Connect with us

ECONOMIE

Farmec Cluj va produce biocide, anunță Ministerul Sănătății

Publicat


Ministerul Sănătății aprobă producția de biocide la Farmec Cluj, transmite ministrul economiei Virgil Popescu.

„Vă dau o veste bună: Farmec a depus o cerere pentru a putea produce biocide. În România nu mai produce nimeni biocide și am discutat cu ministrul Sănătății, am deblocat și va începe producția de biocide, pentru a nu mai depinde doar de import.

Această criză ne-a trezit și pe noi și pe cei din Europa și mai cred că am înțeles cu toții cât este de important să producem materiale vitale în țara noastră. Importurile din China, ați văzut ce s-a întâmplat, s-au tăiat brusc. Este momentul să repornim industria esențială în România. Nu vorbim doar despre materiale sanitare, vorbim despre toate produsele de care are nevoie o țară în situație de criză”, a transmis Virgil Popescu la TVR.

Biocidele sunt substanțele active ce împiedică dezvoltarea microorganismelor sau care, datorită proprietăților lor, distrug microorganismele. Soluția de a fabrica biocide la fabrica Farmec din Cluj vine în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

Farmec dispune de un lanț de magazine prin care poate asigura distribuția. Astfel, criza prin care trece România legată de substanțe dezinfectante poate fi ameliorată.

 

Un articol de Ștefan Chețan


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

Comisa Europeană acordă 500 de milioane de euro pentru IMM-urile românești din turism, cazare și servicii

Publicat

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat românească, în valoare de 500 de milioane de euro, care vine în sprijinul întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul turismului, al cazării și al serviciilor alimentare, dar și pentru agențiile de turism afectate de pandemia de Covid-19.

Măsura a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat.

Sprijinul public, de aproximativ 2,437 de miliarde lei, care este sub formă de subvenții directe, va acoperi până la 20% din pierderile de venituri (sau, în cazul anumitor agenții de turism care aplică un regim special, volumul facturilor emise pentru servicii turistice, inclusiv marja) pe care beneficiarul le-a înregistrat între 1 ianuarie și 21 decembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

„Măsura urmărește să ajute beneficiarii să își acopere nevoile de lichidități și să își continue activitățile în timpul și ulterior pandemiei. Comisia a constatat că schema românească respectă condițiile prevăzute în cadrul temporar. În special, sprijinul nu va depăși 1,8 milioane euro per beneficiar, astfel cum se prevede în cadrul temporar, și ajutorul va fi acordat cel târziu la 31 decembrie 2021”, se arată într-un comunicat al CE.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ECONOMIE

E.ON Energie România lansează o campanie națională de informare pe tema liberalizării

Publicat

De

E.ON Energie România lansează campania “ABC-ul liberalizării”, prin care își propune să-i informeze pe toți cei interesați asupra celor mai importante aspecte legate de alegerea unei oferteconcurențiale de electricitate sau gaze naturale.

De la începutul anului 2021, prețurile la energia electrică sunt determinate de evoluția pieței, așadar nu mai sunt stabilitede către autorități. În cazul gazelor naturale, liberalizarea pieței a avut loc la 1 iulie 2020.

Întrebările primite în ultima perioadă de companie de la clienți arată că, în pofida demersurilor de informare făcute până în prezent, persistă încă nelămuriri privind schimbările aduse de liberalizarea pieţei de energie.

“Știm cât de important este pentru clienții nostri și nu numai să fie ghidați în acest proces de liberalizare a pieței de energie. Iar noi, prin această nouă campanie de comunicare, ne asumăm acest rol de a veni în sprijinul clienților și de a răspunde nevoii lor de informare”, spune Claudia Griech, director general adjunct al E.ON Energie România.

Obiectivul campanieieste să răspundă pe înțelesul tuturor la întrebările concrete pe care le pun consumatorii desprece înseamnă liberalizarea pieței de energie, cum să aleagă o ofertă potrivită, la ce să fie atenți atunci când aleg o ofertă și ce se întâmplă dacă nu aleg o ofertă în piața liberă.

Caampania va dura două luni

Campania se lansează astăzi și se va derula pe o perioadă de două luni de zile, prin intermediul mass-media și al canalelor digitale.

Totodată, pe website-ul eon.ro este dezvoltată o secțiune specială unde consumatorii pot regăsi răspunsuri la cele mai importante întrebări privind acest proces.

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,3 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi.

Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a circa 16 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor.

Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,5 miliarde de euro.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Graphein: Proiectele rezidențiale domină piața construcțiilor din Cluj și în anul 2021. Piața construcțiilor – 3 miliarde EURO

Publicat

De

Mai mult de jumătate dintre proiectele de construcție din Cluj sunt reprezentate de sectorul rezidențial, arată o analiză realizată de compania de proiectare topografică Graphein, în colaborare cu IBC Focus. Valoarea totală a pieței construcțiilor din Cluj este estimată la aproximativ 3 miliarde de euro.

„Vedem o mare deschidere din partea arhitecților și a constructorilor din Cluj pentru a folosi noile tehnologii, pentru a reduce timpii de proiectare și pentru o mai bună execuție”, declară Eugen Ursu, Managing Partner și co-fondator al Graphein.

În ciuda contextului dificil generat de criza de coronavirus, piața construcțiilor din Cluj se menține pe un trend ascendent, peste 2.000 de proiecte aflându-se în diverse etape de execuție. Potrivit unei analize realizate de compania de proiectare topografică și scanare 3D Graphein, în colaborare cu IBC Focus, lider de piață în monitorizarea șantierelor și proiectelor de construcții din România, vedeta acestui sector rămân ansamblurile rezidențiale.

Sectorul nu și-a oprit turația

„Analiza noastră, confirmată de semnalele din piață, indică faptul că mai bine de jumătate din piață este acoperită de proiectele rezidențiale. În ciuda contracției economiei, acest sector nu și-a oprit turația, o explicație fiind faptul că vorbim de un portofoliu locativ încă deficitar, mai ales la nivelul locuințelor noi. Asta face ca cererea să se mențină la un nivel suficient de înalt pentru a alimenta noi proiecte imobiliare la nivelul Clujului”, declară Eugen Ursu, Managing Partner și co-fondator al Graphein.

Datele din analiza Graphein și IBC Focus au fost colectate în ultimele 12 luni și cuprinde proiectele în toate stadiile de execuție: finalizat, construire, amenajare, proiectare, autorizare, demolare, înainte de execuție, intenție. Cifrele arată că, din totalul de 2.042 de proiecte, 1.158 erau reprezentate de apartamente, vile sau alte tipuri de construcții rezidențiale. Sumele investite în proiectele imobiliare private se ridică la aproximativ 777,5 milioane de euro.

Pe locul doi se situează proiectele de birouri și cele comerciale. În perioada analizată, au fost identificate 279 de proiecte în această arie, valoare cumulată a investițiilor în aceste obiective fiind de 830 milioane de euro. În aceeași perioadă în Cluj erau în proiect 153 de hoteluri și obiective de relaxare, 145 de construcții sociale și comunitare, precum și 126 de proiecte în zona industrială.

Peste 450 de proiecte depășesc valoare de un milion de euro

Radiografia pieței arată că sectorul este unul matur, în care majoritatea proiectelor (aproximativ 1.433) se află în fază avansată de execuție (construcție, amenajare sau finalizate). Alte 609 de proiecte se află în fază incipientă (autorizare, proiectare, înainte de execuție sau chiar intenție).

Din punct de vedere a dimensiunii proiectelor, cele mai multe au o valoare mică (sub 200.000 de euro, fiind vorba cel mai probabil de locuințe construite în regie proprie), în timp ce 457 de investiții depășesc valoarea de un milion de euro, fiind încadrate la proiecte mari. Peste 570 de proiecte sunt încadrate la categoria medii (între 200.000 și un milion de euro).

Birou Graphein deschis la Cluj

Cifrele arată încă o dată că sectorul construcțiilor din Cluj este consolidat și bine structurat și că mai este mult de investit atât în infrastructura locativă, cât și în cea publică, a statului, unde semnalele sunt de asemenea foarte bune.

„În plus, am sesizat o mare deschidere a arhitecților din Cluj de a folosi noile tehnologii de scanare 3D și de a implementa proiecte în BIM (Building Information Modelling – n.r). Este și motivul pentru care am luat decizia de a deschide un birou la Cluj. Acest nou mod de lucru pe care noi îl propunem permite reducerea timpului de proiectare și execuție, diminuarea erorilor și a pierderilor de materiale pe șantier”, a adăugat Eugen Ursu, managing director Graphein.

„Noi suntem promotori ai sistemului BIM în Romania. Vedem deschiderea majorității arhitecților de a proiecta clădirile în 3D, dar va mai dura între 5 și 10 ani până la folosirea BIM la nivel de execuție în șantier”.

Prin același sistem se eficientizează și procesul de ofertare – aprovizionare – planificare, toate acestea reducând timpul, costurile și micșorând amprenta CO2 a clădirii.

Despre Graphein

Graphein este o companie fondată de Eugen Ursu și Andrei Șueran, care oferă servicii de topografie inginerească, asistență topografică pentru infrastructură, cadastru și intabulare, scanare 3D, măsurători BOMA și pentru urmărirea comportării în timp a construcțiilor.

Crescută organic, după înființarea în anul 2014, Graphein a lansat recent și opțiunea de francizare pentru parteneri locali. Sediul central al companiei este la București, unde a fost consolidată o echipă de 30 de profesioniști, dar recent compania s-a extins teritorial la Iași și Cluj.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Operatorii economici pot transmite online documentele pentru accesarea unui ajutor de stat. Platforma este funcțională

Publicat

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, anunță lansarea platformei de management și monitorizare a ajutoarelor de stat pentru operatorii economici.

În vederea informatizării și flexibilizării mecanismelor de implementare a schemelor de ajutor de stat, Ministerul Finanțelor anunță lansarea platformei on-line de tip ”monitoring tool”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. â

Prin intermediul acesteia, operatorii economici pot transmite toate documentele necesare accesării unui ajutor de stat în baza H.G. nr.807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.

„Continuăm procesul de digitalizare la nivelul Ministerului de Finanțe și punem la dispoziția operatorilor economici un instrument on-line de depunere și analiză a documentației pentru plata ajutorului de stat.

Totodată, platforma va permite o monitorizare eficientă, în timp real, a gradului de implementare prin prisma menținerii locurilor de muncă create și realizării investițiilor asumate prin proiectele finanțate”, a spus Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

Ce asigură platforma

– transmiterea on-line a documentațiilor aferente cererilor de acord pentru finanțare și de plată a ajutorului de stat,
– informatizarea procesului de analiză a documentației transmise,
– monitorizarea în timp real a gradului de implementare și de respectare a condițiilor de menținere a investițiilor și a locurilor de muncă aferente proiectelor aprobate spre finanțare de către Ministerul Finanțelor.

Platformă este disponibilă începând de astăzi, 14 aprilie 2021, AICI sau AICI

Operatorii economici au la dispoziție un ghid de utilizare

De asemenea, accesând platforma, operatorii economici vor putea consulta Ghidul de utilizare pentru depunerea online a documentelor necesare obținerii ajutorului de stat acordat în temeiul H.G. nr. 807/2014.

Prin colectarea tuturor informațiilor referitoare la cererile de acord pentru finanțare și de plată, depuse în baza schemei de ajutor de stat, se creează o bază de date completă a proiectelor în curs de aprobare, implementare și monitorizare.

Se pot obține clarificări cu privire la actele normative

Platforma vine în completarea celor două instrumente prin care Ministerul Finanțelor asigură comunicarea permanentă cu mediul de afaceri, respectiv Formular asistență ajutor de stat și Solicitare întâlnire tehnică, prin care operatorii economici pot solicita clarificări cu privire la prevederile legale ale actelor normative de instituire a schemelor de ajutor de stat, la mecanismul de acordare și de plată a ajutorului de stat sau recomandări cu privire la implementarea corectă a proiectului de investiții aprobat.

Sursa: Ministerul de Finanțe

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate