Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Creșă și grădiniță inaugurate în Huedin. Construcția, finanțată de Guvernul Ungariei

Publicat


cresa 1

La Huedin a fost inaugurată duminică o creşă şi o grădiniţă construite cu sprijinul statului ungar, precum şi biserica reformată monument renovată cu finanţarea UE şi a statului ungar, totodată s-a pus piatra de temelie a unei şcoli cu limbă de predare maghiară.

Cele trei evenimente au avut loc în cadrul Zilelor Maghiare din Ţara Călatei, organizate la sfârşitul săptămânii.

Biserica Reformată a construit cu sprijinul statului ungar o nouă grădiniţă, care va găzdui patru grupe de grădiniţă şi o grupă de creşă. Investiţia a costat 300 de milioane de forinţi (742,5 mii de euro).

Pe terenul aflat în posesia bisericii reformate din centrul oraşului, lângă clădirea grădiniţei, s-a pus piatra de temelie a şcolii, al cărei plan vizual a fost de asemenea expus. Biserica va construi pe acest teren, cu sprijinul statului ungar, o şcoală cu patru niveluri şi o suprafaţă utilă de aproximativ 4.000 de metri pătraţi.

📸 kiss gábor

Biserică renovată

Pentru renovarea bisericii reformate medievale din Huedin, a cărei clădire combină stilul romanic cu cel gotic, Biserica Reformată a obţinut un sprijin UE de aproape 2 milioane de euro. După cum a declarat agenţiei ungare de presă MTI Szabolcs Ilyés, managerul proiectului, suma a fost suplimentată de guvernul ungar cu aproximativ 100 de milioane de forinţi (247,5 de mii de euro).

La finalul slujbei de mulţumire care a avut loc în biserica reformată, Miklós Soltész, secretar de stat pentru relaţii cu biserici şi cu naţionalităţi din cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, a evocat faptul că statul ungar a sprijinit în ultimul deceniu investiţii care au contribuit la păstrarea identităţii naţionale şi creştine. Aceste investiţii nu au fost îndreptate împotriva nimănui şi reprezintă un câştig şi pentru România.

Biserica, un rol important

cresa 3

Secretarul de stat a menţionat: cu toate că Huedinul sărbătoreşte, vor urma vremuri grele. Ucraina vecină este răvăşită de război, Europa este chinuită de criza energetică. În opinia sa, în astfel de circumstanţe, bisericile au un rol şi mai important, ele trebuie să ofere sprijin spiritual şi ajutor credincioşilor, totodată trebuie să ia parte şi la făurirea păcii.

În cuvântul său de salut, viceprim-ministrul guvernului român, Hunor Kelemen a afirmat: sărbătorirea multiplă de la Huedin este un semn al forţei comunităţii maghiare din Transilvania.

El a reamintit că, mai demult, UDMR a trebuit să lupte din greu pentru includerea protecţiei monumentelor istorice printre domeniile eligibile pentru finanţare europeană. Kelemen a considerat un rezultat al acestei lupte faptul că şi biserica reformată din Huedin a fost renovată în primul rând cu fonduri europene, ca şi biserica parohială Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

Se extinde învățământul în limba maternă

În cadrul festivităţii de inaugurare a grădiniţei, politicianul a mai menţionat că proiectul de lege a învăţământului, pus în dezbatere publică în România, nu numai că păstrează, dar şi extinde cadrul învăţământului în limba maternă, introducând noutăţi în special în domeniul finanţării instituţiilor.

Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, în predica sa rostită la slujba de mulţumire care a avut loc în biserica renovată, a spus: este important ca maghiarii din Transilvania să nu privească bisericile monument doar prin ochii turistului, ci să se simtă ca acasă în aceste biserici.

Episcopul a analizat conceptul de “acasă” şi în discursul său de la inaugurarea grădiniţei. El a spus că oamenii fac parte prin naştere din familie, naţiune şi biserică, alte elemente ale identităţii lor depind de propria lor alegere. În opinia sa, instituţiile de învăţământ îi ajută pe elevii lor să îşi păstreze identitatea în care s-au născut.

Realizările maghiarilor

Viceprimarul Mária Búzás Fekete a subliniat, atât la deschiderea grădiniţei, cât şi în biserică: oraşul nu a cunoscut timp de mai multe generaţii o zi în care comunitatea maghiară să se bucure de realizări atât de importante. Ea a menţionat: ultima şcoală maghiară din Huedin – al cărei director a fost tatăl ei – şi-a închis porţile în urmă cu 71 de ani. În prezent, copiii români şi maghiari din localitate învaţă în instituţii mixte.

În cadrul Zilelor Maghiare din Ţara Călatei, sâmbătă şi duminică au fost organizate la Huedin evenimente culturale şi sportive. După slujba religioasă de duminică au defilat în oraş grupuri de săteni din Ţara Călatei îmbrăcaţi în port popular.

Huedinul este considerat oraşul de reşedinţă a Ţării Călatei, cu o populaţie de 9.300 de locuitori, din care aproape 30% sunt maghiari, însă în zona sa de atracţie există sate cu populaţie majoritar maghiară.

Sursa: MTI
Sursa foto: Kiss GaborDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

BEC dă dreptate AUR. Nicolae Ciucă a încălcat legea!

Publicat

BEC a dat dreptate AUR

Nicolae Ciucă a încălcat legea! Biroul Electoral Central din Municipiul Timișoara a admis plângerea formulată de AUR în care am sesizat faptul că Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară în care își face reclamă.

Cu scopul fals de a-și promova cartea pe care nici măcar nu a scris-o el, așa cum a recunoscut public, Nicolae Ciucă a împânzit țara de panouri uriașe cu fața lui, pe un fundal negru, alături de sloganul „Un ostaș în fruntea țării” și linkul către site-ul personal.

BEC dă dreptate AUR. Nicolae Ciucă a încălcat legea!

În fapt, BEC admite că amplasarea acestor panouri încalcă absolut toate dispozițiile legale ce reglementează desfășurarea campaniei electorale.

Potrivit BEC, afișele cu Nicolae Ciucă „influențează în mod inechitabil procesul de generare a capitalului electoral, chiar dacă nu sunt legate direct de un candidat, un partid sau de un proces electoral specific, iar utilizarea acestui afiș contribuie clar la creșterea notorietății și a capitalului electoral al Particului Național Liberal, unicul beneficiar al amplasării afișului în cauză”.

În concluzie, Nicolae Ciucă este președintele PNL, persoană publică asociată cu acest partid care participă la alegerile din 9 iunie, fapt care influențează campania electorală.

BEC Timișoara a dispus înlăturarea afișului cu liderul PNL

AUR a semnalat încălcarea libertății alegătorilor de a-și forma o opinie în contextul alegerilor din 9 iunie, principiu prevăzut inclusiv în Codul Bunelor Practici al Comisiei de la Veneția.

Nicolae Ciucă încalcă astfel prevederile potrivit cărora afișarea mijloacelor de propagandă electorală nu se pot amplasa decât în locuri special amenajate.

Astfel, BEC Timișoara a dispus înlăturarea afișului cu liderul PNL și sesizarea Inspectoratului Județean Timiș. De asemenea, BEC a sesizat și Autoritatea Electorală Permanentă în vederea aplicării sancțiunilor prevăzute de lege pentru săvârșirea contravenției.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

CMF: 41240016

Citește mai departe

EVENIMENT

Căderi de pietre pe un șantier în Valea Chintăului. Pompierii asigură zona

Publicat

De

Căderi de pietre pe Valea Chintăului

Căderi de pietre au avut loc pe un șantier de pe strada Nicolae Moldoveanu din Valea Chintăului.

Potrivit ISU Cluj, în urma unor lucrări, este posibilă o alunecare de teren.

Căderi de pietre pe un șantier în Valea Chintăului. Pompierii asigură zona

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca se află în zona respectivă.

Nu sunt înregistrate pagube și nu există momentan posibilitatea ca locuințele să fie afectate.

La fața locului se află și reprezentanții companiei care efectuează lucrările, dar și polițiști locali.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ECONOMIE

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

Publicat

salarii bani lei teancuri

De la 1 iulie, salariul minim brut din România se va majora de la 3.300 lei la 3.700 lei pe lună. Guvernul a finalizat discuțiile pe acest subiect cu sindicatele și patronatele.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, mai ia în calcul o măsură suplimentară și anume creșterea deductibilității de la 200 la 300 de lei, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

„HOTĂRÂRE pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată

Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”.

Noua formulă de calcul

Guvernul lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul de bază minim brut pe țară. Astfel, acesta va fi calculat în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de ”nivelul orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut.

Economedia a publicat formula pentru calcului salariului minim brut:

salar minim

În același timp, ministrul Finanțelor Marcel Boloș, ministrul Finanțelor spune că în urma discuțiilor cu antreprenorii, Guvernul ia în calcul încă o măsură.

„Au propus să crească deductibilitatea de la 200 la 300 lei pentru a fi mai ușor suportată creșterea. Impactul bugetar cumulat este de 300 milioane lei. Discutăm de acest impact bugetar, de bani care nu mai sunt încasați” a spus Boloș.

Citește mai departe

EVENIMENT

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

Publicat

De

Accident mortal la Sânnicoară

Un bărbat rănit în accidentul care a avut loc marți în localitatea Sânicoară a murit la spital.

Potrivit IPJ Cluj, bărbatul avea 47 de ani.

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

În teribilul accident de circulație au fost implicate o autoutilitară și două autoturisme.

Doi bărbați au rămas încarcerați în mașină și au fost descarcerați de echipajele ISU Cluj.

Unul dintre ei a fost resuscitat minute în șir de medici la locul accidentului, iar în cele din urmă a fost transportat la spital.

În total trei persoane au fost rănite și au fost duse ala spital.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax