Connect with us

CULTURA

FOTO. ”Evreii lui Sárdi” – portrete de evrei clujeni din perioada 1935-1944 expuse la Muzeon

Publicat


2 irene și iakov (jakab) grünwald, atelier „foto sárdi” (sárdi elemér), cluj, 1941

Asociația Renascendis și Muzeon – Muzeu de istorie a evreilor din Cluj-Napoca vă invită joi, 27 ianuarie, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la vernisajul expoziției Evreii lui Sárdi. Evenimentul va avea loc la ora 17:00, la Muzeon, pe str. Virgil Fulicea nr. 3, Cluj-Napoca.

Expoziția prezintă o selecție de portrete ale membrilor comunității evreiești din Cluj realizate în perioada 1935-1944 în atelierul fotografic „Foto Sárdi” (deținut de fotograful Sárdi Elemér).

Imaginile sunt reproduceri după clișeele fotografice (originale) pe sticlă și celuloid recuperate de Asociația Renascendis prin intermediul platformei Arhiva de Fotografie, pe care o gestionează, din arhiva atelierului „Foto Sárdi”, care a funcționat la Cluj în perioada 1935-1956.

Expoziția este rezultatul muncii de cercetare din cadrul proiectului „Evreii lui Sárdi”, dedicat istoriei comunității evreiești clujene din 1935-1944, prin prisma fotografiei de epocă. Punctul de pornire al proiectului a fost descoperirea unei resurse documentare inedite: un fond de aproximativ 4.000 de clișee fotografice realizate în atelierul „Foto Sárdi”, dintre care peste 1.250 sunt portrete atribuibile unor membri ai comunității evreiești.

3 familia neumann zoltán, atelier „foto sárdi” (sárdi elemér), cluj,1942

Această colecție de portrete, unică nu doar prin numărul și calitatea tehnică și artistică a clișeelor, dar și prin posibilitatea de atribuire a subiecților, ne-a oferit o ocazie de documentare rară în domeniul istoriei fotografiei din România – de a cunoaște vizual o bună parte a unei comunități evreiești urbane – comunitatea evreiască din Cluj.

Portrete de familie

Imaginile reproduse în expoziție – portrete individuale, grupuri de prieteni, portrete de familie sau portrete de cununie – sunt, în multe din cazuri, singura mărturie vizuală rămasă în urma deportărilor. Documentele fotografice din arhiva „Foto Sárdi” ne oferă șansa de a pune chipuri în listele și pe fișele de victime ale Holocaustului, de a restitui fotografii de familie supraviețuitorilor aflați încă în viață și de a face cunoscută povestea acestora. Dar Evreii lui Sárdi nu este numai despre Holocaust, ci despre viața unei comunități, despre transformările prin care aceasta a trecut timp de aproape un deceniu – cel mai dificil deceniu din existența ei. Și despre cum munca de zi cu zi a unui fotograf s-a transformat, neintenționat, într-un surprinzător purtător de memorie colectivă.

10 mandula lili, atelier „foto sárdi” (sárdi elemér), cluj, 1942

Fotograful în cauză este Sárdi Elemér (1907-1981), cel mai apreciat și căutat fotograf din Cluj la sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor 1940. Excelent portretist, Sárdi era chemat să imortalizeze și evenimente mondene. Cunoscut ca fotograful celebrităților în Cluj și chiar la Budapesta, adesea se prezenta ca „fotograful femeilor frumoase”. O bună parte a populației Clujului din perioada 1935-1950 a trecut pragul atelierului „Foto Sárdi” – maghiari, români, evrei și germani, mărturie a unui Cluj divers și multietnic, într-o perioadă marcată de schimbări politice și sociale.

Expoziția va fi deschisă până în  27 martie, proiectul fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

12 hoffmann márta, atelier „foto sárdi” (sárdi elemér), cluj, 1940

Arhiva de Fotografie

Arhiva de Fotografie este o platformă inițiată de Asociația Renascendis pentru construirea unei infrastructuri de specialitate dedicate patrimoniului fotografic vechi. Având la bază cinci piloni – salvare, conservare, cercetare, promovare și educație –, AdF s-a dezvoltat ca un proiect orientat spre comunitate și susținut de comunitate. Donațiile de material fotografic valoros primite în ultimul timp demonstrează că publicul este interesat să contribuie la salvarea și promovarea patrimoniului fotografic autohton. De aceea, încurajăm publicul să continue să doneze material fotografic către AdF, material care va fi digitalizat, cercetat și publicat online.

Despre Muzeon

Muzeon este un muzeu inovator, fondat în 2020 dintr-o inițiativă privată. Muzeul spune povești ale comunității evreiești din Cluj prin intermediul a trei ghizi audio diferiți: Julia, Paul și David. Toate informațiile din muzeu, inclusiv ghidul audio, sunt disponibile în română, engleză și maghiară. Misiunea muzeului este de a le oferi vizitatorilor o experiență de învățare memorabilă, fără efortul de a învăța. Muzeon se bazează aproape în întregime pe narațiune audio și vizuală, astfel încât să ușureze experiența de învățare. Folosind puterea poveștilor spuse la persoana I, în combinație cu instalații artistice și vizuale, Realitate Virtuală și artefacte, muzeul reușește să aibă un impact semnificativ asupra celor care îi trec pragul.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

1 grünvald vera, atelier „foto sárdi” (sárdi elemér), cluj, 1940

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cluj-Napoca va primi finanțare din PNRR pentru 200 de platforme îngropate pentru deșeuri și două mari centre de colectare

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca dorește să acceseze două programe disponibile prin intermediul PNRR, prin care să îmbunătățească managementul integrat al deșeurilor.

Astfel, două centre de colectare mari pentru deșeuri voluminoase vor putea să fie construite pe raza municipiului.

Aici, cetățenii vor putea transporta deșeuri cum sunt cele din construcții și chiar cadavre de animale, a anunțat, vineri, city-managerul Gheorghe Șurubaru.

Totodată vor fi realizate 200 de platforme îngropate digitalizate.

Momentan în Cluj-Napoca s-au amenajat 204 puncte îngropate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, însă acestea nu sunt digitalizate, sunt hidraulice. Pe contractul în derulare mai trebuie să fie realizată încă 80 de bucăți.

Referitor la gradul de colectare selectivă actual în municipiu, Gheorghe Șurubaru a menționat că atinge 15-20%, procent care se încadrează în media de la nivel național.

Gunoaiele de la rampa RADP nu vor mai fi transferate la noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor

City-managerul Gheorghe Șurubaru a dezvăluit că autoritățile locale doresc să schimbe modul în care să fie neutralizate deșeurile din rampa RADP.

Planul inițial însemna mutarea lor în noul centru, însă între timp ar fi apărut fonduri norvegiene care pot să fie atrase pentru metode alternative. Astfel, o parte din deșeuri ar urma să fie incinerate, iar o parte să fie transformate, a mai menționat city-managerul.

Citește și:

Duhoarea de gunoi de la rampa RADP din Pata Rât rămâne fără amendă. Garda de Mediu Cluj susține că vremea este de vină

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO FOTO. Premierul Ciucă despre prima MAȘINĂ electrică produsă la Cluj: E impresionantă

Publicat

De

nicolae ciuca cluj masina

Premierul României, Nicolae Ciucă, s-a urcat, vineri, la volanul primei mașini electrice made in Cluj, prezentată de CEO AROBS, Voicu Oprean. 

Ciucă, aflat la Cluj-Napoca, a fost invitat să testeze mașina, acesta a urcat la volan, dar a refuzat să o conducă.

La coborârea din mașină, prim-ministrul a declarat că autovehiculul este ”impresionant”.

ciuca masina de cluj (10)

”Este evident că, la Cluj, are loc un proces cât se poate de dinamic în ceea ce privește cercetarea, dezvoltarea, inovarea și faptul că se gândesc să treacă la producție de serie este pentru noi, ca țară, un lucru care să ne facă mândri și le mulțumesc pentru ceea ce au făcut”, a spus premierul.

Citește și Premierul Nicolae Ciucă va conduce prima mașină electrică ”made in Cluj”

Mașina nu are cheie de contact, portierele se deschid cu senzori

voicu oprean masina

Voicu Oprean a declarat la rândul său că noul bolid nu are cheie de contact și de aceea nu a fost, încă, omologat la RAR, iar ușile se deschid din exterior cu ajutorul unor senzori.

”Urmează să strângem niște bani pentru a porni o mini producție de serie. Am vrea să atragem cam două milioane de euro. Partea de inovație e dezvoltată cu parteneri locali”, a precizat Oprean.

Szabo Peter, cel care a creat caroseria, a declarat la rândul său că a încercat să creeze un desing original și unicat

”La idee am lucrat câteva luni dar apoi s-au ivit mai multe lucruri care nu au fost calculate. Designul a fost mai mult pe hârtie, mai puțin pe calculator”, a spus acesta.

masin 2

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Municipiul Gherla, prima STEMĂ după Revoluție. Care sunt semnificațiile heraldice

Publicat

De

stema 1

Primarul Gherlei, Ovidiu Drăgan, a anunțat că municipiul pe care îl conduce are prima stemă oficială după Revoluția din 1989. 

”În Monitorul Oficial nr.492 / 18.05.2022 a fost publicată Hotărârea nr. 597/ 28.04.2022 privind aprobarea stemei municipiului Gherla, județul Cluj.
De la Revoluție, municipiul Gherla nu a avut stemă. Aceasta este prima stemă oficială, care poate fi folosită legal pe orice document”, a spus Drăgan.

stema 1

Astfel, stema municipiului Gherla se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, despicat vertical. În partea dreaptă a scutului, pe câmp de azur, se află un turn negru crenelat cu o poartă închisă și cu două ferestre.

În partea stângă a scutului, pe câmp roșu, se află o cruce de aur susținută de doi păuni de aur, afrontați și pigmentați cu azur.

Pe stemă castrul roman și o cetate medievală

Scutul este timbrat de o coroană murală de culoare argintie cu cinci turnuri crenelate.

Semnificațiile elementelor însumate: Turnul reprezintă în limbaj heraldic atât castrul roman de interior, cât și Cetatea medievală Martinuzzi. Crucea și păunii simbolizează heraldic prezența pe teritoriul municipiului a celor două sedii episcopale armeano-catolic și greco-catolic.

Coroana murală cu cinci turnuri crenelate indică rangul de municipiu al localității.

Citește mai departe

ECONOMIE

LIVE VIDEO. Premierul Nicolae Ciucă, la volanul primei mașini electrice „made in Cluj”

Publicat

De

ciuca masina de cluj (11)

Prim-ministrul Nicolae Ciucă urcă la volanul primei mașini electrice produsă la Cluj. Este vorba de un concept car realizat de un grup de investitori români, care a pus la bătaie, până acum, proape 500.000 de euro pentru acest proiect.

Nicolae Ciucă a venit însoțit de primarul Emil Boc. Celor doi li s-a făcut o prezentare a mașinii, „o inovație clujeană”.

ciuca masina de cluj (5)

Voicu Oprean, CEO AROBS, unul din inițiatorii și finanțatorii proiectului, a fost cel care i-a explicat premierului cum a fost construită mașina, de la faza de prototip.

ciuca masina de cluj (14)

Acesta a spus că, în serie mică, autoturismul va fi produs la Cluj.

ciuca masina de cluj (13)

Premierul Nicolae Ciucă, la volanul primei mașini electrice „made in Cluj”

„Are loc un proces cât se poate de dinamic în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea. Și faptul că se gândesc să treacă la producție de serie, pe noi, ca țară, nu poate să ne facă decât foarte mândri”, a spus Nicolae Ciucă.

ciuca masina de cluj (2)

Prim-ministrul s-a urcat în mașină, a pus mâna pe volan, dar nu a condus-o.

ciuca masina de cluj (1)

Mașina nu are voie, încă, să circule pe drumurile publice.

ciuca masina de cluj (10)

ciuca masina de cluj (12)

ciuca masina de cluj (7)

ciuca masina de cluj (6)

 

Citește și: VIDEO FOTO. Ciucă, mândru că o mare companie americană a deschis un laborator de cercetare la Cluj, al treilea din afara SUA

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a ajuns joi la Cluj și a participat la dialogul local cu cetățenii pe tema „Europa începe în Transilvania: democrație, educație și tineret. Ce urmează după Conferința despre Viitorul Europei?”.

La eveniment a fost prezenâ și președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate