CULTURA
FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Iarmaroc și Etnostory pentru un sfârșit de săptămână bucolic

Sfârșitul de săptămână îi îmbie pe clujeni să iasă din casă, pentru că și vremea se va încălzi. Ofertele de evenimente sunt dominate de două cu caracter bucolic și anume un iarmaroc ca la sat și Etnostory, o poveste foto a tradiției populare.
Iarmaroc la Sat și Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită în perioada 17-19 mai 2024, între orele 10:00-20:00 la prima ediție a Festivalului Creației și Artelor, care va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” (secția în aer liber a Muzeului).
FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Iarmaroc și Etnostory pentru un sfârșit de săptămână bucolic
În perioada 17-26 mai, la etajul 1, zona Nike din Iulius Mall va găzdui expoziția de fotografie etnografică „ETNOSTORY”. Aceasta este rezultatul colaborării dintre Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Iulius Mall și reprezintă o fereastră deschisă către tradițiile și frumusețile satului românesc contemporan.
Vineri, 17 mai, de la ora 19.00, Euphoria Music Hall vă invită la un concert al renumitei trupe „Taxi”.
Hip-hop hardcore și rap
Tot de la 19.00 dar în Form Space concertează „Onyx”.
„Pregătește-te să fii captivat de energia electrizantă și muzica lor captivantă. ONYX este cunoscut pentru amestecul lor unic de hip-hop hardcore și rap, care este garantat să te pună pe picioare și să dansezi pe ritmul lor.
Experimentați talentul brut și carisma molipsitoare a lui Sticky Fingaz și Fredro Starr în timp ce interpretează hiturile lor emblematice precum „Slam” și „Throw Ya Gunz”. Aceasta este șansa ta de a fi martorul prezenței lor legendare pe scenă”, sună invitația organizatorilor.
De la 22.00, în Club NOA aveți întâlnire cu Puya.
Sâmbătă, 18 mai, de la ora 20.00, în Form Space concertează „Alternosfera”, trupă aflată în turneu aniversar la împlinirea a 25 de ani de activitate.
Rock cu Celelalte Cuvinte
De la 20.00, în Hardward Pub v-așteaptă „Celelalte Cuvinte”. De 42 de ani împreună, Celelalte Cuvinte este una dintre cele mai longevive trupe rock din România.
Păstrându-şi, de-a lungul timpului, atât componenţa cât şi stilul a devenit o trupă-legendă a rockului românesc, cu o identitate aparte.
Sonorităţile muzicale ale trupei sunt identificate imediat de orice fan. Niciodată comercialul nu a fost un criteriu de creaţie sau interpretare în cazul de faţă.
Bucură-te de una dintre cele mai frumoase experiențe muzicale live și cântă alături de artiștii tăi preferați.
Iubitorii de operă sunt invitați duminică, 19 mai, de la ora 18.30, la Opera Română, unde va avea loc spectacolul de balet în două acte (23 de scene) „Zorba”, pe un libret de Lorca Massine, după romanul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis.
Mitul grecului pe nume Zorba – reprezentantul omului modern, nonconformist, tânjind în permanență după libertate și independență – a îmbrăcat, de-a lungul timpului, diverse ipostaze. Pornind de la celebrul roman al scriitorului grec Nikos Kazantzakis, continuând cu ecranizarea lui Michael Cacoyannis, povestea turistului american John care ajunge pe tărâm grecesc și dorește să se familiarizeze cu obiceiurile locului a fost transpusă și în pași de dans, în 1988.
Zorba lui Mikis Theodorakis
Baletul creat de Lorca Massine pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis a fost reprezentat în premieră mondială la Arena di Verona, apoi la Marele Teatru din Varșovia (1991) și pe alte scene din întreaga lume, cucerind cu ușurință atât prin componenta sa lirică dată de dragostea autentică, dar imposibilă dintre John și localnica Marina, cât și prin atitudinea plină de viață a lui Zorba – un om liber, fără identitate, care, mai mult pentru a înfrunta destinul, decide să îl ajute pe John în fața amenințărilor venite din partea băștinașilor.
O poveste despre realitatea de multe ori crudă a vieții sau a morții și încrederea că, niciodată, micile prilejuri de bucurie nu vor lipsi, este reluată pe scena clujeană, în versiunea soliștilor și ansamblului de balet al Operei Naționale Române, sub semnătura coregrafului american Lorca Massine.
De la 20.00, la Teatrul Maghiar se joacă „Maria Stuart” a lui Friederich Schiller. Schiller artistul: un poet excelent, dar a fost cunoscut în primul rând ca dramaturg.
Piesa sa Maria Stuart este și astăzi o piesă preferată.
Opera dramatică a lui Schiller nu este doar o descriere a unor evenimente istorice, ci și o explorare profundă a lumii caracterelor și pasiunilor umane.
Jazz-ul de duminică seara
De la ora 20.00, în Insomnia concertează Elena Mîndru. Vocalista și compozitoarea Elena Mîndru este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazzului european.
Originară din România și locuind în Finlanda, Elena și-a dezvoltat o carieră internațională, încântând publicurile din întreaga lume ca solistă alături de orchestre simfonice și big band-uri, precum și alături de propria sa formație. Muzica lui Elenei transcende granițele, îmbinând jazz-ul cu elemente de muzică folk și world. Colaborând cu pianistul Tuomas J. Turunen, ea creează compoziții care au ca teme speranța și conștientizarea ecologică.
Sursa/ Foto: Zile și Nopți
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.
Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.
Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA
Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.
Nicolae Maniu a expus lucrări în galerii din Europa și din Statele Unite ale Americii, iar criticii îl compară adesea cu Salvador Dali. Interesant este faptul că tatăl lui a fost proprietarul celei mai importante librării din Transilvania, ”Librăria Noastră”, astăzi Librăria Universității din Cluj-Napoca.
Foto: Nicolae Maniu/Facebook

S-au intensificat tentativele de fraudă de tip spoofing, apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului în care este folosită identitatea vizuală a BNR.
„În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, transmite BNR într-un comunicat.
ATENȚIE! Tentative de FRAUDĂ în numele Băncii Naționale a României
Conform acestuia, toate aceste încercări vizează furtul de identitate, instalarea de programe malware sau efectuarea de tranzacții financiare în numele victimelor.
Comunicările oficiale ale Băncii Naționale a României în mediul online se realizează exclusiv prin website-urile bnr.ro, bnro.ro și conturile instituției pe rețelele sociale LinkedIn, X, Instagram și YouTube, transmite banca centrală.
„Totodată, semnalăm că astfel de încercări de manipulare pot include și apeluri telefonice, mesaje audio sau chiar video (deepfake) în care pot apărea persoane care se prezintă ca reprezentanți ai BNR. Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei”, se mai arată în comunucat.
BNR arată că nu solicită niciodată prin e-mail, telefon, mesaje-text sau mesaje instant, date cu caracter personal sau alte informații confidențiale despre credite, carduri sau conturi bancare, nici efectuarea unor transferuri de bani. De asemenea, reprezentanții BNR nu cer informații cu privire la veniturile personale, credite solicitate/ aprobate/ acordate de BNR sau de alți creditori profesioniști sau alte aspecte de natură financiară. Dacă se prezintă oportunități de investiții sau de obținere a unor câștiguri rapide, facile şi consistente, cel mai probabil este un atac de tip spoofing.
ECONOMIE
Cursul dolarului a scăzut la valorile de la începutul lui octombrie, după ultimul anunț al lui Donald Trump

Anunțul făcut preşedintelui Donald Trump privind o suspendare de 90 de zile a suprataxelor vamale „reciproce”, cu excepţia Chinei, în cazul căreia le-a majorat la 125%, a relaxat piețele financiare și a determinat creșterea apetitului pentru risc.
Leul, însă, nu a putut profita de sentimentul din piață, de care au beneficiat celelalte monede de la marginea zonei euro, în condițiile în care presiunile de depreciere sunt ridicate, arată analistul economic Radu Georgescu.
Cursul leu – euro după acest anunț
Radu Georgescu precizează că leul nu a “profitat” și din cauza încetinirii ritmului de creștere a economiei românești.
Conform estimărilor INS, PIB-ul anului trecut a fost de 1.760,11 miliarde de lei, mai mult cu doar 0,8% faţă 2023, în timp majorarea din ultimul trimestru din 2024 a fost de doar 0,5% comparativ cu perioada similară din 2023.
Pe acest fond, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9772 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare s-a restrâns la 4,977 – 4,978 lei.
Indicele ROBOR la trei luni a revenit de la 5,89
Piața monetară a rămas calmă, arată analistul economic Radu Georgescu, dar se observă o ușoară tendință de creștere a indicilor ROBOR, după decizia BNR de a menține dobânda de referință la 6,5%. Banca centrală a semnalizat, de asemenea, o tendință de creștere a inflației până la jumătatea anului.
Joia aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,89 la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 5,98 la 5,99%, iar cel la 12 luni a stagnat la valoarea stabilită miercuri de 6,07%.
Care este cursul leu-dolar
Creșterea apetitului pentru risc a apreciat euro de la un minim de 1,0943 la 1,1088 dolari, aproape de maximul atins vinerea trecută de 1,1109 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a coborât de la 4,5115 la 4,5061 lei, o valoare similară fiind înregistrată la începutul lui octombrie trecut, arată Radu Georgescu.
Cererea de monedă elvețiană se menține ridicată, dar aceasta nu a mai coborât sub pragul de 0,93 franci/euro, astfel că media ei a scăzut de la 5,3594 la 5,3426 lei. Lira sterlină a recuperat o parte din pierderile suferite zilele trecute iar cursul ei a crescut de la 5,7821 la 5,7999 lei.
Prețul aurului a crescut
Prețul gramului de aur a crescut de la 441,8413 lei la 450,7054 lei, evoluție determinată de aprecierea metalului galben la 3.068,30 – 3.135,60 dolari/uncie.
Media monedelor din regiune s-a apreciat la 4,2644 zloți/euro, respectiv 405,97 forinți/euro.
Criptomonedele au profitat de aprecierea companiilor din domeniul tehnologiei listate la New York. Bitcoin a crescut la 81.324 – 82.704 dolari, față de minimul de 74.617 atins miercuri. Ethereum, care a coborât în ziua precedentă până la 1.390 dolari a urcat la 1.582 – 1.671 dolari.
EVENIMENT
Pentru iubitorii de dulciuri. Festivalul ciocolatei, în weekend la Cluj. E prima ediție în afara Capitalei

Clujul va găzdui, în acest weekend, un festival al ciocolatei.
Chocolate Saga are prima ediție locală între 11 și 13 aprilie, la Chios, în Parcul Central.
Festivalul ciocolatei la Cluj
Ciocolatierii români cresc ca număr de firme, dar și ca profesionalism. Aproape jumătate din branduri sunt poziționate in vestul țării. De aceea, prima ediție a festivalului ciocolatei din afara capitalei începe vineri 11 aprilie, la Cluj, arată organizatorii festivalului.
Astfel, în ultimii ani, antreprenorii locali din domeniul dulciurilor au demonstrat o creștere remarcabilă, atât în ceea ce privește numărul de afaceri nou-înființate, cât și în calitatea produselor artizanale.
Dulciurile românești capătă identitate
“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, spune Adina Istrate, organizator Chocolate Saga.
Evoluția vine pe fondul unui interes tot mai mare al consumatorilor pentru produse autentice, cu povești locale și gusturi originale, ceea ce oferă antreprenorilor din domeniu oportunitatea de a-și construi branduri solide, competitive nu doar pe piața internă, ci și la export.
Ciocolată pentru toate gusturile
Va fi ciocolată pentru toate gusturile și activități pentru familie:
- Ciocolată albă: pentru cei care cred în unicorni și în magie.
- Ciocolată roz: pentru visători și romantici incurabili.
- Ciocolată cu lapte: clasică, ca o îmbrățișare caldă.
- Ciocolată cu caramel: pentru cei care iubesc gusturile surprinzătoare.
- Ciocolată neagră: pentru cei care apreciază intensitatea și profunzimea.
- Ciocolată de casă: ca la mama acasă, cu multă dragoste.
- Ciocolată explozivă: pentru cei care vor să simtă fiorul pe limbă.
Biletele sunt disponibile AICI.