Connect with us

EVENIMENT

Fost director al Arhivelor Naționale Cluj despre Vasile Lechințan: Arhivist în toată puterea cuvântului, devotat și conștiincios

Publicat


Fostul director al Arhivelor Naționale Cluj, Ioan Drăgan, a rememorat câteva aspecte din viața și cariera istoricului Vasile Lechințan, care s-a stins din viață vineri la secția ATI a Clinicii de Neurochirurgie Coluj-Napoca. Potrivit acestuia, ”când pleacă un arhivist, moare o lume, una specială”. 
Vestea căderii neașteptate în boală și a dispariției colegului Vasile Lechințan este de natură a îndurera pe toți colegii săi nu doar din Arhivele clujene, ci și din țară, în rândul cărora își clădise un nume profesional respectat.
Originar din satul românesc al Câmpiei Transilvaniei și dăruit de natură cu inteligență și tenacitate, el și-a făurit treptat cu propriile puteri o carieră de excepție, de la simplu muncitor calificat și arhivar destoinic la cea de cercetător științific, consacrat cu titlul de doctor în istorie.
L-am găsit în 1989 pe post de paznic la Arhivele Naționale din Cluj-Napoca, citind revista Tribuna cu dicționarul, și am avut bucuria de a-l promova pe post de studii superioare, cu câțiva ani înainte de pensionare, după finalizarea studiilor în istorie.

Cunoștea arhivele

Între timp, el devenise un arhivist în toată puterea cuvântului, devotat și conștiincios, contribuind la bunul nume al profesiunii și al instituției.
A ajuns să cunoască și să stăpânească precum nimeni altul imensul material al depozitelor Arhivelor clujene, în multe cazuri lipsite, din motive obiective, de instrumente de cercetare elementare. Pentru Lechințan era de ajuns să cunoască tema, oricât de complicată ar fi fost, ca să nu revină din depozit niciodată cu mâna goală, ci cu o informație cât de succintă, care ne permitea să dezvoltăm cercetarea mai departe, eventual în alte arhive.

Restituirea proprietăților

El are un mare merit în prestația instituției în legătură cu restituirile de proprietate și documentarea drepturilor pentru zeci de mii de cetățeni, beneficiari ai legislației democratice de după 1990.
Multă vreme, până când numărul solicitărilor l-a copleșit, a fost singurul care s-a ocupat de această activitate.
Cu un spirit acut al dreptății și al demnității, s-a angajat în susținerea cetățenilor și instituțiilor publice în pericol de a fi deposedați de bunuri de către feluriți aventurieri sau moștenitori reali sau imaginari ai unui trecut strâmb. A făcut astfel, prin documentații scoase din arhive, importante servicii justiției din țara noastră.

Remarcat în rândul istoricilor

Ca arhivist de vocație și dotat cu generozitatea pe care el însuși a găsit-o la colegii săi mai experimentați, Vasile Lechințan a fost un semănător al științei sale culese din documentele de arhivă pe orice fel de temă către oricine îl cerceta: studenți, profesori, monografi, colegi din alte Arhive, cercetători academici. Nenumărate studii, lucrări de licență, teze de doctorat, monografii și alte lucrări îi datorează câte ceva arhivistului de la Cluj.
El a contribuit, alături de mulți alți colegi, la îndeplinirea cu distincție a uneia din misiunile de bază ale Arhivelor, aceea de laborator, de izvor al științei istorice.
Nu în ultimul rând, în timp ce servea pe toată lumea, a știut să valorifice potențele unice ale locului de muncă pentru a-și clădi propria operă, singur sau în colaborare, alcătuită din studii, monografii, albume, arhondologii și cronologii, toate purtând marca unei documentări serioase în arhive.
El a reușit astfel să se facă remarcat în rândul istoricilor Transilvaniei și să aducă vocea ponderată a istoricului în cadrul unor organizații civice și culturale, precum Vatra Românească, Astra sau Societatea Avram Iancu. S-a remarcat, de asemenea, în domeniul jurnalismului de atitudine pe teme istorice și naționale.

A murit o lume

Când pleacă un arhivist, moare o lume, una specială. Aceea a științei sale de neînlocuit, adunată într-o viață de trudă de pe filele îngălbenite ale arhivelor, cu care ar fi putut realiza lucrările ce le avea în plan și care nu vor mai fi și cu care ar fi putut lumina și stimula pe contemporanii săi apropiați și nu o va mai face.
Îl regretăm din suflet pe arhivistul dr. Vasile Lechințan. Să-i păstrăm cu prețuire și respect memoria luminoasă!



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un jucător de la CFR Cluj, notat cu 9 și inclus în ECHIPA etapei

Publicat

korenica

Meriton Korenica, jucătorul celor de la CFR Cluj, a marcat un gol și a oferit o pasă decisivă în victoria obținută de echipa sa în fața Oțelului Galați, scor 3-2, fiind notat la final cu nota nouă de Sofascore și inclus în echipa ideală a săptămânii.

Jurnaliștii kosovari de la Telegrafi au analizat evoluția lui Korenica, lăudându-l pe fotbalist pentru jocul consistent pe care l-a prestat, scrie sport.ro.

Un jucător de la CFR Cluj, notat cu 9 și inclus în ECHIPA etapei

„Mijlocașul kosovar Meriton Korenica continuă să strălucească în tricoul celor de la CFR Cluj. Performanțele sale constante l-au adus din nou în echipa ideală a săptămânii.

Datorită evoluției sale excelente, Korenica a primit nota 9.0 și a fost inclus în echipa ideală a săptămânii, conform Sofascore.

Kosovarul a fost al doilea cel mai bine cotat jucător din campionatul României în acest weekend, fiind depășit doar de Darius Olaru de la FCSB, care a obținut nota 9.9″, a notat sursa citată mai sus.

În cele 20 de meciuri disputate în acest sezon penru CFR, Korenica a marcat trei goluri și a oferit trei pase decisive.

Cotat la 900.000 de euro de site-urile de specialitate, fotbalistul de bandă în vârstă de 28 de ani mai are contract cu CFR Cluj până în vara anului 2026.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce puncte de frontieră se ÎNCHID la granițele cu Ungaria și Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025

Publicat

bors

De la 1 ianuarie 2025, după intrarea în Schengen, se vor închide mai multe puncte de frontieră cu Ungaria și Bulgaria. Lista acestora cuprinde peste 30 de nume, arată un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Interne.

Astfel, potrivit MAI, se închid definitiv următoarele puncte de trecere a frontierei de stat a României:

Ce puncte de frontieră se ÎNCHID la granițele cu Ungaria și Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025

I. La frontiera româno-ungară:

1. Petea, judeţul Satu Mare – rutier;

2. Carei, judeţul Satu Mare – feroviar;

3. Urziceni, judeţul Satu Mare – rutier;

4. Valea lui Mihai, judeţul Bihor – feroviar şi rutier;

5. Săcuieni, judeţul Bihor – rutier;

6. Episcopia Bihor, judeţul Bihor – feroviar;

7. Borş, judeţul Bihor – rutier;

8. Salonta, judeţul Bihor – rutier şi feroviar;

9. Vărşand, judeţul Arad – rutier;

10. Curtici, judeţul Arad – feroviar;

11. Tudor Vladimirescu, judeţul Arad – rutier RO-LA;

12. Turnu, judeţul Arad – rutier;

13. Nădlac, judeţul Arad – rutier:

14. Nădlac II, judeţul Arad – rutier;

15. Cenad, judeţul Timiş – rutier;

16. Borş II, judeţul Bihor – rutier;

17. Beba Veche, judeţul Timiş – rutier;

II. Lista punctelor de frontieră care se închid de la 1 ianuarie, la granița româno-bulgară:

1. Calafat, judeţul Dolj – rutier, feroviar;

2. Bechet, judeţul Dolj – rutier (bac) şi portuar;

3. Corabia, judeţul Olt – portuar;

4. Turnu Măgurele, judeţul Teleorman – rutier (bac) şi portuar;

5. Zimnicea, judeţul Teleorman – rutier (bac) şi portuar;

6. Giurgiu, judeţul Giurgiu – rutier, feroviar şi portuar;

7. Olteniţa, judeţul Călăraşi – portuar;

8. Călăraşi (Chiciu), judeţul Călăraşi – rutier (bac) şi portuar;

9. Ostrov, judeţul Constanţa – rutier;

10. Lipniţa, judeţul Constanţa – rutier;

11. Dobromir, judeţul Constanţa – rutier;

12. Negru Vodă, judeţul Constanţa – rutier şi feroviar;

13. Vama Veche, judeţul Constanţa – rutier;

14. Giurgiu II, judeţul Giurgiu – rutier (bac).

III. Puncte de trecere a frontierei situate la Marea Neagră şi Dunărea maritimă:

1. Brăila, judeţul Brăila – portuar;

2. Cernavodă, judeţul Constanţa – portuar;

Citește mai departe

Aberații de România

VIDEO FOTO. Se schiază la Mărișel, în Cluj. Patru pârtii își așteaptă vizitatorii

Publicat

marisel

Vești bune pentru amatorii de ski! Pe pârtiile de la Mărișel, în jud. Cluj, se schiază. La doar 50 km de Cluj-Napoca sunt patru pârtii cu grade diferite de dificultate, instalație telescaun de 4 persoane, două instații de teleschi, instalație nocturnă, parcare amenanjată și iluminată de 500 locuri, zăpadă artificială, precum și o stație de  încărcare mașini electrice.

Cu o priveliște deosebită direct către lacul de acumulare Beliș Fântânele, dar și cu un peisaj ce-ți taie respirația către piscurile culmilor munților Apuseni, Pârtiile Mărișel vă așteaptă pregătite de distracție la un ski sau snowboard de calitate.

VIDEO FOTO. Se schiază la Mărișel, în Cluj. Patru pârtii își așteaptă vizitatorii

partii

Pentru a ajunge, există două rute: drumul județean DJ 107P Mărișel (Gilău-Someșul Rece-Mărișel), sau drumul județean DN 1R Beliș-Fântânele(Căpușu Mare-Beliș-Mărișel).

Program:

Miercuri 25 Decembrie—13:00 – 17:00

Joi 26 Decembrie ——–10:00 – 17:00

Vineri 27 Decembrie——10:00 – 17:00

Sambata 28 Decembrie–10:00 – 17:00

Duminica 29 Decembrie–10:00 – 17:00

Luni 30 Decembrie——-10:00 – 17:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Maia Sandu, discuții despre accesul la FINANȚARE pentru sectorul privat cu reprezentanții Băncii Transilvania

Publicat

maia sandu captura facebook

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Ömer Tetik, director general al Băncii Transilvania, și Bogdan Pleșuvescu, Director General Adjunct Legal și fost director general al Victoriabank. Banca Transilvania, cel mai mare grup bancar din România, deține pachetul majoritar de acțiuni al Victoriabank, a doua cea mai mare bancă din Republica Moldova. 

În cadrul discuțiilor, Maia Sandu a subliniat importanța Victoriabank în sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii prin oferirea accesului la finanțare, un factor esențial pentru creșterea acestora și pentru crearea de locuri de muncă sigure și bine plătite.

Maia Sandu, discuții despre accesul la FINANȚARE pentru sectorul privat cu reprezentanții Băncii Transilvania

Totodată, șefa statului a reafirmat angajamentul guvernării de a îmbunătăți climatul investițional și de a avansa reformele în justiție, necesare pentru garantarea unui mediu economic stabil și previzibil.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate