Connect with us

EDUCATIE

EVALUAREA NAȚIONALĂ. 170 de candidați din Cluj au RENUNȚAT să se prezinte la prima probă a EXAMENULUI

Publicat


corectare

Absolvenții claselor a VIII-a din județul Cluj au susținut marți proba scrisă la Limba și literatura română, în cadrul examenului de Evaluare Națională.

Astăzi s-a desfășurat prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română, din cadrul examenului de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2022.

Vezi și SUBIECTELE de la EVALUARE NAȚIONALĂ 2022, la proba de MATEMATICĂ. Ce au avut de rezolvat elevii

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, la această probă scrisă, din totalul celor 4.816 elevi înscriși în sesiunea iunie 2022, au fost prezenți 4.646 candidați.

Evaluarea Națională: 170 de absolvenți nu s-au prezentat la prima probă

Astfel, un număr de 170 absolvenți ai claselor a VIII-a nu s-au prezentat la această probă scrisă.

În județul Cluj nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, tot astăzi, la ora 15:00. AICI: Modele de subiecte și bareme la Evaluare Națională 2023

Evaluarea Națională: Calendarul probelor rămase

Examenul continuă joi, 16 iunie 2022, cu proba scrisă la Matematică, urmată vineri, 17 iunie 2022, de proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Această ultimă proba scrisă la Limba și literatura maternă va fi susținută de 630 de elevi. Potrivit IȘJ Cluj, 553 de elevi vor susține proba la Limba și literatura maternă maghiară, iar 77 de elevi pe cea la Limba și literatura maternă germană.

Primele rezultate vor fi comunicate joi, 23 iunie 2022, până la ora 14:00, potrivit codului unic distribuit individual candidaților la prima probă scrisă.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie 2022 (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie 2022 (în intervalul orar 8:00-12:00).

Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice centrelor de examen. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, declarația-tip trebuie semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie 2022.

Atenție! Precizări importante pentru elevi

Probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în sălile de examen supraveghete audio-video este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30.

Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după alocarea celor 15 minute dedicate completării casetei cu datele de identificare.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului de Evaluare Națională 2022_Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujean arestat pentru încălcarea ordinului de protecție și șantaj. Și-a amenințat fosta nevastă cu bătaia

Publicat

De

Clujean arestat

Polițiștii din Cluj-Napoca au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 51 de ani cercetat pentru încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu și șantaj.

Asta după ce au fost sesizaţi de către o femeie de 49 de ani cu privire la faptul că fostul soț a ameninţat-o cu acte de violenţă și a șantajat-o.

Clujean arestat pentru încălcarea ordinului de protecție și șantaj. Și-a amenințat fosta nevastă cu bătaia

Polițiștii deplasați la faţa locului au stabilit faptul că bărbatul avea emis de către Judecătoria Cluj-Napoca un ordin de protecţie prin care îi era interzis să se apropie de fosta lui soție, de fiica acestora, precum și de locuința situată în municipiul Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, s-a deplasat la locuinţa femeii pe care a ameninţat-o cu acte de violenţă și a șantajat-o, cu scopul de a-și retrage plângerea pe care aceasta a depus-o împotriva lui.

A fost arestat pentru 30 de zile

În urma activităților investigative efectuate de către polițiști, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, s-a dispus reținerea bărbatului pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

La data de 11 noiembrie, bărbatul a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

În continuare, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea obligațiilor şi interdicţiilor prevăzute de ordinul de protecţie și șantaj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc: Finala prezidențială va fi între Ciolacu și Ciucă. Pentru PNL, e mai dificilă intrarea în turul II decât câștigarea sa

Publicat

Primarul Emil Boc este de părere că PNL are șanse reale de a-și vedea candidatul, pe Nicolae Ciucă, în turul II și, ulterior, de a câștiga alegerile prezidențiale.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, susține că, în ciuda sondajelor care îl plasează pe Nicolae Ciucă pe poziții inferioare, rezultatele la urne vor confirma sprijinul de care se bucură PNL, un partid cu 28% în alegerile locale.

„Văd tot felul de sondaje care îi dau pe unii sau pe alții în turul II. Cel mai bun sondaj este votul. (…) Eu nu am încredere în acele sondaje care îl plasează pe locul trei sau patru pe domnul Ciucă. Un partid care are 28% la alegerile locale nu are cum să nu își trimită candidatul cu 22-23% în turul II. Este aproape imposibil să crezi că așa ceva nu se va întâmpla”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

„În turul II, PNL-ul are prima șansă”

Edilul a subliniat că, pentru PNL, intrarea în turul II va fi mai dificilă decât câștigarea acestuia.

„PNL, un partid care are aproape 30% la votul politic la locale, nu are cum să nu își trimită candidatul în turul II. De aceea, cred că bătălia pentru turul II se va da între domnul Ciolacu și domnul Ciucă. Odată intrat în turul II, PNL-ul are prima șansă. Părerea mea este că e mai grea intrarea în turul II decât câștigarea turului final pentru PNL”, a arătat Emil Boc.

„Domnul Ciucă a jucat pe viață și pe moarte în fiecare zi când a fost pe front”

În opinia lui Boc, Nicolae Ciucă, candidatul PNL la președinție, are un profil potrivit pentru funcția de președinte, experiența sa militară  învățându-l să gestioneze situații de viață și de moarte.

„Cred că PNL-ul are avantajul de a veni cu un candidat potrivit, care nu are acuzații de corupții, are integritate perfectă. Ceea ce îmi place mie, este un om extrem de echilibrat. În funcțiile acestea mari, de importanță națională și de alt nivel internațional, ai nevoie să fii ferit de extreme. Domnul Ciucă este capabil să nu reacționeze instinctiv, de a fi echilibrat, de a lua toate argumentele în calcul înainte să decidă, pentru că profilul funcției l-a obligat. El a jucat pe viață și pe moarte în fiecare zi când a fost pe front, nu a fost o chestiune de a povesti la televizor sau în romane”, a mai spus primarul Clujului.

„PNL, singurul partid capabil să apere parcursul democratic al acestei țări”

Astfel, Emil Boc și-a reafirmat încrederea în forța PNL și în candidatura lui Nicolae Ciucă, considerând că partidul său este singurul capabil să protejeze democrația și stabilitatea în România.

„Trebuie să fie o combinație între om și forța politică care îl propune. PNL-ul are marele avantaj că este campionul democrației. Nu este alt partid în această țară capabil să apere libertatea oricărui cetățean, să apere parcursul democratic al acestei țări, să știm că nu vom evolua spre o dictatură, spre un regim autocratic, cum vedem în preajmă. PNL trebuie să fie nucleul central și la președinte, și în actul de guvernare. Aceasta este garanția că țara aceasta își va păstra dimensiunea corectă. Putem să îl criticăm, putem să avem păreri diferite despre domnul Iohannis, dar dacă nu era un liberal președinte al României în 2017, când România avea derapajele acelea imense, nu știu unde era România astăzi”, a mai transmis edilul clujean.

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc îi cere lui Sabin Sărmaș să nege public că a folosit boți în campania de la locale. Acuzații de nepotism și demagogie

Publicat

Sabin Sărmaș exclus din PNL

Primarul Emil Boc a adus o serie de acuzații la adresa lui Sabin Sărmaș, inclusiv că a folosit „ferme de boți” în campania electorală pentru alegerile locale, pentru a influența opinia publică și pentru a îl discredita.

Emil Boc afirmă că această strategie a fost utilizată pentru prima dată la un nivel atât de înalt în campania electorală locală, fiind menită să creeze un val de critici și comentarii negative asupra sa.

„Dacă luați declarația mea de acum 2-3 săptămâni, nu aveam cunoștință de această analiză a Serviciului Român de Informații, exact asta am spus, când unii s-au mirat. Am spus că ferme de troli sau boți, cum le-am spus eu, au fost folosiți în campania electorală locală împotriva mea, pentru prima dată în România, la cel mai înalt nivel, de către Sabin Sărmaș. Acum vine dovada supremă că acest lucru s-a întâmplat pe parcursul acestui am și oricine a putut să vadă cum a explodat pur și simplu capitolul de comentarii negative, de atacuri direcționate oriunde apăream cu o știre, ca să creeze o atmosferă specifică împotriva unui candidat”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

SRI confirmă că au fost folosite conturi false împotriva unor candidați

Declarațiile sale vin în contextul în care Serviciul Român de Informații (SRI) a comunicat marți că au fost create conturi false, activate în cursul acestui an, pentru lansarea de mesaje de denigrare a unor candidați la alegerile din acest an.

„Platformele online vor iniția demersuri de analiză avansată în vederea identificării de conturi similare și tipare actionale care conturează amploarea reală a așa-numitelor «rețele de troli»”, a arătat SRI.

Emil Boc îl acuză pe Sabin Sărmaș că a manipulat algoritmii Facebook și TikTok

Edilul consideră că acest tip de atac este o amenințare la adresa procesului electoral, mai ales prin manipularea rețelelor sociale și exploatarea algoritmilor acestora. Fermele de troli au capacitatea de a păcăli algoritmii platformelor sociale, cum ar fi Facebook și TikTok, prin generarea de reacții masive la postările direcționate, inducând publicului ideea că subiectul respectiv este de interes major.

„Poți să te lupți cu un candidat, oricare ar fi el, dar nu poți să te lupți cu zece mii de troli care acționează instant, la comandă, și dau același mesaj. Am explicat atunci că aceste ferme de troli păcălesc algoritmii de Facebook, algoritmii de TikTok, pentru că ei dacă văd că ai zece mii de like-uri dintr-o dată, cred acel lucru este important și atunci te bagă la nivelul următor de multiplicare. Deci tu ai înșelat și algoritmii respectivi, iar cetățeanul când primește pe feed și vede zeci de mii de like-uri, crede că e ceva important, că are dreptate, că trebuie să fie și el de acord. Aceasta este tendința umană, dacă mulți zic într-o direcție, atunci zic că poate o fi adevărat, poate are dreptate”, a arătat Emil Boc.

„Vreau să nege cu subiect și predicat”

În continuare, Boc îi cere lui Sabin Sărmaș să clarifice dacă a utilizat astfel de tactici digitale, considerând că aceste lucruri pot fi dovedite și verificate în bazele de date. Boc insistă că, spre deosebire de Sărmaș, el a desfășurat o campanie electorală transparentă și onestă.

„Acest sistem a fost folosit și în iunie, la campania alegerilor locale. L-am văzut pe domnul Sărmaș, nu a negat că a folosit. Vreau să nege cu subiect și predicat: nu am folosit. Vreau să aud asta, dacă are curaj, pentru că se poate verifica, bănuiesc, din baza de date, se poate verifica ce ai folosit, aceste ferme de troli. Eu nu l-am atacat deloc la locale, dacă ați putut observa. Am dus o campanie onestă, mi-am dus campania cu praștia, el a tras cu drone, a avut un sistem orchestrat. Aceste lucruri trebuie spuse, pentru că, până la urmă, ele pot vicia rezultatul, pot influența un rezultat electoral”, a mai declarat primarul.

„Dacă ești nepotul lui Dâncu, ai acces”

De asemenea, Boc acuză că Sărmaș a reușit să câștige încrederea publicului din Cluj prezentându-se ca un element antisistem, însă în realitate, afirmă el, Sărmaș este „produsul sinecurismului și al securismului pur”.

„Revenind la domnul Sărmaș, el a încercat să păcălească și tânăra generație din Cluj, serioasă, care prin muncă proprie a reușit, prezentându-se ca fiind un element antisistem, prezentându-se ca un element nou, prin munca lui. Ori Sabin Sărmaș este produsul sinecurismului și al securismului pur. El a ajuns unde a ajuns, folosindu-se de buna credință a PNL-ului și de sistemul de pile, de cunoștințe și relații. Când ai un unchi ca și Vasile Dîncu, e foarte ușor să ocupi funcții în statul român. Dacă ești nepotul lui Dîncu, ai acces”, a mai afirmat Emil Boc.

„Sabin Sărmaș este produsul pur al pilelor, cunoștințelor și relațiilor”

Potrivit lui Boc, ascensiunea lui Sabin Sărmaș în funcții cheie nu s-ar fi datorat meritelor personale, ci sprijinului oferit de unchiul său, Vasile Dâncu, un nume influent în politica românească. Emil Boc sugerează că ascensiunea lui Sărmaș până la funcția de președinte al Agenției pentru Digitalizarea României ar fi rezultat din aceste relații, și nu dintr-un concurs pe bază de competențe.

„Câți dintre tinerii din Cluj care nu sunt nepotul lui Dâncu au avut această șansă să performeze, urcând din funcție în funcție, profitând de un context de la PNL de bună credință, unde noi l-am susținut, dar toată promovarea și ascensiunea lui se bazează pe nepotism. Asta este fața adevărată a celui care se prezintă ca fiind antisistem, când de fapt este produsul pur al pilelor, cunoștințelor și relațiilor. Asta este realitatea, oamenii să analizeze, să reflecteze dacă ăsta e viitorul pe care și-l doresc în Parlamentul României. Sunt mulți tineri muncitori în țara asta, mulți tineri care ar fi meritat să aibă asemenea poziții. Dar dacă nu au avut un unchi în spate, nu au reușit”.

Emil Boc și-a încheiat declarațiile provocându-l pe Sabin Sărmaș să răspundă următoarelor întrebări: „Să spună, este nepotul lui Vasile Dâncu? Cum a ajuns să ocupe acele poziții pe care le-a ocupat, cu sprijinul cui? A dat vreun concurs? Cum a trecut din treaptă în treaptă, ajungând până la funcția de președinte al Agenției pentru Digitalizarea României?”, a conchis edilul.

Citește mai departe

ECONOMIE

Aeroportul Cluj, premiat în cadrul Galei Topul Naţional al Firmelor organizată de Camera de Comerț și Industrie a României

Publicat

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj a fost premiat din nou în cadrul Galei Topul Naţional al Firmelor organizată de Camera de Comerț și Industrie a României.

În cadrul celei de-a 31 ediţii a Galei Topul Național al Firmelor organizată de Camera de Comerț și Industrie a României, la data de 7 noiembrie 2024, Aeroportul Internaţional Cluj a obţinut Locul I în clasamentul naţional al firmelor evaluate de aceasta instituţie de prestigiu, în baza rezultatelor economice din anul 2023.

Primul loc în categoria Intreprinderi Mari

Premiul obţinut a reprezentat un nou prim loc, de această dată pe podiumul firmelor naţionale din categoria Intreprinderi Mari, grupa „Activităţi de servicii anexe transporturilor aeriene”, domeniul Servicii.

Încă din anul 2007, Aeroportul Internaţional Cluj este premiat de Camera de Comerț și Industrie a României, pentru excelenţa în afaceri, pentru implicare şi participare la activităţile instituţiei.

De asemenea, de-a lungul timpului, Aeroportul Internaţional Cluj s-a clasat mereu în topul firmelor naţionale, obţinând Locul III în anul 2008 şi respectiv Locul I în anii 2015, 2016, 2018, 2020, 2021 în topul firmelor membre ale Camerei, la categoria Întreprinderi Mari, domeniul Servicii.

Recunoaștere pentru munca întregii echipe de la Aeroport

Succesul în afaceri vine doar prin enorm de multă muncă, iar aceste premii reprezintă recunoaşterea eforturilor constante depuse de întreaga echipă a Aeroportului Internațional Cluj bazate pe profesionalism, viziune și excelență în dezvoltarea celui mai mare aeroport regional din România.

Reamintim faptul că, anul 2023 a fost anul în care Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat un record istoric de pasageri (de peste 3,24 milioane) şi a fost primul aeroport regional care a depăşit acest prag de trafic aerian.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax