ADMINISTRAȚIE
EXCLUSIV. Primăria Cluj-Napoca a adoptat o politică ANTI-MITĂ. Toleranţă zero la fapte de mituire, directă sau prin interpuși

Primăria Cluj-Napoca a adoptat în luna octombrie un document referitor la politica anti-mită din cadrul instituției, care a fost diseminat în rândul angajaților, pentru ca aceștia să știe cum să procedeze în cazul unor tentații financiare.
Cluj24 vă prezintă elementele principale din ”Politica anti-mită” a Primăriei clujene, documentul având aproape 20 de pagini.
În cadrul Primăriei punicipiului Cluj-Napoca îşi desfăşoară activitatea un număr de 1.099 de persoane, funcţionari publici şi personal contractual, iar natura activităţilor întreprinse de către acești angajați presupune ”expunerea la riscuri de corupţie în general, şi la riscuri de mituire în particular”.
Prevenirea corupției
”Pentru acest motiv, Primăria municipiului Cluj-Napoca a adoptat prezenta Politică anti-mită care evidențiază valorile şi principiile etice ale organizaţiei şi se constituie ca un instrument de lucru care conţine reguli, valori, principii şi responsabilităţi, care vor fi avute în vedere şi respectate în toate activitătile instituţiei, atât în interiorul Primăriei, cât şi în raport cu colaboratorii săi.
Primăria îşi fundamentează relaţiile pe un mod de comportare corect din punct de vedere etic şi cu deplina respectare a legilor şi normelor naţionale şi internaţionale în vigoare.
Primăria solicită, atât personalului intern, persoanelor care acţionează în numele sau pe seama sa, cât şi partenerilor săi externi şi beneficiarilor serviciilor sale, o conformare deplină la exigenţele impuse de legislaţia în vigoare.
Prezenta Politică reflectă determinarea instituţiei de a preveni orice formă de corupţie in desfăşurarea activităţii sale şi reiterează interzicerea oricărei forme de mituire”, se arată în document.
Astfel, Primăria Cluj-Napoca acordă o deosebită importanţă şi consideră ca fiind esenţiale legile care vizează practicile de mituire şi de corupţie în cadrul instituţiilor publice, dar şi între acestea şi persoanele de drept privat, fizice sau juridice, cu care aceasta interacţionează în realizarea obiectivelor sale.
Toleranță zero
”Prezentul document relevă preocuparea conducerii instituţiei în ceea ce priveşte stabilirea, monitorizarea şi revizuirea unei Politici care interzice orice formă de mituire.
(…) Primăria municipiului Cluj-Napoca condamnă corupţia în toate formele sale şi îşi reiterează angajamentul de toleranţă zero la fapte de mituire şi corupţie şi îşi exprimă determinarea de a înlătura orice formă de mituire din cadrul activităţilor desfăşurate şi asigură că orice încălcare raportată, detectată sau suspectată va fi cercetată conform procedurilor existente la nivelul instituţiei şi legislaţiei în vigoare.
Politica are aplicabilitate universală, fiind obligatorie la nivelul întregii instituţii (Politica se aplică tuturor structurilor operaţionale ale instituţiei, tuturor activităților, întregului personal, tuturor părţilor care acţionează în numele şi pe seama instituţiei) precum şi pentru colaboratorii organizaţiei.
Fiecare persoană căreia îi este aplicabilă prezenta Politică are obligaţia să citească şi să se familiarizeze cu aceasta şi poartă responsabilitatea conformării cu prevederile ei, iar in caz contrar va suferi consecinţele impuse de legislaţia în vigoare şi de sistemul de management anti-mită al instituţiei.
De asemenea, fiecare membru al personalului trebuie să încorporeze în activitătile specifice și să exemplifice principiile stabilite în acest document prin angajament şi participare zilnică. Doar comportamentul etic responsabil poate sprijini în mod eficient si real activitatea Primăriei municipiului Cluj-Napoca.
În interiorul organizației vor avea loc traininguri specifice şi programe de instruire cu personalul, iar angajații noi vor înștiințați cu privire la Politică şi sistemul anti-mită al societăţii, în conformitate cu procedurile interne ale instituţiei”, se precizează în politica anti-mită.
Această politică își propune încurajarea şi promovarea unei culturi organizaționale anti-mită puternice, menite să descurajeze orice potențiale fapte de mituire, atât în cadrul instituției, cât și în raport cu colaboratorii săi și beneficiarii serviciilor sale, dar și reducerea continuă a riscurilor de mituire.
Mită prin interpuși
”Primăria municipiului Cluj-Napoca nu tolerează niciun tip de mită, sub orice formă sau mod, directă sau indirectă, activă sau pasivă, săvârşită nemijlocit sau prin persoane interpuse. Din aceste motive, destinatarii acestei Politici trebuie să adopte o conduit etică ireproşabilă şi să se comporte astfel încât să nu apară dependenţe sau obligaţii personale, care pot genera fapte de corupţie, respectiv de mituire.
În acest sens, este interzisă oferirea, promiterea, darea de bani sau de alte bunuri, direct sau indirect, personalului din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, în scopul influenţării adoptării unei anumite decizii sau îndeplinirii îndatoririlor pe care aceste persoane le au.
Personalului instituţiei şi colaboratorilor le este interzis să pretindă, pentru sine ori pentru o altă persoană, direct sau prin persoane interpuse, bani, bunuri sau orice alte avantaje, în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau a obligaţiilor contractuale pe care le au. În cadrul instituţiei sunt interzise orice plăţi de facilitare, acestea fiind fapte de mituire şi considerate ca având consecinţe deosebit de grave.
Colaboratorii trebuie să asigure respectarea principiilor şi angajamentelor mai sus enunţate, în condiţii de rezonabilitate şi proporţionalitate, prin sisteme de control corespunzătoare.
În raporturile cu colaboratorii organizaţiei, membrilor personalului le este interzis să ofere, să promită sau să pretindă bani, bunuri sau alte beneficii (inclusiv membrilor familiilor acestora, rudelor prin alianţă, partenerilor lor), în afara relaţiilor contractuale şi instituţionale normale, în contextul în care banii. bunurile sau beneficiile oferite sau pretinse au scopul obţinerii unor avantaje injuste”, se menționează în document.
Sistemul de management anti-mită poate fi revizuit
De asemenea, sistemul de management anti-mită al instituţiei trebuie să reflecte, în mod fidel, contextul organizaţiei, procedurile. structura organizatorică şi obiectivele stabilite, iar acestea pot suferi modificări ca urmare a unor factori interni şi/sau externi.
”Pentru menţinerea eficacităţii sistemului de management anti-mită este esenţial ca acesta să fie revizuit şi actualizat cu regularitate, ca parte a reorganizării managementului, astfel încât să existe garanţii suficiente că noile informaţii sunt documentate, iar procesele sistemului de management anti-mită sunt revizuite şi actualizate.
În acest sens, instituţia va proceda, în mod continuu, la îmbunătăţirea sustenabilității, a cadrului adecvat şi a eficientei sistemului anti-mită, a funcţiei de conformare anti-mită, prin monitorizarea, evaluarea, setarea (definirea şi, după caz, redefinirea) obiectivelor precum şi a procedurilor subsecvente, a resurselor, capacităţilor şi mecanismelor de management”, se mai menționează în politica Primăriei Cluj-Napoca.
Responsabil anti-mită
În conformitate cu prevederile noii politici, în cadrul Primăriei Cluj-Napoca există o Funcție de Conformare Anti-Mită, fiind desemnată în acest sens ”o persoană cu responsabilitate independenţă şi autoritate pentru funcţionarea sistemului de management anti-mită”.
Funcția de conformare anti-mită, prin Responsabilul de Conformare anti- mită supervizează conceperea și implementarea de către primărie a sistemului de management anti-mită, fumizează consiliere şi îndrumare personalului referitor la sistemul de management anti-mită și aspectele asociate mitei, se asigură să sistemul de management anti-mită este conform și raportează performanţa către primarul municipiului Cluj-Napoca.
Primăria Cluj-Napoca nu permite nicio formă de represalii împotriva celor ce semnalează posibile încălcări sau suspiciuni de încălcări ale prevederilor politicii sau a sisternului de management anti-mită.
Unde se pot raporta cazurile de mită
Angajații primăriei care au suspiciuni sau au cunoştinţă de încălcări ale politicii anti-mită, regulamentelor, procedurilor instituţiei sau ale legilor şi reglementărilor anticorupţie, trebuie să le raporteze folosind canalele şi instrumentele existente, cum fi adresa de email: antimita@primariaclujnapoca.ro.
”Nimeni nu poate fi sancţionat sau discriminat la locul de muncă, în niciun fel, ca o consecință a transmiterii cu bună-credinţă a oricărei raportări referitoare la încălcarea politicii, regulamentelor. procedurilor Primăriei.
În acest sens. operează în favoarea acestor persoane o prezumţie de bună-credinţă. până la proba contrară. Instituția garantează confidenţialitatea sesizărilor şi îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate împotriva oricărei persoane care foloseşte ameninţări sau represalii împotriva celor care au transmis semnalări”, se mai arată în noua politică adoptată.
Angajații pot sesiza direct organelle abilitate
Politica anti-mită a Primăriei Cluj-Napoca nu restricționează, nu condiționează și nu limitează în niciun fel dreptul oricărei persoane care suspectează comiterea unei infracțiuni de corupție, inclusive de mituire, să se adreseze direct organelor abilitate ale statului, iar conducerea instituției încurajează orice persoană care are astfel de suspiciuni să procedeze în acest sens.
Atenție la cadouri, excursii sau donații politice
”Cadourile, ospitalitatea sau alte beneficii similare pot include, fără a se limita la următoarele: cadouri, ospitalitate, donaţii caritabile sau politice, călătorii și activităţi turistice, cheltuieli promoţionale, instruiri și participări la conferințe. Primăria recunoaște că acestea pot fi percepute ca acte de mituire și își asumă responsabilitatea de a controla oferirea/primirea acestora”, se mai precizează în document.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Clujul, în topul dizolvărilor de firme la începutul de 2025. Creștere de peste 6% față de anul trecut

Clujul se numără printre județele cu cele mai multe firme dizolvate în luna ianuarie 2025, arată datele publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Cu un total de 175 de firme dizolvate, județul a înregistrat o creștere de 6,06% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, situându-se pe locul al doilea la nivel național, după București.
Clujul, în contrast cu tendința națională
La nivel național, numărul total al firmelor dizolvate în ianuarie a fost de 3.564, în scădere cu 8,73% față de ianuarie 2024, când se înregistrau 3.905 dizolvări.
Deși la nivelul întregii țări s-a înregistrat o scădere a numărului de firme dizolvate, Clujul urmează o tendință inversă. Alături de județe precum Iași, Prahova și Timiș, Clujul a consemnat un număr în creștere de dizolvări, semn că mediul de afaceri local s-a confruntat cu dificultăți sau reorganizări în debutul anului.
Cele mai afectate domenii
Domeniul cel mai afectat de dizolvări, la nivel național, rămâne comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, cu 930 de firme închise în ianuarie, în scădere totuși cu 18,78% față de anul trecut. Urmează sectorul construcțiilor, cu 377 de dizolvări (-1,31%), și cel al activităților profesionale, științifice și tehnice, cu 320 de dizolvări (-16,01%).
Cele mai puține dizolvări de firme s-au înregistrat în Ialomița (10), Covasna (16), Călărași (21) și Harghita (21), toate cu scăderi semnificative față de anul precedent.

Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.
Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.
Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai
În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.
Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:
- 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
- 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
- 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
- 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.
Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace
Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.
Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.
Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.
Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.
Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit
Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.
Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.
Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.
Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.