EDUCATIE
FOTO/ Creveți VEGANI creați, în premieră, de studenții USAMV Cluj-Napoca
Studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca inovează din nou. Deși sunt doar în anul II în cadrul specializării Ingineria Produselor Alimentare, ei știu că nevoia de a introduce pe piață produse alimentare sustenabile este stringentă.
Astfel, Andrada Secară, Ana-Maria Prangate și Raul Rusu au realizat, în premieră, un produs inedit, și anume creveți vegani.
După câteva săptămâni de încercări, grupa de studenți, coordonați de șef lucrări dr. Oana Lelia Pop, au obținut un produs ce se încadrează în standardele de calitate cu privire la aspect, gust și textură, dar mai mult de atât îndeplinește și dezideratele nutriționale ale consumatorilor care, din diverse motive, nu consumă proteine de origine animală.
Autoritățile din domeniul științei alimentului precum și cele care se ocupă de protecția mediului susțin politici axate pe o agricultură și o producție sustenabilă.
Responsabilizarea studenților
“În ceea ce ne privește, ca specialiști în domeniul științei alimentului, îi conștientizăm și resposabilizăm pe studenții nostri, încă din primii ani de studenție, de faptul că lanțul alimentar, care acoperă producția, transportul, distribuția, comercializarea și consumul de alimente, are un impact considerabil asupra mediului și asupra calității nutrționale a produsului finit!”, a declarat șef lucrări dr. Oana Lelia Pop, coordonatorul grupei de studenți care au creat acest aliment sustenabil – creveți vegani.
Creveții vegani, bogați în proteine
Potrivit acesteia, din punct de vedere nutrițional, creveții vegani au un conținut ridicat de proteine, sunt bogați în acizi grași polinesaturați și conțin coloranți naturali.
Pot fi consumați ca atare sau utilizați în diverse preparate alimentare.
„Ingredientul cheie este un polimer extras din alge și care, în anumite condiții gelifică, fapt care ne-a permis să obținem forma dorită. Nu a fost deloc ușor să ajungem aici dar mă bucur mult că nu am renunțat. Ne propunem în continuare să încercă acestă tenologie și pe o imprimantă 3D”, a precizat Raul, unul din studenții care au invovat acest produs.
Alte produse ale studenților pentru o sesiune științifică
Jeleu vegan cu pulbere din coji de vinete, desert tip ciocolată cu pudră de aronia ce înlocuiește pudra de cacao, înghețată din cartofi mov și studii privind de literatură științifică impactul tipului de proteină ingerat asupra microflorei intestinale sunt doar cateva din titlurile cu care studenții Facultății de Știința si Tehnologia Alimentelor vor participa zilele acestea la Sesiunea de Comunicări Știintifice Studentesti, din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






