Connect with us

CULTURA

FOTO. Călătoria lui Rev în lumea muzicii, de la sunetele Windows și muzica bizantină la CD-uri proprii. Ce-l inspiră pe clujean

Publicat


278016173 650921562643307 8702142676445850814 n

Andrei, cunoscut și ca Rev, este un tânăr muzician de 26 de ani născut în Cluj. E pasionat de muzică din copilărie și, asemenea lui Vivaldi, se lasă inspirat de anotimpuri. În prezent, compune muzică electronică, a lansat și beat tape-uri, deși a început mixând sunetele de la Windows pentru că nu avea alte resurse. Știe să cânte la mai multe instrumente, printre care pian, chitară bas și tobe. 

„Tatăl meu mă lăsa să aleg muzica de ascultat în mașină când eram mic și am învățat să apreciez unele melodii. Cred că Pink Floyd era caseta mea preferată, mai exact piesa <<Time>>.

Bunica mea cânta psalmi și mă ducea la biserică, unde am avut parte de primele <<concerte>>. Muzica bizantină și atmosfera sobră din bisericile ortodoxe s-ar putea să mă fi marcat când eram mic”, povestește el.

În perioada liceului, a fost absorbit de cultura soundsystem și frecventa zeci de petreceri și festivaluri pe an în zona Hunedoarei, unde era prezent sistemul celor de la Astronaut Kru. A participat și în Cluj la Subfeleac, La Gazette și multe altele.

Sunetul de la calculator, folosit în prima piesă: „Era singura muzică la care aveam acces”

Pentru că voia și el să producă melodii, și-a achiziționat primul software muzical la 14 ani.

„Atunci mi-am cumpărat prima oară Ableton, eu eram cu calculatoarele. M-am dus într-o vară la țară unde nu aveam net, doar ce îmi reinstalasem windowsul și singura muzică la care aveam acces erau 3 piese care veneau cu Windows 7: una de la Mr Scruff, una clasică și una jazz, pe care am samplat-o pentru primul beat”, spune Rev.

Muzica, o poză pe film

Din punct de vedere tehnic, muzica instrumentală pe care o produce este electronică, el făcând beaturi.

„Emoțional, e inspirată din viața de zi cu zi din imagini, senzații, spații, atmosferă, arhitectură. Dar nu într-un sens monocrom sau plicticos, ci mai degrabă color și spontan, ca într-o poză pe film”, explică tânărul.

De la clape la tobe, de la jazz la post-rock

În plus, știe să cânte la pian de când s-a mutat cu cineva care avea clape. Ulterior, când s-a mutat iar, și-a cumpărat și el, ceea ce a adus un nou sunet în piesele sale. Alte instrumente la care pricepe sunt: chitara bas, tobele și instrumentele de percuție.

Gusturile sale în materie de muzică sunt diferite față de majoritatea ascultătorilor. În ultima vreme a ascultat multe seturi de muzică electronică de la Theo Parrish, Jay Daniel, Four Tet, Floating Points, dar și muzică ambientală și clasică din secolul XX.

„Ascult de la house și dub la post-rock, jazz și indie; de toate, mai puțin hip-hop”, completează Rev.

„Unwind”, beat tape-ul cu 100 de exemplare: „Am pornit de unul singur într-o dimineață, dar m-am întâlnit cu alții pe drum”

Cu toate acestea, comunitatea rămâne cea mai mare sursă de inspirație. Pentru el, contează foarte mult prietenii și colaboratorii.

În urmă cu 5 ani, a lansat un beat tape numit „Unwind” pentru care a scos 100 de exemplare.

„A fost un efort colectiv și un test de disciplină. Făcusem multă muzică până atunci și am zis să o lansez asemenea albumelor care îmi plac mie – fizic, cu copertă, evenimente de promovare și așa mai departe.

Am pornit de unul singur într-o dimineață, dar m-am întâlnit cu alții pe drum și nu ne-am lăsat până n-a ieșit așa cum a ieșit”, relatează el.

„Unwind” nu este singurul beat tape la care a lucrat. În 2019 a lansat „negative scoase afară” și a produs în întregime un album cu Vladone care poate fi ascultat cu un click aici.

În 2020, a scos „sp.ringtones”. De asemenea, a contribuit muzical la un vinil, „Eternal Poet EP”, care se poate comanda prin misbitsrecordshop.

Conexiunea cu oamenii: „Apar natural idei, se întâmplă organic”

E de părere că networkingul e foarte important în această industrie.

„În cazul meu, nu trece mult timp după ce cunosc un om până când se ajunge să vorbim despre ce îmi place mie să fac, cu convingere. Sunt cazuri în care apar natural idei, susținerea și/sau distribuirea se întamplă organic.

Uneori îmi place să mă conectez cu oameni pe mai multe căi decât strict profesionale, alteori cel mai bine e să <<keep it short>>. Depinde”, spune acesta.

Un Vivaldi electronic: „Sunt diferite stări pe care le asimilez cu anotimpurile”

Îl mai inspiră ieșitul din casă, mișcarea, dar crede că și limitarea ajută cu inspirația, după cum a fost atunci când lucra cu sunetul de la Windows pentru a compune.

Anotimpurile au un impact semnificativ asupra lui încă din copilărie, când locuia cu părinții și se uita adesea la un cireș pe geam.

„Natura e nepăsătoare și îți poate dărâma mereu planurile. Tocmai când te obișnuiești cu un anotimp, se schimbă și un altul te ia prin surprindere. Ne face să ne schimbăm stilurile de viață, dar cred că e sănătos, altfel ne-am plictisi.

Ca artist, sunt diferite stări pe care le asimilez cu anotimpurile: energia de primăvară, toamna melancolică, etc. E fain să guști din toate și să le lași să te inspire”, spune el.

Despre feedbackul primit și titlurile secrete: „Cele mai bune nu se publică niciodată”

De obicei, lucrările sale au mai multe titluri, dar pe cele mai bune le ține secret. În ceea ce privește feedbackul negativ, și-ar fi dorit mai multe critici.

„Nu am primit cât mi-aș fi dorit. Prefer un feedback negativ onest în loc de un răspuns șablon sau un seen. După vreo zece ani de activitate a început să mă intereseze mai puțin, dar e în continuare foarte important pentru mine și mereu binevenit”, punctează Andrei.

Inginer după studii, artist în timpul liber: „Îmi place să am un pic de spațiu între muncă și joacă”

Deși ca personaj artistic este distinctiv, după studii e inginer. Nu a urmat cursuri speciale pentru muzică sau alte arte.

„Îmi place să am un pic de spațiu între muncă și joacă, să zic așa”, evidențiază clujeanul.

În prezent, se află în Anglia pentru a-și continua studiile, lucrând pentru a câștiga experiență. Crede că nu sunt diferențe majore în stilul său de viață de când s-a mutat.

„În continuare caut ferestre. Experiențele în materie de ieșit în oraș, muzee, galerii au fost faine, dar nu mi se par mai relevante decât cele din Cluj. Și, mai ales, festivalurile”, menționează Andrei.

Pasiuni în funcție de anotimp. Desen, fotografie, trekking și multe altele

De asemenea, lucrează la multă muzică, o parte fiind hip-hop, cu Emcii și o parte cu alți producători. I-ar plăcea să cunoască instrumentiști dornici să colaboreze.

În paralel, învață să lucreze cu partea de video și continuă învățatul designului de produs.

„Mi se pare super ok să schimbi mediul, de la un instrument la un program de făcut muzică, apoi la un program de editare video. Plus că acum trăiesc o a doua copilărie, cum ar veni. E o perioadă cu descoperiri, îmi amintește de timpurile când învățam să fac beat-uri”, adaugă Rev.

Are mai multe pasiuni care se schimbă în funcție de anotimp.

„Îmi place desenul (doodling), fotografia pe film, mersul pe bicicletă, trekking. Tot timpul apar altele noi”, explică tânărul.

Colaborări mari și alte proiecte viitoare: „O să scot cel puțin un beat tape până la vară”

De asemenea, în viitor, vrea să realizeze câteva scurtmetraje. S-a apucat de niște proiecte pe care le postează pe Instagram, dar își dorește să se ocupe mai serios de această pasiune.

„O să fac multă muzică și o să scot cel puțin un beat tape până la vară. Ah, și am niște colaborări destul de mari care așteaptă să iasă, dar nu pot da încă nume”, conchide Rev.

Muzicianul din Cluj poate fi urmărit pe Instagram, iar cei care vor să îl susțină îi pot asculta melodiile pe SoundCloud și pe Bandcamp.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Au început ÎNSCRIERILE la liceu. COMPLETAREA fișei pentru repartizare computerizată

Publicat

scoala facebook emil boc (1)

Elevii, ajutați de părinți și diriginți pot completa, începând de azi, opțiunile pe fișele de înscriere la liceu. Repartizarea computerizată va fi în 24 iulie.

Ministerul Educației atenționează că orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. De asemenea, numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a elevului, scrie Alba24.ro.

Ierarhia pentru admiterea la liceu a fost publicată de către Ministerul Educației în 10 iulie.

Elevii pot vedea pe ce loc se află în ordinea mediei, pe județ. Criteriul principal de repartizare la liceu este media la Evaluare Națională.

Admitere liceu 2024. Modele FIȘĂ de înscriere

1_Model Fișa_Admitere_2024_liceu
2_Anexa_la_Fisa_Admitere_liceu 2024_aptitudini
3_Fisa_unică_înscriere_învățământ profesional_si_dual_2024
4_Fisa_înscriere_candidați IP_ID_rromi_CES_2024

Admitere liceu 2024. Completarea fișelor de înscriere

Absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, completează fișele de înscriere la liceu în perioada 11-12 iulie, respectiv 15-22 iulie 2024.

Media de admitere este media generală la evaluarea națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele de examen.

O recomandare a ministerului este ca, înainte de completarea opțiunilor pe fișa de înscriere, elevii să aibă întocmită o listă cu specializările pe care le dorește și codurile aferente.

Se pot verifica ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția în ierarhia județeană. Acestea sunt doar orientative și nu limitează opțiunile elevului.

Liceele și specializările se ordonează în funcție de preferințe.

Admitere liceu 2024: câte opțiuni se completează pentru repartizare computerizată

Ministerul recomandă să fie completate pe fișa de înscriere cât mai multe opțiuni. Calculatorul nu va trece la următorul candidat până când nu verifică toate opțiunile elevului și nu va fi repartizat la una dintre ele.

Codurile specifice fiecărei specializări (din Broșura de admitere) se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii. Prea puține opțiuni sau coduri introduse greșit pot duce la nerepartizare/repartizare la o specializare nedorită.

Vezi AICI mai multe recomandări pentru completarea fișelor de înscriere.

După completarea fișei și introducerea opțiunilor în calculator, elevul primește fișa completată, pentru verificare.

Elevul poate opta pentru repartizare într-un singur județ. După admitere, elevul depune dosarul la liceul la care a fost admis.

Ghid ME repartizare computerizată

Repartizare computerizată 2024 – departajarea candidaților cu medii egale

Pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

– media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
– nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale
– nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale
– nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

Admitere liceu 2024. Repartizare computerizată. Situații speciale

În perioada 31 iulie – 2 august 2024, comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti rezolvă situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată:

– situaţii medicale speciale
– schimburi de elevi
– redistribuirea candidaţilor gemeni
– distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu
corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Nu se va depăşi numărul maxim de elevi la clasă şi se va respecta, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere

Citește mai departe

ACTUALITATE

Canicula „înroșește” harta României. Un nou VAL DE CĂLDURĂ aduce la Cluj temperaturi de până la 37 de grade, în weekend

Publicat

Avertizarea meteo de caniculă s-a prelungit până la finalul săptămânii. Regiunile din interiorul Arcului Carpatic se vor afla sub cod portocaliu de caniculă, în timp ce restul regiunilor trec sub cod roșu.

Canicula continuă și se accentuează până la finalul săptămânii în toată țara. Meteorologii au emis mai multe avertizări de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat pentru următoarele zile pe tot teritoriul României.

Caniculă în mare parte a țării, astăzi

Astfel, joi, 11 iulie, în cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș, valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă.

În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei și în vestul și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica și se va extinde. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36…39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cum va fi vremea vineri?

Vineri, 12 iulie, în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și în zona litoralului valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. În restul teritoriului, valul de căldură se va intensifica.

Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod roșu de caniculă în mare parte a țării

Pentru zilele de sâmbătă și duminică, meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și cod roșu pentru tot teritoriul țării.

În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali va fi cod portocaliu de caniculă în weekend. Temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade.

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice și este instituit cod roșu de caniculă. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj prinde ARIPI. Extremă dreptă din Kosovo pentru echipa lui Dan Petrescu

Publicat

korenica

CFR Cluj prinde aripi! Echipa lui Dan Petrescu a transferat un kosovar ce va juca extremă dreaptă. Meriton Korenica a jucat la Ballkani și Manisa FK, dar și pentru Naționala din Kosovo.

„Bun venit, Meriton Korenica!
Cluburile CFR 1907 Cluj și Manisa FK au ajuns la un acord privind transferul jucătorului Meriton Korenica.

CFR Cluj prinde ARIPI. Extremă dreptă din Kosovo pentru echipa lui Dan Petrescu

Extrema dreaptă și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la FC Ballkani, fosta noastră adversară din grupele Conference League, echipă alături de care a câștigat trei titluri de Campion, o Cupă și o Supercupă. În tricoul acestei formații, Meriton a avut 142 de apariții, reușind să marcheze de 25 de ori și să fie autorul a zece pase decisive!

Fotbalistul de bandă, în vârstă de 27 de ani, a mai evoluat pentru echipe ca FC Prishtina, KF Liria Prizren, Manisa FK, Metalurg Skopje și Shkendija Tetovo, având și cinci prezențe la Echipa Națională a Statului Kosovo.

Îi urăm bun venit în Gruia și cât mai multe reușite alături de CFR Cluj”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Citește mai departe

EVENIMENT

OPINIE Valentin Naumescu: Summit-ul NATO 75 și intrarea Occidentului în Era Războiului Lung

Publicat

Universitarul clujean Valentin Naumescu, profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB, prezintă un comentariu despre Summit-ul NATO de la Washington.

Pe scurt:

 1. Dincolo de doza de festivism inevitabil pentru un asemenea moment aniversar, și acela însă cumpătat și atent croit, după sobrietatea vremurilor, cine a urmărit cu atenție deciziile concrete și declarațiile finale ale Summit-ului NATO 75 de la Washington a putut înțelege că acestea marchează, poate fără strălucire dar cu luciditate, pregătirea solemnă și gravă a lumii occidentale pentru intrarea în Era Războiului Lung. Nu neapărat a descurajării teoretice și conceptuale, ca până acum, a unor principii enunțate frumos pe hârtie și atât, ci chiar a apărării efective a democrațiilor și ordinii politice post-1989, într-o lungă bătălie pentru schimbarea și reașezarea lumii pe alte baze, o bătălie concertată pe care au declanșat-o dușmanii libertății din Orient. NATO este la nivelul maxim de alertă.
 2. Este posibil ca descurajarea NATO să nu mai suficientă pentru Rusia, sau să nu mai fie credibilă, iar Occidentul trebuie să fie gata de luptă în câțiva ani, așa cum au alertat figuri importante ale conducerii politice și militare din statele aliate în ultimii doi ani. Numai atunci când Rusia va vedea că NATO este cu adevărat pregătită și dispusă să lupte pentru a apăra spațiul democratic euro-atlantic sau când va da cu capul de zid, va înceta agresiunea.
 3. Și nu e vorba numai despre Rusia. Europa nu mai poate fi separată de Orientul Mijlociu, Africa și bineînțeles Asia-Pacific în problematizarea securității. Orice breșă sau fisură deschisă undeva în zidul de apărare a democrațiilor se poate lărgi rapid, ducând la prăbușirea sistemului garanțiilor de securitate americane după principiului dominoului. Prezența liderilor politici din Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă, alături bineînțeles de reprezentarea politică a Ucrainei și Republicii Moldova arată că NATO privește problematica securității „la 360 de grade”, global.
 4. Summitul de la Washington a arătat că liderii Vestului sunt conștienți că începe o eră plină de amenințări complexe și de durată. Intrăm în era războiului unei generații (10-15-20 de ani, poate mai mult?), a unui război structural îndelungat, pe multiple dimensiuni, care nu se referă doar la invazia din Ucraina, nu doar la agresiunea rusească asupra Europei de Est, nu doar la Putin și Zelenski. Ci privește lumea în ansamblul ei, supremația și regulile din sistemul relațiilor internaționale viitoare precum și însăși supraviețuirea democrațiilor liberale. O încleștare care va dura mult. Nu „se termină până la Crăciun”.
 5. Deciziile NATO se referă la hotărârea apăsată și gravă a democrațiilor occidentale, de o solemnitate aproape premonitorie, luată în ceasul al 12-lea, de a înfrunta până la ultima consecință revizionismul promovat tot mai agresiv de regimurile totalitare orientale (Rusia, China, Coreea de Nord, Iran, cu tot cu „pionii” lor trădători din interiorul UE și NATO) și de a se pregăti cât mai bine pentru marea confruntare hibridă de reașezare a lumii în secolul al XXI-lea. Dar trebuie început cu primul pas, cu prima victorie (sau cel puțin evitare a înfrângerii), în Ucraina.
 6. Sunt voci care spun că Summit-ul de la Washington nu este relevant pentru viitor, din perspectiva unei posibile reveniri a lui Donald Trump la alegerile din 5 noiembrie și a unei eventuale ruperi a relațiilor transatlantice. Aș crede mai degrabă că strategiile și deciziile încorporate acum vor rămâne valabile și în mandatul prezidențial american viitor, poate cu unele amendamente și condiționări suplimentare. Prin legătura pe care NATO o acceptă cu securitatea globală și prin referirile la amenințările expansiunii Chinei sau ale alianței strategice Rusia-China (punctul 4 al Declarației), este posibil ca inclusiv Donald Trump să fie de acord că NATO poate deveni instrument util și pentru interesele strategice ale SUA, nu doar pentru europeni. Pentru prima dată, China este vizibil enervată de concluziile Summit-ului NATO, semn că au înțeles foarte bine despre ce este vorba.
 7. Occidentul nu va preda pur și simplu cheile puterii dictaturilor orientale, fără luptă, pe motivul că „gata, ne temem de amenințarea nucleară a dictatorilor și nu mai e nimic de făcut, le cerem pacea și mila”, că nimeni în Vest nu mai vrea să lupte pentru nimic și doar să se bucure tâmp și „pacifist” de X (Twitter), Tik-Tok și facilitățile vieții moderne, acceptând condițiile umilitoare ale agresorilor. Impresia lașității și vulnerabilității este exact cea pe care mizează dictatorii care vor să demoleze ordinea occidentală liberală, bazată pe dreptul internațional.
 8. Da, la baza acestor decizii ale NATO se află într-adevăr Războiul lui Putin împotriva Occidentului, început prin invazia din august 2008 a Rusiei în Georgia, extins prin anexarea Crimeii și războiul separatist rusesc din Donbas în 2014 și agravat la cote paroxistice după invadarea pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. O lungă serie de summit-uri NATO, începând cu cel din septembrie 2014 din Țara Galilor, realizează această pivotare spre Flancul Estic. Dar nu este doar atât, nu e doar Europa de Est în această discuție globală.
 9. Formarea axei revizioniste Rusia-China-Iran-Coreea de Nord și amenințarea democrațiilor limitrofe, din zonele de periferie geopolitică (Europa de Est, Taiwan, Israel, Coreea de Sud) necesită un răspuns mai amplu, global, coerent și integrat al lumii occidentale, nu patru viziuni disparate, câte una pentru fiecare conflict în parte. Conflictele tind să se unească într-unul global, care opune două viziuni divergente și ireconciliabile. Viziunea democrațiilor liberale versus viziunea regimurilor autoritare.
 10. Summit-ul NATO 75 a pregătit Alianța Nord-Atlantică și pentru posibila (dar nicidecum certa) revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, pe 20 ianuarie anul viitor. A luat decizii pe termen lung, a constituit structuri și misiuni, bugete multianuale, obligații și angajamente noi, a definit clar „direcții ireversibile”, a introdus tema globalizării NATO, care va fi probabil pe placul lui Trump, atunci când consilierii lui îi vor explica faptul că de acum înainte America poate privi NATO inclusiv ca pe un instrument puternic și util în competiția strategică cu China, în teritoriile fierbinți ale Asiei. Deci, NATO (Europa) nu doar cere Statelor Unite angajamente și garanții de securitate, ci și oferă Statelor Unite putere și influență strategică globală sporită, spre furia Chinei. Devine tot mai clar un win-win deal, așa cum în realitate a fost mereu, dar nu a fost perceput ca atare.
 11. Fără îndoială, lucrurile nu sunt simple. Problemele NATO nu provin doar din amenințările externe, ci și (sau mai ales, aș spune) din vulnerabilitățile și schimbările interne, din democrațiile statelor membre. Există mari provocări în politica din câteva mari democrații-pilon ale Alianței, unde sunt așteptate schimbări sau clarificări ale puterii executive în următoarele zile (Franța), luni (SUA) sau un an (Germania). Vestea bună este că noul guvern din Olanda, de exemplu, deși considerat de mulți înainte de instalare ca unul de „extremă dreapta”, destabilizator al ordinii politice occidentale, pare să se plieze foarte bine pe direcțiile NATO și este dornic să sprijine în continuare Ucraina. De asemenea, tranziția de la conservatori la laburiști în Marea Britanie menține același curs al politicii externe și de securitate a Londrei și același atașament față de NATO și cauza Ucrainei. Începem să sperăm că vom supraviețui cu bine anului electoral 2024, critic și crucial, de care ne-am temut atât de mult. Să vedem 5 noiembrie și ce urmează după și apoi facem bilanțul.
 12. Ungaria, deși zgomotoasă și deranjantă, începe să fie ușor ocolită în procesul decizional, și la NATO, și la UE. Deja începem să ne obișnuim cu fițele de fostă capitală imperială decăzută, care „poartă grija Bazinului Carpatic”, mai nou și a „echilibrului strategic global” (of, ce se mai răscolește Ceaușescu!), iar lumea s-a cam plictisit de „scenele” de imagine fără niciun rezultat ale lui Orbán. Nu vedem ca Ungaria să aibă anvergura și pârghiile suficiente pentru a bloca strategiile, direcțiile și politicile NATO, cu toată partitura dramatică interpretată de Viktor Orbán în diverse turnee diplomatice și declarațiile sale „pacifiste”, care servesc indirect intereselor agresorilor, nu victimelor. Ungaria pariază pe cartea revizionismului global și european, asta se știe de mulți ani (poate îi pică și ei ceva firimituri de la masa Beijingului și Moscovei, dacă aceștia vor înfige vreodată steagul la Bruxelles), dar până una, alta, rămâne de văzut ce se va întâmpla în alegerile interne din 2026.
 13. Realist vorbind, invitarea Ucrainei la NATO era imposibilă acum. Tema nici nu merită dezbătută prea mult, dincolo de reafirmarea ireversibilității traiectoriei Ucrainei spre NATO, care se va împlini atunci când Ucraina va avea un teritoriu clar, independent, curat, liber de trupe rusești ocupante, chiar dacă mai mic decât cel din 1991. Nu împărtășesc dezamăgirea celor care spun că tonul Declarației nu este suficient de puternic și de clar în favoarea Ucrainei. Atât se poate face acum, dar direcția este clară. Momentul propice și ocazia ratată pentru invitația de aderare s-au consumat la București, în aprilie 2008.
 14. Poziționarea actuală a României, la periferia geopolitică a lumii occidentale (NATO și UE), crește presiunea și mizele electorale și politice din democrația românească, a cărei direcție strategică nu pare deocamdată periclitată semnificativ, nici în anul electoral dificil 2024. Nu se prevede posibilitatea unei schimbări a orientării pro-NATO și pro-UE a României la nivel prezidențial, parlamentar și guvernamental, pe termen scurt și mediu cel puțin (4-5 ani), în pofida unei expuneri mai mari la riscul războiului în regiune și a apariției populismului naționalist și suveranist. Totuși, devine mai evident ca oricând argumentul că lărgirea spațiului de securitate spre Est, cu includerea Ucrainei și Republicii Moldova într-un „spațiu de securitate adiacent al NATO” și cu perspective de securizare deplină pe termen lung a celor două republici postsovietice, ar avanta pe deplin România, care nu ar mai fi la marginea NATO și a UE. Dar ambele obiective, legate de Ucraina și Republica Moldova ca părți integrate ale Vestului, vor necesita mult timp și s-ar putea să nu le vedem îndeplinite până în 2030.

 Nici NATO, nici UE nu vor mai fi la fel

Vremurile sunt extrem de tulburi. Schimbările dramatice de politică internă și reverberațiile politicii internaționale asupra democrațiilor interne afectează o parte importantă a țărilor membre ale NATO și UE, implicit cele două organizații în ansamblu. Nici NATO, nici UE nu vor mai fi la fel la finalul războiului, ca înainte de război.

Pariul lui Putin era că cele două organizații se vor dezintegra sub presiunea marilor provocări și a lașităților naționale, dar până acum consecința agresiunii a fost întărirea celor două structuri occidentale. NATO s-a extins la 32 de membri, cu Finlanda și Suedia ieșite din vechea lor neutralitate și alegând Alianța Nord-Atlantică, iar Ucraina și Republica Moldova sunt parteneri ai NATO și au început deja negocierile de aderare la UE. Niciuna din schimbările de mai sus nu s-ar fi întâmplat fără Războiul lui Putin.

Washington, Londra, Paris, Berlin și Bruxelles se pregătesc pentru un război lung

Aerul solemn și grav de la Summit-ul NATO trădează vânturile ostile care bat pentru schimbarea lumii. Liderii politici, comandanții militari și experții în strategii de la Washington, Londra, Paris, Berlin și Bruxelles se pregătesc pentru un război lung. Un război lung în Ucraina, un război lung pentru reconstrucția, stabilizarea și recredibilizarea ordinii de securitate europene, un război lung pentru teritoriile periferice geopolitic (Ucraina, Moldova, Georgia, Taiwan etc.) care aspiră democratic să adere la un spațiu civilizațional integrat dar sunt agresate și trase înapoi de spațiul rival, un război lung pentru supremație globală între democrațiile liberale occidentale și axa dictaturilor orientale, reprezentate în esență de SUA și China.

Ar fi o naivitate să nu realizăm că astfel de pregătiri pentru Era Războiului Lung, generațional și hibrid, se fac și la Beijing sau Moscova. Nimeni nu mai crede că „se termină până la Crăciun”. Atmosfera de la evenimente pare mohorâtă, ca și vremurile, dar ea ascunde un complex uriaș de reflecții, scenarii, inovări tehnologice, simulări, alocări de resurse, adaptări legislative, modernizări ale infrastructurii etc., toate menite să pregătească cele două blocuri în vederea unei posibile confruntări. Nici într-o parte, nici în cealaltă nu se stă degeaba.

 Ar putea fi războiul hibrid al unei generații

Sunt multe necunoscute și variabile în acest război, de la capacitatea Occidentului cuprins de plaisirismul deceniilor trecute de a se mobiliza pentru a-și apăra libertățile și lumea pe care a creat-o după 1945 și mai ales după 1989, la rezistența și resursele Rusiei în condițiile unei economii de război supusă sancțiunilor sau opțiunea Sudului Global ambiguu ori ambivalent de a alege în cele din urmă de care parte a istoriei se va plasa, după mai multe ezitări și duplicități. Toate acestea vor influența rezultatul războiului hibrid. Când ceața confruntării globale se va ridica, peste 15-20 de ani, noi vom fi bătrâni dar vom înțelege care a fost rezultatul acestei mari încleștări pentru schimbarea lumii.

Nu se va termina curând. Ar putea fi războiul hibrid al unei generații, care să se întindă pe durata unui deceniu sau două, până la tranșarea disputei democrații-dictaturi și cristalizarea unui noi ordini mondiale. NATO a înțeles că nu trebuie să își mai facă și mai ales să vândă publicului intern iluzia unei victorii rapide și facile. Nu va fi așa. Dar în același timp înfrângerea nu poate fi acceptată, pentru că ar avea un cost teribil pentru generațiile viitoare.

Putin vrea să se revin la negocierea sferelor de influență din Războiul Rece

Formula înșelătoare cu „ordinea mondială multipolară”, vehiculată de Vladimir Putin, este doar o formă ipocrită de a spune că Rusia vrea să se revină la negocierea sferelor de influență din Războiul Rece, în care dictaturile primesc o felie de lume și vor fi lăsate să facă ce vor cu ea, fără să dea socoteală și fără să respecte regulile universale ale dreptului internațional, drepturile și libertățile individuale de inspirație occidentală. Formula poate pare „rezonabilă” și „echilibrată” pentru unii mai slabi de înger, dar ea este în esență profund nedreaptă, pentru că sacrifică țări și națiuni pentru a fi „alocate” la masa negocierilor polului respectiv, împotriva voinței lor. Noi, aici, în România și în regiune, ar trebui să fim primii care înțelegem asta.      

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax