Connect with us

EVENIMENT

Explozie de energie și voie bună la Florești Fest, eveniment ce se va desfășura în weekend

Publicat


9ab cr6 3919

Zilele comunei s-au transformat în acest an într-un adevărat festival ce va avea loc în două locații distincte. Cu mic, cu mare, toată lumea este așteptată în Florești, în Parcul Poligonului și Luna de Sus, pe strada Bisericii.

9ab cr6 3944

Sărbătoare a multiculturalității și spiritului tânăr

Organizatorii spun că programul a fost inspirat de dinamica și energia pozitivă a locuitorilor din zonă, astfel că vor avea loc concerte live, spectacole de muzică populară și tradiții, ateliere cu activități pentru copii, teatru de păpuși și spectacole de magie, concursuri, activități asistate de animale și un târg de adopții, zone de mâncare și băuturi sau cele destinate producătorilor locali.

dji 0085

Timp de trei zile pe scenele aplasate în Florești vor cânta Mihail, VUNK și 3 SUD EST. Vor avea loc, de asemenea, reprezentații susținute de Ansamblul Cununa Someșeană Florești, Ansamblul Cununa Apusenilor Gilău, Ansamblul folcloric Șoimii Carpaților, Ansamblul folcloric Românașul, Arlesiana Agrijan, Adriana Irimies, Rock Academy Cluj, Dj Jonnessey & Aner.

Toată lumea este invitată la Florești Fest

Cei mici, adolescenții și tinerii se vor bucura de spectacole de magie, balet sau show-uri susținute de membrii trupei Royal Dance Academy, Crystal Dance School și Atelierul de Balet, toate din Florești. Copiii pot participa la ateliere de face painting, modelare de baloane, lecții de actorie și improvizație sau creație de păpuși. Nu vor lipsi experiențele științifice, dar și un colt special unde vor putea descoperi jocurile copilăriei părinților lor.

dji 0106

Amatorii de fashion sunt invitați la o prezentare de modă sustenabilă a creatorilor Patricia Kudo & Murasaki Design, iar gurmanzii la un live cooking cu Marco Genna. Nu vor lipsi nici artificiile.

Două zile de Florești Fest

În Luna de Sus, sâmbătă, activitățile demarează la ora 10.00 și vor dura timp de 12 ore, după care începe o petrecere sub clar de lună. Mai multe ansambluri, artiști sau campioni ai satului vor performa în fața publicului.

dji 0108

Pop Debora Bettina, campioană mondială, medaliată cu aur, va avea o demonstrație de karate, iar artiștii satului, vor avea concerte de muzică populară sau ușoară, în românește sau în maghiară. A doua zi, atelierele și spectacolele sunt programate între orele 12.00 și 20.00.

Partenerii evenimentului: VIVO, MOMA, EC Garden Construct, Squad Store, NewCity, Columna Residence, Hotel Belvedere și EC Garden Florești.

dji 0086

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

E.ON sprijină proiectul „Cald în vatră” pentru bunici, inițiat de Asociația Zi de Bine și Asociația SufletEȘTI

Publicat

cald in vatra

În această lună, E.ON susține un alt proiect inițiat de Asociația Zi de Bine și Asociația SufletEȘTI. Mergem acasă la peste 30 de bunici, care trăiesc singuri la sat, lângă orașul Onești (județul Bacău). Vrem să ne asigurăm că au coșul de fum curățat și că pot dormi noaptea în siguranță. Astfel, vom ajunge în satele Dumbrava, Brătești, Mănăstirea Cașin, Deleni, Capătu, Bârsănești și Poiana Sărată și, după curățarea coșurilor, le vom asigura bătrânilor lemnele de foc necesare pentru a trece cu bine iarna. Toți cei născuți în luna decembrie care doresc să se alăture cauzei „Cald în vatră” își pot dona ziua de naștere AICI.

Bugetul necesar pentru proiectul „Cald în vatră” este de 35.000 de euro și este oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

„Am ales să încheiem anul 2022 prin a fi alături de cei care ne-au arătat ce înseamnă bunătatea și iubirea necondiționată, bunicii. Deși viața ne poartă pe multe cărări, drumul se va întoarce, mai devreme sau mai târziu, la casa bunicilor, acolo unde am simțit cum este o copilărie fericită. Bunicii pe care îi vom vizita pe parcursul lunii decembrie au rămas fără copii, familie sau sunt neajutorați, însă vom încerca să fim alături de ei și să le facem o bucurie”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Echipă de coșari

Pentru cei peste 30 de bunici din satele de lângă Onești, o echipă de coșari chemată de Asociația Zi de Bine și Asociația SufletEȘTI va curăța coșurile de fum și va dona lemne pentru întreaga iarnă.

În România rurală, numărul caselor care iau foc din cauza coșurilor necurățate este îngrijorător. În 2020, numărul incendiilor din această zonă a ajuns la 110, iar anul trecut s-au înregistrat 196 de astfel de cazuri. Coșurile curățate necorespunzător au fost cauza principală de incendiu în 22 de cazuri în anul 2020, iar în 2021 numărul a fost de 54, conform datelor locale.

Lemne de foc

„Am început proiectul nostru în acest an împreună cu Asociația Zi de BINE, din dorința de a-i proteja pe cei în vârstă și de a le oferi siguranță, pentru că de obicei primeam mesaje când ardeau deja casele. Și, cum majoritatea caselor ard din cauza sobelor necurățate, ne-am zis hai să facem primul pas pentru a întâmpina această problemă și să mergem să le curățăm coșurile. Este mai bine decât, după aceea, să mergem să le construim o casă, este mult mai costisitor.

Pe majoritatea bătrânilor îi cunosc din anii trecuți. La ei ajungem prin preoți, prin oamenii de la asistență socială, prin prieteni care le cunosc situația. Iar noi, de exemplu, atunci când trecem printr-un sat și vedem o casă mai dărăpănată și îi vedem prin curte, stăm de vorbă cu ei. Și astfel ne dăm seama cine are nevoie de ajutor. Acum ninge și multe drumuri sunt aproape impracticabile, nu mai putem intra cu mașina.

Tăiem lemnele la 1 km distanță aproximativ, în grădina altor oameni și după aceea le ducem cu căruța, pentru că dacă intrăm cu mașina plină cu lemne există șanse mari să rămânem blocați”, a declarat Mihai Zarzu, fondatorul Asociației SufletEȘTI, Onești.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, fie prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 17 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienţi.

De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 2 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,7 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

Val de VIROZE la Cluj. La UPU Copii vin peste 120 de pacienți pe zi. Părinții se plâng că timpul de așteptare este prea mare

Publicat

De

upu spital copii

Peste 1.800 de cazuri de viroză au fost diagnosticate la Cluj în această săptămână. De asemenea, crește numărul cazurilor de gripă. Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii din Cluj-Napoca se confruntă cu un număr mare de pacienți, iar timpul de așteptare pentru cazurile care nu sunt grave poate ajunge la 4 ore.

1.868 de cazuri de viroză respitarorie au fost diagnosticate la Cluj în această săptămână, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu. De asemenea, la nivelul județului au fost înregistrate 469 de cazuri de pneumonie.

„În creștere față de săptămâna trecută sunt cazurile de gripă. În această săptămână au fost confirmate clinic 33 de cazuri de gripă. Nu sunt probleme la nivelul județului în ceea ce privește numărul de locuri în spitale pentru pacienți.

Trebuie spus că la UPU Copii a crescut timpul de așteptare, din cauza afluxului mare de pacienți, dar părinții trebuie să înțeleagă că se face triaj”, a declarat pentru Cluj24.ro, dr. Mihai Moisescu, care a mai precizat că săptămâna trecută numărul cazurilor de viroză a fost de peste 3.300.

Val de viroze la Cluj. La UPU Copii vin peste 120 de pacienți pe zi

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca este într-adevăr plină în fiecare zi.

„Numărul de pacienți variază între 120 și 150 pe zi, dintre care necesită internare în jur de 20 de pacienți pe zi. Restul merg acasă cu recomandări de tratament”, a declarat pentru Cluj24.ro dr. Daniela Dreghiciu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii din Cluj.

Aceasta a mai precizat că timpul de așteptare pentru pacienți diferă în funcție de clasa de triaj în care sunt încadrați.

„Cei în stare gravă sunt preluați repede, iar cei care necesită un simplu consult, pot ajunge la un timp de așteptare și de 4 ore”, a mai declarat dr. Daniela Dreghiciu.

Medicul a mai precizat că sunt și pacienți care necesită suport respirator, dar aceștia sunt foarte puțini.

„Sunt care au nevoie de oxigen, dar nu am avut pacienți intubați și ventilați mecanic, ci doar cu suport respirator. E vorba în special de pacienții foarte mici, sub trei luni”, a mai spus dr. Daniela Dreghiciu.

Foto: UPU Spitalul de Copii Cluj

Citește mai departe

CULTURA

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, un secol de existență. Expoziție aniversară „100 de ani – artefacte – povești”

Publicat

De

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca a împlinit în acest an un secol de existență. Pentru a marca această aniversare, muzeul organizează expoziția „100 ani – artefacte – povești”, în care puteți vedea 100 de obiecte și imagini intrate în patrimoniul instituției timp de un secol.

Născut inițial ca Muzeul Etnografic al Ardealului, primul muzeu etnografic din România, a fost un proiect inițiat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei și finalizat de Fundația Culturală „Principele Carol”.

Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, un secol de existență

În primăvara anului 1922, Emil Panaitescu, Sextil Pușcariu, George Vâlsan și Alexandru Lapedatu au fost numiți – de către această fundație – membri ai Comisiei Muzeului Etnografic al Ardealului.

În 16 iunie 1922, comisia propunea înființarea de urgență, la Cluj, a unui muzeu etnografic, iar în 22 iunie 1922 se discuta punerea bazei colecției de artefacte și cea a arhivei vizuale. Primele campanii de cercetare și achiziții s-au derulat în Ținutul Pădurenilor și Țara Hațegului, zone cercetate deja anterior de către Romulus Vuia, primul director al muzeului, numit începând cu ianuarie 1923.

Proiect care s-a derulat tot anul

„Dorind să marcăm această primă perioadă a muzeului, începând cu 28 ianuarie 2022, am prezentat săptămânal publicului virtual câte un artefact și o imagine de arhivă timp de 50 de săptămâni, în total 100 de postări – câte unul pentru fiecare an de existență.

Proiectul comun al întregului colectiv de specialiști ai instituției s-a bucurat de un interes excepțional, postările ajungând la un număr de 367.027 de accesări, obținând 1.056 de redistribuiri și 7.314 de like-uri”, arată reprezentanții Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

afis muzeu etnografic

La închiderea acestui an aniversar va fi organizată expoziția „100 ani – artefacte – povești”, iar cei care vor trece pragul muzeului se vor putea bucura de farmecul celor 100 de obiecte și imagini intrate acum un secol în patrimoniul instituției.

Pentru a putea intra și în intimitatea poveștilor legate de exponate, pe lângă tradiționalul pliant de expoziție, a fost creat pentru fiecare artefact câte un cod QR, accesibil de pe telefon.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 9 decembrie 2022, de la ora 14.00, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumul nr. 21.

Expoziția va fi deschisă până în data de 29 ianuarie 2023.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atribuţii sporite pentru Poliţia locală pe drumurile publice. Preşedintele Iohannis a semnat decretul

Publicat

De

polita locala 2

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care stabileşte şi în sarcina poliţiei locale atribuţia de a putea solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare.

‘La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice’, se arată în proiectul adoptat pe 8 noiembrie de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţie locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

‘Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră’, se mai arată în proiect.

Tot miercuri, şeful statului a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alineatului (1) al articolul 651 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (PL-x 560/04.10.2022). AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax