Connect with us

CULTURA

FOTO. Ce îi așteaptă pe spectatori în weekend, la DUBLA PREMIERĂ de la Opera din Cluj. Gândurile interpreților despre personaje

Publicat


cavalleria 0039 rep 2022.09.19 nik 1393

Opera Națională Română din Cluj-Napoca își deschide stagiunea 2022-2023 cu una dintre cele mai apreciate și speciale opere din repertoriul compozitorului italian Pietro Mascagni și continuarea acesteia prin creația dirijorului Mario Menicagli, în cadrul premierei duble a spectacolului „Cavalleria rusticana/Dodici anni dopo”, pentru care cortina se va ridica în data de 24 și 25 septembrie, de la ora 18:30. Fiecare reprezentație va avea distribuție diferită, astfel că publicul va avea ocazia în ambele seri să se bucure de interpretări unice. Spectacolele vor avea o pauză și se vor încheia în jurul orei 21:30.

„Cavalleria rusticană a mai fost în repertoriul Operei noastre, s-a jucat ani la rând, prima dată a fost dirijată chiar de Mascagni în 1927. Nu s-a dat de mulți ani, ne-am dorit să reprogramăm titlul în preajma sărbătorilor Pascale, dar din cauza deteriorării decorurilor și a costumelor, am decis să amânăm până când vom face o nouă producție”, a spus Florin Estefan, managerul general al Operei Naționale din Cluj-Napoca, în deschiderea conferinței de presă.

140 conferinta presa 2022.09.21 nik 2496

Santuzza prin ochii actrițelor

Acesta a adresat mai multe întrebări câtorva artiști de operă prezenți la eveniment, care au dezvăluit care este relația lor cu personajul pe care îl interpretează.

Zsuzsa Barabas, în rolul Santuzzei (în data de 25 septembrie), și-a exprimat părerea despre diferența între Santuzza din prima operă și cea din a doua, ținând cont că acțiunea e plasată la o distanță de 12 ani între cele două piese.

„Santuzza de <<Cavalleria>> e mult mai dramatică. Pentru mine, e un rol mult mai liric care mi-a dat niște bătăi de cap, dar am reușit să depășesc această problemă și pot să spun că mă regăsesc în rol”, a spus Barabas.

De aceeași părere este și Ștefania Barz, care o va juca pe Santuzza în „Cavalleria rusticana”, în data de 24 septembrie.

„Se spune că fiecare cântăreț are un rol al lui care se potrivește mânușă cu vocea, caracterul, experiența de viață și sufletul personajului și sunt convinsă că Santuzza e rolul meu. Simt că sunt toată Santuzza, cu tot dramatismul, fiindcă în interiorul meu am fost mereu zbuciumată și am avut trăiri puternice și profunde. În Santuzza mă regăsesc 99%, ceea ce mă ajută și la interpretarea vocală. E ca și cum sunt două personaje, Ștefania și Santuzza, dar de fapt suntem una și aceeași construcție”, a împărtășit ea.

cavalleria 0147 rep 2022.09.19 nik 1430

Alfio, dublă ipostază, dublă interpretare. Ce cred interpreții despre personaj

Geani Brad a povestit despre provocările întâmpinate în ceea ce privește intrarea în rolul dramatic al lui Alfio, pe care îl va juca în data de 24 septembrie.

„E foarte interesant că Alfio nu îl provoacă pe Turridu la duel, ci se lasă provocat de el, iar asta mi-a dat de gândit. M-am întrebat de ce e cuprins de remușcări dacă e un bărbat puternic și cred că, în închisoare fiind, a aflat și el de Turridu, iar asta a avut un impact asupra lui. Observă copilul, și cred că din cauza asta suferă și are remușcări.

Vocal, ambitusul e mai larg. E o premieră pentru un bariton, fiindcă în general rolul lui nu ajunge la nota sol. Până acum nu am făcut roluri cu nota sol jos, dar va fi o surpriză plăcută pentru public, deoarece aria lui Alfio mi se pare cea mai frumoasă”, a punctat interpretul.

Cristian Hodrea e cel care îl va juca pe Alfio duminică, artistul exprimându-și părerea despre personaj.

„Alfio e un personaj în două ipostaze, cea a lui Mascagni și cea a lui Menicagli, când își reevaluează viața și lucrurile prin care a trecut în închisoare. Atunci, el vine cu dorința de a obține iertarea cu orice preț. E dispus să își sacrifice viața și chiar crede că poate să fie iertat astfel.

Dacă ar fi să îmi dau cu părerea, partea rațională din Alfio reușește să se impună și, prin iertarea pe care o cere și ajutorul celorlalte personaje, reușește să reconcilieze o întreagă societate. Cam asta îmi doresc să vadă publicul”, a menționat Hodrea.

cavalleria 0061 rep 2022.09.19 nyc 0850

Surprizele de la spectacol, de la regie și costume la un pian de 140.000 de euro

„Cavalleria rusticana” este cea mai cunoscută dintre cele 16 opere compuse de Pietro Mascagni, a cărei poveste începe într-o dimineață de Paște în Sicilia secolului al XIX-lea. Santuzza îl caută pe iubitul ei, Turridu, care a trădat-o și s-a întors la fosta logodnică, Lola, construindu-se o intrigă amplificată de personaje complexe ce invită la introspecție, lăsând finalul deschis pentru o continuare surprinzătoare.

Opera „Dodici anni dopo”, scrisă un secol mai târziu de Mario Menicagli, reia acțiunea la 12 ani după episodul tragic din „Cavalleria rusticana”, marcând ziua în care Alfio iese din închisoare și se îndreaptă spre sat, în secret, sperând să fie iertat. Finalul operei se conturează într-o atmosferă de rescumpărare.

Regia e semnată de Mihaela Bogdan, iar costumele de Anca Pintilie. Momentele artistice vor fi susținute de scenografia aparținând Teatrului Goldoni din Livorno, precum și de pianul Bösendorfer 230 Viena Concert, adus special la Cluj pentru stagiunea 2022-2023 a Operei. Acesta costă 140.000 de euro și este compus din 85% molid.

„Dragostea pentru muzică ne motivează să ne depășim limitele. Acesta e și motivul pentru care am ales să susținem Opera Națională Română din Cluj-Napoca, pentru a veni în sprijinul pianiștilor, care vor concerta la cel mai înalt nivel”, au transmis cei de la Bösendorfer.

Markus Walther, Sales and Marketing Manager Europe al Bösendorfer, prezent la conferința de presă de miercuri, a afirmat că este încântat de începutul unei noi prietenii între Viena și Cluj.

063 conferinta presa 2022.09.21 nik 2410

afiș cavalleria rusticana dodici anni dopo

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din penitenciare blochează activitatea pușcăriilor și ies în stradă. Protest la Penitenciarul Gherla

Publicat

penitenciar gherlap

Marți, 30.05.2023, polițiștii de penitenciare își desfășoară activitatea profesională, purtând o banderolă albă pe braț, pentru a atrage atenția clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR.

Greva japoneză de marți va fi urmată de blocarea la propriu a penitenciarelor.

Miercuri, 31.05.2023 polițiștii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu și a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbițată în spațiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna și o înșelătorie de proporții, la fel cum este guvernarea PSD-PNL.

”Trâmbițele Ciucă, Ciolacu și Budăi să vină să-și păzească infractorii în caz de revolte!”, au spus polițiștii.

Exces de zel în închisori

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) anunță că polițiștii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea penitenciarelor prin “exces de zel”. Primul penitenciar blocat prin “exces de zel” va fi Craiova, urmat de Bistrița și Bacău, iar pe listă va urma și Penitenciarul Gherla.

Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că polițiștii de penitenciare nu au dreptul la grevă. În schimb, metoda ocolitoare a grevei și anume “excesul de zel” înseamnă respectarea cu strictețe a legilor, regulamentelor și procedurilor interne care blochează poliția penitenciară. Birocrația, lipsa de personal și precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o pușcărie și anume “accesul angajaților în penitenciar” să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obișnuit durează aproximativ 45 de minute.

Coaliția PSD-PNL reformează sistemul pensiilor militare “la comanda” Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, fără consultarea instituțiilor de forță ale României. Pentru reformarea pensiilor militare, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a solicitat nici formal și nici informal puncte de vedere de la ministerele de resort (Apărare, Interne, Justiție), ci a venit cu fițuica în mână de la Bruxelles. Politicienii vremii mai reprezintă interesele românilor?

La pensie, direct în sicriu

”Creșterea vârstei de pensionare până la 65 de ani va face ca polițiștii de penitenciare să iasă la pensie direct în sicriu deoarece speranța de viață a acestei categorii socio-profesionale este de aproximativ 62 de ani.

Modificarea bazei de calcul a pensiilor militare le va oferi polițiștilor de penitenciare o pensie sub costurile unei vieți decente, sub acel coș minim despre care guvernanții nu vor niciodată să vorbească. PNL și PSD, dacă nu ne omorâți la locul de muncă, ne omorâți prin înfometare, ca pensionari!

Sună cinic, dar aveți experiență. Ca dovada aveți cazurile românilor care au murit de foame și frig în casă, în iarna anului 2022”, au precizat polițiștii.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Petrecere la cinema în aer liber la Morău, comuna Cornești, de 1 Iunie. Desene animate proiectate pe un ecran gigant

Publicat

cine 3

Joi, 1 iunie, de Ziua Copiilor, va fi distracție în satul Morău, comuna Cornești. La Green Cinema Drive-In va fi o adevărată petrecere cu muzică, mâncare și film.

Petrecerea în aer liber, începe la ora 10.00 în satul Morău, pe strada Principală nr 83, comuna Cornești, județul Cluj.

Acolo va fi amplasată o rulotă fast-food, cu mici, cârnați, hot dog, pizza, cartofi pai, înghețată, apă minerală și sucuri.

Pentru că e o petrecere de 1 Iunie, pentru cei mai mici, va fi disponibil un loc de joaca gonflabil, dar și alte surprize.

Ansamblul folcloric de copii ”Mugurii Mintiului” este invitat de onoare, iar membrii acestuia vor încânta cu măiestria lor în ale dansului.

De asemenea pentru toți cei care vor dori și vor putea să rămână până la lăsarea întunericului, pe ecranul gonflabil de 7m x 5m, vor fi difuzate videoclipuri muzicale, iar de la ora 22.00, filmul de desene animate „Regele Leu”.

Accesul este gratuit.

cine 1

cine 2

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Vezi ce loc ocupă România în TOPUL țărilor cu cele mai puternice ARMATE din lume în 2023

Publicat

razboi 1

Topul celor mai puternice armate din lume este dominat de Statele Unite ale Americii, Rusia și China. Un clasament al Forțelor Militare din 2023, realizat de publicația online specializată Global Firepower, prezintă 145 de țări în ordinea puterii lor globale militare, scrie Alba24.ro.

Dacă în urmă cu doi ani România avea o armată clasată pe locul 38, clasamentul din 2023 o plasează pe locul 47, țara noastră fiind depășită de Irak, Elveția.  Și la nivel european, în topul celor mai puternice armate din Europa, România a fost plasată în clasament pe locul 13, după ce în urmă cu doi ani s-a aflat pe locul 12.

Țara noastră deține un scor PowerIndex de 0,7735 (un scor de 0,0000 fiind considerat „perfect”).

Potrivit Business Insider, acest clasament ia în considerare factori precum cantitatea de echipament militar și de trupe de care dispune fiecare țară, precum și poziția financiară, geografia și resursele disponibile.

Acești factori sunt folosiți pentru a genera un scor ”PowerIndex”, unde un scor mai apropiat de zero indică o armată mai puternică.

Top 10 cele mai puternice armate din lume

armate 1

1: SUA
Global Firepower a pus SUA pe primul loc, deoarece Statele Unite „prezintă cifre impresionante în categoriile cheie de materiale, financiare și de resurse”.

SUA, care a primit un scor PowerIndex de 0,0712, este lider mondial din punct de vedere tehnologic, fiind avansată în sectoarele cheie din domeniul medical, aerospațial și al telecomunicațiilor, menținând în același timp un avantaj pe mai multe piețe industriale majore, „ceea ce permite un anumit grad de autosuficiență”.

Cu 92 de distrugătoare, 11 portavioane, 13.300 de avioane și 983 de elicoptere de atac, începând cu aprilie 2023, țara s-a clasat pe primul loc în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea flotei sale de avioane, numărul de nave de război și puterea flotei sale de transport.

De asemenea, SUA aveau de departe cel mai mare buget de apărare, de 761,7 miliarde de dolari, mai mult decât triplu față de cel al Chinei, care avea un buget de apărare de 230 de miliarde de dolari.

2: Rusia
Deși reputația armatei sale a fost afectată de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia și-a păstrat locul doi în clasamentul Global Firepower.

Invazia Rusiei în Ucraina „a evidențiat limitări cheie ale capacităților militare rusești, în ciuda avantajului său cantitativ în materie de forță de muncă și material față de Ucraina vecină”, afirmă Global Firepower, care subliniază faptul că China se apropie de locul al doilea.

Global Firepower a clasat Rusia pe locul al doilea în domenii care includ puterea totală a flotei de avioane și puterea totală a flotei de transport. Iar în ianuarie 2023 Rusia avea peste 4.100 de aeronave militare.

Deși Rusia s-a confruntat cu o serie de eșecuri militare de când a lansat invazia în Ucraina – pierzând cantități considerabile de echipamente, în special tancuri – forțele sale aeriene și navale au evitat în mare parte daunele.

În general, Global Firepower a acordat Rusiei un scor PowerIndex de 0,0714.

3: China
Global Firepower a clasat China pe primul loc în ceea ce privește forța de muncă disponibilă și forța flotei sale navale.

China are un „avantaj distinct din punct de vedere economic și al forței de muncă și a pus un accent decisiv pe creșterea (în primul rând prin mijloace locale) a capacităților de război naval, aerian și terestru”, arată Global Firepower în ultimul său clasament.

Dacă această tendință continuă, China „va deveni principalul adversar militar global al Statelor Unite”.

Potrivit Global Firepower, China dispune de o forță militară disponibilă de peste 761 de milioane de oameni în aprilie 2023, împreună cu 50 de nave de război distrugătoare și 78 de submarine, printre multe alte mijloace militare.

China are un scor PowerIndex de 0,0722.

4: India
Forța Indiei constă în mărimea populației sale. Global Firepower a clasat India pe locul al doilea în ceea ce privește forța de muncă disponibilă, forța militară activă totală disponibilă și forța paramilitară.

Începând cu ianuarie 2023, forța de muncă disponibilă a Indiei era de peste 653 de milioane de persoane, adică 47% din populația țării.

De asemenea, India are aproape 1,5 milioane de militari activi în 2023.

Global Firepower a acordat Indiei un scor PowerIndex de 0,1025.

5: MAREA BRITANIE
Global Firepower afirmă că poziția Marii Britanii a fost consolidată de punctele forte ale acesteia în ceea ce privește forța de muncă și puterea aeriană, precum și de poziția sa financiară puternică.

„Este, de asemenea, una dintre puținele puteri care operează mai mult de un portavion”, se arată în raport.

În prezent, Marea Britanie are două portavioane, un număr egal cu cel pe care îl au China, Italia și India, dar mult mai mic decât cele 11 pe care le operează SUA.

Global Firepower a clasat Marea Britanie în top 10 în domenii care includ numărul total de porturi disponibile și puterea totală a flotei de avioane tancuri aeriene, acordând țării un scor PowerIndex de 0,1435.

6: Coreea de Sud
Forța militară a Coreei de Sud nu este o surpriză, având în vedere tensiunile de zeci de ani cu Coreea de Nord.

Global Firepower a clasat Coreea de Sud în primele cinci locuri în ceea ce privește forța flotei de avioane, forța flotei de vehicule blindate de luptă și forța elicopterelor.

Global Firepower precizează că națiunea asiatică avea peste 133.000 de vehicule și 739 de elicoptere, inclusiv 112 elicoptere de atac, începând cu ianuarie 2023.

În general, Coreei de Sud are un scor PowerIndex de 0,1505.

7: Pakistan
Pakistanul a urcat de pe locul 9 în clasamentul general în 2022 și pe locul 7 în 2023.

În timp ce Pakistanul avea peste 3.700 de tancuri, 1.400 de avioane militare, nouă submarine și 654.000 de militari activi în ianuarie 2023, Global Firepower a precizat că ascensiunea sa se datorează și faptului că topul din acest an se concentrează mai mult pe resursele naturale și pe frontierele comune.

Pakistanul se învecinează cu Afganistanul, China, India și Iranul și are multe zăcăminte de cărbuni, precum și câteva câmpuri de petrol și gaze naturale.

Global Firepower a clasat Pakistanul în top 10 în domenii care includ populația totală disponibilă aptă pentru serviciul militar, forța de muncă militară activă totală disponibilă și forța totală a flotei de aeronave, cu un scor PowerIndex de 0,1694.

8: Japonia
Global Firepower a clasat Japonia în top 10 pentru forța flotei de avioane, forța totală a elicopterelor și forța flotei de vehicule blindate de luptă.

Fiind o națiune insulară, Japonia a fost cea mai bine clasată națiune în ceea ce privește porturile mari, iar cu patru portavioane de elicoptere s-a clasat pe locul al doilea în această categorie, precum și pe locul al doilea (după SUA) în ceea ce privește forța flotei sale de avioane pentru misiuni speciale – platforme dezvoltate special pentru a-și asuma un rol deasupra câmpului de luptă „prin utilizarea de echipamente avansate la bord sau de trăsături specializate”.

Global Firepower a precizat că Japonia avea peste 1.400 de aeronave militare și peste 111.000 de vehicule în ianuarie 2023, cu un scor PowerIndex de 0,1711.

9. Franța
Global Firepower a clasat Franța pe locul 9 în clasamentul general, în top 10 domenii care includ flota totală de avioane-cisternă, flota totală de elicoptere și numărul de nave de război distrugătoare, precum și puterea totală a flotei sale de transport.

Potrivit sursei citate, Franța avea 438 de elicoptere, inclusiv 69 de elicoptere de atac, și 10 nave de război distrugătoare în ianuarie 2023, ceea ce îi conferă un scor PowerIndex de 0,1848.

10. Italia
Global Firepower a clasat Italia în top 10 în domenii care includ flota de avioane-cisternă, numărul total de elicoptere, numărul total de avioane de atac și numărul total de nave de război portavioane.

Sursa citată a precizat că Italia avea 404 elicoptere, inclusiv 58 de elicoptere de atac, și două nave de război portavioane în ianuarie 2023.

Global Firepower a acordat Italiei un scor PowerIndex de 0,1973.

Top – cele mai puternice armate din Europa

Marea Britanie, Franța și Italia dețin cele mai puternice armate din Europa. Ucraina se află pe locul 4, iar România pe locul 13.

armate top europa

Top armate din Europa de EST

Armata României se află pe locul 4 din Europa de Est, după Rusia, Ucraina și Polonia. Republica Moldova se află pe ultimul loc.

armate europa de est

Top global – cele mai puternice armate

armate 1 1

armate 2

armate 3

armate 4

armate 5

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cristi Balaj (CFR Cluj): Obiectivul nostru este (…) să fim un club SUSTENABIL

Publicat

Cristi Balaj, președintele CFR Cluj, a vorbit la finalul partidei cu Farul despre planurile de viitor ale clubului, scrie GSP.

„Finanțatorul nostru e în continuare dispus să investească și o va face în continuare. Obiectivul nostru este ca într-un an, doi, trei, să fim un club sustenabil, iar finanțatorul să nu mai aducă bani de acasă. Cred că am fost suficient de clar”, a spus Cristi Balaj.

În anii aceștia în care a câștigat cinci titluri de campion la rând, CFR Cluj a fost cea mai de succes echipă românească în Europa și a încasat zeci de milioane de euro grație rezultatelor pe care le-a înregistrat în Champions, în Europa League și în Conference.

În bilanțul pentru 2022, CFR a raportat încă un an cu pierdere, un deficit de 3,5 milioane de euro. Rezultatul acesta financiar a fost înregistrat în condițiile în care clubul a primit de la UEFA șapte milioane de euro pentru parcursul european. Societatea lui Ioan Varga a ajuns deja la o datorie totală de 30 de milioane de euro, cea mai mare parte a debitului provenind din creditele pe care patronul le-a acordat clubului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax