EVENIMENT
FOTO. Controale stricte la Untold împotriva consumului de droguri. Sute de polițiști, jandarmi și pompieri vor patrula zilnic

Festivalul Untold își deschide porțile joi, de la ora 16. Forțele de ordine sunt pregătite să asigure ordinea și siguranța în cadrul festivalului, dar și pentru a opri consumul de substanțe interzise și șoferii beți sau drogați.
Circa 90.000 de participanți sunt așteptați să treacă zilnic pragul Untold, ajuns anul acesta la a 9-a ediție. Până acum, festivalul din centrul Clujului s-a desfășurat fără incidente majore, iar organizatorii sunt determinați să își păstreze reputația.
Măsuri de siguranță pentru desfășurarea Untold
Sute de polițiști, jandarmi, pompieri și medici se vor afla, de astăzi și până duminică, pe perimetrul festivalului, unde se vor asigura de buna desfășurare a evenimentelor. Măsurile de siguranță luate de autorități au fost anunțate într-o conferință de presă, joi.
Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca va fi prezentă cu echipaje atât în zona de desfășurare, cât și pe traseele de deplasare ale participanților. Jandarmii clujeni se bucură și de sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș, care vor fi prezenți special pentru acest eveniment.
„În perioada 8-11 august, efective de jandarmi vor acționa zilnic în cadrul patrulelor pedestre și echipajelor auto, fiind pregătiți să intervină în situația apariției unor încălcări ale normelor legale. O atenție deosebită va fi acordată zonelor apropiate locului de desfășurare a evenimentului, inclusiv zonelor de acces în festival, pentru a preveni aglomerările de persoane și săvârșirea faptelor antisociale.
De asemenea, vor fi constituite echipe mobile de intervenție și echipaje cu câini de serviciu, 24 de ore din 24, pregătite să intervină în orice situație. (…)
Pentru a vă bucura în siguranță de programul artistic, vă recomandăm să evitați implicarea în activități sau acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentului, să nu veniți însoțiți de bagaje voluminoase, să respectați recomandările forțelor de ordine, iar în cazul producerii unor situații de urgență, să țineți cont de indicațiile organizatorilor și forțelor de ordine”, a declarat sergent major Radu Andreea din cadrul Grupării Mobile „Ștefan Cicio Pop” Cluj-Napoca
Peste 300 de polițiști, prezenți zilnic în perimetrul Untold
De asemenea, peste 300 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj vor acționa zilnic în cadrul perimetrului pentru a se asigura că nu apar incidente neplăcute în cadrul festivalului.
„Având experiența edițiilor trecute, ne-am propus ca și de această dată să acționăm proactiv și eficient, astfel încât participanții să aibă parte de o experiență plăcută. Zilnic, vor fi mobilizate echipe specializate, în medie circa 300 de polițiști pe zi, din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, acțiuni speciale, investigații criminale, investigarea criminalității economice, criminalistică, arme, explozivi și substanțe periculoase, prevenire și celelalte structuri de suport.
Forțele de poliție vor efectua patrulări intensive atât în perimetrul interior, cât și în perimetrul exterior, punând un accent deosebit pe zonele intens circulate sau cu aglomerări de persoane.
Pentru siguranța tuturor, activitățile de control vor fi sprijinite de structurile pirotehnice, iar polițiștii specializați în combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive vor acționa constant pe toată durata festivalului, fiind angrenate inclusiv echipaje chinotehnice”, a declarat Iulian Timșa, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.
Un elicopter va survola perimetrul Untold
Pe toată durata desfăşurării festivalului, un echipaj format din personal specializat al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca și Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, cu un elicopter tip EC-135 cu FLIR (sistem de observare electro-optic pe timp de zi şi de noapte) care, împreună cu polițiștii rutieri, va survola zona cu misiunea de a monitoriza traficul rutier şi de a transmite în timp real datele necesare în vederea coordonării dispozitivelor de poliție instituite pentru asigurarea fluenței traficului rutier.
De asemenea, personalul din Centrul Operaţional al Unității Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca va asigura suportul tehnic al aeronavei pe toată durata festivalului.
Sute de pompieri, medici și asistenți, mobilizați la Untold de ISU Cluj
Sute de pompieri, medici și asistenți din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj vor fi prezenți în zona festivalului zilnic. Anterior, inspectorii de prevenire au desfășurat în această perioadă verificări pe linia apărării împotriva incendiilor. Aceste activități vor continua și în timpul evenimentului, pentru a înlătura pe loc potențialele situații de pericol pentru cei prezenți.
„Peste 130 de pompieri, 22 de medici, 4 asistenți UPU-SMURD și 32 de voluntari SMURD vor asigura zilnic necesitățile operative în perimetrul festivalului. Cu această ocazie, efectivele au fost suplimentate cu pompieri de la Unitatea Specială de Intervenție pentru Situații de Urgență, precum și de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Mureș, Covasna, Bihor, Bistrița-Năsăud, Suceava, Hunedoara, Mehedinți, Vaslui, Sălaj, Harghita, Dâmbovița, Satu Mare și Brașov. Pentru a sprijini desfășurarea misiunii, la Cluj-Napoca vor fi prezenți reprezentanți din conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență, respectiv din comanda Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
De asemenea, vor fi dislocate în fiecare zi trei autospeciale de stins incendii și 8 ambulanțe SMURD. În incinta festivalului sunt operaționalizate două posturi medicale avansate și alte două puncte de acordare a prim ajutorului calificat, iar întreaga activitate va fi coordonată prin intermediul unui punct de comandă mobil”, potrivit reprezentantului ISU Cluj, Paul Olar
Controale pe Aeroportul Cluj
În perioada desfășurării festivalului Untold, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontierǎ Aeroport Cluj vor asigura un control eficient fără creșterea timpilor de așteptare atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.
„La evenimentul care începe astăzi, Poliţia de Frontieră va participa ca forţă de sprijin cu echipajele canine specializate în detectarea substanţelor psihoactive, în sistem integrat cu celelalte structuri ale MAI, contribuind la măsurile de prevenire pe această linie de activitate.
Astfel, printre participanţii la festival va fi prezent şi GAO, cel mai tânar exemplar canin din dotarea structurii noastre atestat în detectarea substanțelor psihoactive.
În această perioadă, în punctele de trecere terestre şi aeriene, inclusiv pe zborurile Schengen, s-au intensificat verificarile polițienești în baza analizelor de risc pentru prevenirea şi combaterea introducerii în ţară a substanţelor psihoactive”, a precizat comisar-șef de poliție Liviu Done, șeful sectorului Poliție de Frontieră Aeroport Cluj.
În incinta festivalului vor mai fi prezenți Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, polițiștii de Imigrări și Agenția Națională Antidrog.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Dan Petrescu îl dorește la CFR Cluj pe Valentin Costache, de 26 de ani, fost jucător al echipei, care rămâne liber de contract la UTA. Impedimentul ar fi pretențiile financiare ridicate ale acestuia, scrie Fanatik.
În ciuda dorinței antrenorului, patronul Neluțu Varga nu are de gând să își dea acordul la banii pe care îi vrea Costache. Revenirea în Gruia a lui Valentin Costache va fi posibilă doar în cazul în care fotbalistul își va diminua pretențiile.
„Bursucul” vrea un fost jucător al CFR-ului. Ultima oară a jucat la UTA
Dacă se va concretiza transferul, Valentin Costache nu ar fi la prima sa experiență în Gruia. În ianuarie 2018, ardelenii l-au transferat de la Dinamo în schimbul sumei de 700.000 de euro. Și atunci, ca și acum, pe banca CFR-ului stătea tot Dan Petrescu.
Descălecatul lui Costache la CFR Cluj s-a încheiat în vara lui 2022, când a fost cedat la Rapid în schimbul sumei de 100.000 de euro. Extrema stângă în vârstă de 26 de ani a îmbrăcat tricoul actualei vicecampioane de 145 de ori, reușind să marcheze 14 goluri și să ofere 15 assist-uri.
În perioada petrecută în Gruia, Vali Costache a cucerit nu mai puțin de șapte trofee. El a ieșit campion cu ardelenii în 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022 și a cucerit două Supercupe, în 2018 și în 2020.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Emil Boc: Toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi ÎNLOCUITE anul acesta

Conform edilului Emil Boc, în acest an, toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi înlocuite. 150 au fost înlocuite din martie, a doua tranșă va veni în iulie, urmând ca la final de an să fie înnoite toate 500.
„Anul acesta, toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi înlocuite. Din luna martie, 150 de biciclete noi au intrat în program, în iulie mai vin 174 iar 176 de biciclete noi vor veni până la sfârșitul anului. Vechiul dispare, noul prinde viteză la Cluj-Napoca. Încurajăm mobilitatea alternativă la mașină într-un oraș în continuă mișcare.
VIDEO. Emil Boc: Toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi ÎNLOCUITE anul acesta
Vreau să vă spun că media zilnică de utilizare a bicicletelor în programul Bike Sharing este de 350 de biciclete și da, ne gândim la extinderea acestui program inclusiv cu biciclete electrice. Mulțumesc tuturor celor care aleg bicicleta. Clujul se mișcă verde, Clujul se mișcă înainte”, a spus primarul Emil Boc.
EVENIMENT
Startup-ul clujean Medical Pilot vrea să optimizeze spitalele românești prin AI. Mai puțină birocrație, mai multe consultații

Un start-up lansat la începutul anului de trei antreprenori din Cluj și Zalău își propune să schimbe modul în care datele medicale sunt colectate, analizate și comunicate în spitale și clinici, cu ajutorul inteligenței artificiale.
Medical Pilot, o platformă digitală inovatoare, standardizează procesele medicale și reduce timpul petrecut de medici în fața calculatorului, oferindu-le mai mult spațiu pentru relația directă cu pacientul.
O idee pornită chiar din „tranșeele” medicinei
Ideea Medical Pilot a pornit din cercetarea doctorală a medicului Andrei Groza, specializat în gastroenterologie și endoscopie. În timpul tezei sale, Groza s-a lovit de o problemă sistemică majoră: lipsa standardizării datelor medicale. Deși informațiile existau, erau greu de utilizat în cercetare din cauza modului haotic în care erau colectate și redactate.
„Mai pe românește, medicii își documentează rezultatele investigațiilor sau ale consultațiilor în limbaj liber, descriptiv, fără a respecta o standardizare internațională. De la aceasta nevoie a plecat Andrei: să reducă această variabilitate a colectării și înregistrării datelor medicale.
Cum calitatea în endoscopie a fost teza sa de doctorat, Andrei a fost preocupat, a studiat, a mers la conferințe și a luat contact cu medici și instituții internaționale pentru tot ce ține de domeniul calității în endoscopie. Apoi, urmând Ghidurile internaționale de calitate, a avut ideea și a inițiat implementarea unor procese medicale standardizate, în conformitate cu Ghidurile de calitate pentru endoscopie, conducând la dezvoltarea Medical Pilot din perspectiva medicului ca utilizator”, explică Mihaela Roșca, cofondator Medical Pilot.
Trei fondatori, o viziune comună
Echipa din spatele Medical Pilot este formată din trei fondatori cu experiențe complementare. Andrei Groza, medic și cercetător, a identificat problema și a generat ideea inițială din nevoia reală din spitale.
Mihaela Roșca are experiență în marketing. Rolul său principal este de a asigura poziționarea pe piață, promovarea platformei și comunicarea cu stakeholderii din domeniul medical, facilitând adoptarea și creșterea vizibilității Medical Pilot.
Gelu Vac, arhitectul tehnologic al platformei, este responsabil pentru dezvoltarea software, integrarea AI, securitatea datelor și obținerea certificării ISO 27001. A scris peste 270.000 de linii de cod și a gândit aplicația astfel încât să fie scalabilă pentru viitor.
„Gelu este cel care a scris mai bine de 270.000 de linii de cod, care este atent la feedback-urile utilizatorilor și știe cum trebuie acestea implementate ca să ajute la o dezvoltare sustenabilă a aplicației pentru diferite specialități din medicină și diverși utilizatori. Cel care are pasiunea de a «sta legat de scaun» o zi întreagă, săptămâna de lucru sau weekend, asigurând-se că toate elementele aplicației sunt livrate la timp și servesc scopului”, spune Mihaela Roșca.
O investiție de 200.000 de euro și o credință comună
Fondatorii au investit peste 200.000 de euro în dezvoltarea Medical Pilot, fiind motivați de nevoia reală pe care au identificat-o fie din poziția de medic, fie din cea de pacient.
„Noi toți trei am crezut în idee, cred că mantra noastră, a celor trei fondatori Medical Pilot este «complementaritate». Noi am experimentat și am simțit nevoia acestui produs pe piață din roluri diferite, de la experiențe diferite, Andrei a simțit-o în tranșee, în lumea medicală, pornind de la cercetarea sa ca medic”, spune Roșca.
Ce este Medical Pilot și ce aduce nou?
Medical Pilot este o soluție software end-to-end, care automatizează complet fluxul documentelor medicale din spitale, de la programare până la redactarea rapoartelor medicale, facilitând comunicarea online și offline între medici și pacienți. Platforma integrează un asistent digital pentru standardizarea proceselor medicale, reducând variabilitatea documentării clinice și contribuind la calitatea deciziilor medicale.
Medical Pilot este un produs complex, cu funcționalități avansate, unic pe piața locală prin modul în care optimizează și standardizează procesele medicale. Deține drepturi de proprietate intelectuală pentru șase tehnologii dezvoltate intern și folosește infrastructură Microsoft Azure pentru AI.
Beneficii directe pentru medici și pacienți
Medical Pilot aduce beneficii enorme atât medicilor, clinicilor, spitalelor cât și pacienților. Pentru comunitatea medicală, Medical Pilot aduce optimizare și eficientizarea timpului.
„Câți dintre noi nu ajungem la medic, care în timp ce vorbește cu noi stă cu ochii în calculator (sau pe foaie) și scrie? Care apoi, în urma unei consultații sau ecografii, stă din nou cu ochii în ecran și notează tot ce a găsit în speranța că nu a omis nimic din ce a văzut pe ecran? Ei bine, cu Medical Pilot aceasta raportare se întâmplă în timp real, iar medicul îl poate privi în ochi pe pacient, explicându-i diagnosticul și variantele de tratament”, a mai explicat Mihaela Roșca.
Mai mult, raportarea se face în timp real, iar pacientul primește un document explicat pe înțelesul său.
„Grație integrării și dezvoltării unor agenți AI specializați, Medical Pilor «traduce» empatic, pe limba pacientului acest raport și poate și pacientul înțelege cam ce înseamnă o steatoza sau ecogenitate sau alți termeni medicali din raport”, a arătat Roșca.
Optimizarea timpului medicului cu până la 30%
Unul dintre principalele avantaje ale Medical Pilot este optimizarea timpului medicului cu până la 30%.
„Primele opinii din partea medicilor care au folosit sistemul sunt pozitive, remarcându-se o eficientizare cu aproximativ 30% a timpului alocat pentru proceduri precum endoscopia digestivă. Practic, într-un interval de 6 ore, un medic poate programa 8 pacienți în loc de 6”, a afirmat cofondatoarea platformei.
Peste 3.000 de pacienți, înregristați deja în platformă
Platforma a depășit rapid 1.000 de pacienți și examinări la scurt timp după lansare, ajungând la aproape 3.000 de pacienți și peste 4.000 de examinări din februarie 2025 și până în prezent.
„Am ascultat feedbackul utilizatorilor noștri și mulțumită lor am putut optimiza aplicația. Suntem pregătiți să deservim mai mulți medici, clinici sau spitale de mari dimensiuni”, a mai completat aceasta.
Acces la poze și video direct din platformă
Platforma permite și stocarea de imagini și videoclipuri din timpul investigațiilor.
„Cât de minunat poate fi ca o viitoare mamă să aibă poze/ video-uri cu monitorizările din timpul sarcinii direct în contul său de pacient, pe care îl poate vizita de câte ori dorește, fără să fie nevoită să aibă un stick la îndemână sau poză tiparită pe hârtia de ecograf care în timp pălește și își pierde claritatea”, a remarcat Mihaela Roșca.
Provocări în adoptarea IA în sistemul medical
Principalele obstacole întâlnite au fost legate de integrarea tehnologiilor AI într-un domeniu strict reglementat, precum și adaptarea platformei la fluxuri de lucru diferite în funcție de fiecare unitate medicală.
În prezent, Medical Pilot colaborează cu mai multe clinici din categoria „early adopters” – unități medicale care au înțeles rapid potențialul digitalizării în eficientizarea activității. Echipa fondatoare este însă optimistă că, pe măsură ce rezultatele devin tot mai vizibile, rata de adopție va crește semnificativ.
„Doar gândiți-vă cum arată sistemul sanitar de la noi din țară – supus unor presiuni enorme din cauza volumului mare de pacineți și a personalului insuficient. Când să aibă timp și răbdare medicul să explice pacientului în suferință când are de alergat de la un pacient la altul?”, subliniază Mihaela Roșca.
O schimbare de paradigmă în sistemul medical românesc
Medical Pilot propune o schimbare de paradigmă. Prin automatizarea proceselor de documentare, raportare și calcul administrativ, medicii își pot concentra atenția acolo unde contează cel mai mult: la pacient. Platforma preia sarcinile birocratice – de la completarea fișelor medicale, până la generarea automată de rapoarte și transcrierea investigațiilor.
„Grație Medical Pilot acest sistem medical, ar putea, în viitorul apropiat, să deservească acest volum mai mare de pacienți pentru că reducem din munca administrativă a medicilor – aceștia nu mai trebuie să stea să noteze istoricul pacientului sau să redacteze rezultatul. Și nu ar mai fi nevoie ca un departament administrativ să stea să calculeze costul unor proceduri si investigații din punct de vedere al materialelor folosite. Și ar avea acces instant la un transcript audio și în scris al unei Săli de operații, o cutie neagră a întregii proceduri. Sau, cum ar fi, să nu mai ai medici rezidenți care fac secretariat de scriere a unor investigații, ci să înceapă să profeseze ca medici pentru că partea de documentare și raportare o preia Medical Pilot. Sunt atât de multe schimbări în bine pe care le putem aduce”, mai spune Roșca.
Extindere la alte specialități medicale
Planul echipei este acum să extindă platforma și către alte specialități medicale.
„Ne dorim să acoperim cu procese de standardizare toate procedurile medicale cu risc major pentru sănătatea pacienților. Pentru moment noi acoperim cu 100% doar domeniul de Gastroenterolgie și Endoscopie, după normele ESGE. Dar fiecare disciplină de chirurgie are propriul standard, iar complexitatea proceselor este foarte ridicată, cel puțin pe măsura răspunderii față de viața pacientului”, afirmă Mihaela Roșca.
Cu rezultate concrete deja vizibile, Medical Pilot demostrează că poate deveni un actor cheie în modernizarea sistemului medical românesc.
ECONOMIE
EXCLUSIV. Noua meserie care a atras deja peste 2.000 de clujeni. Pot lucra și tinerii de la vârsta de 16 ani. Ce trebuie să facă

O nouă meserie, care a apărut pe piața muncii din România în urmă cu un an de zile, a început să stârnească interes în rândul clujenilor.
Este vorba despre „lucrătorul casnic”, un job care este remunerat în tichete emise de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj către angajator. Trebuie menționat că persoanele fizice sunt cele care îl plătesc pe angajat, și nu statul.
Noua meserie care a atras deja peste 2.000 de clujeni
Totul se face absolut legal, online, prin platforma electronică de evidență a activităților casnice.
Un tichet are o valoare de 15 lei, din care 3 lei merg la stat. Dar lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate, cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, ceea ce înseamnă 1.275 de lei pe lună.
La Cluj, numărul persoanelor înregistrate ca prestatori casnici a ajuns la 2.110. De asemenea, potrivit reprezentanților AJOFM Cluj, numărul persoanelor înregistrate ca beneficiari casnici este de 650.
Peste 130.000 de lei plătiți la Cluj lucrătorilor casnici
Clujenii care nu au un job, sau sunt pensionari, elevi, studenți ori chiar angajați care au nevoie să își rotunjească veniturile, nu s-au sfiit să aplice pentru a ajuta în gospodării pe cei care au nevoie și pot să plătească pentru diferite activități.
Potrivit AJOFM Cluj, numărul de tichete eliberate până în prezent este de 9.056. De asemenea, suma totală plătită acestor lucrători a ajuns la 130.770 de lei.
Care sunt cele mai căutate „activități”
„Femeile sunt cele care practică această meserie în număr mai mare decât bărbații. Astfel, 60% dintre prestatorii casnici sunt femei”, au transmis reprezentanții AJOFM pentru Cluj24.ro.
Asta poate fi explicat și prin faptul că femeile, în mod tradițional, lucrează mai mult în gospodărie. Astfel, nu e de mirare că cele mai multe tichete răscumpărate, respectiv 3.088, au fost pentru curățenia și igienizarea locuinței.
În funcție de cerere și ofertă, restul tichetelor răscumpărate sunt pentru:
- Acompanierea persoanelor dependente la activități de socializare și/sau socializarea cu persoanele dependente – 1.838
- Călcatul rufelor – 918
- Întreținerea spațiilor verzi – 623
- Prepararea hranei – 486
- Realizarea de cumpărături – 322
- Tăierea și despicarea lemnelor pentru foc – 280
- Hrănirea și hidratarea persoanelor dependente – 251
- Aranjarea și servirea mesei – 199
- Plimbarea câinilor sau a altor animale de companie – 106
- Efectuarea igienei corporale a persoanelor dependente – 102
- Spălarea geamurilor și a tâmplăriei – 81
- Încărcatul-descărcatul de obiecte casnice – 79
- Debarasarea și spălarea vaselor – 71
- Spălarea rufelor manual sau la mașina de spălat – 56
- Strângerea resturilor vegetale din grădină – 47
- Căratul lemnelor și al materialelor pentru foc – 43
- Hrănirea și/sau îngrijirea animalelor de companie – 36
- Spălarea și curățarea autovehiculelor – 29
Mai sunt și alte activități care au început să fie căutate, dar pentru acestea numărul tichetelor răscumpărate este mai mic, și asta pentru că este vorba, în general, de servicii sezoniere:
- Plantarea pomilor, arborilor și arbuștilor – 16
- Toaletarea pomilor – 14
- Transportarea animalelor de companie la/de la cabinetul veterinar – 8
- Plantarea răsadurilor – 7
- Curățarea și întreținerea piscinei sau a acvariilor – 7
- Spălarea covoarelor (altele decât cele înnodate manual) – 5
- Văruirea pomilor – 5
- Facilitarea deplasării persoanelor dependente în exterior – 1 tichet răscumpărat
Și firmele o pot face
Conform legii, firmele care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui propriilor angajați tichete pentru activități, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici. Tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui și codului numeric personal al angajatului care poate utiliza tichetul de activități casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet.
La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, atât angajatorii, cât și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete. Conform datelor AJOFM, în sistem sunt înscriși 32 de angajatori din Cluj.
E o convenție, nu un contract de muncă
Pentru aceste tichete nu este nevoie de un contract de muncă între părți. Există, totuși, o convenție care se încheie între prestator și beneficiarul casnic în vederea prestării activităților, deși nu este obligatorie forma scrisă.
Această convenție stabilește, însă:
- activitățile și numărul de ore sau volumul de muncă;
- faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activități casnice;
- volumul de muncă zilnic, care nu poate să depășească 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.
Atenție! Care este termenul până la care se pot transforma tichetele în bani
Tichetele de activități casnice se pot preschimba în bani la AJOFM sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de prestatorul casnic prin platforma electronică.
Pentru a preschimba tichetele în bani, prestatorul casnic trebuie să se înregistreze în platforma electronică tichete.anofm.ro. Platforma permite prestatorilor casnici să își înregistreze datele de contact și serviciile pe care le oferă.
Tichetele de activități casnice pot fi valorificate în termen de 12 luni de la data primirii.