EVENIMENT
Expert justiție: Judecătorii locali din Ucraina au biroul în pivnițe. Nu au dreptul să părăsească țara

O expertă poloneză pe justiție, Anna Adamska-Gallant, a declarat, vineri, într-o intervenție online avută la o conferință organizată vineri la Cluj-Napoca de Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) că judecătorii din Ucraina nu au voie să părăsească țara, afectată de invazia militară a Rusiei.
”Sunt 120 de instanțe care nu mai sunt funcționale, majoritatea din zonele afectate de invazia Rusiei. Se încearcă protejarea dosarelor, în special a celor legate de acte de proprietate, de cadastru. Judecătorii nu au dreptul să părăsească Ucraina, fac parte din linia de apărare, luptă pentru țara lor.
Suntem optimiști și credem că rușii nu vor obține Kievul”, a spus Anna Adamska-Gallant, din partea asociației Pravo Justice, care a precizat că în această perioadă de război, judecătorii locali ”au biroul în buncăre, care sunt de fapt pivnițe”.
”Reușesc, grație legăturilor de internet, să lucreze la distanță. Este important să ajutăm judecătorii și procurorii ucraineni pentru a supraviețui, pentru că ei vor fi cei care vor trebui să reconstruiască țara. Să sperăm că Rusia va plăti pentru ceea ce face în Ucraina”, a mai spus experta din Polonia, care ține legătura cu magistrații și sistemul de justiție din Ucraina.
Informații șocante despre justiția turcă
Judecătorul turc Yavuz Aydin și-a spus , în discursul său, impresionanta poveste de viață și a arătat că este un fost judecător care în prezent este doar ”un refugiat”.
“M-am culcat fiind judecător și m-am trezit ca fiind terorist. În 2017, în Turcia, jumătate dintre avocați si procurori au ajuns în închisoare peste noapte. Cei care au refuzat să îi aresteze pe colegii lor, în lipsa dovezilor, au fost și ei arestați. În două ore, 2.800 de judecători și procurori au fost demiși. Listele fuseseră pregătite cu doi ani înainte. A fost o lovitură regizată de Erdogan”, a spus Yavuz Aydin.
Acesta a precizat că, în prezent, după 5 ani, încă 600 de judecători sunt în închisoare.
”Nu pot vedea nici cerul. Curțile sunt înconjurate de ziduri de 5 metri înălțime. Vorbim aici despre copii care stau în închisoare cu propriile mame. Nu a existat nicio reacție a societății”. Vă sugerez să vă protejați independența”, a fost mesajul cu care Yavuz Aydin și-a încheiat discursul.
”De ce în justiție scopul scuză mijloacele?”
La conferință au fost prezenți doar experți, iar printre aceștia s-au numărat președinte UNJR Dana Gîrbovan, care este și președintele Curții de Apel Cluj, președinte MEDEL Mariarosaria Guglielmi, decanul Facultății de Drept UBB Șerban Diaconescu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Traian Briciu
„De ce societatea româneacă este dispusă să accepte că, în justiție, scopul scuză mijloacele? De ce mai sunt conducători ai unor instituții importante ale statului român care cred că judecătorul servește statul și nu Constituția, legea și nu apără drepturile și libertățile cetățenilor? De ce e greu de acceptat că, în fața justiției, cetățeanul este egal cu statul însuși?”, a susținut președinta UNJR.
Conferința organizată de UNJR
Conferința „Dreptul Statului vs. Statul Dreptului“ a fost organizată de Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraţilor Europeni pentru Democraţie şi Libertăți (MEDEL) în parteneriat cu Facultatea de Drept din cadrul Universităţii ”Babeş Bolyai” (UBB).
La eveniment au mai participat reprezentanți din Bulgaria, Portugalia, Turcia și Ucraina: judecătoarea Curții de Apel Sofia Nelly Kutzkova, membru național Eurojust din Portugalia, Antonio Cluny, judecătorul turc Yavuz Aydin, experta Pravo Justice, Anna Adamska Gallant.
Nikki Buburuz
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Stăpânul lui Arni, bulldogul francez care are stimulator cardiac: Cățeii cu probleme cardiace au o șansa reală în Cluj-Napoca

Daniel Tamaș, stăpânul lui Arni, bulldogul francez în vârstă de 13 ani, căruia medicii clujeni i-au implantat, în premieră, un stimulator cardiac, consideră că a fost vorba despre un miracol pentru medicina veterinară clujeană și spune că, după această reușită, cățeii cu probleme cardiace au o șansă reală în Cluj-Napoca.
”Prof dr. Iuliu Scurtu de la USAMV Cluj impreuna cu prof. dr Horia Rosianu de la Institutul Inimii au facut un miracol, in premiera pentru medicina veterinara clujeana: pace maker pe un bulldog cu destui de multi kilometri si cu un radiator subdimensionat.
Toate posibile sub atenta administrare a anesteziei de catre dna. Dr. Iulia Melega. Stim ca a fost o intreaga echipa si din pacate nu am apucat sa va cunoastem pe toti. Va multumim!”, a spus Tamaș.
Probleme medicale pentru Arni
Acesta a povestit cum a ajuns să descopere că Arni are probleme cardiace și prin ce emoții a trecut împreună cu soția sa pentru a-l salva.
”Arni e un bulldog francez (frenchie ) care ne suporta ca familie din 2012 si in acelasi timp ne bucura in fiecare zi. Spre deosebire de alti bulldogi, Arni nu a avut probleme majore pana anul asta, lucru nefiresc rasei.
Noi din ianuarie am fost abonati aproape zilnic la alti profesionisti veterinari carora le multumim la fel de mult, celor de la Trivet Cluj, in special dnei Dr. Ioana Vasilciuc. De ce am fost? Pentru ca bulldogii francezi nu au doar respiratie deficitara, ci si incapatanare legendara care e cuplata cu tras aiurea in lesa.
De data asta s-a concretizat cu un ulcer cornean de toata frumusetea, practic isi putea pierde ochiul stang. Dna. dr. Vasilciuc l-a tratat senzational si catelul are ochi nou. 2 luni a durat tratamentul, cu picaturi, creme si solutii, administrate din 2 in 2 ore.
Terminasem tratamentul, aveam cătel cu faruri noi, in parametrii, putea din nou sa vada absolut toti rahatii de pe sosea/drum/ulita si sa traga ca un disperat sa-i miroase / linga. Ne-am bucurat. Dupa o saptamana de la terminarea tratamentului insa…
Toate astea s-au schimbat cand dintr-o data a cazut pe spate, fara vreun stimul. Am inceput drumurile la urgente, la radiografii, ecografii si ekg-uri sa vedem ce are catelul, intrucat era in dureri foarte mari. Durerile vin de la problemele cu spatele, pe care rasa asta le dobandeste odata cu inaintarea in varsta, iar incidental am descoperit ceva mult mai grav: AV Block grad 3”, a povestit stăpânul lui Arni.
Soluția la leșinuri
Acesta a precizat că, initial, recomandarea doctorilor legata de un pacemaker l-a ingrozit stiind ca trebuie anestezie generala, nestiind ce inseamna sincopa, nestiind ce inseamna moarte subita.
”Am zis ca nu, din frica. Toate bune si frumoase, Dna. dr. Vasilciuc l-a stabilizat din punct de vedere al durerii, pana luni cand au inceput episoadele de sincopa. Sunt in crypto de 4 ani imediat, o piata stimulenta pe toate planurile (emotional, spiritual, financiar ) cu sus jos sus jos, la 4 ore si cu toate astea asa emotii n-am trait cum am trait saptamana asta vazandu-mi cățelul din lesin in lesin, cu riscul major ca urmatoarea sincopa sa fie fatala. Am dormit adunat vreo 10 ore atat eu cat si Anca.
Miercuri a facut 10 sincope in total care sunt mici lesinuri (1-2 secunde ), destul cat sa vezi spaima pe fata catelului si sa o simtit in stomac instant.
A trebuit sa actionam rapid, dna. Vasilciuc recomandandu-ne rapid sa mergem catre prof. dr. Iuliu Scurtu, care e nr. 1 pe medicina cardio veterinara, pentru ca nu e timp. Am albit, rozit, cand am inteles realitatea: pacemaker ASAP sau cățelul e pamant de muraturi pana marti.
Asa s-a intamplat sa avem ca autoritate in domeniu un alt nr. 1 al medicinei clujene, prof. dr. Horia Rosianu, șeful Sectiei de Cardiologie Umana de la Institutul Inimii Cluj care a intrat in actiune aproape instant si ne-a zis scurt: ma bag, avem ce trebuie, discut cu prof. Scurtu si intram in operatie.
+8,000 de pacemakere instalate pe cetateni ce pot inca un an sa-si vada familiile + un vibe comun venit dinspre ambii domni profesori: ce naiba, suntem oras universitar cu medicina top. cum sa duceti catelul in alta parte si sa ne umilim profesional, cand avem absolut tot ce ne trebuie sa facem operatia de succes? am stiut ca avem o sansa buna”, a mai spus Daniel Tamas.
Operație de trei ore
Potrivit acestuia, cei doi medici si-au adunat echipa si vineri la ora 15 Arni a intrat in operatie.
”Cand am vazut apelul prof. Scurtu la ora 6pm, mi-a stat inima in loc si mi-au tremurat genunchii. In toate literele alfabetului, grecesc si japonez. Am raspuns, cu puls 1 milion lejer si aud: Arni a iesit bine din operatie, vine acasa azi.
Nu am ce sa mai adaug decat ca de azi, cateii cu probleme cardiace au o sansa reala in Cluj-Napoca prin operatia in premiera al carei vedete nedorite a fost Arnică al nostru.
Domnilor doctori, prof Iuliu Scurtu, prof. Horia Rosianu, dr. Iulia Melega, dr. Ioana Vasilciuc, va multumim ca ne-ati redat inima casei”, a conchis Daniel Tamaș.
Acesta maiare un motiv în plus de recunostinta în condițiile în care vineri a fost ziua de naștere a prof. Iuoliu Scurtu, care a decis sa îl opereze pe cățel în loc să își vadă de copii, de program, ”dar si-a facut meseria exemplar”.
EVENIMENT
FOTO. Stimulator cardiac implantat la Cluj, în premieră, la un câine. Reușita medicilor clujeni

Un medic veterinar, dr. Iuliu Scurtu, și un cardiolog de la Institutul Inimii Cluj-Napoca, dr. Horia Roșianu, au realizat, cu succes, o intervenție medicală mai puțin obișnuită, la un câine.
Cei doi au implantat cu succes la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca ”un stimulator cardiac la un pacient ce prezenta zilnic multiple episoade de lesin”.
”Operatia a fost un succes si o premieră la Cluj. O nouă viață tocmai a început pentru Arni!”, a spus dr. Scurtu.
Cine sunt medicii clujeni care au realizat intervenția
Dr. Iuliu Scurtu este profesor universitar la USAMV Cluj-Napoca, coordonatorul Serviciului Cardiologie Veterinară.
Dr. Horia Roșianu este șef de sectie la Institutul Inimii ”Nicolae Stăncioiu” Cluj-Napoca, medic primar cardiolog, doctor în medicină și conferentiar la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
ADMINISTRAȚIE
Circulație pe ambele sensuri, pe strada Răzoare din Florești. Stație de autobuz și locuri noi de parcare

Vești bune pentru șoferii și locuitorii din Florești. Începând de sâmbătă, strada Răzoare va redeveni circulabilă în ambele sensuri, a anunțat primarul comunei, Bogdan Pivariu.
După o perioadă de lucrări intense, indicatorul de „sens unic” va fi eliminat. Zona a beneficiat de îmbunătățiri menite să crească confortul locuitorilor.
„Pe Răzoare, vom avea stație de autobuz. De sâmbătă, acest indicator dispare, iar pe Răzoare vom avea circulație pe ambele sensuri”, a transmis primarul într-o postare pe rețelele sociale.
Lucrările de modernizare a străzii Răzoare au inclus:
- Două stații de autobuz nou amenajate
- Zece locuri noi de parcare
- Două locuri speciale pentru încărcarea vehiculelor electrice
- Trotuare pe ambele părți ale carosabilului
- Sistem de canalizare modernizat
- Iluminat public de ultimă generație
Primarul le mulțumește cetățenilor pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă pe parcursul derulării proiectului.

Șansele ca atacantul Vladislav Blănuță de la „U” Cluj să facă parte din lotul „șepcilor roșii” și din sezonul viitor sunt minime. Radu Constantea (președinte „U” Cluj), spune că Adrian Mititelu solicită o sumă de transfer prea mare.
Blănuță este unul dintre cei mai importanți jucători din SuperLigă în acest sezon. Atacantul împrumutat de la FCU Craiova a marcat nu mai puțin de 11 goluri și a pus „umărul” serios la calificarea lui „U” Cluj în play-off. În ciuda stagiunii bune, șansele ca fotbalistul să rămână la clujeni sunt minime.
Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu
În cadrul FANATIK SUPERLIGA, Radu Constantea a anunțat că Vladislav Blănuță nu va continua și din sezonul viitor la „U” Cluj. Atacantul a fost împrumutat de la FCU Craiova în această stagiune, după ce oltenii au retrogradat anul trecut.
Oficialul clujenilor susține că Adrian Mititelu solicită o sumă prea mare de bani în schimbul jucătorului, iar clubul poate oferi maxim 400.000 de euro. Această veste vine după ce Ioan Ovidiu Sabău a fost atacat de către patronul de la FCU Craiova.
„Realist vorbind, sumele pe care le așteaptă domnul Mititelu pentru un transfer, cel puțin de ce a declarat în presă, nu vor putea ajunge din partea noastră. Nu știu cum ar mai putea să fie Blănuță la noi și din sezonul viitor.
Eu cred că valoarea de piață din acest sezon i-a crescut considerabil. A avut evoluții foarte bune, l-a ajutat echipa și tot ceea ce înseamnă staff-ul tehnic. Cred că a fost un câștig pentru Craiova, pentru Blănuță și pentru Universitatea Cluj. Cred că așa trebuie să percepem situația.
„Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici”
Domnul Mititelu așteaptă o sumă de transfer destul de mare, cel puțin din declarațiile pe care le-am văzut, iar clubul nostru nu-și permite, ori e foarte departe de a-și permite acea sumă. Sigur, dacă își dorește în continuare împrumutul, clubul nostru poate să se gândească la această variantă sau să ofere o sumă. Totuși, aceasta e departe de ceea ce își imaginează domnul Mititelu.
Universitatea Cluj nu își permite în momentul de față să achite sume de transfer mai mari de 300.000-400.000 de euro. Mă refer aici la bugetul pe care noi îl avem, ci nu că Blănuță nu ar valora atât. Spun că atât și-ar permite în momentul de față Universitatea Cluj.
Nu există nicio clauză de transfer definitiv în actualul împrumut al lui Vladislav Blănuță de la FCU Craiova. Era o sumă foarte mare și în vară, când s-a ajuns la acest împrumut. Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici. Se lucrează deja la strategia de transferuri pentru vară”, a declarat Radu Constantea.