ACTUALITATE
Vamos a la Playa, festivalul CU și PENTRU clujeni. Litoralul vine, timp de 10 zile, pe plaja Grigorescu
Între 26 iulie și 4 august 2024, plaja Grigorescu din Cluj-Napoca devine centrul distracției și relaxării urbane, găzduind a șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa. Timp de 10 zile, evenimentul promite să aducă atmosfera vacanțelor mediteraneene în inima orașului, oferind clujenilor activități diverse și momente de relaxare pe malul Someșului Mic.
Festivalul Vamos a la Playa, organizat de Urbannect, revine pe plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024, cu o ediție prelungită de activități, întâlniri și experiențe pe plajă.
10 zile de festival, în premieră, pe malul Someșului
În premieră, evenimentul se va desfășura pe parcursul a 10 zile, din care zilele de weekend vor cuprinde o activitate mai intensă, inclusiv concerte, spectacole și jocuri, iar restul zilelor vor oferi cadrul potrivit pentru realxare și socializare pe malul râului.
„Noi am făcut un eveniment care s-a chemat avanpremiera Vamos a la Playa și care s-a desfășurat în timpul Zilelor Clujului. Am fost pe plajă timp de două zile, la început lunii iunie, și toată lumea din zonă ne-a spus că e păcat să plecăm așa repede, să mai stăm.
Atunci, ne-am gândit să facem un format în care să avem un weekend, cel de început, cu activitate mai intensă, cu concerte, iar apoi să încercăm ca de-a lungul săptămânii să aducem clujenilor în fiecare zi câte o activare: într-una dintre zile, vom avea o întâlnire cu clubul cioplitorilor, în altă zi, o întâlnire cu un club de drumeți, astfel încât, fără să deranjăm pe nimeni, clujenii să poată găsi un punct de atracție pe plajă”, a declarat președintele Urbannect, Dan Clinci, pentru Cluj24.
Concerte live, jocuri și piscină cu apă încălzită
Vamos a la Playa a debutat în 2015, iar succesul său a continuat cu ediții anuale între 2016 și 2020. După câțiva ani de pauză, festivalul revine într-un spațiu regândit și proaspăt reamenajat.
La ediția de anul acesta, timp de zece zile, între orele 12 și 22, vor avea loc diverse activități și spectacole, inclusiv:
- Concerte live susținute de artiști precum Om la lună, Luna Amară, Dean Klooge, Score Band, Mano & Gregor Band și mulți alții. Concertele se vor desfășura doar în weekend, între orele 18:00 și 22:00, pentru a nu deranja locuitorii din zonă.
- Piscină, boho lounge & bar, food point, DJ, campionat de table cu premii, pictură pe față, fitness și multe alte surprize.
- Spectacole de acrobație cu flăcări, artiști și artizani locali care își vor expune și vinde creațiile.
Zonă foodcourt, pentru prima oară pe plaja Grigorescu
„Vom monta un lounge, vom aduce echipamentul cu care am obișnuit deja clujenii, numit generic «sufrageria urbană». Acesta constă în șezlonguri, băncuțe, scaune, măsuțe, lucruri care practic te ajută să stai mai comod la plajă.
Pe lângă acestea, avem echipamente destinate copiilor, piscina mare, pe care am avut-o în fiecare an începând cu 2016, cu diametrul de 7 metri și pe care o umplem cu apă de la rețeaua orașului și nu din Someș. Vom avea jocuri, atât pentru copii, cât și pentru adulți, vor rămâne și cutiile de table de la campionatul pe care îl vom avea în weekend.
Va rămâne deschisă și zona cu mâncare, pe platoul de lângă terenurile de sport. Și acest lucru ne-a fost cerut de public, să fie și ceva de mâncare. De asemenea, va rămâne și promenada artiștilor și artizanilor, care vor expunde și vinde ce are fiecare”, au mai arătat organizatorii evenimentului.
Clujenii, invitați să contribuie la programul festivalului
Accesul la Vamos a la Playa a fost și rămâne gratuit. Mai mult, în cele 10 zile pe malul Someșului, clujenii sunt invitați să participe activ, aducând propriile contribuții în cadrul festivalului.
Astfel, programul se îmbogățește continuu, iar organizatorii sunt deschiși la propuneri pe care le pot trimite la adresa asociatia.urbannect@gmail.com.
„Programul nostru este unul organic, în sensul în care el se completează din mers. Oricine dorește să vină cu o activitate pe plajă este binevenit, programul este deschis pentru clujenii care ne vor vizita. Suntem deschiși spre comunitate nu numai în a le oferi ceva, ci și prin a-i chema să ofere la rândul lor ceva cetățenilor, prin intermediul nostru”, a precizat Dan Clinci.
Un festival pentru TOȚI clujenii
Vamos a la Playa nu se adresează doar comunității din Grigorescu, ci întregii comunități clujene, a mai explicat Dan Clinci. Urbannect dorește să ofere un eveniment accesibil tuturor, indiferent de vârstă sau posibilități financiare.
„Acest eveniment nu se adresează specific comunității din Grigorescu, ci comunității orașului, deoarece încearcă să ofere un eveniment care să aibă activități adresate tuturor vârstelor și preocupărilor. Totodată, se adresează și celor cu posibilități mai mari și mai mici. Evenimentul nu este orientat către profit, toate activitățile propuse de noi pot fi urmate fără taxă de participare.
Credem că utilizând temporar spațiul public în acest mod, în interiorul comunității se țes legături mai puternice între oameni care altfel poate nu s-ar întâlni. De exemplu, concursul de table este în cadrul evenimentului deoarece am pornit de la considerentul că table joacă toată lumea, așa că prin intermediul campionatului se întâlnesc persoane de vârste diferite, din zone diferite ale orașului, cu preocupări diferite, și care la un moment dat pot să se constituie într-o comunitate. Asta face Urbannect, conectează oameni. Folosim plaja Someșului pentru a da posibilitatea cetățenilor de a se conecta”, a adăugat el.
Respect pentru spațiul public
Urbannect s-a asigurat că nu va ocupa intruziv spațiul public. Astfel, festivalul își propune să redea atmosfera relaxantă de litoral utilizând doar 14% din suprafața zonei de agrement pentru a respecta și nevoile celor care doresc să se bucure de malul râului fără a fi implicați în activitățile festivalului.
„O preocupare a noastră a fost să lăsăm majoritatea spațiului amenajat la dispoziția clujenilor și să nu îl ocupăm intruziv, să nu acaparăm spațiul cu o activitate pe care poate unii nu o vor aici. Am măsurat pe harta orașului, cu mijloace specifice cartografiei, și noi ocupăm 14% din suprafața amenajată pe malurile Someșului.
Așadar, clujenii care nu au chef de Vamos a la Playa și nu doresc să stea pe șezlongurile noastre au 86% din suprafață la dispoziția lor. Am încercat să fim cât mai discreți, de aceea ne-am retras într-o suprafață minimă”, a explicat Dan Clinci.
O experiență sustenabilă de festival
Organizatorii promit să facă acest eveniment cât mai sustenabil și durabil. Astfel, participanții vor putea vedea pe plajă, pe toată durata festivalului, o unitate mobilă de auto-sustenabilitate, echipată cu panouri solare. Aceasta va alimenta încălzirea piscinei și pompele de curățare, iar curentul produs va fi utilizat și pentru iluminat, evidențiind angajamentul față de protecția mediului.
„Urbannect face parte dintr-un proiect care se cheamă Net Zero Cities, ca atare facem toate eforturile ca acest eveniment să fie cât mai sustenabil și durabil. Astfel, veți găsi pe plajă unitatea noastră mobilă de auto-sustenabilitate, formată din panouri solare, dintr-un invertor și dintr-o baterie, care este menită să arate clujenilor «pe viu» ce înseamnă energia alternativă.
Această unitate mobilă va alimenta încălzirea piscinei, pompele de curățare. Clujenii sunt invitați să vină să vadă pe viu cum funcționează panourile solare și în același timp curentul va fi folosit pe cât posibil, inclusiv în ce privește iluminatul. Așadar, este un festival verde, un festival care încearcă să sensibilizeze lumea la nevoia adaptării la schimbările climatice la energia alternativă”, a afirmat președintele Urbannect.
Cum devin spațiile „locuri”?
Deseori, spațiile publice nu ajung să fie percepute drept locuri cu identitate distinctă și rămân simple întinderi vagi și nedefinite. Pentru ca un spațiu să devină un loc, acesta trebuie să capete particularități și personalitate care să îl facă unic și relevant pentru comunitate.
Inițiative precum Vamos a la Playa sunt esențiale în acest proces de transformare, aducând viață și caracter acestor spații prin activități diverse și interactive.
„Lipsa unor zone interactive este un lucru care se poate afirma despre întregul spațiu public, și nu doar cel clujean. În primul rând, trebuie construit ambientul sau setat decorul. După ce acesta este construit, după ce spațiul public devine o scenă, este rândul celor ca noi, celor care să populeze locul cu activitate temporară sau permanentă”, a conchis Dan Clinci.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Emil Boc, primarul Clujului, însoțit de soția sa Oana Boc, s-a prezentat la urne, duminică, pentru aș-i exercita dreptul la vot.
Emil Boc a votat la Secția nr. 49, de la Liceul de Informatica „Tiberiu Popoviciu” din cartierul Zorilor.
Acesta a fost întâmpinat de mai mulți lideri ai PNL printre care președintele Consiliului Județean, Alin Tișe și viceprimarul Dan Tarcea, europarlamentarul Daniel Buda și deputatul Radu Moisin.
Primarul le-a cerut clujenilor să meargă la vot.
Am votat pentru un lider priceput, care întotdeauna și-a pus țara pe primul loc”, a spus Emil Boc după ce a pus buletinul de vot în urnă.
“Am votat pentru un lider în care am încredere că, în calitate de comandant suprem al forțelor armate va face ceea ce trebuie pentru a apăra interesul național și securitatea României în condițiile în care avem război la graniță”, a spus Emil Boc.
Primarul i-a invitat pe clujeni și pe toți românii să vină la vot.
“Conducătorii pricepuți se aleg doar prin participarea noastră, a tuturor, la vot… Așa că haideți la vot, pentru că avem nevoie să ne alegem cel mai bun președinte pentru următorii 5 ani”, a mai spus Emil Boc.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Peste 20.000 de clujeni cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 9.30
A început procesul de vot pentru alegerea președintelui României. Urnele s-au deschis la ora 7.00, iar în județul Cluj, până la ora 9.30, s-au prezentat la vor peste 3,36% dintre alegători.
Potrivit Biroului Electoral Central, la Cluj au votat peste 17.000 de persoane înscrise pe liste. Peste 7.700 au votat la Cluj-Napoca
Prezența la urne la Cluj
De asemenea, 85 de persoane au votat în județul Cluj cu urna mobilă, iar peste 5.000 de persoane au votat pe liste suplimentare.
În județul Cluj, 615.924 de persoane cu drept de vot sunt înscrise pe listele permanente, dintre care 270.162 la Cluj-Napca.
La nivelul întregului județ au fost deschise 674 de secții de votare. Urnele se închid la ora 21.00.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Deputatul USR Viorel Băltărețu: „Am votat pentru o Românie justă, unde munca să fie răsplătită și hoția pedepsită”
Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj, a votat, duminică dimineață, pentru „o Românie justă”, în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Deputatul USR Viorel Băltărețu a votat duminică dimineață, de la ora 8.30, la secția de votare nr. 57 de pe strada Mircea Eliade din Cluj-Napoca.
„Acolo sus e nevoie să avem un om curat”
După ce și-a exprimat votul, parlamentarul a susținut scurte declarații de presă. Acesta a declarat că România are nevoie de „o curățenie fără milă acolo în vârf”.
„Am așteptat cu nerăbdare acest vot, astăzi este o zi extraordinar de importantă pentru următorii 10 ani din viața clujenilor și a Românilor în general. Acum patru ani, am votat cu speranță, dar și cu o oarecare naivitate. Atunci a fost începutul carierei mele politice. Acum, văd lucrurile mai realist și mai limpede. Știu unde trebuie să începem să facem o curățenie fără milă: acolo în vârf. Acolo sus e nevoie să avem un om curat, de bună credință”, a declarat deputatul USR.
„Să ne folosim resursele cu cap, nu pentru interese”
Viorel Băltărețu a mai afirmat că a votat pentru „o Românie justă, prosperă și eficientă”.
„Am votat pentru o Românie justă, unde munca să fie răsplătită și hoția pedepsită. Am votat pentru o Românie prosperă, eficientă, în care să ne folosim resursele cu cap, nu pentru interese. E spun cetățenilor să iasă în număr cât mai mare la vot. Momentul pe care îl trăim astăzi necesită o acțiune hotărâtă și decisivă. Haideți, oameni buni, să alegem pentru binele nostru”, a mai arătat Băltărețu.
Ioan Așchilean, profesor universitar habilitat doctor inginer la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, în semn de apreciere pentru activitatea sa.
Acesta a fist distins cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.
Profesorul clujean Ioan Așchilean de la UTCN, decorat de președintele Klaus Iohannis
“În semn de apreciere pentru rezultatele importante obținute în coordonarea proiectelor de cercetare în domeniul ingineriei civile și de instalații, precum și pentru contribuția semnificativă avută la dezvoltarea economiei naționale, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național ‘Pentru Merit’ în grad de Cavaler domnului Așchilean Ioan, profesor universitar habilitat doctor inginer, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și președinte al Consiliului de Administrație al S.C. ACI Cluj S.A.” se arată în ordinul semnat de președintele României, Klaus Iohannis.
Profesorul Ioan Așchilean este cadru didactic la Facultatea de Construcţii a UTCN, Departamentul Construcţii Civile şi Management.