Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV – VIDEO/ „Ultima redută” a Clujului: imagini de la stația de epurare a orașului. Tu ce arunci în chiuvetă sau la WC?

Publicat


Cluj24.ro a realizat un demers jurnalistic în premieră și a fost la stația de epurare a apelor uzate de la Someșeni, locul unde se purifică apa folosită de peste o jumătate de milion de clujeni care trăiesc în oraș sau în localitățile învecinate.

Demersul nostru are două scopuri: de a te informa pe tine, cititorule, ce e cu stația asta și ce fac cei 35 de oameni care lucrează aici pentru tine, și de a te convinge să nu mai arunci toate mizeriile în chiuvetă sau la WC.

Site-ul nostru îți prezintă foto și imagini în exclusivitate. 

Foto: Deșeurile sunt reținute de grătare

CONTEXT. Cum ajung apele uzate în stațiile de epurare

  • Rețelele de canalizare din localități preiau apele uzate (menajere) si meteorice (precipitații, spălarea străzilor etc.) de la toți consumatorii Companiei de Apă Someș și le transportă la stațiile de epurare. În cazul de față, la Stația de Epurare Someșeni.

Asta înseamnă că apa folosită la chiuvetă, vană și toaletă din gospodăriile celor peste 320.000 de locuitori ai Clujului, plus cei aproape 100.000 de neînregistrați oficial, la care se adaugă apa uzată din localitățile limitrofe, se varsă în rețelele de canalizare ale orașului.

  • Colectoarele preiau apele uzate din mai multe rețele de canalizare și le transportă la stațiile de epurare.  Colectoarele sunt conducte de mari dimensiuni (diametre), iar construcția lor pe sub orașe impune de multe ori tehnici și tehnologii avansate, asemănătoare celor practicate în minerit.

Prin asemenea colectoare ajunge apa uzată și la Stația de Epurare din Someșeni. Chiar la intrare, apa nu mai este apă, e mai degrabă o substanță gri, cu un miros înțepător.

Mai departe, după parcurgerea unor etape și procese în cadrul stației, apele uzate vor deveni nămol (o parte) și „apă limpede” (cea mai mare parte), care va fi redată naturii. Respectiv, va fi eliberată în Someșul Mic.

Foto: După ce a fost procesată mai multe etape, apa uzată arată ca în imaginea de mai sus, în care și norii se pot vedea oglindindu-se în ea. Apa astfel epurată va fi redată naturii.

Șeful stației de epurare: Suntem „Ultima redută” a Clujului

„Apele uzate din Gilău, Florești, Baciu cu satele lui, dar și din municipiul Cluj-Napoca ajung aici, în Stația de Epurare Someșeni. Îmi place să spun că suntem <Ultima redută a Clujului>.

Misia noastră este de a elimina acești poluanți toxici. Apa uzată e tratată între 8 și 12 ore, urmând ca mai apoi să fie redată naturii, respectând reglementările unei autorizații de Mediu, care ne impun monitorizarea a peste 30 de indicatori fizico-chimici.

Foto: În acest bazin uriaș are loc eliminarea grăsimilor și a nisipului.

Indicatorii ăștia nu trebuie să depășească niște concentrații maxime admise. Și de multe ori, unii indicatori sunt mai restrictivi pentru apele epurate decât pentru apa potabilă.

Și încă ceva: după epurare, apa din stația asta e mai curată decât cea a Someșului”, afirmă Marius Brehar, șeful secției Epurare Ape Uzate Cluj-Napoca.

Atenție! Este apă epurată, nu apă potabilă!

Stația de la Someșeni se întinde pe 17 hectare

Marius Brehar este inginer chimist cu doctorat în domeniu, conduce Stația de Epurare din Someșeni, cu un colectiv de 35 de persoane (ingineri, ecologiști, operatori, muncitori de mentenanță), plus alte 26 de stații mai mici.

În stația de la Someșeni mai lucrează și 14 laboranți.

Stația de epurare a apelor uzate de la Someșeni se întinde pe o suprafață de 17 hectare și a avut parte în ultimii ani de ample lucrări de modernizare din fonduri europene.

„Noi epurăm în fiecare secundă 1,4 metri cubi de apă, iar în dreptul stației – din discuțiile cu cei de la Apele Române -, Someșul Mic are un debit mediu de 7 metri cubi/secundă.

Asta înseamnă că la cinci metri cubi din Someș, unul e epurat de noi. Iar apa noastră este mai presus, calitativ vorbind, decât apa din Someș”, declară, sigur pe sine, inginerul Brehar.

Un calcul matematic arată că Stația de Epurare din Someșeni purifică 120.000 de metri cubi în 24 de ore. Ceea ce nu e deloc puțin.

Foto: Utilajul din imaginea de mai sus ajută la eliminarea deșeurilor grosiere.

„Canalizarea e privită de români ca o toaletă. Sau un tomberon”

Marius Brehar a adus în discuție și lipsa educației civice întâlnită la mulți români, care fără discernământ sau vreo remușcare față de Mediu și de comunitatea în care trăiesc aruncă în canalizare tot ce le prisosește ori e stricat.

„Oamenii aruncă în rețelele de canalizare tot ce le trece prin cap: saltele, paturi, cauciucuri, vase, nu mai zic de peturi și plasticuri! Canalizarea e privită de români ca o toaletă. Sau un tomberon. Rușine nouă!

Foto: Îndepărtarea deșeurilor și a suspensiilor din apa uzată.

Ar trebui să-i admirăm pe oamenii ăștia care exploatează rețelele de canalizare și care lucrează în stațiile de epurare și să ne punem în locul lor câteodată. Să le apreciem munca la adevărata ei valoare!

Compania de Apă Cluj-Napoca încearcă să conștientizeze lumea prin intermediul unor campanii că nu e un tomberon canalizarea. Prezentăm imagini cu ceea ce se scoate din rețelele de canalizare.

Sperăm că într-un viitor apropiat să ne schimbăm conduita”, lansează un eufemism șeful stației.

Turul stației alături de specialist

Reporterul cluj24.ro a făcut turul stației, alături de inginerul Marius Brehar, care a fost și ghid, plecând de la intrarea apei uzate în stația de epurare și ajungând în final la cele șase bazine uriașe unde se strânge „limpedele”. Adică apa epurată care va fi redată naturii.

Demersul nostru are două scopuri. Primul, care este și misiunea primordială a jurnalistului: de a informa cititorul. Al doilea: de a se alătura, prin această acțiune, de protejarea mediului prin campania „Canalizarea nu e un tomberon” a Companiei de Apă Someș SA.

Circuitul apei în stația de epurare – de la apa-mâloasă la apa limpede

Explică specialistul: „Apa uzată are o componentă menajeră, una industrială și una meteorică. Tratăm aceste ape, eliminăm toți poluanții toxici din apă și toate suspensiile.

Facem un tratament mecanic, în prima fază, prin care reținem deșeurile grosiere. Apa este trecută prin grătare rare și dese. Sunt reținute corpurile cu diametre mai mari de 5 milimetri.

Apoi, într-o altă etapă, eliminăm grăsimile și nisipul, care are un efect abraziv pentru utilaje. Această etapă se numește deznisipare.

În următoarea etapă are loc o decantare primară, prin care se sedimentează nămolul care urmează să fie eliminat, urmând ca ulterior să se facă o tratare biologică (nitrificare și denitrificare), apoi o decantare secundară, iar la final o tratare terțiară folosindu-se clorură ferică”.

Pentru a fi redată naturii, apa uzată trece rând pe rând prin etapele specificate mai sus, urmând ca la final, apa să fie evacuată în emisar (Someșul Mic).

Turul stației a continuat în clădirea administrativă, care adăpostește laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație și un colectiv inimos și foarte sudat.

Stația de epurare produce energie electrică și termică din valorificarea biogazului rezultat din fermentarea nămolurilor de epurare. Energia rezultată acoperă 35 – 45% din necesarul stației (toată energia se consumă în stație). Anul trecut, producția de energie electrică a fost de 4,3 giga watti.

De când e construită Stația de Epurare din Someșeni. Scurt istoric al stației

  • Se construiește între 1973 și 1977 Stația de epurare Cluj, amplasată pe malul stâng al râului Someșului Mic, în aval de municipiu. Soluția tehnologică include din construcție epurarea cu treaptă mecanică și biologică.
  • În 2002, are loc recepția lucrărilor Etapei a II-a de reabilitare, modernizare și retehnologizare a Stației de Epurare a apelor Cluj, în cadrul programului MUDP II. Stația devine una din cele mai moderne din țară.
  • În 2013 se finalizează modernizarea capitală a stației, cu treapta terțiară în cadrul programului POS Mediu 2007 – 2013.

Fonduri europene

  • Pe 18.02.2020, s-a semnat primul contract de lucrări din cadrul proiectului „PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ ŞI APĂ UZATĂ din județele Cluj și Sălaj în perioada 2014-2020″.
  • Proiectul, a cărui valoare totală este de 421.964.965 EURO din care, o valoarea eligibilă de 324.457.570 EUR este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fonduri de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 -2020.
  • Acest proiect este cel de-al 5-lea program major de investiții cu finanțare atrasă de la Uniunea Europeană și implementat de Compania de Apă Someș SA și se derulează cu sprijinul Asociației Regionale de Dezvoltare a Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa și al autorităților publice din județele Cluj și Sălaj.
  • 2019 – 2023 – În cadrul POIM Cluj-Sălaj, se construiește o instalație de uscare și valorificare a nămolului care va fi transformat în peleți, cu distrugerea completă a patogenilor. Peleții din nămol vor fi valorificați energetic sau în agricultură.

Compania de Apă Someș a derulat, și o face în continuare, o campanie de informare a consumatorilor intitulată: „Toaleta și chiuveta nu sunt tomberoane”.

Mesajul e următorul: nu trebuie să aruncați solvenți, carburanți, substanțe chimice, șervețele și ștergare de hârtie greu degradabile în apă, prezervative, scutece și lenjerie.

Nu se aruncă uleiuri, grăsimi și mâncăruri, mucuri, medicamente, seringi și bandaje, păr și materiale de igienă femei, pet-uri.

Aceste materiale și substanțe vor duce la refularea canalizării și vor polua mediul înconjurător. Și, până la urmă, tot noi, consumatorii finali, vom avea de suferit!

Un ghid practic care vorbește despre această campanie poate fi consultat AICI.

Dacă ai nelămuriri referitoare la relația contractuală dintre consumator și Companie, dar ai nevoie și de alte sfaturi, poți accesa GHIDUL CLIENTULUI și vei afla toate informațiile.

Compania deservește două județe cu 750.000 de consumatori

Compania de Apă SOMEȘ S.A. deservește opt municipii și orașe din județele Cluj și Sălaj (Cluj-Napoca, Huedin, Gherla și Dej, respectiv Zalău, Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei și Jibou) și 281 localități rurale din județele Cluj, Sălaj și Mureș.

În total, Compania deservește aproximativ 750.000 de consumatori din cele două județe, din care în jur de 550.000 sunt din județul Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, extins și modernizat. Pacienții vor beneficia de terapie hiperbară

Publicat

De

Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca va fi reabilitat, modernizat, extins și dotat cu aparatură și va avea inclusiv o cameră pentru terapie hiperbară.

Consiliul Județean Cluj a aprobat indicatorii tehnico-economici, iar proiectul va fi depus spre finanțate prin Programul de Sănătate, care beneficiază de fondri europene nerambursabile.

Ambulatorul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, extins și modernizat. Pacienții vor beneficia de terapie hiperbară

„Consider că este absolut necesar să investim în această instituție medicală de elită la nivel național, cu atât mai mult cu cât vorbim de despre singurul spital cu profil de recuperare multidisciplinară dinTransilvania și unul din cele doar două din țară.

Investiția va aduce numeroase beneficii atât pentru zecile de mii de pacienți tratați ambulatoriu, cât și pentru personalul ce deservește spitalul nostru”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Ce este teraăia hiperbară

Lucrările propuse a fi realizate prin intermediul investiției constau în supraetajarea, extinderea, reamenajarea și modernizarea Corpului C13 M – Laboratoare, schimbarea destinației în Ambulator Integrat și implementarea terapiei hiperbare.

Terapia hiperbara accelerează recuperarea după intoxicația cu monoxid de carbon, dar și vindecarea infecțiilor sau gangrenei. Terapia de oxigenare hiperbară, accelerrează și vindecarea altori leziuni care sunt greu de tratat din cauza diabetului sau proastei circulații sanguine. necorespunzatoare.

Ambulatorul va fi relocat

Proiectul prevede crearea unor noi spații pentru decongestionarea funcțiunilor existente la parterul și etajul 1 din clădirea principală a spitalului, dar și o mai bună distribuire a circulațiilor/fluxurilor de la nivelul instituției sanitare.

„Noile spații vor asigura o funcționare corespunzătoare a Ambulatorului Integrat, într-un spațiu modern, orientat către confortul și siguranța pacienților și calitatea actului medical”, potrivit reprezentanților CJ Cluj.

De asemenea, se propune realizarea unei pasarele care va lega corpul principal al spitalului de corpul C13, unde va fi noua locație a Ambulatorului.

Lucrările vor fi realizate în două etape:

  • în prima fază vor fi amenajate spațiile necesare instalării și funcționării camerei hiperbare, care va fi achiziționată de Consiliul Județean Cluj în cadrul unui
  • proiect cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență
    în etapa a doua vor fi executate lucrările de extindere și etajare a corpului C13 și amenajările exterioare.

Proiectul are o valoare totală de aproape 36,7 milioane de lei cu TVA inclus, și urmează a fi depus spre finanțare prin Programul Sănătate.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Publicat

De

Accident motocicletă Cluj-Napoca

Un accident de circulație, în care au fost implicate o mașină și o motocicletă a avut loc în urmă cu puțin timp de strada Septimiul Albini din Cluj-Napoca. Motociclistul a fost rănit.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin la accident.

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Din primele date, în accident au fost implicate o motocicletă și un autoturism.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, motociclistul primește îngrijiri medicale de la echipajul SMURD, fiind vorba despre un bărbat de aproximativ 40 de ani.

La o primă evaluare, acesta prezintă afecțiuni ușoare.

UPDATE

În cele din urmă, motociclistul a refuzat transportul la spital.

Accidentul s-a soldat cu pagube materiale.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

Publicat

gradina botanica (3)

Ultimul weekend din martie se anunță unul extrem de călduros la Cluj-Napoca. Recomandarea Cluj24: o plimbare prin Grădina Botanică, apoi o bere rece la o terasă iar seara un concert sau un spectacol.

Vineri, 29 martie, Opera Română vă invită de la ora 18.30 la spectacolul „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski.

În ciuda temerilor contemporanilor că predilecția pentru balet a compozitorului rus avea să îi afecteze considerabil reputația de simfonist, tocmai talentul simfonic a constituit principala resursă a compozitorului în promovarea genului, odată cu transformarea muzicii din simplu suport al parcursului coregrafic într-o componentă expresivă de mare importanță în transmiterea mesajului artistic.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

De la 19.00, la Euphoria Music Hall concertează „Rebel Yell”, Trupa a fost fondată în Cluj-Napoca în 2021 și este singura trupă de tribut Billy Idol din România.

De la ora 20.00, la Form Space concertează Paulina. Paulina este cea mai recentă senzație după ce a reînviat cu succes, într-un stil unic, sunetul românesc al anilor 2000.

Cu o bază de fani foarte solidă, Paulina a vândut concerte de lansare a albumului în timp record în București, a susținut la festivaluri precum Electric Castle și Summer Well, iar pe 22 martie își pregătește cel mai mare spectacol la Arenele Romane.

Paulina cântă în Form

Paulina a luat lecții de pian, canto și vioară, dar este tipul de artist ghidat de intuiție. Crescută printre casete, aproape de muzicieni populari și oameni creativi, ea provine dintr-o familie de muzicieni în care a învățat să iubească viața prin artă. Cea mai faimoasă melodie a ei este „Fetița ta de milioane”, care a spart stereotipurile și a devenit virală pe TikTok, Spotify și Youtube.

Noul ei album, „Te iubesc, te urăsc”, va fi lansat pe 22 martie la Arenele Romane din București și va fi urmat de un turneu național de promovare.

ATB, în Form Space

Când vineri se întâlnește cu sâmbătă, ATB dă start petrecerii la Form Space.

De mai bine de 20 de ani, Andre Tanneberger aka ATB a fost în fruntea topurilor internaționale de DJ (DJ MAG 2021: #35), iar melodiile sale au fost cântate de miliarde de ori pe tot globul. Artistul nominalizat la premiile BRIT este considerat un pionier și de acum o legendă a scenei internaționale de muzică electronică.

„Ghotic” în Hardward Pub

Sâmbătă, 30 martie, de la 19.00 la Hardward Pub vă așteaptă „Gothic”. Trupa este în plină campanie de lansare a albumului ”Underground” , un album la care se lucrează de peste 2 ani, înregistrat parțial la Consonance Studio – Timișoara și mixat la Haunting Studios (Grecia) de către Nikos Palivos, un foarte talentat producător elen, care și-a dedicat 7 luni mixajului noului album.

Noul disc al trupei vine încărcat de multe surprize, o evoluție de stil și versuri aproape exclusiv în limba romană, prima tentativă de acest gen a trupei de death metal melodic. Gothic este una dintre cele mai îndrăgite formații de metal din România, cu o carieră de peste 30 de ani, multi-premiată, cu o vastă experiență scenică și de turneu (inclusiv ca reprezentantă a României la Wacken Open Air), având peste 500 de concerte la activ, atât în Europa cât și în afara ei.

De la ora 20.00 la Flying Circus concertează „iarba Fiarelor”. La intersecția dintre experiențe colective, mitofolclor, ritmuri băștinașe și sunetele naturii, am găsit o oază de inspirație, de unde răsare iarba Fiarelor și aduce muzică neaoșă.

Trupa s-a lansat în 2018, la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi. În paralel cu apariţiile live, a înregistrat primul album de studio – Desculţ, material care a fost lansat în iunie 2020.

La L’Autre cafe de la 20.00, actorul Ovidiu Niculescu vă invită să-i ascultați „Cântecele unui derbedeu”.

De la 20.00, în Form Space vor cânta cei de la E.M.I.L. „Melancoolic” este pe drum și în curând va redefini povestea lor.

„Direcția 5”, live în Euphoria Music Hall

De la 21.00 la Euphoria Music Hall concertează cei de la „Direcția 5”. De neratat pentru amatorii genului.

Duminică, 31 martie, de la 19.00, Teatrul Național vă așteaptă cu piesa „Audiția” de Alexander Galin.

Un comic amar și exploziv…

Suntem în anii ’90, într-un oraș rusesc de provincie, în care cenzura și rutina dezumanizantă a comunismului a fost brusc înlocuită cu golul și debusolarea produse de un capitalism dezrădăcinat, cu efect de tăvălug în viețile oamenilor de rând. Două fete și patru femei, rămase fără serviciu, se întâlnesc în holul înghețat al unui cinematograf unde așteaptă, febrile, să participe la Audiție.

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a deschis Bazinul Olimpic din Grigorescu. Care este programul de funcționare

Publicat

De

Bazinul Olimpic Grigorescu

Bazinul Olimpic din Grigorescu s-a deschis pentru public vineri, 29 martie, anunță RADP Cluj-Napooca.

Clienții care au abonamente achiziționate până la momentul închiderii bazinului, resepctiv 16 decembrie 2023, pot utiliza aceste abonamente până la epuizarea intrărilor neefectuate, dar maxim 2 luni.

S-a deschis Bazinul Olimpic din Grigorescu. Care este programul de funcționare

Potrivit reprezentanților RADP Cluj-Napoca, orarul de funcționare a bazinului rămâne neschimbat:

  • luni – vineri: în intervalul orar 06:00 – 21:45;
  • sâmbătă: în intervalul orar 07:00 – 16:45;
  • duminică: în intervalul orar 07:00 – 15:00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax