Connect with us

ECONOMIE

Farmec Cluj va produce biocide, anunță Ministerul Sănătății

Publicat


Ministerul Sănătății aprobă producția de biocide la Farmec Cluj, transmite ministrul economiei Virgil Popescu.

“Vă dau o veste bună: Farmec a depus o cerere pentru a putea produce biocide. În România nu mai produce nimeni biocide și am discutat cu ministrul Sănătății, am deblocat și va începe producția de biocide, pentru a nu mai depinde doar de import.

Această criză ne-a trezit și pe noi și pe cei din Europa și mai cred că am înțeles cu toții cât este de important să producem materiale vitale în țara noastră. Importurile din China, ați văzut ce s-a întâmplat, s-au tăiat brusc. Este momentul să repornim industria esențială în România. Nu vorbim doar despre materiale sanitare, vorbim despre toate produsele de care are nevoie o țară în situație de criză”, a transmis Virgil Popescu la TVR.

Biocidele sunt substanțele active ce împiedică dezvoltarea microorganismelor sau care, datorită proprietăților lor, distrug microorganismele. Soluția de a fabrica biocide la fabrica Farmec din Cluj vine în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

Farmec dispune de un lanț de magazine prin care poate asigura distribuția. Astfel, criza prin care trece România legată de substanțe dezinfectante poate fi ameliorată.

 

Un articol de Ștefan Chețan

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

OPINIE. Ioan Lumperdean: A fost original Donald Trump când a declarat că nu va participa la învestirea lui Joe Biden?

Publicat

Așa vorbit-a președintele

După evenimentele care au avut loc în capitala federală Washington, dar și în alte orașe americane, Donald Turmp surprinde, din nou, prin vorbele și mesajele sale. La 8 ianuarie, cu 12 zile înainte de învestirea lui Joe Biden, președintele în funcție a anunțat cu fermitate că nu va participa la  transferul puterii spre noua administrație.

Un gest oarecum previzibil, după tot ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite în ultimile luni, și poate chiar în ultimii patru ani. A făcut această declarație după ce, numai cu o zi înainte, spunea că este de acord cu un „transfer  ordonat” la Casa Albă,  astfel că la  20 ianuarie 2021 „va exista o tranziție pașnică”!!!

Meșteșugitele cuvinte

SUA și lumea întreagă au luat act de hotărârea trumpistă. Însă, dincolo de aceasta, pe site-urile agențiilor de presă și pe rețele sociale au fost diseminate și alte mesaje. Insolent, hotărât și neclintit în comportamentul său, președintele în exercițiu a reafirmat că a luat acestă hotărâre „chiar dacă nu sunt total de acord cu rezultatul alegerilor, iar faptele mă susțin”. Și a adăugat: „ ne vom continua lupta pentru a ne asigura că vor fi numărate doar voturile legale. Deși acest lucru reprezintă sfârșitul celui mai bun prim mandat din istoria prezidențială, este doar începutul luptei noastre pentru a face din nou America măreață (subl.ns.)”.

Ce se poate înțelege din aceste declarații? Părerile sunt contradictorii și dificil de interpretat, mai ales când sunt exprimate de un om cu o viață agitată, tumultoasă și spumantă, contestat și acceptat, chiar iubit și idolatrizat de mulții americani. Poate că prin ele Donald Trump a vrut să-și liniștească susținătorii și să le dea noi speranțe: „Vă cunosc durerea, știu că sunteți dezamăgiți. Am avut alegeri care ne-au fost furate. A fost o victorie uriașă și toată lumea știe, în special cealaltă tabără, dar trebuie să mergeți acasă acum. Trebuie să avem pace, trebuie să avem lege și ordine (subl.ns.), să respectăm minunații noștri oameni din cadrul legii și ordinii… Mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali, ați văzut ce se întâmplă, felul cum alții sunt tratați, într-un mod foarte rău. Dar știu cum vă simțiți. Așa că, mergeți acasă, și mergeți în pace”.

Poate, este dorința de a se proteja pentru atitudinile sale și vorbele sale. Poate, este dorința de-a oferi satisfacție votanților săi (peste 70 de milioane). Poate, este opțiunea de a se (re)lansa într-un viitor apropiat sau mai mai îndepărtat, pentru un nou mandat peste patru ani. Poate, de aceea a (re)afirmat hotărârea sa de „a face din nou America măreață”. O să vedem.

“Arătarea pisicii”

Oricum, în SUA sunt exprimate opțiuni privind destituirea lui Trump, prin cunoscuta procedură de impeachment (stabilită în Amendamentul 25 din Constituția SUA). „Glonțul” anchetei destituirii a mai trecut pe la urechea lui Trump în perioada septembrie-noiembrie 2019, când a fost acuzat de abuz de putere și obstrucționarea Congresului în investigarea presupusei implicări a unei  sau a unor puteri străine în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Până la urmă, totul a rămas „în coadă de pește”, poate și datorită acuzațiilor aduse lui Joe Biden și fiului său, pentru presupuse derapaje în Europa răsăriteană, inclusiv în România!!!

Cred că de data aceasta este mai mult „arătarea pisicii”, pentru simplul motiv că timpul este prea scurt și cu tot pragmatismul american, nu pot fi ocolite sau eludate procedurile. Democrații știu acest lucru și-și „arată colții”, mai mult pentru opinia publică. Și ei vor să capitalizeze simpatie și sprijin pentru „timpul care vine” , mai ales că nu-i așteaptă vremuri foarte bune după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă. Lucrurile sunt și aici extrem de complicate și cu multe semene de întrebare.

În istoria Americii au fost mai multe tentative de suspendare a unui președinte, dar ele nu s-au materializat. Mai aproape de noi, este cazul lui Richard Nixon, pentru afacerea Watergate și/sau cel al președintelui Bill Clinton, pentru afacerea Monica Lewinsky.

În situația de acum, mai plauzibilă este ideea de contracarare a unei posibile candidaturi trumpiene peste patru ani, și periferizarea politică a republicanilor. Atât cât se poate, pentru că nucleul dur tumpiano-republican va fi greu de destructurat. Cel puțin deocamdată și nu cu acțiuni de acest fel. O scoatere din scenă a lui Trump prin impeachment poate duce la alte radicalisme și extremisme. Sunt unele desolidarizări de Donald Trump, însă acestea trebuie văzute prin cheia „scapă cine poate” și a „părăsirii corabiei când aceasta prinde apă”.

În istorie sunt numeroase astfel de exemple. Să ne amintim doar de Napoleon sau de Carol II- lea.

După un timp, stările emoționale se estompează și părțile pozitive ale „domniei” revin în mentalul individual și colectiv și de aceasta  trebuie profitat. De fapt, se vorbește de unele realizări trumpiene din viața economică, politica internă și externă.

Acestea o să fie puternic exploatate de republicani și/sau trumpiști în viitor. Am făcut o posibilă departajare între cele două opțiuni, care se părea că se conturează tot mai mult. Este posibil ca Donald Trump să vină cu o nouă variantă politică, o a treia forță neorepublicană sau radicalrepublicană. Până atunci, toată lumea vrea să conserve și să acumuleze încredere după uriașul vot electoral din noiembrie 2020!!!

Între politică și bussines

Până una alta, omul politic Donald Trump este și om de afaceri. El știe foarte bine că ceremonia de învestitură a lui Joe Biden va aduce în capitala federală un număr mare de oameni și mai ales personalități americane și mondiale. În consecință,  pe site-ului oficial al hotelului, Trump International, situat în apropierea Capitolului,  au fost afișate tarifele crescute la 2.225 de dolari pe noapte, între 19 și 20 ianuarie, față de 400 de dolari  cât este costul unei camere în restul anului!!! O face el sau din porunca lui? Este previziune sau cinism economic? Cine știe? Istoria are „ascunzișurile” ei și în această privință.

Este original Trump în decizia sa?

Neoșocul trumpist prin declararea neparticipării la învestitura lui Biden a reactivat preocuparea istoricilor, politologilor, analiștilor și jurnaliștilor pentru găsirea unor situații similare din istoria Statelor Unite.

A fost invocat anul 1869, când a avut loc „trecerea” de la președintele Andrew Johnson la Ulysses Simpson Grant. Însă, până atunci au mai fost doi președinți, James Adams, tată și fiu, care au refuzat să respecte acestă cutumă.

Este adevărat că, în cazul tatălui, situația era mai specială. Era unul dintre „părinții fondatori” și avea orgoliile și vanitățile lui. Chiar le afișa, încă de tânăr: „Vanitatea, știu, este cusurul meu principal și principala mea sminteală”, spunea el. Am mai scris despre acest cusur și aceasta sminteală. Cu ele și/sau fără ele, James Adams senior a fost vicepreședintele lui George Washington și președinte SUA între 1797-1801.

Nimeni nu putea să-i conteste pregătirea intelectuală, lecturile ample din iluminiștii timpului și ideile despre democrație și echilibrul puterii. A și scris lucrări pe aceste  subiecte. Însă, una este teoria și alta opțiunea și activitatea politică.

Ceea ce a spus și scris a fost eludat de multe ori sau de cele mai multe ori.  Avea idei megalomanice, fiind pentru un protocol regesc, plin de mister și măreție în activitățile prezidențiale. Era distant, arogant și avea convingerea că este deținătorul adevărului absolut.  Susținea că are dreptul la un nou mandat, îndeosebi după evitarea unui război cu Franța,  prin încheierea tratatului din 1800.

Avea doar parțial dreptate. Era mai mult conjunctura europeană, când Franța dorea să se afirme pe palan internațional, în timpul primului consul, Napoleon Bonaparte. Instinctul viitorului împărat, în coagularea atitudinilor antibritanice, a mai contribuit la acest demers pacifist.

Disputele președintelui James Adam cu adversarii săi s-au transmis din Congres și reuniunile de partid spre stradă. Un pamflet despre Credința publică și caracterul lui James Adams îl diaboliza pe președinte, subliniind „egoismul dezgustător, invidia și indiscreția de nesăbuit a temperamentului domnului Adams ”.

Nu e de mirarea că înainte de părăsirea mandatului, în noaptea de 2 spre 3 martie 1801, a numit în fruntea Curții Supremă de Justiție pe John Marshall, adversar înverșunat al noului președinte Thomas Jefferson. După „Numirile de la miezul nopții”, James Adams a refuzat să participe la ceremonia învestirii noului președinte și a părăsit Washingtonul (4 martie). S-a retras la ferma sa din Quincy, de unde a încercat să-și justifice pornirile vulcanice.

În memoriile sale, perioada președenției sale a caracterizat-o ca pe „o istorie povestită de un idiot, plină de zgomot și de nebunie, neînsemnând nimic”. A fost poate prea exigent, pentru că americanii au văzut și părțile sale pozitive. Poate, de aceea a apărut și sprijinul pentru fiul sau care a ajuns președinte în 1825.

De la senior la junior sau de la o insolență la alta?

Anii au trecut și funcția prezidențială a fost exercitată de alți președinți. Ideile unei Americi puternice și a luptei împotriva „venalității și corupției administrației” a găsit în James Quincy Adams principalul purtător de mesaj. A reușit să ajungă la Casa Albă după o campanie tensionată,  în care s-au înscris patru candidați, o premieră în istoria SUA. Pentru că nici un candidat nu a obținut majoritatea, s-a hotărât ca departajarea să se tranșeze, în final, prin votul Camerei Reprezentanților. A fost o altă premieră în istoria SUA, după cum tot premieră a fost și ocuparea funcției de către fiul unui fost președinte.

James Quincy Adams a moștenit de la tatăl său solida pregătire intelectuală și vastele cunoștințe de istorie, geografie, matematică, astronomie, drept internațional. Pregătit la colegii și universități americane de prestigiu, a devenit o figură marcantă în societatea americană și europeană a timpului. A fost avocat, profesor în SUA, ambasador în Olanda, Prusia și Portugalia, Anglia.

După războiul din 1812-1814 a condus delegaţia americană la tratativele de pace cu Anglia, de la Gant. A fost dur și intransigent, mai ales că britanicii au ocupat capitala Washington în 1814 și au devastat-o. Clădirea Capitolului a fost ocupată pentru prima dată. Atunci, de britanici, acum de americani!!!

În timpul mandatului președintelui James Monroe (1817-1825) a fost secretar de stat și multe din inițiativele și acțiunile de politică internă și externă americană i-au aparținut: expansiune colonială spre Est, dezvoltarea economică, sprijinul mișcării de eliberare națională din America Latină (desigur și în scopul promovării intereselor nord-americane), dar și a cauzei revoluției grecești. Sclavia o considera o plagă a societății americane, „o mare rușine a Uniunii nord-americane”.

James Quincy Adams a avut o „slăbiciune” pentru istoria și cultura antică: „Să trăiesc fără a avea cunoștințe la îndemână despre un Cicero sau un Tacit ar fi pentru mine tot atât de greu ca și cum mi-ar lipsi o mână sau un picior… Literatura a constituit farmecul vieții mele și, dacă aș fi putut să-mi aleg ocupațiile, m-aș fi consacrat lecturii tot timpul”. Dar nu a fost după el!!!

A fost pregătit pentru diplomație și viață politică. Și a făcut tot ceea ce a putut pentru aplicarea doctrinei  Monroe și pentru creșterea prestigiului SUA în lume, atât ca secretar de stat, cât și ca președinte: reglementarea litigiilor cu Marea Britanie prin fixarea paralelei 45 drept granița nordică cu Canada, ocuparea teritoriului Oregon, stabilirea normelor piscicole, prin apărarea privilegiilor americane în zona Terra Nova și Marile Lacuri, departajarea zonelor de influență dintre SUA și Spania (a fost baza viitoarelor frontiere de mai târziu cu Mexicul).

A interzis comerțul cu alcool și arme cu triburile de indieni. Desigur, mai mult pentru protejarea coloniștilor spre Munții Stâncoși și dincolo de aceștia. O premieră americană în opțiunea sa politica: dezarmarea!!! Ca o ironie a istoriei, SUA a rămas în fruntea înarmării, atât în interior cât și în exterior.

În politicile comerciale a baleat între liber-schimbism și protecționism. A avut ca model Marea Britanie care trecuse prin experiența blocadei continentale napoleonene, prin protecționismul britanic postnapoleonean și apoi prin adoptarea liberului-schimb. James Quincy Adams nu s-a putut adapta cu rapiditate la noile provocări și o dispută acerbă și ireconciliabilă cu adversarii politici i-a fost fatală pentru noua campanie electorală din 1828-1829. Andrew Jackson a devenit noul președinte și a rămas la Casa Albă două mandate (1829-1837).

Dezamăgit, dar nu… înfrânt

După o carieră politică îndelungată, James Quincy Adams, dezamăgit de furibunda campanie împotriva sa, cu atacuri puternice și chiar murdare, mai mult sau mai puțim justificate, a refuzat să participe la momentul inaugurării mandatului lui  Andrew Jackson. Multe din acuzațiile care i s-au adus erau îndreptățite și se refereau mai mult la felul său de a fi. Știa că este intolerant, certăreț, rece și rezervat, fără prieteni și apropiați. Nu lua în seamă multe din ideile și opiniile colaboratorilor și consilierilor săi și declara: „Îmi cunosc defectele, dar caracterul meu este atât de suplu pentru ca să mă fac să-l reformez”!!!

La un an de la părăsirea funcției prezidențiale, James Quincy Adams a acceptat propunerea comitatului Plymoth (statul Massacihusetts) să fie candidat pentru Camera Reprezentanților. Fără o campanie susținută și fără întruniri publice, a fost ales cu o majoritate zdrobitoare. A fost o altă premieră: după un mandat prezidențial, un fost președinte revine în viața politică în calitate de deputat. Și a rămas în această poziție până la moartea sa, în februarie 1848. A fost extrem de activ în cadrul Congresului, susținând cu înverșunare numeroase petiții, rezoluții și proiecte de lege.

Ultimul „respingător” dinaintea lui Trump

A mai existat un președinte care a refuzt să participe la transferul puterii spre un alt președinte. Este vorba de  Andrew Johnson, invocat mai mult în aceste zile. Pentru că în mandatul și comportamentul său sunt multe asemănări și similitudini cu cele ale lui Donald Trump, o să revin cu un alt text despre ceea ce s-a întâmplat la Washington în 1869.

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cartofii, combustibilii și serviciile de transport aerian s-au scumpit cel mai mult în luna decembrie

Publicat

Cartofii, combustibilii şi serviciile de transport aerian s-au scumpit cel mai mult în luna decembrie, faţă de luna noiembrie, în timp ce scăderi de preţuri mai consistente s-au consemnat la energia termică, citrice şi alte fructe meridionale precum şi la serviciile de apă, canal şi salubritate.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), date joi publicităţii, preţul cartofilor a urcat în decembrie cu 2,46% comparativ cu luna anterioară, dar s-au ieftinit cu 28,49% raportat la decembrie 2019.

Pe de altă parte, în luna decembrie citricele şi alte fructe meridionale s-au ieftinit cu 4,88% comparativ cu luna anterioară, şi cu 4,18% faţă de decembrie 2019.

Conform INS, combustibilii s-au scumpit cu 1,73% în decembrie faţă de noiembrie, iar faţă de luna decembrie 2019 s-au ieftinit cu 6,81%. Energia termică s-a ieftinit cu 1,04% în decembrie faţă de luna anterioară, dar s-a scumpit cu 2,76% faţă de ultima lună a anului 2019.

Datele INS mai arată că preţurile serviciilor de transport aerian au urcat 26,76% în decembrie 2020 comparativ cu luna anterioară, şi cu 10,02% faţă de decembrie 2019.

Serviciile de apă, canal şi salubritate s-au ieftinit 0,2% în decembrie 2020 faţă de noiembrie, dar sunt mai scumpe cu 3,84% raportat la decembrie 2019

Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 2,1% în luna decembrie a anului trecut în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,24%, serviciile cu 2,69%, iar mărfurile nealimentare cu 1,01%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Prețurile de consum au crescut cu 2,1% față de anul trecut

“Preţurile de consum în luna decembrie 2020, comparativ cu luna decembrie 2019, au crescut cu 2,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2020 – decembrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2019 – decembrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,3%”, se arată în comunicatul INS.

Banca Naţională a României (BNR) a estimat o inflaţie de 2,1% la sfârşitul lui 2020 şi de 2% în trimestrul III din 2022, potrivit Raportului asupra inflaţiei

“Ulterior publicării Raportului din luna august 2020 s-au concretizat unele presiuni dezinflaţioniste mai semnificative induse preponderent de componente exogene ale coşului de consum, pe segmentul preţurilor volatile ale alimentelor şi, respectiv, al celor ale combustibililor.

În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei IPC este de aşteptat să coboare la sfârşitul acestui an până la 2,1%, o revizuire semnificativă de 0,6 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară.

În paralel, sub impulsul deficitului de cerere agregată din economie şi al slăbirii treptate a rezilienţei pieţei muncii, corecţii mai pronunţate se vor reflecta şi în dinamica ratei anuale a inflaţiei de bază, aceasta urmând să atingă nivelul de 2% la orizontul proiecţiei (trimestrul III 2022).

Pentru finele anului viitor, scenariul de bază actual reconfirmă valoarea din proiecţia precedentă în cazul ratei anuale a inflaţiei IPC (2,5%), în timp ce prognoza ratei anuale a inflaţiei de bază a fost revizuită uşor descendent (cu 0,1 puncte procentuale, până la 2,1%)”, se spune în raport.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Angajații Prefecturii Cluj primesc un ”SPOR DE COVID” de 30% din salariul de bază

Publicat

Angajații prefecturilor din România care au desfășurat activități de combatere și prevenire a pandemiei de COVID-19 primesc 30% în plus din salariul de bază. Acest spor se acordă în baza OUG nr. 131/200.

La Prefectura Cluj, majoritatea angajaților beneficiază de acest spor de 30%. Prefectul Mircea Abrudean este de părere că nu ar trebui să fie considerat o tragedie acest spor pentru că oricum angajații prefecturilor din România au cel mai mic salariu din administrație.

Acesta face și o comparație cu un jurist al Prefecturii și un portar al Consiliului Județean care câștigă aproximativ aceeași sumă.

„Cei care se ocupă de COVID primesc acest spor, aprobat printr-o OUG. Având în vedere că angajații prefecturilor au cel mai mic salariu din administrație, cred că nu este chiar așa mare tragedia. Un jurist de aici câștigă cam cât un portar de la Consiliul Județean. Este un spor pentru ceea ce fac până la urmă.

Angajații Prefecturii nu au fost chiar în linia întâi, dar au gestionat tot ce înseamnă angrenajul instituțiilor subordonate sau coordonate în perioada stării de urgență și alertă, CJSU. Au fost și două rânduri de alegeri în care chiar s-au expus. Nu văd de ce așa multă agitație pentru un salariu care este cel mai mic din administrație”, a spus prefectul de Cluj, Mircea Abrudean.

Prefecții și subprefecții nu beneficiază de acest spor.

Potrivit unui document emis de Consiliul Județean Cluj în martie 2019 intitulat ”TRANSPARENȚA VENITURILOR SALARIALE PENTRU FUNCȚIILE DIN CADRUL APARATULUI DE SPECIALITATE AL CONSILIULUI JUDEȚEAN CLUJ”, un paznic debutant are un salariu de bază de 4.035 lei.

Ce spune OUG 131/200 referitor la sporul COVID

Art. 5. – (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada stării de alertă instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi prelungită prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Hotărârea Guvernului nr. 553/2020, cu modificările şi completările ulterioare, personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, a cărui finanţare se asigură de la capitolul 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe”, beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

(3) Personalul din instituţiile prefectului care va beneficia de acordarea sporului se stabileşte prin ordin al prefectului la propunerea motivată a şefului nemijlocit, din care să rezulte activitatea şi modul de implicare în prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi care au presupus un risc suplimentar şi/sau un volum mai mare de muncă.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Energiei: România este pregătită din punct de vedere energetic pentru perioada rece. Are stocuri de gaze și cărbune

Publicat

De

România este pregătită din punct de vedere energetic pentru perioada rece pe care o traversăm, iar Sistemul Naţional de Transport Gaze Naturale, precum şi Reţeaua de Transport Energie Electrică funcţionează în parametri optimi, informează Ministerul Energiei.

“Stocurile de cărbune au crescut faţă de săptămâna trecută, Sistemul Naţional de Transport Gaze Naturale funcţionează în parametri optimi, aşa cum funcţionează fără sincope şi Reţeaua de Transport Energie Electrică. Transportatorii şi distribuitorii de energie sunt pregătiţi să facă faţă unor eventuale creşteri ale consumului după weekend-ul care urmează, când este prognozată o scădere a temperaturilor”, se menţionează într-un comunicat.

Miercuri, în cadrul şedinţei Comandamentului de Iarnă, coordonată de Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, au participat reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice competente în domeniul energiei, precum şi cei ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale.

Conform ministrului Energiei, Virgil Popescu, Sistemul Energetic Naţional funcţionează în parametri, nu are sincope şi nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale şi de energie electrică, iar autorităţile sunt pregătite să ofere soluţii în cazul în care ar apărea situaţii neprevăzute

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate