Connect with us

ACTUALITATE

Femeile puternice ale Clujului: Larisa Frandeș, plutonier major la Jandarmerie

Publicat


Denumirea oficială a poziției pe care o deține este cea de plutonier major în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj. Din motive evidente, mulți oameni nu ar face față la provocările muncii de teren în cadrul Jandarmeriei, însă Larisa Frandeș excelează într-un domeniu dominat de regulă de bărbați.

Nu credem că este vreun clujean activ în spațiul public care să nu o recunoască de la diverse manifestații. Tocmai de aceea îi dedicăm acest material special cu prilejul zilei de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii.

Larisa Frandeș lucrează din anul 2009 în structurile de ordine publică din cadrul IJJ Cluj, după ce a urmat timp de doi ani cursurile Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani.

M-am dedicat profesiei

”Sunt unul dintre oamenii norocoși pentru care job-ul este o pasiune și asta mi-am dorit, M-am dedicat profesiei, drept dovadă fiind și faptul că lucrez în structurile de ordine publică de mai mult timp, cu toate că aș fi putut opta pentru un alt gen de muncă”, a declarat Larisa Frandeș pentru Cluj24.

Încă din timpul liceului și-a dorit să devină militar și desigur s-a pregătit pentru acest examen important și anume cel de admitere la școala militară, reușind să fie admisă din prima încercare.

Ca jandarm, una din principalele atribuții pe care le are este cea de a apăra drepturile și libertățile cetățenilor și contrar prejudecăților, nu face exclusiv muncă de birou pentru că este femeie. Lucrează pe teren, în echipă cu colegii din patrulă, în contact direct cu clujenii.

Misiunile la care participă sunt cele de menținere și asigurare a ordinii publice cum ar fi competiții sportive, manifestări publice precum și asigurarea măsurilor de ordine publică în zonele carantinate. De asemenea, a participat și la acțiuni de căutare a unor persoane dispărute în diferite zone ale județului.

Nu se știe niciodată cu ce fel de persoane va interacționa pe stradă

”În activitatea de pregătire ne antrenăm zilnic pentru diferite situații cu care ne-am putea confrunta în stradă. Pe durata serviciului nu se știe niciodată cu ce fel de persoane vei interacționa. E posibil ca anumite persoane să devină violente. Au fost cazuri când am întâlnit persoane mai temperamentale. Unii oameni au înțeles și s-au comportat civilizat, asta după ce le-am explicat situația și unde au greșit, iar alții nu.

Jandarmii lucrează doar în echipă. Ne bazăm unii pe ceilalți. Din fericire, nu am avut niciodată nevoie de îngrijiri medicale, deși câte un obiect aruncat la unele manifestații m-a mai atins”, spune Larisa Frandeș.

Pregătirea fizică este o componentă importantă din pregătirea profesională a fiecărui jandarm și face parte din programul de de zi cu zi. Sunt și probe pe care trebuie să le susțină periodic.

Este și un stil de viață în cele din urmă. Larisa a participat la competiții sportive de tir, sport care i-a plăcut încă din timpul școlii militare.

A fost acolo când a ars casa unor copii în noaptea de Revelion

Printre lucrurile care au marcat-o foarte tare în activitatea de jandarm se află situația a doi copii cărora le-a ars casa chiar în noaptea de Revelion.

”Fiind de serviciu, am fost direcționați în zona respectivă pentru a asigura misiune de intervenție a pompierilor și de a acorda sprijin.

Mama copiilor era în stare de ebrietate, iar ei fiind foarte afectați, am încercat să-i consolez, spunându-le că important este faptul că se află în siguranță , celelalte bunuri materiale contând mai puțin .

Le-am oferit câteva dulciuri și apă însă nu aveau poftă de nimic. Ulterior, trecând prin zonă, am observat că deși casa arsese aproape în întregime, a fost reconstruită parțial, fapt care m-a bucurat”, a declarat plutonierul major Larisa Frandeș.

Cum e sa fii femeie în cadrul Jandarmeriei?

Spune că nu a avut obstacole în carieră din această cauză. A avansat în grad conform regulamentelor militare, a vechimii în muncă și a rezultatelor obținute în activitate.

”În județul Cluj, prezența femeilor în uniformă în stradă e ceva obișnuit în ultimii ani. Cu toate acestea, se întâmplă uneori să se uite mai lung unele persoane la mine, când mă văd echipată, însă își dau seama apoi, datorită atitudinii mele, că îmi iau munca în serios și ținuta militară o port cu demnitate”, mai precizează Larisa Frandeș.

Cluj24: Se întâmplă lucruri bune din cauza activității făcute de dvs? Puteți da un exemplu de asemenea situație?

Larisa Frandeș: Încerc mereu să fiu un un exemplu pentru cetățeni, explicându-le că suntem în stradă în sprijinul acestora. De multe ori, prezența noastră descurajează faptele antisociale. Chiar recent, un cetățean fiind foarte supărat pe altul voia să îl agreseze însă observând prezența noastră a renunțat.

Împreună cu colegii ei, Larisa a desfășurat și diverse acțiuni caritabile pentru copii sau persoane defavorizate.

Ce îi place Larisei Frandeș să facă în timpul liber?

În timpul liber îi place să stea cu familia sau prietenii, să grădinărească – ceea ce o relaxează mereu sau să citească.

Vezi și Mesaje de 8 Martie



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Horga Reghina Leontina

    martie 10, 2022 la 7:52 pm

    Am cunoscut-o intamplator pe d-na jandarm Frandes Larisa, intr-o seara de la sfarsitul lunii februarie 2022, cand grabita, fiindca mai erau 10 min. pana cand trebuia sa soseasca trenul meu in gara,am intrat in sala de asteptare a garii din Cluj-Napoca si m-am indreptat spre Casa de bilete.La jumatatea drumului dintre usa si casa de bilete m-a interceptat aceasta doamna,destul de insistent cerandu-mi,sa-mi pun numaidecat masca. Eu am incercat sa-i spun ca sunt stresata ca pierd trenul, dar vazand insistenta ei, cred ca de vreo 4 ori mi-a cerut sa-mi pun masca intr-o jumatate de minut,am cautat in geanta, am scos masca si mi-am pus-o regulamentar pe fata, spunandu-i ca ne-am saturat de aceste masti.Ajung la casa de bilete si in stil caracteristic romanesc,aflu ca trenul intarzie 30 minute.Scot bilet si ma indrept spre iesire.Observ ca doamna, insotita de alti trei jandarmi, ies toti dupa mine,pe peron.Fac cativa pasi si doamna ma atentioneaza sa ma opresc si sa-i dau Cartea de identitate.Indraznesc sa intreb de ce ma legitimeaza fiindca mi-am pus masca,dar am vorbit politicos.I-am intins Cartea de identitate, si-a notat ceva date si astazi primesc amenda de 500 de lei.Consider ca aceasta doamna laudata,a facut un abuz si cred ca ar trebui sa-i fie rusine!Cu siguranta ca o voi cauta, sa se uite in ochii mei si sa imi spuna de ce m-a amendatat?De altfel in gara cred ca sunt camere de luat vederi si voi putea proba nevinovatia mea.Ea se lauda in interviu ca este acolo, in sprijinul cetatenilor. Halal sprijin!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ALERTĂ. Tânăr de 19 ani, în sevraj, dispărut în zona Tăuți, aproape de Florești. Este căutat de Poliție și de voluntari

Publicat

dispărut

Un adolescent de 19 ani, îmbrăcat sumar, aflat in sevraj, este dat dispărut in zona Tăuți, aproape de Florești, și este căutat, marți seara, de Poliția Cluj, inclusiv cu ajutorul unor drone, dar și de mai multe grupuri de voluntari.

La căutări participă și membrii Grupului ”Persoane dispărute Cluj – Căutări Alerte CMC”.

”Daca il observați, anunțați imediat 112 apoi grupul de căutări”, se arată într-un apel al celor care îl caută.

De asemenea, la căutări participă și reprezentanții CERT, care au mașini de terene cu tracțiune 4X4, terenul fiind accidentat.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Trotinetă nouă pentru un vârstnic din Cluj. Cadoul unui tânăr care l-a văzut în troleibuz: Mare e puterea lui Dumnezeuzeu

Publicat

De

trotinetă

Ovidiu Vreme, clujeanul care anunța, luni, că este în căutarea unui bătrân pe care l-a văzut într-un troleibuz pentru a-i dărui o trotinetă, l-a găsit și a reușit să îi facă o mare bucurie.  Apelul la găsirea acestuia a fost făcut inclusiv prin intermediul Cluj24.

”Am văzut că are probleme de mers și m-am gândit să îi fac cadou o trotinetă nouă.

Am cumpărat trotineta pentru mine, dar când am văzut că domnul în vârstă are mai mare nevoie și a lui era stricată, Dumnezeu m-a pus pe inimă să îi fac un cadou.

Dl. Sergiu mi-a spus că partea electrică la trotineta lui s-a ars și a încercat să o repare, dar nu a reușit.

Eu mă bucur că Dumnezeu lucrează prin oameni”, a spus Ovidiu, care este un student creștin la Cluj-Napoca.

Acesta s-a întâlnit, marți, cu clujeanul în vârstă căruia i-a înmânat trotineta.

A salvat un copil de la înec

”Mare este puterea lui Dumnezeu”, a exclamat bătrânul când a auzit că primește un cadou la care nu se aștepta.

Acesta a lucrat ca profesor de liceu de  limba și literatura română și muzică în Republica Moldova, iar problemele de sănătate le are după ce, student fiind, a sărit în apă după un copil de 9 are care era pe cale să se înece.

”Mi-am fracturat coloana, dar am avut noroc că părinții copilului erau amândoi medici și m-au dus la spital, după care mi-am revenit.

Am rămas cu probleme la coloană. Am făcut și un AVC și am fost operat la Cluj”, a spus vârstnicul, pensionat pe caz de boală și care se sprijină de trotinetă când se deplasează.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca l-a transferat pe Mirel Dragoste. Clujeanul de 1,85 metri poate juca pe postul de fundaș

Publicat

Mirel Dragoste

U-BT Cluj-Napoca, campioana României la baschet masculin, a anunțat marți transferului lui Mirel Dragoste.

Jucătorul născut la Cluj, care a mai jucat la U-BT, revine acasă după aproape zece ani în care a evoluat la diverse echipe de baschet din țară.

U-BT Cluj-Napoca l-a transferat pe Mirel Dragoste. Clujeanul de 1,85 metri poate juca pe postul de fundaș

Născut pe 24 ianuarie 1995, Mirel Dragoste măsoară 1.85 metri și poate fi folosit pe postul de fundaș. El a început baschetul la Cluj-Napoca și ulterior s-a regăsit în primele generații ale Academiei U-BT, ieșind campion național la categoriile U16 și U18.

El a ajuns la prima echipă a U-Banca Transilvania la începutul sezonului 2013-2014. De-a lungul carierei, jucătorul a mai îmbrăcat maioul formațiilor Gaz Metan Mediaș și SCM Timișoara. Cariera sa este strâns legată de BC CSU Sibiu, alături de care a cucerit Cupa României în 2019, într-un turneu desfășurat la Cluj-Napoca.

Mirel Dragoste a jucat peste 300 de meciuri în Liga Națională

Fundașul are peste 300 de meciuri jucate la nivelul Ligii Naționale, iar în actuala stagiune petrecută la Sibiu a acumulat medii de 10.3 puncte, 3.3 pase decisive și 3.0 recuperări, cu un indice al eficienței de 8.2, se arată într-un comunicat al clubului clujean.

Dragoste este și component al naționalei de seniori a României, pentru care a debutat în 2017.

„Mă bucur foarte mult că revin acasă. Întoarcerea la Cluj este o șansă de care o să mă bucur și voi profita la maximum. Voi ajuta echipa la îndeplinirea obiectivelor propuse și îmi doresc ca venirea mea să aducă tuturor momente și rezultate frumoase”, a declarat Mirel Dragoste, potrivit U-BT Cluj-Napoca.

Foto: U-BT Cluj-Napoca/ Facebook

Citește mai departe

CULTURA

Grevă japoneză la Muzeul de Artă Cluj-Napoca de Ziua Culturii Naționale. Sindicaliștii vor plata orelor suplimentare

Publicat

muzeul de artă

Sindicatul personalului Muzeului de Artă Cluj-Napoca se raliază demersului sindicatului CulturMedia și a revendicărilor formulate de acesta. Membrii sindicatului Muzeului de Artă Cluj-Napoca consideră că modul în care este gestionat sectorul cultural și modul de finanțare al acestuia sunt nu numai deficitare, ci, în cel mai bun caz, iresponsabile, astrfel că organizează, miercuri, de Ziua Culturii Naționale, o grevă japoneză.

”Cultura națională, cu care ne mândrim și cu care se mândresc autoritățile și politicienii în fiecare zi de sărbătoare sau campanie electorală, merită să fie tratată cu demnitate și responsabilitate. Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, dorim să atragem atenția asupra problemelor sectorului cultural prin participarea la o grevă de tip japonez, care să atragă atenția asupra stadiului precar în care se află cultura și angajații din cultură.

Lipsa de finanțare și deprofesionalizarea nu sunt doar simple cuvinte, ele reprezintă un real pericol în lumea dominată de populism și extremism, unde valorile culturale sunt înlocuite de non-valori, unde mediocritatea și apelul la cel mai mic numitor comun au devenit un motto pentru societate”, arată sindicatul.

Revendicările angajaților din muzeu

– Alocarea a 1% din Produsul Intern Brut pentru Cultură.

– Egalizarea salariilor angajaților din muzee și biblioteci cu grila omonimă din familia ocupațională Cultură.

– Acordarea unui spor salarial pentru munca desfășurată în weekend și în zilele sărbătoare legală, precum și plata orelor suplimentare.

–  Deblocarea posturilor vacante și suplimentarea schemelor de funcții la instituțiile de cultură care nu își pot desfășura corespunzător activitatea din cauza deficitului cronic de personal;

–  Uniformizarea salarizării între instituțiile culturale aflate sub autorități diferite;

– Asigurarea unor condiții decente de muncă (multe dintre clădiri reprezintă un risc pentru siguranța și sănătatea lucrătorilor, dar și pentru siguranța patrimoniului cultural);

–  Stoparea fenomenului de depopulare și deprofesionalizare a domeniului Cultură.

– Stoparea fenomenului de „politizare” a modalității prin care se realizează adesea recrutarea de personal;

– Constituirea unor planuri reale de situație de urgență pentru protejarea patrimoniului cultural; construirea unor depozite regionale de urgență pentru evacuarea patrimoniului cultural în cazul unor dezastre.

–  Recunoașterea Culturii ca domeniu esențial în proiectul de țară.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate