Connect with us

ADMINISTRAȚIE

EXCLUSIV. Turcii, despre licitație autobuze electrice: Primăria Cluj-Napoca a urmărit favorizarea sau dezavantajarea unor firme

Publicat


autobuz karsan

Compania turcă Karsan Otomotiv Sanayii Ve Ticaret AS a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) licitația Primăriei Cluj-Napoca de achiziționare a 40 de autobuze electrice articulate de 18 m și a stațiilor de încărcare aferente și a obținut suspendarea procedurii de atribuire pe motiv că, prin documentație, s-a urmărit ”restrângerea artificială a concurenței, urmărindu-se favorizarea sau dezavantajarea nejustificată a anumitor operatori economici”.

Contractul este estimat la 145 de milioane de lei.

Citește și Turcii contestă licitația pentru autobuze electrice a Primăriei Cluj-Napoca. Valoarea contractului, peste 145 de milioane de lei

Turcii au cerut CNCD să oblige Primăria Cluj-Napoca să modifice în parte documentația de atribuire, respectiv secțiunea care se referă la capacitatea tehnică și/sau profesională din fișa de date, prin care, ”în mod nelegal, a restrâns obiectul experienței similare prin solicitarea unor produse identice”.

Nu se asigură o concurență reală și egală

”Obiectul contestației vizează documentația de atribuire ce nu asigură o concurență reală și egală între operatorii economici. (…) Prin intermediul fișei de date, ca document ce face parte din documentația de atribuire, autoritatea contractantă (Primăria Cluj-Napoca – n.a.) a solicitat ca ofertanții la procedură să dețină experiență identică obiectului procedurii, iar nu similară.

Am constatat că secțiunea din fișa de date referitoare la experiența similară este una excesiv de restrictivă, în sensul că poate fi îndeplinită doar de un număr limitat de operatori economici, creându-se astfel obstacole nejustificate față de asigurarea unei concurente efective și reale între operatorii economici.

Prin documentația de atribuire s-a avut în vedere restrângerea artificială a concurenței, urmărindu-se favorizarea sau dezavantajarea nejustificată a anumitor operatori economici”, se arată în contestație.

Prejudiciu adus firmei

Firma din Turcia mai susține că suspendarea licitației se impune și prin necesitatea ”menținerii legalității și conservării în cadrul procedurii a respectării criteriului specific de selecție cel mai bun raport calitate-preț și evitarea atribuirii contractului prin înfrângerea obiectivului vizat de către autoritatea contractantă – economicitatea cheltuirii fondurilor publice”.

De asemenea, turcii au adus și argumente care vizează condiția pagubei iminente, arătând că se urmărește prin contestație evitarea producerii unui prejudiciu în patrimoniul Karsan dar și al tuturor ofertanților împiedicați să participe la procedură.

”Paguba pentru firmă este oricum iminenta, de vreme ce, în situația în care procedura de atribuire ar continua, ar limita efectiv participanții și ar prejudicia grav chiar interesul public al autorității contractante prin faptul că ar fi excluși de plano potențialii ofertanți în raport de cerințele care favorizează nejustificat o anumita categorie de operatori economici.

Este esențial ca măsura suspendării procedurii să fie dispusă până la clarificarea de către organul administrativ-jurisdicțional a legalității și temeiniciei documentației de atribuire.

Interesul legitim al firmei în a solicita suspendarea derulării procedurii de atribuire este justificat de necesitatea preîntâmpinării producerii unei pagube în patrimoniul propriu, dată fiind soluția probabilă a evaluării ofertei, respectiv pierderea șansei acesteia de a-i fi declarată oferta admisibilă și/sau câștigatoare.

Lipsa suspendării procedurii ar prejudicia societatea contestatoare prin neacordarea unei șanse reale de câștig al acestei proceduri și, pe cale de consecință, a acestui contract de achiziție”, mai precizează turcii de la Karsan.

”Articulate” îi încurcă

În ceea ce privește cerințele privind experiența similară, se menționează că Primăria Cluj-Napoca a cerut ofertanților să facă dovada că în ultimii 5 ani au fumizat produse similare –autobuze electrice: ”În primăvara anului 2020 a fost declanșată criza Covid-19 ce s-a materializat într-o succesiune de șocuri atât la nivelul ofertei cât si la nivelul cererii. Pe fondul acestei crize globale, în perioada 2020-2021, livrările în întreaga lume de produse au dus la blocarea, întreruperea sau oprirea completa a anumitor industrii/ piețe.

Acești factori au dus la scăderea semnificativă a activității economice în cazul majorității piețelor, motiv pentru care considerăm că perioada de 5 ani este justificată pentru a putea face dovada livrării de produse similare, oferind șansa de participare a cât mai multor ofertanți concurenți și pentru îndeplinirea condițiilor stabilite.

În acest sens, ofertanții vor face dovada că au mai furnizat în ultimii 5 ani produse de natura similară celor ce fac obiectul prezentei proceduri în valoare cumulată de minim 73 de milioane de lei fără TVA, la nivelul a maximum 5 contracte.

Prin produse similare se întelege: produse de tipul autovehicule cu tracțiune electrică articulate alimentate de o sursă energetică cu acumulatori de înaltă tensiune, clasa M3, dedicate transportului în comun de persoane”.

Reprezentanții Karsan susțin că, practic, Primăria Cluj-Napoca a solicitat ca experiența similară a ofertanților să fie identică cu obiectul contractului ce urrneaza să se atribuie, cerință care ”este în măsură să restrângă în mod nejustificat participarea la procedură a operatorilor economici care, deși au experiență similară din punct de vedere al furnizării de autobuze electrice (nearticulate), nu ar putea participa la prezenta procedură, deoarece nu au livrat / furnizat autobuze electrice articulate in contracte anterioare”.

Reduce concurența

”Operatorii economici interesați ar putea, totuși, demonstra că au experiența similară prin livrări/ furnizări de autobuze electrice similare ca și complexitate, însa nu identice, respectiv autobuze electrice articulate.

Practic, deși un operator economic are experiența similară în ceea ce privește livrări/ furnizări de numeroase tipuri de autobuze electrice, cu specificații complexe și deține întreaga capacitate tehnică/ economică/ profesională, având în portofoliul său un produs care să satisfacă pe deplin cerințele documentației de atribuire, aceasta experiență similară nu poate fi utilizată, din simplul fapt că până la data licitației nu a livrat un produs identic cu produsul ințentionat a fi achiziționat de Autoritatea contractant și anume autobuz electric articulate”, au explicat turcii,

Aceștia au atras atenția că livrarea, în trecut, a unui autobuz identic nu demonstrează în niciun fel capacitatea tehnică/ profesională a ofertanților ci, dimpotrivă, ”impunerea unei astfel de cerințe are ca scop tocmai limitarea numărului de participanți, riscându-se asigurarea unei concurențe reale”.

”Modul în care este redactată cerința este menită să reducă artificial concurența, contrar prevederilor Legii nr. 98/2016:

Capacitatea tehnică și/sau profesională, în forma actuală a fișei de date, este restrictivă, putând fi îndeplinită doar de un număr limitat de operatori economici, restrângându-se nejustificat numărul participanților.

Se elimină competiția

Învederăm CNSC și prevederile Instructiunii ANAP nr. 2/2017 care arată, la art. 5 alin. (1), că nu se poate solicita demonstrarea experienței similare prin furnizarea de produse/ prestarea de servicii/ execuția de lucrări identice cu cele care fac obiectul contractului de achiziție publică pentru a nu se restrânge competiția, fiind necesar să fie permise și cele similare sau superioare din punctul de vedere al complexității și/sau scopului”, precizează Karsan.

Astfel, prin experiență similară, Primăria Cluj-Napoca nu ar trebui să înțeleagă nici experiență identică, nici nu ar trebui să limiteze obiectul experienței similare la un singur tip autobuze, limitând artificial numărul de participanți la licitație sau riscând să nu aibă un număr de participanți pentru a putea asigura o concurență reală.

”Nu putem decât să observăm că cerința Municipiului Cluj-Napoca nu are ca scop selecția unor ofertanți în urma unui proces de evaluare corect, pentru livrarea produselor, cerința impusă fiind atât de restrictivă încât nu poate favoriza libera participare la licitație, fiind doar un artificiu în sensul eliminării unei competiții corecte între participanți”, mai susțin turcii de la Karsan.

În alte localități se poate licitație pe bune

Aceștia au dat exemplul altor licitații organizate, la București, Satu Mare, Bârlad, Curtea de Argeș, printre care și una din 2019 de la Ministerul Lucrărilor Publice, pe care Karsan a câștigat-o, și care prevedea achiziționarea de autobuze electrice cu lungimea de 18 m destinate transportului public uban de călători.

”Autoritatea contractantă în cauză a achiziționat tot autobuze electrice articulate, însă, în dovedirea cxperienței similare a permis livrarea de autobuze, fără a condiționa caracterul articulat al acestora”, se subliniază în contestație.

”Se observă că în niciuna dintre aceste proceduri, autoritățile contractante, care au achiziționat la rândul lor autobuze pentru a asigura transportul public în localitățile respective, nu au impus cerințele de experiență similară în condiții identice cu obiectul contractelor de achizitie public, ci într-o formulă mult mai permisivă în raport de similaritatea produselor”, mai scrie în contestație.

Astfe, Karsan a solicitat CNSC să oblige Primăria Cluj-Napoca la remedierea cerinței de experiență similară a documentației de atribuire din cadrul licitației, ”având în vedere caracterul excesiv, nelegal și nejustificat al descrierii restrictive impuse, ca autobuzele furnizate să fi fost și articulate”, și a propus eliminarea noțiunii ”articulate” din documentație.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Gheorghe Piperea (AUR): Programe de construcție de locuințe IEFTINE, cu sprijin de la stat, există peste tot în Europa

Publicat

gheorghe piperea

Europarlamentarul AUR, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat că acele forțe politice, PNL și USR, care astăzi diabolizează Planul Simion sunt tocmai cele care au susținut de-a lungul timpului programe de construcție de locuințe ieftine, cu sprijin de la stat și cu implicarea statului. Acesta a dat exemplul băncilor pentru locuințe practic și în România de mai multe instituții bancare.

„Programe de construcție de locuințe ieftine, cu sprijin de la stat și cu implicarea statului, există peste tot în Europa și au existat și în România. Nu le-a constestat, nu le blamează nimeni pe motiv că ar fi comuniste, iluzorii, frauduloase etc. Nu le-a torpilat nimeni în presă – dimpotrivă, au fost atât de eficient promovate încât, în hora celor două bănci au intrat 360 de mii de clienți.

Gheorghe Piperea (AUR): Programe de construcție de locuințe IEFTINE, cu sprijin de la stat, există peste tot în Europa

Când s-a descoperit că băncile fură, înșeală consumatorii și fraudează statul, nu numai că nu a fost niciun scandal, dar avocații (ex)politicieni s-au implicat în „optimizări judiciare”, la fel cum au făcut-o și lobby-știi, ambasadele, influencerii și presa plătită să furnizeze știri pozitive. Acest sistem (pervertit prin fraudă de cele 2 bănci austriece) a fost aplaudat de acele forțe politice – PNL și USR – care azi diabolizează Planul Simion. Nimeni nu a făcut meme-uri cu cele 2 bănci de locuințe, nimeni nu a sesizat parchetul”, a afirmat Gheorghe Piperea.

Acesta arată că în Germania și Austria funcționează un sistem de economisire – creditare în vederea construcției sau achiziției de locuințe, denumit bauspar, prin care persoanele fizice majore pot depune progresiv sume de bani într-un cont de economii și, după 8 ani, pot contracta un credit pentru construcția sau achiziția de locuințe. Pe toată perioada celor 8 ani de economisire, statul bonifică o dobândă anuală care se adaugă dobânzii la depozit plătită de bancă.

„Bonificația nu se plătește deponentului, ci băncii”

„Acest sistem a fost implementat și în România, dar a fost pervertit de cele două bănci austriece care l-au pus în practică: Raiffeisen – banca pentru locuințe și BCR – banca pentru locuințe. Când a fost lansat, sistemul a avut un imediat și uriaș succes. Nu mai puțin de 360 de mii de persoane fizice au devenit clienți ai acestor bănci, fără a ști cu exactitate ce anume au contractat.

Deponenții au fost lăsați să creadă că bonificația de la stat, în cuantum de 25% pe an, era o dobândă la depozit. În realitate, așa cum am spus mai sus, bonificația nu se plătește deponentului, ci băncii, ca parte din avansul necesar creditului, care trebuia contractat după minim 8 ani de acumulare, exclusiv pentru construcția sau achiziția unei locuințe. În practică, clienți au fost chiar și bebeluși sau pensionari în vârstă de peste 70 de ani.

Aproape toți clienții (minus câteva sute, din 360 de mii) au pus bani în acele bănci pentru a câștiga 25% pe ani, bani de la stat. Dobânzile și bonificația nu au fost niciodată achitate. Ba, mai mult, nici banii proprii depuși în sistem nu s-au mai încasat înapoi. Încă sunt pe rol litigii cu cele două bănci (aflate acum în lichidare). Cu toate acestea, cele două bănci pentru locuințe au încasat toată bonificația de la stat, deși au fost semnate doar câteva zeci de contracte”, arată europarlamentarul AUR.

„În Parlament s-a încercat schimbarea legii”

Gheorghe Piperea a precizat că, printr-un raport foarte dur, Curtea de Conturi a dispus restituirea acestor sume preluate ilegal de bănci, cu titlu de bonificație de dobândă, fiind vorba de peste 300 de milioane de euro.

„Băncile au contestat raportul și, într-o primă fază, Curtea de Apel București l-a anulat. Apărătorul băncilor, în acest litigiu, a fost profesorul profesorului de optimizare fiscală. Numai că, la ÎCCJ, în recurs, a avut câștig de cauză Curtea de Conturi. Băncile au fost obligate să restituie statului cei 300 de milioane de euro. Executarea obligației de restituire a fost anevoioasă.

Au fost implicate în blocarea executării cele mai „strălucite” minți ale optimizării fiscale, ambasadele, precum și companiile de consultanță și lobby. În Parlament s-a încercat schimbarea legii, în așa fel încât băncile să iasă basma curată. Până la urmă, totuși, cele două banci au achitat suma, după care au intrat în lichidare”, a subliniat eurodeputatul AUR.

Gheorghe Piperea a adăugat că, până la urmă, „Dreptatea a triumfat”. „Aceeași Dreptate care trebuie să triumfe și în plan economic și social printr-un Plan Simion”, a conchis avocatul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Gigi Becali s-a dezlănțuit împotiva UNTOLD: Stadioanele sunt pentru fotbal, nu pentru droguri și sataniști. Vrea lege

Publicat

Festivalul UNTOLD

Gigi Becali, patronul FCSB, a avut o reacție virulentă la adresa Untold, festival care are loc la Cluj-Napoca, și pe care l-a catalogat ca fiind pentru “drogați și sataniști”.

Becali, care spune că stadioanele sunt pentru fotbal și vrea lege care să le interzică.

Gigi Becali s-a dezlănțuit împotiva UNTOLD: Stadioanele sunt pentru fotbal, nu pentru droguri și sataniști. Vrea lege

Festivalul UNTOLD care e pe cale să înceapă la Cluj-Napoca pe stadionul Cluj Arena îl deranjează pe Gigi Becali.

„Să mai facă ei Untold pe stadioane? Stadioanele sunt pentru fotbal! Nu pentru droguri, staniști! Cocaină, marijuana. Ce să facă statul român? Acolo sunt mii și mii! Cocaină și hașiș.

La ăia n-ai ce să le faci. Dacă ei bagă cocaină pe scenă, direct în nas, ce să le mai faci?”, a declarat Gigi Becali, într-o emisiune de la DigiSport, scrie Pro Sport.

Gigi Becali promite o lege care să interzică concerte de acest gen pe stadioane

Becali a continuat și a spus că am adoptat ce era mai rău din Europa, deși susține că e bine că suntem parte a uniunii.

Citește și: Unde se dispută DERBY-ul Clujului? Festivalul UNTOLD blochează Cluj Arena

„Normal ar trebui să nu mai facem concerte de drogangeală, de cocaină. O să fac eu legea asta!”, a mai spus Gigi Becali.

UNTOLD a ajuns la a noua ediție

Festivalul UNTOLD, care are un buget de câteva zeci de milioane de euro, aduce în România „crema” DJ-ilor internaționali și alți artiști în vogă, dar și mii de turiști la Cluj.

Festivalul naște în ficecare an polemici în rândul clujenilor, în special din cauza zgomotului produs și care se aude tare toată noaptea în proximitatea stadionului, dar și în alte zone din oraș.

În acest an, UNTOLD are loc între 8 și 11 august.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Publicat

plaja

Vineri a început cea de-a șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa. Timp de 10 zile, între 26 iulie și 4 august, litoralul se mută pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Copii și adulți s-au bucurat încă din prima zi de momentele de relaxare oferite de vremea frumoasă și răcoarea apei.

plaja

plaja

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

plaja

plaja

plaja

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

plaja

plaja

plaja

Festivalul continuă cu activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

plaja

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

Publicat

mafiot

Procurorii DIICOT anunțau, vineri, că un bărbat, cetățean străin, a fost prins în flagrant în timp ce vindea cocaină în Cluj-Napoca. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

mafiot

Este vorba de un sicilian, Vito Cocimano, membru al temutei mafii siciliene, care încerca să-și facă o piață de desfacere în România, vânzând cocaină la jumătate de preț.

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

mafiot

Sicilianul a fost depistat de către un polițist sub acoperire pe când încerca să-și piardă urma la Hunedoara. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că italianul a procurat drogul din Italia și l-a introdus în țară prin intermediul unei firme de curierat.

mafiot

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax