EVENIMENT
FOTO. Alertă! Malul Someșului și patrimoniul industrial de la Carbochim, pe punctul de a fi distruse. Se face proiect imobiliar
Malul Someșului și patrimoniul industrial de la Carbochim sunt pe punctul de a fi distruse pentru profit, semnalul de alarmă fiind tras într-o scrisoare deschisă de Asociațiile MiniMass (Someș Delivery), Societate Organizată Sustenabil (Someșul nostru), Clubul de Cicloturism „Napoca”, Clujul Sustenabil și DoCoMoMo.
În textul scrisorii, asociațiile menționate cer autorităților locale să ia măsuri care să protejeze malurile Someșului și patrimoniul construit.
Activiștii de mediu care semnează scrisoarea spun că spațiul rezervat realizării unui coridor pietonal și velo în lungul malului drept al Someșului este subdimensionat.
O fâșie cu lățimea de circa 10 m nu răspunde nici pe departe nevoilor de spațiu verde cerut, tot mai vocal, de clujeni. Și nici nu respectă reglementările din PUG, dar nici restricțiile și recomandările urbanistice din Master Planul pentru Somes. Astfel, o parte dinzona verde la Somes este inclusă în zona construibilă. La fel de grav, procentul de spațiu verde pe sol natural pentru zona Carbochim este de doar 2,5%, de 12 ori mai puțin spațiu verde decât prevede PUG-ul. Frontul la Someș va fi construit cu o clădire continuă cu o lungime de câteva sute de metri care va bloca accesibilitatea la râu. Nu în ultimul rând, se propune un regim de înălțime de 95m, mai mult chiar decât în cazul proiectului imobiliar Maurer.
Investiția în proiectul imobiliar de la Carbochim este estimată la jumătate de miliard de euro, iar Comisia de Urbanism din Primăria Cluj-Napoca dezbate proiectul luni, 24 iulie, ora 15.
Haos urbanistic
„Am lansat mai multe asociații ideea culoarului verde-albastru la Someș în zona metropolitană pentru că aici vedem coloana dezvoltării sustenabile a Clujului în viitor. Ce propun investitorii privați duce însă la mai mult haos urbanistic. E motivul pentru care trebuie să-și echilibreze proiectul prin reglementări stricte de la Primărie cu mai mult spațiu public verde la sol, cu mobilitate publică, ciclistă și pietonală lângă Someș, nu trafic auto, cu procent de locuințe accesibile în dezvoltarea imobiliară, cu respect pentru potențialul patrimoniului industrial” – Adi Dohotaru, președinte Asociația Societatea Organizată Sustenabil.
Arhitecți contra PUZ
Nu doar activiștii de mediu, ci și arhitecți cu expertiză în domeniul patrimoniului se declară îngrijorați de PUZ-ul propus pentru Carbochim. Ei spun că peste tot în Europa patrimoniul industrial este considerat un plus pentru dezvoltarea unui proiect de restructurare și este integrat, nu demolat.
Pe platforma Carbochim se găsesc o serie de clădiri industriale care sunt considerate de valoare de către specialiștii în patrimoniu industrial. În propunerea inițială făcută public de dezvoltatorul imobiliar, coșurile de fum și castelul de apă erau integrate în proiectul de restructurare. Dar în varianta actuală de PUZ aflată în consultare publică au fost propuse pentru demolare sub pretextul unei expertize tehnice care indică o ușoară înclinare a turnurilor.
Argumentul nu i-a convins pe semnatari, care cred că adevărata explicație este maximizarea profitului. În plus, discuția nu e doar despre turnurile industriale, pentru că pe Platfoma Carbochim există multe alte clădiri valoroase care ar trebui conservate și integrate în proiect. În acest sens, PUG-ul impune pentru proiectele de restructurare industrială păstrarea și integrarea clădirilor cu valoare de patrimoniu industrial.
Dana Vais, profesor universitar la Facultatea de Arhitectură și Urbanism (UTCN), explică: „În felul în care folosește resursele deja existente (afectează prea mult caracterul natural al culoarului râului și demolează clădiri valoroase ca patrimoniu, interesante ca imagine și perfect reutilizabile în funcțiunea mixtă și de scară mare propusă), proiectul nu este doar contrar principiilor de sustenabilitate contemporane, ci este este chiar nelogic ca investiție care urmărește profit nu doar de bani, ci și de imagine.
De ce să preferi un proiect care “reciclează” în schimb, la saturație, doar aceleași clișee strident-comune de arhitectură comercială, deja răscopiate peste tot în lumile cu istorie subțire, când poți avea un proiect unic și interesant, care este cu adevărat pentru și despre Cluj?
De ce să risipești capitalul de care dispui deja, să distrugi resursele de calitate care sunt deja acolo, în loc să beneficiezi de ele, și asta doar pentru a avea proiectul de restructurare urbană cu cei mai mulți metri pătrați din țară? E clar că din punctul de vedere al calității proiectului, Clujul e tratat de dezvoltator ca inferior Iașului și Timișoarei.”
Clădiri de patrimoniu în alte țări
Cum se integrează patrimoniul industrial în alte țări? Clădirile de patrimoniu sunt deja parte din istoria orașului și din memoria colectivă și sunt protejate și valorificate. Plus că e mult mai sustenabil să fie transformate decât să fie demolate pentru a construi altceva de la zero. Mai ales că ele pot fi adaptate pentru orice funcțiune pentru că sunt flexibile, pot fi transformate în spații comerciale, birouri, zone de food court sau spații culturale. Se întâmplă acest lucru peste tot în Europa, dar începe să se întâmple și la noi, de exemplu în cazul proiectului Griro din București.
Arhitectul Mircea Muntean, care predă la Universitatea KU Leuven și este partener la biroul Metapolis, dă acest proiect din București ca exemplu de bună practică: „Se poate regenerare urbană și cu integrarea elementelor de patrimoniu industrial, și mai ales cu realizarea unui veritabil țesut urban mixt și prietenos cu pietonii (Griro, București – masterplan Studio Paola Viganò – foto), la polul opus față de modelul depășit de mall introvertit și indiferent față de context (Carbochim, Cluj).
Am semnat apelul pentru un proiect mai bun. Clujul merită mai mult!”, a scris arhitectul pe social media.
Ce propun activiștii
Semnatarii scrisorii solicită administrației publice locale dispunerea adaptării și completării documentației „PUZ de restructurare urbană (platformă industrială Carbochim)”, prin următoarele:
Asigurarea unei fâșii verzi, amenajate pe sol natural, în lungul malului drept al Someșului, cu o lățime minimă de 30 metri de la limita de proprietate, care să includă elemente de mobilitate pietonală și velo, racordate rețelei stradale existente și viitoare din amonte și din avalul zonei, fâșie care să valorifice și să extindă vegetația valoroasă existentă astăzi pe acest tronson de mal.
Integrarea prevederilor din PUG și din Master planul pentru Someș în propunerea pentru restructurarea Platformei Carbochim.
Elaborarea, de către o comisie independentă de specialiști în patrimoniu industrial, a unui studiu riguros asupra fondului construit existent pe amplasament, în vederea identificării elementelor de patrimoniu industrial și a posibilităților de valorificare a acestora.
Integrarea concluziilor studiului menționat în propunerile de restructurare urbană a zonei, prin conservarea, reabilitarea și refuncționalizarea clădirilor de patrimoniu industrial.
Poziția noastră comună a fost transmisă către autorități printr-o adresă oficială.
Inițiatorii scrisorii deschise invită pe toți cei ce doresc un oraș pentru locuit, nu doar pentru profit, să se alăture demersului. Scrisoarea poate fi semnată aici: https://bit.ly/46zmcHM
Campania pentru modificarea PUZ Carbochim are loc în cadrul campaniei Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2, în cadrul programului Cu Apele Curate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional.
”Împreună pentru protejarea valorilor breslei”
PSC a luat ființă din necesitatea de asociere a companiilor care activează în domeniul construcțiilor și din dorința de a colabora mai bine pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos. Patronatul se dorește a fi reprezentativ în domeniu, atât în interiorul României cât și în afara granițelor țării, fiind promotor activ pentru protejarea valorilor acestui domeniu.
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Motto-ul PSC este “Împreună pentru protejarea valorilor breslei” și reprezintă direcția în care ne dorim să mergem în continuare, a declarat președintele Alexandra Stoica. De asemenea, exprimă spiritul organizației și felul în care interacționăm cu membrii, autoritățile, media sau alte organizații”, a mai adăugat Stoica.
Patronatul Societăților din Construcții – PSC este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate, în domeniul Construcțiilor civile și industriale.
Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.
Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină
Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.
În aceste condiții, aceasta ar fi fost accidentată de un autoturism care se punea în mișcare de pe loc, condus de un bărbat, de 32 de ani, din Cluj-Napoca.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.
„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.
Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.
„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.
Care e situația la Cluj
„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.
EVENIMENT
Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen
Austria se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces deplin la Spațiul Schengen. Autoritățile de la Viena vor să renunțe la dreptul de veto în ceea ce privește controalele la frontierele terestre ale celor două țări, potrivit Financial Times.
România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie. De asemenea, guvernele din București și Sofia au sporit securitatea la granițele lor, iar cererile de azil și numărul de migranți ilegali au scăzut, potrivit FT care citează surse. De aceea, Austria vrea să renunțe la dreptul de veto asupra aderării depline a României și Bulgariei la zona de călătorie fără granițe Schengen, deschizând calea pentru ca ambele țări să devină membre cu drepturi depline.
Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen
România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie ceea ce a dus la suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Controalele la frontierele terestre au rămas din cauza poziției Austriei. Între timp poziția s-a modificat, iar Viena pare să fie pregătită să ridice interdicția. Anunțul ar putea fi făcut vineri, la Budapesta, la o întâlnire a miniștrilor de interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria.
Aderarea la Schengen trebuie să fie oficializată la următoarea reuniune a miniștrilor de interne din UE, programată pentru 12 decembrie. Acest lucru ar permite ridicarea tuturor restricțiilor începând de anul viitor.