EVENIMENT
FOTO. Copacii de pe fosta platformă Carbochim, relocați în pepiniera IULIUS pentru a fi parte din viitorul proiect mixed-use

Peste 120 de arbori maturi de pe fosta platformă Carbochim din Piața 1 Mai au intrat într-un amplu proces de relocare la începutul acestui an.
Primii 74 de copaci dintre aceștia au fost deja transplantați în pepiniera IULIUS, găzduită de Stațiunea de Cercetare Horticolă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, urmând să fie parte din noul proiect mixed-use care va reda orașului fosta zonă industrială.
Copacii de pe fosta platformă Carbochim, relocați în pepiniera IULIUS pentru a fi parte din viitorul proiect mixed-use
Copacii posibil de păstrat au fost selectați după ce fiecare arbore a fost analizat în detaliu în cadrul unui studiu arboricol realizat de Conf. Dr. Ing. Horia Dan Vlasin, de la Facultatea de Silvicultură și Cadastru.
Copacii relocați sunt din speciile tei, brad argintiu, molid, mesteacăn, nuc, prun roșu, paltin, cedru și magnolii. În total, proiectul va avea peste 5 hectare de spații verzi, 100.000 de plante decorative și peste 600 de arbori maturi, care se află în proces de aclimatizare în pepiniera din Cluj-Napoca.
La jumătatea lunii ianuarie 2024, compania IULIUS a demarat procesul de relocare a celor peste 120 de copaci de copaci posibil de păstrat de pe fosta platformă industrială.
Aceștia reprezintă 80% din vegetația care exista în arealul fostei locații Carbochim și care a fost supusă unui studiu arboricol realizat de Conf. Dr. Ing. Horia Dan Vlasin, de la Facultatea de Silvicultură și Cadastru din cadrul USAMV Cluj-Napoca.
Analize detaliate
Arborii relocați au fost stabiliți ca viabili pentru a fi transplantați, ca urmare a analizării detaliate a unor parametri și caracteristici dendrometrice, printre care defecte de formă, defecte de structură, înălțimea, diametrul, înălțimea elagată și alte caracteristici.
„Până în prezent, de pe fosta platformă industrială au fost relocați 74 de arbori în pepiniera IULIUS, găzduită de Staţiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca. Sunt specii de tei, brad argintiu, molid, mesteacăn, nuc, prun roșu, paltin, cedru și magnolii.
Restul copacilor vor fi mutați pe măsură ce este posibilă extracția lor în siguranță. Perioada în care au fost transplantați este optimă pentru astfel de lucrări, întrucât plantele se află într-un repaus vegetativ, iar mutarea se realizează fără ca procesul să afecteze arborele”, a adăugat Călin Revnic, inginer horticol IULIUS.
„Pădure” cu peste 600 arbori și peste 100.000 de plante decorative
Copacii relocați se vor alătura unor exemplare impresionante de platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, arborele Iudei, liriodendron și metasequoia, aflați deja în proces de aclimatizare în pepinieră.
Sunt arbori maturi, cu înălțimi de până la 13 metri și vârste de până la 60 de ani, astfel încât beneficiile viitoarei grădini să poată fi comparabile cu cele ale unor parcuri cu o durată de viață deja îndelungată.
„Rămânem dedicați obiectivului nostru de a păstra cât mai mulți copaci existenți în incinta fostei platforme industriale, pe care să îi integrăm în parcul din cadrul viitorului proiect mixed-use. Este un proces controlat, realizat cu sprijinul experților din domeniu, locali și internaționali.
Avem încredere că, așa cum s-a întâmplat deja în alte ansambluri în care am integrat parcuri ample, grădina din noul proiect, realizată de la zero, va oferi comunității un spațiu verde care va oferi umbră din prima zi, date fiind dimensiunile arborilor”, a declarat Sorin Guttman, Project Manager al proiectului de reconversie urbană.
În cadrul proiectului sunt propuse amenajări de spații verzi de peste 5 hectare, care vor integra peste 600 de arbori maturi și alte 100.000 de plante de diferite dimensiuni, selectate pentru a susține biodiversitatea proiectului.
13 hectare de grădini urbane dezvoltate de IULIUS
IULIUS este recunoscut pentru amenajările de parcuri ample în proiectele sale, care integrează arbori maturi, zone înierbate, spații de relaxare, facilități de promenadă și pentru organizarea evenimentelor în aer liber.
În total, IULIUS a dezvoltat 13 hectare de grădini urbane, în proiectele mixed-use din Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.
Demersul de reconversie urbană propus de IULIUS pentru a reda orașului 14 hectare de zonă industrială, preponderent nefuncțională, ca proiect deschis către întreaga comunitate, cu funcțiuni culturale, office, retail, rezidențial, entertainment și grădină amplă urbană este unul integrat, care se aliniază strategiilor din planul de dezvoltare a orașului.
Investiția estimată la peste jumătate de miliard de euro propune și soluții de sistematizare și restructurare a infrastructurii auto, velo și pietonale din zonă: un nou pod rutier cu patru benzi auto și două pasarele pietonale peste râul Someș, amenajarea de piste velo, realizarea a două sensuri giratorii, modernizarea și lărgirea a două străzi și amenajarea a trei intersecții și stații de transport public în zona Pieței 1 Mai.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Bărbat intoxicat cu monoxid de carbon, într-un imobil al UTCN de pe strada Observatorului. Pompierii au evacuat 20 de persoane

Pompierii din Cluj-Napoca au evacuat o clădire de pe strada Observatorului aparținând Universității Tehnice din Cluj-Napoca, după ce un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon.
Pompierii clujeni au intervenit marți, la ora prânzului, la o clădire de pe strada Observatorului, aparținând UTCN, după ce un bărbat s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon.Acesta a fost preluat de SMURD, fiind conștient și cooperant.
Măsurătorile au confirmat o concentrație peste limitele normale a gazului menționat, astfel că pompierii au evacuat 20 de persoane din clădire.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină pe strada Observatorului, într-un imobil aparținând Universității Tehnice, unde un bărbat s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon. Victima a fost preluată de către echipajul SMURD, fiind conștientă și cooperantă.
În paralel, pompierii au efectuat măsurători specifice cu aparatura din dotare, rezultând o concentrație din gazul menționat anterior care depășește normele de siguranță. Astfel, s-a impus evacuarea a 20 de persoane”, a transmis ISU Cluj.
ADMINISTRAȚIE
CJ Cluj va moderniza DJ 161C Corneni-Pintic. Tișe: Variantă alternativă pentru evitarea blocajelor pe Centura Gherlii-Livada

Consiliul Județean Cluj va moderniza drumul județean DJ 161C Corneni-Pintic. A fost emis certificatul de urbanism.
Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar modernizării drumului județean DJ 161C Corneni-Pintic, în lungime de circa 5 kilometri.
Alternativă pentru evitarea blocajelor pe Centura Gherlii-Livada
„Acest sector de drum ce leagă Corneniul de municipiul Dej este, practic, utlimul ce mai trebuie modernizat din întreg drumul județean DJ 161C. După finalizarea lui, întregul drum judeșean care se desprinde din Iclod și se conectează, prin Ocna Dejului, din nou la drumul național DN 1C, în zona trecerii cu calea ferată de la intrarea în Dej, va constitui o variantă alternativă de transport pentru evitarea blocajelor care apar pe relația Centura Gherlii-Livada”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Ce lucrări vor avea loc?
Lucrările vor viza, în principal, reprofilări ale căii de rulare, așternere de piatră spartă cu cilindrare, aducerea la profil și completarea acostamentelor cu material, înlocuirea podețelor transversale, realizarea de rigole carosabile, tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului, precum și, în etapa finală, așternerea covorului asfaltic.
Prin modernizarea acestui sector de drum se vor îmbunătăți substanțial condițiile de circulație și transport, precum și fluența traficului rutier. De asemenea, asfaltarea acestui drum va crea o serie de beneficii economice și sociale evidente pentru clujenii și operatorii economici din această zonă.
Investiție prin Programul „Anghel Saligny”
Conform devizului general aprobat de Consiliul Județean Cluj, lucrările de modernizare au o valoare de 13.427.547 lei, din care 97% reprezintă finanțarea asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cofinanțarea fiind asigurată din bugetul forului administrativ județean.
ADMINISTRAȚIE
Viceprimarul Dan Tarcea, vizită pe șantierul centrului de vârstnici de pe Calea Baciului. Care este stadiul lucrărilor

Viceprimarul Dan Tarcea a efectuat o vizită pe șantierul viitorului centru pentru vârstnici de pe Calea Baciului din Cluj-Napoca. Lucrările la clădire înaintează în ritm alert.
Lucrările la viitorul centru pentru vârstnici, de pe Calea Baciului, înaintează în ritm bun, anunță viceprimarul Dan Tarcea, în urma unei verificări efectuate pe șantier.
„Lucrările la Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență Socială pentru Persoanele Vârstnice din Calea Baciului avansează conform graficului de execuție. Am vizitat astăzi șantierul pentru a verifica stadiul lucrărilor și a discuta cu echipa de proiect”, a postat Dan Tarcea pe rețelele de socializare.
Lucrările înaintează în ritm bun
Potrivit viceprimarului, structura de rezistență a fost finalizată integral, iar fațadele exterioare sunt realizate în proporție de aproximativ 80%. Învelitoarea clădirii este de asemenea complet finalizată.
„În interior, instalațiile sanitare, electrice și termice de la parter, etajul 1 și etajul 2 sunt realizate în proporție de 90%, iar lucrările de finisaje interioare au început în această săptămână. La nivelul subsolului, lucrările sunt finalizate în proporție de aproximativ 70%, iar gardul perimetral este realizat în proporție de 90%”, a mai arătat Tarcea.
70 de locuri de cazare pentru vârstnici
Centrul va oferi 70 de locuri de cazare pentru persoane vârstnice, în 42 de camere spațioase, și va dispune de cabinete medicale, bibliotecă, săli de mese și spații de relaxare. În plus, vor fi amenajate piste de alergare, mese de ping-pong și aparate de fitness în aer liber, pentru promovarea unui stil de viață activ și sănătos.
„Monitorizăm constant evoluția lucrărilor, pentru ca acest proiect esențial pentru comunitatea clujeană să fie finalizat la cele mai înalte standarde de calitate. Investim în proiecte sociale care asigură respectul și grija pe care seniorii noștri le merită”, a transmis viceprimarul.

Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie, anunță conducerea instituției.
Pensionarii sau clujenii care au probleme de rezolvat sunt rugați să nu meargă joi la Casa de Pensii. Instituția nu va fi activitate cu publicul, din cauza unor lucrări.
Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie
Conform reprezentanților instituției, în clădirea în care și Casa de Pensii Cluj își desfășoară activitatea se vor efectua lucrări privind suplimentarea puterii electrice.
„Din acest motiv se va întrerupe furnizarea energiei electrice pe tot parcursul zilei.
Prin urmare, în data de 17 aprilie 2025, Casa Județeană de Pensii Cluj este în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea și de a asigura programul cu publicul”, au precizat reprezentanții instituției.