Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Accident cu două mașini la Bucea, în Cluj. Doi bărbați au refuzat transportul la spital

Publicat


accident bucea1

Un accident de circulație în care au fost implicate două mașini a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Bucea.

Din fericire nu au fost persoane rănite grav.

FOTO. Accident cu două mașini la Bucea, în Cluj. Doi bărbați au refuzat transportul la spital

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au intervenit la accidentul rutier. Potrivit ISU Cluj, în accident au fost implicate două automobile, însă din fericire nu au existat persoane încarcerate.

accident bucea

Doi bărbați au fost evaluați de paramedicii SMURD, dar au refuzat transportul la spital.

În paralel, echipajele ISU au asigurat măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor.

UPDATE

Din primele verificări efectuate, polițiștii au constatat că un bărbat de 55 de ani, din județul Bacău, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare într-un viraj la stânga și a intrat în coliziune cu un alt autoturism.

În urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Foto: ISU Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sute de motocicliști din Ardeal, așteptați la Festivalul Plăcintelor din Văleni, comuna Călățele, la o serbare câmpenească

Publicat

De

motocicliști

Cu ocazia împlinirii a 7000 membri pe grupul asociației Comunitatea Moto Cluj, sute de motociclisti din zona Ardeal, sunt invitați, sâmbătă și duminică la serbarea câmpenească ”La plăcinte înainte” din satul Văleni, comuna Călățele.

”Fiecare motociclist, dar și pasagerii sosiți pe motoare vor fi primiți cu plăcintă caldă, din partea organizatorilor, la locul de destinație.

Fiecare motociclist si pasager ajuns în formație la Văleni, pe lângă un lemn pentru cric, va primi un ticket in baza căruia va primi două plăcinte”, arată organizatorii.

De asemenea stikere gratuite vor fi puse la dispoziția participanților, iar tricouri și alte câteva accesorii personalizate cu sigla asociatei vor fi disponibile în limita stocului.

Locul de întâlnire

Motocicliștii se vor întâlni sambata ora 12:00, cu plinul facut, in parcarea de la Zazen, langa sensul giratoriu Cora, după care vor porni în formație până în satul Văleni, comuna Călățele.

Ca si la celelalte evenimente CMC, serbarea câmpenească este family and pet friendly, astfel încât motocicliștii pot participa împreună cu prietenii, familia cu copiii si animalele de companie, accesul fiind gratuit si pentru ei.

Pe lângă plăcinte si mancare foarte bună, participanții la eveniment pot lua parte la activități precum călărie, muzică live, DJ și formații, teste motociclete, expozitie de motociclete, ceaun.

Pe scenă vor urca Desperado, Take Five Band, Joy, Tebel Yell și alte trupe.

Premiu pentru cea mai frumoasă motocicletă

Fetele satului vor alege cea mai frumoasă motocicleta si o vor premia.

Serbarea câmpenească ”La plăcinte înainte” este organizată de către Timo Moto Verificari, Asociația Comunitatea Moto Cluj și Placintaria Stan si Bran.

De menționat că sâmbătă și duminică are loc la Văleni Festivalul Plăcintei, iar duminică vor avea loc concerte de muzică populară, un concurs de plăcinte cu cele mai în vârstă plăcintărese din zonă, dar și plimbări cu șareta.

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Clujul are o filială a Camerei de Comerț și Industrie România – China

Publicat

De

china

Camera de Comerț și Industrie România – China, filiala Cluj-Napoca, a fost inaugurată, joi seară, la eveniment fiind prezent și ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Han Chunlin.

Președintele filialei Cluj a Camerei de Comerț și Industrie România – China, Emil Culda, a declarat că evenimentul reprezintă un pas important pentru mediul de business clujean, obiectivul fiind de a organiza mai bine relațiile comerciale dintre România și China, extrem de puternice și consistente în prezent.

”Camera de Comerț și Industria România – China funcționează de 25 de ani, dar ținând cont de semnalele din mediul de business și de faptul că în județul Cluj și în Transilvania tranzacțiile cu China sunt foarte mari, cred că este binevenită deschiderea acestei filiale clujene.

Sper să avem membri interesați să lucreze cu camera noastră. Ne propunem o cât mai completă și la zi informare a celor interesați de afacerile cu China.

Domeniile de interes sunt tehnologiile de vârf – IT, energie verde”, a spus Culda.

Investiții chineze în România

Ambasadorul chinez în România,  Han Chunlin a declarat la rândul său că deschiderea filialei Cluj a Camerei de Comerț și Industrie România – China este foarte importantă și a dorit să-i felicite pe inițiatori.

”Această filială va oferi o nouă platformă pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și va servi ca un pod al prieteniei pentru schimburi de la om la om.

Sper că noua filială își va crește numărul de membri.

Potrivit statisticilor, în România funcționează 14.000 de firme chinezești care investesc în domenii variate, cum sunt construcții, infrastructură, manufactură, comerț, servicii și retail.

Acum se investește mult în noile energii verzi, în digitalizare și IT”, a precizat Han Chunlin.

Potrivit diplomatului chinez, în acest an se vor aniversa 75 de ani de relații diplomatice între România și China.

 

china

Citește mai departe

EVENIMENT

Izvorul Tămăduirii. Semnificația Vinerii Scumpe din Săptămâna Luminată. Ce obiceiuri și tradiții respectă creștinii?

Publicat

Vineri, în calendarul ortodox, este prăznuită sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Tradiția spune că bolnavii care se spală în cu apă sfințită în Vinerea Scumpă sunt vindecați de boală.

Anual, în prima vineri de după sărbătoarea Paștelui, credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului.  În 2024, această sărbătoare se serbează vineri, 10 mai. În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma Mică, scrie Alba24.

Despre Izvorul Tămăduirii

Numele de Izvorul Tămăduirii vine de la mai multe minuni care s-ar fi întâmplat lângă un izvor din apropierea Constantinopolului.

Conform legendei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare.

Împăratul Leon, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul.

Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute.

Negăsind, a auzit glasul Maicii Domnului care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere.

„Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape!

Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apa tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați.”

Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor.

Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea.

După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului.

Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-ar fi vindecat după ce ar fi băut apă din acest izvor.

Ca semn de mulţumire, el a construit o biserică şi mai mare.

Această biserică a fost distrusă de turci în 1453, la Căderea Constantinopului.

Sărbătoare închinată Maicii Domnului

De-a lungul timpului, apa acestui izvor ar fi vindecat multe boli şi ar fi tămăduit diferite răni şi suferinţe.

Această sărbătoare închinată Maicii Domnului aminteşte, totodată, şi de Vinerea Mare.

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a vărsat atunci lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată acum ca izvor de nădejde şi de vindecare.

Izvorul Tămăduirii: ce se întâmplă în această zi

În această zi, în lăcașurile de cult după Liturghie, se face sfințirea aghesmei mici. În unele locuri există credința ca cei care beau aceasta sunt protejați de boli și duhuri rele pentru un an și se înzdrăvenesc.

Uneori se mai păstrează obiceiul preoților de a merge în aceasta zi la izvoarele de apă pentru a le sfinți și, a le proteja de secare sau de adăpostirea duhurilor rele în preajma lor.

De asemene în unele zone prelații merg și fac stropirea caselor enoriașilor cu agheasma mică.

În tradiția populară, Izvorului Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai spornică din an, deoarece apele sunt zbuciumate și zgomotoase, fiind mai ușor de găsit.

Aghiasma Mică poate fi băută tot timpul anului

Credincioşii vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică, ce poate fi băută tot timpul anului.

În această zi, după Sfânta Liturghie, în biserici, şi uneori la fântâni şi izvoare, se săvârşeşte slujba sfinţirii apei.

În unele părţi din ţară, preoţii merg şi stropesc casele credincioşilor cu această apă sfinţită.

După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul:

„Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta, biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău”.

Astfel, s-a reţinut în popor că scopul urmărit prin aiasmă este de a alunga „arătarea urâtă şi rea”, adică duhul cel rău.

Tradiții și obiceiuri

Adolescenţii din anumite zone ale ţării obişnuiau să facă legământul juvenil – în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit.

Persoanele „legate”, verii, surorile, fraţii, fraţii de cruce, se întâlneau anual sau după căsătorie, la Rusalii.

După încheierea legământului, ei se comportau unii faţă de ceilalţi ca adevăraţi fraţi şi surori.

Bolnavii care beau apă sfinţită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc.

Toate camerele din casă se stropesc cu Aghiasma Mică.

Zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă, deoarece în această zi, apele sunt mai zgomotoase și mai zbuciumate.

Femeile nu trebuie să spele, să calce sau să croiască îmbrăcăminte.

Se spune că lucrul făcut în ziua sfântă nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole.

Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic.

Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.

Slujbele din Săptămâna Luminată se țin cu ușile altarului larg deschise. Acest lucru simbolizează ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar și ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morții Mântuitorului.

Superstiții în Vinerea Scumpă: ce nu trebuie să faci

Femeile nu trebuie să facă nicio treabă casnică. În această zi nu se spală și nu se calcă.

Se spune că dacă respectăm aceste vineri scumpe, ne rugăm și avem grijă de rânduierile bisericești, vom avea un loc asigurat în Rai.

Citește mai departe

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): Începe lupta pentru DEBARONIZAREA României și pentru întoarcerea la normalitate a Uniunii Europene

Publicat

claudiu tarziu

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere AUR și candidat pentru Parlamentul European, transmite un mesaj de încredere în șansele Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile din 9 iunie.

Într-o postare pe FB adresată membrilor, simpatizanților AUR și tuturor românilor, liderul AUR scrie:

Claudiu Târziu (AUR): Începe lupta pentru DEBARONIZAREA României și pentru întoarcerea la normalitate a Uniunii Europene

„La război, ca la război, nu? Sau credeați că va fi ușor, dragi prieteni? 2024 nu e 2020, de data asta adversarii sunt cu toate tunurile pe noi. E dreptul lor. Iar dreptul nostru este să înaintăm spre victorie, în pofida tuturor dificultăților. Încet, încet se însenineză cerul. Trădătorii și-au făcut treaba, dar măcar am scăpat de ei, cei fără stomac politic au capotat și e bine că au renunțat la timp, oportuniștii nesatisfăcuți s-au lăsat păgubași, iar noi nu mai avem grija sinecuriștilor de profesie, presa năimită și-a epuizat stocul de acuzații infamante.

Toate atacurile pe care le mai vedeți nu sunt decât slabele ecouri ale unei uri contra românilor, care deja s-a descărcat asupra noastră, ca un fulger. Am rezistat, iar tunetele care mai urmează nu prezintă niciun pericol. Adevărații soldați ai cauzei naționale au rămas neclintiți în rânduri. Acesta e adevărul! Și e teribil de important. Avem candidați în 2.400 de UAT-uri, în condițiile devansării și comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare. Avem listă completă pentru Parlamentul European.

„Avem o strategie de campanie care țintește inima românului”

Avem purtători de mesaj dintre cei mai buni: George Simion, Sorin Lavric, Marius Lulea, Dan Tanasă, Gheorghe Piperea, Șerban Dimitrie Sturdza, Adrian Axinia, Cristina Dumitrescu, Georgiana Teodorescu, Radu Baltasiu, Avram Fițiu, Mihail Neamțu, Mihai Enache, Peter Costea, Cristian Terheș, Mircia Chelaru, Antonio Andrusceac, Monica Iagăr, Cristina Dascălu, Aurelian Popa și atâția alții… Să nu se supere colegii că nu-i pomenesc pe toți, dar am dat numai câteva nume, în ordine aleatorie, căci lista e mult mai lungă.

Avem zeci de mii de membri și simpatizanți care lucrează fără odihnă. Avem oameni care să ne păzească voturile în toate secțiile de votare. În sondajele de opinie reale suntem la un scor aproape dublu față de alegerile parlamentare din 2020. Avem o strategie de campanie care țintește inima românului. Avem tot ce ne trebuie pentru a învinge. Iar victoria înseamnă să fim pe primul loc la votul politic – cel pentru Parlamentul European. De astăzi începe confruntarea electorală pentru 9 Iunie.

Lupta pentru debaronizarea României și pentru întoarcerea la normalitate a UE. Bătălia pentru viitor. Să aveți nădejde în Dumnezeu, că nu ne va abandona, încredere în noi, că suntem cei pe care îi știți, și hotărârea de a merge până la capăt alături de noi, pentru că numai împreună vom reuși. Și biruința va fi a noastră, a tuturor românilor.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax