ACTUALITATE
FOTO. Gala de deschidere TIFF.23 la Cluj-Napoca. Invitații de pe covorul roșu

Gala de deschidere a TIFF.23 are loc vineri seara de la ora 20.45 în Piața Unirii din Cluj- Napoca, urmând să fie poriectat filmul Dogman.
Încă de la 20.00 au început să pașească pe covorul roșu invitații, printre ei fiind președintele festivalului, Tudor Giurgiu,Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, dar și o serie de actori.
Gala de deschidere TIFF.23 la Cluj-Napoca. Invitații de pe covorul roșu
Printre actorii de pe covorul roșu se află și actrița Jojo T. Gibbs din filmul care deschide festivalul, regizat de Luc Besson (foto principal).
Pe covorul roșu a pășit și artistul plastic Erno Bartha, dar nu oricum. Acesta a „ieșit” dintr-un televizor.
La Gala de deschidere a festivalului este prezent și Ambasadorul Japoniei, Takashi Katae. Excelența Sa se află printre invitați, având în vedere că în acest an are loc secțiunea Focus Japan, urmând să fie proiectate mai multe din această țară.
Și primarul Emil Boc a ajuns la Gala de deschidere.
De asemenea, pe covorul roșu a pășit și actorul clujean Dan Chiorean.
„E primul an când avem peste 200 de filme, peste 600-700 de invitați din toată lumea. Vă spun că sunt foarte bucuros că ne întâlnim într-o piață și nu pe stadion, asta pentru că sunt puțin superstițios și aici, alături de noi, e un prieten bun n-o să-i spun numele, dar nu-i place fotbalul…a fost în viața lui doar de două ori pe stadion.
Prima dată a fost imediat după ce Simona Halep a câștigat Wimbledonul și în momentul în care s-a făcut acea mare serbare pe stadion și toată mulțimea a fluierat-o pe doamna firea, prietenul meu era acolo.
A doua oară în viață când a fost pe un stadion a fost acum două seri la Coldplay, când știți bine ce s-a întâmplat, așa că mi-a spus că vine la Cluj la deschidere. Am zis slavă Domnului că nu suntem pe un stadion că cine știe ce ar fi urmat”, a spus Tudor Giurgiu.
Apoi a vorbit despre filme.
„Anul ăsta vor fi, așa cum știți, filme foarte în multe, dar surpriza e evenimentul pe care îl vom face marți seara la castelul Banffy de la Răscruci un castel renovat restaurant cu sprijinul Consiliului Județean care a făcut o treabă extraordinară.
Cei care n-ați mai găsit bilet, sper să-l puteți vizita ulterior, vom pregăti o seară cu multe surprize la castel”, a spus acesta.
Un moment inedit au fost un alt tip de vedete pe covorul roșu. Și anume câinii, având în vedere că filmul de deschidere se numește Dogman, în care patrupedele sunt personajele principale.
„Sunt câini vedetă, câini care s-au făcut remarcați în multe, multe ocazii și ipostaze, sunt prietenii noștri și ne am gândit să-i invităm alături de de noi, să-i vedeți, să-i aplaudați.
Așadar pe covorul roșu avem 14 eroi, 14 vedete”, a spus Tudor Giurgiu.
Sunt câini care au câștigat titluri la diverse expoziții.
Președintele TIFF a vorbit și despre Institutul Oncologin din Cluj-Napoca, un institut care aniversează 95 de ani de activitate.
Acesta a fost și motivul pentru care pe scaune, cei prezenți la gală au găsit un plic verde.
„Acesta conține o fundiță verde, pentru că sprijinim continuu lupta împotriva tuturor tipurilor de cancer, dar și o brățară pe care vă îndemn să o purtați pentru a exprima sprijinul și solidaritate față de toate femeile care luptă cu această boală nemiloasă”, a mai spus Giurgiu.
Primarul Emil Boc a urcat și el pe scenă și a făcut și o glumă cu iz politic.
„TIFF are 23 de ani la Cluj și să știți că dacă vrei să candidezi la Camera Deputaților îți trebuie vârsta de 23 de an,. Deja TIFF-ul se califică pentru a candida la Camera Deputaților și mai e un pic până la vârsta de a candida pentru Senatul României, 33 de ani. Deci TIF-ule ești pe drumul cel bun.
Și aș vrea, în numele tuturor clujenilor, în primul rând să vă mulțumesc pentru faptul că datorită vouă Clujul este astăzi în UNESCO și tot datorită vouă Clujul este pe harta mondială a filmului și pentru asta cred că merită aplauzele directorul Tudor Giurgiu cu admirabila echipă”, a spus Emil Boc.
Nicu Alifantis a urcat apoi pe scenă și a încântat publicul prezent.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Când se fac plățile pentru pensii, alocații și alte beneficii sociale în mai. Ministerul Muncii a anunțat calendarul oficial

Chiar dacă va fi minivacanță de 1 Mai, autoritățile dau asigurări că toate drepturile sociale vor fi plătite la timp.
Astfel, pensiile, alocațiile, indemnizațiile, dar și alte plăți vor ajunge la beneficiari conform unui calendar oficial stabilit de Ministerul Muncii.
Când se fac plățile pentru pensii, alocații și alte beneficii sociale în mai
„În aprilie, drepturile au fost plătite mai devreme pentru ca românii să se poată pregăti pentru Paști. 1 Mai, Ziua Muncii, este zi liberă pentru toți românii. Banii aferenți alocațiilor pentru copii, pensiilor și celorlalte prestații sociale vor ajunge la beneficiari în timp util, calendarul plăților fiind deja stabilit în acest sens”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
Calendarul plăților pentru luna mai:
Alocații și indemnizații – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
- Alocația de stat pentru copii: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Indemnizația de creștere a copilului: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Stimulentul de inserție: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Alocația de plasament: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Drepturi pentru persoane cu dizabilități: 12 mai în cont, 14 mai prin poștă
- Hrană pentru persoane cu HIV/SIDA: 20 mai în cont și prin poștă
- Hrană pentru bolnavii de TBC: 20 mai în cont și prin poștă
- Ajutor pentru susținerea familiei (VMI): 20 mai în cont și prin poștă
- Ajutor de incluziune (VMI): 20 mai în cont și prin poștă
Pensii – Casa Națională de Pensii Publice
- Prin poștă: începând cu 2 mai
- În cont bancar: 12 mai
- Pensionari din străinătate (Citi Bank): 20 mai
Plata ajutorului de șomaj se va face între 14 și 16 mai, atât pe card cât și prin poștă
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Campanie ambițioasă de plantare, la Cluj. Primarul Emil Boc a luat lopata și a pus umărul la treabă

Primăvara vine în forță, la Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc a anunțat o campanie ambițioasă de plantare de arbori în tot orașul.
În total, 3.800 de copaci cu balot urmează să fie plantați până la finalul anului 2026, în toate colțurile Clujului, de la asociații de proprietari, la școli, grădinițe, creșe și pe aliniamentele stradale.
„Începem o nouă plantare de arbori cu balot în municipiul Cluj-Napoca. Până în 2026, la sfârșitul anului, vom planta 3.800 de arbori cu balot, cu o dimensiune cuprinsă între 18 și 35 de centimetri. Facem asta pentru a avea un Cluj mai curat, pentru un Cluj mai verde, pentru un Cluj cu mai multă verdeață și, evident, cu mai multă sănătate.
Acești arbori cu balot îi plantăm la asociații de proprietari, pe aliniamente stradale, în parcuri, la școli, creșe, grădinițe, adică oriunde este nevoie. Arborii nu sunt doar peisaj, sunt filtre naturale, scuturi împotriva prafului, zgomotului, căldurii excesive și a poluării în general”, a declarat primarul Emil Boc.
100.000 de arbori plantați până în 2030
Campania are și un obiectiv pe termen lung: plantarea a nu mai puțin de 100.000 de copaci până în 2030.
„Un oraș cu mai mulți copaci e un oraș cu mai puține boli respiratorii, un oraș cu mai mult aer curat, un oraș cu o viață de calitate. Dimensiunea verde înseamnă sănătate, aer curat și echilibru cu natura. Înseamnă să construim nu doar orașe moderne, ci și orașe respirabile, prietenoase cu oamenii și cu planeta.
Am început și nu ne oprim până ce nu plantăm 3.800 de arbori cu balot în tot Clujul până la finalul anului 2026 și 100.000 de copaci plantați până în 2030. Să fie într-un ceas bun!”, a mai spus edilul.

Camera Deputaților a adoptat miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. ”Actul normativ, inițiat de PSD, alături de partenerii de coaliție, aduce modificări importante în cadrul angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca scop corectarea dezechilibrelor față de sistemul public de pensii, prin reducerea diferențelor dintre pensiile de serviciu și cele din sistemul public bazat pe contributivitate”, susține deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan.
Principalele măsuri adoptate includ:
• Creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați, care va fi aplicată din anul 2026, la atingerea vârstei standard de 65 de ani.
• Magistrații şi personalul de specialitate juridică, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.
Pensia de serviciu
Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Până la adoptarea acestei propuneri legislative, cuantumul net al pensiei se raporta la venitul net avut în ultima lună de activitate, și nu la indemnizația de încadrare.
• De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, magistrații şi personalul de specialitate juridică cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcții.
”Am votat pentru adoptarea acestui proiect care reprezintă un angajament ferm pentru echitate socială și responsabilitate fiscală. Este un pas necesar în direcția unei reforme sustenabile și corecte a pensiilor de serviciu”, a spus Lăpușan.

Clubul CFR 1907 Cluj își exprimă regretul și profunda tristețe pentru trecerea la cele veșnice a lui Andi Siladi sau Austriacu’, cum îl știau membrii Peluzei Vișinii, un mare suporter al echipei care a încetat din viață mult prea repede.
”Andi, ne vei rămâne mereu în suflet pentru devotamentul tău! Chiar și din ceruri, așa cum spuneai mereu, dar și în ultimul tău mesaj, împreună suntem CFR!
Condoleanțe familiei îndurerate, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis clubul din Gruia.