ACTUALITATE
FOTO. Business născut în pandemie la Cluj. Bucătarul tău personal are, de acum, și adresă, ”Kibo”
![kibo 1](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2022/05/kibo-1.jpg)
Clujenii Paul Adrian și Dan Ciulea, unul bucătar pasionat, altul blogger de evenimente, uniți de pandemie, au dat naștere brandului „Your Personal Cook”, în 2020.
Conceptul reprezintă ideea de bucătar personal, adică, cei doi vin și gătesc la tine acasă sau îți livrează mâncarea, cu băutura aferentă și prezentare, spre deliciul invitaților.
Starea de alertă, în urma pandemiei COVID, i-a făcut să-și găsească curajul și să-și asume riscul inițierii unei afaceri proprii. Au organizat și participat la mai multe evenimente culinare, degustări în Cluj și împrejurimi.
”Eu mereu am fost pasionat de mâncare, iar Paul e bucătar de peste 10 ani, în Italia, apoi în mai multe restaurante din Cluj. Fiind tot pe la evenimente, am ajuns să ne cunoaștem, să ne împrietenim iar când Paul a rămas fără loc de muncă, din cauză că s-au închis locațiile, am dat naștere la Your personal Cook”, spune Ciulea.
După doi ani de organizat mese festive, evenimente private și degustări, Paul și Dan au simțit că au reușit deja să-și facă un public și ar avea nevoie de un loc al lor unde să fie găsiți de către cei dornici să le încerce produsele.
Ca urmare, brandul ,,Your Personal Cook” primește o adresă, pe strada Frasinului nr. 41 (vizavi de Cora) din Cluj-Napoca și se concretizează, sub denumirea de ”Kibo”. Aici, puteți încerca faimosul Reuben sandwich, cu pastramă de vită, făcut chiar de ei, sau burger cu rață confiată.
„Încercăm să facem totul noi, de la pastrama de vită, la confierea raței, în stil asiatic, dulceag. Facem și ”15 hour potatoes”, care au un proces complex de pregătire, se țin și 12 ore la frigider, presați…sunt speciali, trebuie încercați”, spune Paul.
Locația funcționează după programul spațiului ”Zazen”, în incinta căreia îi găsiți.
În această vară, cei doi prieteni, recent și asociați, urmează să pregătească o serie de evenimente culinare dar, în continuare, îi puteți solicita să vă gătească si acasă, în bucătăria personală.
R. T.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
![](http://cluj24.ro/wp-content/uploads/2020/01/logo-cj24-taiat-300.jpg)
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2021/04/UMF-Cluj.jpg)
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea partidei cu Dinamo: Eu cred că arătăm bine, avem niște FANI minunați
![sabau 2](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2023/03/sabau-2-e1679383646898.jpeg)
Liderul Universitatea Cluj va juca vineri, 24 ianuarie de la ora 20:00, cu Dinamo București, ocupanta locului 3. Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul echipei, a confirmat disponibilitatea întregului lot de jucători și a vorbit de cea mai recentă achiziție, Issouf Macalou.
„În afară de faptul că e foarte important, e un meci cu o echipă bună, care joacă un fotbal plăcut, are calitate. Este adevărat că le lipsesc niște jucători importanți. Vin după un joc mai puțin reușit la Craiova, dar un rezultat bun. Este o echipă care are și ea identitate, joacă de mult timp împreună. Noi trebuie să arătăm foarte bine, ca joc, ca ritm. Să avem o formă sportivă bună, ca să facem față și să venim cu un rezultat bun de la București.
Sabău („U” Cluj), înaintea partidei cu Dinamo: Eu cred că arătăm bine, avem niște FANI minunați
Nu va fi un meci facil, sperăm să arătăm așa cum am arătat a doua repriză cu Buzău, cu mai multă încredere, poate și ritmul să crească puțin, forma noastră sportivă să fie mai bună. Atunci, eu cred că putem să facem un meci bun și să scoatem și un rezultat bun.
Sper ca noi să facem greșeli decisive cât mai puține, să mergem cu încredere acolo, cu curajul de a juca, de a arăta un fotbal plăcut. Ambele echipe joacă frumos, un fotbal de calitate și sperăm noi să avem o formă mai bună, să fim mai inspirați în fața porții. Să ne întoarcem cu un rezultat bun și să avem continuitate în rezultate, eu cred că lucrul acesta contează enorm.
Antrenorul Universității are tot lotul la dispoziție
„Nu am probleme de lot, doar mici probleme după acest joc (cu Gloria Buzău-n.n.). Gestionăm destul de atent antrenamentele, fiind pe sintetic și cu jucători care au o anumită vârstă. Nu mă refer că sunt bătrâni, dar e o anumită uzură și atunci trebuie să fiu foarte atent cum gestionez efortul și intensitatea antrenamentelor. Bic este refăcut, este bine, nu este foarte grav, dar el nu mai putea continua (după accidentarea din etapa trecută-n.n.). Eu zic că va fi apt”, a completat principalul „studenților”.
Sabău a vorbit și despre Issouf Macalou
„Să vedem, decocamdată am luat doar niște informații, e un jucător care are niște calități. Fiind aici lângă noi, ne vom da seama la ce nivel este. E un jucător de viteză, destul de tehnic, destul de puternic din punct de vedere fizic. Nu putem spune că a jucat la cel mai înalt nivel, dar poate fi și un avantaj că își dorește foarte mult să joace la cel mai înalt nivel și poate dintr-un campionat cum este al nostru să plece la alte cluburi importante, dacă face un sezon foarte foarte bun. Este destul de pregătit, a jucat 70 de minute acum o săptămână sau zece zile.”
Continuă lupta pentru accesul în play-off
„Mi se pare normal să fim luați în considerare, suntem echipa care conducem de atâta timp campionatul. Suntem pe primul loc, iar echipa se exprimă cu momente bune, momente foarte foarte bune. Încercăm să ne perfecționăm jocul. Eu să cresc, să mă corectez ca antrenor, jucătorii să își îmbunătățească jocul individual și jocul de echipă.
Eu cred că arătăm bine, avem niște fani minunați. Au observat și ei, sunt convins, că jucăm și pentru ei. Ei ne susțin, e un moment bun pentru noi, avem stabilitate și la nivel de conducere, și financiar, la salarii, contează foarte mult. Trebuie să ne focusăm pe ce avem noi de făcut, noi să fim mai buni și să ne concentrăm pe jocul nostru.
Urmează trei jocuri (cu Dinamo, Rapid și Craiova-n.n.) foarte foarte importante, meciuri grele, după care cinci jocuri în aparență mai facile. Vedem cum vom gestiona, important este ca la sfârșitul campionatului regular să putem fi acolo, în play-off, după care vedem ce se va întâmpla cu forma echipei. Sper ca toți jucătorii să fie sănătoși, să vedem ce alte obiective ne putem fixa în play-off, dacă vom ajunge”, a mai spus Sabău.
Sursa: FCUCluj
![salvamont](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/foto-generic-cheile-turzii.jpg)
An încărcat, 2024, pentru Salvamont Cluj. Echipa a intervenit în 253 de cazuri, salvând 307 persoane, aproape la fel ca în 2023. Cele mai aglomerate luni au fost ianuarie și februarie.
„În anul 2024 echipa Salvamont a Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Cluj și cea a Formației Salvamont Vlădeasa, structuri ce funcționează sub autoritatea forului administrativ județean, a participat la mai multe solicitări şi intervenţii, atât în staţiunile de schi, cât şi în zonele montane cu aflux de turiști. Lunile ”de foc” din punct de vedere al intervențiilor salvatorilor montani au rămas ianuarie și februarie.
Salvamont Cluj a SALVAT 307 persoane în 2024. A avut 253 de cazuri
În total, au fost 253 de cazuri, respectiv 307 persoane salvate din care 123 în sezonul de iarnă (au fost 135 de persoane implicate) și 130 vara (172 de persoane implicate). Nivelul este aproximativ similar cu cel al anului 2023 și în scădere comparativ cu perioada de pandemie, când s-au înregistrat cele mai multe cazuri.
„Țin să felicit membrii Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo pentru profesionalismul dovedit și pentru modul în care au contribuit la reducerea numărului de accidente pe munte, asigurând permanența în toate zonele frecventate de turiști”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Cazuistica în 2024, în funcție de zona de intervenție a echipelor de salvamontiști, este următoarea:
– Cheile Turzii+Feleac – 61 de cazuri/74 de persoane
– Băișoara – 96 cazuri de / 108 persoane
– Beliș – 74 de cazuri/ 85 de persoane
– Vlădeasa – 18 cazuri / 35 de persoane
– Cluj Sediu – 4 cazuri/ 5 persoane
„Au fost primite peste 400 de apeluri telefonice”
Din aceste cazuri, 73 au fost predate ambulanțelor Serviciului de Ambulanță Județean sau SMURD, pentru două cazuri a fost solicitat elicopterul, iar două cazuri au fost predate IML.
Totodată, au fost primite peste 400 de apeluri telefonice prin care se solicitau informații, recomandări și sfaturi.
A doua parte a lunii ianuarie (cu 51 de cazuri, 56 de persoane implicate) și prima parte din luna februarie (cu 32 de cazuri, 36 de persoane implicate) au fost perioadele cele mai dificile. De altfel, în această perioadă au funcționat toate pârtiile, fiind foarte mulți turiști prezenți pe domeniile schiabile. În perioada de vară s-au înregistrat un număr ridicat de cazuri în toate lunile – mai, iunie iulie și august, cu o medie de peste 20 de cazuri/lună și peste 200 de apeluri telefonice primite.
În județul Cluj, zonele cele mai importante de patrulare şi prevenire a accidentelor montane şi în care se face permanenţă salvamont sunt: Stațiunea Muntele Băișorii – Buscat, Stațiunea Fântânele – Mărișel, Cheile Turzii, Pârtia Feleac, Vlădeasa și Doda Pilii”, se arată în comunicatul CJ Cluj.
ADMINISTRAȚIE
Reclamație pe MyCluj: Taximetriștii, „slalom” pe banda dedicată de pe Bulevardul 21 Decembrie. Pericol pentru bicicliști
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/banda-dedicata.jpg)
Banda dedicată, transformată în pistă cu obstacole! Bicicliștii reclamă că taximetriștii circulă imprudent pe banda pentru autobuze și biciclete de pe Bulevardul 21 Decembrie și cer intervenția autorităților.
Un clujean a semnalat, pe platforma MyCluj a Primăriei, că banda dedicată de pe Bulevardul 21 Decembrie a devenit periculoasă pentru bicicliști din cauza comportamentului neglijent al taximetriștilor care o folosesc.
„Vă rog să scoateți taxiurile de pe banda de autobuz”
Potrivit sesizării, șoferii de taxi fac „slalom” între banda de autobuz și cea destinată traficului general, iar în stațiile de autobuz, în loc să aștepte în spatele autobuzelor, intră brusc pe banda de biciclete, fără să se asigure. Reclamantul a solicitat eliminarea taxiurilor de pe banda de autobuz, pentru a reduce riscurile.
„Banda de biciclete a devenit imposibil de folosit și extrem de periculoasă din cauza taxiurilor. Taximetriștii fac slalom între banda de autobuz și banda normală când ajung la o stație de autobuz. În loc să aștepe în spatele autobuzului, ei sar pe banda de mașini fără să se asigure că nu vine vreun biciclist. În loc să lase liber banda de biciclete, ei blochează tot timpul (sau chiar lovesc bicicliștii care circulă regulamentar).
Deja de o mie de ori am avut probleme cu ei, și puteam să evit un accident mare care putea să coste viața mea, doar fiindcă am reușit să evit o mașină care circulă cu vreo 80 km lângă mine. Vă rog să scoateți taxiurile de pe banda de autobuz”, a declarat biciclistul.
Amintim că Primăria Cluj-Napoca a decis, în 2022, să permită circulația taxiurilor pe benzile dedicate autobuzelor pe patru porțiuni mai puțin aglomerate din oraș – pe Bulevardul Nicolae Titulescu, strada Regele Ferdinand, Calea Florești și Splaiul Independenței – și numai cu client la bordul taxiului.
Propunere: bandă dedicată transportului public pe ruta Cluj-Baciu
Într-o altă sesizare, un locuitor a sugerat crearea unei benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun pe ruta Corneliu Coposu – Calea Baciului, invocând progresele realizate de Primăria Cluj-Napoca în promovarea transportului public. Obiectivul ar fi reducerea ambuteiajelor, încurajarea cetățenilor din comuna Baciu să utilizeze mijloacele de transport public și scăderea poluării.
„Având în vedere planurile de mobilitate de la nivelul orașului Cluj-Napoca și progresele înregistrate în legătură cu promovarea transportului în comun pe ruta Cluj-Florești, doresc să vă supun atenției ambuteiajele care se formează pe str. Corneliu Coposu și Calea Baciului. Ținând cont că distanțele nu sunt mari și că pe strada Corneliu Coposu deja există piste de biciclete, vă rog frumos să analizați oportunitatea creării unei benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun pe ruta Cluj-Baciu.
Conform exemplelor de bune practici din orașul nostru, banda ar putea fi folosită și de biciclisti sau taximetriști cu clienți, incurajand cetățenii din Baciu să renunțe la mașinile proprii pentru a ajunge în Cluj. Prin limitarea mașinilor personale și descongestionarea traficului ar beneficia și transportatorii care folosesc ruta respectivă pentru a ajunge la autostrada A3, reducând costurile de transport și scăzând poluarea zonei”, a arătat clujeanul.
![accident](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/accident-1-e1737559984781.jpg)
Un accident a avut loc, miercuri, pe str. Șomcutului din Dej, în Cluj. O mașină s-a răsturnat. Au fost afectate un stâlp și o țeavă de gaz. Un bărbat a primit îngrijiri medicale.
„Două echipaje din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Șomcutului din municipiul Dej. Forțele noastre au găsit la fața locului un autoturism răsturnat, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT în Dej. Mașină RĂSTURNATĂ. Un stâlp și o țeavă de gaz afectate
Un bărbat de aproximativ 45 de ani, conștient și cooperant, este evaluat de către echipajul SAJ. Acesta prezintă, la o primă evaluare, afecțiuni ușoare. Bărbatul a refuzat transportul la spital. De asemenea, în urma accidentului au fost avariate un branșament de gaz și un stâlp”, a transmis ISU Cluj.