Connect with us

EVENIMENT

Ioan Drăgan: Arhivele Naționale ar trebui să treacă în subordinea directă a GUVERNULUI. Să nu mai fie la MAI

Publicat


ioan dragan

Fostul director al Arhivelor Naționale ale României (ANR) și ale filialei Cluj, Ioan Drăgan, a demonstrat faptul că ieșirea Arhivelor Naționale de sub tutela MAI reprezintă o problemă urgentă, care nu mai suportă amânare.

”Ministerul a anihilat în ultimii ani, cu un cinism greu de egalat, toate tentativele de salvare și reformare a ANR, ignorând sau anulând pe rând Strategia – 2015, Auditul de performanță al Curții de Conturi – 2017 și proiectul Legii Arhivelor – 2019. Două dintre acestea, Strategia ANR 2015-2021, promovată prin Hotărâre de Guvern, și proiectul de Lege PLx-31/2019, fiind elaborate și promovate chiar de către MAI, care ulterior s-a răzgândit !!?

Citește și Fost șef al Arhivelor Naționale, clujeanul Ioan Drăgan, cere ieșirea arhivelor din subordinea MAI: Un sistem depășit de istorie

A rămas însă consecvent în promovarea unor accese de autoritarism și secretomanie, de tipul celor care au declanșat reacția vehementă justificată a mediului intelectual, pe care le impune fără drept de replică unei instituții eminamente civile și destinate diseminării largi a informației publice.

Dacă agreăm premisa de mai sus, urmează firesc întrebarea: care este locul cel mai potrivit al ANR în ierarhia administrativă a țării?

În subordinea unei autorități centrale

În opinia mea, ANR trebuie să fie așezată în dependența unei autorități centrale a statului, unde instituția își poate manifesta și îndeplini maximal funcțiile și atribuțiile sale fundamentale.

Viitoarea autoritate de tutelă trebuie să poată asigura cumulat următoarele:

  • afirmarea specificului complex al ANR: administrativ, patrimonial-cultural, științific, identitar și exercitarea plenară a funcțiilor sale publice prevăzute de lege;
  • autonomia funcțională a ANR, ca unică autoritate de reglementare și control în domeniu;
  • să aibă autoritate interministerială și să potențeze autoritatea interministerială a ANR, întrucât aceasta îndrumă și controlează circuitul documentelor și arhivele tuturor creatorilor de arhivă publici și privați de interes public, cu unele excepții, inclusiv ale ministerelor și celorlalte instituții centrale ale statului;
  • buget distinct adecvat, condițiile materiale și personalul necesare pentru funcționarea curentă și pentru conservarea patrimoniului arhivistic; în primă instanță, să asigure realizarea obiectivelor din Strategia 2015-2021, menite a restabili capacitatea funcțională a instituției la parametri normali;
  • să fie, la rândul ei, instituția tutelară, cointeresată direct de serviciile ANR.

La Guvern în anumite state

Datorită specificului instituției, în lumea democratică nu există o soluție ideală, permanentă istoric, privind locul Arhivelor în structura instituțională.

În lume există practici diverse, determinate de organizarea internă și tradiția administrativă, de regulă în dependența unui minister: cultură,  justiție, interne, dar și în subordinea guvernului, în subordinea parlamentului sau a președinției.

În Uniunea Europeană, Arhivele sunt majoritar în dependența Ministerului Culturii, dar în sisteme administrative descentralizate de tip arhive centrale – arhive de land, arhive de stat – arhive ale unităților administrative locale etc.

În structura directă a Guvernului se află în Austria, Estonia, Lituania, Scoția. Cu subordonare directă la Guvern – agenție federală în cadrul Administrației – sunt și Arhivele din  Statele Unite, iar în Rusia Arhivele federale au trecut de câțiva ani în subordinea directă a Președinției.

Au fost la Învățământ

În România modernă, Arhivele Statului au fost în subordinea ministerului Învățământului / Instrucțiunii Publice de la 1862 până în 1951, iar de atunci încoace a Ministerului Afacerilor Interne. Ambele formule sunt, în opinia noastră, astăzi depășite.

În accepțiunea originară, valabilă și astăzi, Arhivele sunt un instrument al guvernării, prin informația generală organizată și administrată pe care o dețin și o pot pune la dispoziția decidentului politic și managerului de la orice nivel.

Instituția își păstrează în continuare rolul tradițional, de administrator principal al patrimoniului arhivistic istoric, care contribuie decisiv la dezvoltarea științei, culturii și identității comunitare și individuale a cetățenilor.

Digitalizarea arhivelor

În societatea informațională de astăzi Arhivele sunt chemate să joace roluri noi, mai complexe, în sectorul specific al gestionării informației publice. Instituția este chemată să intervină chiar în faza anterioară creării documentului electronic, în etapa generării metadatelor acestuia.

În 2016, a fost creată pe lângă Secretariatul General al Guvernului o comisie interministerială pentru elaborarea politicii de record management și arhivare a informației guvernamentale, care a însărcinat ANR cu elaborarea standardelor în domeniu, din păcate, repede abandonată.

Conform legislației în vigoare și noului proiect de lege a arhivelor, ANR are rolul de autoritate unică a statului în domeniul arhivelor, care elaborează normele și standardele și controlează aplicarea legii de către toți creatorii și deținătorii de arhivă, autorizează agenții economici privați cu activitate în domeniu, pe lângă mai vechea misiune de colectare și valorificare a patrimoniului arhivelor.

La SGG

Un fapt este, de la prima vedere, evident: acest rol nu se poate exercita din interiorul unui minister, oricare ar fi el, și oricare statutul ANR: departament, direcție sau direcție generală !

ANR trebuie să fie într-o poziție instituțională corespunzătoare, din care să-și poată exercita prerogativele menționate în mod eficient. Acest loc este, în opinia noastră, în structura instituției supreme a administrației de stat, ca agenție națională, în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

În această poziție, Arhivele Naționale, învestite cu prerogativele legale corespunzătoare, vor putea contribui la optimizarea gestionării informației din sectorul public și la îmbunătățirea performanței administrației publice în ansamblul său, precum și la perfecționarea misiunii sale principale, de păstrător al memoriei naționale conservate în documentele de arhivă.

Totodată, urmând modele europene, menționate mai sus, vor putea contribui din apropiere la conturarea și implementarea politicilor guvernamentale în domeniul marilor aniversări naționale și la educarea publicului, cel tânăr în special, în spiritul democrației și al tradițiilor și valorilor naționale.

Decizia în această problemă, de maximă responsabilitate, aparține, desigur, factorului politic.

Noul statut și noua dependență a ANR urmează a fi inserate în proiectul de lege a arhivelor (PLx-31/2019) aflat la Camera Deputaților și care trebuie urgent repus pe agendă. Cu toții, însă, putem contribui și chiar avem datoria de a oferi o mână de ajutor, în dezbatere publică, la această mutare dificilă, de pe urma căreia vor avea de câștigat administrația publică la toate nivelele, cercetarea științifică și cultura națională, justiția și fiecare cetățean al țării.

Rezolvarea problemelor grave ale Arhivelor

P.S. Nu contest nicidecum prioritatea rezolvării accesului la așa-numitele ”clasificate”, blocate peste noapte prin abuz evident de autoritate.

Rezolvarea acestei probleme prin hotărâre de guvern, cum se intenționează, nu face decât să dea dreptate structurii din MAI care a generat scandalul, legiferând ca secrete informații care și-au pierdut demult acest caracter și desecretizându-le cu țârâita, dar nu va rezolva situația și gravele probleme ale Arhivelor țării.

Și nu va garanta nicidecum că excese similare nu se vor repeta în viitor, dacă nu se va soluționa cu aceeași urgență problema dependenței instituției Arhivelor Naționale”, a spus Drăgan.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii, din care 27 de aur, și 2 trofee speciale la Campionatul Național

Publicat

Zeci de medalii pentru majoretele de la clubul Eclipse Cluj

27 de medalii de aur, 9 de argint, una de bronz, dar și 2 trofee speciale, au obținut majoretele de la Clubul Sportiv ”Eclipse” la Campionatul Național care a avut loc la Cluj-Napoca.

Fetele au concurat la solo, duo, trio și pe echipe, și au reușit să obțină rezultate extraordinare, roade ale muncii de luni de zile.

Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii la Campionatul Național

”Eclipsa de soare ne va purta noroc” a spus un părinte cu o zi înainte de Campionatul Național de Majorete, care a avut loc în fața Sălii Sporturilor ”Horia Demian” din Cluj-Napoca. Și așa a fost.

Astfel, prima parte a Campionatului Național a adus majoretelor de la Clubul Sportiv Eclipse, care au concurat la categoriile solo, duo și trio, 17 medalii de aur și 4 medalii de argint.

Care sunt medaliile:

  • Locul 1, solo pom precadete – Negrean Anastasia
  • Locul 1, pom precadete formatie- Cluj Napoca
  • Locul 1, pom precadete formatie – Huedin
  • Locul 1, pom precadete formatie – Apahida
  • Locul 1 , solo flag cadete – Balasz Karina
  • Locul 1, solo flag junioare – Radanta Raluca
  • Locul 2, open pom cadete – Boariu Erika
  • Locul 1, open pom junioare – Radanta Raluca

  • Locul 1, pom cadete – Balasz Karina
  • Locul 2, pom junioare – Danciu Teodora
  • Locul 1 , pom senioare – Borz Sonia
  • Locul 1, duo flag cadete – Boariu Erika, Olah Beatrisz
  • Locul 1, duo open baton cadete – Pop sandra, Tescar Rania
  • Locul 1, duo baton cadete – Olah Beatrisz, Boariu Erika
  • Locul 2, trio open pom junioare – Curelea Mara, Chis Natalia, Corpodean Antonia
  • Locul 1, trio pom cadete – Melian Iris, Pop Sandra, Tescar Rania.

Alte 15 medalii la echipe

Fetele sunt din Cluj-Napoca, dar și din Huedin și Apahida sau Cluj-Napoca, de la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga”, Liceul Teoretic ”Avram Iancu” sau alte școli din Cluj-Napoca. Toate au participat la sute de ore de antrenament în ultimele luni pentru a-și vedea visul de urca pe podium împlinit.

La echipe, sportivele ”Eclipse” au obținut nu mai puțin de 10 medalii de aur, 5 medalii de argint și o medalie de bronz. Fetele au concurat la toate grupele de vârstă, respectiv precadete, cadete, junioare, senioare și grandsenioare, pentru categoriile open pom, defile pom, tradițional pom, open baton, defile baton, baton și flag – în premieră la un campionat național.

De altfel, una dintre medaliile de aur a fost obținută la categoria Grandseniori, care este formată din 21 părinți și 3 senioare, pentru că, ”în familiaEclipse, puterea exemplului este foarte importantă”, arată reprezentanții clubului.

Care sunt medaliile:

  • Locul 1, junioare defile baton – Cluj Napoca
  • Locul 3, cadete L0 defile pom cadete – Sc. Nicolae Iorga
  • Locul 2, cadete L0 defile pom – Lic. Avram Iancu
  • Locul 1, cadete L0 defile pom – Huedin
  • Locul 1, cadete L1 open baton – Cluj Napoca
  • Locul 1, junioare open baton – cluj Napoca
  • Locul 1, cadete L0 baton – Apahida

  • Locul 2, cadete L1 open pom – Cluj Napoca
  • Locul 2, junioare open pom – Cluj Napoca
  • Locul 1,cadete L0 pom – Apahida
  • Locul 1, cadete L1 pom – Cluj Napoca
  • Locul 2, junioare pom – Cluj Napoca
  • Locul 1 , grand seniori pom – Cluj Napoca
  • Locul 1, cadete L1 traditional pom – Cluj Napoca
  • Locul 1, junioare traditional pom – Cluj-Napoca
  • Locul 2, senioare traditional pom – Cluj Napoca

Trofele pentru ”cel mai mare punctaj” obținut în concurs, au fost acordate din partea juriului, sportivei Sonia Borz la categoria Solo Baton și echipei de senioare la categoria Pom Tradițional.

Școala de majorete de la Cluj e recunoscută și pe plan internațional

”Eclipse” are acum un un palmares internațional de succes și participări la marile evenimente publice din județ. ”Sufletul” echipei este antrenoarea Virgilia Nona, care a înființat prima grupă de majorete în anul 2016 și de atunci este instructor, antrenor ș arbitru internațional de majorete.

Alături de Sonia Borz, Patrisia Vajas, Alexandra Rus, Larisa Nyerges și Balazs Karina, Virgilia pregătește sportivele pentru competiții și spectacole în toată țara și în străinătate. Clubul Sportiv Voința, Colegiului Ortodox Mitropolitul ”Nicolae Colan” și BT Arena din Cluj-Napoca sunt cele care au deschis ușile sălilor de sport, găzduind antrenamentele majoretelor de la „Eclipse”. În pregătirea majoretelor sunt combinate mai multe stiluri de dans, respectiv balet, latino, jazz, hip-hop, dansuri sportive, împreună cu elemente de gimnastică.

Foto: Clubul Sportiv ”Eclipse” Cluj

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bătăi între suporterii U și CFR după derby-ul Clujului. Jandarmii au dat amenzi de 2.800 de lei

Publicat

De

Bătăi între suporterii U Cluj și CFR Cluj

Jandarmii Clujeni au dat 6 amenzi după derby-ul Clujului între echipele de fotbal U și CFR, în urma conflictelor între suporteri celor două echipe.

Un copil de 14 ani a ajuns la spital luni seara în urma unui conflict care a avut loc lângă stadionul Cluj Arena, iar jandarmii au intervenit pentru a opri o bătaie între suporterii celor două echipe și pe strada Mamaia.

Bătăi între suporterii U și CFR după derby-ul Clujului

După finalul meciului dintre U și CFR Cluj, în jurul orei 23:15, pe strada Splaiul Independenței, a avut loc un incident în care au fost implicați suporteri ai celor două echipe. Echipajele de jandarmi care monitorizau zona apropiată stadionului Cluj Arena au fost sesizate cu privire la acest eveniment și s-au deplasat imediat la locul unde avea loc altercația, arată reprezentanții Jandarmeriei.

Jandarmii au constatat faptul că doi băieți au fost agresați de către un grup de persoane, care la vederea autospecialelor de jandarmi, au luat-o la fugă. ”La fața locului am identificat o persoană rănită în zona feței, căreia i-am acordat primul ajutor și am solicitat prin intermediul SNUAU 112 un echipaj medical”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei.

Trei minori, suporteri ai CFR Cluj, au fost atacați de un grup de suporteri ai „U” Cluj. Unul dintre ei a ajuns la spital.

Bătaie între suporteri și pe strada Mamaia

Ulterior, pe strada Mamaia a izbucnit un alt conflict între suporterii celor două echipe de fotbal. ”Au fost identificate 6 persoane, suporteri ai echipelor CFR și Universitatea Cluj. Jandarmii au aplicat 6 amenzi contravenționale în valoare de 2.800 de lei, pentru provocare și participare la scandal”, au transmis reprezen.

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc, după meciul „U” Cluj – CFR Cluj 1-0: Au fost ani consecutivi în care CFR-ul câștiga toate meciurile, acum s-a inversat

Publicat

Emil Boc

După meciul din play-off-ul Ligii 1 între Universitatea Cluj și CFR Cluj, câștigat de „U” Cluj cu scorul de 1-0, primarul Emil Boc a apreciat atmosfera din tribune și spiritul fair-play dintre echipe.

Derby-ul dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, disputat luni, 31 martie, în play-off-ul Ligii 1, s-a încheiat cu victoria „studenților”, scor 1-0, însă, potrivit primarului Emil Boc, adevăratul câștigător a fost Clujul:

„Show în tribune, spectacol pe teren, Clujul, până la urmă, a câștigat din toate punctele de vedere. Despre asta este vorba, despre șansa la Cluj, la noi acasă, fără să fim nevoiți să mergem sute de kilometri, să vedem un meci de play-off, între două echipe din Cluj. Este istorie ce se întâmplă la Cluj în momentul acesta și arată capacitatea acestui oraș: dacă tragem în direcția corectă, indiferent de unde venim fiecare, dar dacă tragem, la Cluj, iată că se pot obține asemenea lucruri fabuloase”, a declarat edilul, la Ziua Live.

„Atmosfera din tribune a fost absolut fabuloasă”

Primarul Clujului a lăudat atmosfera senzațională din tribune și a evidențiat faptul că orașul demonstrează încă o dată că poate găzdui, cu fair-play și respect reciproc, un astfel de meci.

„Atmosfera din tribune a fost absolut fabuloasă. Faptul că la Cluj, iată, după vremuri în care lumea spunea că aceste două echipe nu pot juca în același oraș, iată că se poate, cu respect, cu galerie, cu atmosferă, cu susținerea cu fairplay a fiecărei echipe. Asta e normalitatea pe care ne-o dorim cu toții, în acest oraș putem să trăim cu toții, și români, și maghiari, dar și în fotbal putem să ne respectăm și să avem o asemenea performanță. Cu atât mai mult este de apreciat performanța ambelor echipe care au ajuns în play-off”, a mai spus Emil Boc.

„Acum s-a inversat un pic”

Referindu-se la evoluția ambelor echipe, primarul a lăudat performanța „U” Cluj, care continuă un drum fabulos început în 2016, dar și pe CFR Cluj, care, deși a dominat în anii anteriori, a arătat în continuare o echipă de valoare. De asemenea, primarul a felicitat antrenorii ambelor echipe pentru profesionalism și dedicare.

„Universitatea continuă un drum fabulos început în 2016, amintiți-vă că jucat cu Mintiu Gherlii, cu Triteni. Îi felicit pe toți! O dată mai pierzi, o dată mai câștigi, asta este. Au fost ani consecutivi în care CFR-ul câștiga la pas toate meciurile, acum s-a inversat un pic, dar, până la urmă spectacolul contează”, a conchis edilul.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Se întrerupe alimentarea cu apă potabilă, pe mai multe străzi din Florești

Publicat

Se întrerupe apa în Florești și Tăuiți

Miercuri, 2 aprilie, mai multe străzi din comuna Florești nu vor avea apă potabilă, din cauza unor lucrări la rețeaua de alimentare.

Datorită unor lucrări programate la rețeaua de alimentare cu apă potabilă, în data de 02.04.2025, se va întrerupe furnizarea apei potabile în localitatea Florești.

Miercuri, 2 aprilie, între orele 8:00 – 16:00, vor fi afectate următoarele străzi:

  • Avram Iancu (nr. 1-423 partea dreaptă)
  • Muzeul Apei
  • Stadionului
  • Cășanilor
  • Digului
  • Someșului
  • Plopilor
  • Tineretului
  • Horea
  • Cloșca
  • Crișan
  • Morii
  • Lazu
  • Lazu Morii
  • Trandafirilor
  • Andrei Mureșanu
  • Gheorghe Doja
  • Barbu Lăutaru
  • Mihail Kogălniceanu
  • Nicolae Bălcescu
  • Tudor Vladimirescu
  • Simion Bărnuțiu
  • Sportului
  • Balastierei
  • Cardinal Iuliu Hossu
  • Colonia de Sub Deal

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate