EVENIMENT
Experiențe exclusive de shopping, la RIVUS. Brandul italian Patrizia Pepe va deschide o locație premium în proiectul IULIUS

RIVUS, proiectul mixed-use dezvoltat de companiile IULIUS și Atterbury Europe, va aduce în exclusivitate la Cluj-Napoca branduri și concepte noi de magazine.
Proiectul RIVUS dezvoltat la Cluj-Napoca va cuprinde o diversitate de produse și servicii destinate tuturor categoriilor de public și va oferi experiențe de shopping premium.
Patrizia Pepe va deschide o locație premium la RIVUS
Iubitoarele brandului Patrizia Pepe se vor putea bucura de ținute versatile, dar sofisticate, care combină fără efort practicitatea de zi cu zi cu eleganța potrivită momentelor speciale. Clienții vor fi întâmpinați într-un spațiu modern, care reflectă un nou tip de feminitate: senzuală, îndrăzneață, curajoasă și sigură pe sine.
Pe lângă zona de retail, RIVUS va cuprinde și funcțiuni office, culturale, de entertainment și un parc generos, fiind gândit ca o destinație sinonimă cu stilul de viață cosmopolit.
RIVUS aduce branduri în exclusivitate la Cluj-Napoca
RIVUS este un proiect mixed-use ce va include o varietate de funcțiuni într-un singur complex și va crea un loc dinamic și vibrant, adaptat nevoilor comunității din Cluj-Napoca. Acesta va fi dezvoltat pe modelul ansamblurilor urbanistice realizate de IULIUS în Iași și Timișoara, ce au devenit centre dominante de shopping și lifestyle în aceste zone ale ţării.
Proiectul va aduce în oraș branduri în exclusivitate, care, în prezent, pot fi accesate doar în București.
„Selecția de branduri pentru RIVUS urmărește să ofere o experiență completă și de cea mai bună calitate, astfel că vom aduce în Cluj-Napoca și un segment de branduri care să satisfacă și cele mai exigente și sofisticate gusturi. Unul dintre acestea este Patrizia Pepe, care continuă să cucerească iubitorii de modă cu croielile sale rafinate, siluetele senzuale și detaliile îndrăznețe și va veni la RIVUS cu un concept inovator, în linie cu ADN-ul mărcii, ce interpretează colecțiile și accesoriile într-o manieră contemporană. Una dintre direcțiile pe care ni le-am propus în urmă cu ceva timp este ca publicul nostru să aibă acces și la branduri premium, în tendințe, de notorietate, recunoscute pentru calitate și originalitate. Aceste așteptări ne-au fost, de altfel, confirmate și prin intermediul sondajelor pe care le-am realizat atunci când s-a născut ideea acestui nou proiect mixed-use”, a spus Oana Diaconescu, Head of Leasing Manager IULIUS.
Patrizia Pepe, expansiune în România
Colecțiile exclusiviste Patrizia Pepe au ca principal scop accentuarea senzualității femeii, iar articolele vestimentare iconice și accesoriile au devenit recunoscute și apreciate de milioane de femei. Piesele îmbină perfect confortul unei ținute de zi cu zi cu tușa glamour potrivită însă pentru toate momentele importante, rezultând un stil multi-fațetat, urban-sofisticat.
„Expansiunea în România reprezintă un angajament clar față de viziunea strategică a Patrizia Pepe de a-și consolida prezența globală, păstrând în același timp valorile sale fundamentale de senzualitate, eleganță și inovație”, a declarat reprezentantul oficial Patrizia Pepe, Roberta Danesi.
La nivel global, Patrizia Pepe deține o rețea impresionantă de retail. Până în 2018, brandul opera 48 de magazine monobrand flagship, 19 outlet-uri, 7 showroom-uri, 46 de magazine în franciză, 20 de concesiuni în magazine de department și era prezent în 1.546 de magazine multibrand din întreaga lume. Această rețea extinsă subliniază atracția internațională a brandului și angajamentul său de a oferi modă de înaltă calitate unui public divers și exigent.
Despre RIVUS
Proiectul de reconversie urbană RIVUS este o investiție de peste 500 milioane de euro a companiilor IULIUS şi Atterbury Europe, prin intermediul căreia va fi redată comunității o fostă zonă industrială nevalorificată de 14 hectare. RIVUS se află în etapa de obținere a autorizației de construire, după ce, în luna august, a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal de către Consiliul Local.
Conceptul proiectului RIVUS, primul proiect realizat de renumiții arhitecți olandezi UNStudio implementat în România, este inspirat din ceea ce și-a dorit comunitatea. RIVUS va integra:
- Cea mai mare suprafață de retail din România – 145.000 mp (integrând atât mall-ul – 120.000 mp, cât și facilitățile de retail complementare), într-un concept mixed-use care completează experiența de shopping cu servicii și facilități publice și de timp liber
- Peste 400 de magazine, inclusiv premiere regionale și naționale
- Peste 30 noi restaurante-concept și cafenele cu orientare spre râul Someș
- Fresh Market pentru producătorii autohtoni
- Un nou parc și spații verzi amenajate de peste 52.000 mp, cu 700 de copaci maturi și peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni
- Grădină japoneză pe acoperiș, fațade înierbate și acoperiș verde
- Două clădiri industriale reconvertite în spații culturale, coworking și servicii
- Centru de live arts și sală de spectacole, funcțiuni culturale pentru prima dată integrată într-un proiect real-estate din România
- Concepte de entertainment pentru toate vârstele
- Cele mai noi tehnologii cinematografice, în premieră în Transilvania, și open air cinema
- Spații de birouri premium și green – 15.000 mp GLA
- Investiții în conectivitate și mobilitate: pod rutier și două pasarele pietonale peste Someș, modernizare străzi, piste de bicicletă, până la 4.800 de locuri de parcare, 1.200 de spații pentru biciclete etc.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Primăvară capricioasă la Cluj. Temperaturi oscilante și ploi în următoarele două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru intervalul 31 martie – 13 aprilie 2025.
La Cluj temperaturile vor avea variații semnificative, urmând ca acestea să scadă chair la – 2 grade Celsius în timpul nopții.
Primăvară capricioasă la Cluj
Potrivit meteorologilor, valorile termice se vor situa peste ceea ce ar fi caracteristic acestei perioade, până în data de 4 aprilie, cu medii ale maximelor de 14 -16 grade și ale minimelor de 2 – 4 grade. După acest interval, temperaturile vor scădea semnificativ, la 8 grade în timpul zilei și -2 grade în timpul nopții.
Aprilie vine tot cu ploi
Conform ANM, în a doua sâptămână de prognoză vremea se va ameliora sub aspect termic, astfel că maximele vor ajunge la din nou la 16 grade, iar minimele la 2 grade, valori estimate prin mediere regională. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în aproape toate zilele, iar local și temporar vor fi și cantități de apă mai însemnate

Dacă stai la bloc și vrei să-ți deschizi o afacere, trebuie să ții cont de anumite reguli, dar mai ales de vecini, atunci când spune legea.
Pentru a putea transforma un apartament în spațiu comercial, românii trebuie să țină cont de câteva reguli. Înainte de a începe o afacere, propietarul este nevoit să înființeze o societate și să stabilească un sediu social, scrie Fanatik.
Ce nu poți să faci la bloc, dacă nu ai ACORDUL vecinilor. AMENZI usturătoare
Mai mult decât atât, este necesar acordul scris al vecinilor direct afectați, atât în plan orizontal, cât și vertical, pentru a schimba destinația unui apartament, potrivit Legii nr. 196/2018, care reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari.
Articolul 40, alineatul (1) din această lege arată că „schimbarea destinației locuințelor se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați”.
Totuși, potrivit noilor prevederi, dacă la sediul social nu se desfășoară activități comerciale, avizul vecinilor nu mai este necesar. Râmâne doar ca administratorul firmei să completeze o declarație pe propria răspundere în acest sens.
Amenzi, dacă vecinii sunt deranjați
Gălăgia de la blocuri reprezintă, adesea, o problemă pentru locatari. În multe cazuri, oamenii se plâng de zgomot, iar amenzile nu sunt tocmai mici. Polițiștii intervin în cazul în care sunt chemați.
Legea 61/1991 prevede sancțiuni pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, precum și a ordinii și liniștii publice. Teoretic, orele de liniște sunt 22.00-8.00 și 13.00-14.00.
În cazul în care nu se respectă această regulă, iar oamenii legii sunt sesizați, sancțiunea constă într-o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Totuși, există o amendă și în cazul în care vecinii sunt deranjați și în afara acestor ore de liniște.
Este considerată tot contravenție, iar în acest caz, sancțiunea este ceva mai blândă. Amenda este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Așadar, românii care locuiesc la bloc trebuie să țină cont în permanență de anumite reguli.
EVENIMENT
ETA. Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică, începând cu 2 APRILIE. Cât costă

Românii care călătoresc în UK, ca de altfel toți cetățenii Uniunii Europene, vor fi obligați, începând de miercuri, 2 aprilie 2025, să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA).
Această autorizație, fără de care românii nu mai pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), se eliberează online contra-cost.
Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică, începând cu 2 APRILIE
ETA este necesară pentru călătoriile în UK anunță Ministerul de Externe român care, au arătat că deja au fost semnalate cazuri în care autoritățile din Insula Tortola, care face parte din Insulele Virgine Britanice au refuzat recent intrarea turiștilor români, asta deși aceștia întruneau condițiile de intrare în calitate de turist, iar ETA este necesară doar din data de 2 aprilie.
De aceea este necesar ca românii să dețină Autorizația Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA), care poate fi achiziținată deja.
ETA reprezintă o autorizație prealabilă de călătorie în UK, pentru anumite categorii de persoane care nu sunt supuse obligativității deținerii vizei. Atenție! Deținerea ETA nu garantează intrarea în UK, posesorul ETA trebuind să obțină din partea autorităților britanice, la frontieră, permisiunea de intrarea în UK.
Exepții de la obligativitatea obținerii ETA
Cu anumite excepții, toți cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români care urmează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), începând cu data de 2 aprilie 2025, trebuie să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA), arată reprezentanții MAE.
Cetățenii români care se înscriu într-una dintre categoriile de mai jos NU au nevoie de ETA pentru a intra în UK:
- pe lângă cetățenia română, dețin și cetățenia britanică sau irlandeză și călătoresc în baza pașapoartelor emise de aceste state.
- au statut de rezident settled sau pre-settled prin schema EU Settlement Scheme; ATENȚIE – Este foarte important, dacă v-ați schimbat recent pașaportul, să vă actualizați documentul asociat statutului de rezident în UK. Pentru a fi exceptat de la obținerea ETA trebuie să călătoriți cu pașaportul care este înregistrat în EU Settlement Scheme/contul UKVI. În caz contrar, chiar dacă aveți statut de rezident în UK, veți avea nevoie de ETA.
- dețin o viză pentru UK (de studii, de muncă etc.); ATENȚIE –Transportatorii români care operează pe cale rutieră în UK trebuie să se asigure că șoferii autovehiculelor (care nu au statut de rezident sau viză de muncă) dețin ETA înainte de a intra în UK.
- Cetățenii români care au viză de student, viză de muncă în UK sau alt tip de viză NU au nevoie de ETA.
- diplomații acreditați în UK (posesori de vinietă în pașaport).
Informații furnizate de autoritățile britanice cu privire la ETA, inclusiv link-uri pentru descărcarea aplicației menționate anterior sunt disponibile AICI.
Cum se poate obține ETA?
Cea mai rapidă modalitate de obținere a ETA este prin utilizarea unei aplicații online, care poate fi descărcată din App Store (pentru aparate IPhone) sau Google Play (pentru telefoane care utilizează sistemul Android). Autoritățile române îi sfătuiesc pe cei care călătoresc în UK să folosească aplicația oficială – la secțiunea ”Apply for an ETA”pentru că alte aplicații pot solicita taxe mult mai mari.
Atenție! Aplicați cu cel puțin 3 zile înainte de călătorie
La completarea cererii se introduc informațiile personale, detaliile/copia pașaportului și o fotografie a persoanei care călătoreste. La finalul cererii trebuie plătită taxa aferentă. Odată transmisă, aceasta nu mai poate fi retrasă sau modificată. Confirmarea obținerii ETA se trimite prin e-mail. Procesul poate fi realizat de pe dispozitive cu acces la internet, anunță MAE român.
Solicitanții vor primi o confirmare de primire automată atunci când utilizează aplicația UK ETA, însă pentru primirea autorizației propriu-zise, autoritățile britanice sfătuiesc pasagerii să aplice cu aproximativ 3 zile lucrătoare anterior datei călătoriei, ținând cont că pot exista și cazuri complexe, care necesită o examinare mai detaliată.
ETA. Cât costă și cât timp este valabilă
ETA costă 10 lire pentru toate categoriile de vârstă, deci și pentru minori, iar din data de 9 aprilie 2025, taxa va fi mărită la 16 lire. Aceasta se va achita la momentul aplicării și nu se va restitui în caz de refuz.
Autorizația electronică va avea valabilitate 2 ani, putând fi folosită pentru călătorii multiple în UK pe toată această perioadă, dacă titularul călătorește cu documentul de călătorie în baza căruia a făcut aplicația. În eventualitatea expirării acestuia în intervalul de 2 ani, solicitarea de obținere a ETA va trebui refăcută, în baza noului pașaport eliberat.
ETA nu reprezintă o viză de ședere, studii sau muncă în UK
Deținerea ETA se va verifica pentru fiecare persoană în parte de către companiile aeriene care operează zboruri spre destinații din UK. ETA nu reprezintă o viză de ședere, studii sau muncă în UK. În funcție de activitatea pe care intenționați să o desfășurați în Regatul Unit, este posibil să aveti nevoie de un tip de viză. Puteți să verificați acest aspect AICI.
Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii statelor membre UE, respectiv cetățenii români, trebuie să solicite viză de muncă pentru a putea lucra în UK. Cererile de viză se depun online. Informații detaliate privind regimul de vize, inclusiv cerințele pentru lucrători, AICI.
De la aceeași dată, intrarea/tranzitul cetățenilor români, nerezidenți în UK, este posibilă doar în baza pașaportului (simplu electronic sau simplu temporar) valabil pe toata perioada șederii pe teritoriul acestui stat. Cu titlu de excepție, până la data de 31 decembrie 2025, pot călători în baza cărții naționale de identitate (cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UKVI) persoanele care dețin un drept de ședere în Regat (presettled sau settled), un permis de ședere pentru membri de familie sau un permis pentru lucrătorii frontalier. În cazul în care doriți să studiați în UK, este necesar să obțineți în prealabil o viză de studiu.
Călătoriile în alte teritorii britanice
Nu este necesară viza de intrare în scop turistic pentru cetățenii români care călătoresc în teritoriile britanice de peste mări, cum ar fi Anguilla, Cayman, Insulele Virgine Britanice Faukland Islands, Montserrat, Turks and Caicos, Pitcairn Islands sau Gibraltar. Perioadele de ședere fără viză de turist pot varia. Conform informațiilor disponibile pe pagina web a autorităților Poliției de Frontieră din Gibraltar, intrarea cetățenilor români în Gibraltar este permisă atât în baza pașaportului, cât și în baza cărții de identitate românești, aflate în termen de valabilitate.
Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a vizita Insulele Virgine Britanice, însă, recent, au fost semnalate cazuri în care autoritățile locale au refuzat intrarea turiștilor români în Insula Tortola, deși aceștia întruneau condițiile de intrare în calitate de turist. Până la remedierea situației, se recomandă turiștilor români să aibă în vedere acest risc în cazul deciziei de a se deplasa în Insula Tortola/Insulele Virgine Britanice.
Începând cu 1 ianuarie 2025, toate persoanele care doresc să călătorească în Insulele Virgine Britanice vor trebui să completeze online un formular de îmbarcare (Embarkation/Disembarkation ED card). Aplicațiile pot fi făcute cu până la 72 de ore înainte de sosire. Aplicația poate fi realizată AICI, iar mai multe informații se regăsesc AICI .
Foto: pixabay.com
EDUCATIE
Simularea exemenului de Evaluare Națională. Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10. Rezultatele evaluării

Elevii claselor a VIII-a din județul Cluj, care au susținut probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, au aflat luni, 31 martie 2025, rezultatele obținute.
La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională 2025 s-a desfășura în 112 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din Cluj-Napoca.
Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10 la simularea examenului de Evaluare Națională
Elevii claselor a VIII-a au susținut probele scrise în cadrul simulării examenului de Evaluare Națională, sesiunea martie 2025, la disciplinele limba și literatura română, matematică și limba și literatura maternă, în perioada 17–19 martie. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, în județ, în clasa a VIII-a sunt 6.099 de elevi, dintre care 3.314 învață în școli din Cluj-Napoca.
În județul Cluj, rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a, la simularea examenului de Evaluare Națională, sesiunea martie 2025, evidențiază o rată a notelor peste 5, de 80,87%. Dintre cei 5.740 de elevi care au participat la simulare, cei mai mulți, respectiv 1.235, au luat note între 8 și 8,99. Niciunul nu a obținut nota 10 la vreo probă.
Rezultatele evaluării

Notele se trec în catalog doar la cerere scrisă
Lucrările elevilor au fost scanate și încărcate în platforma națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, fiind evaluate, aleatoriu, de către profesori evaluatori, din alte județe, decât cel de proveniență a lucrărilor, au transmis reprezentanții IȘJ Cluj. Rezultatele simulării au fost comunicate luni, 31 martie, individual elevilor, de către cadrele didactice care predau la clasă.
Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului sau părintelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog. Rezultatele, arată reprezentanții IȘJ Cluj, urmează să fie analizate, în perioada următoare, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, dar și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.