Connect with us

Clujul de altădată

EXCLUSIV / Ipoteză-șoc: În Casa Călăului din Cluj n-a fost executată nicio persoană și n-a locuit vreodată un călău

Publicat


Casa Călăului, locul despre care circulă foarte multe legende legate de cruzimi, este încă pe buzele și în memoria clujenilor, deși imobilul nu mai există de mult.
De data asta, cu o dezvăluire-șoc: în Casa Călăului n-a avut loc niciodată vreo execuție și n-a locuit niciodată vreun călău, ci un maistru dogar!
Afirmația îi aparține cercetătorului Lukács József, autor al mai multor cărți despre viața din interiorul cetății Cluj, printre care Povestea orașului comoară.
Casa Călăului, înainte de anii 2000. Acum, în locul ei, sunt doar ruine. Foto: Dan Bodea

În Casa Călăului locuia, de fapt, un maistru dogar

„În Cluj s-a tot pomenit de această Casă a Călăului de pe actuala stradă Avram Iancu. S-a tot vorbit despre ce atrocități s-ar fi petrecut acolo, multe vorbe și legende. Că regele Matia ar fi construit-o și atâtea altele. În mod sigur, casa n-a fost a niciunui călău.
Era a unui maistru dogar din Cluj pe nume Gilovics. Clădirea a fost construită în jurul anilor 1830. Mai devreme nu putea fi construită pentru că ea e ridicată pe vechiul șanț de apărare al Clujului.
De unde poate veni neînțelegerea? Casa a fost construită chiar lângă zidul orașului. Dincolo de zid și puțin mai sus, cu două-trei clădiri, era închisoarea comitatului. Acolo sunt acum Arhivele Naționale.

Cum s-a „contaminat” Casa Călăului

Clădirea cea veche din interiorul arhivelor este pușcăria. Acolo, în acea curte, chiar lângă zidul de apărare al orașului, au avut loc execuții. De aici s-a <contaminat> clădirea, că oamenii nu mai țineau minte.
Presupun că oamenii se urcau pe zid să vadă execuțiile. Așa s-a <contaminat> așa numita <Casă a călăului>. Practic, în această casă n-a fost executată nicio persoană și n-a locuit niciodată vreun călău.
A locuit un meseriaș cinstit al orașului”, a declarat, pentru cluj24.ro, istoricul Lukács József, adăugând că a ajuns la aceste ipoteze în urma cercetărilor întreprinse de-a lungul anilor.

Așa arată acum, în septembrie 2021, locul în care s-a presupus că ar fi fost Casa Călăului. Foto: Tudor Știrbu

Cine este autorul acestor declarații

Lukács József. Foto: Klein Andrei
Lukács József (foto sus, 51 de ani) a absolvit Facultatea de Litere a UBB Cluj, specializarea Teatrologie, și este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.
Este autorul cărților Povestea oraşului-comoară – Scurtă istorie a Clujului şi a monumentelor sale, pentru care a luat premiul Nicolae Drăganu al Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj;

autor al volumelor Călăuza văii Arieşului – Aranyos-völgyi kalauz (2006), Clujul gotic și co-autor al volumului Povești despre Cluj III.

Lukács József are și o teză de doctorat la UBB Cluj cu titlul: Clujul Renascentist. Aspecte privind viaţa cotidiană în Cluj, în secolele XVI şi XVII. Alimentaţia şi gastronomia.

„Nu există documente pentru Casa Călăului”

Suspiciuni că ar fi existat o Casă a Călăului, unde să aibă loc cruzimi, și-a exprimat încă de acum cinci ani și istoricul Tudor Sălăgean. Acesta spunea atunci că nu sunt documente care să ateste că, la data construirii acestei case, să mai fi existat călăi.
 Tudor Sălăgean. Foto: Dan Bodea / Transilvania Reporter
„Nu există argumente care să susțină legenda potrivit căreia casa distrusă de pe strada Avram Iancu ar fi aparținut unui călău al Clujului.
Casa a fost o construcție târzie, ridicată în secolul al XIX-lea în fostul șanț al incintei fortificate a orașului, loc în care, în perioada anterioară, realizarea de construcții civile era imposibilă.
Nu putem avea nici măcar certitudinea că, în perioada construirii sale, mai existau călăi în Cluj.
Ar fi, însă, posibil ca locuința unuia dintre călăii orașului să fi fost situată, la un moment dat, în apropierea cimitirului, iar memoria colectivă a comunității să fi atribuit mai târziu această funcție unei alte construcții”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, istoricul Tudor Sălăgean.
Tudor Sălăgean este istoric și etnograf, specialist în istoria și civlizația Transilvaniei. Din 2011, este directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

Cum a intrat Casa Călăului în memoria colectivă

În cartea sa, Așezăminte istorice de patrimoniu din Cluj-Napoca, Ioan Ciorca scrie că imobilul numit „Casa Călăului” era o clădire situată pe Uliţa Turzii Dinafară – actuala stradă Avram Iancu.
„Există mai multe legende legate de clădirea respectivă. Potrivit unora, casa ar fi fost locuinţa călăilor Clujului.
Altele afirmă că aici ar fi locuit un călău venit de pe meleaguri străine, care s-ar fi retras în urbea clujeană.
Cuprins de remuşcări faţă de cei pe care i-ar fi decapitat, fostul călău s-ar fi ocupat până la sfârşitul vieţii de acţiuni caritabile. Nu se ştie dacă aceste povestiri sunt sau nu reale.
Cert este faptul că edificiul se afla lipit de vechiul zid al cetăţii, dar în exteriorul acestuia.

Legende despre Casa Călăului

Unii istorici sunt de părere că imobilul în care ar fi locuit călăul oraşului medieval Cluj nu s-ar fi putut afla în afara zidurilor cetăţii.
Aşadar, cea de-a doua legendă conform căreia un călău de pe alte meleaguri s-ar fi retras aici este mai plauzibilă.
Pentru o lungă perioadă de timp, clădirea nu a mai beneficiat de atenţie din partea autorităţilor, după 1989 ea ajungând să fie locuită de romi.
În 2002 clădirea a fost distrusă în totalitate, în urma unui incendiu”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Daniel David, întâlnire cu cei de la TikTok și CNA: Văd cu tristețe mulți români inteligenți copleșiți de manipulare și agresivi

Publicat

De

Daniel David TikTok

Ministrul Educației, Daniel David, anunță că a luat trei decizii fundamentale pentru protecția românilor, prin combaterea pseudoștiinței și a manipulărilor.

„Văd cu mare tristețe în spațiul public prea mulți tineri și seniori români inteligenți, copleșiți însă de manipularea pseudoștiinței sau pseudoreligiei, exprimată în agresivitate și, adesea, în comportamente nedemne pentru un om”, spune Daniel David care a încheiat parteneriate cu CNA – Consiliul Național al Audiovizualului și cu reprezentanții platformei TikTok România.

Daniel David vrea să combată pseudoștiința și manipularea pe rețelele sociale

Astfel, anunță Daniel David, Ministerul Educației și Cercetării a realizat un parteneriat cu Consiliul Național al Audiovizualului pentru un Ghid privind Combaterea Conținutului Ilegal în Online, care va fi diseminat și discutat în cadrul școlilor și universităților din țară. Astfel, decidenții din educație-cercetare sunt încurajați să popularizeze acest ghid în grupurile elevilor și studenților, aparținătorilor acestora și ale personalului din educație-cercetare și să protejeze imaginea și demnitatea personală și umană în general.

Daniel David, partenetiat cu TikTok pentru promovarea științei

De semenea, ca urmare a unei întâlniri cu reprezentanții TikTok România, s-a stabilit inițierea unui parteneriat în cadrul căruia se vor realiza o serie de activități educaționale de promovare a științei și de control al pseudoștiinței, inclusiv de a crea pe platforma TikTok spații educaționale sigure, controlabile și stimulative pentru copii singuri sau alături de părinți și profesori, dar și pentru adulți.

„Văd cu mare tristețe în spațiul public prea mulți tineri și seniori români inteligenți, copleșiți însă de manipularea pseudoștiinței sau pseudoreligiei, exprimată în agresivitate și, adesea în comportamente nedemne pentru un om. Formula zbierată <<Bă!>> este de cele mai multe ori o marcă în acest sens. M-aș bucura ca educația să le redea șansa de a-și folosi potențialul bun pe care îl au în roluri prosociale.

De asemenea, văd pe unele rețele de socializare tineri din alte țări, care, alături de distracție, exemplifică și aspecte educațional-științifice, de exemplu exerciții interesante de matematică, în timp ce la noi, tinerii cu același potențial ajung să exprime prea des lucruri caraghioase sau nedemne pentru un om. Sper din nou ca educația să le redea șansa să-și folosească potențialul bun pe care îl au. De aceea am inițiat astfel de demersuri educațional-științifice: pentru a întări și/sau a recupera potențialul, respectiv demnitatea umană. Educația este aici pentru toți cei care o caută!”, a spus Daniel David.

Daniel David vrea să se implice în acțiuni la nivel european

Ministrul Educației a mai precizat că în urma discuțiilor preliminare pe care le-a avut în luna februarie cu vicepreședinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, și-a exprimat interesul pentru a iniția două acțiuni la nivel european prin care educația-știința să pătrundă mai puternic în social media și ocupațiile/profesiile existente să fie corect prezentate cetățenilor europeni.

„Potențialul intelectual, cel de inteligență și creativitate al românilor este comparabil cu al oricărei națiuni din țările mai dezvoltate. Dar acesta trebuie trecut prin educație pentru a-l valorifica în beneficiul națiunii și pentru a-i proteja pe oameni de irosirea sau distorsionarea acestuia prin contaminarea cu pseudoștiință și pseudoreligie. Prin reformele începute, cum ar fi planurile-cadru pentru învățământ liceal, regândim educația în școli, acolo unde ne aducem copiii, iar prin aceste demersuri ducem și educația, respectiv știința la copii, în mod nonformal și/sau în afara școlii. În această manieră, educația nu mai este doar calea regală spre succesul social, ci devine și principalul mecanism de protecție și valorificare a calităților umane pe care le avem!”, a punctat ministrul Daniel David.

Găsiți AICI Ghidul privind Combaterea Conținutului Ilegal în Online.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Bombă de aviație de 50 de kilograme, din Al Doilea Război Mondial, găsită pe un câmp din Turda. Va fi distrusă de ISU

Publicat

De

Bombă găsită la Turda

Echipa pirotehnică a ISU Cluj a desfășurat miercuri dimineața o misiune de asanare pe un teren agricol.

O bombă neexplodată a fost găsită pe câmp de lângă Turda.

Bomba va fi distrusă de pirotehniști

Bomba de aviație, care are aproximativ 50 de kilograme, a fost găsită în timpul unor lucrări agricole. Potrivit preprezentanților ISU Cluj, acestea este rămasă, cel mai probabil, de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial. Bomba a fost asanată de către pirotehniști și va fi distrusă în condiții de maximă siguranță.

Bombă găsită la Turda

Atenție! Nu duceți muniția găsită la fier vechi. Sunați la 112

Reprezentanții ISU Cluj reamintesc populației că elementele de muniție găsite întâmplător, de pe urma celor două conflagrații mondiale, sunt extrem de periculoase. Drept urmare, în cazul în care sunt descoperite, trebuie apelat imediat numărul 112.

Totodată, trebuie luate în calcul următoarele aspecte:

  • Nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
  • Nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
  • Nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
  • Nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;
  • Nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile;
  • Nu lăsăți copiii să se joace cu asemenea muniții;
  • Lăsați o persoană în zonă pentru a supraveghea muniția până la sosirea organelor specializate și indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. DJ Tișe a ”comis-o din nou”. Președintele CJ Cluj a mixat pentru colege la petrecerea de 8 Martie

Publicat

DJ Tișe

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a trecut din nou la butoane.

DJ Tișe a oferit mai multe cântece mixate colegelor, cu ocazia zilei de 8 Martie, și a reușit să însuflețească atmosfera la petrerecea organizată pentru acestea.

DJ Tișe a ”comis-o din nou”

Devenit un pasionat al platanelor, Alin Tișe a început să mixeze întâi la petrecerile organiate de Consilul Județean, dar, după ce a prins ”cheag”, a ieșit tot mai mult în public.  Astfel, anul trecut, de exemplu, Alin Tișe, care are și tricouri personalizate cu ”DJ Tișe”, a electrizat atmosfera la inaugurarea sălii de sport Turda Arena, printre altele.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Prefect Cluj: Incendiile de vegetație au crescut cu 29% față de 2024. Generează un pericol real, se pot pierde vieți omenești

Publicat

De

incendiile

Incendiile de vegetație uscată au crescut în acesta an în județul Cluj cu 29% față de anul trecut, a anunțat, miercuri, prefectul Clujului, Maria Forna, care a avertizat că aceste evenimente generează un pericol real pentru că pot duce la pierderea de vieți omenește sau a vieții unor animale, dar produc și pagube materiale importante.

Forna a precizat că, în perioada 1 ianuarie – 10 martie 2025, la nivelul județului Cluj au fost înregistrate 265 de incendii de vegetație, cu o creștere de 29% față de aceeași perioadă a anului trecut.

”În ultimele 3 zile, au fost peste 90 de incendii la care au intervenit pompierii de la ISU Cluj. Aceste incendii generează un pericol real pentru viețile omenești, pentru bunăstarea animalelor, mediul înconjurător, dar produc și pagube materiale. Venim cu un mesaj ferm pentru cetățeni, să dea dovadă de responsabilitate, să fie vigilenți și să raporteze orice situație care presupune izbucnirea focului”, a spus prefectul Clujului.

Potrivit acesteia, joi va avea o întâlnire cu primarii din județ, cărora le va solicita să intensifice comunicarea cu cetățenii, în vederea reducerii numărului incendiilor.

”Vom intensifica și mesajele către cetățeni și facem apel la culte, la unitățile de învățământ să multiplice mesajele. Este o responsabilitate comună, astfel se salvează vieți și se protejează mediul”, a explicat Maria Forna.

Arderile, interzise prin lege

incendiile

Șeful ISU Cluj, Gabriel Drînda, a tras la rândul său un semnal de alarmă față de incendiile de vegetație uscată, amintind că pompierii au intervenit timp de 13 ore pentru stingerea focului din satul Lăpuștești, comuna Râșca, dar au fost intervenții dificile în Dângău, Poieni, unde un autoturism a ars parțial, sau în Ghirolt.

”Arderile sunt strict interzise prin lege, aceste incendii necesită un efort semnificativ din partea pompierilor, mai ales când au loc în zone dificile.

Echipajele au fost dislocate permanent în toate zonele județului, dar restul intervențiilor, cum sunt accidente, cazuri medicale sau incendii de locuințe, merg înainte, astfel că s-au redirecționat echipaje de la incendii de vegetație la cele de casă, cum a fost un caz la Fizeșu Gherlii.

Nu este deloc în regulă să se dea foc la vegetație și îndemnăm oamenii să renunțe la această metodă de a igieniza terenurile și să folosească altele”, a spus Drînda, care a precizat că județul Cluj este în top 10 la nivel național din punct de vedere al incendiilor de vegetație.

Închisoare pentru dat foc vegetației

Comandantul Poliției Cluj, Adrian Moșuțan, afirmat la rândul său că anul trecut au fost sancționate 5 persoane pentru aprinderea vegetației, cu amenzi de 7500 de lei, fiind întocmite 19 dosare penale.

”În acest an au fost sancționate 3 persoane cu amenzi de 7600 de lei, fiind întocmite 16 dosare penale, dintre care unul cu autor cunoscut, care a dat foc vegetației și care riscă închisoarea pentru fapta sa”, a subliniat Moșuțan.

Șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean, Sebastian Clițan, a făcut un apel la spiritul civic al cetățenilor, la responsabilitate, pentru a nu aprinde vegetația, iar dacă focul a izbucnit totuși să nu fie lăsat nesupravegheat și să fie anunțate autoritățile.

”Nesupravegherea incendiilor poate duce la pierderea de vieți omenești, la pagube materiale inportante și, de asemenea, se deturnează forțe importante de la alte intervenții”, a arătat Clițan.

Șeful Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Florin Baciu, a afirmat că jandarmii au aplicat anul trecut 8 amenzi pentru aprinderea focului în zona pădurii Hoia și Făget.

Verificare prin satelit a terenurilor. Subvenții APIA, diminuate

Directorul APIA Cluj, Mihaela Mazet Rozor, a transmis un mesaj celor aproape 30.000 de fermieri care depun cerere de subvenție pentru terenuri și care riscă pierderea parțială sau integrală a subvenției, deoarece incendierea miriștilor și pajiștilor este interzisă.

”APIA a introdus controlul prin monitorizare, prin intermediul unui satelit și verifică săptămânal stadiul culturilor, iar aceste arderi vor apărea prin imagini satelitare. Fermierii să fie conștienți ce riscă. Noi primim zilnic situația incendiiilor la care s-a intervenit.

Fermierii pot utiliza alte metode pentru curățarea terenului”, a avertizat Rozor.

Potrivit acesteia, sub 100 de fermieri din județul Cluj au fost sancționați anul trecut prin diminuarea subvenției.

Șeful Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa, a spus și el că și comisarii Gărzii de Mediu intervin în acțiunile de combatere a incendiilor de vegetație, iar la deplasările din teren, dacă observă fum sau incendii, anunță primarii localităților.

”Zilnic primim situațiile de la ISU, se identifică amplasamentele, iar dacă au avut loc în arii protejate se face sesizare penală.

Dacă sunt găsiți făptuitorii, se aplică sancțiuni cuprinse între 7500- 15.000 de lei la persoane fizice și 50.000-100.000 de lei la persoane juridice”, a precizat Pleșa.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate