintele „șepcilor roșii”, a declarat că cele două cluburi au ajuns la un numitor comun în privința transferului atacantului în vârstă de 28 de ani.

FCSB și-a luat ATACANT de la „U” Cluj. Cât a PLĂTIT pentru el Becali

Gigi Becali va plăti suma de 300.000 de euro pentru Daniel Popa, clauza de reziliere din contractul cu „U” Cluj. Atacantul urmează să semneze contractul cu FCSB în zilele următoare.

”La Daniel e o situație diferită, pentru că pe el nu ne putem baza în baraj, are o problemă musculară. Din punctul nostru de vedere, are o clauză de reziliere de 300.000 de euro.

FCSB s-a înțeles cu jucătorul și în această seară s-au înțeles și cluburile pentru această clauză, de 300.000. Este o pierdere. Da, e un acord de principiu. E o șansă și pentru jucător, și-a făcut datoria față de noi”, a declarat Radu Constantea, la TV Digi Sport.

Daniel Popa a mai evoluat pentru FCM Târgoviște, Chindia Târgoviște, Dinamo București, FC Botoșani, Daejon Hana (Coreea de Sud) și U Cluj. Singurul său trofeu câștigat este Cupa Ligii din sezonul 2016/2017, când evolua la Dinamo. Cota sa de piață pe Transfermarkt este de 850 de mii de euro.

Citește mai departe

ECONOMIE

Studiu UBB: Impactul pandemiei asupra intenției antreprenoriale în România

Publicat

De

ubb (2)

Cercetători din cadrul UBB Cluj au studiat efectele pandemiei de COVID-19 asupra intenției antreprenoriale în România.

Un grup de cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a publicat recent articolul intitulat „Impactul pandemiei de COVID-19 asupra intenției antreprenoriale: O abordare integrată bazată pe modele structurale”.

Articolul a fost publicat în revista științifică Eastern European Economics a editurii Taylor&Francis, de un prestigiu internațional remarcabil, care publică articole științifice care furnizează rezultate și direcții de cercetare inovative atât pentru mediul academic, cât și pentru mediul de afaceri.

Perspectivele economice globale s-au schimbat dramatic în ultimii ani

Studiul a fost realizat într-un context în care perspectivele economice globale s-au schimbat dramatic în ultimii ani și, drept urmare, atât cercetătorii din mediul academic, cât și factorii de decizie politică din întreaga lume își concentrează eforturile în direcția identificării celor mai adecvate mecanisme stabilizatoare ale piețelor.

Cercetările efectuate au generat numeroase soluții inovative, însă, fără îndoială, literatura de specialitate acceptă componenta antreprenorială ca fiind un element cheie atunci când se are în vedere progresul tehnologic, crearea de valoare sau creșterea productivității, atât în plan național, cât și în cel regional sau internațional.

Antreprenoriatul, rol important în contracararea efectelor adverse ale șocurilor externe

Interdependența crescută dintre economiile lumii propulsează și mai puternic rolul pe care antreprenoriatul îl are în contracararea efectelor adverse ale unor șocuri externe, precum au fost și cele provocate de recenta pandemie de Covid-19.

Restricțiile impuse în numeroase țări în momentele critice de pe durata acestei pandemii au generat efecte negative asupra mecanismelor de funcționare a economiei, în special asupra mediului de afaceri, forțând antreprenorii să-și reconsidere strategiile pentru a-și asigura  continuitatea activității.

Ce îi determină pe indivizi să aleagă o carieră antreprenorială?

Obiectivul principal al acestei cercetări este de a oferi o analiză detaliată și multi-dimensională a principalilor factori determinanți ai intenției antreprenoriale într-un context global perturbat de pandemia de Covid-19. În prezent, nu există modele standardizate de identificare a factorilor care influențează decizia indivizilor în direcția alegerii unei cariere antreprenoriale. Astfel, este imperativă găsirea unor răspunsuri, într-un context în care antreprenoriatul este perceput ca o precondiție pentru relansarea economică.

Rezultatele obținute în urma acestui studiu consolidează rolul fundamental pe care factori precum atitudinea, dezirabilitatea, fezabilitatea, auto-eficacitatea percepută și eficacitatea colectivă îl au asupra intenției antreprenoriale.

Recomandări pentru mediul academic și cel guvernamental

Recomandările formulate ca urmare a studiului vizează atât mediul academic, cât și cel guvernamental.

Astfel, mediul academic trebuie să:

  • să formuleze și să transmită mai clar mesajul cu privire la beneficiile antreprenoriatului
  • să se concentreze pe construirea mentalității antreprenoriale în rândul studenților
  • să identifice indivizii cu abilități în această direcție și să îi sprijine în dezvoltarea de noi afaceri.

Din perspectivă managerială, acest aspect se traduce prin proiectarea și implementarea unor programe de formare a personalului, menite să pregătească profesorii și să le semnaleze importanța încorporării acestor aspecte în discursurile și practicile educaționale.

Din perspectivă guvernamentală, implicațiile acestui studiu evidențiază rolul guvernelor naționale în ceea ce privește necesitatea formulării unor măsuri solide și eficiente menite să susțină afacerile existente (în special pe cele mici și mijlocii) și să asigure supraviețuirea acestora, prin sprijin legislativ și fiscal.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax