Connect with us

ACTUALITATE

Filiala județeană PLUS Cluj are o nouă conducere

PublicatOdată cu relaxarea vin și măsurile organizatorice la nivel de partide. Filiala județeană PLUS Cluj are, începând de azi, o nouă conducere.

„Consiliul Național al Partidului PLUS, condus de Dacian Cioloș, a validat astăzi noua conducere a formațiunii politice din județul Cluj. Noul președinte interimar, până la organizarea Convenției Județene, este Mircea Dănuț Popescu (49 de ani), antreprenor în domeniul serviciilor financiare, soluțiilor de îmbunătățire a performanței și tehnologiilor digitale. „Am acceptat provocarea acestui interimat pentru că sunt convins că PLUS are membri de valoare care doresc să participe activ la elaborarea și implementarea de politici publice moderne, centrate pe cetățeni. Îmi propun ca, împreună cu ceilalți colegi, să creăm cadrul și mecanismele adecvate pentru a descătușa acest imens potențial uman. În afară de organizarea alegerilor pentru noul Birou al Filialei Județene vom încerca să creștem încrederea membrilor și a cetățenilor în partid prin acțiuni concrete de promovare a programelor și politicilor PLUS ”, a declarat Mircea Popescu.

„PLUS este un partid a cărui conducere este aleasă în mod democratic, de către membri, în aceeași măsură se poate și solicita schimbarea sa prin câteva mecanisme pe care Statutul nostru le pune la dispoziție. Unul dintre aceste mecanisme este moțiunea de neîncredere la care membri PLUS Cluj au apelat pentru a provoca o schimbare înspre mai bine. PLUS consideră că România va putea fi schimbată doar atunci câ nd vom avea cetățeni activi, iar această ideologie o practicăm și în interiorul partidului. Împreună cu colegii mei coordonatori regionali Nord-Vest , a m numit o conducere interimară “tehnocrata” , formată din membri competenți, cu probitate profesională, care ne vor reprezenta în Cluj până la alegerea unei noi conduceri ”, a explicat Adina Bufnea, coordonator Nord-Vest PLUS.

Pe durata unei luni, cât va dura perioada de interimat, Mircea Popescu va fi ajutat de un birou format din Alexandrina Nan (fost judecător) – secretar general; Camelia Sălcudean (specialist control operational&audit); Daniel Tomoiagă (specialist online marketing) – comunicare, Dan Dehenes (director regional logistică retail) – fundraising, Cristian Farcaș (fondator ONG) campanii/celula de criză COVID; Mădălina Naghiu (specialist HR) – recrutare; Iulia Gîvan – project manager; Sebastian Baciu (antreprenor) – politici publice .

O moțiune de neîncredere împotriva președintelui și Biroului județean a fost votată săptămâna trecută la Cluj de către membrii PLUS Cluj, care au optat pentru schimbarea conducerii locale.

Noi, cei din PLUS, credem că primul lucru pe care trebuie să-l afirmăm cu claritate este viziunea despre România de mâine. Măsurile practice sunt importante și utile doar dacă sunt trepte către un viitor pe care ni-l dorim și pe care îl putem descrie împreună, altminteri vor rămâne doar pași rătăciți pe drumul spre nicăieri. Trebuie mai întâi să descriem România pe care ne-o dorim, patria din care nu vom mai vrea să plecăm, țara de care ne simțim cu adevărat legați sufletește. Abia apoi vom putea gândi împreună măsurile care ne vor duce acolo. Pentru că e inutil să-ți numeri pașii dacă nu știi încotro te îndrepți”, se arată în comunicatul PLUS.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cercetătorii UBB au studiat evoluția mobilității populației din România în perioada stării de urgență

Publicat

Cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB-FSEGA) au analizat, în cadrul proiectului de cercetare COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM), evoluția mobilității populației din România pe perioada stării de urgență decretată în urma pandemiei de coronavirus.

Cum funcționează, mai exact

Utilizând datele Google Mobility din perioada 16 martie – 15 mai 2020, cercetătorii au dezvoltat un indice de mobilitate națională pe baza deplasărilor tuturor persoanelor care dețin un cont de utilizator Google cu funcțiunea de istoric al locațiilor în mod activat. Proiectul de cercetare este coordonat de prof. univ. dr. Szász Levente, prodecan responsabil pentru cercetarea științifică din cadrul FSEGA.

Care sunt rezultatele preliminarii

,,Rezultatele cercetării arată că reducerea generală a mobilității a început deja cu 10 zile înaintea instaurării stării de urgență, aceasta atingând un nivel minim de -52% la sfârșitul primelor 10 zile ale acestei perioade comparativ cu valoarea medie a mobilității la nivel național din perioada 15 februarie – 1 martie 2020.

Recordul minim absolut s-a înregistrat în perioada Sărbătorilor Pascale, când mobilitatea populației din România s-a redus cu 67% față de aceeași perioadă de referință. Valoarea medie pe întreaga durată a stării de urgență la nivel național a fost de -41%.

În ceea ce privește componentele indicelui de mobilitate, cele mai importante scăderi s-au înregistrat în categoriile de comerț cu amănuntul și activități de recreere (valoare medie de -59%), respectiv cele aferente stațiilor de transport public (valoare medie de -56%).

Cele mai importante creșteri imediat după perioada de urgență s-au înregistrat în activitățile legate de parcuri și spații verzi (14 mai: -24%, 15 mai: +3%, 16 mai: +13%). În același timp, conform datelor furnizate de Poliția de Frontieră Română, trecerile de frontieră s-au redus în medie cu 84% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cele mai importane zone

În privința diferențelor dintre județe, cercetătorii UBB au constatat, pe perioada stării de urgență, că scăderile cele mai semnificative ale mobilității s-au înregistrat în București (valoare medie de -52%), Brașov (-47%) și Cluj (-47%), toate aceste cifre fiind sub media națională de -41%. În aceeași perioadă, scăderile medii cele mai mici s-au înregistrat în județele Giurgiu (-22%), Teleorman (-22%) și Călărași (-28%), cu cifre mult peste valoarea medie națională.

Pe parcursul perioadei stării de urgență aceste liste de „top” au arătat mici variații, în rândul județelor cu cele mai mari scăderi intrând și județul Iași, iar lista județelor cu cele mai mici scăderi fiind completat și de județul Ialomița.

Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina de Facebook a proiectului (https://www.facebook.com/covid19.roeim/)“, conform Direcţiei Comunicare şi PR a UBB.

*Intertitlurile aparțin redacției

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pescarii au ripostat, iar Guvernul s-a conformat. Se poate face grătar și masca nu este obligatorie

Publicat

În urmă cu câteva zile, Ministerul Agriculturii a publicat un document în Monitorul Oficial în care erau precizate noile regule ce trebuie respectate de pescari. În urma acelor reguli, pescarii din toată România s-au înfuriat și au ripostat. În acest sens, Ministerul Agriculturii a pregătit un nou ordin cu reguli actualizate.

Cluj24 a publicat acum câteva zile regulile inițiale pe care guvernul le-a impus. Vezi știrea aici.

Vestea bună este că, de această dată, reguile au fost stabilite împreună cu un mai mulți administratori de bălți din țară.

,,Pentru că s-au strecurat în vechea formă a Ordinului – pentru că azi discutăm de un alt ordin care a plecat de la minister spre avizare la Ministerul Sănătăţii – am reformulat şi am scos câteva dintre articolele vechiului ordin, şi anume: s-a scos obligativitatea ca administratorii să impună interzicea socializării. Apoi, administratorii vor permite prezenţa vizitatorilor prin perimetrul locului de pescuit. De asemenea, din obligaţiile pescarilor recreativi, s-au scos acele articole care se refereau la evitarea socializării cu alţi pescari, purtarea măştilor până la momentul accesului în perimetrul locului de pescuit şi a rămas ca pescarii să aibă obligativitatea de a lăsa perimetrul de pescuit curat şi să respecte cu stricteţe regulamentul amenajării piscicole, urmând ca cei care gestionează amenajările piscicole să-şi stabilească prin regulament care sunt regulile în interior”, a anunţat joi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Adio, rable pe stradă. Legea care ne scapă de ele a fost adoptată

Publicat

Mașinile care sunt parcate pe domeniul public și nu au fost folosite timp de șase luni vor fi considerate abandonate, conform unui nou criteriu votat miercuri, în Camera Deputaților. De asemenea, sub incidența legii vor intra și vehiculele înmatriculate în străinătate, în timp ce primăriile vor putea ridica vehiculele abandonate mult mai repede.

Parlamentarii au decis să scurteze perioada în care un vehicul poate să stea nemișcat în parcările publice, precum și introducerea dovezii de achitare a taxelor auto, a amenzilor și a dovezii efectuării ITP-ului de către proprietar în 5 zile de la prima somație, anunță monitorulcj.ro.

Astfel, „vehicul abandonat” este acela care să află pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale de minim 6 luni, al cărui proprietar sau aparținător legal este cunoscut, dar există dovezi care să indice că autovehiculul nu poate circula, întrucât nu îndeplinește condițiile legale.

Cristian Lungu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vezi cum va arăta malul Someșului din Cluj în 2023

Publicat

Spaniolii de la Practica au câștigat concursul de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România și Primăria Cluj-Napoca pentru proiectul de refacere a malurilor Someșului, anunță media9.ro. Proiectul va costa 123 de milioane de lei, iar 89,6 vor fi acoperiți din fonduri europene. Termenul de finalizare este 30.04.2023.

Lucrările de amenajare se vor întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 de metri pătrați și va include malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, Parcul Rozelor și Parcul Iuliu Hațieganu.

Iată propunerile spaniolilor, conform media9.ro:

· Zona platoului Sălii Sporturilor se va reorganiza. Va rămâne o parcare temporară, dar cea mai mare parte a betonului va lăsa locul vegetației și va putea găzdui evenimente publice.

· Scuarul de lângă Camera de Comerț și Industrie ar urma să fie remodelat; acolo vor fi gradene și spațiul se va conecta cu actuala parcare din spatele instituției, unde se va realiza o piațetă.

· Strada Gavril Muzicescu va fi pietonalizată, iar strada Sigismund Toduță va fi gândită cu piste de biciclete, pentru a fi o conexiune naturală la podul care ar urma să vină dinspre Cluj Arena.

· Zona Someșului din dreptul Sălii Sporturilor va avea insulițe legate de mal cu podețe de lemn.

Cristian Lungu

Foto: media9.ro

Citește mai departe