Connect with us

ADMINISTRAȚIE

EXCLUSIV. Primăria Cluj-Napoca a adoptat o politică ANTI-MITĂ. Toleranţă zero la fapte de mituire, directă sau prin interpuși

Publicat


primaria cluj napoca 2

Primăria Cluj-Napoca a adoptat în luna octombrie un document referitor la politica anti-mită din cadrul instituției, care a fost diseminat în rândul angajaților, pentru ca aceștia să știe cum să procedeze în cazul unor tentații financiare.

Cluj24 vă prezintă elementele principale din ”Politica anti-mită” a Primăriei clujene, documentul având aproape 20 de pagini.

În cadrul Primăriei punicipiului Cluj-Napoca îşi desfăşoară activitatea un număr de 1.099 de persoane, funcţionari publici şi personal contractual, iar natura activităţilor întreprinse de către acești angajați presupune ”expunerea la riscuri de corupţie în general, şi la riscuri de mituire în particular”.

Prevenirea corupției

”Pentru acest motiv, Primăria municipiului Cluj-Napoca a adoptat prezenta Politică anti-mită care evidențiază valorile şi principiile etice ale organizaţiei şi se constituie ca un instrument de lucru care conţine reguli, valori, principii şi responsabilităţi, care vor fi avute în vedere şi respectate în toate activitătile instituţiei, atât în interiorul Primăriei, cât şi în raport cu colaboratorii săi.

Primăria îşi fundamentează relaţiile pe un mod de comportare corect din punct de vedere etic şi cu deplina respectare a legilor şi normelor naţionale şi internaţionale în vigoare.

Primăria solicită, atât personalului intern, persoanelor care acţionează în numele sau pe seama sa, cât şi partenerilor săi externi şi beneficiarilor serviciilor sale, o conformare deplină la exigenţele impuse de legislaţia în vigoare.

Prezenta Politică reflectă determinarea instituţiei de a preveni orice formă de corupţie in desfăşurarea activităţii sale şi reiterează interzicerea oricărei forme de mituire”, se arată în document.

Astfel, Primăria Cluj-Napoca acordă o deosebită importanţă şi consideră ca fiind esenţiale legile care vizează practicile de mituire şi de corupţie în cadrul instituţiilor publice, dar şi între acestea şi persoanele de drept privat, fizice sau juridice, cu care aceasta interacţionează în realizarea obiectivelor sale.

Toleranță zero

”Prezentul document relevă preocuparea conducerii instituţiei în ceea ce priveşte stabilirea, monitorizarea şi revizuirea unei Politici care interzice orice formă de mituire.

(…) Primăria municipiului Cluj-Napoca condamnă corupţia în toate formele sale şi îşi reiterează angajamentul de toleranţă zero la fapte de mituire şi corupţie şi îşi exprimă determinarea de a înlătura orice formă de mituire din cadrul activităţilor desfăşurate şi asigură că orice încălcare raportată, detectată sau suspectată va fi cercetată conform procedurilor existente la nivelul instituţiei şi legislaţiei în vigoare.

Politica are aplicabilitate universală, fiind obligatorie la nivelul întregii instituţii (Politica se aplică tuturor structurilor operaţionale ale instituţiei, tuturor activităților, întregului personal, tuturor părţilor care acţionează în numele şi pe seama instituţiei) precum şi pentru colaboratorii organizaţiei.

Fiecare persoană căreia îi este aplicabilă prezenta Politică are obligaţia să citească şi să se familiarizeze cu aceasta şi poartă responsabilitatea conformării cu prevederile ei, iar in caz contrar va suferi consecinţele impuse de legislaţia în vigoare şi de sistemul de management anti-mită al instituţiei.

De asemenea, fiecare membru al personalului trebuie să încorporeze în activitătile specifice și să exemplifice principiile stabilite în acest document prin angajament şi participare zilnică. Doar comportamentul etic responsabil poate sprijini în mod eficient si real activitatea Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

În interiorul organizației vor avea loc traininguri specifice şi programe de instruire cu personalul, iar angajații noi vor înștiințați cu privire la Politică şi sistemul anti-mită al societăţii, în conformitate cu procedurile interne ale instituţiei”, se precizează în politica anti-mită.

Această politică își propune încurajarea şi promovarea unei culturi organizaționale anti-mită puternice, menite să descurajeze orice potențiale fapte de mituire, atât în cadrul instituției, cât și în raport cu colaboratorii săi și beneficiarii serviciilor sale, dar și reducerea continuă a riscurilor de mituire.

Mită prin interpuși

”Primăria municipiului Cluj-Napoca nu tolerează niciun tip de mită, sub orice formă sau mod, directă sau indirectă, activă sau pasivă, săvârşită nemijlocit sau prin persoane interpuse. Din aceste motive, destinatarii acestei Politici trebuie să adopte o conduit etică ireproşabilă şi să se comporte astfel încât să nu apară dependenţe sau obligaţii personale, care pot genera fapte de corupţie, respectiv de mituire.

În acest sens, este interzisă oferirea, promiterea, darea de bani sau de alte bunuri, direct sau indirect, personalului din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, în scopul influenţării adoptării unei anumite decizii sau îndeplinirii îndatoririlor pe care aceste persoane le au.

Personalului instituţiei şi colaboratorilor le este interzis să pretindă, pentru sine ori pentru o altă persoană, direct sau prin persoane interpuse, bani, bunuri sau orice alte avantaje, în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau a obligaţiilor contractuale pe care le au. În cadrul instituţiei sunt interzise orice plăţi de facilitare, acestea fiind fapte de mituire şi considerate ca având consecinţe deosebit de grave.

Colaboratorii trebuie să asigure respectarea principiilor şi angajamentelor mai sus enunţate, în condiţii de rezonabilitate şi proporţionalitate, prin sisteme de control corespunzătoare.

În raporturile cu colaboratorii organizaţiei, membrilor personalului le este interzis să ofere, să promită sau să pretindă bani, bunuri sau alte beneficii (inclusiv membrilor familiilor acestora, rudelor prin alianţă, partenerilor lor), în afara relaţiilor contractuale şi instituţionale normale, în contextul în care banii. bunurile sau beneficiile oferite sau pretinse au scopul obţinerii unor avantaje injuste”, se menționează în document.

Sistemul de management anti-mită poate fi revizuit

De asemenea, sistemul de management anti-mită al instituţiei trebuie să reflecte, în mod fidel, contextul organizaţiei, procedurile. structura organizatorică şi obiectivele stabilite, iar acestea pot suferi modificări ca urmare a unor factori interni şi/sau externi.

”Pentru menţinerea eficacităţii sistemului de management anti-mită este esenţial ca acesta să fie revizuit şi actualizat cu regularitate, ca parte a reorganizării managementului, astfel încât să existe garanţii suficiente că noile informaţii sunt documentate, iar procesele sistemului de management anti-mită sunt revizuite şi actualizate.

În acest sens, instituţia va proceda, în mod continuu, la îmbunătăţirea sustenabilității, a cadrului adecvat şi a eficientei sistemului anti-mită, a funcţiei de conformare anti-mită, prin monitorizarea, evaluarea, setarea (definirea şi, după caz, redefinirea) obiectivelor precum şi a procedurilor subsecvente, a resurselor, capacităţilor şi mecanismelor de management”, se mai menționează în politica Primăriei Cluj-Napoca.

Responsabil anti-mită

În conformitate cu prevederile noii politici, în cadrul Primăriei Cluj-Napoca există o Funcție de Conformare Anti-Mită, fiind desemnată în acest sens ”o persoană cu responsabilitate independenţă şi autoritate pentru funcţionarea sistemului de management anti-mită”.

Funcția de conformare anti-mită, prin Responsabilul de Conformare anti- mită supervizează conceperea și implementarea de către primărie a sistemului de management anti-mită, fumizează consiliere şi îndrumare personalului referitor la sistemul de management anti-mită și aspectele asociate mitei, se asigură să sistemul de management anti-mită este conform și raportează performanţa către primarul municipiului Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca nu permite nicio formă de represalii împotriva celor ce semnalează posibile încălcări sau suspiciuni de încălcări ale prevederilor politicii sau a sisternului de management anti-mită.

Unde se pot raporta cazurile de mită

Angajații primăriei care au suspiciuni sau au cunoştinţă de încălcări ale politicii anti-mită, regulamentelor, procedurilor instituţiei sau ale legilor şi reglementărilor anticorupţie, trebuie să le raporteze folosind canalele şi instrumentele existente, cum fi adresa de email: antimita@primariaclujnapoca.ro.

”Nimeni nu poate fi sancţionat sau discriminat la locul de muncă, în niciun fel, ca o consecință a transmiterii cu bună-credinţă a oricărei raportări referitoare la încălcarea politicii, regulamentelor. procedurilor Primăriei.

În acest sens. operează în favoarea acestor persoane o prezumţie de bună-credinţă. până la proba contrară. Instituția garantează confidenţialitatea sesizărilor şi îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate împotriva oricărei persoane care foloseşte ameninţări sau represalii împotriva celor care au transmis semnalări”, se mai arată în noua politică adoptată.

Angajații pot sesiza direct organelle abilitate

Politica anti-mită a Primăriei Cluj-Napoca nu restricționează, nu condiționează și nu limitează în niciun fel dreptul oricărei persoane care suspectează comiterea unei infracțiuni de corupție, inclusive de mituire, să se adreseze direct organelor abilitate ale statului, iar conducerea instituției încurajează orice persoană care are astfel de suspiciuni să procedeze în acest sens.

Atenție la cadouri, excursii sau donații politice

”Cadourile, ospitalitatea sau alte beneficii similare pot include, fără a se limita la următoarele: cadouri, ospitalitate, donaţii caritabile sau politice,  călătorii și activităţi turistice, cheltuieli promoţionale, instruiri și participări la conferințe. Primăria recunoaște că acestea pot fi percepute ca acte de mituire și își asumă responsabilitatea de a controla oferirea/primirea acestora”, se mai precizează în document.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă. Are nevoie de pătuț și hăinuțe pentru băiețel

Publicat

Bebebluș născut acasă

O femeie din comuna Suatu a născut singură, acasă, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Proaspăta mămică și copilul sunt bine, doar că au nevoie de câteva lucruri necesare, în condițiile în care familia nu are o situația financiară bună.

O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă.

În cursul nopții trecute în comuna Suatu, din județul Cluj, o tânără femeie a născut acasă, fără a fi pregătită pentru venirea pe lume a bebelușului. Nici familia, nici apropiații nu știau că aceasta era însărcinată. Din păcate, condițiile materiale ale familiei sunt modeste, iar mama nu dispune de cele necesare pentru îngrijirea nou-născutului, un băiețel. O vecină, impresionată de situație, a lansat un apel către comunitate pentru a oferi ajutor.

Astfel, este nevoie urgentă de un pătuț, hăinuțe pentru nou-născuți și alte articole esențiale pentru îngrijirea bebelușului, care este băiețel.

Cei care doresc să ajute pot lua legătura cu bunica copilului la numărul de telefon: 0746 771 399. Aceasta locuiește în comuna Suatu, pe strada Surduc, nr. 7.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Striptease în fața polițiștilor și trecătorilor la Cluj. Un timișorean care s-a dezbrăcat complet pe stradă a ajuns după gratii

Publicat

De

S-a dezbrăcat în fața polițiștilor clujeni

Polițiștii clujeni au avut parte de un episod mai puțin obișnuit, după ce au oprit în trafic o mașină pentru control.

Un bărbat din Timișoara și-a dat jos toate hainele, în plină stradă, și a avut și un comportament obsen.

Striptease în fața polițiștilor clujeni

Polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin au dispus, vineri, reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 42 de ani, din județul Timiș. Acesta este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj contra bunelor moravuri.

Potrivit IPJ Cluj, în data de 3 aprilie, în jurul orei 19:50, polițiștii din cadrul Poliției orașului Huedin – Compartimentul Rutier și Formațiunea de Ordine Publică, au oprit în trafic pentru control un autoturism, în zona intersecției străzilor Vlădeasa și Fildului din orașul Huedin. „În timpul legitimării persoanelor aflate în autovehicul, un bărbat a devenit agitat, iar ulterior s-a dezbrăcat complet în fața forțelor de ordine și a mai multor persoane aflate în zonă, adoptând un comportament obscen și antisocial, fapt ce a provocat indignarea celor prezenți”, arată reprezentanții IPJ Cluj.

Băgat la “răcoare”

Bărbatul are 42 de ani și este din Timișoara, au transmis polițiștii clujeni. În urma celor constatate și a probatoriului administrat, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul comiterii infracțiunilor tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj contra bunelor moravuri.

Citește mai departe

EVENIMENT

ALERTĂ la Mintiu Gherlii. Un URS a fost văzut în localitate

Publicat

De

Urs văzut la Mintiu Gherlii

ISU Cluj a transmis, sâmbătă, un mesaj RO-Alert de avertizare către populația din comuna Mintiu Gherlii.

În zonă a fost raportată apariția unui urs.

ALERTĂ la Mintiu Gherlii. Un URS a fost văzut în localitate

Mesajul a fost transmis în jurul orei 11.00. La fața locului s-a deplasat preventiv o ambulanță SMURD, împreună cu un echipaj de jandarmi. Potrivit ISU Cluj, până acum nu au fost înregistrate solicitări din partea oamenilor din zonă.

Populația este sfătuită să se adăpostească dacă vede ursul și să nu încerce să îl hrănească.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara, dispărut de 10 zile

Publicat

De

Căutări bărbat dispărut Iara

Mobilizare la Iara pentru căutarea lui Dani, fratele primarului comunei.

Daniel Popa, Dani cum îi spun apropiații, în vărstă de 51 de ani, a dispărut în data de 27 martie.

Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara

Sâmbătă, 5 aprilie, au reînceput căurările bărbatului dispărut de acasă. Ioan Popa, primarul comunei Iara, a cerut ajutorul tuturor celor care vor să se implice în căutarea fratelui său. Astfel, un anunț în acest sens a fost postat și pe pagina de Facebook a Primăriei. La operațiune participă și polițiști, jandarmi, angajați ai ISU și ai Ocolului Silvic Turda.

Dacă îl vedeți pe Dani,  sau aveți informații despre el, sunați la 112. Are 1.86 metri, greutate aproximativă 96 de kilograme și ochi verzi.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate