EVENIMENT
VIDEO. Carbochim Cluj-Napoca a fost relocat. 5 milioane de euro investiție în retehnologizare

Carbochim SA, al cărei acționar majoritar este Carbo Europe SRL, parte din grupul Iulius, este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. De curând, unitatea clujeană de producție a finalizat procesul de relocare și retehnologizare, demers ce a presupus o investiție de peste 5 milioane de euro, cu obiectivul de a eficientiza activitatea industrială și de a optimiza costurile.

Noile secții oferă condiții de lucru mai bune celor aproximativ 160 de angajați, au fost achiziționate echipamente cu un grad ridicat de eficiență și consum redus, care înlocuiesc utilaje cu vechime de peste 50 de ani, și s-au montat panouri fotovoltaice care pot asigura o economie de energie estimată la 18%.
Planurile companiei prevăd o creștere cu 20% a afacerii în următorii 3 ani, ca urmare a eficientizării activității.
Carbochim Cluj-Napoca a fost relocat. 5 milioane de euro investiție în retehnologizare
Carbochim SA a fost înființat în 1949, la Cluj-Napoca. Anul trecut, a demarat un proces de modernizare și relocare de pe fosta platformă, acolo unde doar 30% din suprafață era utilizată pentru activitatea industrială, restul fiind spații dezafectate și reziduale.
„Secțiile cu care operăm în prezent sunt cele de produs finit. Mai exact, secția de abraziv pe suport, care produce bine-cunoscutul șmirghel, secția corpuri abrazive cu liant ceramic și secția corpuri abrazive cu liant organic și discurile de debitat.
Celelalte secții au fost oprite încă din 1996, cum este cazul secției de carbură de siliciu și electrozi siderurgi, și din 1999, secția de electrocorindon. Ambele poluau foarte mult și aveau un consum foarte mare de energie, astfel că au devenit nerentabile.
Plus că s-a dezvoltat orașul în jurul fabricii și viitorul ne arăta clar că nu puteai să faci un astfel de produs, cu un astfel de nivel de poluare, în inima orașului. Hotărârea a fost să închidem ce nu este rentabil, pentru a salva restul fabricii.
Sunt puține fabrici în țară care au reușit să-și mențină activitatea și credem că din acest punct de vedere suntem un exemplu pozitiv, cu atât mai mult cu cât relocarea permite dezvoltarea unui proiect nou pentru oraș”, spune Viorel Popoviciu, Directorul General al Carbochim SA.
Relocarea s-a realizat etapizat, astfel încât activitatea de producție să nu fie întreruptă. În prezent, secțiile de corpuri abrazive cu liant ceramic și corpuri abrazive cu liant organic și discuri de debitat funcționează în noua locație din Bulevardul Muncii nr.18, în timp ce secția de abrazivi pe suport este în Strada Orăștiei.
Noile spații sunt adaptate activității industriale și le oferă celor aproximativ 160 de angajați un nivel de confort superior, cu mai multă lumină naturală și un mediu ambiental optim.
„Pe lângă eficientizarea costurilor, eliminând presiunea financiară a pierderilor auxiliare cu spațiile inactive, obiectivul a fost dezvoltarea competitivă a activității Carbochim SA.
Am optimizat întregul flux de producție, păstrând echipamentele pe care le dețineam deja și care încă mai sunt performante și aducând utilaje noi, automate sau semiautomate, care înseamnă consum mic de energie electrică și de gaz și o mai bună performanță a produselor din portofoliul nostru”, a completat Viorel Popoviciu.
Printre noile tehnologii se numără instalații de dozare automată a granulelor abrazive, presă de 300 tone pentru corpurile abrazive (care va înlocui patru prese vechi de 50 de ani) și etuve de policondensare (cuptoare electrice pentru uscarea și arderea corpurilor abrazive), complet automatizate și cu un consum mai redus de energie electrică cu până la 50% față de cele existente.
Panouri fotovoltaice, o economie de energie de 18%
Carbochim SA a implementat şi o soluţie pentru producerea de energie din resurse regenerabile prin montarea de panouri fotovoltaice pe acoperişul noii locații din Bulevardul Muncii.
„Probabil suntem prima fabrică din Cluj care a instalat deja un sistem compus din aproximativ 920 de panouri fotovoltaice, aceasta fiind cea mai bună soluţie în a regulariza consumurile şi costurile. Estimăm că producţia anuală va fi 448 MWh, contribuind şi la eliminarea din circuit a 230.000 kg CO2/an, care ar fi produse din surse convenționale”, a adăugat Directorul General al Carbochim SA.
Pe lângă cele 5 milioane de euro alocate mutării și retehnologizării, alte 2 milioane de euro vor fi direcţionate în următorii ani spre eficientizarea liniilor de producție. Planurile de business ale producătorului de abrazive estimează o creștere cu 20% a afacerii, având în vedere diminuarea considerabilă a costurilor de producție.
Despre Carbochim
Fabrica Carbochim a fost înființată în anul 1949. După 1990, fabrica a fost privatizată prin cumpărarea acțiunilor de către management împreună cu angajații, iar din ianuarie 2020 aceasta a fost preluată de Grupul IULIUS, prin societatea Carbo Europe SRL (77,7% din acțiuni).
Carbochim SA este, în prezent, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. Adresându-se unor piețe extrem de variate, Carbochim SA urmărește să ofere cele mai bune produse, fabricate în baza unor tehnologii moderne, având implementat și certificat un sistem de management integrat calitate-mediu în conformitate cu cerințele standardelor ISO 9001:2015 și ISO 14001:2015.
Carbochim SA produce corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic și elastic, discuri abrazive de debitare și debavurare, dar și abrazivi pe suport de hârtie, pânză, și nețesut, utilizate atât în industria prelucrătoare și construcții, cât și cu uz general.
În prezent, Carbochim SA are dezvoltat un sistem de distribuție care acoperă toate zonele geografice ale țării, dar și puternice legături comerciale către țări precum Cehia, Polonia, Ungaria, Elveția, Belgia, Germania, Italia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Parcarea de la Vivo, transformată în lac! Tramvaie blocate în Mănăștur, după ruperea de nori

O furtună violentă a lovit sâmbătă, 26 aprilie, municipiul Cluj-Napoca, provocând inundații în oraș și în localitățile din jur.
Parcarea centrului comercial Vivo! din Florești a fost puternic afectată, apa acumulată transformând zona într-un adevărat lac, spre disperarea șoferilor. În cartierul Mănăștur, circulația tramvaielor pe strada Bucium a fost de asemena perturbată din cauza avariilor produse de condițiile meteo.
De asemenea, pe Calea Florești, șoferii s-au confruntat cu apă adunată pe carosabil, care a îngreunat traficul.
Pompierii, solicitați în Baciu la o inundație
Intervenții au avut loc și în comuna Baciu, unde pompierii au fost chemați să evacueze apa dintr-un beci inundat de pe strada Magnoliei.
Clujul se află în continuare sub avertizare meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări de vânt, avertizare care rămâne în vigoare până duminică dimineață.
EVENIMENT
VIDEO. Ploaie torențială cu grindină și descărcări electrice, la Cluj-Napoca. Imagini surprinse în timpul furtunii

Cluj-Napoca a fost lovit sâmbătă de o furtună violentă, cu ploaie torențială, grindină, fulgere și tunete puternice. Județul se află sâmbătă sub o avertizare meteo cod galben de instabilitate atmosferică.
Ploaia torențială a fost însoțită de căderi de grindină de diferite dimensiuni, iar cerul a fost brăzdat de fulgere. Zgomotul tunetelor a completat tabloul unei furtuni de primăvară extrem de intense.
În videoclipurile surprinse, se pot vedea siroaie de apă și grindină care se scurg pe Calea Turzii din Cluj-Napoca.
De asemenea, imaginile arată cum grindina a acoperit carosabilul, trotuarele și spațiile verzi.
Evenimentele meteo violente vin pe fondul unei avertizări de cod galben emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru zona montană a județului Cluj. Avertizarea este valabilă până duminică, 27 aprilie, ora 10:00.
Potrivit meteorologilor, sunt așteptate în continuare perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestate prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (cu viteze de 50-70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă pot ajunge la 20-30 l/mp și izolat chiar peste 50 l/mp.
EVENIMENT
VIDEO. Emil Boc, cumpărături la piața volantă: „Un loc unde sănătatea se îmbină tradiția”. Programul de funcționare

Primarul Emil Boc a vizitat sâmbătă piața volantă organizată lângă stadionul Cluj Arena din Cluj-Napoca, unde a transmis un îndemn clujenilor să susțină producătorii locali și să aleagă produse sănătoase și de calitate.
„Mă aflu la piața volantă de lângă stadionul din Cluj-Napoca, un loc unde suntem mai aproape de producătorii locali, un loc unde sănătatea se îmbină tradiția, un loc unde putem să ne procurăm produse de calitate, la prețul cât mai bune cu putință, să scurtăm drumul spre farfurie al alimentelor și să alegem ce punem în farfurie cât mai sănătos și cât mai bun. Vă invit și pe dumneavoastră, dacă aveți vreme, să veniți la această piață volantă pe care o avem aici în Cluj”, a declarat Emil Boc.
Printre produsele disponibile la piața volantă se numără cartofi roșii (4 lei/kg), mere (7 lei/kg), pere (10 lei/kg), morcovi (5 lei/kg), ridichi (2,5 lei/legătura), ceapă verde, ouă (1,5–2 lei/bucata), plante la ghiveci, răsaduri, spanac, pâine de casă, lactate, brânzeturi și mezeluri.
Programul piețelor volante
Primăria Cluj-Napoca organizează piețe volante săptămânal, astfel:
- în fiecare sâmbătă (orele 7:00–16:00) și marți (orele 10:00–17:00) în zona stadionului;
- în fiecare joi (orele 10:00–17:00) în cartierul Gheorgheni, pe strada Unirii (capătul liniei 3).
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Praline din brânză de burduf de Alba învelite în ciocolată la Cluj. “O combinație între știință și artă”

Curajul de a încerca ceva nou și dorința de a readuce gustul vremurilor trecute, gustul de acasă, se regăsesc într-o experiență unică: praline cu brânză de burduf învelite în ciocolată.
Laura Hizo, fondatoarea atelierului de ciocolată Maximilian Chocolat Cluj-Napoca, a povestit pentru Cluj24 că ideea de a combina brânza de burduf cu ciocolată a apărut în urma unei colaborări anterioare cu cei de la Ferma Cu Omenie din județul Alba, cu care mențin o relație de mai bine de un an:
“Sunt niște produse pe care le-am făcut și anterior pentru ei, doar într-o ediție foarte limitată. Găsindu-ne împreună, ne-am dat seama că avem valori comune”.
Cum a început totul
Deși vin din universuri diferite, valorile comune sunt cele care i-au unit. “Chiar dacă facem lucruri foarte diferite și suntem din universuri un pic diferite, ei de la fermă și noi din zona aceasta gourmet, am realizat că avem foarte multe valori comune și că am putea să facem o combinație care să le regăsească pe amândouă”, spune Laura Hizo.
Totul a început cu o comandă simplă din partea celor de la Ferma cu Omenie, praline cu ciocolată de la Maximilian Chocolat, oferite cadou colaboratorilor.
După această comandă, datorită gustului care a lăsat o impresie atât de puternică, s-a născut o întrebare îndrăzneață, care a ajuns la concretizare: “Cum ar fi să combinăm brânza de burduf cu ciocolată?”.
Daniela Florea, de la Ferma cu Omenie și Laura Hizo de la Maximilian Chocolat au lucrat împreună la o rețetă unică, în care tradiția se întâlnește cu arta ciocolateriei.
Pentru o colaborare de succes cu rezultate pe măsură, este nevoie de valori comune, ceea ce îi și unește pe reprezentanții celor două firme.
Ce conțin pralinele Timeless Fusion
Pralinele Timeless Fusion sunt mai mult decât un desert, sunt o experiență. În fiecare cutie se regăsesc două tipuri de praline, ambele construite în jurul unui biscuit crocant cu brânză de burduf, nucă și unt.
„Am vrut să testăm cum potențează brânza de burduf gustul a două tipuri de ganache-uri: unul de caise, acrișor și un pic mai acid și unul de caramel, mai dulce și onctuos.
Tot așa ca să vedem de ce manieră se regăsește gustul potențat de unul sau altul dintre elemente. Și în pralina cu caramel, brânza de burduf este tot în biscuit”, precizează Laura.
Brânza de burduf de la Ferma cu Omenie este făcută 100% din caș.
“Materia primă pe care o folosim este doar caș, îl măcinăm și adăugăm un pic de sare pentru conservare. Conține 77,5% caș din lapte de vacă, 20% caș din lapte de oaie și 2.5% sare.
Din acest motiv are și gustul mai domol, mai blând, și atunci e foarte versatilă și se potrivește în diverse rețete, printre care și cea de praline”, spune Daniela.
Poate că vom continua această colaborare și o să ajungem și la un ganache cu brânza de burduf. Clienții deja ne cer”, explică Laura de la atelierul de ciocolată.
Designul îmbină eleganța cu tradiționalul
Ambalajul reflectă colaborarea: elementele vizuale tradiționale ale fermei se îmbină cu estetica elegantă a atelierului de ciocolată, într-un design „naiv-modern”:
“Ambalajele sunt pe structura ambalajului clasic de la Maximilian Chocolat, dar am preluat în partea de grafică culorile brandului De la Ferma cu Omenie.
Bineînțeles, ambii suntem menționați pe ambalaj și am încercat să redăm acest TimelessFusion într-o grafică ușor naivă, cu elemente tradiționale, dar totuși către zona de modern”, adaugă Laura.
Ce părere au clienții
Reacțiile clienților au fost pozitive, demonstrând că această colaborare a fost un pas înainte și un risc bine meritat.
“Adevărul este că a fost foarte bine primit acest produs de către clienți. Ne bucură faptul că au înțeles ideea, au înțeles că putem să regăsim aceste gusturi tradiționale în viața noastră modernă și într-o variantă gourmet, de fine dining, unde gusturile se potențează foarte mult”, completează Laura.
De asemenea, turiștii sunt încântați și chiar uimiți de această combinație: “Turiștii sunt foarte încântați de a gusta ceva autentic și cu atât mai încântați în momentul în care văd că și în România se fac produse gourmet”.
În ceea ce privește clienții de la Ferma cu Omenie, suprinderea a fost la fel de mare atunci când au gustat această combinație neașteptată.
“Nu le venea să creadă că există brânză de burduf în praline, foarte impresionați au fost. Adică a fost ceva diferit, cumva tradiționalul combinat cu modernul”, a menționat și Daniela.
Așadar, orice om care are deschidere, curiozitate, poate un pic de curaj și care apreciază elementele acestea tradiționale văzute în forma lor autentică și frumoasă, va fi cu siguranță încântat de această combinație.
“Atât consumatorii celor de la fermă, cât și clienții noștri au primit foarte bine acest produs”, adaugă Laura.
Care este procesul de producție
În ceea ce privește procesul de producție, Laura a povestit pentru Cluj24 că pralinele se realizează cu ajutorul unor matrițe de policarbonat.
Astfel, prima dintre etape este pictarea manuală a acestora: “Ele se pictează cu unt de cacao colorat și coloranți alimentari. Colecția aceasta are mai multe rânduri de pictură.
Are niște dungi și apoi este suflat cu unt de cacao colorat în două etape”.
Odată ce partea de design este finalizată, ea are nevoie de 12 ore de cristalizare, având în vedere că în compoziție se regăsește unt de cacao.
După aceea se realizează cochilia de ciocolată, care și ea are nevoie de perioadă de cristalizare, după care se introduce ganache-ul, biscuitul și la final se închide în ciocolată cu lapte.
Rețeta perfectă: “O combinație între știință și artă”
Pentru a ajunge la rezultatul dorit este nevoie de timp, răbdare și determinare, crede Laura: “Pralinele au mai multe etape în zona de dezvoltare. Ideea este că tot acest proces de realizare a ganache-ului e o combinație între știință și artă.
Ganache-urile în sinea lor au niște procente foarte bine stabilite pentru conținut, astfel încât să asigure aceeiași textură, savoare și o viață de raft pe măsura așteptărilor.
Se fac mai multe probe pentru ganache-uri. Prima dată se testează ele, după care se încapsulează în cochilii și se stabilește dacă se potrivesc mai bine cu un tip de ciocolată sau altul, cu un anumit procent de cacao sau altul”.
Combinarea gusturilor, o adevărată provocare
Provocarea principală pe care au întâmpinat-o a fost modul în care sunt combinate gusturile.
Pentru a fi desertul echilibrat și cu toate acestea un pic surprinzător, a necesitat mai multă atenție, care în cele din urmă a dat roade, având rezultatul dorit.
“Zona aceasta de a reuși să corelăm gusturile a fost o provocare. Cu toate astea, suntem foarte încântați în momentul de față de faptul că acest biscuit în care am pus brânză aduce și un plus de textură produsului, pe care noi îl considerăm valoros”, mai menționează Laura.
Gustul de acasă reinterpetat
“Surprindere, bucurie, regăsire cumva” sunt sentimentele pe care aceștia vor să le transmită clienților.
“Aduce un pic gustul de acasă. Până la urmă atât caisa cât și caramelul și bineînțeles și brânza de burduf, gustul de nucă, crocantul din biscuiți, toate îți aduc sentimentul acesta de un acasă reinterpretat.
Cred că de asta ne și place că îi spune Timeless, pentru că îți aduce niște gusturi pe care poate ți le amintești din copilărie, dar tu acum le interpretezi foarte diferit, mult mai colorat și mai complex”, subliniază Laura.
Durabilitatea pralinelor Timeless Fusion și care sunt prețurile
Potrivit acesteia, pralinele au doar o lună valabilitate, dar producătorii trebuie să se asigure că în acea lună, chiar și în cea de-a 30-a zi, ele sunt la același nivel calitativ ca la început.
”Asta se întâmplă pentru că folosim doar ingrediente naturale, toate ganache-urile le facem noi de la zero”, mai arată Laura.
În ceea ce privește prețurile, acestea diferă în funcție de numărul de praline din cutie. Astfel, cutiuța de 4 praline costă 40 de lei, iar cea de 9 este 90 de lei.
Colaborările deosebite continuă
Pralinele cu brânza de burduf provenită de la Ferma cu Omenie nu sunt prima combinație ieșită din tipar. În trecut, au fost produse, în ediție limitată, brânză de burduf cu trufe.
Reprezentanții fermei spun că își doresc să continue colaborările alături de parteneri care împărtășesc aceleași valori și principii.
“Acesta e un început, așa să zic, mai promițător și mai curajos cu care ne mândrim, dar nu vrem să ne oprim aici. Căutăm în continuare să mai găsim astfel de colaborări, să strângem o comunitate de oameni cu afaceri micuțe, oameni buni și care fac același lucru ca noi. Folosesc aceleași valori și principii, și putem împărtăși omenia. Se dedică într-un totul produselor și care țin foarte mult la calitate”, a conchis Daniela.
Denisa Davidaș