ACTUALITATE
EXCLUSIV FOTO. Primul restaurant slow-food din Cluj-Napoca. Mâncarea se gătește în 8-12 ore și este mai sănătoasă. Vezi meniul
Primul restaurant din Cluj-Napoca, în care se va aplica conceptul de slow-food, se va deschide la începutul lunii mai în urma unei investiții de aproape 400.000 de euro.
Restaurantul Naz se adresează clienților care doresc să încerce o mâncare preparată încet, domol, cu carne gătită la abur și fum, cu 8-12 ore înainte, și care este mai sănătoasă, păstrându-și caracteristicile nutritive, aromele și gustul.
Administratorul noului local, Ioan Bășea, a declarat pentru Cluj24 că slow-food este un concept opus fast-food-ului, mâncarea gătită și consumată în grabă.
”Avem conceptele de fast-food și slow-food. Dacă la fast-food mâncarea se pregătește rapid, pentru ca un client să poate mânca cât mai repede, slow-food, concept lansat de italieni prin 1986 și promovat insistent de americani, înseamnă mâncare gătită în timp îndelungat, domol, fără a forța termic preparatele, indiferent că vorbim de carne sau legume.
Astfel, la slow-food, preparatele își păstrează caracteristicile, nutrienții, vitaminele, suculența, se gătesc sub abur și se afumă, se înlătură partea de prăjit cu ulei, iar pregătirea alimentelor durează între 8 și 12 ore.
Mâncarea este mult mai sănătoasă. Naz este un restaurant pentru mofturoși, pentru cei care fac nazuri la mâncare, care preferă preparate de calitate”, a explicat Bășea.
Smoker din Texas de 20.000 de euro
Restaurantul a fost dotat cu aparatură de bucătărie de ultimă generație, ”vedeta” fiind un smoker, un cuptor electric adus din Texas (SUA), care a costat 20.000 de euro, și care îmbină gătitul cărnii de vită, porc, pui, curcan sau pește la abur cu afumatul, folosindu-se arome diverse de fum.
”Dacă pregătim un piept de vită, un brisket, prepararea cărnii poate dura între 8 și 12 ore. Se pune după-amiază în smoker, iar a doua zi se scoate. Vrem să ne poziționăm ca și costuri și calitatea serviciilor, pe segmentul mediu spre înalt și nu vom face rabat de la calitate.
Materia primă, atât carnea cât și legumele și alte ingrediente, sunt autohtone, de la furnizori locali, dar și din import. Vrem să încurajăm producătorii locali, care să ne aprovizioneze cu marfă proaspătă”, a precizat administratorul restaurantului.
Localul are o bucătărie cu regim semideschis, astfel încât clienții pot vedea o parte din forfota pregătirii meselor, mobilier la comandă cu mese din lemn de centru și scaune din piele.
De asemene, restaurantul oferă un sortiment bogat de cafele, se pot prepara numeroase tipuri de cocktailuri, are o bogată selecție de vinuri, single malt, rom-uri, tequilla, 20 de mărci de bere, precum si un bogat meniu de trabucuri premium, pentru cunoscători.
Chef fan slow-food
Chef Ionuț Crișan, cel care conduce bucătăria Naz, are o experiență de aproape 10 ani în domeniu, fiind unul dintre tinerii bucătari care promovează conceptul de slow-food.
Acesta a fost, de altfel, și singurul reprezentant al României, în 2019, la cel mai mare congres de slow-food din Europa.
”Filosofia meniului meu se bazează pe produse locale, pe preparate vechi aduse în timpurile moderne. Slow-food înseamnă preparate culinare gătite încet, lent, domol, să se frăgezească, astfel că se pun în evidență texturi, arome și gusturi”, a precizat Crișan.
În meniul, care include elemente din gastronomia internațională și românească, figurează și preparate vegane.
În meniu se regăsesc, printre altele, coaste de vită sau porc, brisket, pastramă de vită, pui pitic, conopidă în crustă de cocos cu veloute de hribi, iar la desert un pandișpan cu roșcove, țuică, cremă de trandafiri, pe care se va pulveriza apă de trandafiri.
Restaurantul Naz se află pe strada Moise Nicoară nr. 1 din Cluj-Napoca și va fi deschis în fiecare zi a săptămânii, între orele 8 și până după miezul nopții.
Capacitatea localului este de aproximativ 200 de locuri, din care 60 înăuntru iar restul pe terasă.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






