ACTUALITATE
FOTO. E iarnă “nebun de frumoasă” la Cluj-Napoca. Au apărut florile printre blocuri
![Flori în toiul iernii la Cluj-Napoca](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/flori-iarna-main.jpg)
E cu adevărat vreme de primăvară la Cluj-Napoca. Temperaturile au ajuns miercuri la 14 grade și se mențin ridicate și în următoarele zile.
Chiar dacă în calendar este ziua de 29 ianuarie, prin carierele orașului au înflorit câteva flori mai grăbite.
Iarnă “nebun de frumoasă” la Cluj-Napoca
Vremea s-a încălzit de câteva zile, dar miercuri, temperatura a ajuns până la 14 grade Celsius, o raritate pentru luna ianuarie.
Așa că nu e de mirare că floricelele și-au scos capetelel la soare, și nu e vorba doar de ghiocei, așa cum se vede din imaginile surprinse în cartierul Gheorgheni. Florile vor mai putea fi admirate și în următoarele zile, pentru că temperaturile se mențin foarte ridicate pentru finalul lunii ianuarie.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, joi, 30 ianuarie, la Cluj-Napoca vor fi 11 grade, iar vineri, 31 ianuarie vor fi din nou 13-14 grade Celsius.
De altfel, și clujenii s-au așezat miercuri pe scaunele terselor din centrul orașului ca să savureze o cafea.
Meteorologii anunță, însă, că din 1 februarie vreme se recește la Cluj-Napoca și vor fi doar 7 grade, în timp ce în 2 și 3 februarie temperatura mai scade și se vor înregistra în jur de 5 grade.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
![](http://cluj24.ro/wp-content/uploads/2020/01/logo-cj24-taiat-300.jpg)
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2021/04/UMF-Cluj.jpg)
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Poli Iași – CFR Cluj, 1-1. RATĂRI incredibile și două puncte pierdute de clujeni în superioritate numerică
![cfr](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/02/cfr-1-e1739712624567.jpg)
CFR Cluj a întâlnit-o pe Poli Iași, duminică, într-un meci din etapa a 27-a a Superligii de fotbal. Clujenii aveau nevoie de o victorie ca să se mențină pe primul loc, în timp ce moldovenii sperau să evadeze din zona periculoasă. După un meci în care CFR a avut superioritate numerică mai mult de o repriză, clujenii pierd două puncte mari, ratând incredibil din toate pozițiile. Au înscris Soares (min.63), respectiv Korenica (min.5).
Echipele de start:
Poli (4-2-3-1): J. Fernandez – G. Soares, Samayoa, C. Silva, Ispas – Goncalves, Bordeianu, Garobbio, Ștefanovici – Roman – Camara
Rezerve: Niga, Bordușanu, Gouet, Tănasă, Adăscăliței, Teixeira, Ciobanu, Umar, Creț, Diakhaby, Skuka, Ilie
Absenți: Boben – fără drept de joc (împrumutat de la CFR)
Antrenor: Vasile Miriuță
Poli Iași – CFR Cluj, 1-1. RATĂRI incredibile și două puncte pierdute de clujeni în superioritate numerică
CFR CLUJ (4-3-3): Hindrich – Graovac, Bolgado, Ilie, Camora – Korenica, Djokovic, Păun – Nkololo, Postolachi, Kamara
Rezerve: Popa, Abeid, Iacob, Țîrlea, Rocha, Name, Emerllahu, Fica, Sfait, Juric
Absent: Tachtsidis (accidentat)
Antrenor: Dan Petrescu
Stadion: Emil Alexandrescu
Arbitru: Andrei Florin (Târgu Mureş)
A1: Gheorghe Sebastian Eugen (Suceava)
A2: Necula Mihaita (Bucureşti)
Arbitru VAR: Mladinovici Horia Gabriel (Bucureşti)
Arbitru AVAR: Artene Ovidiu (Vaslui)
Surpriză neplăcută pentru Dan Petrescu, Louis Munteanu accidentându-se la încălzire, în locul lui intrând Postolachi.
Iașiul începe curajos meciul și în min.2, Hindrich are o intervenție salvatoare la capul lui Marchioni. Și cam atât, pentru că în min.5, Korenica reia cu capul balonul în poarta lui Fernandez, pentru 0-1.
În min.27, Camara vede roșu pentru o foarfecă în freza lui Graovac. În min.42, Fernandez are o intervenție bună la șutul lui Djokovic.
În min.45+2, Nkololo înscrie însă golul e anulat cu VAR pentru un fault al lui Korenica.
Repriza a doua începe tot cu ratare mare a Iașiului, Hindrich salvând în min.52 un gol ca și făcut al lui Skuka. Postolachi ratează în min.57 o uriașă ocazie, din 8m. În min.63, Soares înscrie cu capul dintre stâlpii Bolgado și Graovac, pentru 1-1.
Continuă asalturile clujene la poarta lui Fernandez, însă multe se finalizează doar cu pase la portar. Debutantul Emerllahu are o bună ocazie în final de partidă însă portarul Iașiului reține șutul bun al kosovarului.
Clujenii pierd două puncte mari în fața unui adversar care a jucat mai bine de o repriză în inferioritate numerică, după un joc mai mult decât slab. Ieșenii pot deveni persona non grata în orașul de pe Someș după ce au încurcat ambele echipe ale Clujului în interval de-o săptămână.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Graovac 6, Bolgado 6, Ilie 6, Camora 6 – Korenica 7, Djokovic 6, Păun 6 – Nkololo 6, Postolachi 4, Kamara 6, Emerllahu 7, Fica 6, Rocha 6, Juric 4
EVENIMENT
Vremea la Cluj. Codul galben de GER, prelungit de meteorologi. Dimineți și nopți extrem de reci
![Cod galben de ger prelungit la Cluj](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/02/iarna.jpg)
Administrația Națională de Meteorologie a prelungit codul galben de vreme rece pentru județul Cluj.
Potrivit meteorologilor, gerul va fi prezent noaptea și dimineața, până miercuri, 19 februarie la Cluj.
Vremea la Cluj. Codul galben de GER, prelungit de meteorologi
Inițial, ANM a emis un cod galben care era valabil până marți, 18 februarie. Duminică, meteorolgii au emis un nou cod galben, valabil până miercuri, 19 februarie, interval în care vremea va fi rece, iar pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, local în nordul, centrul, nord-estul teritoriului. În zonele montane ale județului Cluj, temperaturile minime se vor încadra în general între -16 și -10 grade.
EVENIMENT
FOTO. Femeie rănită într-un accident la Bunești. A ajuns cu mașina în șanț, pe marginea drumului
![Accident la Bunești](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/02/accident-4.jpg)
Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Bunești.
Pompierii au extras o femeie care nu a putu ieși din mașina care a ajuns în șanț. Aceasta a fost transportată la spital.
Femeie rănită într-un accident la Bunești.
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej sunt cei care au intervenit, în urmă cu puține momente, la accident.
La fața locului, echipajul de la Punctul de Lucru Gherla a găsit un autoturism ieșit în afara părții carosabile, iar o femeie nu a putut ieși singură afară. Astfel, forțele ISU Cluj au extras-o în siguranță pentru a nu agrava posibilele leziuni. În cele din urmă, femeia de aproximativ 55 de ani a fost transportată la spital.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
Războiul femeii de serviciu de la Școala Gimnazială Cara cu conducerea. Presiuni pentru a-și demisia
![scoala Cara](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-01-10-at-08.29.56-e1739697587686.jpeg)
Ligia Ranga lucrează ca femeie de serviciu la Școala Gimnazială din satul Cara, comuna Cojocna, fiind angajată în urmă cu doi ani. Nu a avut nicio problemă până la sfârșitul anului trecut când ea susține că a început să pună întrebări de ce lipsesc materiale și ustensile de curățenie și igienă și de ce nu îi sunt asigurate, așa cum ar trebui, fapt confirmat și de un control recent al DSP Cluj care a amendat conducerea școlii cu 3000 de lei.
”Eu am tot solicitat să primesc produse și ustensile de curățenie și igienă, în condițiile în care nu am primit nici în vacanța de vară a anului trecut, nici la începutul școlii. A început anul școlar fără să primesc cloramină la școală, produs care nu a mai fost adus de peste 7 luni.
Am fost nevoită să aduc eu produse de acasă, pe care le-am cumpărat din banii mei, în condițiile în care le primeam rar de la școală, o dată la 5-6 luni. Și pentru că am transmis conducerii școlii acest lucru, că nu primesc materiale și ustensile, din decembrie 2024 au început presiunile asupra mea.
Directorul Adina Bărar și dna Balint Felicia, soția contabilului Balint Attila, m-au acuzat în cancelarie, de față cu profesorii, de lipsa unui pachet de biscuiți și o secure și un topor pentru tăiatul lemnelor, deși eu am adus aceste unelte de acasă. Nu au știut ce acuze să inventeze, iar directoarea m-a întrebat dacă au trecut în banda cealaltă, în alt grup, și mi-a cerut demisia”, a povestit Ranga.
Avertisment scris
În 20 decembrie, aceasta a și primit un avertisment scris din partea conducerii școlii și i se impută faptul că nu a respectat fişa postului în totalitate.
”La inceputul lunii septembrie 2024 nu au fost curătate trei săli de clasă și sala profesorală, sarcinile dumneavoastră de lucru fiind duse la îndeplinire de către cadrele didactice, deoarece timpul de lucru până la primirea elevilor a fost foarte scurt, fapt pentru care ați fost mustrată verbal, ați primit mustrări verbale pentru neprezentarea la şcoală în timpul vacanței, perioadă în care nu ați avut cerere de concediu de odihnă şi a fost nevoie să fiți în şcoală. De asemenea, ați părăsit şcoala în timpul programului de lucru, lăsând persoane terțe (soțul dumneavoastră) să lucreze în locul dumneavoastră.
Este important faptul ca fiecare angajat are responsabilitatea de a respecta procedurile stabilite și de a contribui la mentinerea unui mediu curat și sigur in cadrul şcolii.
Vă rugăm si acordati o atentie deosebită următoarelor aspecte respectarea cu strictete a tuturor cerințelor specifice, asigurarea confidentialități locul de muncă şi în afara acestuia, respectarea programului de lucru prevăzut in Regulamentul de Ordine Interioară al şcolii şi în Fişa Postului”, se arată în mustrare.
Potrivit Ligiei Ranga, în momentul angajării, în urmă cu doi ani, a avut o înțelegere verbală cu directoarea ca să fie ajutată de soțul său mai ales la partea de asigurare a încălzirii în școală.
”Dna director spune acum că nu își amintește, dar timp de 2 ani l-a văzut pe soțul meu cum crapă lemne și face focul în sobe și nu a avut nimic de comentat”, a mai spus femeia de seviciu.
Presiuni să își dea demisia
În luna decembrie 2024, conducerea școlii a început să caute în sat o altă femeie de serviciu, Claudia Filaton, care a și fost angajată, fără efectuarea analizelor medicale, pe perioada unui concediu medical al Ligiei Ranga, nefiind clară modalitatea de angajare. De altfel, această nouă angajată nu ar fi primit întreaga remunerație promisă.
”Am fost convocată verbal la un consiliu de disciplină al școlii, la care au fost prezenți și doi părinți din comitetul de părinți, Ancuța Bojan și Traian Vereș, unde mi s-a adus acuzația că nu fac curățenie în școală, nemafiind vorba de pachetul de biscuiți dispărut sau de securea și toporul pentru lemne. Directoarea m-a pus să îmi dau demisia și m-a avertizat că dacă nu o fac o să îmi pară rău și voi aduce bani de acasă. M-am declarat nevinovată, nu mi-am dat demisia, iar, ulterior, acel Traian Vereș a venit la mine acasă făcând presiuni să îmi dau demisia”, a mai spus femeia de serviciu.
La sfârșitul lunii ianuarie, Ligia Ranga a fost convocată, din nou, la cancelarie, unde presiunile au continuat și i s-a cerut să se prezinte în 27 ianuarie la un nou consiliu de disciplină, la care nu s-a prezentat.
”S-au făcut presiuni de mai multe ori și pe mai multe căi pentru a-mi da demisia. Vor să mă dea afară cu orice preț, nu le-a convenit când le-am zis că nu sunt materiale de curățenie. Nu știu ce fac cu banii pentru ele. În ultimii doi ani, directoarea nu trecea pe la școală decât de câteva ori pe an, iar de când vrea să mă dea afară, vine în fiecare zi”, a precizat aceasta.
Atribuții în plus
În afară de curățenie, prestată atât la grădinița din Cara cât și la școală, femeia de serviciu trebuia să facă și focul cu lemne în sobele de teracotă, neavând funcție de fochist, să împartă și mâncarea de la catering a copiilor, fără să primească mănuși de unică folosință, să facă și pe portarul la școală, fără să aibă atestat de pază, să se deplaseze la Cojocna pentru a ridica personal produsele de curățenie, deși inspectorii DSP Cluj au stabilit că nu acest lucru nu este în sarcina sa.
Ligia Ranga susține că nu a primit niciodată de când s-a angajat fișa postului, contractele de muncă și nici fișa de pontaj. De asemenea, nu a primit niciodată fișa de autoevaluare, toate aceste documente fiind obligatorii.
Deși nu a primit niciodată fișa de pontaj în cei doi ani de când e angajată, Ligia Ranga a fost anunțată oficial de directoarea Bărar că salariul îi va fi diminuat pe luna ianuarie 2025 pentru că nu a completat fișele de pontaj aferente pe zilele anterioare și condica de prezență.
”În 30 ianuarie la ora 10 am primit fișa de pontaj pe care trebuia să o completez pe zilele trecute deja din lună. Bineînțeles că nu am semnat. Voi contesta în instanță aceste abuzuri la adresa mea”, a conchis femeia de serviciu de la școala din Cara.