Connect with us

CULTURA

FOTO. Ce îi așteaptă pe spectatori în weekend, la DUBLA PREMIERĂ de la Opera din Cluj. Gândurile interpreților despre personaje

Publicat


cavalleria 0039 rep 2022.09.19 nik 1393

Opera Națională Română din Cluj-Napoca își deschide stagiunea 2022-2023 cu una dintre cele mai apreciate și speciale opere din repertoriul compozitorului italian Pietro Mascagni și continuarea acesteia prin creația dirijorului Mario Menicagli, în cadrul premierei duble a spectacolului „Cavalleria rusticana/Dodici anni dopo”, pentru care cortina se va ridica în data de 24 și 25 septembrie, de la ora 18:30. Fiecare reprezentație va avea distribuție diferită, astfel că publicul va avea ocazia în ambele seri să se bucure de interpretări unice. Spectacolele vor avea o pauză și se vor încheia în jurul orei 21:30.

„Cavalleria rusticană a mai fost în repertoriul Operei noastre, s-a jucat ani la rând, prima dată a fost dirijată chiar de Mascagni în 1927. Nu s-a dat de mulți ani, ne-am dorit să reprogramăm titlul în preajma sărbătorilor Pascale, dar din cauza deteriorării decorurilor și a costumelor, am decis să amânăm până când vom face o nouă producție”, a spus Florin Estefan, managerul general al Operei Naționale din Cluj-Napoca, în deschiderea conferinței de presă.

140 conferinta presa 2022.09.21 nik 2496

Santuzza prin ochii actrițelor

Acesta a adresat mai multe întrebări câtorva artiști de operă prezenți la eveniment, care au dezvăluit care este relația lor cu personajul pe care îl interpretează.

Zsuzsa Barabas, în rolul Santuzzei (în data de 25 septembrie), și-a exprimat părerea despre diferența între Santuzza din prima operă și cea din a doua, ținând cont că acțiunea e plasată la o distanță de 12 ani între cele două piese.

„Santuzza de <<Cavalleria>> e mult mai dramatică. Pentru mine, e un rol mult mai liric care mi-a dat niște bătăi de cap, dar am reușit să depășesc această problemă și pot să spun că mă regăsesc în rol”, a spus Barabas.

De aceeași părere este și Ștefania Barz, care o va juca pe Santuzza în „Cavalleria rusticana”, în data de 24 septembrie.

„Se spune că fiecare cântăreț are un rol al lui care se potrivește mânușă cu vocea, caracterul, experiența de viață și sufletul personajului și sunt convinsă că Santuzza e rolul meu. Simt că sunt toată Santuzza, cu tot dramatismul, fiindcă în interiorul meu am fost mereu zbuciumată și am avut trăiri puternice și profunde. În Santuzza mă regăsesc 99%, ceea ce mă ajută și la interpretarea vocală. E ca și cum sunt două personaje, Ștefania și Santuzza, dar de fapt suntem una și aceeași construcție”, a împărtășit ea.

cavalleria 0147 rep 2022.09.19 nik 1430

Alfio, dublă ipostază, dublă interpretare. Ce cred interpreții despre personaj

Geani Brad a povestit despre provocările întâmpinate în ceea ce privește intrarea în rolul dramatic al lui Alfio, pe care îl va juca în data de 24 septembrie.

„E foarte interesant că Alfio nu îl provoacă pe Turridu la duel, ci se lasă provocat de el, iar asta mi-a dat de gândit. M-am întrebat de ce e cuprins de remușcări dacă e un bărbat puternic și cred că, în închisoare fiind, a aflat și el de Turridu, iar asta a avut un impact asupra lui. Observă copilul, și cred că din cauza asta suferă și are remușcări.

Vocal, ambitusul e mai larg. E o premieră pentru un bariton, fiindcă în general rolul lui nu ajunge la nota sol. Până acum nu am făcut roluri cu nota sol jos, dar va fi o surpriză plăcută pentru public, deoarece aria lui Alfio mi se pare cea mai frumoasă”, a punctat interpretul.

Cristian Hodrea e cel care îl va juca pe Alfio duminică, artistul exprimându-și părerea despre personaj.

„Alfio e un personaj în două ipostaze, cea a lui Mascagni și cea a lui Menicagli, când își reevaluează viața și lucrurile prin care a trecut în închisoare. Atunci, el vine cu dorința de a obține iertarea cu orice preț. E dispus să își sacrifice viața și chiar crede că poate să fie iertat astfel.

Dacă ar fi să îmi dau cu părerea, partea rațională din Alfio reușește să se impună și, prin iertarea pe care o cere și ajutorul celorlalte personaje, reușește să reconcilieze o întreagă societate. Cam asta îmi doresc să vadă publicul”, a menționat Hodrea.

cavalleria 0061 rep 2022.09.19 nyc 0850

Surprizele de la spectacol, de la regie și costume la un pian de 140.000 de euro

„Cavalleria rusticana” este cea mai cunoscută dintre cele 16 opere compuse de Pietro Mascagni, a cărei poveste începe într-o dimineață de Paște în Sicilia secolului al XIX-lea. Santuzza îl caută pe iubitul ei, Turridu, care a trădat-o și s-a întors la fosta logodnică, Lola, construindu-se o intrigă amplificată de personaje complexe ce invită la introspecție, lăsând finalul deschis pentru o continuare surprinzătoare.

Opera „Dodici anni dopo”, scrisă un secol mai târziu de Mario Menicagli, reia acțiunea la 12 ani după episodul tragic din „Cavalleria rusticana”, marcând ziua în care Alfio iese din închisoare și se îndreaptă spre sat, în secret, sperând să fie iertat. Finalul operei se conturează într-o atmosferă de rescumpărare.

Regia e semnată de Mihaela Bogdan, iar costumele de Anca Pintilie. Momentele artistice vor fi susținute de scenografia aparținând Teatrului Goldoni din Livorno, precum și de pianul Bösendorfer 230 Viena Concert, adus special la Cluj pentru stagiunea 2022-2023 a Operei. Acesta costă 140.000 de euro și este compus din 85% molid.

„Dragostea pentru muzică ne motivează să ne depășim limitele. Acesta e și motivul pentru care am ales să susținem Opera Națională Română din Cluj-Napoca, pentru a veni în sprijinul pianiștilor, care vor concerta la cel mai înalt nivel”, au transmis cei de la Bösendorfer.

Markus Walther, Sales and Marketing Manager Europe al Bösendorfer, prezent la conferința de presă de miercuri, a afirmat că este încântat de începutul unei noi prietenii între Viena și Cluj.

063 conferinta presa 2022.09.21 nik 2410

afiș cavalleria rusticana dodici anni dopo

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

AMENZI de peste 3,3 milioane de lei și 770 de permise REȚINUTE. Rezultatele controalelor din TRAFIC

Publicat

politist rutiera

În ultimele 24 de ore, polițiștii de la rutieră au reținut 770 de permise de conducere şi au retras 284 de certificate de înmatriculare, fiind aplicate amenzi de peste 3,3 milioane de lei.

Totodată, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au efectuat 19 controale şi au aplicate sancţiuni contravenţionale de 27.000 de lei, precizează duminică Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) într-un comunicat transmis AGERPRES.

În acelaşi interval de timp, structurile de ordine publică au prins în flagrant 180 de autori de infracţiuni, care au săvârşit 191 de fapte penale. De asemenea, au fost depistate 12 persoane urmărite naţional sau internaţional, faţă de care au fost dispuse măsurile legale.

În baza probatoriilor administrate de poliţişti în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de sâmbătă, s-au dispus măsuri preventive pentru 37 de persoane, iar în urma investigaţiilor desfăşurate au fost identificaţi 13 autori în 12 dosare penale.

MAI: În ultimele 24 de ore, niciun cetăţean ucrainean nu a depus cerere de azil

Totodată, piloţii Inspectoratului General de Aviaţie au executat 13 misiuni aero-medicale, fiind salvate 12 persoane aflate în situaţii de urgenţă.

Potrivit MAI, în ultimele 24 de ore, niciun cetăţean ucrainean nu a depus cerere de azil, în ţara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.387 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 şi până în prezent au fost emise 72.495 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, 49 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 30%.

În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în ţara noastră au intrat 29.091 de mijloace de transport şi 111.925 de persoane, dintre care 10.644 cetăţeni ucraineni.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” BT Cluj-CSA Steaua, 85-73. Clujenii obțin prima VICTORIE în Cupa României la baschet masculin

Publicat

baschet u

Duminică, în Sala Dinamo din Bucureşti, „U” BT Cluj-Napoca obține prima victorie în Grupa C a Cupei României la baschet masculin, 85-73 cu CSA Steaua.

Brazilianul Meindl Leonardo Simoes a fost cel mai bun jucători al clujenilor, cu 21 puncte, 7 recuperări. Cubanezul Karel Guzman Abreu a contribuit cu 15 p, 4 rec, iar Emanuel Căţe a adăugat 14 p, 7 rec, 3 pase decisive.

„U” a pierdut primul său meci, 67-69 cu Dinamo, sâmbătă. Ultima partidă din grupă va avea loc luni, între Dinamo şi Steaua.

CSM CSU Oradea şi-a asigurat calificarea la turneul Final 8 al competiţiei, după ce a trecut de FC Argeş Piteşti cu 97-79, la Ploieşti, în Grupa A.

Alte rezultate de duminică:

Grupa D
CSM VSKC Miercurea Ciuc – CS Municipal Târgu Mureş 62-84
Grupa E
CS Municipal Târgu Jiu – SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara 72-80
Grupa F
CSM 2007 Focşani – CS Municipal Galaţi 70-69

Conform regulamentului, în aceasta fază se va juca pe sistemul fiecare cu fiecare în cadrul grupelor. Ocupantele locurilor 1 din fiecare grupă se califică la Turneul Final al Cupei României alături de cele mai bune două echipe de pe locurile 2 (lucky loser).

Meciurile din Grupa B (Sala Sporturilor din Constanţa), în care se află SCM ”U” Craiova, Laguna Bucureşti şi CSM Constanţa, se vor desfăşura ulterior.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Te simți SPECIAL? Fă parte din trupele de COMANDO! Batalionul „Smaranda Brăescu” te așteaptă

Publicat

razboi 1

Batalionul 53 Comando ,,Smaranda Brăescu’’ din Bacău face angajări în echipa Forţelor pentru Operaţii Speciale.

„Spune DA provocărilor! Batalionul 53 Comando ,,Smaranda Brăescu’’ din Bacău te aşteaptă în echipa Forţelor pentru Operaţii Speciale, cu următoarele detalii, care sunt de interes pentru tine:

Locuri scoase la concurs/ Soldat gradat profesionist:

– 20 de locuri Forţe pentru Operații Speciale- specialitatea militară parașutiști comando
– 4 locuri poliție militară – specialitatea militară pază și intervenție obiective militare
– 2 locuri auto – specialitatea șofer
– 2 locuri intendență – specialitatea bucătar

Perioada de înscriere a candidaților: 23.09 -24.10.2022;

Programul de formare inițială a soldaților gradați profesioniști se desfășoară în perioada ianuarie-martie 2023.

Condiții de participare la selecție:

– cetățenie română și domiciliul stabil în România;
– vârsta între 18 ani împliniţi la data începerii programului de instruire şi cel mult 45 de ani împliniţi la data finalizării programului de instruire;
– absolvent al ciclului inferior liceal ( 10 clase);
– cunoștințe elementare de limba engleză;
– condiție fizică bună;
– candidații care optează pentru arma ,, Auto- specialitatea șofer”, deținător al permisului de conducere, categoriile B și C;

Înscrierea se face la cea mai apropiată unitate din subordinea comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, în următoarele județe:

Bacău : 0234.588.295 interior 261;
Buzău : 0238.719.020 interior 110;
Târgu Mureş: 0265.267.404 interior 111;
Constanţa: 0341.446.893 interior 291;
Braşov: 0368.734.224

După parcurgerea Programului de formare iniţială a soldaţilor gradaţi profesionişti, absolvenţii vor fi încadrați în Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăescu” Bacău.

Posturile sunt scoase la concurs pentru personalul civil;

Pentru detalii referitoare la criteriile de selecţie, probele de concurs precum și la documentele necesare
întocmirii dosarului de candidat, contactați un membru al echipei de recrutare Batalionului 53 Comando „Smaranda Brăescu” din Bacău, la numărul de telefon 0234.588.295 interior 261, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 15.00.

Citește mai departe

EVENIMENT

CS Universitatea Cluj CÂȘTIGĂ și al treilea meci din play-out-ul Ligii Naționale de Rugby

Publicat

Duminică, pe teren propriu, CS Universitatea Cluj a câștigat și al treilea meci din play-out-ul Ligii Naţionale de rugby, după ce a învins cu 24-17 pe CS Ştiinţa Petroşani.

Clujenii au şi un meci restant, cu RC Griviţa-UNEFS.

În alte meciuri jucate sâmbătă, CSM Galaţi a trecut de RC Gura Humorului cu 33-24, RC Griviţa-UNEFS a fost învinsă la Bucureşti de CS Politehnica Iaşi cu 38-7, iar RC Bârlad a surclasat-o pe CSM Bucovina Suceava cu 57-7.

Clasament
1. CS Năvodari 19 puncte
2. CS Universitatea Cluj 14 p (3 jocuri)
3. CS Ştiinţa Petroşani 14
4. CS Politehnica Iaşi 12
5. Rugby Club Bârlad 11

Sursa: Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax