Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Bugetare participativă 2022. PROIECTUL cel mai VOTAT de clujeni. Ideile CÂȘTIGĂTOARE, finanțate cu bani de la buget

Publicat


micro padure1

Votul clujenilor pentru proiectele propuse în cadrul programului de bugetare participativă din acest an s-a încheiat duminică, la ora 24.00. Peste o săptămână, Primăria va anunța și proiectele câștigătoare, care vor fi implementate începând de anul viitor.

Nevoia de oaze de verdeață pare să fie tot mai mare în orașul sufocat de trafic și construcții. Printre proiectele propuse de clujeni pentru clujeni în acest an și care au trecut și de vot se numără micro-păduri urbane, digitalizarea cimitirelor sau noi metode cu curățenie în creșe și grădinițe. Nici salvatorii clujeni nu au fost uitați.

Bugetare participativă 2022. Proiectul cel mai votat de clujeni

Cea mai mare priză la public a avut în acest an amenajarea de micro-păduri urbane în toate colțurile oralșului. Proiectul a primit cele mai multe voturi din partea clujenilor, resepctiv 675 și este eligibil pentru suma de 400.000 de euro.

Micro-pădurile urbane sunt o intervenție pe spații de dimensiuni reduse, unde se plantează dens specii native, non-invazive de arbori, arbuști și alte tipuri de plante perene, arată inițiatorii proiectului.

Astfel de micro-păduri au început să apară în orașe, rezultând ecosisteme adaptate condițiilor locale. Acestea îmbunătățesc biodiversitatea, cresc rapid, absorb mai mult CO2, îmbunătățesc sănătatea mintală a oamenilor, reduc efectele dăunătoare ale poluării aerului, ajută la scăderea temperaturilor în orașe și reduc zgomotul.

micro padure2

„În general micro-pădurile se bazează pe metoda de plantare „Miyawaki” care se inspiră din ecosistemul naturii pentru a creea o pădure densă și diversă. Pădurile Miyawaki cresc de 10 ori mai repede, sunt de 30 de ori mai dense, conțin de 100 de ori mai multă biodiversitate și absorb de 16 ori mai mult CO2 comparat cu pădurile normale.

Costurile de întreținere sunt mici, datorită acestei tehnici, pădurea se autosustine, dupa primii 2 ani fiind nevoie doar de mici intervenții”, au mai arătat inițiatorii proiectului.

Mai mult, densitatea micro-pădurii oferă mai multe opțiuni pentru polenizatori, un refugiu pentru păsări, creează un loc răcoros pentru insecte, în plus frunzele căzute fertilizează natural solul. Aceste intervenții se pot realiza cu implicarea comunității; copiii pot să participe la plantări, să învețe despre vegetație și despre importanța naturii în viață urbană sau pădurile urbane pot să devina loc de întălnire pentru comunitatea locală.

În Europa, acest model a început să fie foarte căutat. Un exemplu este pădurea urbană creată în curtea școlii „Athenee Royale a Gilly” din Charleroi, Belgia. Aici 45 de voluntari, profesorii și elevi, au creat în anul 2020 o mică pădure urbană care numără 450 de arbori din 20 de specii diferite pe o suprafață de 150 de metri pătrați.
Aceasta are ca rol reducerea poluării atât a aerului, cât și a zgomotului din apropierea școlii pentru a putea oferi elevilor un mediu de învățare cât mai sănătos.

Aceste micro-păduri pot fi plantate oriune în oraș, în special în zonele sărace în vegetaţie, aglomerate și poluate.
Pot să aibă minim 3 metri pătrați și se pot mări în funcție de amplasament, de exemplu: intervenții izolate lângă și de-a lungul trotuarelor, îmbunătățirea unei zone verzi existente dintr-o piață, împădurirea unui teren gol, păduri urbane în curțile școlilor, etc. Toate au un rol la fel de important indiferent dacă sunt create în centrul orașului sau în cartiere.

Digitalizarea cimitirelor din oraș

Pe locul doi în preferințele clujenilor este proiectul privind digitalizarea cimitirelor. Acesta a primit 355 de voturi și este eligibil pentru a primi suma de 300.000 de euro

Cei care au depus proiectul argumentează că cimitirele Clujului, în special Cimitirul Central, atrag anual sute de turiști care vor să viziteze și să depună o floare la scriitorii, oamenii de știinta, medicii, aristocrații etc. înhumați aici.

cimitir1

„O bază de date accesibilă inclusiv de pe telefonul mobil ar ușura căutarea și localizarea mormintelor acestora. În plus, ar permite o comunicare mai eficientă cu titularii contractelor de concesiune pentru locurile de veci: trimiterea notificărilor, actelor, plata taxelor, în spiritul digitalizării”, arată inițiatorii.

Proiect unic în țară

341 de voturi a primit și proiectul depus de dr. Mihai Bucur și dr. Simon Robert, de la SMURD Cluj, alături de lt.col. Andrei Biriș și sg.maj. Paul Olar de la ISU Cluj și care propune crearea unor lucrări apreciative, dedicate salvatorilor clujeni, pe fațadele unor clădiri vizibile în spațiile publice din municipiul Cluj-Napoca.

pompieri„

„Pompierii, medicii, asistenții și voluntarii SMURD sunt pregătiți la orice oră din zi și din noapte să sară în ajutor oricui se află în nevoie. Astfel, dorim să facem un îndemn pentru ca aceștia să fie reprezentați în picturi murale, create de artiști specializați, pe fațadele clădirilor sau structurilor ce permit acest tip de lucrări.

În municipiul Cluj-Napoca există astfel de picturi cu diverse alte tematici, ce prind tot mai mult la public, iar salvatorii clujeni merită să fie cât mai vizibili în comunitate și să beneficieze de o legătură modernă, cu populația pe care o deservesc în fiecare zi”, arată inițiatorii.

Acesta ar fi un proiect unic în România, din moment ce nicio altă pictură murală din țară nu se adresează pompierilor și salvatorilor.

pomieri2

De asemenea, inițiatorii speră că aceste picturi vor crește interesul despre activitatea salvatorilor, iar în rândul pompierilor și personalului SMURD va reprezenta un imbold motivațional, deoarece vor înțelege că sunt apreciați de către comunitate.

Proiectul este eligibil pentru suma de 90.000 de euro.

Creșe și grădinițe mai curate

Un proiect care prevede curățarea grădinițelor și creșelor cu puterea apei a primit 263 de voturi de clujeni, și se află pe locul 4 în preferințe. Acesta este eligibil pentru suma de 120.000 de euro.

„Rainbow este unicul sistem de curățenie din lume care folosește tehnologia patentată de separare centrifugală a maselor, pentru a capta, în apă, murdăria și mirosurile, returnand în casă aer curat. Praf, scame, poluanți, polen, viruși sau acarieni lui Rainbow nu-i scapă nimic”, arată inițiatorii.

Pe lângă faptul că poate fi folosit la covoare și mochete, sistemul poate curăța de acarieni și praf și saltele, canapele sau perne.

Proiectul privește achiziționarea câte unui aparat pentru fiecare creșă și grădiniță publică din Cluj-Napoca.

Ce alte proiecte au mai primit votul clujenilor

De asemenea, printre proiectele care au primit peste 100 de voturi se află amplasarea în oraș a unui ceas solar, înlocuirea de panouri și inele de baschet, o stație de bicilete City Bike în cartierul Iris, trotuar pe aleea Negoiu, lărgirea trotuarului în giratoriul Calea Turzii – strada Bună Ziua sau stații de așteptare autobuze și panou informativ în Stația Cocoșul de Aur.

Amenajarea terenului de sport de la Colegiul Tehnic Transporturi, prin amplasarea unui covor sintetic și a aparatelor de fitness, un spațiu amenajat pentru plimbarea și joaca ciinilor sau plantarea sau completarea gardurilor verzi de protecție și umbrire în jurul parcurilor sunt celelalte proiecte care au fost votate de clujeni, e drept într-un număr mai mic. Acestea au primit sub 50 de voturi fiecare.

Foto: Ilustrațiile folosite de inițiatorii proiectelor



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Emiterea rovinietei și a peajelor ar putea fi ÎNTRERUPTĂ în 24 iulie, anunță CNAIR

Publicat

control rovinieta

Miercuri, 24 iulie, emiterea rovinietelor și a peajelor ar putea fi întreruptă, anunță CNAIR, din cauza unor operațiuni de actualizare a echipamentelor de comunicații din centrul de date.

”Miercuri, 24.07.2024, în intervalul orar 00.00 – 2.00, în urma unor lucrări de update ale echipamentelor de comunicații din centrul de date, emiterea rovinietelor și a peajelor prin SIEGMCR poate fi îngreunată/ întreruptă.

Atenție, ȘOFERI! Emiterea rovinietei și a peajelor ar putea fi ÎNTRERUPTĂ în 24 iulie, anunță CNAIR

În aceste condiții, traficul vehiculelor prin punctele de trecere a frontierei în acest interval de timp poate fi îngreunat.

Reamintim utilizatorilor că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24: 00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea”, a anunțat CNAIR.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Robi, stejarul care face umbră la Cluj-Napoca de 250 de ani. Poate “preda” o mare lecție de istorie. Cine l-a botezat

Publicat

De

Robi, cel mai bătrân stejar din Cluj-Napoca

Dacă aveți drum prin Hoia nu-l ocoliți pe Robi, cel mai bătrân stejar din Cluj-Napoca.

Mai ales acum când Robi s-a umplut de ghinde “uriașe” și ține umbră în zilele atât de toride.

Robi, stejarul care face umbră la Cluj-Napoca de 250 de ani. Poate “preda” o mare lecție de istorie. Cine l-a botezat

Robi nu doar că este este cel mai bătrân și cel mai gros stejar din Cluj-Napoca, dar este și “sănătos tun”. O spun specialiștii.

“Este cel mai gros stejar din Cluj-Napoca. Are o circumferință de 5,40 – 5,50 metri și în jur de 250 de ani. Este ‘ultimul Mohican’ al generației lui”, a precizat pentru Cluj24.ro Tibor Hartel, conferențiar universitar la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul UBB.

Acesta spune că Robi este și “sănătos tun”, pentru că a făcut ghinde foarte mari.

“Mai mult, sub stejar nu sunt ghinde căzute, cu toate variațiile climatice externe, ca seceta și căldura foarte mare.

Ca să ‘navigheze’ prin aceste variați climatice, arborii produc niște hormoni ca să grăbească coacerea ghindelor și astfel cade doar surplusul. Dar Robi ține toată ghinda pe el, nu suferă de stresul hidric ca alții”, a explicat Tibor Hartel.

Robi va trăi încă mulți ani. În teorie

Conferențiarul clujean spune că trebuie o confirmare științifică, dar din observații se poate spune că stejarii bătrâni sunt mai rezilienți.

Dar având în vedere schimbările climatice din ultimii ani chiar și Robi, la venerabila lui vârstă, este vulnerabil.

“Torectic, Robi va trăi mult și bine. Nu arată semne că ar fi stresat. Este și el vulnerabil.

Dacă se compactează solul și nu mai este apă, nu mai sunt ciuperci. Mor ciupercile, moare și coronamentul arborelui”, a precizat pentru Cluj24.ro Tibor Hartel, explicând astfel legătura vitală între arbore și ciuperci.

Un arbore-moștenire

Tibor Hartel săpune că Robi este un arbore prețios, prin “informațiile” pe care le poate oferi.

“Când merg să îl vadă, clujenii să se gândească că atunci când Robi era ‘adolescent’, totul se măsura în câți porci poate să hrănească un stejar cu ghinda.

Pe vremea aceea, porcii erau duști printre stejari câteva luni, la îngrășat, la jir.

Robi ne poate povesti despre niște vremuri apuse”, a mai spus Tibor Hartel.

Un time-lapse ar putea fi realizat pe baza informațiilor istorice, în jurul lui Robi.

Sunt 250 de ani de schimbări dramatice, conform conferențiarului clujean, care spune că Robi este un “arbore-moștenire” și că trebuie făcute pepiniere din ghindele lui.

În ultimii ani tot mai multe articole știițifice vorbesc despre importanța arborilor bătrâni.

“Noi nu cunoaștem multe despre lume. Și ‘tăiem’ șansa să descoperim valoarea stejarilor bătrâni. Iar aceștia sunt câștigătorii loteriilor genetice”, a mai spus Tibor Hartel, referindu-se la faptul că arborii dispar sub topoare.

Cum a ajuns stejarul să fie numit Robi

Totul a început cu o idee a Danei Peca, biolog și activist de mediu.

“I-am propus învățătoarei de la clasa fiului meu să adopte stejarul. Era pandemie, îmi amintesc că copiii aveau măști”, a precizat Dana Peca pentru Cluj24.ro, care mergea și atunci cu grupuri de copii în natură.

Învățătoarei Bianca Sabou de la Colegiul Național George Coșbuc i s-a părut o idee bună și așa s-a ajuns ca elevii să îl adopte la 11 decembrie 2020.

Profesoara a propus și ca elevii să construiască o hrănitoare pentru păsări.

“Tuturor li s-a părut o idee bună. Părinții au pus la dispoziție lemnul pentru hrănitoaarea de păsări, iar acum ne dorim ca până în toamnă să punem și o bancă”, a mai spus Dana Peca.

Cum numele speciei de stejarul este Quercus robur, arborele a fost numit „Robur”, și a fost pusă și o plăcuță. Dar rapid a început să fie alintat Robi. Și așa i-a rămas numele.

Foto: Tibor Hartel

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Căianu Mic, în Cluj. Mașină răsturnată. Un bărbat a MURIT

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, marți, la Căianu Mic, în Cluj. O mașină s-a răsturnat. Un bărbat a fost descarcerat și i se aplică manevre de resuscitare. Din păcate, acesta a decedat.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Mociu și al Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza Căianu Mic, comuna Căianu.

ACCIDENT la Căianu Mic, în Cluj. Mașină răsturnată. Un bărbat a MURIT

La fața locului au ajuns trei autospeciale cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD, un echipaj SAJ și elicopterul SMURD, din cadrul Punctului Aromedical Jibou.

Pompierii au asigurat accesul către o persoană încarcerată într-unul dintre autoturismele avariate, acesta din urmă fiind răsturnat în afara părții carosabile. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, nu prezenta semnale vitale, astfel încât s-a impus extragerea de urgență și aplicarea imediată a manevrelor de resuscitare.

În acest moment manevrele de resuscitare sunt continuate sub coordonarea echipajului medical al elicopterului SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Update:

Din păcate bărbatul nu a răspuns manevrelor de resuscitare. De asemenea, la locul accidentului un al doilea bărbat a primit primul ajutor calificat și a fost transportat la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. George Simion (AUR) semnează la Cluj contractul cu clujenii pentru planul său de dezvoltare a României

Publicat

aur

Președintele AUR, George Simion, este prezent, marți, la Cluj-Napoca, unde va semna contracte cu românii care vor să se înscrie în Planul SIMION.

Evenimentul are loc la sediul AUR Cluj din Piața Cipariu.

aur

aur

George Simion este primul candidat la funcția de președinte care și-a prezentat public programul pentru țară. Planul SIMION cuprinde 200 de măsuri concrete pentru dezvoltarea României.

aur

Sute de clujeni au stat la coadă ca să semneze contractul din planul Simion pentru a primi locuințe de 35.000 de euro.

aur

aur

aur

aur

aur

aur

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax