Connect with us

CULTURA

FOTO. Călătoria lui Rev în lumea muzicii, de la sunetele Windows și muzica bizantină la CD-uri proprii. Ce-l inspiră pe clujean

Publicat


278016173 650921562643307 8702142676445850814 n

Andrei, cunoscut și ca Rev, este un tânăr muzician de 26 de ani născut în Cluj. E pasionat de muzică din copilărie și, asemenea lui Vivaldi, se lasă inspirat de anotimpuri. În prezent, compune muzică electronică, a lansat și beat tape-uri, deși a început mixând sunetele de la Windows pentru că nu avea alte resurse. Știe să cânte la mai multe instrumente, printre care pian, chitară bas și tobe. 

„Tatăl meu mă lăsa să aleg muzica de ascultat în mașină când eram mic și am învățat să apreciez unele melodii. Cred că Pink Floyd era caseta mea preferată, mai exact piesa <<Time>>.

Bunica mea cânta psalmi și mă ducea la biserică, unde am avut parte de primele <<concerte>>. Muzica bizantină și atmosfera sobră din bisericile ortodoxe s-ar putea să mă fi marcat când eram mic”, povestește el.

În perioada liceului, a fost absorbit de cultura soundsystem și frecventa zeci de petreceri și festivaluri pe an în zona Hunedoarei, unde era prezent sistemul celor de la Astronaut Kru. A participat și în Cluj la Subfeleac, La Gazette și multe altele.

Sunetul de la calculator, folosit în prima piesă: „Era singura muzică la care aveam acces”

Pentru că voia și el să producă melodii, și-a achiziționat primul software muzical la 14 ani.

„Atunci mi-am cumpărat prima oară Ableton, eu eram cu calculatoarele. M-am dus într-o vară la țară unde nu aveam net, doar ce îmi reinstalasem windowsul și singura muzică la care aveam acces erau 3 piese care veneau cu Windows 7: una de la Mr Scruff, una clasică și una jazz, pe care am samplat-o pentru primul beat”, spune Rev.

Muzica, o poză pe film

Din punct de vedere tehnic, muzica instrumentală pe care o produce este electronică, el făcând beaturi.

„Emoțional, e inspirată din viața de zi cu zi din imagini, senzații, spații, atmosferă, arhitectură. Dar nu într-un sens monocrom sau plicticos, ci mai degrabă color și spontan, ca într-o poză pe film”, explică tânărul.

De la clape la tobe, de la jazz la post-rock

În plus, știe să cânte la pian de când s-a mutat cu cineva care avea clape. Ulterior, când s-a mutat iar, și-a cumpărat și el, ceea ce a adus un nou sunet în piesele sale. Alte instrumente la care pricepe sunt: chitara bas, tobele și instrumentele de percuție.

Gusturile sale în materie de muzică sunt diferite față de majoritatea ascultătorilor. În ultima vreme a ascultat multe seturi de muzică electronică de la Theo Parrish, Jay Daniel, Four Tet, Floating Points, dar și muzică ambientală și clasică din secolul XX.

„Ascult de la house și dub la post-rock, jazz și indie; de toate, mai puțin hip-hop”, completează Rev.

„Unwind”, beat tape-ul cu 100 de exemplare: „Am pornit de unul singur într-o dimineață, dar m-am întâlnit cu alții pe drum”

Cu toate acestea, comunitatea rămâne cea mai mare sursă de inspirație. Pentru el, contează foarte mult prietenii și colaboratorii.

În urmă cu 5 ani, a lansat un beat tape numit „Unwind” pentru care a scos 100 de exemplare.

„A fost un efort colectiv și un test de disciplină. Făcusem multă muzică până atunci și am zis să o lansez asemenea albumelor care îmi plac mie – fizic, cu copertă, evenimente de promovare și așa mai departe.

Am pornit de unul singur într-o dimineață, dar m-am întâlnit cu alții pe drum și nu ne-am lăsat până n-a ieșit așa cum a ieșit”, relatează el.

„Unwind” nu este singurul beat tape la care a lucrat. În 2019 a lansat „negative scoase afară” și a produs în întregime un album cu Vladone care poate fi ascultat cu un click aici.

În 2020, a scos „sp.ringtones”. De asemenea, a contribuit muzical la un vinil, „Eternal Poet EP”, care se poate comanda prin misbitsrecordshop.

Conexiunea cu oamenii: „Apar natural idei, se întâmplă organic”

E de părere că networkingul e foarte important în această industrie.

„În cazul meu, nu trece mult timp după ce cunosc un om până când se ajunge să vorbim despre ce îmi place mie să fac, cu convingere. Sunt cazuri în care apar natural idei, susținerea și/sau distribuirea se întamplă organic.

Uneori îmi place să mă conectez cu oameni pe mai multe căi decât strict profesionale, alteori cel mai bine e să <<keep it short>>. Depinde”, spune acesta.

Un Vivaldi electronic: „Sunt diferite stări pe care le asimilez cu anotimpurile”

Îl mai inspiră ieșitul din casă, mișcarea, dar crede că și limitarea ajută cu inspirația, după cum a fost atunci când lucra cu sunetul de la Windows pentru a compune.

Anotimpurile au un impact semnificativ asupra lui încă din copilărie, când locuia cu părinții și se uita adesea la un cireș pe geam.

„Natura e nepăsătoare și îți poate dărâma mereu planurile. Tocmai când te obișnuiești cu un anotimp, se schimbă și un altul te ia prin surprindere. Ne face să ne schimbăm stilurile de viață, dar cred că e sănătos, altfel ne-am plictisi.

Ca artist, sunt diferite stări pe care le asimilez cu anotimpurile: energia de primăvară, toamna melancolică, etc. E fain să guști din toate și să le lași să te inspire”, spune el.

Despre feedbackul primit și titlurile secrete: „Cele mai bune nu se publică niciodată”

De obicei, lucrările sale au mai multe titluri, dar pe cele mai bune le ține secret. În ceea ce privește feedbackul negativ, și-ar fi dorit mai multe critici.

„Nu am primit cât mi-aș fi dorit. Prefer un feedback negativ onest în loc de un răspuns șablon sau un seen. După vreo zece ani de activitate a început să mă intereseze mai puțin, dar e în continuare foarte important pentru mine și mereu binevenit”, punctează Andrei.

Inginer după studii, artist în timpul liber: „Îmi place să am un pic de spațiu între muncă și joacă”

Deși ca personaj artistic este distinctiv, după studii e inginer. Nu a urmat cursuri speciale pentru muzică sau alte arte.

„Îmi place să am un pic de spațiu între muncă și joacă, să zic așa”, evidențiază clujeanul.

În prezent, se află în Anglia pentru a-și continua studiile, lucrând pentru a câștiga experiență. Crede că nu sunt diferențe majore în stilul său de viață de când s-a mutat.

„În continuare caut ferestre. Experiențele în materie de ieșit în oraș, muzee, galerii au fost faine, dar nu mi se par mai relevante decât cele din Cluj. Și, mai ales, festivalurile”, menționează Andrei.

Pasiuni în funcție de anotimp. Desen, fotografie, trekking și multe altele

De asemenea, lucrează la multă muzică, o parte fiind hip-hop, cu Emcii și o parte cu alți producători. I-ar plăcea să cunoască instrumentiști dornici să colaboreze.

În paralel, învață să lucreze cu partea de video și continuă învățatul designului de produs.

„Mi se pare super ok să schimbi mediul, de la un instrument la un program de făcut muzică, apoi la un program de editare video. Plus că acum trăiesc o a doua copilărie, cum ar veni. E o perioadă cu descoperiri, îmi amintește de timpurile când învățam să fac beat-uri”, adaugă Rev.

Are mai multe pasiuni care se schimbă în funcție de anotimp.

„Îmi place desenul (doodling), fotografia pe film, mersul pe bicicletă, trekking. Tot timpul apar altele noi”, explică tânărul.

Colaborări mari și alte proiecte viitoare: „O să scot cel puțin un beat tape până la vară”

De asemenea, în viitor, vrea să realizeze câteva scurtmetraje. S-a apucat de niște proiecte pe care le postează pe Instagram, dar își dorește să se ocupe mai serios de această pasiune.

„O să fac multă muzică și o să scot cel puțin un beat tape până la vară. Ah, și am niște colaborări destul de mari care așteaptă să iasă, dar nu pot da încă nume”, conchide Rev.

Muzicianul din Cluj poate fi urmărit pe Instagram, iar cei care vor să îl susțină îi pot asculta melodiile pe SoundCloud și pe Bandcamp.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Mașină răsturnată între Băișoara și Iara. Un bărbat transportat la spital

Publicat

SMURD

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit, vineri seara, la un accident rutier petrecut între localitățile Băișoara și Iara. În accident a fost implicat un singur autoturism care, din primele date, s-a răsturnat.

”În interior s-a aflat încarcerat un bărbat de aproximativ 28 de ani, pe care echipajul de la Garda Băișoara l-a extras în siguranță.

Acesta a fost în permanență conștient și cooperant, prezentând multiple traumatisme. Victima este transportată în aceste momente la spital. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj SAJ.”, arată ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Spectacol caritabil pentru un angajat al Operei Naționale Cluj-Napoca. Actorii care urcă pe scenă

Publicat

De

opera

Opera Națională Română Cluj-Napoca organizează în 9 iunie de la ora 19 spectacolul caritabil ”Împreună pentru Călin” în care va fi prezentată piesa ”Scandal în familie”, în regia lui Răzvan Săvescu.

”Vă invităm cu drag să luați parte la un spectacol caritabil organizat în sprijinul colegului nostru Călin, care în urma unui accident de muncă a suferit mai multe operații chirurgicale maxilo-faciale, aflându-se în continuare într-o perioadă de recuperare, de reconstrucție a feței și de implanturi.

Fiecare bilet cumpărat poate schimba în mai bine viitorul și starea lui de sănătate. Împreună putem face o diferență!

Actori bine cunoscuți precum Adriana Trandafir, Paula Chirilă, Marius Bodochi, Alexandra Apetrei, Răzvan Oprea și Andrei Mateiu vă așteaptă să petreceți câteva ore în compania lor vizionând un spectacol încărcat de umor și bună dispoziție care vă va descreți frunțile transpunându-vă într-o stare de vacanță.

Sumele obținute din vânzarea biletelor, precum și donațiile vor fi oferite colegului nostru pentru plata tratamentul și îngrijirea lui.  Haideți să fim alături de Călin și să îi oferim împreună o rază de speranță!”, arată conducerea Operei.

Biletele costă între 60 și 130 de lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. A luat decorațiuni de la un magazin de haine din Cluj-Napoca fără să plătească. O recunoașteți?

Publicat

De

decorațiuni

O femeie cu poșetă verde a luat, vineri, decorațiuni din magazinul de haine din cadrul ReClothing Hub din Cluj-Napoca fără să le plătească. Reprezentanții magazinului așteaptă ca produsele să le fie returnate până luni dimineață, în caz contrar vor anunța Poliția.

”Azi vă spunem o poveste. Una… mai puțin frumoasă. Episodul de azi: femei minunate ne-au trecut pragul. Dar, precum în fiecare pădure cu uscături, s-a rătăcit și o „doamnă ” cu poșetă verde care ne-a dat nițel bătăi de cap. Se pare că i-au plăcut tare mult decorațiunile noastre. Atât de mult… încât a decis să le ia acasă.

Fără să plătească. Fără să spună un cuvânt. Fără să se gândească că și noi le iubim. Că fac parte din povestea noastră, din identitatea acestui loc pe care îl construim cu grijă, zi de zi.

Gesturi care dor

decorațiuni

Știm că nu trăim într-o lume perfectă. Dar când deschizi un spațiu mic în care investești timp, visuri, emoții și resurse limitate… astfel de gesturi dor. Mult. Pentru că nu e prima oară. Și pentru că e greu să tot strângi din dinți, să repari, să zâmbești în continuare.
Noi credem într-un Cluj frumos. În oameni buni și sinceri. În comunități care se susțin, nu care se fură.
Dacă o cunoașteți… luni așteptăm înapoi obiectele pâna la ora 11. Dacă nu, vom merge mai departe cu pașii necesari (inclusiv la poliție) + facem și un “wall of fame” drăguț pe vitrină.
Nu e despre valoarea lucrurilor. E despre respect. Hai să-l păstrăm la vedere”, au transmis cei de la ReClothing.

ReClothing Hub, magazinul unde moda sustenabilă prinde viață, a fost deschis în 9 aprilie pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr.48 din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

CULTURA

Ultim omagiu la Cluj-Napoca pentru Papa Francisc. Preot greco-catolic: Ne vom uni în rugăciune cu cei prezenți la Vatican

Publicat

De

Papa

Credincioșii greco-catolici care doresc să îi aducă un ultim omagiu papei Francisc sunt așteptați, sâmbătă, la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Secolului XX din Piața Cipariu din Cluj-Napoca.

”Un moment important e programat în ziua funeraliilor – sâmbătă, 26 aprilie 2025, începând cu ora 09:00 – când se va celebra o Sfântă Liturghie la această prețioasă intenție pe Altarul Capelei ”Sf. Iosif”.

Programul va continua cu o veghe de rugăciune in cadrul căreia se vor proiecta mai multe amintiri cu Papa Francisc (inclusiv Predica acestuia pe Câmpia Libertății din Blaj).

Mai apoi ne vom uni în rugăciune cu cei prezenți la Vatican începând cu ora 11.00), urmărind în direct ceremonialul înmormântării pe cele 2 ecrane care animă oficiile liturgice.

Să spunem împreună: drum în lumina și bucuria vieții veșnice iubitului nostru Papă Francisc!”, a transmis preotul paroh Mircea Marțian.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate