Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV – VIDEO/ „Ultima redută” a Clujului: imagini de la stația de epurare a orașului. Tu ce arunci în chiuvetă sau la WC?

Publicat


Cluj24.ro a realizat un demers jurnalistic în premieră și a fost la stația de epurare a apelor uzate de la Someșeni, locul unde se purifică apa folosită de peste o jumătate de milion de clujeni care trăiesc în oraș sau în localitățile învecinate.

Demersul nostru are două scopuri: de a te informa pe tine, cititorule, ce e cu stația asta și ce fac cei 35 de oameni care lucrează aici pentru tine, și de a te convinge să nu mai arunci toate mizeriile în chiuvetă sau la WC.

Site-ul nostru îți prezintă foto și imagini în exclusivitate. 

Foto: Deșeurile sunt reținute de grătare

CONTEXT. Cum ajung apele uzate în stațiile de epurare

  • Rețelele de canalizare din localități preiau apele uzate (menajere) si meteorice (precipitații, spălarea străzilor etc.) de la toți consumatorii Companiei de Apă Someș și le transportă la stațiile de epurare. În cazul de față, la Stația de Epurare Someșeni.

Asta înseamnă că apa folosită la chiuvetă, vană și toaletă din gospodăriile celor peste 320.000 de locuitori ai Clujului, plus cei aproape 100.000 de neînregistrați oficial, la care se adaugă apa uzată din localitățile limitrofe, se varsă în rețelele de canalizare ale orașului.

  • Colectoarele preiau apele uzate din mai multe rețele de canalizare și le transportă la stațiile de epurare.  Colectoarele sunt conducte de mari dimensiuni (diametre), iar construcția lor pe sub orașe impune de multe ori tehnici și tehnologii avansate, asemănătoare celor practicate în minerit.

Prin asemenea colectoare ajunge apa uzată și la Stația de Epurare din Someșeni. Chiar la intrare, apa nu mai este apă, e mai degrabă o substanță gri, cu un miros înțepător.

Mai departe, după parcurgerea unor etape și procese în cadrul stației, apele uzate vor deveni nămol (o parte) și „apă limpede” (cea mai mare parte), care va fi redată naturii. Respectiv, va fi eliberată în Someșul Mic.

Foto: După ce a fost procesată mai multe etape, apa uzată arată ca în imaginea de mai sus, în care și norii se pot vedea oglindindu-se în ea. Apa astfel epurată va fi redată naturii.

Șeful stației de epurare: Suntem „Ultima redută” a Clujului

„Apele uzate din Gilău, Florești, Baciu cu satele lui, dar și din municipiul Cluj-Napoca ajung aici, în Stația de Epurare Someșeni. Îmi place să spun că suntem <Ultima redută a Clujului>.

Misia noastră este de a elimina acești poluanți toxici. Apa uzată e tratată între 8 și 12 ore, urmând ca mai apoi să fie redată naturii, respectând reglementările unei autorizații de Mediu, care ne impun monitorizarea a peste 30 de indicatori fizico-chimici.

Foto: În acest bazin uriaș are loc eliminarea grăsimilor și a nisipului.

Indicatorii ăștia nu trebuie să depășească niște concentrații maxime admise. Și de multe ori, unii indicatori sunt mai restrictivi pentru apele epurate decât pentru apa potabilă.

Și încă ceva: după epurare, apa din stația asta e mai curată decât cea a Someșului”, afirmă Marius Brehar, șeful secției Epurare Ape Uzate Cluj-Napoca.

Atenție! Este apă epurată, nu apă potabilă!

Stația de la Someșeni se întinde pe 17 hectare

Marius Brehar este inginer chimist cu doctorat în domeniu, conduce Stația de Epurare din Someșeni, cu un colectiv de 35 de persoane (ingineri, ecologiști, operatori, muncitori de mentenanță), plus alte 26 de stații mai mici.

În stația de la Someșeni mai lucrează și 14 laboranți.

Stația de epurare a apelor uzate de la Someșeni se întinde pe o suprafață de 17 hectare și a avut parte în ultimii ani de ample lucrări de modernizare din fonduri europene.

„Noi epurăm în fiecare secundă 1,4 metri cubi de apă, iar în dreptul stației – din discuțiile cu cei de la Apele Române -, Someșul Mic are un debit mediu de 7 metri cubi/secundă.

Asta înseamnă că la cinci metri cubi din Someș, unul e epurat de noi. Iar apa noastră este mai presus, calitativ vorbind, decât apa din Someș”, declară, sigur pe sine, inginerul Brehar.

Un calcul matematic arată că Stația de Epurare din Someșeni purifică 120.000 de metri cubi în 24 de ore. Ceea ce nu e deloc puțin.

Foto: Utilajul din imaginea de mai sus ajută la eliminarea deșeurilor grosiere.

„Canalizarea e privită de români ca o toaletă. Sau un tomberon”

Marius Brehar a adus în discuție și lipsa educației civice întâlnită la mulți români, care fără discernământ sau vreo remușcare față de Mediu și de comunitatea în care trăiesc aruncă în canalizare tot ce le prisosește ori e stricat.

„Oamenii aruncă în rețelele de canalizare tot ce le trece prin cap: saltele, paturi, cauciucuri, vase, nu mai zic de peturi și plasticuri! Canalizarea e privită de români ca o toaletă. Sau un tomberon. Rușine nouă!

Foto: Îndepărtarea deșeurilor și a suspensiilor din apa uzată.

Ar trebui să-i admirăm pe oamenii ăștia care exploatează rețelele de canalizare și care lucrează în stațiile de epurare și să ne punem în locul lor câteodată. Să le apreciem munca la adevărata ei valoare!

Compania de Apă Cluj-Napoca încearcă să conștientizeze lumea prin intermediul unor campanii că nu e un tomberon canalizarea. Prezentăm imagini cu ceea ce se scoate din rețelele de canalizare.

Sperăm că într-un viitor apropiat să ne schimbăm conduita”, lansează un eufemism șeful stației.

Turul stației alături de specialist

Reporterul cluj24.ro a făcut turul stației, alături de inginerul Marius Brehar, care a fost și ghid, plecând de la intrarea apei uzate în stația de epurare și ajungând în final la cele șase bazine uriașe unde se strânge „limpedele”. Adică apa epurată care va fi redată naturii.

Demersul nostru are două scopuri. Primul, care este și misiunea primordială a jurnalistului: de a informa cititorul. Al doilea: de a se alătura, prin această acțiune, de protejarea mediului prin campania „Canalizarea nu e un tomberon” a Companiei de Apă Someș SA.

Circuitul apei în stația de epurare – de la apa-mâloasă la apa limpede

Explică specialistul: „Apa uzată are o componentă menajeră, una industrială și una meteorică. Tratăm aceste ape, eliminăm toți poluanții toxici din apă și toate suspensiile.

Facem un tratament mecanic, în prima fază, prin care reținem deșeurile grosiere. Apa este trecută prin grătare rare și dese. Sunt reținute corpurile cu diametre mai mari de 5 milimetri.

Apoi, într-o altă etapă, eliminăm grăsimile și nisipul, care are un efect abraziv pentru utilaje. Această etapă se numește deznisipare.

În următoarea etapă are loc o decantare primară, prin care se sedimentează nămolul care urmează să fie eliminat, urmând ca ulterior să se facă o tratare biologică (nitrificare și denitrificare), apoi o decantare secundară, iar la final o tratare terțiară folosindu-se clorură ferică”.

Pentru a fi redată naturii, apa uzată trece rând pe rând prin etapele specificate mai sus, urmând ca la final, apa să fie evacuată în emisar (Someșul Mic).

Turul stației a continuat în clădirea administrativă, care adăpostește laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație și un colectiv inimos și foarte sudat.

Stația de epurare produce energie electrică și termică din valorificarea biogazului rezultat din fermentarea nămolurilor de epurare. Energia rezultată acoperă 35 – 45% din necesarul stației (toată energia se consumă în stație). Anul trecut, producția de energie electrică a fost de 4,3 giga watti.

De când e construită Stația de Epurare din Someșeni. Scurt istoric al stației

  • Se construiește între 1973 și 1977 Stația de epurare Cluj, amplasată pe malul stâng al râului Someșului Mic, în aval de municipiu. Soluția tehnologică include din construcție epurarea cu treaptă mecanică și biologică.
  • În 2002, are loc recepția lucrărilor Etapei a II-a de reabilitare, modernizare și retehnologizare a Stației de Epurare a apelor Cluj, în cadrul programului MUDP II. Stația devine una din cele mai moderne din țară.
  • În 2013 se finalizează modernizarea capitală a stației, cu treapta terțiară în cadrul programului POS Mediu 2007 – 2013.

Fonduri europene

  • Pe 18.02.2020, s-a semnat primul contract de lucrări din cadrul proiectului „PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ ŞI APĂ UZATĂ din județele Cluj și Sălaj în perioada 2014-2020″.
  • Proiectul, a cărui valoare totală este de 421.964.965 EURO din care, o valoarea eligibilă de 324.457.570 EUR este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fonduri de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 -2020.
  • Acest proiect este cel de-al 5-lea program major de investiții cu finanțare atrasă de la Uniunea Europeană și implementat de Compania de Apă Someș SA și se derulează cu sprijinul Asociației Regionale de Dezvoltare a Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa și al autorităților publice din județele Cluj și Sălaj.
  • 2019 – 2023 – În cadrul POIM Cluj-Sălaj, se construiește o instalație de uscare și valorificare a nămolului care va fi transformat în peleți, cu distrugerea completă a patogenilor. Peleții din nămol vor fi valorificați energetic sau în agricultură.

Compania de Apă Someș a derulat, și o face în continuare, o campanie de informare a consumatorilor intitulată: „Toaleta și chiuveta nu sunt tomberoane”.

Mesajul e următorul: nu trebuie să aruncați solvenți, carburanți, substanțe chimice, șervețele și ștergare de hârtie greu degradabile în apă, prezervative, scutece și lenjerie.

Nu se aruncă uleiuri, grăsimi și mâncăruri, mucuri, medicamente, seringi și bandaje, păr și materiale de igienă femei, pet-uri.

Aceste materiale și substanțe vor duce la refularea canalizării și vor polua mediul înconjurător. Și, până la urmă, tot noi, consumatorii finali, vom avea de suferit!

Un ghid practic care vorbește despre această campanie poate fi consultat AICI.

Dacă ai nelămuriri referitoare la relația contractuală dintre consumator și Companie, dar ai nevoie și de alte sfaturi, poți accesa GHIDUL CLIENTULUI și vei afla toate informațiile.

Compania deservește două județe cu 750.000 de consumatori

Compania de Apă SOMEȘ S.A. deservește opt municipii și orașe din județele Cluj și Sălaj (Cluj-Napoca, Huedin, Gherla și Dej, respectiv Zalău, Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei și Jibou) și 281 localități rurale din județele Cluj, Sălaj și Mureș.

În total, Compania deservește aproximativ 750.000 de consumatori din cele două județe, din care în jur de 550.000 sunt din județul Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Sports Festival: Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep și Andrei Pavel au făcut SHOW la Cluj

Publicat

sports festival

Seară plină de magie la Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a cincea ediții Sports Festival, cu Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep și Andrei Pavel. Cei patru jucători de tenis legendari au făcut un show memorabil în cadrul demonstrativului de tenis organizat în BTarena. Meciul-spectacol s-a jucat cu casa închisă.

sports festival

„Peste 8.500 de spectatori s-au bucurat de un joc de tenis presărat cu multe glume și scheme făcute de jucătorii care au arătat că sportul este spectacol. Evenimentul a început cu un show impresionant de lasere și s-a încheiat cu artificii și surprize pentru cele două jucatoare. Fiecare a primit câte un trofeu din flori cu numărul 1, o referință la cel primit de Simona Halep în 2017, la Beijing, Graff pentru cea mai bună jucătoare all-time, iar Simona, pentru jucătoarea care are primul loc în sufletele românilor.

sports festival

FOTO. Sports Festival: Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep și Andrei Pavel au făcut SHOW la Cluj

Simona Halep: ”Publicul de aici mi-a spus în trecut că mă va susține mereu. Așa a făcut și astăzi. Vreau să vă mulțumesc din suflet. Mereu am avut parte de o primire aparte la Cluj. Astăzi sunt aici, bucuroasă să fiu din nou prezentă pe un teren de tenis, prezentă aici pentru a simți iubirea care mi-a lipsit în acești doi ani.”

sports festival

Steffi Graf a mulțumit și ea publicului, iar Andre Agassi a vorbit despre cât de încântat a fost de prima zi petrecută în România, pe terenul de joc, alături de fanii tenisului de aici. Cei doi se află pentru prima oară în România.

Andre Agassi: ”Este o bucurie să fiu aici, să joc, să împărtășesc cu voi și cu prieteni dragi această seară. A fost o onoare pentru noi să fim aici. Am vrea să nu mai plecăm niciodată!

sports festival

„Sports Festival continuă duminică cu inițiere și multe competiții”

Meciul a fost arbitrat de Raluca Olaru, iar înainte de dublul mixt anunțat a avut loc un dublu masculin. Marele campion Andre Agassi a făcut echipă cu prietenul său Justin Gimelstob, iar Andrei Pavel, cu Horia Tecău, invitații surpriză ai serii.

sports festival

Sports Festival continuă duminică cu inițiere și multe competiții. Ultima zi a celui mai mare eveniment multi-sport din România va începe cu Crosul Supereroilor. Participanții vor avea din nou șansa de a-și încerca forțele într-un cadru organizat, dar și de a susține o cauză nobilă: renovarea secției de Neonatologie a Maternității Stanca din Cluj-Napoca prin campania „Spitale Publice din Bani Privați” (Fundația Metropolis). Vor fi organizate 4 probe: 10K OPEN feminin/masculin, 5K OPEN feminin/masculin și FAMILY 5 KM și 2 KM. Startul se va da de pe pista de alergare a Cluj Arena.

sports festival

Mai multe vedete vin la Cluj să alerge și să susțină cauza umanitară: Georgiana Vlădescu, Andra Ghiță, Andra Pirvan, Giulia Huidu-Anghelescu, Vlad Huidu, Mikael Huidu, Ioana State, Sebastian Dobrincu, Andrei Niculae, Claudia Cirjan, Bianca Giurcanu, Alex Ticrea, Sandra Bendre, Ioana Grama, Cipri Pop, Elena Adegbuyi, Patrick Adegbuyi, Benny Adegbuyi, Vlad Burghelea.

sports festival

„30 de sporturi disponibile”

Tot duminică va avea loc și canicross, new entry la Sports Festival. Cățeii vor deveni oficial participanți ai competițiilor. Iubitorii sportului care au acasă un prieten patruped și care s-au înscris în concurs vor concura la două probe: OBSTACLE RUN, tandem om și câine pe un circuit cu obstacole de aproximativ 300m, și DOG SPEED RUN, o probă de alergare a cățelului spre stăpân pe un culoar de 50m. Competiția va avea loc în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Zona de inițiere va fi deschisă între orele 10:00-19:00. Cei care vin în festival pot să încerce gratuit cele 30 de sporturi disponibile: aikido, atletism, baschet, bocce, caiac, ciclism, cross training, functional training, dance, escaladă, fotbal, gimnastică ritmică, gimnastică aerobică, kyokushin, handbal, majorete, roundnet, rugby, șah, schi fond, tenis de câmp, volei, judo, patinaj pe role, fitness Worldclass, golf, tenis de masă, canicross, evaluare motrice și badminton.

Sports Talks aduce în fața publicului noi personalități importante din lumea sportului care vor vorbi despre tema acestei ediții: motivația. Participanții vor putea descoperi povești fascinante de culise. Moderatori: Cristian Mîndru și Mihnea Măruță.

sports festival

Duminică, 16 iunie

● 11:00 – 11:30 – Andrei Pavel, antrenor de tenis, considerat cel mai valoros tenismen român de la Ilie Năstase (BEST: 18 ATP)

● 11:45 – 12:15 – Robert Glință, fost înotător olimpic, record mondial la juniori și record național pentru seniori 100m spate în bazin scurt

● 12:30 – 13:00 – Omer Tetik, director general Banca Transilvania

13:00 – 15:15 – Coffee Break

● 15:15 – 15:45 – Ciprian Lupu, primul pilot român în scaun cu rotile, a intrat în Cartea Recordurilor ca prima persoană din lume care obține un titlu de Campionat Național al unei categorii, în competițiile automobilistice

● 16:00 – 16:30 – Alisia Perșa, campioană mondială la Street Workout, Cristian Sandru & Adi Lupu, practicanți Street Workout și Calisthenics

● 16:45 – 17:15 – Cătălin Sprînceană, Președintele Federației Române de Ciclism, manager al echipei de ciclism MTB BikeXpert Racing Team, comentator sportiv

La scena mare a festivalului vor fi organizate diverse clase de aerobic, fitness și dans, iar seara, de la ora 20:00, atmosfera va fi întreținută de Otravă și Andreea Esca.

sports festival

Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sport din România, a ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediție. În 2023, a atras un număr record de participanți: peste 150.000 de copii și adulți au descoperit și s-au bucurat de un întreg univers al sportului. Festivalul înseamnă 4 zile dedicate sportului care includ activități de inițiere, provocări sportive, super campioni față în față cu fanii, la Sports Talks, masterclassuri dedicate profesioniștilor, Crosul Supereroilor, competiții, parada cluburilor sportive și evenimente demonstrative care transformă sportul într-un adevărat spectacol”, au transmis organizatorii.

sports festival

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum s-a votat la Cluj la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie. Ce listă de candidați a primit cele mai multe voturi

Publicat

De

Parlamentul European

La alegerile pentru Parlamentul European, desfășurate în 9 iunie împreună cu cele locale, au fost înregistrate aproape 325.000 de voturi valabil exprimate la nivelul județului Cluj, arată rezultatele finale comunicate de Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj.

Astfel, cele mai mult au mers către Alianța PSD – PNL – 107785 voturi (33,23%), AUR – 45438 voturi (14,02%), UDMR – 43334 voturi (13,37%), ADU – 36175 voturi (11,16%), REPER – 26213 voturi (8,08%), Nicu Ștefănuță (independent) – 21839 voturi (6,73%),  Vlad Gheorghe – 11366 voturi (3,50%), SOS – 10274 voturi (3,17%), Partidul Diaspora Unită – 6152 voturi (1,89%), PUSL – 3296 voturi (1,01%), PRM – 2319 voturi (0,71%) , Partidul Alternativa Dreaptă – 2259 voturi (0,69%) , Paula Pîrvănescu (independent) – 2121 voturi (0,65%), Șoșoacă Silvestru – 1891 voturi (0,58%), Partidul Patrioților – 1875 voturi (0,55%) și Partidul România Socialistă – 1037 voturi (0,31%).

De asemenea, au fost înregistrate 38.051 de voturi pe listele suplimentare, ceea ce înseamnă peste 10% din voturi.

Pe lista comună PSD – PNL figurează pe locuri eligibile și trei clujeni: Rareș Bogdan și Daniel Buda (PNL) și Vasile Dîncu (PSD).

Citește mai departe

ECONOMIE

Stagiarii vor primi mai mulți BANI. Ce trebuie să știi despre programele de INTERNSHIP

Publicat

Indicii ROBOR aproape de 6%

Stagiarii, cei ce lucrează ca internship, vor primi mai mulți bani. Majorarea indemnizației pe care aceștia o primesc va fi aplicată odată cu creșterea salariului minim brut pe țară.

Potrivit Legii 176/2018 privind internshipul, ”cuantumul indemnizației pentru internship este egal cu cel puțin 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată”. Acesta se acordă proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată.

Stagiarii vor primi mai mulți BANI. Ce trebuie să știi despre programele de INTERNSHIP

De la 1 iulie 2024, valoarea salariului minim brut pe țară crește la 3.700 de lei, de la 3.300 de lei. Prin urmare indemnizația pe care o vor primi tinerii aflați în internship se va majora la cel puțin  1.850 de lei. Anterior, aceasta era de 1.650 de lei, scrie Alba24.ro.

Care sunt condițiile

Potrivit legislației, pot face internship persoanele care au împlinit 16 ani, pentru a acumula experiență profesională și a-și dezvolta abilitățile practice și competențele. Activitatea de internship se desfășoară pe o perioadă limitată, pe baza unui contract. Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.

Pentru internii cu vârste între 16 și 17 ani, durata timpului de muncă este de cel mult 30 de ore pe săptămână, respectiv 6 ore pe zi. Pentru cei de 18 ani și peste, timpul de muncă este de până la 40 de ore pe săptămână.

Legea mai prevede că organizațiile-gazdă care, în termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, încheie un contract individual de muncă cu persoana care a desfășurat programul de internship primesc, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o primă de promovare a angajării în cuantum de 4.586 de lei pentru fiecare persoană astfel angajată, după îndeplinirea obligației de menținere a raporturilor de muncă pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 24 de luni.

Acordarea primei de promovare a angajării se realizează în limita fondurilor alocate cu această destinație.

Amenzi

Organizația-gazdă a programului de internship poate fi sancționată dacă nu respectă regulile de achitare a indemnizației pentru stagiari. Amenda este între 2.000 de lei și 4.000 de lei, potrivit zf.ro.

De asemenea, amenda pentru neîncheierea contractului de internship este între 10.000 de lei și 20.000 de lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Pronosticul lui Dan Petrescu (CFR Cluj) pentru meciul România-Ucraina

Publicat

dan petrescu

Dan Petrescu, antrenorul celor de la CFR Cluj, a susținut o conferință de presă înaintea startului pregătiririlor cu echipa. „Bursucul” a mărturisit că abia aștepta să înceapă Euro 2024. 

Dan Petrescu a vorbit și despre șansele României la turnirul continental: „Sunt convins că majoritatea nu au încredere în națională. Deși, la câți fani au venit la antrenamente, nu pare așa. Meciurile amicale nu se pun. Mai ales când joci cu adversari mai slabi valoric, precum Bulgaria și Liechtenstein. Ei se apărau, tu trebuia să-i ataci.

Pronosticul lui Dan Petrescu (CFR Cluj) pentru meciul România-Ucraina

Însă la Euro va fi altfel. Ucraina ne va ataca pe noi, fiindcă individual, are jucători mai buni decât noi. De fapt, toate cele 3 advesare din grupă stau mai bine decât România la individualități. Uitați-vă la jucătorii lor, la ce echipe de club joacă și unde sunt ai noștri.

E diferență mare, ăsta e adevărul. Dar antrenorul naționalei noastre a creat o echipă. Iar echipa asta ne-a dus la Euro. Nu știu dacă ceilalți au reușit asta. Iar în fotbal, dacă ai spirit de echipă, e cel mai important. Mai important decât orice. Și de aceea eu văd cel puțin un rezultat de egalitate în primul meci, cu Ucraina”, scrie GSP.

Fostul internațional este convins că „tricolorii” pot scoate iar lumea în stradă: „Cum am jucat noi în preliminarii, cum ne-am calificat?! Toată lumea critica jocul, dar uite că suntem la Euro. Cel mai important este rezultatul. Indiferent cum jucăm, dacă ne calificăm mai departe, lumea va ieși în stradă. Sper să avem rezultate și o să vedeți că așa va fi”.

„Favoritele mele la titlu sunt Franța și Germania”

Dan Petrescu și-a amintit cum trăia zilele dinaintea debutului unui turneu final: „Eu nu mai dormeam, Eram în cameră cu Gică Popescu, vorbeam. Era stres, presiune, era mai grea așteptarea. dar când intri în teren, atunci se vede dacă ești jucător mare. Nu mă mai gândeam la nimic, nici nu știam cine e adversar.

Așa trebuie să abordăm meciurile și acum. Sigur așa vor face jucătorii români. Sunt convins că se vor mobiliza după acele două amicale greșite. Eu zic că le-a prins bine, că dacă băteau cu 4-0 sau 5-0, ziceam că sunt buni și mergeam la Euro cu alt spirit”.

„Favoritele mele la titlu sunt Franța și Germania, în această ordine. Eu țin cu Anglia, dar la marile competiții ceva nu e bine. De la căldură, că e vară, nu știu de ce. O surpriză ar putea fi Spania, că prea nu vorbește nimeni de ea. Iar jucătorul turneului cred că va fi din echipa Germaniei”, a mai spus „Bursucul”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax