EVENIMENT
FOTO. 40 de metri cubi de DEȘEURI adunate din Someșul Mic, în zona Podului Porțelanului. Râurile NU sunt TOMBEROANE

După o săptămână de intervenții, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au finalizat lucrările de întreținere a râului Someșul Mic, în aval de Podul Porțelanului din Cluj-Napoca.
Acum zona este curată și scurgerea apei este asigurată, au anuțat pe pagina de Facebook angajații de la Apele Române Someș-Tisa.
40 de metri cubi de deșeuri adunate din Someșul Mic, în zona Podului Porțelanului. Râurile nu sunt tomberoane
Aceștia au îndepărtat 40 de metri cubi de masă lemnoasă și deșeuri menajere.
Așa arată acum zona:
„În această perioadă, colegii noştri continuă operațiunile similare pe Canalul Morii, în zona limitrofă Parcului Sportiv Iuliu Hațieganu și pe malul stâng al Someșului Mic, în amonte de Podul Horea.
Prin execuția acestor lucrări, retragem vegetația, dezvoltată abundent și inadecvat în albie, pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apei.
Nu în ultimul rând, ne dorim să oferim comunității râuri îngrijite, pentru a ne bucura cu toții de această oportunitate, a unui curs de apă în proximitate”, arată cei de la Apele Române Someș-Tisa.
Aceștia le reamintesc riveranilor că locul deșeurilor e în spațiile special amenajate și că râurile nu sunt tomberoane.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. România-Galatasaray. Gică Popescu: Să nu aveți mari așteptări. Atunci când intrăm în teren ne uităm și în BULETINE

Meciul dintre Romania All Stars și Galatasaray Legends de vineri seara, din cadrul Sports Festival aduce în teren legende ale fotbalului românesc, dar și ale clubului din Turcia. În cursul zilei de vineri a avut loc și conferința de presă premergătoare meciului, conferință la care au participat Gică Hagi și Gică Popescu, dar și Mario Jardel și Umit Davala, scrie Sport.ro.
Gică Popescu, președintele Farului, a fost primul care a luat cuvântul la conferință și a cerut să nu existe așteptări legate de forma lor fizică pentru meciul de diseară. Totodată, Gică Popescu a precizat cât de important este tricoul echipei naționale pentru ei, transmițând astfel un mesaj puternic și pentru viitoarele generații.
„Pentru mine și Gică (n.r. Hagi) e emoționant pentru că vom juca la ambele echipe. Prima repriză la echipa națională, în repriza a doua la Galatasaray. De fiecare dată când îmbrăcăm tricoul echipei naționale simțim o bucurie aparte și întodeauna echipa națională va rămâne vitrina noastră de lux, însă o însemnătate la fel de importantă are și atunci când punem tricoul lui Galatasaray pe noi, pentru că este vorba de o istorie de patru ani de zile, cât am îmbrăcat tricoul Galatei, și această perioadă cred că coincide cu cea mai bună perioadă din istoria clubului.
Acum, vorbind despre meciul de diseară, să nu aveți mari așteptări. Atunci când intrăm în teren ne uităm și în buletine. Faptul că îmbrăcăm tricourile pe care le îmbrăcam acum 25 de ani nu înseamnă că avem aceeași viteză ca atunci, mulți dintre noi ne-am urcat și pe cântar și din păcate arată mult diferit decât acum 30 de ani.
Așa că, ușor cu așteptările pentru diseară, ne bucurăm că suntem aici, că vom pune din nou ghetele de fotbal în picioare, aceste tricouri de o însemnătate incredibilă pentru noi și să ne bucurăm cu toții de o seară, sper, memorabilă”, a declarat Gică Popescu.
Echipele
Echipa All Stars Romania: Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Adrian Ilie, Adrian Mutu, Florin Răducioiu, Dorinel Munteanu, Ciprian Marica, Ionel Ganea, Marius Niculae, Ioan Ovidiu Sabău, Ionuț Lupescu, Răzvan Raț, Gheorghe Mihali, Iulian Filipescu, Bănel Nicoliță, Constantin Gâlcă, Răzvan Prodan – fiul regretatului Didi Prodan, Cristian Dulca, Bogdan Stelea, Florin Prunea.
Echipa Galatasaray Legends: Mario Jardel, Bulent Korkmaz, Hakan Unsal, Ümit Davala, Ergun Penbe, Fatih Akyel, Kerem Inan, Suat Kaya, Hamit Altintop, Capone (Carlos Alberto de Oliveira), Ayhan Akman, Umit Karan, Hasan Kabze, Cihan Haspolatu, Faruk Atalay.
ADMINISTRAȚIE
Deputatul Viorel Băltărețu a semnat petiția USR Cluj-Napoca pentru o creșă nouă în cartierul Între Lacuri

Deputatul Viorel Băltărețu a semnat petiția USR Cluj-Napoca, adresată Primăriei Cluj-Napoca în data de 31 mai, prin care se cere construirea unui creșe noi în cartierul Între Lacuri.
”Dragi părinți din cartierul Între Lacuri, faceți zilnic naveta spre alte cartiere pentru a vă duce copiii la creșă și a-i aduce înapoi acasă.
Petreceți ore bune în mașină împreună cu copiii foarte mici, care își pierd răbdarea. Fiecare zi începe și se termină într-un stres imens.
Se nasc peste 6000 de copii în Cluj-Napoca în fiecare an, dar în creșe sunt disponibile doar 1500 locuri.
Sute de copii sunt refuzați, iar părinții trebuie să se descurce pe cont propriu.
Ne-ați spus că o creșă în cartierul vostru reprezintă o nevoie vitală și noi, USR am depus un proiect pentru construirea primei creșe din cartier.
Pentru a da un impuls Primăriei să-și amintească de datoria de a avea grijă de copii, în orice cartier ar trăi aceștia, avem nevoie de semnătură dumneavoastră.
Spuneți și voi Primăriei că vreți creșă în cartier! Semnați petiția!”, se arată în petiția USR Cluj-Napoca care poate fi semnată AICI.
Aceasta a adunat, în 2 zile, un număr de 131 de semnături.

Clujeanul Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a fost ales, la Oslo , în funcția Vicepreședinte EPRA / Platforma Europeană a Autorităților de Reglementare în Audiovizual.
Acesta a precizat că este prima dată când autoritatea pe care o reprezintă obține o poziție la nivel european.
”Votul a fost organizat într-o reuniune plenară a EPRA la care au participat peste 160 de delegați din toate țările europene și partenere. Mandatul de 2 ani pe care l-am primit se va concentra pe doua teme fundamentale: educația media și contracararea dezinformării. De altfel, aceeași agendă o am și în cadrul CNA – Consiliul Național al Audiovizualului”, a precizat Jucan.
Noul board executiv este format dintr-un președinte EPRA din Norvegia și patru vicepreședinți din Irlanda, Marea Britanie, România și Slovacia.

ANM a emis, vineri, o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică pentru Cluj și alte 28 de județe din țară, conform Mediafax.
Potrivit ANM, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și vijelii în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, vestul Olteniei, precum și la munte.
În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, îndeosebi la deal și la munte.
Astfel de fenomene se vor semnala astăzi, izolat, și în restul țării. În zilele următoare, vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor.
Avertizarea este valabilă până la ora 23.00 și vizează județele: Satu Mare, Bihor, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Arad, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamț, Suceava, Botoșani, Iași.