Connect with us
"

CULTURA

Emil Boc: TIFF învinge pandemia. Masca și spălatul pe mâini trebuie să devină o obișnuință

Publicat


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la deschiderea Festivalului de Film Transilvania (TIFF), că acesta învinge pandemia.

“Dragi clujeni, trăim istorie astăzi ! TIFF învinge pandemia.Vreau să mulțumesc că TIFF-ul este Cluj și Clujul este TIFF.

Citește și HARTA ACTUALIZATĂ: Județele unde MASCA de protecție este OBLIGATORIE și în spațiile deschise. LISTA stațiunilor de pe litoral

Și noi suntem alături de voi și voi sunteţi alături de noi! La Cluj exista oameni de calitate care știu cât de importantă e cultura! Masca și spălatul pe mâini trebuie să devină o obișnuință! O seară faina tuturor!”, a spus Emil Boc.

TIFF şi-a deschis, vineri seara, porţile, în centrul municipiului Cluj-Napoca. Programul din perioada 31 iulie – 9 august cuprinde filme noi, în premieră în România, în câteva dintre secţiunile tradiţionale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, precum şi altele vechi, restaurate, care vor fi prezentate pe marele ecran în proiecţii speciale.

Gala de deschidere a avut loc în Piaţa Unirii, de la ora 21,00, cu proiecţia comediei franceze La Belle Epoque, în regia lui Nicolas Bedos, a cărui premieră mondială a avut loc la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Cannes.

În urma reconfigurării TIFF în 13 locaţii în aer liber din Cluj şi împrejurimi, Ziua Maghiară se transformă în Zilele Maghiare. Opt dintre cele mai apreciate filme produse recent în Ungaria vor rula între 4 şi 6 august.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

FOTO. Nuvela scriitoarei Ana Blandiana, „Povești din trecut”, sursa de inspirație pentru cel mai popular film românesc de la TIFF 19

Publicat

Producția cinematografică „Și atunci… Ce e libertatea?”, regizat de Andrei Zincă, a fost desemnat, în seara zilei de 8 august, câștigătorul premiului pentru cel mai popular film din secțiunea Zilele Filmului Românesc, eveniment care a avut loc în Gala de Premiere a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Povestea filmului este inspirată din volumul „Povești din trecut” al scriitoarei clujene, Ana Blandiana.

Subiectul filmului

În 1951, 40.000 de oameni din Banat au fost încărcați în trenuri marfare și aruncați în Bărăgan, pentru a supraviețui fără nimic. După moartea lui Stalin, unii dintre ei s-au întors la casele lor. Punctul de pornire a fost nuvela Anei Blandiana – Povești din trecut. „Am creat o deportare valabilă pentru toate timpurile. Filmul e dedicat lui Romulus Rusan, consilierul nostru în materie de istorie”, explică Andrei Zincă, regizorul filmului.

Detaliile de culise ale filmului

„Am intrat în producție pe neașteptate, în 2012. Producătorul Călin Păpură a rupt legăturile cu regizorul său. M-a sunat să mă întrebe dacă vreau să regizez filmul. Scenariul, casting-ul și locațiile au fost alese deja. Astfel, am vorbit cu oamenii pe care îi cunoșteam și am creat un grup ca un workshop. Filmul a fost realizat pe anotimpuri și a durat un an de zile”, a explicat regizorul.

Regizorul Andrei Zincă alături de actrița Iulia Lumânare

Experiențele actorilor

Iulia Lumânare, o actriță obișnuită cu filmele de epocă, a devăluit: „A fost printre cele mai complexe experiențe cinematografice. Filmam iarna, muream de frig, iar toamna filmam în câmp, la 40 de grade. Nu aveam rulote, a fost destul de dificilă filmarea. Condiția filmării nu te lasă să minți!”.

Cristian Popa, actorul care a jucat în filmul „Liceeni în 53 de ore și ceva”, a afirmat: „Nu știam nimic despre proiect când am acceptat. M-am bucurat că am primit un rol. După aceea, am început să mă documentez despre eveniment. Scenariul ne-a dus pe toți să exprimăm sentimentele de pe ecran!”.

Actrița Tünde Skovrán, absolventa catedrei de Teatru din cadrul Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai, a declarat că personajul său, Matzoasa, nu exista în scenariu, fiind adăugat de regizorul Andrei Zincă. Ea joacă rolul unei mame care își pierde copilul în Bărăgan, adăugând că bunicul său a fost în Siberia, de unde s-a întors pe jos. „Am luat-o ca pe, o chestie personală”, a concluzionat actrița. Începând din septembrie 2005, ea este membru al companiei Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Actorul Cristian Popa alături de actrița Tünde Skovrán

„A fost o călătorie în timp. Smulgerea din Banat a fost pe nepusă masă, suiți în camioane, fără sapă, lopată sau alte obiecte de zi cu zi. Oamenii au făcut cu propriile mâini bordeie, au ajuns să traiască în pământ. În anii 50 nu ar mai fi trebuit să existe așa ceva.

Peste 30 de ani, li se spune să se întoarcă acasă, dar locuințele lor au fost ocupate de miliție, jandarmerie sau alte instituții ale statului, astfel încât nu au mai avut nimic. Era un mecanism care a zdrobit suflete omenești și a dezrădăcinat niște comunități.”, a declarat actrița Magda Catone.

Actrița Magda Catone

Citește mai departe

ACTUALITATE

Calendarul zilei, altfel: 9 august (pamflet)

Publicat

În 48 î.Hr. Iulius Cezar, în fruntea Populares, l-a învins pe Pompei și pe Optimates în bătălia de la Pharsalus, întărindu-și controlul asupra Republicii Romane. Din cauză că totul a ”ars” acolo, a rămas doar Phalus, ceea ce explică întărirea controlului…

 

În 378 are loc bătălia de la Adrianopol. Armata romană a fost înfrântă de vizigoți. Împăratul Valens a murit în luptă. Prima afirmare a cavaleriei pe câmpul de luptă. Vizigoții, cunoscuți și ca ”goții de apă” erau o ramură a goților de ostropel, ostrogoții…

 

În 1173 a început construcția unei clopotnițe care avea să devină Turnul înclinat din Pisa. Asta pentru c-au bătut clopotul mai mult în dungă…

 

În 1483 are loc deschiderea Capelei Sixtine din Roma, cu celebrarea unei Liturghii. Că doar nu era s-o inaugureze cu-n concert rock intitulat ”Route Sixtine Six”…

 

În 1974 în urma scandalului Watergate, Richard Nixon a demisionat din funcția de președinte al Statelor Unite. Vicepreședintele Gerald Ford devine președinte. Când v-am spus că apa nu face bine nu m-ați crezut. Uite, măcar Băsescu se respecta și scandalurile lui aveau nume de restaurante…

 

În 1968 s-a născut Gillian Anderson, actriță americană. A vrut să joace în filme XXX dar până la urmă s-a mulțumit cu un singur X… Files…

 

În 117 a murit Traian, împărat roman (n. 53), bărbatul din cauza căruia și-a pierdut Decebal capul, cei doi fiind personajele principale într-un fel de ”Brokeback Mountain” antic care a dus în cele din urmă la formarea poporului român…

 

În 1601 a murit Mihai Viteazul, domnitor (n. 1558). Asta pentru că i-a stat capul la Turda…

Citește mai departe

CULTURA

Comori ale Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Idol de aur din Epoca Cuprului, dintr-un tezaur unic descoperit în 1912

Publicat

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) deține în colecțiile sale piese unice de patrimoniu care sunt prezentate în urma unui parteneriat cu Cluj24.ro.

O astfel de piesă este și un idol de aur, un pandantiv sub formă de pasăre stilizată, care face parte dintr-un tezaur unic, descoperit în anul 1912 într-un sat din județul Sălaj.

Tezaurul de aur este cel mai vechi descoperit în România, având o vechime de aproximativ 6000 de ani.

”Un țăran din satul Moigrad, comuna Mirșid, a mers să își are pământul și a scos la iveală mai multe piese întregi lucitoare.

Nu și-a dat seama ce erau și a vrut să le vândă la târg din Zalău, dar nu reușește, astfel că le aduce la Muzeul Ardelean din Cluj care i le cumpără. Nici muzeograful de atunci  nu a înţeles, în primă fază, ce reprezentau piesele din faţa sa, motiv pentru care l-a refuzat pe vânzător.

Din fericire, a doua zi s-a răzgândit şi a cumpărat piesele de la ţăran, însă numai pe cele întregi.

Din cele câteva piese, una a rămas la Cluj, iar restul fac parte din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României din București”, a spus muzeograful Monica Bodea.

Când era purtat pandantivul?

Piesa din colecția MNIT este un idol – pandantiv sub formă de pasăre stilizată, care cântărește 25,40 grame și conține aur (84,2%), argint (14,7%), cupru (0,1%), Fier (0,4 %).

”Idolul este realizat din foițe de aur, executat în tehnica prin ciocănire la rece. Datează din Epoca Cuprului, perioada eneolitică, cultura Bodrogkeresztur, din mileniul al IV-lea î.H. Idolul – pandantiv era purtat cu ocazia unor ceremonialuri legate de Marea Trecere: Moarte – Renaștere”, a explicat Monica Bodea.

În partea superioară, piesa este prevăzută cu două orificii în care era ”nituit” un dispozitiv de agăţat.

Ornamentica este alcătuită din trei registre, realizate prin batere din partea dorsală, astfel că decorul pare ”în relief”.

Primul registru este chiar sub orificiile dispozitivului de atârnare şi constă dintr-un cerc cu centrul marcat, iar registrul principal este format din două cercuri tangente „îmbrăcate” cu două semicercuri concentrice, dând impresia unor „ochelari”.

Sub acest decor se află simbolul unui ”sceptru” cu capul triunghiular, asemănător cu o nicovală.

Partea inferioară a sceptrului pare să fie coada unui şarpe.

 

 

Citește mai departe

CULTURA

Dumitru Fărcaş. Doi ani fără clujeanul care ne-a dus muzica în lume. Aproape 60 de ani de muzică

Publicat

Poate că nu e musai să-ți placă muzica populară ca sa-ți placă muzica populară. Poate că e o imbecilitate fraza anterioară. Dar, nu poate să nu-ți placă ceea ce s-a născut din țipătul, bucuria, deznădejdea, speranța, suferința oamenilor satului de pe acest pământ. Pentru că și cele mai mari metropole ale lumii n-au fost altceva decât sate, la originile lor. Și acolo, din lutul lor, s-a născut civilizația de azi, dacă o numim astfel.

Nu trebuie să ne placă muzica populară ca să ne placă muzica populară. E o imbecilitate, un non-sens, poate, dar ascultați-l pe Dumitru Fărcaș și poate că o să simțiți în muzica lui, a noastră, de fapt, toată viața voastră, a noastră. Sau măcar a înaintașilor noştri.

Cine a fost Dumitru Fărcaş

Dumitru Fărcaş (12 mai 1938, Groşi, Maramureş, 7 august 2018, Cluj-Napoca), taragotist de muzică populară. Făcea parte dintr-o familie cu tradiție muzicală. Bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la flier. Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi. Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de Cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.

Premii

1962 – Premiul I și titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, Helsinki

1972 – Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris

1991 – Laureat al Premiului Ethnos

1999 – Laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival”, Washington

1999 – Premiul I la Festivalul Internațional de la Bruxelles

2000 – Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică și Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta

Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reţişa şi Baia Mare. A fost președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.

Președintele Ion Iliescu i-a conferit, pe 29 noiembrie 2002, Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. El i-a conferit pe 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – “Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Pe martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, potrivit Wikipedia.

(Ma.Av.)

sursa foto: digi24

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate