CULTURA
FOTO. Cluj-Napoca are, în premieră, o Hartă Culturală și Gastronomică în trei limbi. Orașul, pe locul 5 la numărul de turiști

Cluj-Napoca are o Hartă Culturală și Gastronomică complexă pentru turiștii care ajung în „orașul comoară”. Inedit este faptul că această hartă este și în format fizic și se va găsi la hotelurile din oraș și la punctele de informare turistică.
Harta, care este o premieră în țară, le permite turiștilor să descopere nu doar trasee și obiective frumoase, dar și bucătăria tradițională sau evenimentele care au loc aici.
FOTO. Cluj-Napoca are, în premieră, o Hartă Culturală și Gastronomică în trei limbi. Orașul, pe locul 5 la numărul de turiști
Harta, care are un design modern și ușor de utilizat, este disponibilă în format print și digital, în limbile română, engleză și maghiară. Aceasta va ghida turiștii pe trasee inedite, dezvăluind comori ascunse și experiențe culinare autentice, spun creatorii acesteia, respectiv Organizația Patronală HORECA din Cluj-Napoca.
„Am stabilit trasee culturale și gastronomice. Sunt 10 trasee, unde se regăsesc membrii organizației HORECA, restaurante, cafenele, baruri și hoteluri, dar și obiective turistice.
Am făcut o hartă fizică, pentru că membrii HORECA ne-au spus că turiștii își doresc o hartă în mână ca să identifice unde se află și ce pot să facă.
Fiecare traseu și calendarul evenimentelor sunt dublate de un cod QR, în spatele căruia se află toate informațiile de care au nevoie”, spune Raimonda Boian, purtător ccu cuvânt al organizației.
Mai mult, harta are și numere de telefoane utile, cum ar fi cel de la ambulanță, poliție, pompieri, gară și aeroport, dar și ce farmacii sunt deschise non stop și unde se găsesc spălătorii auto sau toaletele publice.
Județul Cluj, pe locul 4 în țară ca număr de turiști
Ștefan Gadola, președintelele Ogranizației Patronale HORECA din Cluj, spune că județul Cluj este acum pe locul 4 în țară ca număr de turiști. Orașul Cluj-Napoca este pe locul 5 și nu stă rău, având în vedere că nu este unul turistic, prin definiție.
Cei mai mulți turiști, a mai spus acesta, vin în timpul marilor festivaluri.
„Am facut această hartă în ideea de a promova partea turistică a Clujului, dar să ne promovăm și noi. În primul rând, turiștii au nevoie de locuri de cazare frumoase, dar și de mâncare.
Județul Cluj este pe locul 4 ca număr de turiști. Cei mai mulți sunt în București, apoi în județele Constanța și Brașov”, spune Ștefan Gadola, președintelele Ogranizației Patronale HORECA din Cluj.
Comorile ascunse la vedere
Cu adevărat „comori” ale orașului, Parcul Iuliu Hațieganu sau statuia lui Matei Corvin, de exemplu apar pe hartă la secțiune ”Comori ascuse la vedere”. Pentru turiști există și descrieri despre toate obiectivele.
Biserica Reformată, Statuia Fecioarei Maria, statuile lui Lucian Blaga și Mihai Eminescu, la fel ca și Biserica Sfântul Mihail se numără printre obiective.
Harta a fost finanțată de la bugetul local. Primăria a alocat 10.000 de lei, exclusiv pentru a tipări hărțile. Sunt câte 10.000 în fiecare limbă, respectiv română, maghiară și engleză.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Un clujean cere acoperirea cu lemn a băncilor de beton de pe str. Universității. Se evită problemele de sănătate

Un clujean susține că pe noua stradă pietonală Universităţii băncile de beton au o gravă eroare de proiectare, fiind doar din beton și consideră că este necesar să fie montată şi partea de lemn pe care să se aşeze oamenii.
”Când eram mic, bunică îmi spunea tot timpul să nu stau pe rece sau ciment. Nu este ok nici pentru fete să stea pe ciment, pentru că când sunt mici nu conştientizează ce probleme pot avea mai târziu din cauza unui proiectant care a făcut doar pentru bani, nu pentru comunitate, acele bănci şi cineva specialist, care le-a avizat fără să ţină cont de nevoile reale ale oamenilor.
A fost nevoie de o a treia persoană să vadă acest aspect negativ şi o a patra care să corecteze lucrurile”, crede clujeanul.

Martorii lui Iehova din Cluj comemorează, în 12 aprilie moartea lui Isus, respectând porunca dată de el.
La eveniment poate participa oricine, anunță reprezentanții cultului.
”Discursul biblic special durează o jumătate de oră. Este urmat de o discuție cu auditoriul, bazată pe un subiect biblic, care durează o oră.
Programul de Comemorare durează aproximativ o oră.
Programul începe și se termină cu o cântare și cu o rugăciune ținută de un Martor al lui Iehova. Este prezentat un discurs în care se explică importanța morții lui Isus și cum putem trage foloase în urma sacrificiului făcut de Dumnezeu și de Cristos pentru noi”, mai arată organizatorii comemorării.

În 2024, numărul mediu de pensionari din România a scăzut cu 21.000 de persoane față de anul anterior, ajungând la 4.959.000 de persoane. Dintre aceștia, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% din total, adică 4.590.000 de persoane, în scădere cu 11.000 față de 2023.
În anul 2024 comparativ cu anul 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4959 mii persoane, în scădere cu 21 mii persoane faţă de anul precedent, conform datelor publicate vineri de către Institutul de Statistică.
STUDIU. Au crescut PENSIILE, s-a redus numărul pensionarilor
Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4590 mii persoane, în scădere cu 11 mii persoane față de anul precedent.
Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii1 a fost de
25812 lei, în creștere cu 22,1% față de anul precedent.
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2459 lei, în creștere cu 22,6% față de anul precedent.
„Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară”
Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,9% (comparativ cu 50,2% în anul precedent).
Anul trecut, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară în numărul total de pensionari.
Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (80,18%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,16%.
La nivel național, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 pensionari la 10 salariați.
„Ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă a pensiei medii este de 1.251 lei”
Acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în Municipiul București și județul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariaţi în județul Vaslui și 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.251 lei.
Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele Botoșani (1.946 lei), Vrancea (1.969 lei), Giurgiu (1.976 lei) și în Vaslui (1.998), iar cele mai mari valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele: Hunedoara 3.197 lei), Municipiul București (3.115 lei), Gorj (2.896 lei) și Brașov (2.892 lei).
Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG4 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în anul 2024, a fost de 1070,4 mii persoane. În rândul acestora cea mai mare pondere au avut-o persoanele din sistemul asigurărilor sociale de stat 90,8%, urmate de persoanele din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori 8,9% şi de persoanele din sistemul militar 0,3%.
EVENIMENT
Tribunal: Cazul de sclavie de la Cluj. Amenințări, loviri repetate, program de muncă de dimineața până seara, fără zile libere

Magistrații Tribunalului Cluj au dezvăluit modul de operare al lui Lucian Stoica, fost membru al AUR Cluj, și soției sale, Natalia, ambii arestați preventiv pentru trafic de persoane.
Astfel, din probele administrate a rezultat suspiciunea rezonabil că soții Stoica, Lucian și Natalia, împreună, au recrutat începând cu anul 2023 un clujean pe care, ”prin amenințări, loviri repetate, și ținerea în stare de vulnerabilitate, datorită situație materiale precare și a lipsei sprijinului unor aparținători, îl exploatează pentru propriul lor beneficiu, și îl adăpostesc la domiciliul lor, în vederea executării unor munci în mod forțat, în special la magazinul de legume fructe din Cluj-Napoca”. Totodată, cei doi soți au recrutat începând cu anul 2022, un alt bărbat, care a decedat între timp, pe care l-au obligat, la fel, la munci în mod forțat, în perioada 2022 – 2024 în același magazin.
”Probele administrate dovedesc faptul că actele de violență ar fi putut fi săvârșite, în mod repetat, tocmai pentru a conduce la subjugarea persoanelor vătămate, la anihilarea voinței lor, fiind combinate cu un control excesiv asupra acestora, inclusiv prin împiedicarea acestora să ia legătura cu alte persoane care i-ar putea ajuta. (…)
Program de muncă excesiv
Declarațiile persoanelor audiate relevă programul de muncă excesiv la care erau obligați cele două persoane vătămate, fără zile libere, de dimineață până seară precum și faptul că acestea erau plătite sporadic, tocmai pentru a putea fi controlate mai bine”, se arată în motivarea arestării soților Stoica.
Totodată, instanța a reținut ambii ambii soți au săvârșit aceste infracțiuni împreună, fiecare având cunoștință de acțiunile celuilalt, colaborând în acest sens și având același scop comun respectiv ca, ”prin amenințări, loviri repetate, și ținerea în stare de vulnerabilitate, datorită situației materiale precare și a lipsei sprijinului unor aparținători, să exploatează persoanele vătămate pentru propriul beneficiu în vederea executării unor munci în mod forțat, în special la magazinul de legume fructe din Cluj-Napoca, dar și în locuința acestora”.
Mod inuman de tratare a angajaților
În cazul ”sclavului” care a murit, Stoica este acuzat că l-a aruncat într-un lac în cursul lunii octombrie –noiembrie 2024, fiind frig afară și stând udă în frig, în condițiile în care avea multe probleme de sănătate care erau cunoscute de cel arestat.
”Modul inuman în care cei doi își tratau inculpații angajați rezultă și faptul că li se adresau cu apelative jignitoare, atât în conversațiile directe cu aceștia cât și convorbirile inculpaților, conform interceptărilor.
Activitatea lor denotă o lipsă totală de empatie față de persoanele vătămate”, mai arată magistrații clujeni.
Potrivit acestora, Lucian Stoica a mai fost condamnat la o pedeapsă de 3000 de lei amendă pentru loviri și alte violente în anul 2018.