ADMINISTRAȚIE
EXCLUSIV. Turcii, despre licitație autobuze electrice: Primăria Cluj-Napoca a urmărit favorizarea sau dezavantajarea unor firme
Compania turcă Karsan Otomotiv Sanayii Ve Ticaret AS a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) licitația Primăriei Cluj-Napoca de achiziționare a 40 de autobuze electrice articulate de 18 m și a stațiilor de încărcare aferente și a obținut suspendarea procedurii de atribuire pe motiv că, prin documentație, s-a urmărit ”restrângerea artificială a concurenței, urmărindu-se favorizarea sau dezavantajarea nejustificată a anumitor operatori economici”.
Contractul este estimat la 145 de milioane de lei.
Turcii au cerut CNCD să oblige Primăria Cluj-Napoca să modifice în parte documentația de atribuire, respectiv secțiunea care se referă la capacitatea tehnică și/sau profesională din fișa de date, prin care, ”în mod nelegal, a restrâns obiectul experienței similare prin solicitarea unor produse identice”.
Nu se asigură o concurență reală și egală
”Obiectul contestației vizează documentația de atribuire ce nu asigură o concurență reală și egală între operatorii economici. (…) Prin intermediul fișei de date, ca document ce face parte din documentația de atribuire, autoritatea contractantă (Primăria Cluj-Napoca – n.a.) a solicitat ca ofertanții la procedură să dețină experiență identică obiectului procedurii, iar nu similară.
Am constatat că secțiunea din fișa de date referitoare la experiența similară este una excesiv de restrictivă, în sensul că poate fi îndeplinită doar de un număr limitat de operatori economici, creându-se astfel obstacole nejustificate față de asigurarea unei concurente efective și reale între operatorii economici.
Prin documentația de atribuire s-a avut în vedere restrângerea artificială a concurenței, urmărindu-se favorizarea sau dezavantajarea nejustificată a anumitor operatori economici”, se arată în contestație.
Prejudiciu adus firmei
Firma din Turcia mai susține că suspendarea licitației se impune și prin necesitatea ”menținerii legalității și conservării în cadrul procedurii a respectării criteriului specific de selecție cel mai bun raport calitate-preț și evitarea atribuirii contractului prin înfrângerea obiectivului vizat de către autoritatea contractantă – economicitatea cheltuirii fondurilor publice”.
De asemenea, turcii au adus și argumente care vizează condiția pagubei iminente, arătând că se urmărește prin contestație evitarea producerii unui prejudiciu în patrimoniul Karsan dar și al tuturor ofertanților împiedicați să participe la procedură.
”Paguba pentru firmă este oricum iminenta, de vreme ce, în situația în care procedura de atribuire ar continua, ar limita efectiv participanții și ar prejudicia grav chiar interesul public al autorității contractante prin faptul că ar fi excluși de plano potențialii ofertanți în raport de cerințele care favorizează nejustificat o anumita categorie de operatori economici.
Este esențial ca măsura suspendării procedurii să fie dispusă până la clarificarea de către organul administrativ-jurisdicțional a legalității și temeiniciei documentației de atribuire.
Interesul legitim al firmei în a solicita suspendarea derulării procedurii de atribuire este justificat de necesitatea preîntâmpinării producerii unei pagube în patrimoniul propriu, dată fiind soluția probabilă a evaluării ofertei, respectiv pierderea șansei acesteia de a-i fi declarată oferta admisibilă și/sau câștigatoare.
Lipsa suspendării procedurii ar prejudicia societatea contestatoare prin neacordarea unei șanse reale de câștig al acestei proceduri și, pe cale de consecință, a acestui contract de achiziție”, mai precizează turcii de la Karsan.
”Articulate” îi încurcă
În ceea ce privește cerințele privind experiența similară, se menționează că Primăria Cluj-Napoca a cerut ofertanților să facă dovada că în ultimii 5 ani au fumizat produse similare –autobuze electrice: ”În primăvara anului 2020 a fost declanșată criza Covid-19 ce s-a materializat într-o succesiune de șocuri atât la nivelul ofertei cât si la nivelul cererii. Pe fondul acestei crize globale, în perioada 2020-2021, livrările în întreaga lume de produse au dus la blocarea, întreruperea sau oprirea completa a anumitor industrii/ piețe.
Acești factori au dus la scăderea semnificativă a activității economice în cazul majorității piețelor, motiv pentru care considerăm că perioada de 5 ani este justificată pentru a putea face dovada livrării de produse similare, oferind șansa de participare a cât mai multor ofertanți concurenți și pentru îndeplinirea condițiilor stabilite.
În acest sens, ofertanții vor face dovada că au mai furnizat în ultimii 5 ani produse de natura similară celor ce fac obiectul prezentei proceduri în valoare cumulată de minim 73 de milioane de lei fără TVA, la nivelul a maximum 5 contracte.
Prin produse similare se întelege: produse de tipul autovehicule cu tracțiune electrică articulate alimentate de o sursă energetică cu acumulatori de înaltă tensiune, clasa M3, dedicate transportului în comun de persoane”.
Reprezentanții Karsan susțin că, practic, Primăria Cluj-Napoca a solicitat ca experiența similară a ofertanților să fie identică cu obiectul contractului ce urrneaza să se atribuie, cerință care ”este în măsură să restrângă în mod nejustificat participarea la procedură a operatorilor economici care, deși au experiență similară din punct de vedere al furnizării de autobuze electrice (nearticulate), nu ar putea participa la prezenta procedură, deoarece nu au livrat / furnizat autobuze electrice articulate in contracte anterioare”.
Reduce concurența
”Operatorii economici interesați ar putea, totuși, demonstra că au experiența similară prin livrări/ furnizări de autobuze electrice similare ca și complexitate, însa nu identice, respectiv autobuze electrice articulate.
Practic, deși un operator economic are experiența similară în ceea ce privește livrări/ furnizări de numeroase tipuri de autobuze electrice, cu specificații complexe și deține întreaga capacitate tehnică/ economică/ profesională, având în portofoliul său un produs care să satisfacă pe deplin cerințele documentației de atribuire, aceasta experiență similară nu poate fi utilizată, din simplul fapt că până la data licitației nu a livrat un produs identic cu produsul ințentionat a fi achiziționat de Autoritatea contractant și anume autobuz electric articulate”, au explicat turcii,
Aceștia au atras atenția că livrarea, în trecut, a unui autobuz identic nu demonstrează în niciun fel capacitatea tehnică/ profesională a ofertanților ci, dimpotrivă, ”impunerea unei astfel de cerințe are ca scop tocmai limitarea numărului de participanți, riscându-se asigurarea unei concurențe reale”.
”Modul în care este redactată cerința este menită să reducă artificial concurența, contrar prevederilor Legii nr. 98/2016:
Capacitatea tehnică și/sau profesională, în forma actuală a fișei de date, este restrictivă, putând fi îndeplinită doar de un număr limitat de operatori economici, restrângându-se nejustificat numărul participanților.
Se elimină competiția
Învederăm CNSC și prevederile Instructiunii ANAP nr. 2/2017 care arată, la art. 5 alin. (1), că nu se poate solicita demonstrarea experienței similare prin furnizarea de produse/ prestarea de servicii/ execuția de lucrări identice cu cele care fac obiectul contractului de achiziție publică pentru a nu se restrânge competiția, fiind necesar să fie permise și cele similare sau superioare din punctul de vedere al complexității și/sau scopului”, precizează Karsan.
Astfel, prin experiență similară, Primăria Cluj-Napoca nu ar trebui să înțeleagă nici experiență identică, nici nu ar trebui să limiteze obiectul experienței similare la un singur tip autobuze, limitând artificial numărul de participanți la licitație sau riscând să nu aibă un număr de participanți pentru a putea asigura o concurență reală.
”Nu putem decât să observăm că cerința Municipiului Cluj-Napoca nu are ca scop selecția unor ofertanți în urma unui proces de evaluare corect, pentru livrarea produselor, cerința impusă fiind atât de restrictivă încât nu poate favoriza libera participare la licitație, fiind doar un artificiu în sensul eliminării unei competiții corecte între participanți”, mai susțin turcii de la Karsan.
În alte localități se poate licitație pe bune
Aceștia au dat exemplul altor licitații organizate, la București, Satu Mare, Bârlad, Curtea de Argeș, printre care și una din 2019 de la Ministerul Lucrărilor Publice, pe care Karsan a câștigat-o, și care prevedea achiziționarea de autobuze electrice cu lungimea de 18 m destinate transportului public uban de călători.
”Autoritatea contractantă în cauză a achiziționat tot autobuze electrice articulate, însă, în dovedirea cxperienței similare a permis livrarea de autobuze, fără a condiționa caracterul articulat al acestora”, se subliniază în contestație.
”Se observă că în niciuna dintre aceste proceduri, autoritățile contractante, care au achiziționat la rândul lor autobuze pentru a asigura transportul public în localitățile respective, nu au impus cerințele de experiență similară în condiții identice cu obiectul contractelor de achizitie public, ci într-o formulă mult mai permisivă în raport de similaritatea produselor”, mai scrie în contestație.
Astfe, Karsan a solicitat CNSC să oblige Primăria Cluj-Napoca la remedierea cerinței de experiență similară a documentației de atribuire din cadrul licitației, ”având în vedere caracterul excesiv, nelegal și nejustificat al descrierii restrictive impuse, ca autobuzele furnizate să fi fost și articulate”, și a propus eliminarea noțiunii ”articulate” din documentație.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
VIDEO FOTO. Poetul Ion Mureșan, omagiat la 70 de ani într-un spectacol la Teatrul Național Cluj. Sala i-a cântat ”La mulți ani”
Lansarea antologiei “Poeme” (1982-2023) de Ion Mureșan a avut loc joi seara cu ocazia aniversării a 70 de ani ai poetului. Evenimentul a început la ora 19 în sala mare a Teatrului Național “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.
Poetul a fost în centrul atenției, fiind prezent pe scenă alături de Ion Pop, Al. Cistelecan, Vasile Sebastian Dâncu și Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național. Aceștia s-au așezat “ ca la un cenaclu literar”, recitând poezii și omagiindu-l pe celebrul poet clujean.
“Teatrul național este onorat că a găzduit acest eveniment de excepție”, a declarat Mihai Măniuțiu
Cartea conține toate volumele lui Ion Mureșan, precum “Cartea de iarnă, 1981”, “Poemul care nu poate fi înțeles, 1993”, “Le mouvement sans coeur de l’image, 2001”, “Paharul / Glass / Au fond de verre, 2007”, Zugang verboten / Acces interzis”, “Alcool”. Începând de astăzi volumul apare și în format tipărit și se poate achiziționa, dar se găsește și sub formă de audiobook și în ediție digitală.
Cel mai premiat poet român
“Ion Mureșan e ,cu siguranță, cel mai premiat poet român, cel mai citit și cred ca cel mai iubit, dacă nu dintre toți pământenii, măcar dintre toți poeții“, a spus Ion Pop, care a adăugat, referindu-se-se la sărbătorit, că “întreaga lui evoluție este de fapt ca o parabolă, de la prima, la ultima; felul în care și-a orânduit volumele demonstrează o parabolă a formării umanității”.
Poetul a primit un cadou din partea cititorilor o lucrare făcută acum 150 de ani de un meșter din Viena (Austria), o pasăre, un animal mitologic ”care se poate transforma în orice”.
“Un fel de memento, să ținem minte cî oricând ai fugi de filosofie, Minerva te găsește oriunde”, i-a transmis eurodeputatul Vasile Sebastian Dîncu.
“Pentru ca un poet să fie mare trebuie să aibă cititori. Tu ești și mare și ai și cititori mari, așadar felicitari!”, i-a transmis și Al. Cistelecan
Poetul Ion Mureșan l-a citat pe Sofocle spunând că: “Pe lumea asta-s mari minuni, dar minuni mai mari ca omul, nu-s. Minuni mai mari ca poezia, nu-s”.
Ce este poezia?
În încheiere, poetul a făcut un mic exercițiu cu publicul.
“Dacă vreti să îmi faceti un mic dar, vă rog să repetați cu voce tare după mine <<ce este poezia?>>. Ani la rând o să căutați o definire a poeziei așa cum și eu am căutat-o în 70 de ani și nu am găsit-o. Este imposibil de găsit“, a spus Ion Mureșan.
Concert ”Alcool”
Lansarea antologiei a fost urmată de concertul “Alcool” interpretat de Ada Milea, Bobo Burlăcianu și Cristian Rigman în cadrul căruia au fost interpretate lucrări bazate pe versurile poetului, care se află în cartea “Poeme”.
La finalul evenimentului, publicul împreună cu echipa Teatrului Național i-a cântat poetului Ion Mureșan ”La mulți ani”.
Evenimentul a avut intrare liberă, sala fiind arhi-plină.
Organizatori au fost Teatrul Național Cluj-Napoca, Uniunea Scriitorilor, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană.
Andreea Paparuș
EVENIMENT
Un clujean de 47 de ani a fost arestat pentru INCENDIERE. Beat fiind, a dat foc casei mamei sale din Cășeiu
Un clujean de 47 de ani a ajuns 30 de zile după gratii, fiind acuzat de incendiere.
Fiind sub influența alcoolului, acesta s-a certat cu mama sa și a dat foc la niște materiale, pornind un incendiu care a mistuit toată casa. O tânără a ajuns la spital din cauza unui atac de panică.
Un clujean de 47 de ani a fost arestat pentru INCENDIERE. Beat fiind, a dat foc casei mamei sale din Cășeiu
La data de 5 ianuarie, în jurul orei 21:15, Poliția Municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată prin 112 cu privire la un incendiu produs la o locuință din localitatea Cășeiu.
La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje din cadrul ISU Cluj, care au intervenit pentru localizarea și stingerea focului.
Conform verificărilor preliminare, s-a stabilit că sursa probabilă a incendiului a fost folosirea intenționată a unei surse de foc.
Casa a fost complet distrusă
În cadrul cercetărilor, polițiștii au identificat persoana bănuită de provocarea incidentului, respectiv un bărbat de 47 de ani, care, pe fondul consumului de alcool și al unui conflict cu mama sa, în vârstă de 69 de ani, a incendiat materiale într-o încăpere a locuinței, iar focul s-ar fi extins rapid, distrugând întreaga casă.
În urma incendiului, nu au existat victime, însă o tânără de 16 ani a suferit un șoc și a fost transportată la spital pentru evaluarea stării de sănătate.
Bărbatul, internat în spital
Bărbatul a fost internat involuntar la Spitalul Municipal Dej, iar în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere.
Ulterior, la data de 8 ianuarie, a fost sesizată Judecătoria Dej cu propunere de arestare preventivă, iar instanța a dispus arestarea acestuia pentru o perioadă de 30 de zile.
EVENIMENT
Clujeanul care a înjunghiat două persoane în noaptea de Revelion, arestat 30 de zile. Până acum a fost în spital
Tânărul care a înjunghiat o femeie și un bărbat în noaptea de Revelion, la Turda, a fost arestat preventiv, anunță polițiștii clujeni.
Acesta este cercetat și pentru violare de domiciliu.
Clujeanul care a înjunghiat două persoane în noaptea de Revelion, arestat 30 de zile. Până acum a fost în spital
Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda au reținut, în 8 ianuarie, un tânăr de 26 de ani, în urma unui conflict sesizat la data de 31 decembrie 2024.
Din cercetările efectuate a rezultat că, pe fondul consumului de alcool, între tânăr și un bărbat de 37 de ani, respectiv o femeie de 39 de ani, a izbucnit un conflict, în cadrul căruia tânărul ar fi devenit violent față de cei doi.
Ulterior, tânărul s-a deplasat la locuința acestora, unde a pătruns fără drept și le-ar fi provocat leziuni cu un cuțit.
Agresorul s-a rănit singur cu cuțitul și a fost internat împotriva voinței
Potrivit polițiștilor clujeni, în timpul altercației, tânărul s-ar fi rănit singur, având nevoie de îngrijiri medicale. Ulterior, a fost internat involuntar într-o unitate medicală pentru evaluare. După externare, la data de 8 ianuariea, în baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.
Miercuri, 9 ianuarie, cel în cauză a fost prezentat Judecătoriei Turda, care a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile. Cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunilor de lovire sau alte violențe și violare de domiciliu.
EVENIMENT
FOTO. Ard AFUMĂTORILE la Cluj. Incendiu la Turda, extins la o casă de locuit. Acoperișul a fost distrus
Un incendiu a izbucnit miercuri la Turda. Flăcările au cuprins o afumătoare și s-a extins la acoperișul casei.
Este al doilea incendiu care a izbucnit miercuri la o afumătoare în județul Cluj. Din fericire nu au fost victime.
Ard AFUMĂTORILE la Cluj. Incendiu la Turda, extins la o casă de locuit. Acoperișul a fost distrus
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au încheiat în urmă cu câteva minute o intervenție pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie de pe strada Cânepiști din municipiul Turda.
Incendiul a izbucnit de la o afumătoare de aproximativ 30 de metri pătrați și s-a extins parțial la o casă de locuit. Drept urmare, aproximativ 30 de metri pătrați din acoperișul casei au fost afectați.
Forțele ISU Cluj au reușit să împiedice propagarea focului la o altă casă de locuit situată în imediata apropiere.
Pe parcursul intervenției, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale. Au acționat trei echipaje, cu trei autospeciale cu apă și spumă.
Foto: ISU Cluj