Connect with us

ACTUALITATE

Vamos a la Playa, festivalul CU și PENTRU clujeni. Litoralul vine, timp de 10 zile, pe plaja Grigorescu

Publicat


Între 26 iulie și 4 august 2024, plaja Grigorescu din Cluj-Napoca devine centrul distracției și relaxării urbane, găzduind a șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa. Timp de 10 zile, evenimentul promite să aducă atmosfera vacanțelor mediteraneene în inima orașului, oferind clujenilor activități diverse și momente de relaxare pe malul Someșului Mic.

Festivalul Vamos a la Playa, organizat de Urbannect, revine pe plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024, cu o ediție prelungită de activități, întâlniri și experiențe pe plajă.

10 zile de festival, în premieră, pe malul Someșului

În premieră, evenimentul se va desfășura pe parcursul a 10 zile, din care zilele de weekend vor cuprinde o activitate mai intensă, inclusiv concerte, spectacole și jocuri, iar restul zilelor vor oferi cadrul potrivit pentru realxare și socializare pe malul râului.

„Noi am făcut un eveniment care s-a chemat avanpremiera Vamos a la Playa și care s-a desfășurat în timpul Zilelor Clujului. Am fost pe plajă timp de două zile, la început lunii iunie, și toată lumea din zonă ne-a spus că e păcat să plecăm așa repede, să mai stăm.

Atunci, ne-am gândit să facem un format în care să avem un weekend, cel de început, cu activitate mai intensă, cu concerte, iar apoi să încercăm ca de-a lungul săptămânii să aducem clujenilor în fiecare zi câte o activare: într-una dintre zile, vom avea o întâlnire cu clubul cioplitorilor, în altă zi, o întâlnire cu un club de drumeți, astfel încât, fără să deranjăm pe nimeni, clujenii să poată găsi un punct de atracție pe plajă”, a declarat președintele Urbannect, Dan Clinci, pentru Cluj24.

Concerte live, jocuri și piscină cu apă încălzită

Vamos a la Playa a debutat în 2015, iar succesul său a continuat cu ediții anuale între 2016 și 2020. După câțiva ani de pauză, festivalul revine într-un spațiu regândit și proaspăt reamenajat.

La ediția de anul acesta, timp de zece zile, între orele 12 și 22, vor avea loc diverse activități și spectacole, inclusiv:

  • Concerte live susținute de artiști precum Om la lună, Luna Amară, Dean Klooge, Score Band, Mano & Gregor Band și mulți alții. Concertele se vor desfășura doar în weekend, între orele 18:00 și 22:00, pentru a nu deranja locuitorii din zonă.
  • Piscină, boho lounge & bar, food point, DJ, campionat de table cu premii, pictură pe față, fitness și multe alte surprize.
  • Spectacole de acrobație cu flăcări, artiști și artizani locali care își vor expune și vinde creațiile.

Zonă foodcourt, pentru prima oară pe plaja Grigorescu

„Vom monta un lounge, vom aduce echipamentul cu care am obișnuit deja clujenii, numit generic «sufrageria urbană». Acesta constă în șezlonguri, băncuțe, scaune, măsuțe, lucruri care practic te ajută să stai mai comod la plajă.

Pe lângă acestea, avem echipamente destinate copiilor, piscina mare, pe care am avut-o în fiecare an începând cu 2016, cu diametrul de 7 metri și pe care o umplem cu apă de la rețeaua orașului și nu din Someș. Vom avea jocuri, atât pentru copii, cât și pentru adulți, vor rămâne și cutiile de table de la campionatul pe care îl vom avea în weekend.

Va rămâne deschisă și zona cu mâncare, pe platoul de lângă terenurile de sport. Și acest lucru ne-a fost cerut de public, să fie și ceva de mâncare. De asemenea, va rămâne și promenada artiștilor și artizanilor, care vor expunde și vinde ce are fiecare”, au mai arătat organizatorii evenimentului.

Clujenii, invitați să contribuie la programul festivalului

Accesul la Vamos a la Playa a fost și rămâne gratuit. Mai mult, în cele 10 zile pe malul Someșului, clujenii sunt invitați să participe activ, aducând propriile contribuții în cadrul festivalului.

Astfel, programul se îmbogățește continuu, iar organizatorii sunt deschiși la propuneri pe care le pot trimite la adresa asociatia.urbannect@gmail.com.

„Programul nostru este unul organic, în sensul în care el se completează din mers. Oricine dorește să vină cu o activitate pe plajă este binevenit, programul este deschis pentru clujenii care ne vor vizita. Suntem deschiși spre comunitate nu numai în a le oferi ceva, ci și prin a-i chema să ofere la rândul lor ceva cetățenilor, prin intermediul nostru”, a precizat Dan Clinci.

Un festival pentru TOȚI clujenii

Vamos a la Playa nu se adresează doar comunității din Grigorescu, ci întregii comunități clujene, a mai explicat Dan Clinci. Urbannect dorește să ofere un eveniment accesibil tuturor, indiferent de vârstă sau posibilități financiare.

„Acest eveniment nu se adresează specific comunității din Grigorescu, ci comunității orașului, deoarece încearcă să ofere un eveniment care să aibă activități adresate tuturor vârstelor și preocupărilor. Totodată, se adresează și celor cu posibilități mai mari și mai mici. Evenimentul nu este orientat către profit, toate activitățile propuse de noi pot fi urmate fără taxă de participare.

Credem că utilizând temporar spațiul public în acest mod, în interiorul comunității se țes legături mai puternice între oameni care altfel poate nu s-ar întâlni. De exemplu, concursul de table este în cadrul evenimentului deoarece am pornit de la considerentul că table joacă toată lumea, așa că prin intermediul campionatului se întâlnesc persoane de vârste diferite, din zone diferite ale orașului, cu preocupări diferite, și care la un moment dat pot să se constituie într-o comunitate. Asta face Urbannect, conectează oameni. Folosim plaja Someșului pentru a da posibilitatea cetățenilor de a se conecta”, a adăugat el.

Respect pentru spațiul public

Urbannect s-a asigurat că nu va ocupa intruziv spațiul public. Astfel, festivalul își propune să redea atmosfera relaxantă de litoral utilizând doar 14% din suprafața zonei de agrement pentru a respecta și nevoile celor care doresc să se bucure de malul râului fără a fi implicați în activitățile festivalului.

„O preocupare a noastră a fost să lăsăm majoritatea spațiului amenajat la dispoziția clujenilor și să nu îl ocupăm intruziv, să nu acaparăm spațiul cu o activitate pe care poate unii nu o vor aici. Am măsurat pe harta orașului, cu mijloace specifice cartografiei, și noi ocupăm 14% din suprafața amenajată pe malurile Someșului.

Așadar, clujenii care nu au chef de Vamos a la Playa și nu doresc să stea pe șezlongurile noastre au 86% din suprafață la dispoziția lor. Am încercat să fim cât mai discreți, de aceea ne-am retras într-o suprafață minimă”, a explicat Dan Clinci.

O experiență sustenabilă de festival

Organizatorii promit să facă acest eveniment cât mai sustenabil și durabil. Astfel, participanții vor putea vedea pe plajă, pe toată durata festivalului, o unitate mobilă de auto-sustenabilitate, echipată cu panouri solare. Aceasta va alimenta încălzirea piscinei și pompele de curățare, iar curentul produs va fi utilizat și pentru iluminat, evidențiind angajamentul față de protecția mediului.

„Urbannect face parte dintr-un proiect care se cheamă Net Zero Cities, ca atare facem toate eforturile ca acest eveniment să fie cât mai sustenabil și durabil. Astfel, veți găsi pe plajă unitatea noastră mobilă de auto-sustenabilitate, formată din panouri solare, dintr-un invertor și dintr-o baterie, care este menită să arate clujenilor «pe viu» ce înseamnă energia alternativă.

Această unitate mobilă va alimenta încălzirea piscinei, pompele de curățare. Clujenii sunt invitați să vină să vadă pe viu cum funcționează panourile solare și în același timp curentul va fi folosit pe cât posibil, inclusiv în ce privește iluminatul. Așadar, este un festival verde, un festival care încearcă să sensibilizeze lumea la nevoia adaptării la schimbările climatice la energia alternativă”, a afirmat președintele Urbannect.

Cum devin spațiile „locuri”?

Deseori, spațiile publice nu ajung să fie percepute drept locuri cu identitate distinctă și rămân simple întinderi vagi și nedefinite. Pentru ca un spațiu să devină un loc, acesta trebuie să capete particularități și personalitate care să îl facă unic și relevant pentru comunitate.

Inițiative precum Vamos a la Playa sunt esențiale în acest proces de transformare, aducând viață și caracter acestor spații prin activități diverse și interactive.

„Lipsa unor zone interactive este un lucru care se poate afirma despre întregul spațiu public, și nu doar cel clujean. În primul rând, trebuie construit ambientul sau setat decorul. După ce acesta este construit, după ce spațiul public devine o scenă, este rândul celor ca noi, celor care să populeze locul cu activitate temporară sau permanentă”, a conchis Dan Clinci.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Rămășițele regelui Ungariei, Matei Corvin, născut la Cluj, au fost descoperite – arheologi maghiari

Publicat

matei corvin

Arheologii maghiari cred că au descoperit rămășițele lui Matei Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, născut la Cluj în 1443. Scheletul legendarului conducător s-ar afla în ruinele unei bazilici regale din Székesfehérvár (Ungaria), scrie Archaeology News, citat de Știrile ProTV.

Descoperirile nu sunt încă confirmate de ADN, dar experții susțin că există șanse mari ca scheletul descoperit în ruinele vechii bazilici regale să aparțină regelui Matei Corvin.

Acesta este fiul lui Iancu de Hunedoara, s-a născut pe 23 februarie 1443 la Cluj și a decedat 6 aprilie 1490, la Viena.

Descoperirea se concentrează pe un craniu etichetat „individ I/10”, excavat în 2002 de pe locul fostei bazilici a Fecioarei Maria. Bazilica, cândva locul de încoronare și de înmormântare a regilor maghiari medievali, a fost distrusă la începutul secolului al XIX-lea după secole de neglijență și pagube, inclusiv daune cauzate de otomani.

Model 3D al craniului

În 2024, Gábor Emese de la Centrul de Cercetare ”Gyula László” a creat o serie de reconstrucții grafice din cranii găsite la bazilici. Un craniu a ieșit în evidență. Structura facială a individului I/10 avea o asemănare ciudată cu craniul lui János Corvinus – fiul ilegitim, dar recunoscut al lui Matthias – ale cărui rămășițe au fost descoperite anterior în Lepoglava, Croația.

Pentru a testa teoria, echipa lui Emese a construit un model 3D și a finalizat o reconstrucție științifică completă a feței plastice a craniului. Aceste date, lipsite de orice informații de identificare, au fost trimise antropologului criminalist german Martin Trautmann pentru o analiză independentă.

Trautmann a fost de acord cu teoria lui Emese. În opinia sa de expert, cele două cranii erau probabil de la persoane legate printr-o strânsă legătură de rudenie, astfel că cercetătorii cred că singurul candidat probabil este însuși regele Matei Corvin.

Se așteaptă teste ADN

Oficialii Institutului de Cercetare Maghiară au declarat că afirmațiile făcute în presă despre scheletul regelui Matia nu sunt încă confirmate: ”Verificarea științifică a ipotezei este în curs. Vom putea face o declarație finală după verificare”.

O confirmare finală va depinde de testele ADN.

Matthias Corvinus, cunoscut și sub numele de Matia Corvin sau Matei Corvin, a fost regele Ungariei și Croației între 1458 și 1490. Este cel care a fondat celebra Bibliotheca Corviniana.

Matei Corvin s-a născut într-o casă din centrul Clujului, cunoscută acum ca și Casa Matei și care este acum, sediu al Universității de Artă și Design. Fostul rege al Ungariei are și o statuie ecvestră în Piața Unirii, operă a sculptorului Fadrusz Janos, dezvelită în anul 1902.

Locul de nastere al lui Matei Corvin (nascut 1443) Cluj 1868

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Clujul, în topul dizolvărilor de firme la începutul de 2025. Creștere de peste 6% față de anul trecut

Publicat

De

Clujul, în top la firme dizolvate

Clujul se numără printre județele cu cele mai multe firme dizolvate în luna ianuarie 2025, arată datele publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cu un total de 175 de firme dizolvate, județul a înregistrat o creștere de 6,06% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, situându-se pe locul al doilea la nivel național, după București.

Clujul, în contrast cu tendința națională

La nivel național, numărul total al firmelor dizolvate în ianuarie a fost de 3.564, în scădere cu 8,73% față de ianuarie 2024, când se înregistrau 3.905 dizolvări.

Deși la nivelul întregii țări s-a înregistrat o scădere a numărului de firme dizolvate, Clujul urmează o tendință inversă. Alături de județe precum Iași, Prahova și Timiș, Clujul a consemnat un număr în creștere de dizolvări, semn că mediul de afaceri local s-a confruntat cu dificultăți sau reorganizări în debutul anului.

Cele mai afectate domenii

Domeniul cel mai afectat de dizolvări, la nivel național, rămâne comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, cu 930 de firme închise în ianuarie, în scădere totuși cu 18,78% față de anul trecut. Urmează sectorul construcțiilor, cu 377 de dizolvări (-1,31%), și cel al activităților profesionale, științifice și tehnice, cu 320 de dizolvări (-16,01%).

Cele mai puține dizolvări de firme s-au înregistrat în Ialomița (10), Covasna (16), Călărași (21) și Harghita (21), toate cu scăderi semnificative față de anul precedent.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Publicat

De

Cum va fi vremea de 1 Mai la Cluj

Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai

În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.

Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:

  • 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
  • 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
  • 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
  • 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Publicat

Cauza morții Papei Francisc

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.

Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.

Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.

Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate