Connect with us

EDUCATIE

FOTO. 4 medalii de aur, 2 de argint și 3 de bronz pentru elevii clujeni la Olimpiada Naționala de Astronomie și Astrofizică

Publicat


Rezultate elevi clujeni la Olimpiada Naționala de Astronomie și Astrofizică

Elevii clujeni au obținut noi rezultate excepționale. De data aceasta la Olimpiada Naționala de Astronomie și Astrofizică, desfășurată la Iași.

11 elevi clujeni, majoritatea de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, au participat la olimpiadă.

4 medalii de aur, 2 de argint și 3 de bronz pentru elevii clujeni la Olimpiada Naționala de Astronomie și Astrofizică

Aceștia, elevi în clasa a VI-a, a X-a și a XII-a, s-au întors cu nu mai puțin de 9 medalii. De asemenea, datorită rezultatelor obșinute, 4 elevi s-au calificat în lotul olimpic extins al României.

Cine sunt elevii și rezultatele obținute:

  • Câmpean A. C. Yanis Matei – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a VI-a – medalie de aur
  • Holhoș A. Paul – Școala Gimnazială „Octavian Goga”, Cluj-Napoca, clasa a VI-a, medalie de aur
  • Rusea D. M. Bogdan – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a X-a, medalie de aur, calificat în lotul extins
  • Voicu C. Teofil – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a XII-a, medalie de aur, calificat în lotul extins

  • Pasca V. Nectarie – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a X-a, medalie de argint, calificat în lotul extins
  • Costea M. Matei – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a X-a, medalie de argint, calificat în lotul extins
  • Cîmpeanu D. V. Dania-Bogdana – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a VI-a – medalie de bronz
  • Dobre-Bărnuțiu I. C. Victoria – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a VI-a, medalie de bronz
  • Chirilă S. Matei – Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Cluj-Napoca, clasa a XII-a, medalie de bronz

Au mai participat și:

  • Blendea D. Eric-Daniel – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a X-a, mențiune de onoare
  • Teoc F. C. Ruxandra-Beatrice, Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a XII-a

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ioana

    iunie 2, 2024 la 12:20 am

    FELICITĂRI TUTUROR! Dar…chiar niciun nume de profesor, nu contează deloc cine i-a pregătit, îndrumat, cât de cât, chiar dacă studiul individual e foarte important, esențial și el pentru performanță…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

În viitorul apropiat se vor înmulți și la noi FURTUNILE violente. Care sunt ZONELE vizate

Publicat

furtuna

În ultima vreme, fenomenele meteo violente sunt tot mai des în atenția lumii întregi. România a fost, în general, scutită de așa ceva dar clima tot mai caldă schimbă lucrurile. Sunt șanse tot mai mari să se formeze mai des furtuni în zone din țară unde acestea apăreau mai rar. 

Între 1940 și 2023, numărul orelor cu condiții pentru furtuni însoțite de descărcări electrice a crescut pe întreg teritoriul României.

În viitorul apropiat se vor înmulți și la noi FURTUNILE violente. Care sunt ZONELE vizate

Pagubele sunt tot mai mari și numărul de victime a crescut față de acum câteva decenii și fiindcă mult mai multă lume locuiește în orașe și sunt zone cu densitate extrem de mare a populației. Când o furtună severă lovește un oraș populat, ea lasă în urmă imagini de dezastru.

Instabilitate, umiditatea și energia, adică ingredientele unei asemenea furtuni violente, devin din ce în ce mai abundente, într-o lume care se încălzește tot mai mult. În ultimii ani s-au făcut tot mai multe studii de atribuire și legătura dintre fenomenele extreme și clima tot mai caldă poate fi clar stabilită cu ajutorul modelelor matematice, a supercomputerelor și a datelor tot mai precise și mai numeroase din teren.

În România nu avem uragane, tornadele apar cel mult de câteva ori pe an, dar încălzirea globală aduce modificări în modul în care se produc furtunile violente.

„Vor fi cantități mari de precipitații și grindină”

Se schimbă câte ceva în modul în care se vor forma furtunile cu grindină de mari dimensiuni. În special sudul țării era expus la acest tip de furtuni. Însă, în viitor, ele vor apărea mai des și în nord și în nord-est (Maramureș, Moldova). Va exista, așadar o deplasare către nord a zonelor unde se vor forma furtuni, dar asta nu înseamnă că locurile „tradiționale” unde se formează cele mai multe furtuni vor fi scutite de astfel de fenomene.

„Unele scenarii indică mai puține furtuni pe viitor, însă condițiile devin mai  serioase, va fi mai multă instabilitate și, deși numărul de furtuni va fi per total mai mic în anumite regiuni, atunci când se vor forma vor fi cantități mari de precipitații și grindină. Este de așteptat să crească și frecvența, dar și intensitatea medie a acestor fenomene extreme”, explică pentru HotNews.ro, Bogdan Antonescu, fizician care studiază fenomenele meteo extreme.

Instabilitatea atmosferică va fi mai mare și se vor crea mai des condiții pentru dezvoltarea unor furtuni. Datele recente, spune Bogdan Antonescu, indică faptul că devin din ce în ce mai frecvente condițiile de mediu ce duc la formarea unei furtuni.

Pentru România, previziunile climatice indică o creștere semnificativă a condițiilor pentru grindină de mari dimensiuni (peste 2 cm) și foarte mari dimensiuni (peste 5 cm diametru) pentru întreg teritoriul, dar în particular pentru nord-estul țării.

În plus, cercetătorii anticipează că furtunile cu vânt intens vor fi observate mai des și în sudul României.

Grav este și faptul că precipitațiile intense pot duce la inundații rapide (flash floods), afectând drumurile și proprietățile și punând în pericol viețile oamenilor.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ: Punguța guvernului se GOLEȘTE cu rapiditate

Publicat

Cursul euro, ținut pe loc de BNR

Cursul euro/leu a avut la începutul săptămânii o evoluție ascendentă, influențată de nivelul aversiunii față de risc, care a influențat și altor monede de la marginea zonei euro, urmată de o scădere la sfârșitul ei.

Euro a crescut marți la 4,9771 lei și a scăzut la sfârșitul săptămânii la 4,9752 lei, minimul ultimelor trei săptămâni, când cotațiile din piață au coborât la 4,974 – 4,976 lei.

Evoluția leului nu a fost influențată de faptul că rata anuală a inflației a scăzut în septembrie la 4,6%, de la 5,1% în august.

ANALIZĂ: Punguța guvernului se GOLEȘTE cu rapiditate

Presiunea pe curs se va menține în condițiile adâncirii deficitelor, atât bugetar, de cont curent și comercial. Ultimul s-a majorat cu 14,6% în primele opt luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2023 și a ajuns la 20,919 miliarde euro.

Totodată, România a evitat la limită intrarea în recesiune în trimestrul al doilea, creșterea Produsului Intern Brut fiind mai mare cu doar 0,3% comparativ cu primele trei luni din 2024, respectiv 0,9% față de perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de INS. Această evoluție echivalează cu reducere veniturilor statului, având în vedere că l PSDNL şi-a bugetat guvernarea pe o creştere economică de 3,4%.

În prezent, cea mai optimistă prognoză este cea Comisiei de Prognoză, care încă vede o creştere economică reală de 2,8% în 2024. În schimb, BERD și-a revizuit prognoza de la 3,2%, la începutul anului, la 1,4%, iar băncile din România văd o creștere a PIB de sub 2%.

Numărul tranzacțiilor din piața monetară este unul redus, în condițiile în care băncile preferă să apeleze la facilitatea de depozit oferită de BNR, pentru care primesc o dobândă de 5,5%/an.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,59% iar cel la 12 luni la 5,64%.

Finanțele s-au împrumutat joi cu 418,1 milioane lei, față de o valoare programată a emisiunii de 700 milioane lei, pentru care vor achita o dobândă anuală de 5,84%, până la sfârșitul lui septembrie 2025.

„Prețul gramului de aur a atins luni un maxim istoric de 387,6905 lei”

Dacă suma este mai mică decât de obicei, în schimb românii au subscris titluri de stat Fidelis, ediţia toamnă 2024, în valoare de circa 3,5 miliarde de lei, pentru care vor primi dobânzi neimpozabile de până la 7% în lei şi 5% în euro.

Euro a avut o evoluție descendentă, de la 1,0998 la 1,0926 dolari și a încheiat săptămâna pe piețele americane la 1,0937 dolari, după ce rata anuală a inflaţiei din Statele Unite a coborât în septembrie cu 0,1% la 2,4%, cel mai scăzut nivel începând cu februarie 2021. În piața locală, cursul monedei americane a fluctuat între 4,5290 și 4,5521 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,5471 lei.

Francul elvețian a încheiat săptămâna cu un curs de 5,3043 lei iar lira sterlină la 5,9437 lei.

Prețul gramului de aur a atins luni un maxim istoric de 387,6905 lei, iar cel de vineri a fost stabilit la 385,5996 lei, după creșterea metalului galben la 2.627,90 – 2.662,10 dolari/uncie.

Bitcoin a scăzut joi sub pragul de 59.000 dolari, însă a revenit la sfârșitul săptămânii în jurul pragului de 63.000 dolari. Ethereum a fluctuat între 2.300 și 2.500 dolari.

Analiza cuprinde perioada 7 – 11 octombrie

Radu Georgescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Moldovenii își vor alege PREȘEDINTELE pe 20 octombrie. Unde pot VOTA la Cluj-Napoca

Publicat

Vot la Spitalul de Urgență Cluj cu urna mobilă

Cetățenii din Republica Moldova vor ieși pe 20 octombrie la vot pentru a-și alege președintele. Ei pot să-și exercite dreptul în două secții la Cluj-Napoca.

Simultan cu alegerile prezidențiale, ei își pot exprima votul și la referendumul republican constituțional de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Moldovenii își vor alege PREȘEDINTELE pe 20 octombrie. Unde pot VOTA la Cluj-Napoca

Cele două secții de votare din Cluj-Napoca vor fi amplasate la  Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3.

Cetățenii moldoveni vor putea vota cu buletin de identitate valabil, pașaport valabil sau expirat, cu mențiunea ca cetățenii să aibă 18 ani împliniți în ziua alegerilor, anunță Ambasada Republicii Moldova în România.

Secțiile de votare vor fi deschise între o ora 07:00 (locală) şi ora 21:00 (locală).

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Ploi puține și temperaturi scăzute

Publicat

toamna

ANM anunță că în următoarele 4 săptămâni temperaturile maxime vor varia între 14 și 20 de grade. După 4 noiembrie, acestea scad la valori sub 10 grade. Vor fi precipitații puține comparativ cu anii trecuți.

Vor fi perioade cu ploi, în centru, nord, est și vest, după 24 octombrie.

Săptămâna 14-20 octombrie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Ploi puține și temperaturi scăzute

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud-vestul teritoriului.

Săptămâna 21-27 octombrie

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile vestice și sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 4-11 noiembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax