Connect with us

CULTURA

FOTO. Călătoria lui Rev în lumea muzicii, de la sunetele Windows și muzica bizantină la CD-uri proprii. Ce-l inspiră pe clujean

Publicat


278016173 650921562643307 8702142676445850814 n

Andrei, cunoscut și ca Rev, este un tânăr muzician de 26 de ani născut în Cluj. E pasionat de muzică din copilărie și, asemenea lui Vivaldi, se lasă inspirat de anotimpuri. În prezent, compune muzică electronică, a lansat și beat tape-uri, deși a început mixând sunetele de la Windows pentru că nu avea alte resurse. Știe să cânte la mai multe instrumente, printre care pian, chitară bas și tobe. 

„Tatăl meu mă lăsa să aleg muzica de ascultat în mașină când eram mic și am învățat să apreciez unele melodii. Cred că Pink Floyd era caseta mea preferată, mai exact piesa <<Time>>.

Bunica mea cânta psalmi și mă ducea la biserică, unde am avut parte de primele <<concerte>>. Muzica bizantină și atmosfera sobră din bisericile ortodoxe s-ar putea să mă fi marcat când eram mic”, povestește el.

În perioada liceului, a fost absorbit de cultura soundsystem și frecventa zeci de petreceri și festivaluri pe an în zona Hunedoarei, unde era prezent sistemul celor de la Astronaut Kru. A participat și în Cluj la Subfeleac, La Gazette și multe altele.

Sunetul de la calculator, folosit în prima piesă: „Era singura muzică la care aveam acces”

Pentru că voia și el să producă melodii, și-a achiziționat primul software muzical la 14 ani.

„Atunci mi-am cumpărat prima oară Ableton, eu eram cu calculatoarele. M-am dus într-o vară la țară unde nu aveam net, doar ce îmi reinstalasem windowsul și singura muzică la care aveam acces erau 3 piese care veneau cu Windows 7: una de la Mr Scruff, una clasică și una jazz, pe care am samplat-o pentru primul beat”, spune Rev.

Muzica, o poză pe film

Din punct de vedere tehnic, muzica instrumentală pe care o produce este electronică, el făcând beaturi.

„Emoțional, e inspirată din viața de zi cu zi din imagini, senzații, spații, atmosferă, arhitectură. Dar nu într-un sens monocrom sau plicticos, ci mai degrabă color și spontan, ca într-o poză pe film”, explică tânărul.

De la clape la tobe, de la jazz la post-rock

În plus, știe să cânte la pian de când s-a mutat cu cineva care avea clape. Ulterior, când s-a mutat iar, și-a cumpărat și el, ceea ce a adus un nou sunet în piesele sale. Alte instrumente la care pricepe sunt: chitara bas, tobele și instrumentele de percuție.

Gusturile sale în materie de muzică sunt diferite față de majoritatea ascultătorilor. În ultima vreme a ascultat multe seturi de muzică electronică de la Theo Parrish, Jay Daniel, Four Tet, Floating Points, dar și muzică ambientală și clasică din secolul XX.

„Ascult de la house și dub la post-rock, jazz și indie; de toate, mai puțin hip-hop”, completează Rev.

„Unwind”, beat tape-ul cu 100 de exemplare: „Am pornit de unul singur într-o dimineață, dar m-am întâlnit cu alții pe drum”

Cu toate acestea, comunitatea rămâne cea mai mare sursă de inspirație. Pentru el, contează foarte mult prietenii și colaboratorii.

În urmă cu 5 ani, a lansat un beat tape numit „Unwind” pentru care a scos 100 de exemplare.

„A fost un efort colectiv și un test de disciplină. Făcusem multă muzică până atunci și am zis să o lansez asemenea albumelor care îmi plac mie – fizic, cu copertă, evenimente de promovare și așa mai departe.

Am pornit de unul singur într-o dimineață, dar m-am întâlnit cu alții pe drum și nu ne-am lăsat până n-a ieșit așa cum a ieșit”, relatează el.

„Unwind” nu este singurul beat tape la care a lucrat. În 2019 a lansat „negative scoase afară” și a produs în întregime un album cu Vladone care poate fi ascultat cu un click aici.

În 2020, a scos „sp.ringtones”. De asemenea, a contribuit muzical la un vinil, „Eternal Poet EP”, care se poate comanda prin misbitsrecordshop.

Conexiunea cu oamenii: „Apar natural idei, se întâmplă organic”

E de părere că networkingul e foarte important în această industrie.

„În cazul meu, nu trece mult timp după ce cunosc un om până când se ajunge să vorbim despre ce îmi place mie să fac, cu convingere. Sunt cazuri în care apar natural idei, susținerea și/sau distribuirea se întamplă organic.

Uneori îmi place să mă conectez cu oameni pe mai multe căi decât strict profesionale, alteori cel mai bine e să <<keep it short>>. Depinde”, spune acesta.

Un Vivaldi electronic: „Sunt diferite stări pe care le asimilez cu anotimpurile”

Îl mai inspiră ieșitul din casă, mișcarea, dar crede că și limitarea ajută cu inspirația, după cum a fost atunci când lucra cu sunetul de la Windows pentru a compune.

Anotimpurile au un impact semnificativ asupra lui încă din copilărie, când locuia cu părinții și se uita adesea la un cireș pe geam.

„Natura e nepăsătoare și îți poate dărâma mereu planurile. Tocmai când te obișnuiești cu un anotimp, se schimbă și un altul te ia prin surprindere. Ne face să ne schimbăm stilurile de viață, dar cred că e sănătos, altfel ne-am plictisi.

Ca artist, sunt diferite stări pe care le asimilez cu anotimpurile: energia de primăvară, toamna melancolică, etc. E fain să guști din toate și să le lași să te inspire”, spune el.

Despre feedbackul primit și titlurile secrete: „Cele mai bune nu se publică niciodată”

De obicei, lucrările sale au mai multe titluri, dar pe cele mai bune le ține secret. În ceea ce privește feedbackul negativ, și-ar fi dorit mai multe critici.

„Nu am primit cât mi-aș fi dorit. Prefer un feedback negativ onest în loc de un răspuns șablon sau un seen. După vreo zece ani de activitate a început să mă intereseze mai puțin, dar e în continuare foarte important pentru mine și mereu binevenit”, punctează Andrei.

Inginer după studii, artist în timpul liber: „Îmi place să am un pic de spațiu între muncă și joacă”

Deși ca personaj artistic este distinctiv, după studii e inginer. Nu a urmat cursuri speciale pentru muzică sau alte arte.

„Îmi place să am un pic de spațiu între muncă și joacă, să zic așa”, evidențiază clujeanul.

În prezent, se află în Anglia pentru a-și continua studiile, lucrând pentru a câștiga experiență. Crede că nu sunt diferențe majore în stilul său de viață de când s-a mutat.

„În continuare caut ferestre. Experiențele în materie de ieșit în oraș, muzee, galerii au fost faine, dar nu mi se par mai relevante decât cele din Cluj. Și, mai ales, festivalurile”, menționează Andrei.

Pasiuni în funcție de anotimp. Desen, fotografie, trekking și multe altele

De asemenea, lucrează la multă muzică, o parte fiind hip-hop, cu Emcii și o parte cu alți producători. I-ar plăcea să cunoască instrumentiști dornici să colaboreze.

În paralel, învață să lucreze cu partea de video și continuă învățatul designului de produs.

„Mi se pare super ok să schimbi mediul, de la un instrument la un program de făcut muzică, apoi la un program de editare video. Plus că acum trăiesc o a doua copilărie, cum ar veni. E o perioadă cu descoperiri, îmi amintește de timpurile când învățam să fac beat-uri”, adaugă Rev.

Are mai multe pasiuni care se schimbă în funcție de anotimp.

„Îmi place desenul (doodling), fotografia pe film, mersul pe bicicletă, trekking. Tot timpul apar altele noi”, explică tânărul.

Colaborări mari și alte proiecte viitoare: „O să scot cel puțin un beat tape până la vară”

De asemenea, în viitor, vrea să realizeze câteva scurtmetraje. S-a apucat de niște proiecte pe care le postează pe Instagram, dar își dorește să se ocupe mai serios de această pasiune.

„O să fac multă muzică și o să scot cel puțin un beat tape până la vară. Ah, și am niște colaborări destul de mari care așteaptă să iasă, dar nu pot da încă nume”, conchide Rev.

Muzicianul din Cluj poate fi urmărit pe Instagram, iar cei care vor să îl susțină îi pot asculta melodiile pe SoundCloud și pe Bandcamp.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Transplant renal complex la ICUTR Cluj-Napoca. Un băiat de 9 ani a primit un rinichi de la mamă

Publicat

De

transplant icutr facebook

Trei transplanturi renale au fost realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca în ultimele 48 de ore, inclusiv un caz pediatric de o complexitate ridicată.

”În ultimele 48 de ore, echipa Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a realizat cu succes trei transplanturi renale, confirmând încă o dată excelența și dedicarea echipei noastre medicale.
Printre aceste cazuri se numără și un transplant pediatric deosebit de complex, efectuat la un băiat de doar 9 ani. Pacientul suferea de o boală polichistică hepato-renală, cu nefrectomie pentru detresă respiratorie la 2 ani si rinichi restant polichistic de mari dimensiuni ce a impus, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale, extirparea rinichiului afectat și transplantul renal de la mama sa, care i-a oferit nu doar un organ, ci și o nouă șansă la viață”, a spus medicul Florin Elec.

27 de transplanturi de la începutul anului

Până în acest moment, în anul 2025, la ICUTR s-au realizat 27 de transplanturi renale, dintre care 7 au fost la pacienți pediatrici – o dovadă clară a angajamentului nostru pentru toate categoriile de pacienți, indiferent de vârstă sau complexitate.
”Aceste reușite reiterează nevoia stringentă de dezvoltare a Institutului într-un sediu nou, modern și adaptat cerințelor actuale, care să permită extinderea activității, reducerea listelor de așteptare și salvarea a și mai multor vieți.
Mulțumim tuturor colegilor implicați, familiilor donatorilor și celor care susțin necondiționat misiunea ICUTR”, a mai spus dr. Elec.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU. De ce sunt atât de SCUMPE locuințele la Cluj-Napoca

Publicat

Chirie garsoniere la Cluj-Napoca

Nu este o noutate faptul că Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România. Lună de lună au fost atinse noi recorduri pe plan local, iar unele dintre proprietățile scoase în piață au ajuns deja să aibă costuri atât de ridicate în comparație cu valoarea pe care ar avea-o în orice alt oraș din țară.

Apartamentele din Cluj-Napoca au fost scoase la vânzare pe parcursul lunii trecute cu un preț mediu de 3.157 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Cumpărătorii care au făcut în martie pasul spre achiziție au achitat cu aproximativ 17% mai mult decât cei care și-au luat o locuință la începutul primăverii trecute. Prețul mediu solicitat în orașul de pe Someș a ajuns să depășească media națională cu 74% și este, la ora actuală, cu 58% mai mare decât cel înregistrat în Capitală.

STUDIU. De ce sunt atât de SCUMPE locuințele la Cluj-Napoca

Apartamentele noi sunt disponibile cumpărătorilor cu un cost mediu de 3.203 euro/mp util, iar cele vechi pot fi achiziționate cu 3.150 euro/mp util.

Pe tot parcursul anului 2024, locuințele s-au scumpit cu 15% în Cluj-Napoca, de fiecare proprietate disponibilă fiind interesați aproximativ 2 cumpărători. În cele mai scumpe zone din oraș – centru, Andrei Mureșanu, Bună Ziua – prețurile apartamentelor s-au majorat într-un an cu până la 10%, conform datelor Imobiliare.ro.

În primul trimestru al anului în curs, creditul ipotecar mediu accesat de clujeni prin intermediul brokerilor din rețeaua Imobiliare.ro Finance a ajuns la 95.373 euro, o valoare cu 22% mai mare față de cea înregistrată în perioada similară din 2024.

În același timp, rata medie achitată lunar de noii proprietari la bancă a fost mai mică decât cea pe care ar fi plătit-o anul trecut, mai exact de 2.611 lei, echivalentul a circa 525 euro.

„În restul județului Cluj, apartamentele se vând la jumătate de preț față de cele din Cluj-Napoca”

Un chiriaș din Cluj-Napoca trebuie să achite lunar, în medie, 550 euro pentru un apartament cu 2 camere. Aceasta este cea mai căutată tipologie de locuință în rândul celor care stau cu chirie și cea mai larg întâlnită în oferta de pe piața locală. Un preț similar este solicitat și de către proprietarii din București.

Dacă în cazul prețurilor de vânzare am văzut o majorare cu 15% pe parcursul anului trecut, în cazul chiriilor avansul a fost cu doar 6%. Și de această dată, pentru fiecare proprietate listată pe Imobiliare.ro la închiriere au existat aproximativ doi potențiali chiriași interesați de ea. Centrul orașului și cartierele Andrei Mureșanu și Mărăști se mențin cele mai scumpe pentru chiriași, chiriile medii putând fi încadrate în cazul apartamentelor în intervalul 600-700 euro/lună, cu creșteri chiar și de 10% în ritm anual.

În restul județului Cluj, apartamentele se vând la jumătate de preț față de cele din Cluj-Napoca. Discutăm despre o sumă medie solicitată de doar 1.664 euro/mp util în 2024, cu doar 7% mai mare față de cea aferentă anului 2023, arată datele Imobiliare.ro.

Chiriile sunt și ele semnificativ mai mici față de cele solicitate de proprietarii din Cluj-Napoca. Un chiriaș plătea lunar anul trecut, în medie, 390 de euro pentru un apartament.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE VIDEO FOTO. Candidatul AUR la prezidențiale George Simion, dezbatere cu presa locală și influenceri, la Parlament

Publicat

Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, a organizat vineri, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu presa locală și influenceri din toată țara.

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a organizat vineri, începând cu ora 17, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu reprezentanți ai presei locale și creatori de conținut din întreaga țară. Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul „Adevărul dincolo de propaganda televiziunilor mari” și a cuprins o sesiune extinsă de întrebări și răspunsuri adresate direct de jurnaliști și influenceri, inclusiv întrebări venite din mediul online.

„Mulțumesc pentru prezența voastră aici. De multe ori, presa locală, presa alternativă, oamenii care au o voce în mediul online sunt ignorați. Am creat un eveniment de campanie special pentru vocile alternative ale românilor, voci care în aceste zile sunt cenzurate sub presiunea Guvernului și a diferitor instituții și servicii speciale, plătite din banii românilor”, a declarat Simion în debutul întâlnirii.

Tiradă împotriva presei mainstream și a sistemului

Într-un discurs dur la adresa mass-mediei centrale, liderul AUR a acuzat „televiziunile de sistem” că au primit zeci de milioane de euro pentru a susține guvernarea actuală și pentru a promova, în opinia sa, un „regim autoritar”.

„Având în vedere prezența noastră politică în ultimii cinci ani în România, cu multe convulsii, cu zeci de milioane de euro alocate presei de sistem și televiziunilor care fac propagandă guvernamentală, care promovează anularea alegerilor, promovează un sistem autoritar și care susțin lovitura de stat care s-a dat pe 6 decembrie, îmi face deosebită plăcere în această zi de vineri să preiau întrebări din partea tuturor oamenilor care sunt curioși cu privire la diferite aspecte ale activității noastre”, a mai declarat Simion.

Evenimentul a fost transmis în direct pe rețelele sociale.

UPDATE

După circa două ore, George Simion l-a luat pe scenă și pe fiul său, Radu, de aproape un an, într-o apariție care amintește de stilul promovat de Elon Musk, apropiat de administrația Trump, cunoscut pentru aparițiile publice alături de copiii săi.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Acțiune de ecologizare CARITABILĂ, la Cluj-Napoca, în beneficiul Ayannei, o fetiță de 7 anișori

Publicat

ayanna

Sâmbătă, 12 aprilie, între orele 9:00 și 14:00 pm, pe albia Someșului din zona Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca, va avea loc o acțiune de ecologizare caritabilă în beneficiul Ayannei, o fetiță de 7 anișori care suferă de autism.

„Anul acesta, acțiunea noastră de ecologizare are o misiune specială. Vrem să transformăm fiecare kilogram de deșeu colectat într-un gest de solidaritate pentru Ayanna, fetița colegei noastre Roxana.

ayanna

VIDEO. Acțiune de ecologizare CARITABILĂ, la Cluj-Napoca, în beneficiul Ayannei

Ayanna suferă de o formă de autism și are nevoie de un transplant de celule stem în Austria. Costurile sunt mari – 25.000 de euro – dar împreună putem face diferența. Blashine va dona 2 euro pentru fiecare kilogram de deșeuri strâns!

La ediția trecută, am reușit să colectăm 1.500 kg de deșeuri – anul acesta ne dorim și mai mult! Iar tu și echipa ta puteți contribui nu doar prin participare, ci și alegând să donați suplimentar pentru fiecare kilogram colectat.

Fiecare kg de gunoi colectat = o donație pentru Ayanna!

Cum te poți implica?

– Participă cu echipa ta la ecologizare – o zi în aer liber, cu impact real.

– Sponsorizează cauza – fiecare contribuție ajută la strângerea fondurilor pentru Ayanna.

– Promovează evenimentul în comunitatea ta și hai să strângem împreună o echipă cât mai mare!

– Să ne ajuți în organizare – susținerea cumpărăturilor necesare evenimentului sau pregătirea pachetelor pentru copiii participanți (gustări, apă, materiale educative, mici cadouri).

Detalii despre eveniment

Când? 12 aprilie, 9:00 – 14:00

Unde? Albia râului Someș, zona Bulevardul Muncii, Cluj-Napoca (locația exactă va fi stabilită în ultima săptămână, în funcție de confirmările de participare)

Cine poate participa? Echipe din companii, familii cu copii, persoane care doresc să se implice activ.

Evenimentul este organizat alături de Primăria Cluj și Apele Române și va dura aproximativ 3-4 ore, sub îndrumarea echipei de organizatori care va coordona fiecare etapă.

ayanna

Pentru un început plin de energie, te așteptăm de la ora 09:00 la locul de întâlnire, unde ne vom bucura de un mic picnic cu activități pentru copii, un coffee break și degustări oferite de parteneri – anul trecut am avut palanețe și alte bunătăți!

În jurul orei 10:00, vom porni împreună spre zona desemnată pentru ecologizare.

Hai să arătăm că faptele noastre pot face o schimbare reală. Te așteptăm alături de noi!

Îți mulțumim și abia așteptăm să facem echipă cu tine”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate