EVENIMENT
EUROPOL: Tânărul împușcat în picior la Cluj a RUPT centura unui polițist a pus mâna pe ARMĂ și a îndreptat-o spre oamenii legii

Incidentul de la Săcuieu, județul Cluj, a fost unul deosebit de grav, care se putea transforma într-o tragedie, arată reprezentanții sindicatului polițiștilor Europol, care au refăcut firul evenimentelor.
Aceștia spun că a avut loc o adevărată luptă corp la corp cu un bărbat deosebit de agresiv, după ce mai mulți hoți de lemne au fost prinși de oamenii legii. Acesta a reușit să ia în mână arma unui polițist, ceea ce i-a făcut pe oamenii legii să folosească tragă.
Reprezentanții Poliției Cluj au fost mult mai reținuți în a oferi informații detaliate despre ceea ce s-a întâmplat la Săcuieu, iar din ceea ce au transmis, tânărul doar ar fi „încercat să sustragă armamentul”.
„Un incident deosebit de grav a avut loc în localitatea Săcuieu, județul Cluj, unde polițiștii au fost sesizați printr-un apel la numărul de urgență 112 cu privire la faptul că mai mulți cetățeni de etnie rromă fură de material lemnos dintr-o pădure, proprietate privată.
De asemenea, în urma discuției cu pădurarul care era la fața locului, acesta a relatat că persoanele surprinse în flagrant au devenit deosebit de agresive și nu le-a putut reține”, arată reprezentanții Europol.
EUROPOL: Tânărul împușcat în picior la Cluj a RUPT centura unui polițist a pus mâna pe ARMĂ și a îndreptat-o spre oamenii legii
Polițiștii ajunși la fața locului au confirmat cele sesizate, însă situația a luat o întorsătură neașteptată și s-a transformat într-un act de agresiune asupra polițiștilor și a personalului silvic prezent la fața locului, au mai arătat reprezentanții sindicatului.
„După reținerea celor două persoane care conduceau atelajul încărcat cu materialul lemnos sustras, polițiștii i-au condus la sediul brigăzii silvice din localitate pentru întocmirea actelor de constatare și confiscare. Aici însă, a apărut o a treia persoană a cărei scop era eliberarea celor 2 reținuți, iar pentru această acțiune, bărbatul nu s-a ferit să folosească bolovani și alte obiecte contondente.
Polițiștii l-au somat să se oprească din acțiunea agresivă, iar pentru faptul că bărbatul nu s-a conformat, a procedat la imobilizarea acestuia. Cu toate acestea, agresorul, nu numai că nu s-a supus, ci a ripostat lovind din mâini și din picioare, fiind lovit inclusiv unul dintre cei doi colegi.
Luând în considerare atât agresivitatea manifestată de persoana în cauză, cât și faptul că aceasta refuza să se supună somațiilor legale și să se conformeze dispozițiilor polițiștilor, unul dintre polițiști a fost nevoit să utilizeze spray-ul iritant lacrimogen. Utilizarea acestui mijloc din dotare nu a produs însă niciun efect, agresorul continuând să se îmbrâncească cu unui dintre polițiști, pe care a încercat să îl lovească cu pumnii.
În toată această luptă corp la corp, agresorul a tras de uniforma și mijloacele din dotare aflate pe centura colegilor iar la un moment dat tocul cu arma aflată pe centura polițistului s-a rupt.
Bărbatul a profitat de acel moment, a luat în mână arma, a îndreptat-o spre polițiști și pădurar cu scopul vădit de a o folosi. Pentru că agresorul nu s-a supus somațiilor repetate de a arunca arma din mână, fiind vorba despre o situație evidentă în care viața persoanelor de față era pusă în pericol, polițistul dezarmat a scos rapid pistolul din tocul colegului său și a executat două focuri în plan vertical.
Pentru că nici în urma acestor somații, agresorul nu a aruncat arma, polițistul a executat foc asuma picioarelor, rănindu-l pe bărbat. Doar în acel moment, agresorul a aruncat arma din mână”, au descris aceștia filmul evenimentelor.
Realizând că era rănit, agresorul s-a îndepărtat de polițiști și de arma abandonată, iar polițistul a securizat arma și s-a întors să acorde primul ajutor colegului său.
Autospecială de poliție distrusă de oamenii adunați la locul incidentului
De îndată ce incidentul a fost raportat, un echipaj medical a fost solicitat și s-a acordat asistență medicală agresorului. În timpul acordării primului ajutor de către colegii noștri, a fost utilizată o curea improvizată ca garou pentru a controla sângerarea provocată de rana cauzată de împușcătură.
Citește și: Tânărul clujean ÎMPUȘCAT de polițiști în picior era la FURAT de lemne. IPJ Cluj: A încercat să sustragă o armă
La scurt timp, la fața locului s-au adunat peste 60 de persoane de etnie rromă, nemulțumiți de faptul că poliția a reținut autorii furtului, dar și pentru faptul că au folosit forța și mijloacele din dotare asupra membrului comunității lor.
„Violențele au continuat asupra polițiștilor și personalului medical, fiind chiar distrusă una dintre autospecialele de poliție ajunsă la fața locului în sprijin. De menționat este că întreaga capacitate de intervenție a poliției la acel moment, a fost reprezentată de încă două echipaje care se aflau la zeci de kilometri, unul de ordine publică de pe raza orașului Huedin și un echipaj de rutieră. După alte câteva zeci de minute, s-au suplimentat forțele cu grupa din cadrul structurii de acțiuni speciale și jandarmi”, au mai precizat cei de la Europol.
În urma incidentului, a fost deschis un dosar penal pentru comiterea mai multor infracțiuni, printre care ultraj, distrugere, tâlhărie și infracțiuni la regimul armelor și munițiilor.
Unul dintre autorii care a distrus autospeciala de poliție a fost reținut, iar bărbatul care a sărit în ajutorul autorilor furtului de lemne, și care a manipulat pistolul, se afla internat în spital, în afara oricărui pericol, însă până la acest moment, față de acesta nu au fost luate măsuri preventive.
„Autoritățile fac toate demersurile necesare pentru identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor implicate în acest act de violență inacceptabilă. Astfel de evenimente subliniază gradul de pericol în care se încadrează munca de poliție. Colegii noștri își pun în pericol viețile zi de zi pentru a oferi cetățenilor acestei țări siguranță și ordine publică”, a mai precizat sursa citată.
EUROPOL: Ceea ce este relevant ca informație de reținut din această intervenție
1. În mediul rural, din cauza numărului mic de polițiști, oricând o astfel de situație poate escalada iar colegii noștri să fie în inferioritate numerică, fiindu-le puse în pericole integritatea corporală sau chiar viața. Iar pentru cei care vor spune că pot folosi arma, să facă un mic exercițiu de imaginație și să se gândească asupra cărora dintre cele 60 de persoane ar face uz de armă prima dată;
2. Scoatem în evidență încă o dată necesitatea dotării polițiștilor cu dispozitive de tip „teaser gun” (pistol cu electoșocuri). Între baston/spray iritant lacrimogen și pistol, lipsește pistolul cu electroșocuri. Vedem că efectele bastonul/spray-ului sunt slabe iar utilizarea pistolului este prea mult. De aceea, pentru a permite polițistului imobilizarea unei persoane în siguranță, dar și pentru vătămări minime față de agresor, pistolul cu electroșocuri este singurul mijloc din dotare care poate fi eficient în astfel de situații.
3. După ce agresorul a fost împușcat de către polițist, acesta a aruncat pistolul de asfalt, iar în urma impactului arma a fost distrusă. Este pentru prima dată când asistăm la ușurința cu care noul pistol din dotare, Beretta PX 4 Storm, este adus în stare de neîntrebuințare doar în urma impactului cu solul.
`Doar un miracol a făcut ca la acest moment să nu vorbim despre o tragedie, în condițiile în care arma unui dintre colegi, s-a desprins de centură în urma tentativei de imobilizare și a fost luată de agresor~, au mai spus cei de la Europol.
Foto: Captură video/ Europol
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Încălzirea globală este o realitate locală tot mai acută. Furtunile violente, ruperile de nori, zilele de arșiță – toate acestea au devenit episoade frecvente și tot mai obișnuite, la Cluj, în ultimii ani. Consensul științific arată că nu putem lupta împotriva schimbărilor climatice decât prin reducerea drastică a emisiilor de carbon.
Pe baza acestor considerente, ADI Zona Metropolitană Cluj (ZMC) a desfășurat recent o serie de întâlniri cu administrațiile locale, cetățenii și toate părțile interesate din acele comune învecinate municipiului Cluj-Napoca, care au dezvoltat trăsături urbane pregnante. Aceste evenimente, reunite sub titulatura „Caravana Metropolitană NetZero” au fost menite să promoveze conceptul de cartiere de blocuri neutre din punct de vedere climatic.
Inițiativa face parte din proiectul european „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”. Scopul acestui proiect este de a genera un plan cuprinzător pentru tranziția către neutralitatea climatică în cartierul Mănăștur și de a dezvolta un model care poate fi replicat și în alte cartiere ale orașului. Misiunea ZMC în cadrul proiectului a fost de a transmite dincolo de granițele administrative ale orașului lecțiile învățate, provocările și soluțiile găsite.
Caravana Metropolitană NetZero a debutat în comuna Florești
În acest sens, a fost organizată Caravana Metropolitană NetZero, care a debutat în luna decembrie în comuna Florești, la „Hambar” în Parcul Poligon. Evenimentul a reunit o parte importantă din partenerii proiectului: Primăria Cluj-Napoca, Transylvania Energy Cluster, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Transilvania IT Cluster și Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară „Ernest Lupan”. Reprezentanții acestora au susținut prezentări și au participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri, axate pe:
- transformarea blocurilor în clădiri inteligente și ecologice
- strategii de reducere a emisiilor de carbon
- crearea unui spațiu metropolitan sustenabil
- implicarea cetățenilor în procesul de tranziție spre neutralitatea climatică.
La evenimentul din Florești au participat și 45 de elevi de clase primare de la Liceul „Dumitru Tăuțan”, care au fost implicați într-un atelier creativ și au primit cadouri.
„Opriri” în comunele Apahida, Gilău și Baciu
Ulterior, în luna martie, caravana a continuat cu „opriri” în comunele Apahida, Gilău și Baciu. În Apahida, a avut loc o întâlnire de lucru cu administrația locală, urmată de o sesiune de prezentări la Casa de Cultură, abordând aceleași teme centrale ale proiectului.
Popasurile din Gilău și Baciu au fost întâlniri aplicate, caracterizate prin discuții libere, axate pe subiecte legate de neutralitatea climatică și administrația publică locală. Atât la Gilău, cât și în Baciu s-a pus accent pe dialogul deschis și adaptarea soluțiilor la specificul local.

În comuna Baciu, popasul Caravanei Metropolitane NetZero s-a desfășurat sub forma unui dialog aplicat și deschis cu administrația locală
Prin intermediul Caravanei Metropolitane NetZero, ZMC și partenerii săi au urmărit diseminarea informațiilor despre soluțiile pentru un viitor sustenabil și mobilizarea comunităților locale din zona metropolitană Cluj, în vederea atingerii obiectivelor de neutralitate climatică.
„A fost o experiență foarte interesantă, să ducem bunele practici identificate în Cluj-Napoca dincolo de granițele administrative ale municipiului. Am găsit un public receptiv și administrații locale interesate de subiecte care pot părea aride. Scopul nostru în acest proiect a fost de a comunica spre comunele limitrofe cu trăsături urbane provocările și soluțiile, existente sau preconizabile, pentru a transforma blocurile de locuit în spații neutre climatic, într-un orizont rezonabil de timp. Credem că am reușit să sensibilizăm administrațiile locale vizate și vom continua să lucrăm cu ele, pentru facilitarea transferului de bune practici, dinspre nucleul urban spre zona periurbană”, a declarat Zoltan Coraian, director general al ZMC.
Contextul proiectului
În apelul de proiecte Net Zero Cities lansat de Comisia Europeană, proiectul consorțiului clujean „Blueprint for Net-Zero Apartment- block Neighborhoods”, coordonat de Municipiul Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător, iar valoarea totală a proiectului este de 1,5 milioane euro, finanțare nerambursabilă 100%. Alături de primăria Cluj-Napoca, partenerii locali din proiect sunt Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Clusterul TREC, Zona Metropolitană Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai, Clusterul Transilvania IT, Asociația Urbannect, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania.
Ce este neutralitatea climatică?
Neutralitatea climatică se referă la atingerea unui echilibru între emisiile de gaze cu efect de seră (precum dioxidul de carbon) generate de activitățile umane și eliminarea sau absorbția acestor gaze din atmosferă. Pe scurt, înseamnă a ajunge la emisii nete de gaze cu efect de seră egale cu zero. Acest lucru se realizează, în principal, prin reducerea cât mai mult posibil a emisiilor și compensarea celor rămase, care nu pot fi evitate, prin acțiuni de absorbție a carbonului – de exemplu, prin plantarea de păduri sau tehnologii de captare.
EDUCATIE
Elevii revin la școală luni dimineață, după vacanța de primăvară. Nu încep bine orele și intră în minivacanța de 1 Mai

Școlarii și preșcolarii revin luni, 28 aprilie, în bănci, după vacanța de Paște, însă vor merge la ore doar trei zile, întrucât 1 mai – Ziua Muncii pică joi, iar Guvernul a declarat liberă și ziua de vineri, 2 mai, pentru a face punte cu weekendul.
Luni, 28 aprilie, începe ultimul modul de școală. Elevii nu vor merge decât trei zile la școală, înainte de a intra într-o nouă minivacanța, prilejuită de zărbătoarea națională legală de 1 Mai. Întrucât sărbătoarea pică anul acesta joi, Guvernul a declarat și ziua de vineri, 2 mai, zi liberă, ca punte între 1 mai și weekendul primului tur de alegeri prezidențiale 2025.
Următoarea vacanță va fi cea de vară, care începe pe 21 iunie. Până la aceasta însă, elevii vor mai avea liberă ziua de 5 iunie, joi – Ziua Națională a Învățătorului, dar și ziua de 9 iunie, a doua zi de Rusalii.
De asemenea, unele școli din țară au ales prima săptămână din mai pentru programul Săptămâna Verde.
Urmează perioada de Evaluări Naționale
Tot în luna mai vor avea loc și Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Primele Evaluări Naționale sunt pentru elevii de clasa a II-a.
Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a II-a
- Limbă și comunicare — scris — Limba română — 13 mai 2025
- Limbă și comunicare — scris — Limba maternă — 13 mai 2025
- Limbă și comunicare — citit — Limba română — 14 mai 2025
- Limbă și comunicare — citit — Limba maternă — 14 mai 2025
- Matematică și Explorarea mediului — 15 mai 2025
- Limbă și comunicare — scris — citit — Limba română pentru minoritățile naționale — 16 mai 2025
Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a IV-a
- Limbă și comunicare — Limba română/Limba română pentru minoritățile naționale — 20 mai 2025
- Matematică și Științe ale naturii — 21 mai 2025
- Limbă și comunicare — Limba maternă — 22 mai 2024
Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a VI-a
- Limbă și comunicare — Limba maternă — 29 mai 2025
- Limbă și comunicare — Limba română — 27 mai 2025
- Matematică și Științe ale naturii — 28 mai 2025
Evaluarea Națională și Bacalaureatul încep în 10 iunie
În luna iunie, imediat după minivacanța de Rusalii, încep înscrierile la evaluarea națională pentru clasa a VIII-a, dar și probele examenului de Bacalaureat.
Calendarul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a
- 10-13 iunie 2025: Înscrierea la Evaluarea Națională
- 13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
- 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
- 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
EVENIMENT
AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor abuzurile electorale și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic.
Inițiativa vine ca urmare a loviturii de stat din 6 decembrie, atunci când Curtea Constituțională a decis anularea întregului proces electoral prezidențial, fără existența unei contestații prealabile și în lipsa unui cadru legal clar care să permită o astfel de măsură radicală.
Proiectul legislativ inițiat de parlamentarii AUR urmărește armonizarea legislației naționale cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția în raportul publicat în luna martie.
Principalele modificări propuse sunt:
* Interzicerea expresă a posibilității ca procesul electoral să fie anulat din oficiu de către Curtea Constituțională, în lipsa unor contestații temeinic motivate și dovedite.
* Introducerea unor condiții stricte pentru invalidarea alegerilor, care să presupună fraude sau încălcări grave, de natură să influențeze rezultatul scrutinului.
* Obligația Curții Constituționale de a motiva în mod detaliat orice decizie de invalidare, prin prezentarea dovezilor și a modului în care neregulile au afectat rezultatul votului.
Românii au dreptul la alegeri corecte și la certitudinea că votul lor este respectat. Nu putem permite ca procesul electoral să fie viciat în urma unor decizii netransparente și lipsite de temei. Prin această inițiativă, AUR dorește să protejeze democrația și să se asigure că astfel de abuzuri nu se mai pot repeta.
AUR reafirmă angajamentul său pentru un stat democratic, în care vocea poporului să fie ascultată și respectată!

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat oficial joi că va finanța, în premieră, un program denumit „Rabla pentru termopane”. Programul urmează să fie finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și va avea în acest an un buget de 50 de milioane de lei.
Rabla pentru termopane ar urma să sprijine înlocuirea ferestrelor vechi cu geamuri termoizolante moderne, pentru creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de căldură din locuințe, scrie Alba24.
RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat
„Ne propunem să finanțăm în premieră și am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program, pe care îl vom numi Rabla pentru termopane”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul ședinței de Guvern de joi, 24 aprilie.
Conform declarațiilor ministrului aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Mulți români au încă geamuri foarte vechi sau termopane din primele generații instalate în perioada de după Revoluție, care nu mai corespund standardelor actuale de eficiență energetică.
50 de milioane de lei buget alocat în 2025
Un aspect important subliniat de ministru este impactul pozitiv asupra economiei naționale. Spre deosebire de alte programe, precum cele pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau acumulatori, unde fondurile ajung preponderent la producători din afara țării, din China, industria termopanelor este bine reprezentată în România.
Deși bugetul alocat pentru acest an este considerat „infim” de către ministru – 50 de milioane de lei – acesta va permite:
– Elaborarea Ghidului de finanțare
– Parcurgerea procedurii de consultare publică
– Asigurarea unui program bine structurat
– Demararea unui proiect-pilot, posibil într-un județ din țară sau pentru o anumită categorie socială
Ministrul Mediului s-a arătat încrezător că programul își va dovedi utilitatea și că în anii următori fondurile ar putea fi suplimentate, posibil prin redirectarea unor fonduri de la alte programe.
Statul ar putea finanța și anveloparea locuințelor cu vată bazaltică
Mircea Fechet a menționat că acest program face parte dintr-o viziune mai amplă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sugerând că în viitor ar putea fi lansate și alte inițiative similare, cum ar fi finanțarea anvelopării locuințelor cu vată bazaltică, un alt material produs în România.
Această nouă inițiativă se înscrie în tendința de încurajare a economiei locale și de reducere a consumului energetic, având beneficii atât pentru mediu, cât și pentru bugetele familiilor române.