ECONOMIE
Euro stagnează de un an și jumătate, de când a fost atins maximul istoric. Isărescu: Nu este cazul să se deprecieze cursul

Euro stagnează la 4,9770 lei de un an și jumătate.
În ultimele săptămâni, se manifestă o tendință de creștere a cursului euro, care se lovește însă de atenția acordată acestuia de către banca centralăc de când a fost atins maximul istoric de 4,9783 lei, arată analistul economic Radu Georgescu.
Euro stagnează de un an și jumătate la 4,9770 lei
Lunea trecută, arată economistul Radu georgescu, când BNR a prezentat Raportul trimestrial asupra inflației, guvernatorul Mugur Isărescu considera că „în momentul actual, chiar că nu este cazul să se deprecieze cursul, că avem o grămadă de tensiuni şi o facem fără a dezechilibra prea mult lucrurile.
Nu ştiu nici eu ce se va întâmpla cu cursul, piaţa va determina, dar uşor, uşor vom da mai multă flexibilitate pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează, lucrurile încep să intre în normal şi se restabileşte încrederea ca să lăsăm mai multă flexibilitate a cursului, daca intră multe capitaluri”.
Isărescu a precizat, de asemenea, „că am intervenit în piaţă? Am intervenit, dar aşa cum am mai spus, am intervenit, noi fiind la rândul nostru intermediari între Ministerul de Finanţe şi piaţă”.
Cursul euro a mai scăzut puțin
Pentru a detensiona posibilele atacuri asupra cursului de schimb, în condițiile politice incerte, BNR a prelungit acordul încheiat cu BCE pe baza căruia poate împrumuta până la 4,5 miliarde euro, prin intermediul unei linii de finanțare repo, arată Radu Georgescu.
Lunea aceasta, cursul euro a scăzut de la 4,9773 lei, valoare înregistrată în precedentele două ședințe, la 4,9770 lei. Atrage atenția creșterea cotațiilor la 4,9765 – 4,9780 lei, semn că există tendințe de depreciere a leului.
ROBOR la trei luni a stragnat
De la începutul acestui an, lichiditatea din piața monetară s-a reglat iar deciziile luate de BNR de a menține dobânda de referință la 6,5%/an a temperat creșterea indicilor ROBOR, care s-au oprit în jurul pragului de 6%, potrivit analistului economic Radu Georgescu.
La începutul acestei săptămâni, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,93%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 6,0 la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,08%.
Trezoreria se împrumută din piața locală
Pentru a acoperi necesarul de finanțare, Trezoreria a continuat să se împrumute din piața locală. Prin redeschiderea unei emisiuni cu scadența în iulie 2026, Finanțele au atras 1,6 miliarde lei, față de o valoare programată de 600 milioane lei, pentru care a acceptat un randament mediu anual de 6,92%.
Statul a atras, de asemenea, alte 978 milioane lei, cu scadența în iulie 2031, la o dobândă anuală de 7,40%, iar valoarea programată a emisiunii a fost de 500 milioane lei. Interesul băncilor și al clienților acestora a fost foarte mare, cererea totală de cumpărare ridicându-se la circa 4,48 miliarde lei.
Cursul dolarului a scăzut
Victoria conservatorilor la alegerile parlamentare din Germania a avut un efect pozitiv asupra evoluției euro, care s-a apreciat la 1,0462 – 1,0528 dolari. Cursul monedei americane a scăzut la 4,7511 lei, față de 4,7764 lei, la jumătatea săptămânii trecute.
Media francului elvețian a coborât de la 5,2911 lei, la sfârșitul săptămânii trecute, la 5,2851 lei. Evoluția pozitivă a euro, a afectat și poziția lirei sterline, iar cursul acesteia a scăzut de la 6,0152 lei, maxim al ultimelor două luni, la 6,0054 lei, a mai arătat analistul economic Radu Georgescu.
Joia trecută, prețul gramului de aur a atins maximul istoric de 452,3179 lei, iar uncia pe cel de 2.945,50 dolari. La începutul acestei săptămâni, prețul a fost stabilit la 448,4343 lei, în timp ce metalul galben fluctua între 2.921,80 și 2.953 dolari/uncie. Media monedelor din regiune s-au apreciat la 4,1609 zloți/euro, respectiv 402,65 forinți/euro.
Bitcoin se tranzacționa la începutul săptămânii între 95.111 și 96.499 dolari, iar ethereum scădea cu circa 5% până la 2.666 dolari.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Sondaj prezidențiale: George Simion (AUR) pe locul 1, urmat de Victor Ponta, Nicușor Dan și Crin Antonescu

La comanda RTV
EVENIMENT
Peste 113 milioane de lei a cheltuit Klaus Iohannis pe zboruri externe în 10 ani. Dezmăț în ultimii 2 ani de mandat

Administrația Prezidențială a desecretizat, marți seara, costurile pentru zborurile președintelui Klaus Iohannis, multe cu avioane de lux, din perioada ianuarie 2015-februarie 2025, care au costat, în total, peste 113 milioane de lei. De remarcat că în ultimii 2 ani din cel de-al doilea mandat Iohannis a cheltuit peste 55 de milioane de lei pe zboruri externe.
Klaus Iohannis a avut, în cele două mandate, 193 de zboruri, potrivit documentului trimis MEDIAFAX de Administrația Prezidențială.
Astfel, costurile în 2015 au fost de 6,61 milioane lei, în 2016 de 5,2 milioane lei, în 2017 de 5,6 milioane de lei, 4,9 milioane de lei în 2018, iar în 2019 de 9,34 milioane de lei.
În al doilea mandat Administrația Prezidențială a plătit pentru zborurile cu avioane private folosite pentru deplasările oficiale 3,17 milioane de lei în 2020, 7,04 milioane de lei în 2021, 13,7 milioane de lei în 2022, 36,5 millioane de lei în 2023 și 20,9 milioane de lei în 2024.
În 2025 Klaus Iohannis a avut o singură deplasare, în Belgia, pentru care a cheltuit 685.000 de lei pentru deplasarea cu un avion privat.
Cele mai multe deplasări au fost făcute în 2023, când a avut 26 de deplasări.
Cea mai costisitoare deplasare, în America de Sud
Cea mai costisitoare deplasare a fost în perioada 17-28 aprilie 2023, de peste 7,5 milioane de lei, când Iohannis a efectuat vizite oficiale la Brasilia, Republica Federativă a Braziliei, la Santiago de Chile, Republica Chile și la Buenos Aires, Republica Argentina.
O altă excursie de peste 7 milioane de lei a fost între 4 – 12 martie 2023 care a inclus vizite oficiale și de stat la Tokyo, Japonia şi Singapore, Republica Singapore.
O altă deplasare costisitoare a fost între 13 și 24 noiembrie 2023 – de peste 3,5 milioane de lei, când fostul șef al statului român a efectuat o vizite de stat și oficiale la Nairobi, Republica Kenya, Zanzibar, Republica Unită a Tanzaniei, Praia, Republica Cabo Verde, la Dakar, Republica Senegal.
EVENIMENT
Baroul Cluj a sesizat Inspecția Judiciară. O judecătoare de la Judecătoria Cluj-Napoca a amendat abuziv un avocat

Consiliul Baroului Cluj a primit o sesizare din partea unui avocat din oficiu cu privire la un incident petrecut la Judecătoria Cluj-Napoca în exercitarea dreptului de apărare a unui justițiabil și a deciz sesizarea Inspecției Judiciare.
”Din sesizarea transmisă de domnul avocat către Consiliul Baroului Cluj reiese că în cadrul unei cauze penale aflate pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, unde domnul avocat asista un inculpat, fiind desemnat ca avocat din oficiu, magistratul care prezida ședința de judecată a înțeles ca, in mod repetat, în timpul audierii inculpatului, să interzică domnului avocat să-și sfătuiască clientul prin raportare la exercitarea dreptului la tăcere, drept reglementat legal prin dispozițiile codului de procedură penală. De asemenea, pentru faptul că domnul avocat a insistat în a-și sfătui clientul, prin prisma exercitării dreptului la apărare al acestuia și a dreptului la tăcere, doamna judecător a aplicat avocatului două amenzi judiciare.
Față de aceste aspecte, dovedite de cuprinsul încheierii de ședință pusă la dispoziție de domnul avocat, Consiliul Baroului Cluj dorește să-și manifeste public dezaprobarea totală față de comportamentul nedeontologic pe care magistratul a înțeles să îl adopte.
Este inadmisibil
Considerăm căeste inadmisibil ca în desfășurarea unui proces penal, judecătorul care soluționează cauza, să intervină în exercitarea drepturilor inculpatului, drepturi care se exercită în cazul asistenței juridice obligatorii prin avocat, cu scopul limitării acestora.
Reamintim că, în temeiul art. 109, alin. 2 și 3 din Codul de procedură penală, inculpatul are dreptul să se consulte cu avocatul atât înainte, cât și în cursul audierii și că în cursul audierii inculpatul își poate exercita dreptul la tăcere cu privire la orice este întrebat.
Abuz la adresa avocatului
Consiliul Baroului Cluj apreciază, de asemenea, ca fiind o măsură abuzivă amendarea avocatului pentru că acesta a încercat să-și exercite profesia și să asigure justițiabilului pe care îl reprezenta o apărare efectivă și nu doar formală.
O astfel de încercare de intimidare a avocatului, prin amendarea repetată cu un cuantum total care depășește cu mult onorariul pe care acesta îl va încasa la final din fondurile Ministerului Justiției, este un comportament care nu poate fi tolerat de corpul avocaților din Baroul Cluj.
În considerarea celor sus expuse, Consiliul Baroului Cluj a decis sesizarea Inspecției Judiciare raportat la comportamentul doamnei judecător, prin prisma comiterii abaterii disciplinare, respective a exercitării funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”, arată Baroul Cluj.
EVENIMENT
Prețuri razna pentru garsonierele Clujului. Cine își permite să dea 82.000 de euro pe 24 mp?

Prețurile la garsoniere au luat-o razna la Cluj-Napoca, orașul din România în care parcă s-au mutat toți milionarii singuri de pe Coasta de Azur.
O agenție imobiliară oferă spre vânzare o garsonieră de 24 mp la prețul de 82.000 de euro, ceea ce face ca metrul pătrat să se apropie de 3.500 de euro.
Aceasta este situată în cartierul Grigorescu, la etajul 1 al unui bloc construit în 1970.
Garsoniera este compusă din cameră, baie, bucătărie, hol și balcon și vinde cu bucătăria mobilată și utilată. Este dotată cu centrală termică și are certificat energetic clasa B.
Altă garsonieră ”chilipir”
Dar stați, că asta nu e tot. În altă zonă a Clujului, în cartierul Mărăști, este de vânzare o garsonieră, cu 2 mp mai mică, la un preț sensibil redus, de doar 70.500 de euro, ceea ce înseamnă 3200 de euro/mp.
Aceasta are o suprafață de 22 mp, este situată la etajul 4 al unui bloc și este renovată complet cu finisaje premium, mobilată și utilată modern.
Garsoniera are, la fel ca prima, centrală termică proprie.
Garsoniere pe Coasta de Azur
Pe Coasta de Azur în Franța, în localitatea Pernes-les-Fontaines, la 250 de km de Nisa, se vinde un studio de 26 mp, la 130.000 de euro. Acesta este compus dintr-o cameră, bucătărie funcțională și baie.
Un alt studio, de 27 de mp, localizat în Cannes, se poate cumpăra cu 159.000 de euro, acesta având un dormitor, dar și o terasă de 19 mp.
E adevărat și că în Monaco, perla sudului Franței, un studio de 25 mp se vinde cu fabuloasa sumă de 1,7 milioane de euro!