Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

Festivalul Filmului Francez ajunge la Cluj-Napoca. Unde vor fi proiecțiile

Publicat


Festivalul Filmului Francez (FFF) din România celebrează 25 de ani de existenţă cu o ediţie aniversară, de vară, care va avea loc între 1 şi 11 iulie, în 12 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.

Proiecţiile vor avea loc în săli de cinema sau spaţii culturale şi în aer liber, cu respectarea normelor sanitare care să garanteze siguranţa spectatorilor, dar şi online, pentru prima dată în istoria festivalului.

La Cluj-Napoca, proiecțiile vor avea loc între 1 şi 4 iulie, atât la cinema Victoria, cât și în aer liber, în curtea Institutului Francez Cluj.

Ecuaţia care stă la baza selecţiei de filme este 25 = 5 x 5: 5 secţiuni cu câte 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de ediţii ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, organizat de Institutul Francez din România alături de partenerii săi. 16 dintre aceste filme vor fi proiectate la Cluj.

Comedia deschide festivalul

Secţiunea clasică Panorama filmelor anului, dedicată marilor succese recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, este plasată în acest an de sărbătoare sub semnul comediei!

Cu o comedie se va deschide pe 1 iulie și festivalul la Cluj-Napoca şi în alte câteva oraşe: Adieu les cons de Albert Dupontel, marele câştigător la Premiile César ale industriei franceze de film în 2021, cu 7 trofee. Pentru că numărul şi calitatea marilor producţii franceze din ultimul an sunt remarcabile, făcând misiunea selecţionerilor una dificilă, comediilor din cadrul acestei secţiunili se adaugă și două drame semnate de regizori celebri, dintre care la Cluj va fi difuzată Eté 85 de François Ozon.

Noile voci ale cinematografiei franceze

Festivalul Filmului Francez şi-a propus, încă de la primele ediţii, să pună în lumină vocile noi ale cinematografiei franceze.

Competiţia Tinerilor Talente – Lungmetraj conţine cinci titluri de debut care s-au impus în circuitul festivalier internaţional al ultimului an şi care vor concura pentru Premiul Publicului. Spectatorii vor putea vota după vizionarea din cinematografe, dar şi online, filmele din competiţie putând fi accesate din toată ţara pe platforma Eventbook între 5 şi 9 iulie.

O secţiune nouă în cadrul Festivalului este Competiţia Tinerelor Talente – Scurtmetraj, care întărește, de asemenea, angajamentul Festivalului faţă de creaţia noului val de cineaşti francezi și care propune cinci titluri scurte, dar cu un parcurs festivalier deosebit.

Membrii juriului

De la filme de animație la documentare, trecând prin ficțiune şi experimental, aceste titluri vă vor uimi prin diversitatea,  îndrăzneala și creativitatea lor.

Câştigătorul va fi desemnat de un juriu format din trei tineri critici de film, Flavia Dima, Georgiana Muşat şi Victor Morozov și va fi recompensat cu o rezidență de creație în cadrul programului Résidence de Poche/Rezidența de buzunar al Institutului Francez din România.

Carte Blanche pentru 5 cineaşti români este cea mai specială noutate a acestei ediţii aniversare, dedicată cinefililor dornici să revadă titluri de referinţă semnate de Maurice Pialat sau Robert Bresson, dar şi filme care au scandalizat publicul Festivalului de la Cannes la vremea lor, ca Holy Motors al lui Leos Carax în 2012.

Pentru a celebra legăturile profunde care unesc cinematografia franceză de cea română, Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu ne fac onoarea de a propune şi de a introduce în faţa publicului câte un film francez care i-a impresionat sau i-a inspirat în mod deosebit.

Filme online

Cu a cincea şi ultima secțiune, retrospectiva online Le Meilleur du Festival du film français, Festivalul își onorează lunga istorie şi propune spectatorilor să (re)vadă 5 filme din ediţiile sale anterioare, care au marcat debutul unor regizoare şi regizori ce s-au impus între timp ca nume inconturnabile.

Aceste filme au fost disponibile online începând cu 30 aprilie şi vizibile de pe întreg teritoriul României pe platforma Elvire Chez Vous, timp de 24 de ore fiecare. Ultimul aperitiv înainte de începutul marelui bufet cu filme franceze din cadrul Festivalului este pe 25 iunie de la ora 18.00: Les Deux Amis de Louis Garrel. Rezervările se pot face aici: https://eventbook.ro/film/bilete-le-meilleur-du-festival-du-film-les-deux-amis-doi-prieteni

Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.

Programul la Cluj este publicat aici: https://institutfrancais.ro/cluj-napoca/festivalul-filmului-francez-in-romania/

La Cluj-Napoca, proiecțiile vor avea loc între 1 şi 4 iulie, atât la cinema Victoria, cât și în aer liber,în curtea Institutului Francez Cluj.

Cum se face accesul

Conform Hot de guvern 32/27.05.2021 la proiecțiile în aer liber din curtea Institutului Francez, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Din 13 mai, linia M39 va avea o stație SUPLIMENTARĂ

Publicat

autobuze ctp

Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează locuitorii cartierului Cluj Due, apartinând UAT Chinteni că, începând cu data de 13.05.2024, linia M39 va avea alocată suplimentar o stație amplasată în centrul cartierului, respectiv pe strada Oltului.

Stația Oltului va fi deservită atât tur cât și retur. Cu această ocazie va fi suplimentat și numărul de curse pe linia M39.

CTP Cluj: Din 13 mai, linia M39 va avea o stație SUPLIMENTARĂ

Orarul de circulație va putea fi consultat pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fetiță de 13 ani din Cluj-Napoca dispărută de acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți. Familia o caută

Publicat

De

Fetiță de 13 ani din Cluj-Napoca dispărută

O fetiță de 13 ani din Cluj-Napoca a fost dată dispărută de părinți. Copila a plecat joi, 9 mai și nu s-a mai întors acasă.

Poliția Cluj-Napoca a fost sesizată vineri seara despre faptul că Emanuela Raluca Ciorba, a plecat joi, în jurul orei 20.00, de pe strada Platanilor, iar până în prezent nu a mai revenit.

Fetiță de 13 ani din Cluj-Napoca dispărută de acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți. Familia o caută

Fata are aproximativ 1,55 metri, circa 55 de kilograme, păr șaten, lung și ochi căprui.

La momentul dispariției era îmbrăcată cu o bluză de trening de culoare neagră, blugi albaștri și adidași albi.

Persoanele care dețin și pot oferi informații ce pot conduce la depistarea minorei sunt rugate să apeleze serviciul unic de urgență 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Imagini rare și spectaculoase. Aurora boreală, produsă de o furtună solară, vizibilă la Cluj

Publicat

De

Airora boreală vizibilă la Cluj

Fenomen rar la Cluj. Aurora boreală a fost vizibilă vineri seara între dealul Feleacului și Cluj-Napoca, pictând cerul în culori neobișnuite.

Spectacolul de pe cer, de vineri noaptea, care a fost vizibil în mai multe zone ale țării, nu doar la Cluj-Napoca, dar și în alte părți ale lumii.

Imagini rare și spectaculoase. Aurora boreală, produsă de o furtună solară, vizibilă la Cluj

Meteorologii din SUA au transmis că o furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara.

În același timp, acestea au provocat și aurore boreale impresionante.

„O serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, au especialiștii de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA, potrivit Agerpres.

Efectul de ionizare a aerului este specific zonelor nordice ale continentului și are loc atunci când particulele încărcate electric ale vântului solar interacționează cu atmosfera Pământului.

De regulă, aurora boreală colorează cerul în nuanțe de verde, culoarea roșie văzută de la noi fiind mai rar întâlnită.

Culorile, se schimbă în funcție de altitidine.

Foto: Facebook/ Sergiu Răzvan, Daniel Mihis

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Peste 750 de clujeni au beneficiat de consultații stomatologice gratuite

Publicat

De

Peste 750 de clujeni cu venituri reduse au beneficiat de servicii stomatologice gratuite în cadrul unui program lansat de Primărie în 2016.

Primăria Cluj-Napoca continuă programul prin care servicii stomatologice gratuite pentru persoane cu venituri reduse. Din 2016 și până în prezent, aproximativ 750 de clujeni au beneficiat de consultații stomatologice gratuite.

Cine poate beneficia?

De programul stomatologic vor putea beneficia:
  • pensionari ale căror venituri cumulate din pensii și alte drepturi de asigurări sociale nu depășesc 1000 lei;
  • persoanele cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav și accentuat;
  • șomerii care beneficiază de indemnizație de șomaj de până la 700 lei și șomerii neindemnizați aflați în evidențele AJOFM Cluj;
  • persoanele fără venituri sau cu venituri reduse, aflate în evidențele DASM, beneficiare de venit minim garantat, alocație pentru susținerea familiei sau masă la cantina de ajutor social, în condițiile legii.

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, obiectivele programului vizează:

  • creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii stomatologice de calitate;
  • promovarea sănătății orale în rândul persoanelor și familiilor vulnerabile, marginalizate social sau expuse riscului marginalizării și excluziunii sociale;
  • promovarea unui stil de viață sănătos și a unei igiene orale adecvate;
  • prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor stomatologice, reabilitarea orală complexă, personalizată pentru fiecare beneficiar, folosind proceduri, tehnologii și materiale omologate, aprobate de Ministerul Sănătății, în limita unor costuri rezonabile.

Programul multianual „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie” al Primăriei Cluj-Napoca este realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax