Connect with us

ACTUALITATE

Emil Boc vrea să aloce 37 milioane de euro pe transport în comun SF. Alte orașe europene s-au trezit și își anulează comenzile

Publicat


solaris urbino 12 hidrogen

Primarul Emil Boc și-a fixat ca țintă să aloce 37 milioane de euro pentru soluții futuristice legate de transportul în comun, în condițiile în care nici astăzi, la ore de vârf, nu sunt utilizate toate autobuzele electrice deja achiziționate, adică nici măcar 50%.

Sumele figurează în proiectul de buget prezentat pentru anul 2022, însă o parte din acestea vor fi distribuite și pe anii următori.

Circa 24 milioane de euro vor merge către achiziționarea unei flote de autobuze care funcționează pe bază de hidrogen. Pentru anul 2022 vor fi cheltuiți în acest sens 750.000 de lei. Primăria speră să atragă și fonduri europene, însă lasă facturi de achitat până în anul 2025.

Acesta este ultimul trend în materie de transport în comun, o soluție care deja funcționează în mari orașe europene, cum este Londra. Însă problema la noi este producerea hidrogenului, care se face doar la Onești, iar apoi hidrogenul trebuie să fie transportat la Cluj. Soluția este mai scumpă decât cea bazată pe autobuze electrice.

Chiar în aceste zile, orașul Montpellier a anulat o comandă făcută pentru 50 de autobuze cu hidrogen după ce autoritățile au realizat că este mai ieftin să utilizezi autobuze electrice.

Doar pentru studii și documentație pe acestă temă Primăria Cluj-Napoca va cheltui 1,2 milioane de lei.

Pentru anul 2022 Emil Boc mai dorește să aducă la Cluj autobuze electrice fără șofer. În total s-au alocat pentru proiect 33.500.000 de lei, dintre care 2.400.000 lei vor fi achitați în acest an.

În vara anului trecut, Primăria a anulat licitația pentru achiziționarea autobuzelor fără șofer, cu toate că s-au înscris două firme din Franța cu oferte. Documentele depuse au fost neconforme.

Acordul-cadru prevedea furnizarea a minim două și maxim 14 autobuze, cu o capacitate de cel puțin 10 locuri fiecare.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Tensiunile sociale pun PRESIUNE pe leu

Publicat

euro 2 ok

Leul nu a profitat de creșterea apetitului pentru risc, așa cum au făcut celelalte monede din regiune care s-au apreciat față de euro.

Cursul euro a crescut de la 4,9580 la 4,9640 lei, într-o ședință în care transferile se efectuau în culoarul 4,961 – 4,966 lei.

Deprecierea leului vine în contextul în care criza din educație nu a găsit încă o rezolvare la nivel guvernamental, iar sindicatele din sănătate au anunțat la rândul lor declanșarea unor mișcări de protest.

Totodată, primele estimări făcute de INS pentru evoluția PIB în primul trimestru arată o încetinire a creșterii economice la 2,3%, pe fondul ajustărilor din sfera cererii interne. La această evoluție a contribuit și scăderea investițiilor străine directe cu peste 10% an/an în primele trei luni din 2023, conform datelor prezentate de BNR.

Piața monetară nu a cunoscut modificări în ședința de marți, și s-au stabilizat la minime ale ultimelor 11 luni.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,55%, valoarea stabilită miercurea trecută. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,66%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 6,85%.

Dacă dobânzile interbancare nu cunoscut modificări, Finanțele au continuat să se împrumute peste volumele programate, cu scopul de a acoperi găurile tot mai mari din bugetul țării.

Trezoreria a redeschis o emisiune de obligațiuni cu scadența în aprilie 2030 și s-a împrumutat cu 817 milioane lei, față de un volum programat de 700 milioane lei, la un randament mediu de 7,09%.

Redeschiderea piețelor americane, care au fost închise luni cu prilejul Memorial Day, a ridicat cotațiile monedei unice, de la un minim de 1,0673 dolari la 1,0747 dolari, pe fondul creșterii apetitului pentru risc. BNR a stabilit o medie de 4,6302 lei față de 4,6276 lei la începutul săptămânii.

Cursul francului elvețian a urcat la 5,1284 lei iar cel al lirei sterline la 5,7480 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la 290,1652 lei, urmare a aprecierii de marți a unciei de la 1.933 dolari, minim al ultimelor două luni, la 1.961 dolari.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 370,76 forinți/euro, după pauza de luni prilejuită de vacanța de Rusalii, iar a celei poloneze s-a întărit la 4,5220 zloți/euro.

Bitcoin stagna la 27.615 – 28.047 dolari iar ether la 1.884 – 1.917 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT pe A3, lângă Nădășelu. Autotren răsturnat

Publicat

Un accident a avut loc, marți seara, pe A3, în apropiere de Nădășelu, jud. Cluj. Un autotren s-a răsturnat. Un bărbat a necesitat îngrijiri medicale.

„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe A3, în apropiere de localitatea Nădășelu. Din primele informații, în accident este implicat un autotren răsturnat.

Din fericire, nu există persoane încarcerate, iar un bărbat este evaluat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. La misiune mai iau parte două autospeciale.

Bărbatul de aproximativ 50 de ani va fi transportat la spital”, a transmis ISU Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Un student babysitter din Cluj strânge JUCĂRII pentru copii, de 1 iunie

Publicat

copii

De 1 iunie, un student babysitter din Cluj-Napoca strânge jucării pentru copii. Ovidiu Vreme face un apel la părinți să-și încurajeze copiii ca să renunțe la jucăriile pe care nu le mai folosesc, bucurând astfel alții copii mai puțin favorizați de soartă.

afis

„De Ziua Copiilor facem din lume un loc mai bun pentru ei.
Prin prisma ocupației mele de babysitter, am constatat faptul că mulți dintre copiii de care am grijă, se plictisesc foarte repede de jucăriile lor.

Așa că m-am gândit să lansez o provocare prin care să le dau un impuls atât părinților de a-i încuraja pe copii să renunțe la unele jucării, cât și copiilor de a fi mai darnici.

Sper și cred că voi strânge atât de multe jucării, încât voi bucura copii unui orfelinat întreg!
Dacă copilului tău îi este greu să renunțe la jucăriile lui, dar vrei totuși să susții această campanie, o poți face donând bani la conturile de mai jos:

RON: RO41BREL0005519220640100
EUR: LT283250042892610276
USD: LT283250042892610276
COD SWIFT: REVOLT21

Distribuie postarea și prietenilor tăi!
Eu sunt un simplu student, babysitter și nu în cele din urmă sunt omul care iubește copii și care se împlinește prin ai vedea pe ei fericiți!
Dar din dar se face rai”, scrie Ovidiu Vreme pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fundașul Bogdan Mitrea (CSU Craiova) și mijlocașul Doru Popadiuc (Chindia) au SEMNAT cu Universitatea Cluj

Publicat

galerie u

Fundaşul central Bogdan Mitrea și mijlocașul Doru Popadiuc au semnat cu echipa de fotbal Universitatea Cluj, scrie Agerpres.

Bogdan Mitrea

„Sunt bucuros că m-am întors acasă, pot spune că e acasă. Mereu mi-am dorit să joc în tricoul Universităţii pentru echipa mare. Din păcate până acum nu am avut ocazia, dar mereu am sperat că într-o zi mă voi întoarce şi chiar sunt bucuros că am semnat cu ‘U’ Cluj. Sper să devenim o echipă puternică la anul, de temut şi să le fie frică tuturor când vor juca împotriva noastră. Obiectivele personale mereu am încercat să le ţin pentru mine, importante sunt obiectivele de echipă”, a declarat Mitrea.

bogdan mitrea

Născut la Cluj-Napoca, Mitrea a fost junior la „U” şi a plecat apoi la FCM Turda, pentru ca în continuare să treacă pe rând pe la CSMS Iaşi, Viitorul Constanţa, Ascoli (Italia), FCSB, AEL Limassol (Cipru), Doxa Katokopias (Cipru), Spartak Trnava (Slovacia), Sepsi OSK şi Universitatea Craiova.

Cele mai mute prezenţe şi goluri le-a adunat la Sepsi OSK (93 meciuri, 12 goluri) şi FC Viitorul Constanţa (86 meciuri, 19 goluri), la cea din urmă fiind al treilea marcator al campionatului în 2014-2015.

Mitrea (35 ani) a debutat la naţionala României în 2020, într-un amical cu Belarus, în care a şi înscris.

Cariera sa a numărat prezenţe şi în cupele europene, fie că a fost vorba de preliminariile Champions League, Europa League sau Europa Conference League. Pe când evolua la FCSB, a prins un meci şi în grupele Europa League (2016-2017).

Mitrea are o vastă experienţă în fotbalul românesc, unde a jucat atât în Liga 2, în 21 de meciuri, cât mai ales în Superligă în peste 200 de partide.

În recent încheiatul sezon a adunat 24 de apariţii pe prima scenă, atât la Sepsi, cât şi la Universitatea Craiova, în această perioadă reuşind să marcheze 3 goluri şi să ofere o pasă de gol.

Mitrea are în palmares Cupa României şi Supercupa României, ambele câştigate cu Sepsi OSK în 2022.

Bogdan Mitrea este al doilea transfer perfectat de ”U” Cluj pentru sezonul viitor, după cel al atacantului Daniel Popa (Chindia Târgovişte).

Doru Popadiuc

Primul contact al lui Doru Popadiuc cu eșalonul de elită l-a avut alături de Ceahlăul Piatra Neamț în 2013/2014, după care a evoluat în prima ligă pentru FCSB, FC Voluntari, Politehnica Iași și Chindia Târgoviște. Mijlocașul beneficiază de o experiență importantă în Superliga, prin cele peste 220 de prezențe în campionatul intern.

doru popadiuc

În plus, Popadiuc s-a regăsit în loturile naționale la U19 și U21. Pentru România U19 a strâns șase prezențe, în timp ce pentru naționala U21 a evoluat de două ori.

Printre cluburile pentru care a evoluat s-a regăsit și Irtysh Pavlodar, un club din Kazahstan.

Doru Popadiuc a strâns 32 de prezențe în tricoul celor de la Irtysh Pavlodar. Mijlocașul a marcat 5 goluri și a oferit o pasă de gol. În sezonul petrecut la clubul kazah, Popadiuc a fost al doilea marcator al echipei.

Primul său trofeu la seniori a venit la FCSB, o Cupă a Ligii. Cu FC Voluntari, Popadiuc a câștigat Cupa României și Supercupa.

Cel mai recent, Doru Popadiuc a jucat la Chindia Târgoviște, formație pentru care a înscris 8 goluri și a oferit 4 pase decisive în 34 de meciuri în sezonul recent din Superligă. El a fost astfel al doilea marcator din lotul dâmbovițenilor, club pentru care a adunat cele mai multe meciuri din cariera sa.

Foto: Facebook

Sursa: fcucluj.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax