Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV Proprietar teren de golf Cluj: Președintele Iohannis are dreptate, golful nu este un sport exclusivist.

Publicat


golf 1

Clujeanul Nicolae Căpușan este pasionat de golf, sport despre care spune că i-a salvat viața în urma unui infarct. Joacă golf de mulți ani, ocupă un loc aproape de 50 în clasamentul național al jucătorilor și a construit un teren de golf – Sun Garden – lângă Cluj-Napoca pe un teren de 30 de hectare. Acesta i-a dat dreptate președintelui Klaus Iohannis și spune că golful nu este un sport exclusivist și are mai multe argumente.

Căpușan a explicat pentru Cluj24 ce înseamnă jocul de golf, cât e de greu sau ușor, dacă este sau nu un sport scump.

”Jocul de golf este, mai degrabă, o chestiune de cultură națională. De exemplu vă dau prin comparație un alt sport, fotbalul european care în America de Nord este foarte slab dezvoltat. Acolo e dezvoltat fotbalul american, care este cu totul altceva decât ce jucăm noi în Europa. Deci e o chestie efectiv culturală în care sporturile se dezvoltă iar golful, din punctul meu de vedere, este la fel tot o chestie culturală. În partea de Est a Europei s-a imprimat mentalitatea veche, comunistă, ideea că acest sport este un sport elitist și capitalist, al bancherilor, al celor bogați”, a spus Căpușan.

golf 2

Potrivit acestuia, realitatea este că nu se poate face diferența ca și costuri între golf și alt sport iar dacă se se au în vedere niște calcule sumare lucrurile ”pot să fie la fel și pentru bancheri și pentru omul care câștigă salariul minim pe economie”.

”Își poate permite și unul și altul să joace golf. Eu consider că președintele Iohannis a vorbit ca un jucător de golf, nu ca și un președinte. Repet, sportul ăsta nu este un sport exclusivist, în primul rând iar în al doilea rând dacă vrei să spui dacă este ieftin sau scump trebuie să vezi și ce îți oferă.

Dacă vrei de 5.000 de euro o mașină, dacă iei un Maserati sau dacă iei un Ferrari cu 5.000 de euro zici că a fost o gratuitate, dacă iei un Trabant te întrebi cum am putut da atâția bani”, a precizat jucătorul clujean.

Beneficiile pentru sănătate

Acesta a menționat că a beneficiat din plin de beneficiile golfului, mai ales după ce a avut în urmă cu șapte ani o problemă de sănătate gravă de inimă.

”În momentul acela m-am văzut ca și un om care stă la geam pe un scaun cu rotile și privește lumea din interior. Am văzut sfârșitul vieții mele acolo, dar faptul că am început să merg, să mă plimb, să joc zilnic  golf, fac 10 km în mijlocul naturii, mă întâlnesc cu căprioare aici, aud păsările cântând, natura, aerul foarte curat, m-a ajutat.

Mie mi-a făcut atât de bine încât doctorul meu curant m-a întrebat dacă chiar am avut un infarct extins. Dar vindecarea a venit în mijlocul naturii.

Deci ăsta este marele câștig – ce dai și ce primești. Eu pot să zic că am primit viață. Când faci un infarct, nimeni nu spune <<domnule, eu aș vrea să îmi pui stenturi de țeavă>> și ăla care este cel mai sărac ia ce e mai bun pentru că pentru sănătate și pentru viață dai tot ce ai”, a menționat Nicolae Căpușan.

golf 4

Cheltuieli cu golful

Întrebat din punct de vedere al echipamentului, ce implică golful, ce presupune un echipament complet pentru un jucător care vrea să joace ca amator, acesta a răspuns că nu diferă de costurile pe care le presupune alte sporturi.

”Dacă vrei să o faci chiar basic, îți cumperi un set de cros cu 500 – 1.000 de lei și începi să exersezi. Sunt instructori care dau cu 100 de lei ora ca să te învețe. În 10 ore se spune că ar trebui să poți să intri pe un teren de golf.

Te învață ce înseamnă cu ce crosă să lovești de la o distanță mai mică, mai mare, ce înseamnă green, noțiuni elementare cum e la orice sport.

Pantof special poate fi și tenisul chinezesc de 10 lei pentru că la nivelul la care începi să joci golf poți să îl faci fără nicio problemă.

Sigur că momentul în care încep să joci, când te aștepți să faci performanță, deja ai nevoie de niște pantofi care să ofere stabilitate, cu crampoane, dar sunt absolut normali, pantof cu prețuri normale”, a mai spus Căpușan.

La costurile cu echipamentul se mai adaugă cele cu închirierea terenului care, în cazul Sun Garden este 200 de lei de persoană pentru cinci ore dar și plata cotizației la un club de golf, care se ridică la câteva sute de euro pe an.

Cât durează o partidă de golf

”Foarte puțini oameni din România joacă zilnic, se joacă undeva de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână.  Sunt competiții care sunt în weekenduri unde pot să participi sau nu, e la latitudinea ta.

Între patru și cinci ore ar trebui să se încheie cel mai lent joc. Un jucător care joacă lent, că sunt și jucători care gândesc foarte mult când lovesc, ăștia nu depășesc cinci ore. Adică ar trebui să nu depășească 5 ore maxim. Sunt și jucători care merg repede, aceștia pot să joace în patru ore terenul nostru”, a menționat jucătorul de golf.

Nicolae Căpușan a precizat, în ceea ce privește calitățile jucătorului de golf, că în SUA, 60 la sută din jucători sunt oameni trecuți de 70 de ani. ”Deci judecați ce abilități fizice au acești oameni. Importantă e bucuria de a fi în mijlocul naturii, de a se putea mișca de la o gaură la una, este sănătatea și viața lor. În momentul în care vrei să faci performanță sunt talente și în golf ca și în alt sport, vezi tineri care joacă excepțional și care pot să devină profesioniști”, a mai spus acesta.

Cum se face clasamentul

Întrebat cum se face clasamentul la finalul unei partide de 4 – 5 ore, Căpușan a arătat că pe un teren de 18 găuri pot să joace 100 de jucători în același timp, impresia fiind, totuși, că nu joacă decât câțiva oameni pe terenul respectiv, pentru că e vorba despre suprafețe uriașe, de zeci de hectare: ”Acesta este un alt mare avantaj al golfului, nu există un alt sport care să folosească o suprafață atât de mare pentru atât de puțini jucători. Terenul de fotbal este maxim 100 de metri pe 60 de metri și se înghesuie 22 de jucători. La 30 – 40 de hectare, cât au terenurile de golf, suprafața per jucător este extrem de generoasă”.

Jucătorul clujean a mai explicat și cum se acumulează punctele și a spus că fiecare teren este timbrat, cel de la Sun Garden fiind unul de 9 găuri astfel că pentru a juca18 găuri trebuie parcurs de două ori.

”Par-ul terenului este indicatorul de bază al terenului, la Sun Garden este 66. În general, la 18 găuri, par-ul este 71 – 72 iar asta înseamnă că joci 18 găuri și trebuie să joci din 72 de lovituri ca să ai handicap zero.

Dacă dai mai multe lovituri, înseamnă că la handicap se adaugă numărul de lovituri făcute în plus și așa se face clasamentul. Cel care se apropie cel mai aproape sau face cu minus, că sunt jucători la noi au jucat cu minus adică nu 66 de lovituri ci au jucat 59 de lovituri, mult sub par-ul terenului.

La Sun Garden e un teren tehnic și nu are lungimi uriașe cum sunt în alte părți. Cea mai lungă distanță până la o gaură are 425 de metri, este un par 5, ceea ce înseamnă că din momentul în care începi gaura și până ajunge mingea în gaură trebuie să lovești de cinci ori și atunci ai jucat par-ul terenului”, a explicat Nicolae Căpușan.

Cel mai dificil moment al unei partide

Acesta a mai fost întrebat ce înseamnă să fii jucător de golf.

”Înseamnă să ai handicap certificat, adică ai făcut 10 lecții cu un instructor, în Singapore sau în România nu e foarte important, iar în momentul în care ai handicap atunci ți se dă un handicap care începe în România de la 54 și coboară. La clubul nostru, handicapul începe de la 36 și poți să intri pe teren.

În funcție de cum joci în competiții handicapul ăsta începe să scadă este înscris pe o platformă în care se înregistrează toate rezultatele la competiții”, a mai arătat Nicolae Căpușan.

În opinia acestuia, cel mai dificil moment al unei partide de golf este cel al loviturii finale, la ultima gaură, când totul depinde de fiecare jucător. ”Pentru mine personal cea mai periculoasă lovitură sau lovitura care mă disperă cel mai tare este acea între 80 de centimetri și un metru de gaură, când ai certitudinea aproape că introduci mingea și în același timp emoțiile te determină să o dai pe lângă”, a mai spus acesta.

Regulile jocului se învață pe parcurs

Căpușan a fost întrebat și cât timp i-a luat să învețe toate regulile din golf și termenii: ”Știți cum e, ca și cu un copil. Prima dată te ridici în picioare, odată ce ai început să stai în picioare intri pe teren, ai făcut doi pași ai mai câștigat experiență și la un moment dat începi să umbli. Regulile nu le poți învăța într-o secundă, sunt foarte multe reguli de finețe doar că jucând patru jucători în același timp o gaură, dacă tu ești începător, ceilalți trei îți spun <<vezi că nu ai voie să lovești așa, vezi că ai greșit, ai călcat pe linia mingii mele spre gaură>>.

Se învață din mers, nu este o chestie extrem de complicată. Mie mi se pare foarte interesant, eu personal studiind golful și din punct de vedere al investitorului. Jocul jocul acesta de golf lucrează foarte mult cu mentalul, de aceea am zis că sunt foarte mulți care joacă de la 70 de ani încolo și joacă foarte bine, dar sunt și jucători de 18 – 20 de ani își iau sacul cu crose și îl aruncă în lac sau iau crosa și se enervează că au ratat. Depinde de temperament dar eu personal cred că secretul de a juca bine golf este să stăpânești mentalul foarte bine”, a mai precizat Nicolae Căpușan care are, ca jucător de golf, un handicap de 9,2, este pe locul 3 la nivel de club, pe locul 50 și ceva la nivel România și înainte de locul 1.000 la nivel european.

Doar 7 terenuri în România

golf 5

Clubul de golf de la Sun Garden are un statut, este înregistrat la Ministerul Sportului și are în jur de 70 de membri. În județul Cluj mai este un teren de golf la Sânpaul și mai este o zonă de antrenament pe Calea Turzii iar, în România, în total, sunt șapte terenuri de golf pe care se poate juca și se țin competiții.

”Golful nu poate deveni sport de masă, pentru că problema la golf nu este că e scump, problema este că nu este creată infrastructura. Cheltuiala mare nu este cu echipamentul, ci cu faptul că, dacă ești cumva în Iași și vrei să joci golf trebuie să faci sute km să vii la Cluj sau la Alba Iulia, acolo înseamnă de fapt cheltuiala mare, în timp și bani.

Infrastructura este foarte redusă în România sunt șapte terenuri – patru sau cinci, iar restul în zona Bucureștiului. În jurul Vienei sunt 32 de terenuri de golf și atunci merită să ne punem întrebarea dacă este un sport de masă sau un sport elitist. Chiar așa de bogați sunt austriecii din jurul Vienei ca să-și permită să întrețină terenurile? Stadioane se fac în România, le face statul și le preia un club, și discutăm de zeci de milioane de euro, în timp ce noi facem un teren de golf cu 1-3 milioane de euro, iar pe urmă trebuie să îl întrețin anual, ceea ce înseamnă alți bani. Rentabilitatea din punct de vedere economic e importantă”, a conchis Nicolae Căpușan.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj e la 9 puncte de liderul FCSB. Clasamentul la zi

Publicat

De

cfr cluj

CFR Cluj a reuşit să obţină doar un rezultat de egalitate în deplasarea de la Galaţi şi se află la 9 puncte în spatele liderului FCSB.

Rezultate:

Vineri 27 februarie
FCU 1948 Craiova – FC Politehnica Iaşi 1-1 (1-1), Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova
Au marcat: Jibril Ibrahim (19), respectiv Adel Bettaieb (45+1).
Cartonaş roşu: Mihai Bordeianu (Poli Iaşi, 90+1).
Arbitru: Horaţiu Mircea Feşnic (Cluj-Napoca); arbitri asistenţi: Alexandru Cerei (Cluj-Napoca), Ciprian Florin Danşa (Satu Mare); al patrulea oficial: Sorin Vădana (Cluj-Napoca)
Arbitru video: Marcel Bîrsan (Bucureşti); arbitru asistent video: Iulian Dima (Bucureşti)
Observatori: Cristina Babadac (Reşiţa) – CCA, Ion Cîţoi (Bucureşti) – LPF

Dinamo Bucureşti – AFC Hermannstadt 1-0 (1-0), Stadion Arcul de Triumf – Bucureşti
A marcat: Goncalo Gregorio (25).
Arbitru: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitri asistenţi: Vasile Marinescu (Bucureşti), Ferencz Tunyogi (Zalău); al patrulea oficial: Robert Avram (Piteşti)
Arbitru video: Marian Barbu (Făgăraş); arbitru asistent video: Stelian Slabu (Braşov)
Observatori: Alexandru Deaconu (Bucureşti) – CCA, Paul Mincu (Bucureşti) – LPF

SC Oţelul Galaţi – FC CFR 1907 Cluj 2-2 (1-1), Stadion Oţelul – Galaţi
Au marcat: Alexandru Mihai Pop (36), Juri Cisotti (90+6 – penalty), respectiv Philip Otele (45), Panagiotis Tachtsidis (88 – penalty).
Arbitru: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti); arbitri asistenţi: Mircea Mihail Grigoriu (Bucureşti), Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava); al patrulea oficial: George Cătălin Găman (Craiova)
Arbitru video: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova); arbitru asistent video: Claudiu Marcu (Constanţa)
Observatori: Andrei Ioniţă (Bucureşti) – CCA, Marin Barbu (Bixad/Satu Mare) – LPF

Miercuri 28 februarie
FC Universitatea Cluj – FC Farul Constanţa (Cluj Arena – Cluj-Napoca, 18:30)
FC Rapid Bucureşti – AFC UTA Arad (Giuleşti Superbet Arena – Bucureşti, 21:00)

Joi 29 februarie
AFC Botoşani – ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (Stadion Municipal – Botoşani, 16:15)
FC Petrolul Ploieşti – Universitatea Craiova (Stadion ”Ilie Oană” – Ploieşti, 18:30)
FC Voluntari – FC FCSB (Stadion ”Anghel Iordănescu” – Voluntari, 21:00)

Clasamentul

loc echipa M V E Î GM-GP P
1 FCSB 27 17 7 3 50-23 58
2 CFR Cluj 28 14 7 7 52-28 49
3 Rapid 27 13 9 5 46-30 48
4 Universitatea Craiova 27 11 9 7 41-34 42
5 Farul Constanţa 27 11 8 8 36-36 41
6 FC Hermannstadt 28 8 13 7 32-29 37
7 UTA 27 9 10 8 32-36 37
8 Petrolul Ploieşti 27 7 14 6 26-26 35
9 Universitatea Cluj 27 8 11 8 33-38 35
10 Sepsi OSK 27 9 7 11 35-32 34
11 Oţelul Galaţi 28 6 15 7 29-31 33
12 FC U Craiova 1948 28 9 4 15 40-45 31
13 Politehnica Iaşi 28 7 10 11 32-43 31
14 FC Voluntari 27 6 9 12 30-43 27
15 Dinamo 28 7 4 17 21-41 25
16 FC Botoşani 27 3 11 13 29-49 20

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Protest în sistemul sanitar clujean. Sute de medici, asistenți medicali și alți angajați vor picheta joi spitalele

Publicat

De

Protest în sistemul sanitar Cluj

Federația „Solidaritatea Sanitară” organizează joi, 28 februarie, un protest în sistemul sanitar clujean. Medici, asistenți medicali, personal auxiliat și TESA se vor aduna în curțile spitalelor din județ.

Protestul va avea loc între orele 12.00 și 12.30, în timpul pauzei de masă, fără ca activitatea unităților sanitare să fie întreruptă.

Angajații sunt nemulțumiți de banii pe care îi primesc și spun că sporurile au rămas la nivelul anului 2018, iar majorarea salariilor din acest an nu va acoperi nici măcar rata inflației

Protest în sistemul sanitar clujean. Sute de medici, asistenți medicali și alți angajați vor picheta joi spitalele

Potrivit prim-vicepreședintelui Federației „Solidaritatea Sanitară” Cluj, Anca Ciora, proteste de mai mare anvergură vor avea loc la Spitalul Județean de Urgență, din Cluj-Napoca, la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca și la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca.

„Angajații vor ieși în curți să protesteze în aproape toate unitățile sanitare din Cluj. Vor fi medici, asistenți medicali și personal auxiliar și TESA pentru că problemele sunt generale. Medicii primesc bani pe gărzi raportate la salariul din anul 2018. Asistenții medicali și personalul auxiliar la fel, primesc sporuri raportate tot la salariile din 2018.

De altfel, creșterile de salarii preconizate în acest an nu vor acoperi nici măcar rata inflației”, a declarat pentru Cluj24.ro Anca Ciora.

Spitalele vor rămâne fără angajați

Revendicările Federației ”Solidaritatea Sanitară”, care la Cluj are peste 4.000 de membri, sunt respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflația, o creștere a veniturilor salariale reale și distribuții echitabile a creșterilor salariale, care să includă creșterea proporțională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc.

„La jumătatea acestui an vor fi categorii de angajați care vor avea salarii mai mici decât salariul mediu pe economie. S-au deblocat recent o parte din posturile din spitale, dar personalul pleacă din cauza salariilor mici și a complexității cazurilor.

Cazurile care ajung în spitale sunt tot mai grave și mai complexe”, a precizat Anca Ciora.

Acesta spune că un medic primește 600 de lei pentru o gardă, bani pe care poate să îi facpă într-o oră la un spital sau la o clinică privată.

Angajații din spitale amenință cu greva generală

Protestele angajaților din spitale au început la 1 februarie, din cauza că oferta Guvernului, în urma negocierilor, nu i-a mulțumit pe angajații din sistemul sanitar.

Guvernul a propus o creștere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept corespondent o creștere a veniturilor salariale cu aproximativ 13,5%. De asemenea, reprezentanții Guvernului au refuzat adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali.

Dacă revendicările nu le vor fi soluționate angajații din sănătate vor continua protestele . În 11 martie va avea loc un miting la București, în Piața Victoriei, la care sunt așteptați 5.000 de oameni.

De asemenea, membrii federației sunt gata să declanșeze și greva generală pentru care s-au strâns aproape 30.000 de semnături.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, evocat la Cluj-Napoca. Boc: Spiritul românesc nu poate fi înfrânt niciodată

Publicat

De

Zeci de clujeni, printre care și mulți elevi, au participat, miercuri, la ceremonia de comemorare a lui Horea, Cloșca și Crișan, la 239 de ani de când aceştia au fost executați prin tragere pe roată.

Manifestarea a avut loc la Grupul statuar ”Horea, Cloșca și Crișan” din Cluj-Napoca și a fost organizată de Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu”, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, evocat la Cluj-Napoca. Boc: Spiritul românesc nu poate fi înfrânt niciodată

În cadrul ceremoniei a avut loc o slujbă religioasă și depunerea de coroane de flori din partea unor instituții publice și asociații.

Prezent la eveniment, primarul Emil Boc i-a omagiat pe cei trei lideri al răscoalei țărănești din 1784.

”Spiritul românesc nu poate fi înfrânt niciodată, nici în cele mai grele vremuri și cele mai crunte asupriri.

Aici în Transilvania am avut jugul habsburgic și maghiar, dubla asuprire reunite în acest spațiu.

Eroi ai neamului românesc

comemorare horea, closca crisan

Indiferent cât de mari au fost greutățile, cu românii, cu dascălii, cu preoții și cu spiritul transilvănean, îmbinând diplomația cu lupta armată, am reușit să supraviețuim.

Acești trei eroi ai neamului românesc au avut un rol fundamental în cristalizarea conștiinței naționale a românilor.

De ce este important să ne prețuim eroii? Că fără ei nu am fi avut nici 1848, nici Unirea de la 1918, și nu am fi putut să ne bucurăm de statul național unitar”, a spus Boc.

La final, ansamblul ”Rapsodia Someșană” și corurile ”Ecou” și ”Laudatio” au oferit un moment cultural-artistic, fiind intonate cântece patriotice.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Criză de judecători la Cluj. Magistraţii clujeni sunt încărcaţi ca pomul de Crăciun

Publicat

De

Curtea de Apel Cluj şi-a prezentat, miercuri, bilanţul activităţii pe 2023, din care reiese că există un deficit mare de judecători şi, că, drept consecinţă, numărul de dosare pe judecător este tot mai mare.

Criză de judecători la Cluj

„Cea mai gravă problemă cu care s-au confruntat instanțele de judecată în 2023 a continuat să fie aceea a deficitului de judecători.

Astfel, la finalul anului 2023, la nivelul Curții de Apel Cluj şi al instanțelor din raza sa de activitate erau vacante 48 de posturi de judecători, deficit în continuare îngrijorător şi încă vădit disproporționat faţă de anii: 2019, când erau doar 10 posturi vacante la nivelul întregii jurisdicții a Curții, 2020, când erau 30 de posturi vacante şi 2021, când se înregistrau 40 de posturi vacante.

Deși situația posturilor vacante la finele anului 2023 s-a îmbunătățit faţă de anul precedent, când se înregistrau 58 de posturi vacante, aceasta rămâne în continuare gravă, consecințele manifestându-se cel mai vizibil în scăderea operativității la nivelul judecătoriilor şi tribunalelor din raza curții. Aceasta deoarece eforturile corpului de magistrați şi personal auxiliar nu pot compensa, în mod real, criza prelungită de resurse umane, în special lipsa acută de judecători din ultimii ani, dublată de creșterea numărului de cauze nou intrate.

În mod inevitabil, funcționarea în ultimii ani a instanțelor din raza curții cu o lipsă medie de aproape 20% din judecători, are drept consecință creșterea numărului dosarelor rămase în stoc, ceea ce face ca efectele acestei crize să se resimtă o perioadă importantă de timp chiar şi după ce posturile vacante vor fi ocupate.

Pe de altă parte, lipsa de experiență a judecătorilor nou intrați în sistem, într-un număr mare şi uneori în instanțe în care toți judecătorii sunt la debutul carierei, adaugă o noua dificultate în gestionarea volumului de activitate, volum care a fost resimțit în unele instanțe, extrem de încărcare, ca fiind copleșitor.

În ceea ce privește Curtea de Apel Cluj, ca instanță de sine stătătoare, în anul 2023 s-a menținut situația din anul anterior, în care şi-au desfășurat activitatea un număr de 56 judecători, perpetuându-se astfel recordul negativ față de anul 2021, când au activat în cadrul Curții 59 de judecători, respectiv față de anul 2020, când au fost în activitate 61 de judecători”, se arată în bilanţul Curţii de Apel.

Magistraţii clujeni sunt încărcaţi ca pomul de Crăciun

În ultimii ani, încărcătura de dosare pe judecător a fost tot mai mare.

„Activitatea intensă a judecătorilor este demonstrată de menținerea la un nivel ridicat a numărului de dosare nou intrate pe rolul Curții de Apel Cluj, care în anul 2023 a atins 9.500, în scădere ușoară fata de anii 2022 si 2021, însă în creștere semnificativă faţă de anul 2020, când se înregistrau 8.200 cauze noi. Judecătorii Curții au soluționat în anul precedent 9.811 dosare.

Numărul cauzelor soluționate, deși în ușoară scădere faţă de anul anterior (10.671), se păstrează la un nivel mai ridicat raportat la anii 2021 si 2020, când în instanță au activat un număr mult mai mare de judecători, astfel cum rezulta din datele anterior prezentate”, se mai arată în bilanţul Curţii de Apel.

Curtea mea este model

Prezentă la prezentarea bilanţului, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, s-a declarat mulţumită de ectivitatea Curţii de Apel Cluj.

„Curtea de Apel Cluj e o instituţie de elită. Am avut o colaborare foarte bună anul trecut, o colaborare pe care mizez şi în 2024 în aceiaşi parametri la fel de buni. Am discutat cu colegii de la Cluj despre investiţii şi eu, ca ministru al Justiţiei, sunt destul de mulţumită de ritmul în care se derulează anumite proiecte”, a spus, într-o conferinţă de presă, Alina Gorghiu.

La rândul său, preşedintele Curţii de Apel Cluj, judecătorul Dana Gîrbovan, a rătat că instanţa pe care o conduce a obţinut calificativul foart bine, în ciuda tuturor dificultăţilor.

„Analiza datelor statistice arată că, per ansamblu, la nivel de sistem, instanţele din raza Curţii de Apel Cluj au rămas performante, în ciuda unor provocări serioase cauzate de creşterea numărului de cauze nou intrate şi de deficitul grav şi acutizat de judecători, care se perpetuează în ultimii ani”, a spus Dana Gîrbovan.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax