Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Autocamion RĂSTURNAT la Izvoru Crișului. Un bărbat a fost rănit

Publicat


Camion răsturnat la Cluj

Un autocamion s-a răsturnat pe DN1 E60, pe raza localității Izvoru Crișului.

Pompierii clujeni intervin la accidentul soldat cu o victimă.

Autocamion RĂSTURNAT la Izvoru Crișului. Un bărbat a fost rănit

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente pe DN1 E60, pe raza localității Izvoru Crișului, unde un autocamion s-a răsturnat.

A rezultat o singură victimă, fiind vorba despre un bărbat, conștient și cooperant, care primește îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ.

La misiune ia parte o autospecială cu modul de descarcerare.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj a transferat un FUNDAȘ de la revelația Corvinul

Publicat

iacob

CFR Cluj l-a transferat pe Flavius Iacob, fundaș la revelația Corvinul. Iacob a fost unul dintre fotbaliștii de bază ai Corvinului atât în sezonul trecut, în care hunedorenii au câștigat Cupa României și au terminat pe locul 2 în Liga 2, cât și în startul stagiunii curente, în campania pentru cupele europene.

„Bun venit, Flavius Iacob!
Cluburile CFR 1907 Cluj și Corvinul Hunedoara au ajuns la un acord privind transferul fundașului Flavius Iacob în Gruia!

CFR Cluj a transferat un FUNDAȘ de la revelația Corvinul

În vârstă de 23 de ani, Iacob este un produs al Academiei Corvinului, echipă pentru care a evoluat în ultimele șapte sezoane competiționale, fiind unul dintre jucătorii de bază ai formației hunedorene.

Îi urăm bun venit la CFR Cluj și cât mai multe reușite în tricoul echipei noastre”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Trei zile, patru limbi și multe vești bune la Cluj. Congresul Martorilor lui Iehova, sub forma unui eveniment multilingv

Publicat

Iehova

Weekendul acesta, 23-25 august, Cluj Arena găzduiește un eveniment important, organizat de Martorii lui Iehovaîn limbile română, maghiară, rromani și rusă. Clujul este un oraș cosmopolit, recunoscut pentru deschiderea către varietatea culturală, etnică și religioasă, fapt dovedit și prin găzduirea acestui eveniment.

De unde vin delegații

Română           județele Alba, Cluj, Mureș

Maghiară          județele Alba, Cluj, Mureș și Sălaj

Rromani           România, Anglia, Belgia, Franța, Germania, Italia, Republica Moldova

Rusă                 România (refugiați ruși și ucraineni)

Se estimează o prezență de peste 10.000 de Martori ai lui Iehova și alți clujeni, atât din municipiu, cât și din localitățile limitrofe.

Limba maternă, „limba inimii”

Pentru a le facilita tuturor celor prezenți înțelegerea și asimilarea informațiilor, organizatorii au amplasat pe stadion trei scene, de unde întregul program este prezentat în limbile română, maghiară și rromani.

Departamentul audio-videoa amplasat difuzoare de mari dimensiuni și ecrane video în locuri strategice, calculate de ingineri de sunet, astfel încât delegații din fiecare sector de limbă să poată auzi și vedea clar programul în limba proprie. Totodată, există un birou pentru traducerea simultană în limba rusă.

Doamna Irina Rymar din Ucraina, stabilită recent în România, a declarat:„Am simțit o bucurie fără margini când am aflat că în orașul Cluj-Napoca va avea loc un congres care va fi tradus în limba mea maternă! La astfel de evenimente aflu mereu idei utile, fundamentate pe Biblie, și mă simt încurajată în urma conversațiilor purtate cu prietenii mei.”

„Faptul de a auzi programul congresului în limba inimii este un cadou deosebit, mă simt ca acasă, și sunt bucuros să mă pot întâlni cu prieteni din alte orașe, dar și din unele țări din Europa. Simt o iubire autentică, dar și unitatea unei familii mondiale”, a spus domnul Rupi Istoica, vorbitor de limba rromani din Târgu Mureș.

Numeroase materiale video și lansarea unei serii

La congresele lor, Martorii lui Iehova prezintă multe materiale educative în format video. Acestea sunt traduse în sute de limbi și sunt prezentate la miile de congrese ținute anual pe întregul glob.

În vara acestui an, delegați din toată lumea au vizionat primul episod din seria Viața lui Isus în lumina evangheliilor, care a fost lansat la acest eveniment.

Publicul larg poate vedea pe pagina evenimentului de pe jw.org un trailer de 1:33 minute.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău vrea doi noi jucători la U Cluj. Bettaieb e accidentat grav, iar Roger Junio a plecat

Publicat

De

Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj

Antrenorul U Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, pregătește meciul de luni, 26 august, cu Gloria Buzău.

Tehnicianul „studenților” a vorbit despre accidentare lui Adel Bettaieb în meciul amical cu Sănătatea Cluj, dar și de faptul că vrea doi noi jucători la club.

Sabău vrea doi noi jucători la U Cluj. Bettaieb e accidentat grav, iar Roger Junio a plecat

U Cluj a anunțat că se desparte de jucătorul Roger Junio, în urma unui acord cu acesta.

Sosit la ”U” la începutul anului 2024, Roger a bifat 21 de prezențe în tricoul Universității în toate competițiile. De la începutul sezonului actual, mijlocașul brazilian a evoluat sub formă de împrumut la Corvinul Hunedoara.

Chiar dacă nu a vorbit despre Roger Junio, în cadrul unei conferințe de presă, Ioan Ovidiu Sabău s-a referit la faptul că are nevoie de noi jucători la echipă.

„Noi vrem să mai aducem doi jucători, asta ne dorim. Căutăm, nu ne grăbim, echipa este acoperită pe fiecare post.

Poate vrem să ridicăm nivelul, căutăm altceva mai ales pentru ce ne dorim noi de la joc. Dar nici nu vreau să spun pe ce poziții și nici nu ne grăbim în momentul de față, pentru că vreau să îi aduc pe toți la un nivel bun de pregătire, și pe Daniel Lasure, Jasper van der Werff, Berto. Sunt jucători care încă sunt 60-70% din pregătire. Încă mai au nevoie de timp”, a declarat Sabău.

Adel Bettaieb va fi indisponibil o lungă perioadă de timp

Adel Bettaieb s-a accidentat grav în meciul cu Sănătatea Cluj și a suferit o intervenție chirurgicală.

Sabău a recunoscut că este o situație grea pentru jucător, dar speră ca Bettaieb va trece peste acest episod cu bine.

„Îmi pare foarte rău, pentru că el venise după o accidentare, începea să se simtă destul de bine din punct de vedere fizic.

Îmi pare rău pentru că el este un băiat super, de mare caracter, avea deja ritm”, a declarat Sabău care i-a transmis multă sănătate jucătorului.

Antrenorul a mai spus că Adel Bettaieb este un jucător important și speră ca aecesta să se refacă și să revină cât mai rapid la antrenamente.

“E o situație grea pentru el, care nu va fi ușor de gestionat. Sper să fie puternic, iar noi, care suntem în jurul echipei, să îl putem susține și ajuta în astfel de momente.

E destul de grav, nu vreau să anticipez perioada de refacere, dar va fi o perioadă destul de lungă”, a spus tehnicianul.

Despre meciul de luni, cu Gloria Buzău, Ioan Ovidiu Sabău a spus că este unul important.

“Trebuie să fim o echipa bine organizată, compactă. Toți jucătorii trebuie să facă ceea ce au făcut până în momentul de față, să nu avem o impresie prea bună despre noi”, a fost mesajul lui Sabău.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Adrian Câciu, despre proiectul metroului din Cluj: Nu se discută pierderea vreunei sume. Așteptăm evaluarea finală a CE

Publicat

De

Deși Comisia Europeană a emis observații cu privire la transparența procedurii de licitație pentru proiectul metroului din Cluj, la acest moment nu se discută despre pierderea fondurilor, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat pentru Cluj24 că, la acest moment, nu se discută despre pierderea fondurilor din PNRR pentru metroul din Cluj, ci despre o posibilă suspendare a unei plăți intermediare, din cauza unor observații emise de Comisia Europeană cu privire la transparența procedurii de licitație.

Comisia Europeană, observații cu privire la procedura de licitație

Câciu a subliniat că, în urma observațiilor transmise de Comisia Europeană, se așteaptă o evaluare finală cu privire la legalitatea contractului de execuție și nu la implementarea propriu-zisă a proiectului. Ministrul a arătat că proiectul metroului din Cluj-Napoca are alocate 310 milioane de euro din PNRR, însă suma provine din componenta de împrumut, nu din fonduri nerambursabile.

„Cu privire la proiectul privind metroul de la Cluj, suma alocată din PNRR este de 310 milioane euro din componenta de împrumut (fonduri rambursabile nu fonduri nerambursabile). Comisia Europeană a transmis o serie de observații cu privire la transparența procedurii de licitație, respectiv publicarea în JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – n.red.) a valorii actualizate a acestui obiectiv. Clarificările transmise până acum de autoritatea contractantă (Primăria Cluj) pare că nu sunt suficiente pentru închiderea observațiilor Comisiei. Așteptăm de la Comisie evaluarea finala asupra acestui jalon care face parte din CP3. Pentru a fi explicit, jalonul din CP3 nu se referî la implementarea (execuția) proiectului ci la legalitatea contractului si încheierea sa”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

„Nu se pune în discuție pierderea vreunei sume pe acest obiectiv”

Ministrul a explicat că la acest moment nu se discută despre pierderea vreunei sume alocate metroului clujean, însă ar putea fi suspendată o plată intermediară asociată jalonului criticat de Comisie.

„Vom vedea care este assessment-ul COM. La acest moment nu se pune in discuție pierderea vreunei sume pe acest obiectiv ci suspendarea unei plăți intermediare asociate jalonului criticat, urmată de o perioada de 6 luni pentru remedierea celor constatate de Comisie”, a explicat Câciu.

Primăria Cluj-Napoca se implică pentru remedierea problemelor

În ceea ce privește implementarea proiectului metroului, ministrul a arătat că jalonul care urmărește execuția a 50% din lucrări va fi inclus în CP5, care va fi depus în 2025.

„În ceea ce privește implementarea proiectului, jalonul de urmărit (execuția a 50% din lucrări) va fi cuprins în CP5 care va fi depusă în 2025.

Prioritar va fi să fie închise elementele de neconformitate din jalonul cuprins în CP3 pentru care România va primi plata parțială. Pentru închiderea acestor neconformități va fi nevoie de implicarea autorității contractante, respectiv Primăria Cluj-Napoca”.

„Dacă proiectul va fi implementat corect sunt convins ca vor fi găsite surse de finanțare”

Câciu a mai menționat că proiectul metroului din Cluj are un cost total de 2,3 miliarde de euro, din care doar 310 milioane de euro provin din PNRR: „Acest proiect costă 2,3 miliarde euro din care doar 310 milioane euro provin din PNRR, din împrumut, adică din partea care afectează bugetul de stat. Dacă proiectul va fi implementat corect sunt convins ca vor fi găsite surse de finanțare”, a afirmat ministrul, adăugând că intenționează să viziteze obiectivul în toamna acestui an.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax