Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Doar 10% din zona industrială a Clujului e ocupată de spații verzi. Ce vor asociațiile civice și de mediu

Publicat


sos sd cs love

Patru organizații civice și de mediu cer Primăriei Cluj-Napoca realizarea de spații publice verzi mai mari în zona industrială a municipiului și realizarea de dezbateri publice care să ducă la realizarea lor.

Societatea Organizată Sustenabil, Asociația MiniMass – Someș Delivery, Clubul de Cicloturism Napoca și Clujul Sustenabil solicită Primăriei clujene ca în fosta zonă industrială a orașului să amenajeze spații verzi și spații publice mai multe și mai mari de-a lungul Someșului.

Solicitarea vine în contextul în care municipalitatea a comandat un studiu (denumit document director de fundamentare a regenerării urbane) pentru viitoarele investiții din zona industrială a Clujului, pe o suprafață de 450 de hectare. Acest document are însă mari lacune la capitolul spații verzi.

Mai mulți locuitori, spații verzi mai mici

sos sd cs love frame 12 atelier mass extrase din proiectul de pe locul 3 al concursului internațional rethinking someș

„Deși populația a crescut de cel puțin 10 ori în ultimele secole, în documentul propus spre anexă Planului Urbanistic General, spațiile verzi sunt mult mai mici decât au amenajat antecesorii noștri în secolele trecute.

În consecință, cerem dezbateri publice atât pe documentul de regenerare urbană, cât și pe Master Planul Someșului din zona industrială. Dorim ca aceste hotărâri să fie adoptate printr-un proces participativ”, spune Adrian Dohotaru, președintele Asociației Societatea Organizată Sustenabil.

El arată că în zona industrială, pe o suprafață de 450 de hectare, doar 40 de hectare sunt spații verzi. „Cantitatea de spațiu verde e oricum înșelătoare, deoarece contează distribuția, nu doar suprafața. 20 de hectare sunt vizavi de aeroport, unde oricum nu se poate exploata imobiliar arealul respectiv. Puțini clujeni din zona metropolitană vor veni la relaxare în sunetul avioanelor ce decolează și aterizează și în poluarea kerosenului”, afirmă el.

Coridor verde albastru

Alte 20 de hectare de spații verzi, propuse de arhitecți de-a lungul râului, există deja pentru că sunt protejate prin Legea Apelor, iar lățimea zonei de protecție la râu, potrivit Legii Apelor, este de cel puțin 15 metri.

„Pista de biciclete, aleea pietonală și mobilierul urban, propuse pe zona protejată, nu trebuie să sacrifice vegetația spontană apărută și copacii. De aceea, e necesar ca un coridor verde albastru la râu, acceptat de Primărie, să fie mult mai lat, prin negocieri cu dezvoltatorii imobiliari privați, pentru a păstra cadrul natural și pentru a crește calitatea vieții”, declară Marius Moga, coordonatorul proiectului Someș Delivery.

Regândirea zonei industriale, o oportunitate pentru oraș

Cele patru asociații arată că în lipsa spațiilor verzi și a dezbaterilor pe acest subiect, Primăria transmite mesajul că își dorește un oraș pentru profit, nu unul pentru locuit, deși declară opusul.

„Cum e posibil ca spațiul verde din proiect să fie doar cel existent deja, dar să nu se ceară, de la niciun investitor privat, înființarea de noi spații verzi? La ce ajută retorica orașului care se dezvoltă cu fața la râu, dacă clădirile de peste zece etaje sunt planificate până în buza apei?”, se întreabă reprezentanții celor patru organizații civice.

Ei mai arată că în secolul XIX, când Clujul era mult mai mic, în Parcul Central, spre exemplu, erau gândite zone verzi la râu de zeci de ori mai mari decât ce se dorește în partea de nord-est a orașului.

„În trecut, când s-au dezvoltat Parcurile Babeș, Feroviarilor, Armătura sau Rozelor, acestea erau gândite să aibă zeci sau chiar sute de metri lățime la râu. Acum, în secolul XXI, se „oferă” doar 15 metri, unde oricum nu se poate construi legal, doar pe o porțiune îngustă fiind acceptată o lățime mai mare”, susține Adrian Dohotaru.

La rândul lui, coordonatorul proiectului Someș Delivery, arhitectul Marius Moga, spune că regândirea acestei zone industriale acum este o oportunitate de a rebalansa echilibrul distribuției spațiilor verzi din oraș și de a contrabalansa polul verde din vest atât de îndrăgit de clujeni și în același timp prea aglomerat deja.

Dezbateri publice pentru regenerare urbană și pentru Master Planul Someșului din zona industrială

sos sd cs love frame 13 credit foto atelier mass extrase din proiectul de pe locul 3 al concursului internațional rethinking someș

„Dezvoltarea unui mare parc în zona industrială, ca orice bun comun, va crește valoarea imobiliară și va fi garantul unei dezvoltări urbane de succes și chiar mai profitabile pe termen lung decât în lipsa unui parc de proporții la râu, lipsă care poate satisface doar interese imobiliare pe termen scurt.

În consecință, cerem dezbateri publice atât pe documentul de regenerare urbană, dar și pe Master Planul Someșului din zona industrială”, arată arhitectul Marius Moga.

Reprezentanții celor patru asociații arată că miza solicitării lor nu e doar o retorică a deschiderii la râu prin crearea unui coridor verde albastru, ci realități concrete pentru ca locuitorii să se bucure de locuri și de bunuri comune cât mai generoase.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Liber de Mica Unire. O nouă minivacanță pentru angajații români în luna ianuarie

Publicat

De

Minivacanță de Mica Unire

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, este zi liberă prin lege.

Iar cum Mica Unire va fi sărbătoriră în acest an într-o zi de vineri, angajații vor beneficia de o “punte”, adică de 3 zile libere.

O nouă minivacanță pentru angajații români în luna ianuarie

Nimic mai util ca o minivacanță, mai ales în luna ianuarie. Că se vor odihni sau, daca mai au bani după sărbători, vor merge la schi sau în drumeții, majoritatea salariaților din România au la dispoziție un weekend prelungit, la sfârșitul săptămânii.

Alte minivacanțe în anul 2025

Următoarea minivacanță îi așteaptă pe români de abia de Paști. Aceasta va avea patru zile. În acest an, Paștele ortodox și cel catolic va fi sărbătorit în aceeși zi, în 20 aprilie. Angajații au liber și în Vinerea Mare, 18 aprilie, dar și luni, 21 aprilor, a doua zi de Paști.

Alte zile libere pentru români în timpul săptămânii, în anul 2025 vor fi:

  • joi 1 mai – Ziua Muncii, dar și vineri 2 iunie pentru a face punte cu weekendul
  • luni 9 iunie – a doua zi de Rusalii;
  • vineri 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • luni 1 decembrie – Ziua națională a României;
  • joi 25 decembrie și vineri 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cuantumul contribuției minime lunare la pensie a crescut. Casa pe Pensii Cluj va modifica contractele de asigurare socială

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Cuantumul contribuției minime lunare la pensie s-a modificat de la 1 ianuarie 2025,ca urmare a creșterii salariului minim pe economie.

În acest context, Casa de Pensii Cluj anunță că va modifica, din inițiativă proprie, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială, care sunt sub salariul minim pe economie.

A crescut cuantumul contribuției minime lunare la pensie

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050 de lei. Astfel, începând cu acceași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 de lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei, anunță Casa de Pensii Cluj.

În acest context, reprezentații Casei de Pensii Cluj au anunțat că, din inițiativa propirie și cu notificarea asiguratului, se vor modifica toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 4.050 de lei.

În același timp, reprezentanții Casei de Pensii Cluj au precizat că noua valoare de 4.050 de lei nu are implicații pentru contractele de asigurare socială cu asigurare retroactivă, încheiate până la data de 1 ianuarie 2025.

Citește mai departe

EVENIMENT

Descoperire macabră. Cadavrul unui bărbat a fost găsit pe malul unui lac din Chinteni

Publicat

De

cadvru găsit pe malul lacului la Chinteni

Cadavrul unui bărbat a fost găsit sâmbătă pe malul unui lac din comuna clujeană Chinteni.

Pe trupul neînsuflețit nu au fost găsite urme de vioelnță, dar poliția face cercetări în acest, inclusiv pentru a identifica persoana .

Cadavrul unui bărbat a fost găsit pe malul unui lac din Chinteni

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, prin apel 112, în jurul orei 16.00, cu privire la descoperirea unui cadavru pe malul unui lac situat pe raza localității Chinteni.

În urma sesizării, a fost constituită o echipă complexă, formată din polițiști ai Poliției municipiului Cluj-Napoca, Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului Criminalistic, care au efectuat cercetarea la fața locului, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a survenit decesul.

Nu au fost descoperite urme de violență pe corpul bărbatului

Cu ocazia cercetărilor efectuate nu au fost descoperite probe, mărci traumatice ori leziuni de violență care să indice o posibilă cauză de agresiune de natură să-i fi provocat decesul.

În prezent, se desfășoară activități pentru identificarea cadavrului și clarificarea împrejurărilor în care a survenit decesul acesteia.

Totodată, cadavrul a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, unde va fi efectuată expertiza medico-legală.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FC Botoșani – CFR Cluj, 1-1. Clujenii plătesc pentru strategia FALIMENTARĂ a „Bursucului”

Publicat

panagiotis tachtsidis

CFR Cluj a jucat, duminică seara în deplasare, cu FC Botoșani, în etapa a 22-a a Superligii de fotbal. Clujenii ocupau locul 5 cu 35 de puncte, în timp ce botoșănenii erau pe locul 15 cu 18 puncte. Meciul se termină egal, 1-1, goluri marcate de Lopez (min.85), respectiv Korenica (min.10), clujenii ratând locul 2 după ce au preferat să apere scorul înregistrat din min.10 în loc să pună pericol pe poarta lui Anestis, grație strategiei gândite de „Bursuc”.

Echipele de start:

FC Botoșani: Anestis – Friday Adams, Sadiku, Țigănașu, Pavlovic – Enriko Papa, Ferreira – Cîmpanu, Ongenda, Bodișteanu – Chică-Roșă
Rezerve: Pap, Alin Ciobanu, Petro, Șeroni, Eugen David, Mouadib, Pănoiu, Ed. Florescu, Enzo Lopez, Salomon
Absenți: Matricardi, Miron, Mitrov (suspendați), Benzar (accidentat)
Antrenor: Leo Grozavu

CFR Cluj: Hindrich – Graovac, Bolgado, Aly Abeid, Camora – Tachtsidis, Kader Keita, Fica – Postolachi, Louis Munteanu, Korenica
Rezerve: Rareș Gal, Simao Rocha, Țîrlea, Boben, Djokovic, R. Filip, Ad. Păun, Deac, Andreas Sfait, Nkololo, Juric
Absent: M. Popa (accidentat)
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj începe bine partida și în min.10 are 1-0 prin golul marcat de Korenica. La adăpostul scorului, clujenii se mulțumesc să destrame tentativele de atac ale Botoșaniului și să încerce să dea lovitura pe contraatac.

În min.20, Loius Munteanu este perfect angajat în careu de Korenica însă Anestis reușește să respingă mingea plasată de atacantul clujean.

La rândul lor, moldovenii au o ocazie mare în min.30, când Papa trimite cu capul puțin pe lângă poartă. În min.44, Cîmpanu trimite lobat pe poarta lui Hindrich însă goalkeeper-ul clujean respinge peste bară.

În repriza a doua, CFR cedează total inițiativa și se lasă călăriți de moldoveni. Din fericire pentru clujeni, Botoșaniul nu reușește să finalizeze.

În min.72, Munteanu ratează cu poarta goală, șutul lui slab fiind respins de pe linia porții. La aceeași fază, nu se acordă penalty la un henț în careu, asta după ce faza a fost analizată la VAR. Peste două minute, același Munteanu ratează o lovitură cu capul din 6m.

Și ceea ce trebuia să se întâmple, se întâmplă: în min.85, Lopez înscrie din 6m după o retragere târzie a liniei de fund clujene, pentru 1-1.

Hindrich mai respinge un șut periculos al lui Florescu și meciul se termină egal, 1-1, cu o posesie zdobitoare a moldovenilor. CFR plătește pentru strategia falimentară a lui Dan Petrescu.

Notele Cluj24:

Hindrich 7 – Graovac 6, Bolgado 6, Aly Abeid 6, Camora 6 – Tachtsidis 6, Kader Keita 6, Fica 6 – Postolachi 5, Louis Munteanu 6, Korenica 7, Simao Rocha, Djokovic 5, Păun, Nkololo 7, Juric 5

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate