ACTUALITATE
FOTO. A murit medicul Dorin Mureșan, fost șef al UPU Cluj timp de 10 ani

S-a stins din viață medicul Dorin Mureșan, fost coordonator, timp de 10 ani, a Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca. Acesta avea 62 de ani.
”Odată cu trecerea în neființă a medicului Dorin Titus Mureșan, Spitalul Clinic Județean de Urgență a pierdut un profesionist desăvârșit, iar foștii colegi nu mai au alături un om de excepție.
Medic cu dublă specializare, medicină generală și ATI, dr. Dorin Mureșan și-a desfășurat activitatea ca medic urgentist și de terapie intensivă, activând până în ultima clipă a vieții în cadrul unității terapie intensivă din cadrul Clinicii Medicală 2.
Timp de 10 ani, între 2002 și 2012 a fost medicul cordonator al Unității de Primiri Urgențe (UPU). A efectuat mai multe stagii de pregătire și schimburi de experiență la spitale din străinătate.
Personalul spitalului este alături de familia greu încercată. Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică”, anunță spitalul clujean.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
Emil Boc: În zece ani, numărul elevilor și preșcolarilor a crescut la Cluj-Napoca cu 10.000. Se construiesc încă două școli

Orașul Cluj-Napoca nu a crescut ca populație în ultimii 10 ani, potrivit ultimului recensământ, însă alte localități din Zona Metropolitană, cum ar fi Floreștiul, au „câștigat” locuitori.
Astfel se explică faptul că numărul elevilor și preșcolarilor a crescut la Cluj-Napoca cu 10.000 în zece ani, având în vedere că o parte dintre aceștia vin din zonele de lângă oraș.
Emil Boc: În zece ani, numărul elevilor și preșcolarilor a crescut la Cluj-Napoca cu 10.000. Se construiesc încă două școli
Primarul Clujului, Emil Boc, spune că a cerut o informare de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, după ce datele ultimului recensământ au fost făcute publice, iar acestea au arătat că numărul de elevi și preșcolari a crescut la Cluj-Napoca.
„România a pierdut 4 milioane de oameni de la ultimul recensământ, dar Zona Metropolitană a Clujului a câștigat oameni.
În municipiul Cluj-Napoca nu a crescut populația, potrivit recensământului. Dar dacă în 2014 aveam 50.104 elevi și preșcolari, zece ani mai tarziu avem 60.742 de elevi și preșcolari.
Asta arată că la Cluj am reușit să atragem resursă umană din alte părți ale țării”, a spus primarul Emil Boc la postul de radio Napoca Live.
La Cluj-Napoca, spune Emil Boc, în acești ani s-au construit echivalentul a 6 școli prin lucrări de modernizare și extindere. Dar este important ca localitățile de lângă Cluj-Napoca să ofere celor care locuiesc acolo creșe, grădinițe și școli.
Emil Boc a mai precizat că se vor construi școli în Bună Ziua și în Borhanci. De asemenea, se vor construi o creșă și o grădiniță în zona pparcului Feroviarilor și o altă creșă în cartierul Borhanci.
În ceea ce privește numărul de locuri în creșe la Cluj-Napoca, primarul a precizat că acesta a crescut de la 500 în urmă cu 10 ani la peste 1.600 în 2023.
Foto: Primăria Cluj-Napoca
EVENIMENT
VIDEO. FOTO. Tragedie la Călimănești. Patru MORȚI și cinci RĂNIȚI în urma exploziei unei magistrale de gaz

O nouă tragedie a avut loc în România, în județul Vrancea. O magistrală de gaz a explodat în noaptea de miercuri spre joi, în apropiere de Focșani. Patru oameni au murit și alți cinci se află în spital, cu răni grave.
Atât persoanele decedate, cât şi cele rănite în urma incendiului efectuau lucrări de construcţie pe şantierul Autostrăzii Moldovei.
Victimele erau muncitori pe șantierul Autostrăzii Moldovei.
Tragedie la Călimănești. Patru MORȚI și cinci RĂNIȚI în urma exploziei unei magistrale de gaz
Potrivit ISU Vrancea, cauza ar fi fost fisurarea magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice, ca urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii A7.
Este vorba despre un incendiu care a izbucnit, miercuri noaptea, la o magistrală de gaz din Călimănești – Vrancea.
Autoritățile au activat Planului Roșu de intervenție.
„În proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-alert.
Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat la ora 3:30, dar echipajele de intervenţie au rămas active pentru investigarea completă a cauzelor şi gestionarea consecinţelor acestui incident, potrivit reprezentanților DSU.
Doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, victime ale exploziei de la magistrala de gaz de la Călimăneşti, urmată de incendiu, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, au fost preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti, a informat, joi dimineaţă, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea.
Potrivit sursei citate, cele cinci persoane rănite în urma exploziei de la Călimăneşti au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Adjud cu mijloace proprii.
De nefericire, patru persoane au fost găsite la fața locului, carbonizate.
Foto: DSU
EVENIMENT
VIDEO. Percheziții ale polițiștilor clujeni într-un dosar de fraudă informatică. Prejudiciu, 2 milioane de euro

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigații Criminale, cu sprijinul polițiștilor Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, efectuează, joi dimineață, 3 percheziții, în municipiul București și județul Mureș, la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic și tăinuire.
La momentul săvârșirii infracțiunilor, prejudiciul cauzat a fost evaluat la aproximativ 2.000.000 de euro.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română.
Activitatea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Mureș și Prahova.
În urma administrării probatoriului, vor fi dispuse măsurile legale.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Antrenorul CFR Cluj, Andrea Mandorlini, suspendat două etape de FRF. Şi amendat, vezi suma. Alţi clujeni sancţionaţi
