Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Caravana de depistare a cancerului de col uterin a Institutului Oncologic Cluj în Bistrița-Năsăud. 51 de femei, testate

Publicat


col 3

51 de femei din comuna Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, s-au testat gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin.

Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa Năsăud (DSP BN) în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) au implementat proiectul POCU „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II- Regiunea Nord Vest”.

col 1

Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta!” oferă acces femeilor cu varste intre 24 si 64 de ani, inclusiv celor neasigurate, la servicii de informare si testare gratuită pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Femeile cu varste intre 24 si 29 de ani beneficiaza de testul Babes- Papanicolau, iar femeile cu varste intre  intre 30 si 64 de ani beneficiaza de testul HPV. Depistat în fază incipientă, cancerul de col uterin se poate vindeca, iar pacienta își poate continua viața, cu bine.

Noroc cu caravana

col 4

Majoritatea femeilor din comună, au recunoscut faptul că nu s-ar fi testat tocmai in acest moment, dacă nu s-ar fi ivit o asemenea oportunitate.

„M-am decis pe ultimul moment, m-am gândit ca dacă e și aici aproape, să vin. Este o idee foarte bună mai ales fiind intr-o zonă puțin mai defavorizată”, a declarat Cristina Monica Pop.

Asistenta socială a ajutat pe partea de completat formulare și discuții cu femeile, iar rezultatele vor fi trimise la medicul de familie sau pe adresa personală de email, a fiecărei paciente.

Activitățile sunt programate astfel:

– Luni, 6 iunie 2022, intre orele 10-18, in Spermezeu, la Centrul de Informare Turistică;

– Marti, 7 iunie 2022, intre orele 10-18, in Târlișua,  la Căminul Cultural;

– Miercuri, 8 iunie 2022, intre orele 10-18, in Căianu Mic, Parcul Central/ acces la Căminul Cultural;

– Joi, 9 iunie 2022, intre orele 12-18, in Telciu, in piata/ Centrul de Informare Turistică;

– Vineri, 10 iunie 2022, intre orele 10-15, in Ilva Mare, la cabinetul de medicina de familie (dispensar);

– Vineri, 10 iunie 2022, intre orele 15, 30- 18,30, in Poiana Ilvei, la cabinetul de medicina de familie (dispensar).

Nikki Buburuz

col 2

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„U” Cluj a REZILIAT de comun acord contractul cu portarul Laurențiu Brănescu

Publicat

branescu

Universitatea Cluj a anunţat, marţi, pe site-ul său oficial, rezilierea de comun acord a contractului cu portarul Laurenţiu Brănescu. Acesta a fost transferat în urmă cu cinci luni la gruparea ardeleană.

„FC Universitatea Cluj a ajuns la o înţelegere privind rezilierea contractului pe cale amiabilă cu portarul Laurenţiu Brănescu. Clubul nostru îi urează succes în carieră”, se arată pe site-ul citat.

Laurenţiu Brănescu a apărat poarta formaţiei ardelene în două meciuri, ambele în Superligă: U Cluj – Petrolul Ploieşti (0-1) şi UTA – U Cluj (2-1).

În vârstă de 28 de ani, Brănescu se transferase la U Cluj de la Farul Constanţa din postura de jucător liber de contract la 1 iulie.

Sursa: Agerpres

Foto: Facebook FC Universitatea Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei fete din județul Cluj, cercetate pentru FURT calificat. Au sustras 44.000 de lei dintr-o locuință

Publicat

whatsapp image 2022 12 06 at 08.04.45

Trei fete din jud. Cluj, dintre care două minore, au fost depistate de polițiștii turdeni și acum sunt cercetate pentru furt calificat. Acestea ar fi sustras 44.000 de lei dintr-o locuință din Surduc.

„La data de 5 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda – Secția 9 Poliție Rurală au depistat trei persoane, două minore cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani și o femeie de 36 de ani, din județul Cluj, bănuite de sustragerea sumei de 44.000 de lei, dintr-o locuință situată în localitatea Surduc.

În urma percheziției efectuate în localitatea Viișoara a fost recuperat circa 90% din prejudiciu, respectiv peste 38.000 de lei.

whatsapp image 2022 12 06 at 08.04.45 (1)

Din cercetări a reieșit că la data de 4 decembrie a.c., în jurul orei 14.00, cele trei persoane ar fi intrat în curtea gospodăriei respective, iar sub pretextul nevoii de a se încălzi, ar fi profitat de neatenția proprietarei și dintr-o încăpere a locuinței ar fi sustras suma de 44.000 de lei.

În baza sesizării, polițiștii au demarat activități investigative în vederea identificării persoanelor bănuite de comiterea infracțiunii, iar în cursul zilei de ieri, 5 decembrie a.c., au desfășurat o percheziție domiciliară, în localitatea Viișoara.

În urma mandatului de percheziție pus în aplicare, a fost identificată și ridicată suma de 38.600 de lei, despre care există suspiciuni că ar proveni din infracțiunea comisă.

În continuare, în cadrul dosarului penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat sunt efectuate activități procedurale, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda.

Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției municipiului Câmpia-Turzii și jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Moș Nicolae a CĂLĂTORIT cu autobuzele școlare din Cluj-Napoca. Peste 750 de copii au avut parte de SURPRIZE

Publicat

mos nicolae 2

După ce, cu o seară înainte, în ajun, copiii și-au lustruit ghetuțele pentru ca Moș Nicolae să le umple cu cadouri ori, poate și cu câte o nuielușă, dimineața zilei de marți le-a mai oferit acestora un prilej de bucurie.

mos nicolae 1

De ziua Sfântului Nicolae, peste 750 de copii care au călătorit spre cursuri cu autobuzele școlare au avut parte de o surpriză plăcută. Moș Nicolae a fost prezent în mijlocul lor și le-a oferit dulciuri cu ajutorul Poliției Locale.

Sursa: Primăria Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. 140 de voluntari de la Ambulanţa Cluj, pregătiţi să ne salveze vieţile. Mesaje emoţionante

Publicat

De

voluntari ambulanta

5 decembrie este Ziua Voluntariatului, şi tot mai mulţi tineri clujeni au ales să fie şi ei voluntari, în slujba comunităţii. Printre voluntarii clujeni se numără şi 140 care activează zi de zi în cadrul Serviciului de Ambulanţă Cluj, gata în orice moment să intervină, alături de colegii lor, pentru a salva vieţile semenilor.

140 de voluntari de la Ambulanţa Cluj, pregătiţi să ne salveze vieţile

5 Decembrie – Ziua Internațională a Voluntariatului.

Ziua voluntariatului este sărbătorită și de Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj deoarece încă din anii 2008 voluntarii sunt prezenți pe echipajele de intervenție!
Dacă în 2008 erau răzleți și se pierdeau printre angajații SAJ-lui, începând din anul 2015, când a fost conceput un program bine organizat, an de an numărul voluntarilor crește astfel ajungând azi să numere 140 de persoane.

Fiecare zi din slujba de voluntar decurge în mod diferit, munca în teren fiind plină de surprize, de la caz la caz. Totuși, ceva nu se schimbă, indiferent că este zi sau noapte, indiferent de tură sau cazuri, zâmbetul unui pacient, salvarea unei vieți, sentimentul de apartenență într-o echipă, nenumărate lucruri noi învățate la finalul unei ture, încarcă cu energie si nerăbdare dorința volunatrului de a efectua următoarea gardă.

La mulți ani, dragilor!

Colectivul SAJ Cluj vă mulțumește pentru că ne sunteți colegi și ne plecăm capul în fața voastră!, arată Horia Simu, directorul Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj.

Mesaje emoţionante

Andreea M: ”Voluntariatul la SAJ Cluj m-a adus mai aproape de medicină şi mi-a arătat importanța cunoştințelor teoretice, dar mai ales practice. Am învățat cum să interacționez cu pacienții, să fiu empatică, dar în acelaşi timp sigură pe mine, pentru a salva vieți.”

Bianca N.: ”Pentru mine, SAJ Cluj reprezintă mediul prielnic pentru a învăța și a pune în practică teoria, pentru a cunoaște oameni noi și a lega prietenii frumoase. Este un proiect de suflet pentru mine și sunt mândră că fac parte din acest program de voluntariat. Îl recomand tuturor! ❤️

Iustin G: ”SAJ Cluj reprezintă tranziția de la medicina teoretică la medicina practică – aici ai ocazia atât să aplici ceea ce deja ai învățat, dar și să dobândești o mulțime de lucruri noi (de la tehnici, manopere și protocoale la adevarate baze teoretice medicale). În plus, dezvoltarea noastră, ca viitoate cadre medicale, este foarte bine conturată datorită modului în care abordăm fiecare situație în parte: în cadrul garzilor efectuate am avut ocazia să intalnesc diverți pacienți, diverși aparținători care m-au făcut să înțeleg mult mai bine modul în care să abordez anumite aspecte, și, în plus, am avut ocazia să lucrez alături de adevarați profesioniști cu care am format o echipă.”

Tudor K.: ”În cadrul gărzilor am ocazia să îmi dezvolt modul în care interacționez cu pacienții de diferite vârste cu diferite patologii. Cel mai important lucru, e că salvam vieți, că venim în ajutorul pacienților cu tot ceea ce știm.”

Daiana F.: ” A fi voluntar in cadrul Serviciului de Ambulanta Județean Cluj, este un adevărat privilegiu. Consider că este cea mai frumoasă experiență trăită de mine până acum, am învățat cu adevărat de la cei mai buni ce înseamnă viața și cât de prețioasă este. Am acumulat foarte multe informații de la persoanele pe care le pot numi „colegii mei” cu atât de multă mândrie și drag, am înțeles ce înseamnă munca în echipă și cât de mult contează ca echipajul să fie unul unit.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax