EVENIMENT
Emil Boc este de acord cu sancțiunile pe care UE le va aplica Ungariei: „Dacă ești în club trebuie să respecți blazonul”

Uniunea Europeană intenționează să sancționeze Ungaria pentru derapaje de la democrație. Sancțiunile vor fi momentan financiare și se vorbește despre tăierea a 70% din fondurile europene care ar fi urmat să ajungă în Ungaria. Primarul Clujului, Emil Boc, susține că decizia UE de a sancționa țara vecină este una corectă.
Deputații din Parlamentul European au votat o rezoluție conform căreia în Ungaria „nu mai există democrație deplină”. Mai mult, duminică ar urma ca țara vecină să fie sancționată financiar, prin tăierea unei bune părți a fondurilor europene pe care trebuia să le primească.
Emil Boc, de acord cu sancțiunile pe care UE le va aplica Ungariei
Primarul Clujului, Emil Boc, spune că este o decizie corectă și că este vorba de principii.
„Uniunea Europeană este o chestiune serioasă. Nu poți să fii în club, să ai beneficii și regulile clubului să nu fie respectate de către tine.
Opțiunea la UE este o chestiune voluntara, nu obligatorie. Ai aderat, nu ți s-a impus. Nu a venit cineva și te-a băgat cu forța, nu au venit rușii cu tancurile ca atunci când au impus comunismul în 1945.
Nu a impus nimeni sa faci parte din acel club. Ai intrat și ai știut regulile pe care trebuie să le respecți. Decizia UE e corectă pentru că acest club trebuie sa-și respecte blazonul. Nu poți sa fii noaptea sub plapuma NATO de securitate și ziua să acționezi contra regulilor pe care trebuie să le respecți”, a spue Emil Boc la postul de radio Ziua de Cluj.
Emil Boc a mai precizat că aceste măsuri nu sunt împotriva cuiva, împotriva unei țări, ci sunt pentru democrație.
„Ungaria este o țară prietenă, respectabilă, pe care o apreciem, dar regulile trebuie sa le respecți”, a mai spus primarul Clujului.
Guvernul Viktor Orban, în fața unor sancțiuni fără precedent
433 de eurodeputați au votat, joi, în favoarea unei rezoluții care arată că Ungaria nu mai este o „democrație deplină”. Au fost 123 de voturi „împotrivă” și fost 28 de abțineri.
Citește și: Ungaria NU mai este o democrație deplină. Rezoluție adoptată în PARLAMENTUL European. Consecințele pentru Guvernul Viktor Orban
Mai mult, Executivul Uniunii Europene va recomanda suspendarea a miliarde de euro alocate Ungariei din cauza problemelor de corupție de care este acuzat Guvernul condus de Viktor Orban.
Astfel, ar urma să se recomande suspendarea a până la 70% din fondurile de coeziune în valoare de 22,5 miliarde de euro alocate Ungariei din bugetul comunitar pentru exercițiul financiar 2021-2027, potrivit oficialilor europeni.
Foto: Facebook/Orban Viktor
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

În scopul protejării resurselor forestiere, prevenirii și combaterii activităților economice de exploatare a masei lemnoase, respectiv tăiere de arbori, transport de material lemnos sau depozitare și comercializare de material lemnos în mod ilegal, polițiștii clujeni, împreună cu celelalte autorități abilitate în acest domeniu, efectuează constat acțiuni de supraveghere și control.
„În ceea ce privește raza de competență a Poliției orașului Huedin și a Secției 8 Poliție Rurală Huedin, în primele 9 luni ale anului 2023, în cadrul acțiunilor au fost întocmite 111 procese verbale de constatare a contravențiilor silvice prin care s-au aplicat 125 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 252.005 de lei.
În acest context a fost dispusă confiscarea unui volum de 613,99 m3 material lemnos, din care cherestea 164,38 m3, lemn rotund de lucru 313,16 m3 și lemn de foc în cantitate de 136,16 m3.
Totodată, în perioada de referință au fost întocmite 6 dosare penale privind infracțiunea de transport materiale lemnoase în volum de peste 10 m3 neînsoțite de documente specifice de transport, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 46/2008 (Codul Silvic). În cadrul acestor dosare penale au fost dispuse măsuri de indisponibilizare și ridicare, pe bază de ordonanță, a 6 mijloace de transport în valoare de peste 200.000 de euro”, informează IPJ Cluj.
ECONOMIE
Plățile în numerar, LIMITATE pentru persoane fizice autorizate și firme. Care e suma pe care o pot plăti zilnic și de când

Guvernul vrea să limiteze plățile cash în cazul persoanelor fizice care desfășoară activități în mod independent, persoanele fizice autorizate și firme.
Această măsură este inclusă în pachetului de măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, potrivit Alba24.ro.
Plățile în numerar, LIMITATE pentru persoane fizice autorizate și firme. Care e suma pe care o pot plăti zilnic și de când
Astfel, operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între persoanele juridice, persoane fizice autorizate, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 de lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 şi 2.500 lei, începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui document citat de Antena3.
De asemenea, în cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice și, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 5.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025, iar sumele care depășesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.
Nerespectarea acestor prevederi ar urma să fie sancționată cu amendă, respectiv „25% din suma încasată sau plătită, care depășește plafonul stabilit, dar nu mai puțin de 500 de lei”, se arată în document.
Foto: Arhivă

Un bărbat a fost lovit mortal de un tren, vineri seară, în Cluj-Napoca.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină în apropiere de strada Fabricii de Zahăr, lângă trecerea la nivel cu calea ferată, unde un bărbat a fost lovit de tren.
Din nefericire, victima prezintă leziuni incompatibile cu viața. Am intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare”, informează ISU Cluj.
Poliția Cluj cercetează
UPDATE. ”La data de 29 septembrie a.c., în jurul orei 22.30, polițiștii Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj au fost fost sesizați despre faptul că la ieșire din stația C.F.R. Cluj-Napoca, zona străzii Răsăritului, un bărbat ar fi fost accidentat de un tren.
O echipa operativă de polițiști s-a deplasat la fața locului pentru efectuarea cercetărilor, stabilind faptul că cele sesizate se confirmă, identificând un bărbat, de 40 de ani, din Cluj-Napoca, din nefericire decedat.
În cauză, cercetările sunt continuate de polițiști pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc incidentul.
Din cauza evenimentului, circulația feroviară pe firul 1 a fost restricționată pe durata efectuării cercetării la fața locului”, au transmis polițiștii.

Un accident în care au fost implicate 3 maşini a avut loc vineri seară în Livada.
„La data de 29 septembrie a.c., în jurul orei 20.00 a fost sesizat un eveniment rutier, produs între 3 autovehicule pe DN1C – E576, în localitatea Livada.
Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că pe sensul de mers Cluj-Napoca spre Gherla, un tânăr de 19 ani, care se afla la volanul unei autoutilitare, nu ar fi păstrat distanță suficientă în raport cu autovehiculul din fața sa, intrând în coliziune cu o autoutilitară, care a fost proiectată într-un autoturism.
În urma evenimentului au fost înregistrate doar pagube materiale.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, informează IPJ Cluj.
*imagine de arhivă