Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV – VIDEO/ „Ultima redută” a Clujului: imagini de la stația de epurare a orașului. Tu ce arunci în chiuvetă sau la WC?

Publicat


Cluj24.ro a realizat un demers jurnalistic în premieră și a fost la stația de epurare a apelor uzate de la Someșeni, locul unde se purifică apa folosită de peste o jumătate de milion de clujeni care trăiesc în oraș sau în localitățile învecinate.

Demersul nostru are două scopuri: de a te informa pe tine, cititorule, ce e cu stația asta și ce fac cei 35 de oameni care lucrează aici pentru tine, și de a te convinge să nu mai arunci toate mizeriile în chiuvetă sau la WC.

Site-ul nostru îți prezintă foto și imagini în exclusivitate. 

Foto: Deșeurile sunt reținute de grătare

CONTEXT. Cum ajung apele uzate în stațiile de epurare

  • Rețelele de canalizare din localități preiau apele uzate (menajere) si meteorice (precipitații, spălarea străzilor etc.) de la toți consumatorii Companiei de Apă Someș și le transportă la stațiile de epurare. În cazul de față, la Stația de Epurare Someșeni.

Asta înseamnă că apa folosită la chiuvetă, vană și toaletă din gospodăriile celor peste 320.000 de locuitori ai Clujului, plus cei aproape 100.000 de neînregistrați oficial, la care se adaugă apa uzată din localitățile limitrofe, se varsă în rețelele de canalizare ale orașului.

  • Colectoarele preiau apele uzate din mai multe rețele de canalizare și le transportă la stațiile de epurare.  Colectoarele sunt conducte de mari dimensiuni (diametre), iar construcția lor pe sub orașe impune de multe ori tehnici și tehnologii avansate, asemănătoare celor practicate în minerit.

Prin asemenea colectoare ajunge apa uzată și la Stația de Epurare din Someșeni. Chiar la intrare, apa nu mai este apă, e mai degrabă o substanță gri, cu un miros înțepător.

Mai departe, după parcurgerea unor etape și procese în cadrul stației, apele uzate vor deveni nămol (o parte) și „apă limpede” (cea mai mare parte), care va fi redată naturii. Respectiv, va fi eliberată în Someșul Mic.

Foto: După ce a fost procesată mai multe etape, apa uzată arată ca în imaginea de mai sus, în care și norii se pot vedea oglindindu-se în ea. Apa astfel epurată va fi redată naturii.

Șeful stației de epurare: Suntem „Ultima redută” a Clujului

„Apele uzate din Gilău, Florești, Baciu cu satele lui, dar și din municipiul Cluj-Napoca ajung aici, în Stația de Epurare Someșeni. Îmi place să spun că suntem <Ultima redută a Clujului>.

Misia noastră este de a elimina acești poluanți toxici. Apa uzată e tratată între 8 și 12 ore, urmând ca mai apoi să fie redată naturii, respectând reglementările unei autorizații de Mediu, care ne impun monitorizarea a peste 30 de indicatori fizico-chimici.

Foto: În acest bazin uriaș are loc eliminarea grăsimilor și a nisipului.

Indicatorii ăștia nu trebuie să depășească niște concentrații maxime admise. Și de multe ori, unii indicatori sunt mai restrictivi pentru apele epurate decât pentru apa potabilă.

Și încă ceva: după epurare, apa din stația asta e mai curată decât cea a Someșului”, afirmă Marius Brehar, șeful secției Epurare Ape Uzate Cluj-Napoca.

Atenție! Este apă epurată, nu apă potabilă!

Stația de la Someșeni se întinde pe 17 hectare

Marius Brehar este inginer chimist cu doctorat în domeniu, conduce Stația de Epurare din Someșeni, cu un colectiv de 35 de persoane (ingineri, ecologiști, operatori, muncitori de mentenanță), plus alte 26 de stații mai mici.

În stația de la Someșeni mai lucrează și 14 laboranți.

Stația de epurare a apelor uzate de la Someșeni se întinde pe o suprafață de 17 hectare și a avut parte în ultimii ani de ample lucrări de modernizare din fonduri europene.

„Noi epurăm în fiecare secundă 1,4 metri cubi de apă, iar în dreptul stației – din discuțiile cu cei de la Apele Române -, Someșul Mic are un debit mediu de 7 metri cubi/secundă.

Asta înseamnă că la cinci metri cubi din Someș, unul e epurat de noi. Iar apa noastră este mai presus, calitativ vorbind, decât apa din Someș”, declară, sigur pe sine, inginerul Brehar.

Un calcul matematic arată că Stația de Epurare din Someșeni purifică 120.000 de metri cubi în 24 de ore. Ceea ce nu e deloc puțin.

Foto: Utilajul din imaginea de mai sus ajută la eliminarea deșeurilor grosiere.

„Canalizarea e privită de români ca o toaletă. Sau un tomberon”

Marius Brehar a adus în discuție și lipsa educației civice întâlnită la mulți români, care fără discernământ sau vreo remușcare față de Mediu și de comunitatea în care trăiesc aruncă în canalizare tot ce le prisosește ori e stricat.

„Oamenii aruncă în rețelele de canalizare tot ce le trece prin cap: saltele, paturi, cauciucuri, vase, nu mai zic de peturi și plasticuri! Canalizarea e privită de români ca o toaletă. Sau un tomberon. Rușine nouă!

Foto: Îndepărtarea deșeurilor și a suspensiilor din apa uzată.

Ar trebui să-i admirăm pe oamenii ăștia care exploatează rețelele de canalizare și care lucrează în stațiile de epurare și să ne punem în locul lor câteodată. Să le apreciem munca la adevărata ei valoare!

Compania de Apă Cluj-Napoca încearcă să conștientizeze lumea prin intermediul unor campanii că nu e un tomberon canalizarea. Prezentăm imagini cu ceea ce se scoate din rețelele de canalizare.

Sperăm că într-un viitor apropiat să ne schimbăm conduita”, lansează un eufemism șeful stației.

Turul stației alături de specialist

Reporterul cluj24.ro a făcut turul stației, alături de inginerul Marius Brehar, care a fost și ghid, plecând de la intrarea apei uzate în stația de epurare și ajungând în final la cele șase bazine uriașe unde se strânge „limpedele”. Adică apa epurată care va fi redată naturii.

Demersul nostru are două scopuri. Primul, care este și misiunea primordială a jurnalistului: de a informa cititorul. Al doilea: de a se alătura, prin această acțiune, de protejarea mediului prin campania „Canalizarea nu e un tomberon” a Companiei de Apă Someș SA.

Circuitul apei în stația de epurare – de la apa-mâloasă la apa limpede

Explică specialistul: „Apa uzată are o componentă menajeră, una industrială și una meteorică. Tratăm aceste ape, eliminăm toți poluanții toxici din apă și toate suspensiile.

Facem un tratament mecanic, în prima fază, prin care reținem deșeurile grosiere. Apa este trecută prin grătare rare și dese. Sunt reținute corpurile cu diametre mai mari de 5 milimetri.

Apoi, într-o altă etapă, eliminăm grăsimile și nisipul, care are un efect abraziv pentru utilaje. Această etapă se numește deznisipare.

În următoarea etapă are loc o decantare primară, prin care se sedimentează nămolul care urmează să fie eliminat, urmând ca ulterior să se facă o tratare biologică (nitrificare și denitrificare), apoi o decantare secundară, iar la final o tratare terțiară folosindu-se clorură ferică”.

Pentru a fi redată naturii, apa uzată trece rând pe rând prin etapele specificate mai sus, urmând ca la final, apa să fie evacuată în emisar (Someșul Mic).

Turul stației a continuat în clădirea administrativă, care adăpostește laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație și un colectiv inimos și foarte sudat.

Stația de epurare produce energie electrică și termică din valorificarea biogazului rezultat din fermentarea nămolurilor de epurare. Energia rezultată acoperă 35 – 45% din necesarul stației (toată energia se consumă în stație). Anul trecut, producția de energie electrică a fost de 4,3 giga watti.

De când e construită Stația de Epurare din Someșeni. Scurt istoric al stației

  • Se construiește între 1973 și 1977 Stația de epurare Cluj, amplasată pe malul stâng al râului Someșului Mic, în aval de municipiu. Soluția tehnologică include din construcție epurarea cu treaptă mecanică și biologică.
  • În 2002, are loc recepția lucrărilor Etapei a II-a de reabilitare, modernizare și retehnologizare a Stației de Epurare a apelor Cluj, în cadrul programului MUDP II. Stația devine una din cele mai moderne din țară.
  • În 2013 se finalizează modernizarea capitală a stației, cu treapta terțiară în cadrul programului POS Mediu 2007 – 2013.

Fonduri europene

  • Pe 18.02.2020, s-a semnat primul contract de lucrări din cadrul proiectului „PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ ŞI APĂ UZATĂ din județele Cluj și Sălaj în perioada 2014-2020″.
  • Proiectul, a cărui valoare totală este de 421.964.965 EURO din care, o valoarea eligibilă de 324.457.570 EUR este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fonduri de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 -2020.
  • Acest proiect este cel de-al 5-lea program major de investiții cu finanțare atrasă de la Uniunea Europeană și implementat de Compania de Apă Someș SA și se derulează cu sprijinul Asociației Regionale de Dezvoltare a Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa și al autorităților publice din județele Cluj și Sălaj.
  • 2019 – 2023 – În cadrul POIM Cluj-Sălaj, se construiește o instalație de uscare și valorificare a nămolului care va fi transformat în peleți, cu distrugerea completă a patogenilor. Peleții din nămol vor fi valorificați energetic sau în agricultură.

Compania de Apă Someș a derulat, și o face în continuare, o campanie de informare a consumatorilor intitulată: „Toaleta și chiuveta nu sunt tomberoane”.

Mesajul e următorul: nu trebuie să aruncați solvenți, carburanți, substanțe chimice, șervețele și ștergare de hârtie greu degradabile în apă, prezervative, scutece și lenjerie.

Nu se aruncă uleiuri, grăsimi și mâncăruri, mucuri, medicamente, seringi și bandaje, păr și materiale de igienă femei, pet-uri.

Aceste materiale și substanțe vor duce la refularea canalizării și vor polua mediul înconjurător. Și, până la urmă, tot noi, consumatorii finali, vom avea de suferit!

Un ghid practic care vorbește despre această campanie poate fi consultat AICI.

Dacă ai nelămuriri referitoare la relația contractuală dintre consumator și Companie, dar ai nevoie și de alte sfaturi, poți accesa GHIDUL CLIENTULUI și vei afla toate informațiile.

Compania deservește două județe cu 750.000 de consumatori

Compania de Apă SOMEȘ S.A. deservește opt municipii și orașe din județele Cluj și Sălaj (Cluj-Napoca, Huedin, Gherla și Dej, respectiv Zalău, Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei și Jibou) și 281 localități rurale din județele Cluj, Sălaj și Mureș.

În total, Compania deservește aproximativ 750.000 de consumatori din cele două județe, din care în jur de 550.000 sunt din județul Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

VIDEO. AMADEUS Live, un eveniment de EXCEPȚIE la Cluj-Napoca. Proiecția filmului din 1984 cu coloana sonoră LIVE, la TIFF 2025

Publicat

amadeus

Filmul lui Miloš Forman din 1984, Amadeus, despre viața și opera lui Wolfgang Amadeus Mozart, va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania din Cluj-Napoca. Coloana sonoră va fi asigurată de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub conducerea dirijorului olandez Ernst van Tiel cu participarea extraordinară a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

„Pentru toți cei care au mai văzut filmul, Amadeus Live este un mod minunat de a-l experimenta. Pentru cei care îl văd pentru prima dată – ce plăcere!” scrie Broadway World.

64 de instrumente, peste 100 de artiști, simultan, pe o singură scenă, în fața unui ecran gigant și 3 ore de poveste despre talent și invidie, totul în fața a peste 5.000 de oameni. Așa se va încheia încă un TIFF.

amadeus

VIDEO. AMADEUS Live, un eveniment de EXCEPȚIE la Cluj-Napoca. Proiecția filmului din 1984 cu coloana sonoră LIVE, la TIFF 2025

După reprezentații la New York Philharmonic și la Royal Albert Hall Londra, filmul Amadeus (r. Miloš Forman, 1984) despre viața și opera lui Wolfgang Amadeus Mozart va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania (13 – 22 iunie 2025, Cluj-Napoca), iar coloana sonoră va fi asigurată de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub conducerea dirijorului olandez Ernst van Tiel cu participarea extraordinară a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Câștigător al 8 premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film și pentru Cel mai bun actor în rol principal (F. Murray Abraham), Amadeus (1984) este o incursiune grandioasă în înalta societate austriacă, dar și în viața și mintea unuia dintre cei mai importanți compozitori ai istoriei. Povestea este spusă din perspectiva lui Antonio Salieri (interpretat de F. Murray Abraham), compozitorul oficial al curții împăratului Iosif al II-lea al Austriei, deopotrivă fascinat și scandalizat de genialul Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce).

Coloana sonoră excepțională a filmului, bazată pe muzica lui Mozart, va fi interpretată live de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub bagheta dirijorului olandez Ernst van Tiel. Recunoscut pentru versatilitatea și măiestria sa în interpretarea muzicii clasice, dar și a coloanelor sonore de film, van Tiel a colaborat cu Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, London Symphony Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra.

Această desfășurare artistică impresionantă va fi completată de participarea extraordinară a „Corului Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin”, unul dintre cele mai renumite ansambluri corale din lume.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Energiei: Cardurile pentru consumatorii vulnerabili vor fi DISPONIBILE după 1 iulie

Publicat

card energie nou 2023 fata

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, că guvernul va introduce carduri pentru consumatorii vulnerabili după expirarea schemei de plafonare a prețurilor la energie.

Întrebat cum se pregătește statul pentru momentul în care nu o să mai existe schema de plafonare, cu accent pe cardurile pentru consumatorii vulnerabili, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a spus că „această prelungire de trei luni de zile în energie electrică și de 12 luni la gaz, am mai spus-o, era necesară și este necesară pentru că pe prețurile, nu de azi în sine la energie electrică, este o situație excepțională și de bine pentru România, dar prețurile din ultimele 3-4 luni de zile, mai ales după oprirea tranzitului gazului rusesc, au fost mult mai mari, la gaz cu peste 60% la nivel european, la energie electrică cam cu peste 25%”.

sebastian burduja facebook

Ministrul Energiei: Cardurile pentru consumatorii vulnerabili vor fi DISPONIBILE după 1 iulie

Ministrul Energiei a precizat, de asemenea, că fără prelungire, „impactul în facturile românilor ar fi fost unul semnificativ. În această perioadă de tranzit, am încurajat și încurajăm producătorii să vândă și furnizorii să cumpere. Am crescut obligațiile de contracte bilaterale, practic, între producători și furnizori, până la 50% pentru cantitatea de energie de care au nevoie.

„Ministerul Muncii și-a asumat, sigur, cu sprijinul nostru, (…) să definim mai bine acest consumator vulnerabil și până la data de 1 iulie, de fapt până în luna iunie, să avem o definire clară, criterii foarte clare și de asemenea procedurile prin care românii vor putea accesa acest card de energie sau voucher de energie”, a mai spus el.

Burduja a dat asigurări că „va insista” ca mecanismul să fie cât mai simplu, „eventual cu livrarea acasă de către Poșta Română, să nu-i punem pe oameni pe drumuri. Iar obiectivul general este să-i protejăm într-adevăr pe românii care au cea mai mare nevoie de această susținere în plus din partea statului”.

„După data de 1 iulie vor fi disponibile aceste carduri”

Întrebat când vor fi disponibile aceste carduri, el a răspuns că „odată ce expiră această schemă de plafonare-compensare, deci după data de 1 iulie, vor fi disponibile aceste carduri, tocmai pentru a putea să protejăm românii în fața unor eventuale creșteri de prețuri în factori”.

Referitor la suma disponibilă pe carduri, ministrul a explicat că a discutat în comitetul interministerial, „dar mai avem această perioadă de câteva luni de zile în care trebuie finalizate discuțiile și încă o dată nu vreau să fiu în scaunul șoferului atunci când Ministerul Muncii trebuie să conducă aceste discuții și le conduce bine”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cinci sute de milioane lei pentru programul de FINANȚARE Noua Casă 2025

Publicat

prima casa

Bugetul programului de finanțare Noua Casă 2025 va fi de 500 milioane lei. Guvernul aprobă în ședința de joi banii pentru derularea programului în acest an. De asemenea, sunt noutăți privind beneficiarii care nu-și plătesc creditele.

Guvernul estimează că prețurile imobilelor vor crește în continuare, astfel că este necesară continuarea programului de finanțare pentru tineri, scrie Alba24.

Cinci sute de milioane lei pentru programul de FINANȚARE Noua Casă 2025

Prin Legea nr. 8/2025, a fost aprobat plafonul privind emiterea de garanții de către Guvern prin Ministerul Finanțelor și de către unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale, pentru anul 2025, în sumă de 20.000 milioane lei.

Pentru 2025, se propune alocarea unui plafon de garantare de 500 milioane lei, în vederea emiterii de garanții. Anul trecut, plafonul era de 1 miliard de lei.

Ce se întâmplă cu cei care nu-și plătesc creditele

Pentru a se evita situațiile în care ANAF refuză preluarea dosarelor de executare în vederea recuperării valorii de executare a garanției și a accesoriilor aferente, se propune completarea legislației.

Se introduce posibilitatea ca în cazul în care comunicarea titlului de creanță nu a fost posibilă, (lipsă de la domiciliu), aceasta să se poată realiza prin publicitate. Se va afișa, concomitent, la sediul FNGCIMM cât şi pe pagina de internet a acestuia, un anunţ în care se menţionează că a fost emis titlul/înscrisul prin care se individualizează creanţa bugetară pe numele debitorului beneficiar al finanțării garantate, cu respectarea reglementărilor privind confidențialitatea și protecția datelor.

Având în vedere faptul că noile prevederi în ceea ce privește comunicarea Înscrisului prin publicitate se aplică și creditelor garantate acordate în cadrul Programului înainte de intrarea în vigoare a prezentei hotărâri pentru care nu a fost solicitată executarea garanțiilor de către instituțiilor de credit, se impune introducerea unor norme tranzitorii în acest sens.

Ce locuințe pot fi cumpărate

Beneficiarii pot achizitiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe, potrivit FNGCIMM:

– locuințe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL; documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi trebuie să fie semnate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitarii creditului garantat
locuinţe consolidate
– alte categorii de locuințe, receptionate la terminarea lucrărilor de constructii noi sau de intervenție in vederea consolidării, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitarii creditului garantat.

Plafoane de garanții, avans

– garanție în nume și cont stat de până la 60%  pentru credite cu o valoare cuprinsă între 59.501 euro -119.000 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 15%
– garanție în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro, pentru locuințe noi;

– avansul solicitat beneficiarului: minimum 5%
– garantie în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro pentru locuințe vechi;

–  avans de minimum 5%.

Condiții

Condiții pentru persoane fizice:

– la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere că:

– nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soț/soțieu nicio locuință
sau

– deține în proprietate exclusivă ori împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp
– achiziționează în cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii

– are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul

Documente necesare

– solicitare de garantare/ solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și promisiunea de garantare, dacă este cazul
– documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificată
– declarația pe propria răspundere a beneficiarului
– antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu dată certă
– extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare
– certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetic
– în cazul acordării unei promisiuni de garantare se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către bancă
în cazul achizitionării unui imobil ce a mai făcut obiectul unei finanțări garantate din cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței

Creditul

Creditul se acordă în lei pentru cumpărarea unei locuințe, pe cel mult 30 de ani.

Valoarea maximă a creditului:

– 66.500 euro – pentru locuință în valoare de cel mult 70.000 de euro; avans de 5%; plafon maxim garantare 50%
– 119.000 euro – pentru locuință de cel mult 140.000 de euro; avans de 15%; plafon maxim garantare 60%

Pot fi cumpărate și imobile mai spumpe dar se achită diferența din surse proprii.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de indicele de referință pentru credite (IRCC) la care se adaugă marjă fixă de circa 2%. Nu poate fi accesat credit cu dobândă fixă.

Se face ipotecă de rang I în favoare băncii și a statului român asupra locuinței cumpărate prin program. Se face ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tutror conturilor deschise la banca finanțatoare, depozit colateral constituit în favoare băncii (pe toată durata finanțării/ contravaloarea primelor trei rate de dobândă).

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Maratonul Resuscitării revine la Cluj: lecții gratuite de prim ajutor pentru toți, în patru limbi

Publicat

De

Maratonul resuscitării la Cluj

Duminică, 16 martie 2025, va avea loc cea de-a XII-a ediție a Maratonului Resuscitării, un eveniment dedicat educației în tehnicile de prim ajutor.

Acțiunea se va desfășura în zona de foodcourt a centrului comercial din comuna Florești între orele 10:00-20:00, iar lecțiile vor fi oferite de medicii și paramedicii voluntari ai SMURD Cluj.

Lecții gratuite de prim ajutor pentru toți

Scopul evenimentului, transmite ISU Cluj, este acela de a oferi publicului instruire gratuită privind manevrele de resuscitare de bază, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Participanții vor putea exersa tehnicile pe manechine speciale, iar sesiunile se vor desfășura continuu, fără a fi necesară o înscriere prealabilă.

„4 din 5 stopuri cardio-respiratorii au loc acasă. În astfel de momente, fiecare secundă contează. Dacă nimeni nu intervine până la sosirea echipajelor medicale, șansele de supraviețuire ale victimei scad cu 10% în fiecare minut”, au transmis organizatorii.

La eveniment vor lua parte 50 de medici, paramedici, voluntari SMURD și pompieri, iar lecțiile vor fi disponibile în limbile română, engleză, germană și maghiară.
Maratonul Resuscitării este organizat de ISU-SMURD Cluj, în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și Fundația pentru SMURD.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate