Connect with us

CULTURA

FOTO. „Comori” clujene. Biserica monument-istoric din Berindu Deal

Publicat


biserica berindu (2)

Comuna clujeană Sânpaul se mândrește cu nu mai puțin de patru monumente istorice religioase din lemn. Valoroasa biserică cu hramul „Inălțarea Domnului” din Berindu este unul din ele.

Menționat întâia oară în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, acest sat vechi își mută în 1752 (1762 după alte surse) vatra pe un loc nou. Aici își ridică edificiul ce dăinuie și astăzi biserica, pe un dâmb, în cimitirul satului.

Pe vechea vatră rămâne un alt lăcaș de lemn, edificat în 1715, în jurul căruia se spune că exista o mică mănăstire, edificiu care va ajunge în satul alăturat, Sumurducu, la o dată care rămâne necunoscută, arată cercetătorii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

biserica berindu (8)

„Comori” clujene. Biserica monument-istoric din Berindu Deal

„Știm sigur că lăcașul păstrat în Berindu a primit pictură murală în 1841, certitudine pe care o datorăm inscripției lăsate de pictorul Simion Mărican deasupra ferestrei din colțul de sud-est al naosului: <<S-au zugrăvit această sfântă biserică în zilele înalțatului împărat Ferdinand, fiind episcop al Ardealului Maria Sa Ioan Lemeni și protopop al acestei dieceze Teodor Boldim, iar preot local Pop Ananie și s-au zugrăvit prin cheltuiala satului, prin mâinile lui Marican Simion din cinstita varmeghie a Dăbâcii, 21 iunie 1841>>”, arată cei de la CJCPCT Cluj.

Biserica este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice și a servit ca lăcaș de rugăciune până în perioada interbelică.

Biserica este construită din lemn de stejar

De mici dimensiuni, biserica este construită din bârne masive de stejar, îmbinate în coadă de rândunică și cheotoare dreaptă, pe o fundație de piatră. Planimetric se compune dintr-un pronaos și naos, prelungite la răsărit cu altarul, care devine poligonal, având șapte laturi.

biserica berindu (9)

Acoperișul unitar, mare, sub care corpul edificiului pare că se pierde, micul luminator, ce vrea să marcheze axul altarului, și absida asimetrică dau edificiului aspectul de bisericuță simplă, veche, ridicată de meșteri locali, care nu cunoșteau soluții evoluate de construcție.

Alături de monumentele din Ticu, Șard și Sumurducu, edificiul din Berindu este printre puținele exemple unde iconostasul nu este amplasat în locul îmbinării bârnelor naosului cu ale altarului, ci mai în față, spre naos, bârnele acestui spațiu continuându-se în altar.

„Este vorba de o etapă în evoluția planimetrică a bisericilor de lemn, când meșterii nu stăpâneau încă tehnica îmbinării în același loc a bârnelor celor trei componente: altar, iconostas și naos. Poligonul absidei este ușor asimetric, fapt evident și în interior, unde cele două uși ale iconostasului nu sunt centrate față de mijlocul naosului”, arată cercetătorii clujeni.

biserica berindu (6)

Pronaosul este tăvănit, de pe grinzile tavanului ridicându-se stâlpii turnului clopotniță, cu galerie deschisă și coif octogonal. Naosul are o boltă semicilindrică, amplă și înaltă față de dimensiunile modeste ale edificiului, marcată de un arc dublou, încheiat cu o rozetă ca și cheie de boltă. Altarul este acoperit cu triunghiuri sferice, fapt evident și afară, acoperișul având forma a trei triunghiuri ce se întâlnesc la coamă. Pe bârnele pronaosului tăvănit se ridică turnul clopotniță, care prezintă o bază pătrată, galerie parțial închisă și un coif octogonal ascuțit.

Motive-simbol în decorul sculptat

Decorul sculptat, care reunește numeroase motive simbol, este cel ce sporește considerabil valoarea acestui monument. Meșterul anonim l-a așternut cu generozitate pe ancadramentul uşii de intrare în pronaos. Similitudinile stilistice cu ancadramentul de la Vechea, ridicat cu aproximativ 25 de ani mai devreme, este un indiciu al circulației meșterilor sau a existenței aceluiași meșter care lucrează peste ani.

biserica berindu (3)

„În ambele cazuri, motivul torsadei, rozetele şi crucile se îmbină armonios, echilibrat, într-un decor menit să impresioneze de la intrare și să diferențieze biserica de o simplă construcție civilă. La aceasta contribuie și capetele bârnelor ieșite în consolă, care au fost frumos cioplite descrescător. În interior, bârnele golurilor iconostasului au profil sculptat, împreună cu bârna de la baza intrării în naos”, arată cei de la CJCPCT Cluj.

Pictura murală, semnată de puțin cunoscutul Simion Mărican din Dăbâca, se păstrează fragmentar, dar reușim să citim câteva teme dintr-un program iconografic clasic. În pronaos, moartea, întruchipată printr-un schelet de culoare neagră, trage de păr una din fecioarele nebune, în Pilda Fecioarelor.

olympus digital camera

Pe bolta naosului, pictura s-a distrus, însă unele scene mai sunt vizibile la tâmplă (registrul Apostolilor și o Răstignire) și la peretele vestic (scena Adam, Eva și pomul cunoașterii). Nu este exclus ca lăcașul să fi primit pictură murală în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, anul 1775 păstrându-se pe ușile împărătești. Acestea îi sunt atribuite lui Nechita Zugravul, care, aflat în apropiere, primește comanda realizării acestora, împreună cu icoanele împărătești.

olympus digital camera

Pe uși s-a păstrat inscripția: „Aceasta sfânta zvere o platit Rețe Marie cu sotu sau Vasile ficorator, ca sa le fie pomana lor si la tot neamul lor. Amin 1775” deasupra căreia este înfățișată o Bunăvestire, cu personaje în figură întreagă și același fundal în romburi, care îi este caracteristic acestui cunoscut muralist și iconar.

olympus digital camera

Valoroasele icoane pe lemn de secol XVIII, au fost aduse la începutul anilor `80 la Cluj-Napoca.

Edificiul nu dispune de alimentare cu curent și are nevoie de o intervenție la nivelul bazei de piatră.

biserica berindu (4)

Foto: CJCPCT ClujDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Poliția despre ACCIDENTUL de pe Bulevardul Muncii: 3 persoane au fost RĂNITE. Ce s-a întâmplat

Publicat

De

Accident cu 3 răniți pe Bulevardul Muncii

3 mașini au fost implicate în accidentul de pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca. În urma evalurăilor făcute de echipajele medicale, 3 persoane rănite au fost transportate la spital.

Accidentul de pe Bulevardul Muncii a avut loc în jurul orei 7.00, în condiții de carodabil umed, potrivit IPJ Cluj.

Poliția despre ACCIDENTUL de pe Bulevardul Muncii: 3 persoane au fost RĂNITE. Ce s-a întâmplat

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că un bărbat de 40 de ani, care se afla la volanul unui autoturism, a pierdut controlul asupra direcției de mers într-o curbă la stânga din cauza carosabilului umed.

Bărbatul a intrat cu mașina în alte două autoturisme care circulau din sensul opus.

O șoferiță și doi pasageri au fost răniți

Conform IPJ Cluj, în urma accidentului de pe Bulavardul Muncii a rezultat rănirea a 3 persoane, respectiv o femeie de 47 de ani, aflată la volanul unuia dintre autoturisme, și 2 pasageri adulți.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lucrările de extindere a Terminalului de pe Aeroportul Cluj, aproape de finalizare. Când va fi deschis?

Publicat

De

Lucrări „pe ultima sută de metri”, la terminalul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj. Spațiul a fost extins semnificativ.

Lucrările de extindere a terminalului de plecări sunt aproape finalizate, a anunțat marți primarul Emil Boc. Acesta ar urma să fie deschis în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în data de 4 iunie.

„Clujul, ca să își poată menține în continuare atractivitatea, să putem să ne menținem copiii acasă, iar cei care au plecat, să se întoarcă, trebuie să le dăm șansa să aibă acces la salarii decente. Salarii decente vin dacă sunt investiții, investițiile vin dacă ai infrastructură.

Nivelul următor de dezvoltare a Clujului este extinderea Aeroportului Internațional și în 4 iunie, Aeroportul va inaugura noul terminal cu capacitate mai mare pentru a asigura conectivitatea pe cale aeriană”, a transmis edilul clujean, la Radio Someș.

Investiție de 365 milioane de lei

Extinderea terminalului de plecări al Aeroportului Internaional „Avram Iancu” presupune o investiție de 365 milioane de lei. Suma asigurată de Uniunea Europeană și de la Bugetul de Stat este de aproximativ 150 de milioane de lei.

Noul terminal va fi extins cu 7.200 de metri pătrați și va fi adaptat pentru traficul din Spațiul Schengen și Non-Schengen, crescând gradul de confort al pasagerilor.

Vor fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și una pentru zboruri interne.

Noul terminal va avea pe acoperiș sistem de panouri fotovoltaice.

Timpi reduși de așteptare

Extinderea terminalului va duce la creșterea capacității de procesare a pasagerilor și a bagajelor.

De asemenea, va contribui la reducerea timpului de efectuare a check-in-ului, a controlului de securitate și a celui de frontieră.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a încheiat anul 2023 cu un record de 3.240.750 de pasageri, în creștere cu 11% față de anul 2019 și cu 23% mai mult față de anul 2022, consolidându-și poziția de primul aeroport regional al țării.

Citește mai departe

ECONOMIE

Salariul mediu net a depășit 6.000 de lei la Cluj, în martie. Locul 2 după București

Publicat

De

Salariul mediu net a ajuns la 6.117 lei, în județul Cluj, în martie 2024. Clujul rămâne pe locul 2 în topul celor mai mari salarii din țară, după București.

Clujenii au avut și în martie 2024 cele mai mari salarii din țară, după locuitorii Capitalei, arată datele Direcției Județene de Statistică Cluj. Salariul mediu net a crescut cu 375 de lei într-o singură lună, ajungând la 6.117 lei în martie.

„Câștigul salarial mediu brut în luna martie 2024, în județul Cluj a fost 9.997 lei, în creștere cu 628 lei față de luna precedentă și mai mare cu 1.046 lei față de luna martie a anului 2023.

Câștigul salarial mediu net în luna martie 2024, în județul Cluj a fost de 6.117 lei, mai mare cu 375 lei comparativ cu luna anterioară și cu 504 lei mai mare față de aceeași lună a anului 2023”, a transmis DJS Cluj.

Salarii cu 18% peste media națională

Față de media pe țară, salariul mediu net din județul Cluj, realizat în luna martie 2024, a fost mai mare cu 18%, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București .

Cele mai mari creșteri ale salariului mediu net în luna martie 2024 s-au înregistrat în domeniile Agricultură-Silvicultură-Pescuit, Industrie-Construcții și Servicii.

Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii martie 2024 a fost de 285.458 persoane, în creștere cu 1.634 persoane comparativ cu luna februarie 2024 și cu 5.633 persoane mai multe față de luna martie 2023.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT cu 2 mașini pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca. O femeie și un bărbat au ajuns la spital

Publicat

Muncii

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, miercuri dimineață, la un accident rutier petrecut pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca.

”În accident au fost implicate două autoturisme, iar în interiorul unuia dintre acestea s-a aflat un bărbat încarcerat. Acesta a fost extras în siguranță de către forțele noastre.

Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital de către un echipaj SMURD. De asemenea, colegii de la Serviciul de Ambulanță Județean au transportat la spital o femeie”, au spus pompierii.

Cei doi sunt conștienți și cooperanți.

UPDATE

Accidentul de pe Bulevardul Muncii a avut loc în jurul orei 7.00.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că un bărbat de 40 de ani, care se afla la volanul unui autoturism, a pierdut controlul asupra direcției de mers într-o curbă la stânga din cauza carosabilului umed.

Bărbatul a intrat cu mașina în alte două autoturisme care circulau din sensul opus.

În urma evenimentului a rezultat rănirea a 3 persoane, respectiv o femeie de 47 de ani, aflată la volanul unuia dintre autoturisme, și 2 pasageri adulți.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax